2020-06-01 57 浏览
今日去了上水找auntie食下午茶tea time,但由於時間早了,很多地方仍然未有得食,幸好找到這間位於上水彩園廣場既歐意餐廳原來可於1pm開始食西式tea set,地點超方便,而且又經濟實惠。位置在火車站附近很容易找。我們諗咗好耐,終於諗到好耐冇食嘅公司三文治拼沙律;而auntie則點了炸雞髀拼沙律。她很開心可以找到在她讀書時期同同學品嚐嘅口味,我覺得今次是不枉此行,而且又發掘多了一個好地方👍🏻

2020-06-01 36 浏览
嗰日咁啱同朋友去開上水行街,因為唔熟嗰邊所以諗住上網睇下有咩食,見呢間餐廳有唔少人推薦所以就去咗,結果真係冇令我失望!嗰到啲嘢食嘅價錢唔算貴,但嘢食就好好食!份量都足夠,cp值都好高,我同我朋友兩個都每日叫咗碟意粉,真心推薦呢到啲意粉,好好食!啲汁都係,唔會話太重味都唔會話好淡,同埋舖面都裝修得好靚,完全係可以同朋友邊食邊影相!😆👍而係衛生方面都做得唔錯,都令到我食得好放心,啲店員服務態度又好好,真心讚!😋
母親節今年因為無乜心機去慶祝,所以只係揀咗係附近地方食飯我媽媽佢唔想大家亂洗錢,所以今次由佢話事,揀咗間平平地餐廳😘歐意餐廳雖然今期好多人都人心惶惶,戴口罩,驚成為下一個受感染嘅人😭🙇🏻‍♂️晚餐價錢又唔貴,包餐湯同熱飲🤩一家5個人,大家嗌咗唔同野食我就叫咗份西冷扒,熟度唔小心無提廚房5成,所以廚房整咗8成,但唔緊要啦,我媽媽又怕食生野🙏🏻🙏🏻海蝦甜蜆伴蝦汁意粉🍝有可能因為太忙關係,伴碟賣相唔係咁靚,同因為太肚餓關係,極速影完一張就食😬所以相唔算太吸引,但食物質素 係依個價錢下,係高質素,主要係因為依個忙碌程度等等都唔會好 (求其),所以平民之選,我下一次可以試埋佢下午茶先🥺😎🤩😘
母親節今年因為無乜心機去慶祝,所以只係揀咗係附近地方食飯

晚餐價錢又唔貴,包餐湯同熱飲🤩
一家5個人,大家嗌咗唔同野食

海蝦甜蜆伴蝦汁意粉🍝

所以平民之選,我下一次可以試埋佢下午茶先🥺😎🤩😘
2020-05-10
庆祝纪念
母亲节
2020-06-01 36 浏览
好耐無入上水做野了,仲諗緊要去邊度lunch 嘅時候,經過見到呢間餐廳,望下個餐牌同啲野食,又好似幾好喎,就入去坐低左, 啲座位都算闊落嘅,以我呢個身型,都坐得舒服,哈哈!叫左個吉列魚柳蛋包飯,又真係幾好味喎!魚柳唔會炸到乾哂,咬落係即炸嘅脆口,又有少少魚汁滲出,蛋包飯亦唔會太油,個茄茸汁嘅味啱啱好,唔會得個酸字,56元真係好抵食,無諗過上水都會有呢啲水準,我覺得好食過我灣仔公司樓下嘅所謂嘅西餐廳囉,我呢個星期都在上水做野,呢度就係我飯堂了!

2020-05-18
2020-06-01 33 浏览
同朋友行完街,下午茶時間朋友話肚餓我地就係附近覓食,睇過幾間餐廳,依間餐牌下午茶餐牌好平下,就入左去試食睇完餐牌,我叫左個吉烈豬扒雜果薯仔沙律,朋友叫左意大利黑醋牛肉炒意粉吉烈豬扒雜果薯仔沙律$34下午茶黎講份量都算多,吉烈豬扒炸粉唔厚,所以唔會好油膩,沙律新鮮,好味意大利黑醋牛肉炒意粉$37朋友話好味,佢話好少西餐有得食好特別,我都食左幾啖好濃味不過我自己食意粉一定要落tabasco先會覺得好味份量足,價錢抵,真心
同朋友行完街,下午茶時間朋友話肚餓
我地就係附近覓食,睇過幾間餐廳,
依間餐牌下午茶餐牌好平下,就入左去試食

