2018-06-30 671 浏览
檀島嘅多層酥皮蛋撻我一向都好鐘意食,但最近我哋嚟嚫都係為咗食午餐,雖然職員態度麻麻,但味道都唔錯,除咗價錢平,仲好快,坐低職員送埋餐,但想坐耐少少傾計就唔係咁適合喇,因為堂食地方細座位少好多人等位。挪威煙三文魚野菌忌廉炒意粉,有兩塊好薄又大塊嘅煙三文魚,濃厚嘅忌廉汁啱啱收晒掛喺意粉,好味。香草雞肉野菌忌廉炒意大利粉,雞肉唔多,同上面嘅意粉差唔多,都係好味。日式彩椒豬扒炒烏冬,豬扒鬆軟,幾惹味。吉列魚柳三文魚碎麻醬天使麵,有一塊薄煙三文魚,吉列魚柳都可以,平時好少食天使麵,覺得太淋,但做成冷麵配麻醬就好夾,夏天食最啱。粟米薯蓉,薯蓉幼細,飽肚又唔貴。雞批較乾。酥皮蛋撻,雖然唔係好新鮮但食得到層次夠又鬆化。雞批都係較乾又唔熱。

日式彩椒豬扒炒烏冬,豬扒鬆軟,幾惹味

粟米薯蓉,薯蓉幼細,飽肚又唔貴

雞批較乾。

酥皮蛋撻,雖然唔係好新鮮但食得到層次夠又鬆化

雞批都係較乾又唔熱。

2018-06-29
2018-01-20 578 浏览
一朝早經過 ,見到好多人買麵包好香呀, 已經好想嚟試下, 落堂之後 ,就即刻過嚟 食個lunch !餐牌上有好多嘢揀 ,唔肚餓嘅, 可以食個包, 買杯奶茶, 佢亦都有炒粉麵 ,又有意粉 ,全部都係好平 !我叫咗一個煎雞扒喇沙米粉 ,加一杯熱奶茶 。黎檀島一定要飲奶茶啦!跟住出去搵位 ,都幾多人 ,要同人搭枱 。坐咗一陣就有職員送餐 。個雞扒 係雪藏嘅 ,可能食咗好耐 。佢啲雞 皮已經好霉, 舊雞扒好硬, 亦都冇雞味, 因為塊雞扒係浸入啲湯入面, 所以都唔覺得會香脆。米粉不過不失,叻沙湯無乜特別,唔係太香。再試下個奶茶, 本身好高期望 ,點知好難飲 ,冇奶茶應有嘅茶味 ,亦都冇奶味 ,完全唔香濃, 所以唔會再嚟…

米粉不過不失,叻沙湯無乜特別,唔係太香。

2017-11-25
2017-08-18 1160 浏览
甜品之中,要數最美味的「蛋撻」,坊間之中最為人所熟悉,最多人食的「蛋撻」種類,不外乎餅皮較脆弱的「曲奇餅皮蛋撻」,還有製造方法較繁複,有多層結構的「牛油酥皮蛋撻」。上次我在旺角,光顧過曾經是電影場景的茶餐廳「鴻X冰廳餅店」,吃過他們聞名遐邇,但餅皮容易碎裂的「曲奇餅皮蛋撻」,「曲奇餅皮蛋撻」一度令我變得很尷尬。至於「牛油酥皮蛋撻」,除了以前「末代港督」一試成名的「泰X餅家」之外,還有名店叫「檀島咖啡餅店」。「檀島咖啡餅店」除了有知名「酥皮蛋撻」之外,「檀島咖啡餅店」的招牌咖啡,亦是為了認識崇拜的「神物」。將軍澳坑口「檀島咖啡餅店」的分店,位置於「海悅豪園」商場的地面舖位,面向「東港城」,附近就是坑口港鐵站。從「東港城」的連接天橋,途人可經天橋直達「海悅豪園」。雖然「海悅豪園」商場在坑口只是二線商場,但是「海悅豪園」,和「檀島咖啡餅店」勝在有地理上的優勢,街外人不難發現它們。離遠一看坑口「檀島咖啡餅店」分店, 橫看豎看「檀島咖啡餅店」都好像只是一間尋常不過的麵包店。但是,只要你進入「檀島咖啡餅店」內部一看,你就會發現,原來「檀島咖啡餅店」坑口分店其實別有洞天。因為「檀島咖啡餅店」坑口分店

