呢間小店嘅前身係開喺灣仔嘅Cafe Relay見到駱駝漆最近搞成噉,真係好心痛啲小商戶😥😢唯有支持得幾多得幾多
菠菜忌廉汁煙三文魚雜菌意粉 ($78) ●●●●◐三文魚單食嘅話我覺得鹹咗少少🍣不過夾意粉就平衡返 個汁真係好creamy同埋好香 比起普通忌廉汁,淡淡嘅菠菜味同埋芝士令味道豐富啲加上扁意粉al dente 好彈牙 掛汁好食過一啲百幾蚊嘅意粉🍝冇乜膩感再嚟嘅話想試佢哋嘅甜品~望落好吸引(冇加一🫢👍🏻)✍🏻 要先畀錢,暫時只有現金或FPS兩種支付方法💵📍Narrow Alley 橫街窄巷💰: ●●●●○環境、服務:●●●●○
呢間小店嘅前身係開喺灣仔嘅Cafe Relay

菠菜忌廉汁煙三文魚雜菌意粉 ($78) ●●●●◐
加上扁意粉al dente 好彈牙 掛汁
好食過一啲百幾蚊嘅意粉🍝冇乜膩感
再嚟嘅話想試佢哋嘅甜品~望落好吸引
(冇加一🫢👍🏻)

✍🏻 要先畀錢,暫時只有現金或FPS兩種支付方法💵

📍Narrow Alley 橫街窄巷
💰: ●●●●○
環境、服務:●●●●○
之前食過Cafe Relay嘅伯爵茶窩夫幾好食今次試新鮮班蘭窩夫配上焦糖脆脆同鮮雜果窩夫脆口,即叫即製蒜片白酒汁鮮蜆扁意粉呢個有驚喜食到鮮蜆個鮮甜精華喺晒個意粉度呢個價錢食到呢個質素好抵食!濃縮咖啡焦糖雞蛋布甸🍮咖啡嘅苦會同焦糖嘅甜平衡返又帶出蛋香,好正呀😋Cold brew tonic 帶花香嘅冷泡咖啡加埋Fever-tree tonic,微酸清新口感Red Cappuccino 泡沫博士茶不含咖啡因,夜晚飲唔怕瞓唔著
之前食過Cafe Relay嘅伯爵茶窩夫幾好食
今次試新鮮班蘭窩夫
配上焦糖脆脆同鮮雜果
窩夫脆口,即叫即製

新鮮斑蘭窩夫

呢個有驚喜
食到鮮蜆個鮮甜精華喺晒個意粉度
呢個價錢食到呢個質素好抵食!

濃縮咖啡焦糖雞蛋布甸🍮
咖啡嘅苦會同焦糖嘅甜平衡返
又帶出蛋香,好正呀😋
濃縮咖啡焦糖雞蛋布甸

Cold brew tonic
帶花香嘅冷泡咖啡
加埋Fever-tree tonic,微酸清新口感

Red Cappuccino 泡沫博士茶
不含咖啡因,夜晚飲唔怕瞓唔著

Cold brew  tonic
Red Cappuccino
新鮮斑蘭窩夫
濃縮咖啡焦糖雞蛋布甸
Cold brew  tonic
Red Cappuccino
2023-08-18 154 浏览
觀塘工廠大廈真係好多好食小店,無食過舊店,都係見到IG唔少人推介所以上嚟食嘢!反而主食意粉有驚喜🥰門口設計有心機,同工廠大廈嘅vibe截然不同。一開門撲鼻而來嘅係菇菌香味!有啲surprise係cafe竟然唔係聞到咖啡味🤣🍄Porcini Rigatoni 牛肝菌味道滲入意粉芯,每啖都食到菇香😍意粉硬度啱啱好。係鍾意食嘅質感,不過煮多1分鐘再腍少少少少🤏🏼就更好,但而加已經好好食😍🥓Bacon Rigatoni 珠玉在前,牛肝菌實在太香了成功搶fo🤣都好食嘅!只係白汁唔夠牛肝菌咁香🤣🥬Spinach Linguine 菠菜汁比較清淡,加埋煙三文魚個味先出返啲呢~意粉硬度都不錯👍🏼☕️Tiramisu 有酒味亦有咖啡味,但濃而不澀,夠濕潤,cream中和返全個味道平衡!好味呢!總括嚟講,食物有質素,一個意粉70蚊唔使份量啱啱好,仲唔收加一!抵🙆🏻‍♀️