睇完餐牌,我叫左個吉烈豬扒雜果薯仔沙律,
朋友叫左意大利黑醋牛肉炒意粉

吉烈豬扒雜果薯仔沙律$34

意大利黑醋牛肉炒意粉$37

朋友話好味,佢話好少西餐有得食好特別,我都食左幾啖
好濃味
不過我自己食意粉一定要落tabasco先會覺得好味

份量足,價錢抵,真心
2020-05-30 40 浏览
係上水,要搵一間平,CP值高嘅餐廳,除咗舊墟,除左平民小店之外,大熱天氣下,想係商場入面食一間平,有返咁上下水準餐廳,我會去推介依一間,首先,上水商場好多係化妝品,珠寶,電器產品,已經好少餐廳比我地揀,要食多數得返屋村商場,應該好多上水人都明白。彩園村地點係火車站陣隔離,一般依個時候好多人會係上水踩完單車,再去食野,所以地點上方便其他人。今次我同朋友約左係大家附近食,所以出現今次依一篇評語食果陣係TEA TIME,人一定係比平時多,又咁啱學生開始復課,所以要等一陣位,唔緊要啦,上水人習慣咗⋯⋯依一次叫咗 南乳豬手飯 同 照燒雞扒胡麻冷麵食物上,因為繁忙時間,食物會即刻落,好快出到,所以唔會等好耐,味道亦都因為即整關係,已經加分,又唔會因為凍令到啲汁凝固,再加上豬手好 “林”,所以我會比高分朋友個冷麵,不過不失上水人可以試下

今次我同朋友約左係大家附近食,所以出現今次依一篇評語

依一次叫咗 南乳豬手飯 同 照燒雞扒胡麻冷麵
朋友個冷麵,不過不失

上水人
可以試下
南乳豬手飯
2020-05-30 42 浏览
適逢生日,就去咗一間上水意大利餐廳度試下同慶祝一下係上水要食西餐,可以係選擇少,而點解我會選擇依間,主要因地點方便,價格上唔算太貴,亦都多一啲上水人推介,所以打算試下今次叫咗兩個SET ,一個係紐西蘭西冷扒,同吉列魚柳蛋包飯前段提過價錢上以一個晚餐嚟講,算適中,扒套餐連特飲 $148,而吉列魚柳蛋包飯 $58兩者加埋 $200左右,加上依度環境唔算太迫,服務亦比較快,例如上菜時間亦唔會要你等太耐(以晚餐時間計算)所以我個人認為係OK,當然其他套餐未試過啦

今次叫咗兩個SET ,一個係紐西蘭西冷扒,同吉列魚柳蛋包飯

紐西蘭西冷牛扒 12OZ 連 特飲
吉列魚柳蛋包飯 (意式茄茸汁)

所以我個人認為係OK,當然其他套餐未試過啦
2020-04-26
紐西蘭西冷牛扒 12OZ 連 特飲
吉列魚柳蛋包飯 (意式茄茸汁)
2020-05-28 52 浏览
今天早上難得想吃早餐,每天早上都經過這間店,叫了一個套餐,裡面有麥皮、炒蛋、牛油玉米,餐單寫麥皮是鮮奶蛋白高纖維麥皮,覺得都不錯,就叫了這個餐✌️✌️套餐是30元,30元有這麼多東西自己覺得都挺便宜,但是套餐真的太多食物,早餐我根本吃不下😂😂通常早餐一碗麥皮和一個炒蛋就已經夠飽,吃太多反而不舒服,沒辦法最終剩下半個包和半邊玉米,浪費食物😝。聽同事說這家人的晚餐也不錯,好像價錢適中而且味道不錯,下次再試晚餐。早餐有機會再試其他,因為真的很少吃早餐。
2020-05-27
前日晚上去試意面,忘記那個意面叫什麼名字,但是味道都幾符合我的口味,意面的軟硬適中。那個意面裡面有一些瓜,本來不喜歡吃瓜,但是因為切的比較小塊,比較容易入口。而且意面的醬不錯,不會感到很膩,通常其他餐廳的意面汁會比較多,吃起來會感到面太濕,基本吃不下一盤就感到膩。😂我覺得雖然這個意面的味道普普通通,但是$37價錢算適中,而且上盤很乾淨、整潔,給人感覺良好,可以說整體的感覺不錯,可以再嘗試其他的餐。😘😘
2020-05-28 42 浏览
今晚和朋友到上水歐意吃飯,朋友好像經常吃這間餐廳,說是不錯就帶我去試一試。餐廳的環境都算可以,食物樣式不算少,可以給顧客多種選擇,而且裏面有不少食物是我喜歡吃的,下次可以再來試一試其他的菜式。最後是叫了一個煙肉蛋黃汁闊條麵,份量對於我來講是剛剛好的,因為晚餐吃的 不是很多,但是如果想再飽些就應該要叫多一個面和朋友一起吃。晚餐來講$48價錢都還可以。因為份量不算少,味道也不錯,蛋黃汁算是我吃過比較好吃的,麵軟硬適中,之前吃過另外一間店的麵,因為太軟吃到最後會感到很膩。所以,對於這一頓晚餐我感覺是比較滿意的,下次再試另外的食物,感覺應該都好吃😋😋
2020-05-27 41 浏览
男朋友住上水話今之我黎到帶我去食佢食開既心水餐廳話都冇咁快黎到佢屋企附近既呢間歐意餐廳!午市時間佢話未食早餐要叫返個飯食下,佢叫左個價值$42既南香豬手飯,開頭仲笑佢食增肥餐,點知黎到我俾佢既香味吸引到,忍唔住要試返舊南乳味好入味,豬手炆得夠淋!食落又唔會覺得太油膩,果然係地膽最愛既菜式!跟住到我叫既係$48既照燒雞扒胡麻冷面即炸雞扒真係世間美食外層香脆,肉質嫩滑炎熱既夏天我經常會冇乜胃口,呢碟涼爽既麻醬冷面入面仲加埋青瓜絲,真係好適合我!不知不覺咁就成碟食晒上水地方細細選擇唔多,呢間應該都會成為我係上水既首選飯堂
男朋友住上水話今之我黎到帶我去食佢食開既心水餐廳

