2018-10-26 1326 浏览
今次系第二次同朋友一齊黎,因為真系覺得正斗豬骨煲嘅嘢食好平,好抵食,食物質量都ok!!~而今日我哋就叫咗個D餐啦,就一個海底椰雞窩,再加上一個日式刺身拼盤,或者,極品海鮮拼盤。我哋就要咗個刺身拼盤嘅。咁入面有,三文魚,北極貝,甜蝦等等......夠5個人食噶啦。成個D餐都只要,498 蚊,都唔算好貴。比出面食刺身平好多!!!另外我哋就單點d打邊爐嘅配菜,其實海底椰雞鍋已經有好足料,如果3個人,實夠食!
2018-10-26 1032 浏览
話說就有朋友推薦我哋到正斗豬骨煲食呢個【二人世界】餐,,因為真係抵到爛!!!!兩個人total 只要268蚊。。包埋湯底,可以叫沙爹鴛鴦或者番茄薯仔,包括有,手切牛,手打四寶丸,時蔬,烏冬同炸魚皮。。。d手切牛肉超大一碟,兩個人食綽綽有餘,未食完已經覺得好飽肚啦,,好扺食,我鐘意。我哋就要咗個鴛鴦鍋底,味道都唔錯嘅,湯底好濃郁,沙爹味道好重。佢哋嘅【混醬】都系好好,應有盡有,基本上平時打邊爐得醬料都齊!
2018-10-23
2018-10-25 760 浏览
好友推薦食呢家,深水埗嘅正斗火鍋豬骨煲,咁我哋就話要一齊黎試一試嘅。。。。咁就發現佢哋呢度嘅鮑魚好大隻,好新鮮。價錢又唔系好貴。鮑魚食落口好Q好彈牙嘅,仲會有d鮑魚汁滲出黎tim,非常鮮美。。。。另外一個號抵食嘅就系佢哋個海鮮大拼盤,只要198,各種海鮮有齊,超大一盤。咁湯底我哋就叫咗個花膠湯底,養身嘅。大邊爐都可以一路食一路補ga嘛。。。總而言之,正斗豬骨煲真係好好味,有好抵食,d湯底真系煲好耐!
2018-10-22
2018-07-15 837 浏览
話説,我預早打去正斗卜左今晚2位,説明係去打邊爐兼睇波,並承諾最低消費每人$300。呢個月黎過兩次打邊爐睇波嘅消費都係咁上下,而且食物唔錯,所以想繼續幫襯。今晚按已卜時間早少少上去攞位,離遠已見到自己個名牌放左喺張好位置枱上面,職員想帶我地去果張枱,但有另一位睇落似經理嘅人唔俾果張枱我地,隨即調我地去角落頭衰位置(四人枱) ,個位置係睇唔清楚部電視。經理話張好枱係留俾4人坐,(傻眼)其實我地角落頭果張都係四人位!個經理仲質疑我地俾唔俾得起最低消費,我好肯定答佢,一定俾到!當時個場3/4未有客,望望下見到有張好位置四人圓枱未有名牌,我地問可唔可以調去果度,經理話四人枱係留俾4個人,唔俾我地調,但有另一張四人圓枱寫左名牌係2人訂,我地話果張都係兩個人啦,經理就隨即改左做3個人。到事頭婆返黎,佢又係話無其他枱安排俾我地,得返張衰枱。咁我真係唔明,我地未黎之前,明明安排左好位,但黎到就變左衰位?!(傻眼) 我地最後決定唔幫襯!佢地嘅態度兼做事手法,擺明係恰我地得兩個女仔! 諗諗下醒起,上次黎時,見到隔離張四人枱名牌係卜4人,但最後係得2個人,有個係金毛人,個樣好惡,好似無人敢話佢!我知我地得兩

我知我地得兩個人,消費有限,老闆可能想招呼較多人數嘅客,但咁樣真係令人覺得一肚氣,已經預早打黎卜都變成咁 /_\"

總之唔會再幫襯了 !!
2018-07-14
2018-07-15 542 浏览
已提前訂位並有告知看世界盃,亦同意最低消費是$300,到店後卻被安排在角落的座位,要側頭才看得到電視,而且是只有一位看到,我們要求換到比較中間的座位,卻被告知2人不能坐4人位,但看有其他4人位上的訂位牌寫著2人,反映後卻被店員改成3人,當時店內還有很多空位,並沒有全部都被訂位。員工說,2人只能坐這位置,其他是留給4人的。另一位員工原本想安排我們在其他位子,卻被另一位阻止,而且臉上充滿不屑。本來覺得先前用餐經驗不錯,遇到這次店員的態度,下次絕不可能再光顧了!