Porcini  Rigatoni

2023-08-16
Porcini  Rigatoni
Bacon  Rigatoni
Tiramisu
#pb食在觀塘 #pbcafe系列 觀塘工廠區重開高質cafe☕️位於灣仔嘅Cafe Relay上年8月結業 好彩佢地係觀塘工廠區重開 即刻吸引唔少fans去咗支持🥰 新店裝修用色好柔和 環境好寛敞 大約有8張枱👍🏻 佢逢星期一休息 想去嘅朋友仔要注意呀🤪.食物選擇唔算好多 鹹食有5款意粉、長通粉 另外有兩款鹹窩夫😋 價錢$68 / $78👍🏻 反而甜品選擇幾多 有雞蛋布甸、Tiramisu、窩夫等 價錢$35-$98不等😍🔹菠菜忌廉汁煙三文魚雜菌扁意粉🍝份量都唔少🥰 菠菜忌廉汁好濃 而且好掛汁😋 整體味道唔錯😍🔹新鮮斑蘭窩夫 (Half)🧇推介❤️ 佢有半份(2件)/ 全份(4件)選擇👍🏻 窩夫口感好鬆脆 唔會啖啖粉 不過班蘭味唔太食到😋 最驚喜係佢嘅手工新鮮班蘭忌廉 班蘭味超濃 同窩夫絕配😍 旁邊仲有焦糖脆脆、新鮮生果🥰🔹Dirty☕️推介❤️ 好有驚喜嘅Dirty🥰 佢用左自家製號Nutty Blend 飲落味道好甜 朱古力、焦糖味都好突出😍🔹Cold Brew☕️當日用左Ethiopia Sidamo日曬水洗咖啡豆😍 味道充滿花香 飲落好乾淨👍🏻.整體✨ 原本係灣仔嘅Cafe Relay
#pb食在觀塘 #pbcafe系列
觀塘工廠區重開高質cafe☕️

🔹菠菜忌廉汁煙三文魚雜菌扁意粉🍝
份量都唔少🥰 菠菜忌廉汁好濃 而且好掛汁😋 整體味道唔錯😍

🔹新鮮斑蘭窩夫 (Half)🧇

🔹Dirty☕️

🔹Cold Brew☕️

整體✨ 原本係灣仔嘅Cafe Relay係觀塘工廈重開 即刻吸引唔少fans去支持❤️ 新店裝修好柔和 一入門口就見到自家咖啡豆👍🏻 今次試左意粉、窩夫、咖啡 全部都好高質😍 觀塘朋友仔有口福了🥰

橫街窄巷 (觀塘)
觀塘開源道55號開聯工業中心A座5樓518室
#pb支持黃店💛
午餐
灣仔cafe在觀塘重開了✧٩(ˊωˋ*)و✧前身係灣仔的Cafe Relay因為近返工地方 所以以前都會去飲杯咖啡食個Tea 所以結業時有點失落少咗個地方近日知道觀塘重開 就襯假期去試!沿住開源道 好易就會搵到地方‪(՞ .ˬ.՞)"‬入到去 雖然唔係話好大 但環境舒服而餐牌主食就有幾款意粉同窩夫揀 選擇唔係話好多 不過都好好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)仲有雞蛋布甸 Tiramisu等甜品而飲品有咖啡 茶 同無咖啡因嘅飲品🍝 蒜片白酒汁鮮蜆扁意粉 $78蜆肉份量好多 仲要粒粒蜆肉都大隻得嚟食落冇沙扁意粉口感咬落煙韌彈牙 個人鍾意呢種口感('꒳' )整體食落唔會好乾 鹹鹹地 幾好食意粉份量都剛剛好☕️ Iced Creamy Red $40係得到有機及公平貿易認證 無咖啡因 富含抗氧化劑嘅茶~會打咗層泡係面 所以叫creamy啱曬夏天想飲茶fresh但又唔飲得咖啡因嘅人(¯֊¯)雖然係weekend 但都唔係好多人食物飲品都高質~感受到店員製作時嘅用心 係一間值得支持嘅小店‎|•'-'•)و👅味道:4/5 💰性價比:4/5👀回頭率:4/5
灣仔cafe在觀塘重開了✧٩(ˊωˋ*)و✧

前身係灣仔的Cafe Relay
近日知道觀塘重開 就襯假期去試!