因為「檀島咖啡餅店」坑口分店的樓面和餐檯櫈,都被安排了在「海悅豪園」商場的內部,「檀島咖啡餅店」的開放式樓面,與「海悅豪園」的商場融為了成為一體。

可能正正因為坑口「檀島咖啡餅店」開放式舖位,跟「海悅豪園」商場環境幾乎融為了一體。我懷疑食店惟恐有人可能會「混水摸魚」,所以「檀島咖啡餅店」的餐飲是奉行快餐店模式,先付款後用餐。

設定了有堂食的「檀島咖啡餅店」,不單止麵包店內放滿大量檯櫈,就連餐廳食店才有的餐牌,「檀島咖啡餅店」的收銀處前面,竟然也擺放了餐牌,讓食客購票前也能先看餐牌看清楚。現在的「檀島咖啡餅店」,感覺更像快餐店多一點。

我在「檀島咖啡餅店」的目標就簡單得多了,為的只有「檀島咖啡餅店」的招牌咖啡,還有「檀島咖啡餅店」裡面同樣有名的食品「酥皮蛋撻」。

「檀島咖啡餅店」一方面奉行快餐店「先錢後貨」的政策,另一方面「檀島咖啡餅店」在午飯時間,仍然有「精選套餐」,仍然有西式粉麵套餐提供。不過,在「檀島咖啡餅店」內享用西式意粉炒麵,感覺始終會有些格格不入。

所以,我在下午茶時間幫襯「檀島咖啡餅店」,都是選擇安份守己,簡簡單單叫個正常的下午茶茶餐,招牌酥皮蛋撻加招牌「檀島咖啡」算數好了。

我在收銀處先付了款,買了下午茶餐的「酥皮蛋撻」,加「檀島咖啡餅店」的招牌咖啡。始料不及「檀島咖啡餅店」酥皮蛋撻,加招牌咖啡價錢其實不算很昂貴,給一張二十元港幣鈔票就足夠了。

收銀店員收了我的廿元鈔票後,先把「檀島咖啡餅店」酥皮蛋撻交到我的手上,再示意拿着蛋撻走到「檀島咖啡餅店」店後,放滿檯櫈的「餐飲區」等候,「檀島」的招牌咖啡很快就到。
酥皮蛋撻

「檀島咖啡餅店」店員果然沒有講錯,「檀島咖啡餅店」招牌咖啡,在幾分鐘後亦順利送到上檯。

不過有一點讓我感到失望的事,就是「檀島咖啡餅店」裝着招牌咖啡的咖啡杯,竟然只是一隻可以即用即棄的隔熱紙杯一隻。我印象中的「檀島咖啡」,不是應該是用傳統闊身,有耳的「咖啡杯」嗎?

另一方面,「檀島咖啡餅店」的酥皮蛋撻,只得一隻蛋撻伶伶仃仃,形單隻影地放在餐碟上。「檀島咖啡餅店」的招牌蛋撻,屬於牛油酥皮蛋撻。

講完「酥皮蛋撻」,我立刻將食評的焦點,放回「檀島咖啡餅店」的招牌咖啡飲品。先不講招牌咖啡的味道,「檀島」咖啡的味道,跟我以往喝過的咖啡,感覺有點不同,不同之處在「檀島」咖啡有一層無法釋除的澀味。
檀島咖啡

「檀島咖啡餅店」的咖啡那種澀味,不是單純指咖啡的味道苦,而是咖啡入口有種湧進心頭,不易令人接受的艱澀味覺。最初我還以為自己落糖不多,但後來我稍為多加少許砂糖,但咖啡出到來的味道結果還是艱澀,難以入口。

或許是「檀島咖啡餅店」的咖啡成份,比例較砂糖或淡奶都為之重,結果我就算多加砂糖,出來的味道結果,還是改變不到咖啡本身的艱澀。

或許我現在,已經習慣了喝奶茶和「茶走」,開始習慣了奶茶本身的紅茶香味,現在反而無法再接受咖啡,和它本身的咖啡因原味。

或許我現在喝不慣「檀島咖啡餅店」的咖啡味道,但是「檀島咖啡餅店」的「牛油酥皮蛋撻」,酥皮蛋撻那多層酥皮,柔中帶韌的蛋撻口感,令我喜歡了「檀島」的酥皮蛋撻,多於咖啡本身的澀味。

任我如何用手夾着酥皮蛋撻,「檀島咖啡餅店」的酥皮蛋撻還是絲毫無損,未有像「鴻X冰廳餅店」的曲奇餅皮蛋撻般破碎解體。或者這就是牛油酥皮蛋撻的優點所在,亦是曲奇餅皮蛋撻無法做到的事情。