8:00入座,食蒸氣鍋,等左10未有野食,追d伙計話幫我跟....等等等,過5分鐘又追,個似經理既人話我食蒸氣鍋係耐d喎,我吾明,你賣得蒸氣鍋,應該備左料,點解耐d?我過5分鐘又追,結果等到25分鐘,我再追佢佢先話jam左單,而家即刻煮,結果齋坐半個鐘先有鍋上。但黎左個鍋,又未有野食,又要追,結果要等8分鐘先黎野食,黎左野食又冇教我地蒸幾耐,要發脾氣先至有人教,現場吾爆場,如果吾係叫左魚皮野飲,我實走。呢間野,一定冇下次!
現場吾爆場,如果吾係叫左魚皮野飲,我實走。
呢間野,一定冇下次!
2017-12-16 370 浏览
如題。野食平,但難食。侍應唔理人,啲單又出錯。俾碟野我,之後原來佢自己唔知係咩,仲要問返我碟野係咩黎。我等左一個鐘,都未齊單。隔離枱出錯左湯底,仲想叫佢照食,佢唔肯想換,又等20分鐘。完全離譜。深水埗長沙灣咁多野食,真係唔洗食佢!It is completely rubbish, waitress keep giving out wrong orders, ignoring people, don’t know what they are serving to people. Food taste really bad, soup is tasteless, food is not fresh. There are tons of good food around, no need to waste your time and money here.
如題。
野食平,但難食。
深水埗長沙灣咁多野食,真係唔洗食佢!

• 沒有
2017-12-13 333 浏览
打邊爐係冬天活動,最開心一班朋友一齊十下十下,平時打邊爐一定食牛,但因朋友對牛敏感,今次無叫牛為左保身,要左個花膠湯底花膠一舊一舊,無偷工減料湯清得黎都有花膠味响鈴大大件,普普通通午餐肉都好厚,打邊爐必食手打墨魚丸,幾彈牙,正,一人一粒岩岩好識食一定食豬潤,色澤紅潤,無發黑芋絲好乾淨爽口,食左又吾肥墨魚片,好新鮮,色澤幾靚,都好彈牙,吾錯菜都好新鮮,無爛無黃,大大份竹苼好大棵,好爽口,勁抵魚旦都吾錯無食牛真係吾貴,每人吾洗200,好抵食

