2021-12-20
今晚約老友喺「橋底辣蟹」飯聚,餐牌有介紹該店有成30年歷史,從鵝頸橋底的排檔到宜家的舖頭,一路走來確係唔簡單,單單看這本紅噹噹嘅餐牌也感受到歲月的歷練。現場唔算太迫,坐得舒服,我之前未嚟過但都feel到懷舊味道,除了單點外,亦有優惠套餐同孖寶菜,選擇頗多。我們就叫了孖寶菜:「招牌炒辣蟹」同「清蒸海沙巴仔」,辣蟹有分辣的程度,我哋揀小辣,當侍應捧來已聞到陣陣香蒜,顏色搶眼,每人手機食先影一輪才開始品嚐,雖知蟹鉗得兩隻,我手快夾起大鉗,鉗已預先扑咗稍裂更入味,蟹肉爽,食得到鮮味,小辣對我嚟講都好夠,不錯。孖寶第2款係「清蒸海沙巴仔」,size唔係大條,都夠2-3人食,但對食魚愛好者應該唔夠,講番條魚係新鮮嫩滑,配埋調較過嘅豉油係最佳拍檔,送飯一流。