2017-10-29 134 浏览
順寧道一帶原來有很多火鍋店湊巧今天是英超大戰的日子看見這店有得睇波便決定一試雖然不是任食但湯底的選擇很多價錢也算相宜一坐下便有侍應把醬料bar奉上醬料選擇很足除了一般的葱,辣椒,生熟蒜還有麻醬和沙茶醬食物方面水準也不錯肥牛$48碟也有點牛味而芝心蝦/牛丸爆漿的感覺很正芝味也很濃吃完大家都忍不住 encore埋單每人約$260比任食貴幾十蚊不過質素卻高出不少有機會會再來
順寧道一帶原來有很多火鍋
湊巧今天是英超大戰的日子
看見這店有得睇波便決定一試

雖然不是任食
但湯底的選擇很多
價錢也算相宜

一坐下便有侍應把醬料bar奉上
醬料選擇很足
除了一般的葱,辣椒,生熟蒜
還有麻醬和沙茶醬

不過質素卻高出不少
有機會會再來

• 芝心蝦丸
2017-10-28 154 浏览
<正斗火鍋真係好鬼正斗 >😋深水埗順寧道除左車房外其實仲有好多打邊爐 正斗係其中一間 .食店環境唔錯 有卡位 都坐得幾舒服 打邊爐湯底同材料都幾多選擇🙂😋🍽正斗豬骨煲108 蚊🐖好抵食既豬骨煲 成6,7 舊大豬骨 充滿骨膠原 入面仲有葱🌿 白紅蘿白🥕粟米🌽等等 夠哂香濃 要黎打邊爐好正😋🍽頂級花膠桶 68蚊🐟新鮮 而且夠哂彈牙 要煲耐d先夠軟熟 😋🍽新鮮黑柏葉 48 蚊🐂黑柏葉有驚喜 估唔到甘鬼大碟 柏葉夠薄身新鮮 煮10 秒就熟 好夠爽口 😋🍽新鮮桂花蚌 98 蚊桂花蚌煮一陣就熟 好鮮甜juicy充滿鮮味 😄🍽深海大蜆 88 蚊🐚大蜆有6 隻大大隻 蜆肉新鮮 夠哂鮮甜 而且煮一陣就熟 十分爽口😕👍🏻🍽炸魚皮38 蚊🐟🔥魚皮炸得好香脆 襯啤酒正😆🍽澳洲羊肉片 48 蚊🐑羊肉肉味香濃 帶有少少酥味 口感比較煙靭 唔錯😋🍽響玲38蚊炸響玲有6 件 睇個樣似係即炸 好香身 放落打邊爐底2,3 秒就食得 唔錯😋🍽限量豬翅根 58蚊🐷豬後腿既腳根位 要煲45 分鐘先食得 口感煙靭充滿骨膠原 十分特別 😋🍽傳統布包豆腐 22 蚊雖然話係傳統布包但望落去同普通豆腐一樣 重點係好夠香滑
<正斗火鍋真係好鬼正斗 >😋