為左保身,要左個花膠湯底
花膠一舊一舊,無偷工減料
湯清得黎都有花膠味

响鈴大大件,普普通通

午餐肉都好厚,打邊爐必食

手打墨魚丸,幾彈牙,正,一人一粒岩岩好

識食一定食豬潤,色澤紅潤,無發黑

芋絲好乾淨爽口,食左又吾肥

墨魚片,好新鮮,色澤幾靚,都好彈牙,吾錯

菜都好新鮮,無爛無黃,大大份

竹苼好大棵,好爽口,勁抵

魚旦都吾錯

無食牛真係吾貴,每人吾洗200,好抵食
🍁秋意正濃,梗係要打個熱辣辣邊爐啦!🍲 去開深水埗買game, 就和機友一起到附近新開的火鍋店—「正斗火鍋」, 「正斗火鍋」其實是油麻地「正斗海鮮火鍋館」的分店, 之前已經覺得油麻地分店的火鍋幾好食, 今次就試下深水埗分店啦!😏 和油麻地分店的一樣, 這裏有超過20款的湯底, 逾10款刺身和百多款火鍋配料可選擇~😳 優惠套餐如海鮮餐,二人或四人套餐都有提供呢! 如果想一次過試晒刺身和火鍋, 不妨試下火鍋孖寶,幾抵食喎!😏 由於機友話要進補一下,😂 所以我們便點了客家黃酒雞鍋(半隻)($98), 好正宗的客家黃酒雞呢!😍 店家貼心地把雞件煎香後洗走油脂, 煮好的湯汁便不會太油!👍🏻 雞件皮脆肉嫩,經黃酒燉煮過後更入味呢! 黃酒色澤微黃,味道醇香微甜, 又散發陣陣濃郁的酒香, 未打邊爐前先呷一呷湯, 邊吃雞肉,邊喝酒,正!☺️ 酒控不可錯過呀!😎 值得一讚的是配料配搭了最吸湯的腐皮和竹笙, 吸晒黃酒的精華,好味道!😋 新鮮牛胸爽($68)是牛胸骨中間的軟骨, 不是一般火鍋店會有的,見到切勿錯失良機啦! 把其灼至卷曲, 食落脆身不膩,牛油脂香突出! 甘香豬粉腸($3
🍁秋意正濃,梗係要打個熱辣辣邊爐啦!🍲
去開深水埗買game,
就和機友一起到附近新開的火鍋店—「正斗火鍋」,
「正斗火鍋」其實是油麻地「正斗海鮮火鍋館」的分店,
之前已經覺得油麻地分店的火鍋幾好食,
今次就試下深水埗分店啦!😏

和油麻地分店的一樣,
這裏有超過20款的湯底,
逾10款刺身和百多款火鍋配料可選擇~😳
優惠套餐如海鮮餐,二人或四人套餐都有提供呢!
如果想一次過試晒刺身火鍋
不妨試下火鍋孖寶,幾抵食喎!😏

由於機友話要進補一下,😂
所以我們便點了客家黃酒雞鍋(半隻)($98),
好正宗的客家黃酒雞呢!😍
店家貼心地把雞件煎香後洗走油脂,
煮好的湯汁便不會太油!👍🏻
雞件皮脆肉嫩,經黃酒燉煮過後更入味呢!
黃酒色澤微黃,味道醇香微甜,
又散發陣陣濃郁的酒香,
未打邊爐前先呷一呷湯,
邊吃雞肉,邊喝酒,正!☺️
酒控不可錯過呀!😎
值得一讚的是配料配搭了最吸湯的腐皮和竹笙,
吸晒黃酒的精華,好味道!😋

新鮮牛胸爽($68)是牛胸骨中間的軟骨,
不是一般火鍋店會有的,見到切勿錯失良機啦!
把其灼至卷曲,
食落脆身不膩,牛油脂香突出!
新鮮牛胸爽

甘香豬粉腸($38)
粉腸洗得乾淨,沒多餘的豬腥味,
口感爽滑軟腍。
甘香豬粉腸

限量豬翅根($58)是豬後蹄的腳筋,
起碼要煲45 分鐘先食得,
口感有點像牛筋,煙煙韌韌,啖啖骨膠原,
岩晒女士們
限量豬翅根

招牌炸響鈴($38)
一份響鈴卷有七件,份量毫不吝嗇呢!😯
響鈴卷薄薄數層,炸脆得很,又不會太油膩,
浸到湯裡吃,吸了黃酒的精華,正!😋
招牌炸響鈴

脆鯇魚片($48)
以只需$48來說,份量很多呢!😳
脆肉鯇新鮮,肉質鮮味爽脆~
不會涮涮下整件魚肉都散開或霉霉爛爛,
而且完全沒有腥味,絕對食得過!😏
脆鯇魚片

手打鮮蝦丸($42)
蝦丸用原隻鮮蝦手打而成,蝦肉還清晰可見,
涮熟後彈牙有嚼勁,好味道!😋
值得一讚的是大部份的丸類都有四粒或六粒份量,
適合倆口子來打邊爐,可試更多的火鍋配料!
手打鮮蝦丸