沿住開源道 好易就會搵到地方‪(՞ .ˬ.՞)"‬
入到去 雖然唔係話好大 但環境舒服
仲有雞蛋布甸 Tiramisu等甜品
而飲品有咖啡 茶 同無咖啡因嘅飲品

🍝 蒜片白酒汁鮮蜆扁意粉 $78
蜆肉份量好多 仲要粒粒蜆肉都大隻得嚟食落冇沙
扁意粉口感咬落煙韌彈牙
個人鍾意呢種口感('꒳' )
整體食落唔會好乾 鹹鹹地 幾好食
意粉份量都剛剛好

☕️ Iced Creamy Red $40
係得到有機及公平貿易認證
無咖啡因 富含抗氧化劑嘅茶~
會打咗層泡係面 所以叫creamy
啱曬夏天想飲茶fresh但又唔飲得咖啡因嘅人(¯֊¯)

雖然係weekend 但都唔係好多人
食物飲品都高質~

👅味道:4/5
💰性價比:4/5
👀回頭率:4/5
2023-07-16 438 浏览
牛油果煙三文魚窩夫($78) + Cafe Latte($31/叫食品、order飲品減咗$15)前灣仔Cafe Relay回歸,喺觀塘重生💛新店位於觀塘開聯工業中心,店內空間大,枱凳擺放唔逼,裝潢簡潔,坐得好舒服;食過佢地舊店嘅窩夫就知有幾高質,今次嚟都係忍唔住又食返窩夫😆配埋牛油果、煙三文魚,簡單又好味💯咖啡要咗杯凍Latte,味道好啱飲!店主二人態度very nice,我已經諗好下次再嚟要食意粉😁

牛油果煙三文魚窩夫
牛油果煙三文魚窩夫
2023-07-08 330 浏览
Narrow Alley 前身係Cafe Relay 我由灣仔支持到觀塘 都算係忠實fans吧 餐廳門面簡潔 唔係好起眼 但都好易搵到 內面亦採用居家風 感覺舒適 我去到嘅時候未到食飯繁忙時間 所以座位任我揀 我喜歡對住廚師煮野沖咖啡 所以我坐左喺bar位 我點左菠菜忌廉汁煙三文魚扁意粉 雖然佢係忌廉汁 但一啲都不膩 配上煙三文魚 咸咸香香 味道同份量都恰到好處 Cafe主打咖啡 當然要叫一杯試試先滿足 因為我想嘗試少喝奶類製品 所以 點左杯 latte with oat milk 我唔識品評咖啡 只知佢真係好好飲 好飲到想連佢啲泡都舔埋 Narrow Alley 保持到佢之前嘅水準 係高質小店 絕對會再到訪
菠菜忌廉汁煙三文魚扁意粉
Latte  with  oat  milk
2023-05-18
午餐
菠菜忌廉汁煙三文魚扁意粉
Latte  with  oat  milk
2023-06-10 550 浏览
黎到官塘覓食,經朋友介紹去到呢間小店。舖面寬敞,位置唔多所以同朋友食飯傾偈都好舒適。天氣太熱,冇乜食慾份量唔算多,但味道好好店員好親切,見你飲完茶仲會問你想唔想加茶。我今次飲伯爵茶,即使沖多一次,都好夠味個茶成壺上,所以好抵飲朋友叫左意粉,d 汁都夠,唔會太乾身我食個窩夫配牛油果同三文魚,雖然係基本嘢,但佢都整得唔錯好適合幾個朋友聚會吹下水野食都高質,有水準I’ll be back下次要試下咖啡同甜品!
黎到官塘覓食,經朋友介紹去到呢間小店。
舖面寬敞,位置唔多
所以同朋友食飯傾偈都好舒適。
天氣太熱,冇乜食慾
份量唔算多,但味道好好
店員好親切,見你飲完茶仲會問你想唔想加茶。
我今次飲伯爵茶,即使沖多一次,都好夠味
個茶成壺上,所以好抵飲

朋友叫左意粉,d 汁都夠,唔會太乾身
我食個窩夫配牛油果同三文魚,
雖然係基本嘢,但佢都整得唔錯

好適合幾個朋友聚會吹下水
野食都高質,有水準