「檀島咖啡餅店」的牛油酥皮蛋撻,除了多層酥皮柔韌不易破碎之外,還比曲奇餅皮蛋撻更有口感。「檀島咖啡餅店」的酥皮蛋撻除了有口感之外,還有絲絲隻牛油香味和甜味,評價比咖啡高出了不少。

很遺憾的講句,「檀島咖啡餅店」的咖啡,由咖啡的外形到咖啡本身的味道,都跟我以前喝過的咖啡觀感,有一點點的距離與落差,檀島咖啡在我這刻的眼中,遠遠不如酥皮蛋撻般好味。
2017-07-13
酥皮蛋撻
2016-07-19 1567 浏览
繼上次推介左泰昌嘅抵食大飽之後,今次推介嘅係壇島,老實講壇島麵包嘅價格一般,麵包份量襟唔襟飽亦見人見智~蛋糕同切餅價格算便宜,一磅裝蛋糕也是大約$138上下,比起很多連鎖蛋糕店要便宜!有些麵包目測比較細個~也要$7-8大元喔!今次講嘅唔係佢嘅皇牌蛋撻同麵包,而係只一個美味選擇,就係佢嘅薯蓉杯杯~價格為十二大元~蛋撻同薯蓉杯都係用熱爐保持溫度,亦能keep住新鮮~今次我揀take away食~如果想即食記住check下有冇俾膠匙~薯蓉好幼滑,好香奶味,面頭佈滿香草粟米,亦有少許酸mei mei嘅沙律醬做調味,薯蓉份量好足,整杯滿滿的~我個人認為味道唔錯,而且都幾襟飽架~買個做早餐,下午茶確係一流!細食d嘅女仔可以做lunch添~
繼上次推介左泰昌嘅抵食大飽之後,
今次推介嘅係壇島,
老實講壇島麵包嘅價格一般,
麵包份量襟唔襟飽亦見人見智~
蛋糕同切餅價格算便宜,
一磅裝蛋糕也是大約$138上下,
比起很多連鎖蛋糕店要便宜!
有些麵包目測比較細個~
也要$7-8大元喔!
今次講嘅唔係佢嘅皇牌蛋撻同麵包,
而係只一個美味選擇,
就係佢嘅薯蓉杯杯~
價格為十二大元~
蛋撻同薯蓉杯都係用熱爐保持溫度,
亦能keep住新鮮~
今次我揀take away食~
如果想即食記住check下有冇俾膠匙~
薯蓉好幼滑,好香奶味,
面頭佈滿香草粟米,
亦有少許酸mei mei嘅沙律醬做調味,
薯蓉份量好足,整杯滿滿的~
我個人認為味道唔錯,而且都幾襟飽架~
買個做早餐,下午茶確係一流!
細食d嘅女仔可以做lunch添~
2016-07-12
外卖自取
2016-02-21 1274 浏览
坑口的食記之中,這一間《檀島》的確是一個被我遺忘了的飲食勝地。原因何在,就是因為我時常在街外看,點睇這一間《檀島》都只是一間賣麵包西餅的專門店,沒有堂食的。而那次,我去食完麥當勞,從其位於商場內的後門離開,我才發現,這一間《檀島》原來有一個小小的堂食空間。改日,早餐來,食公仔麵是一個最簡單開心的事情,更開心的,除公仔麵之外,早餐多包一份有茄豆的西式早餐,多士香,茄豆十分好味,蛋同火腿我就加了落碗麵度,實行餐腿蛋麵。餐肉麵,最開心就是餐肉夠香口,麵雖一般,但配搭惹味香口,已是好分數。奶茶,是《檀島》的水準,不需要質疑。好食,好簡單的早餐,可以常來。
奶茶,是《檀島》的水準,不需要質疑。
好食,好簡單的早餐,可以常來。
$30 (早餐)
今日下午去坑口見客, 但係午餐食得少, 見完客5點, 又肚餓了.係商場入口見到有間包店, 諗住買D野食下,見到職員件衫先知係檀島,本想買個蛋TART食. 點知賣曬, 咁咪轉買椰TART.但TART爐附近又見唔到有夾,咪好有禮貌問職員椰TART係自己夾? 定係由職員夾?結果職員EE係黑面咁夾椰TART <<職員第一次黒面, 仲有第二次呀到比錢時, 見到有八達通机, 著燈嫁喎, 即係用得啦,想DU八達通時, 職員EE口快快講漏口話唔識攪, 但就好悔氣地賴部機壞左, 要比現金  <<職員EE第二次黑面CASH唔係問題, 壞机唔係問題, 但洗唔洗咁悔氣+黑面呀!!!!!!!!!!!!!!!所以今次服務我好想比0分, 是因為態度入正題, 可能我肚餓, 椰TART几好味.酥酥的底皮, 咬落鬆化, 中間黃色甜甜的椰絲, 軟棉棉 (唔係實篤篤嫁)  好味道.
係商場入口見到有間包店, 諗住買D野食下,
見到職員件衫先知係檀島,
本想買個蛋TART食. 點知賣曬, 咁咪轉買椰TART.