油麥菜($24)
一客份量都算不少,
最適合吸一吸湯底的精華,爽脆得黎又入味。
油麥菜

整體說,
「正斗火鍋」湯底、火鍋配料都相當有水準,
價格親民,倆口子或大伙兒來涮下涮下都得!
而且還有宵夜優惠,抵上加抵!😎
限量豬翅根
招牌炸響鈴
手打鮮蝦丸
2017-11-16 1115 浏览
先講選擇, 選擇黎講野食唔算少, 大部分都唔算太貴,價錢合理,有部分比較平, 所以算係低食.地方坐得舒服呢個好緊要, 火鍋坐得太逼太辛苦,野食幾好食都唔會再黎!唯比較要改善既係,呢間餐廳無特色野 相對其他餐廳唔算太多or無, 所以無左自己招牌既特色!醬料黎講正常, 應該要有既都有, 都係選擇黎講唔選太多,尤其對比我琴日食完既火鍋有十多種醬選擇..呢碟牛可以算係主打, 份量足夠, 肉質好味, 硬要講質量黎講同angus差不多,肉質angus會再軟身多小小, 但係價錢唔貴, 先二百到, 二百食呢種質素既牛算平!正常出去tst, hk線個邊食呢種質素牛大約要250-350左右,所以最印象深係性價比呢到~呢個係見個單有個good 同埋名比較特別先試下, 叫Q版生根, 不過我食落同普通生根差不多,大細方面就有大有細, 所以我其實唔太明Q版係邊? 但係主要用黎試湯底. 所以叫一叫唔怕.湯底方面, 又係間間好大比較, 呢間呢湯底唔算濃, 但都唔會過淡, 你問我既話就中間到啦,味道方面都係好食,湯底係咁多間餐廳對比同競爭之下, 就係選擇會唔夠多,呢d可以遲d 餐廳再研發.例如其他餐廳有既人參白玉呢d係

先講選擇, 選擇黎講野食唔算少, 大部分都唔算太貴,
價錢合理,有部分比較平, 所以算係低食.
地方坐得舒服呢個好緊要, 火鍋坐得太逼太辛苦,
野食幾好食都唔會再黎!
所以無左自己招牌既特色!
醬料黎講正常, 應該要有既都有, 都係選擇黎講唔選太多,
尤其對比我琴日食完既火鍋有十多種醬選擇..

例如其他餐廳有既人參白玉呢d係好正,同埋對香港人黎講會比較新鮮, 會易d記住餐廳名,
火鍋餐廳多如雲, 點樣可以令客人記住係好緊要.
再黎又係試佢d特別野, 又係有個good字, 手打拉麵, 口感黎講有小小厚既, 唔太有彈性,
但係麵既本身味比較濃, 易飽肚, 配牛肉食都唔錯既, 個人更喜歡稻庭烏冬, 建議可以加入去,
因為圓頭烏冬係最差既烏東其實唔多人中意食... 相反稻庭或讚岐烏冬就多人食, 又可以飽肚.
順帶一提, 測示左呢到d份量, 佢一碟芝心丸都有8粒唔算少, 份量黎講無偷工減料!
有d餐廳一碟先得3-4粒.

整體服務黎講 店員無咩太大交流 如果再熱情d會更好!
價錢相對比較平,
地方大, 坐得舒服!
2017-11-16
2017-11-14 220 浏览
秋天又到了,涼意十足應該又是吃火鍋的好時候了。深水埗餐廳不少,這次朋友帶我來到這一家火鍋店位置雖然有點兒偏遠,不過因為晚上有特價,所以也特意前來一試。餐牌:坐下來之後,先把醬料調一調。招牌花甲蟹鍋店員打蟹鍋端上來的時候,我還可以看見蟹還在動,真的十分新鮮。裏面還有幾隻大花甲,不過提醒花甲要快點吃,不然會煮太老。用上新鮮的羔蟹,裏面有不少蟹膏喔。湯底煮好以後立即先喝一口,味道很清甜。湯底十分豐富,我們還點了一些配料。美國肥牛價錢十分便宜,𥚃頭有大概十片。質素也不錯而且牛肉味很夠。花枝片花枝片是需要稍煮幾分鐘便可以吃,鮮嫩有嚼口。四寶丸四寶丸以鮮肉打成,入口彈牙。尤其喜歡他們家的墨魚丸,咬下去還可以吃到細細的墨魚肉。皇帝菜、窩荀另外還點了一些蔬菜,新鮮。布包豆腐點了個豆腐,可是湯底太鮮甜,卻吸不到什麼湯底。粉絲粉絲加湯底精華就是美味。手啫魚麵如面很真材實料,而且有口感彈牙很實在。脆脘魚腩新鮮沒有一點腥味。