話都冇咁快黎到佢屋企附近既呢間歐意餐廳!
午市時間佢話未食早餐要叫返個飯食下,

南香豬手飯

跟住到我叫既係$48既照燒雞扒胡麻冷面

炸雞扒真係世間美食

外層香脆,肉質嫩滑

不知不覺咁就成碟食晒

照燒雞扒胡麻冷麵

上水地方細細選擇唔多,呢間應該都會成為我係上水既首選飯堂
南香豬手飯
2020-05-27 34 浏览
原本今日係專誠嚟試下上水既懷舊冰室,點知嚟到先發現原來勁早關門,雖然有啲失望...但係我地馬上又係openrice 搵到另一間想食既!反正諗住食少少野之後踩單車走大水管影相,所以我地只叫左兩樣野食。我叫左個豬扒包$32,黎到個包熱熱地,外面脆卜卜,入到唔係空心包,好驚喜!入面除左豬扒仲有蕃茄、芝士同埋生菜,好足料!朋友就要左個 烤雞鮮雜果沙律$52完全食得出佢d雞係即叫即炸既,外皮香脆入面好juicy,另外值得一提既係沙律有火龍果,感覺高級左好多!整體黎講環境舒適,服務幾好,價錢合理,呢餐好滿意

入面除左豬扒仲有蕃茄、芝士同埋生菜,好足料!

豬扒包

朋友就要左個 烤雞鮮雜果沙律$52

烤雞鮮雜果沙律

整體黎講環境舒適,服務幾好,價錢合理,呢餐好滿意

豬扒包
烤雞鮮雜果沙律
  • 烤雞雜果沙律
2020-05-27 27 浏览
因為娘家在上水所以每次都會早少少入到上水行下食下野見到呢間係彩園都幾大幾吸引, 於是入去試下我叫左$46既公司三文治配雜果沙律, 飲凍檸檬茶平時少食雜果沙律, 怕唔新鮮, 不過呢個都幾好味, 唔差, 可以一試而個公司三文治新鮮烘底, 個包好脆, 而蛋都夠厚, 呢個價錢食算係抵既而我老公就叫左$48既煙肉蛋黃汁闊條麵, 飲凍奶茶略嫌蛋黃汁唔夠濃, 如果再濃啲就正喇而闊條麵軟硬適中, 幾好味兩個人加埋消費剛好$100, 真心抵同埋坐得都幾舒服
因為娘家在上水
所以每次都會早少少入到上水行下食下野
見到呢間係彩園都幾大幾吸引, 於是入去試下
我叫左$46既公司三文治配雜果沙律, 飲凍檸檬茶
而我老公就叫左$48既煙肉蛋黃汁闊條麵, 飲凍奶茶
略嫌蛋黃汁唔夠濃, 如果再濃啲就正喇
而闊條麵軟硬適中, 幾好味
兩個人加埋消費剛好$100, 真心抵
同埋坐得都幾舒服

2020-05-26 32 浏览
我今日同屋企人去行街,行到攰搵個地方食飯,見到呢間餐廳種類繁多,我哋入去試吓,坐低打開餐牌真係好多嘢食有焗飯、有扒、有意粉等各款西式野,我嗌左個焗肉醬意粉、另外都有嗌鐵板扒,同埋炒飯,肉醬意粉味道香濃,佢焗出嚟嘅芝士好正有拉絲,完全估唔到佢咁平都有咁高質素,佢雞肉醬比出邊更加香濃,食落好似用新鮮蕃茄煮出嚟咁,佢嘅鐵板扒好好feel熱辣辣仲好大份,對比同類型嘅餐廳佢呢間質素真係比較好,價錢又唔貴,下次經過開都會再去食多次
2020-05-25
午餐
  • 紅豆冰
2020-05-25 47 浏览
 假日就當然想好好咁休息一日啦,上水之前因為水貨關係,好多時候都已經無晒位, 所以經常性留係屋企自己煮,依個時候,無晒水貨客,自然可以試下一啲街坊餐廳啦我樓下彩園村有一間  歐意餐廳 裝修門面好乾淨,比人感覺好舒服😌依家疫情關係,少咗內地人,多咗本地人幫襯,假日上就梗係要等一等位,都唔算等得太耐整體價錢上唔算太貴,算係正常價錢Tea Time 時間諗住輕食,所以揀咗 芝士火腿蕃茄生菜牛角酥 感覺上比較健康,亦唔會太油 感覺上比較健康,亦唔會太油,如果可以的話,牛角包稍為注意表面,不要太乾就好其實當中亦都有好多意粉之類,大家可以幫襯一下街坊食店,唔一定大品牌餐廳🍴

整體價錢上唔算太貴,算係正常價錢
芝士火腿蕃茄生菜牛角酥

2020-05-03