但TART爐附近又見唔到有夾,
咪好有禮貌問職員椰TART係自己夾? 定係由職員夾?

到比錢時, 見到有八達通机, 著燈嫁喎, 即係用得啦,
想DU八達通時, 職員EE口快快講漏口話唔識攪,
CASH唔係問題, 壞机唔係問題,
但洗唔洗咁悔氣+黑面呀!!!!!!!!!!!!!!!
所以今次服務我好想比0分, 是因為態度
入正題, 可能我肚餓, 椰TART几好味.
酥酥的底皮, 咬落鬆化,
中間黃色甜甜的椰絲, 軟棉棉 (唔係實篤篤嫁)
好味道.
2015-04-25
5 分钟 (外卖自取)
D咖啡真係飲唔落口,好似飲涼茶咁,又酸又苦。雖然係平野,但係真係一啖都飲唔落,煲到過曬火,又冇奶味,要落4包糖先蓋到苦味,係屋企沖雀巢3合1仲好飲過佢一百倍。沖得唔好唔緊要,我拎去水吧換,想佢再沖過好d既。但水吧姐姐話熱咖啡唔會酸架咼,我就問咁即係換唔換得?佢冇應我,我再問換唔換得。水吧小姐態度其差地答,小姐宜家咁換緊俾你囉。換完返來,杯野一樣係唔飲得落口。飲水好過。最後我兩杯都冇飲過
D咖啡真係飲唔落口,好似飲涼茶咁,
又酸又苦。

換完返來,杯野一樣係唔飲得落口。飲水好過。
最後我兩杯都冇飲過
2012-11-06 325 浏览
上星期去探朋友, 朋友同我去咗檀島嘆下午茶, 估唔到麵包cafe內景然有西餐食. 我叫咗煙三文魚忌廉炒意粉 $36 (配咖啡), 我朋友叫咗雞肉配青瓜沙律伴芝麻醬天使麵$ 36 (配飲品).煙三文魚忌廉炒意粉 = 味道很creamy , 煙三文魚好新鮮.雞肉配青瓜沙律伴芝麻醬天使麵 = 好新派的煮法, 配上日式芝麻醬好清新. 今時今日, 這價餞有這種品質的食品及服務, 真是非常難得.怪不得, 檀島能在香港經營那麼長時間啦.

今時今日, 這價餞有這種品質的食品及服務, 真是非常難得.
怪不得, 檀島能在香港經營那麼長時間啦.
2012-11-01
  • 煙三文魚忌廉炒意粉
  • 菠蘿包
  • 叉燒飽
2012-10-02 180 浏览
又去食檀島.一般茶餐應早餐, 但勝在清淡, 比在附近的正x和翠x都少了一點油膩感覺.英式早餐吾算好大份. 但味道不錯.看似普通的炒蛋加通粉也很好味. 總比來來去去也是大集團的早餐好.
又去食檀島.

英式早餐吾算好大份. 但味道不錯.

英式早餐, 炒蛋加通粉
2012-10-02
$26 (早餐)
英式早餐, 炒蛋加通粉
  • 早餐
2012-06-06 146 浏览
i was there for a quick bite and order pesto pasta set with drink for 36$. i can see the chinese chef cook with his heart coz he try to decorate the pasta with angel hair. anyway the taste is alright but could be more salty . and i defiantly will come back again
2012-06-06
(非会员)
2012-01-13 191 浏览
檀島出名蛋撻,不過今次想講講它的麵包,基本上一般港式麵包都有供應,如腸仔包、菠蘿包、雞尾包等等...我最鐘意它的腸仔包、叉燒包和咸牛包,味道剛好,不會太咸;這點我覺得很重要,因為曾不少次吃過太咸而幾乎想扔掉的包。三者中又以咸牛包最欣賞,餡多而只賣$6.5,其他地方很難找到,值得一試
2012-01-13
1 分钟 (外卖自取)
$6.5 (早餐)