餐牌:

坐下來之後,先把醬料調一調。

招牌花甲蟹鍋

裏面還有幾隻大花甲,不過提醒花甲要快點吃,不然會煮太老。

用上新鮮的羔蟹,裏面有不少蟹膏喔。

湯底煮好以後立即先喝一口,味道很清甜。

湯底十分豐富,我們還點了一些配料。

美國肥牛
價錢十分便宜,𥚃頭有大概十片。質素也不錯而且牛肉味很夠。

花枝片
花枝片是需要稍煮幾分鐘便可以吃,鮮嫩有嚼口。

皇帝菜、窩荀
另外還點了一些蔬菜,新鮮。

布包豆腐
點了個豆腐,可是湯底太鮮甜,卻吸不到什麼湯底。

粉絲
粉絲加湯底精華就是美味。

手啫魚麵
如面很真材實料,而且有口感彈牙很實在。

脆脘魚腩
新鮮沒有一點腥味。
2017-11-12 665 浏览
近幾天氣溫下降,最適合打邊爐,一於約埋老友去滾一下!老友說長沙灣最近開了間火鍋店,扺食夾大件,而且坐得適服,最緊要附近還有停車場🅿️那就決定試試這家新店吧。正斗位於長沙灣順寧道轉角位,大大個招牌非常搶眼👀甫坐下立即睇下個menu,火鍋料又多又齊,想食邊款就剔落去啦好似我咁有選擇困難症既朋友點套餐就最適合不過你無眼花,二人餐才$268!!!混醬環節,基本需要的都會有沙爹鴛鴦湯底🍲一邊是清湯,另一邊是沙爹。正斗賣的是老一派沙爹,滾起上來八角味香濃,特別惹味即炸魚片頭熱辣辣香噴噴上枱,呷下香脆又爽彈,食完一件會忍唔住追住食第二件手打四寶丸有鯪魚球、豬肉丸、牛肉丸和墨魚丸。單看外表便知是手打丸,恰了過後還是很彈牙,不錯不錯手切安格斯牛肉牛肉色水鮮明有光澤,恰後肉質軟滑,肉味香濃雖然是套餐但份量絕不惹少,兩個人飽到上心口🐂新鮮時蔬餐廳每天也會精挑細選,今日的蔬菜有生菜和白菜烏冬跟餐烏東份量也頗大,沒有欺場肥美鮮鵝腸 $68外間的火鍋店大多會用雪藏鵝腸,而這裡的是選用新鮮鵝腸,較唯肥美爽口,又無雪藏味咸蛋黃豬肉丸 $28第一次食咸蛋黃豬肉丸,咬下有很香的咸蛋黃味道,但吃多會膩,一個人食兩粒夠曬數
近幾天氣溫下降,最適合打邊爐,一於約埋老友去滾一下!
那就決定試試這家新店吧。

正斗位於長沙灣順寧道轉角位,大大個招牌非常搶眼👀

好似我咁有選擇困難症既朋友點套餐就最適合不過

你無眼花,二人餐才$268!!!