羊肉肉味香濃 帶有少少酥味 口感比較煙靭 唔錯😋

🍽響玲38蚊

🍽限量豬翅根 58蚊🐷

🍽傳統布包豆腐 22 蚊
雖然話係傳統布包但望落去同普通豆腐一樣 重點係好夠香滑yummy 😋

🍽首創魚子鮮蝦丸 58 蚊🦐手打丸 蝦肉好彈牙 咬落去帶有少少魚子🐟 幾有口感😄

🍽咸蛋黃豬肉丸 40蚊🐷
豬肉丸夠豬肉香味 入面放埋沙口感既咸蛋皇感覺好match 👍🏻🥚

🍽菜心苗 28 蚊
🌿菜最緊要新鮮 😃

🍽手打拉麵 28 蚊
拉麵 比較闊身 爽口彈牙 🍜夠哂煙靭 好味

🍽炸芋件 30 蚊
即炸既芋件外表香脆 放落去打邊爐帶有少少粉狀質感 😀

🍽牛頸脊 188 蚊🐂
牛肉薄切 但面積大 肥膏同肉層次分明 夠哂肉味 又有口感 推介😃

🍺青島 16 蚊

Present 外觀:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址

~~~~~~~~~~~~
2017-10-27
2017-10-26 148 浏览
有時打邊爐真係貪近,去左朋友屋企順便係佢樓下間火煱店打個邊爐地方大,吾會焗促湯底價錢都吾貴基本醬料都齊花膠雞湯底都足料,花膠軟身易咬,雞件幾滑,湯底味道都夠脆脘骨腩,份量適中,好彈牙爽口,骨吾算多,因為係粗骨,所以好易食~~~~桶蠔,size 普通,無特別~~~~~西洋菜,又大份又新鮮~~~~~拉麵其實真係吾錯,好滑~~~~<食之前見到無好評都有d擔心,食完之後發覺俾想像中好,而且價錢又吾係貴~~~

地方大,吾會焗促

湯底價錢都吾貴

基本醬料都齊

花膠雞湯底都足料,花膠軟身易咬,雞件幾滑,湯底味道都夠

桶蠔,size 普通,無特別~~~~~

西洋菜,又大份又新鮮~~~~~

拉麵其實真係吾錯,好滑~~~~<

2017-08-05 387 浏览
任食168一位唔算平,區內都有好多其他選擇。諗住俾佢一次機會,冇睇食評就踩上去。點知中伏啦啦啦~一睇張任食單,冇海蝦冇響鈴。已經好失望。好啦照食,肥牛每次來幾塊,好枯寒。吊桶又得果兩只。叫左蝦滑墨魚滑又唔來。其他食物好一般。第一轉單等左接近30分鐘, 難道執幾粒丸好難?冇甜品冇熱盤冇雪糕。樓梯超污糟, 成地唔知咩積。地方又唔係大,好心拖乾淨佢啦。唯一可取是部分員工態度唔錯, 野飲又够凍。但都不會再幫襯。

樓梯超污糟, 成地唔知咩積。地方又唔係大,好心拖乾淨佢啦。

唯一可取是部分員工態度唔錯, 野飲又够凍。但都不會再幫襯。
2017-08-05
2017-07-31 280 浏览
係樓下叫你上去講到幾新鮮,垃圾一間,未試過出去食火鍋會由落單開始計,湯底等40分鐘先黎到,煲到滾到無水要再加水,第一轉食物都未開始黎!一黎就黎豆腐,粟米,魚皮,食完第一輪,第二輪都要等30分鐘,第一輪落左單既都仍然未到,除左等同加水,明明加埋都無十枱客,都唔知點解每上一次食物要咁耐時間簡直等到一肚火,完全無招呼!不知所謂,只可一不可再!!一心諗住唔洗等位,貪方便,但原來唔洗等位既代價就換黎咁既質數

2017-07-31
2017-07-16 221 浏览
價錢取巧:起初於店鋪外sell你入去時講到好抵 又話張單會有八折優惠 總之講到好平 點知埋單時又話湯底無折 海鮮無折(墨魚滑都係海鮮)豉油無折(要$14一個)所有飲品無折 仲要埋單果時計貴左 要叫佢改先至會計返清楚 做生意最緊要明買明賣 感覺不太老實食物質素很差:其實打邊爐好難會唔好食,但係呢次可以話係數一數二唔好食,啲食材唔新鮮,連粟米、冬菇、牛丸都可以難食,實屬難得👍 基本上全晚無樣野係好食,有啲食埋點左要成個鐘先到,聽到隔離枱都係咁,發哂脾氣埋單每位要百七蚊、其實打邊爐呢個價唔係貴,但係比呢個價錢食呢個質素真係十分後悔,附近有很多更好選擇,絕對無下次,很期待下手會係度開咩食店😶

2017-06-30 259 浏览
昨晚收工收得夜,於是就同老婆去左屋企附近個間正斗火鍋食邊邊,見佢地做緊推廣,有宵夜特價湯底28蚊同8折優惠,於是就上左去食,環境都好寬寬闊,卡位好大,幾好坐,食材都好多選擇,可惜宵夜湯底無晒,得8折,不過坐底左,又唔想轉場,照食,我地叫左個正斗豬骨煲,d豬骨應該用新鮮豬骨做,幾好食,不過配料就少d,另外就叫左個豬翅根,第1次食,肉質比較彈牙,有牛筋。花雕浸牛肋條,肉質比較韌,不過幾好咬口,埋單250蚊,都算低食。
2017-03-25 451 浏览
幾年前在順寧道地舖時食過兩三次,今個星期同事打邊爐,於是我提議去呢度食。因為上網見到有幾間差不多名字的火鍋店,最後用電話号碼去確定是我以前食過嗰間。早一日打電話去訂位。昨晚一到訂位時間,準時攞枱冇問題。我約七點到,由於我們有十人,未齊人,所以先叫一個芫茜皮蛋鍋底和肥牛,菜,四寶丸,合共約有十碟,第一次落單的湯底已經等了約半小時才到,跟住我們齊人,已經即時再叫另一碎雞氣鍋湯底和另外十幾碟配料,由始至終只落過兩次單,在坐低頭45分鍾前已落單,除了第一個鍋半個鍾到,其餘食物大約平均等了45分鍾至個半鍾不等,就算出前一丁都要等45分鍾,至於第2個火鍋,在落單之後約45鍾,去check單時,發現佢落佐花甲鍋,要佢即時修正至醉雞氣鍋,又要再等多差不多45分鍾,大約等到九點半終於來了一個碎雞火鍋(並不是氣鍋),但由於等了太耐,所以沒有要求他們改,其實呢個湯底並不是最後上,還有其他餸比呢湯底更遲。至於食物質數一般。
。至於食物質數一般。
2017-03-24