混醬環節,基本需要的都會有

沙爹鴛鴦湯底🍲
一邊是清湯,另一邊是沙爹。
正斗賣的是老一派沙爹,滾起上來八角味香濃,特別惹味

手打四寶丸
有鯪魚球、豬肉丸、牛肉丸和墨魚丸。
單看外表便知是手打丸,恰了過後還是很彈牙,不錯不錯

手切安格斯牛肉
牛肉色水鮮明有光澤,恰後肉質軟滑,肉味香濃

雖然是套餐但份量絕不惹少,兩個人飽到上心口🐂

新鮮時蔬

新鮮時蔬
餐廳每天也會精挑細選,今日的蔬菜有生菜和白菜

烏冬

烏冬
跟餐烏東份量也頗大,沒有欺場

肥美鮮鵝腸

肥美鮮鵝腸 $68

咸蛋王朱肉丸

咸蛋黃豬肉丸 $28

2017-10-22
肥美鮮鵝腸
2017-11-04 568 浏览
最近經常食火鍋,懷疑身體裡面都流緊湯底,今晚又約左朋友喺深水埗果邊食火鍋,咁當然啦,唔同火鍋店好多時水準都非常參差,今次食到呢間正斗火鍋,個人覺得水準不錯,價錢亦都唔算貴,一般火鍋店價位。同朋友輕輕鬆鬆食一餐,兩三個鐘頭,人均二三百蚊都合理花膠雞湯底:湯底方面我地揀左花膠雞湯,湯底睇落就唔係太濃郁,不過飲落味道又幾唔錯,花膠相對少啲啦,得四、五件,所以就唔會話好膠咁。雞都有大約半隻,算幾大方。手切肥牛:賣相方面睇得出擺得幾用心,不過牛就未算好腍,牛味一般,可能下次試下牛頸脊可能會好啲。大蜆:嚴格黎講咁大隻都應該叫做蚌,食落幾新鮮,肉肥厚,價錢又唔算貴,88蚊幾抵食蟶子皇:30隻來講,就確實幾吸引,夠新鮮,淖一淖食得。芝士蝦丸:食落都彈口,蝦味重,而且好流心!蟹子墨魚滑:墨魚滑唔粉,而且又彈牙,墨魚味一般。午餐肉:正常餐肉。雲吞:裡面唔會好多肥膏,都食到有隻蝦,ok啦。生根:冇乜特別。松茸水餃:食到有啖啖松茸味。

蟶子皇:30隻來講,就確實幾吸引,夠新鮮,淖一淖食得。

芝士蝦丸:食落都彈口,蝦味重,而且好流心!

蟹子墨魚滑:墨魚滑唔粉,而且又彈牙,墨魚味一般。

午餐肉:正常餐肉。

雲吞:裡面唔會好多肥膏,都食到有隻蝦,ok啦。

生根:冇乜特別。

松茸水餃:食到有啖啖松茸味。

2017-11-03
1K
2017-11-04 507 浏览
星期五,又「捱」過一星期,到底食咩好,係喇,又係火鍋出動之時,今日收工去到順寧道呢邊,揀左呢間正斗火鍋,其實之前都聽過呢個名,但唔知呢間火鍋店同其他店只係同名定有關係,無去深究。一行四人,大概八點零鐘黎到,要上一層先有座位,可能因為為週五晚,客人不少,只係剩底對住魚生吧前嘅一張大枱,四個人,當坐得鬆動啲,食物又擺得冇咁逼都坐得舒適。店內位置都算多,一邊係卡位,中間大枱,旁邊係細枱,乾淨企理餐牌供應超過20款湯底,包括比較普通嘅沙嗲、芫茜、豬骨等,定價$48 -108,另有花膠雞、花雕醉雞、花甲蟹鍋等,價錢都唔貴,定價$138-268。9pm後火鍋湯底有半價,都幾抵食。營業到凌晨兩點,都適合夜鬼。如果人多,可以考慮「火鍋孖寶」,一共四款,例如原條象拔蚌配肥牛$698/刺身拼盤配肥牛$498等。火鍋配料方面有刺身、海鮮、豬牛雞、丸餃、蔬菜、菇菌、粉麵等一般配料都有齊,價錢公道。另外有啲小食、小炒,選擇豐富。刺身吧仲擺放左即日季節刺身,係日本空運到港的,當晚有兩條魚,未知品種,影完相之後已經有客人點左其中一條嚕。餐前小食 $10/碟、醬料 $10/位(9pm後$5)滋補花膠雞鍋 $138見花

餐前小食 $10/碟、醬料 $10/位(9pm後$5)
醬料

前菜

滋補花膠雞鍋 $138
見花膠雞鍋湯底價錢唔貴,點左試試,雖然唔及嗰啲有名做花膠雞嘅火鍋店般有咁濃厚黃黃嘅顏色,但以呢個價位黎計,其實質素都算係咁,起碼在場女士都覺得飲得過,唔會太鹹,有少少稠身,飲完亦都有有一種「膠膠」嘅感覺。雞件、花膠份量適中,雞皮比較肥,所以飲用前我地都用篩撈起啲油脂先。雞肉淥完之後稱唔上嫩滑,但都唔會鞋口

新鮮本地手切肥牛 $218/大
中嘅$188,價錢爭少少,我地四個人都點左份大。肥牛嘅顏色好鮮紅,好少見到咁紅的…砌到成朵花咁。肥脂部分非常少,呢隻牛瘦左啲,牛肉起雙飛,唔會太薄身,仲有少少口感,起碼唔會柴,肉味就一般般啦。面頭有啲牛頸脊質素比較好,帶嚼勁,又唔會韌,牛味亦都重啲。
新鮮本地手切肥牛

深海大蜆 $88
見到大蜆價錢唔貴,我地都點左份試下,真係幾大隻啊~一共有六隻,質素唔錯,幾新鮮而且爽口,難怪見到好多枱都有點

紐西蘭蟶子皇 $30/隻
蟶子皇本來想點四隻架,不過店員話賣哂,只係剩番兩隻,其實都幾抵食,因為size幾大,而且係新鮮貨,淥一陣食得,唔會縮水太過份

紐西蘭蟶子皇

午餐肉 $28
餐肉唔係白豬仔,普通野。
午餐肉

手打芝士蝦丸 $58/6粒
鐘意佢呢度嘅丸類大部分都分成4粒/6粒一份,自由度大啲,人少可以點小份試多款。芝士蝦丸就唔算話好大粒,不過都幾足料,明顯食到係有鮮蝦,而且都幾彈牙,以體積黎計,流心度都算高

手打芝士蝦丸

手打蟹籽墨魚滑 $58
墨魚滑就一般,食落就冇墨魚口感,反而有啲似潮州白魚蛋,其實都彈牙嘅。
手打蟹籽墨魚滑

野生松茸餃 $28/4粒
松茸餃嘅味道都幾濃,餃皮唔算好薄,不過不失。
野生松茸餃

鮮蝦雲吞 $38/6粒
雲吞未淥之前平平無奇,不過食落又唔錯喎,蝦、肉比例平均,唔會話好小家,粒蝦都幾大粒,而且幾爽口

鮮蝦雲吞

三色釀油炸鬼 $58
個人認為呢個可以不點,我好鐘意打火鍋落油炸鬼的,見到呢度有,都即刻點一份,不過質素比較一般

油炸鬼感覺一係炸過龍,一係翻炸,比較硬同實,而且頗油膩,唔夠香脆,裡面嘅餡正常,只係主角失色了。
三色釀油炸鬼

韓國麵 $28

皇帝菜 $28

Q版生根 $28
見Q版生根咁得意,都點一份試下,不過一啲都唔Q版,同平時食到嘅生根一樣size~哈哈,不過廿八蚊,份量幾多就真,好似食極都仲有。
Q版生根

竹蔗水 $28/渣
竹蔗水,呢個價錢係抵飲,味道都唔伏啊,起碼冇太甜,冇糖水感,點左兩渣分享。

總括黎講,呢間火鍋店質素比想像中要好,環境舒適,只係我地(近門口位置)冷氣較大,風口對正鍋底,有少少難滾起,問店員拎左煲蓋後,情況都有改善。店員服務都ok,幾友善,不過出菜有少少亂,可能要留意住自己點啲咩,偶然會上錯配料。人均消費二百零蚊都可以接受啊,見隔離枱「玩」緊蒸汽鍋,見唔到邊個餐牌有,都有興趣試下啊。

餐牌:

2017-11-03
紐西蘭蟶子皇
手打芝士蝦丸
2017-10-31 171 浏览
深水埗邊爐有好多間 其實好多都好正 今次就揀左喺順寧道既正斗 其實睇食評麻麻 但我都係相信自己多d , 於是就入左去試 發覺環境都唔差 有哂卡位甘 食物方面一d都唔貴 豬骨煲夠哂足料豬骨骨膠原夠哂軟滑 又有蘿白粟米甘 夠哂香濃 要黎打邊爐好正 其它材料又大又新鮮 好似黑柏葉甘夠哂爽口 魚皮同炸響玲都夠哂香脆 而羊肉既肉質口感好又夠羊肉味 咸蛋牛肉丸 有好香咸蛋味夠哂煙靭彈牙 大蛽仲正 好鮮甜 新鮮 放落鍋一陣就熟哂 ! 而手切牛肉 薄切 雪花紋都好夠靚 入口好香牛油味 正!

2017-10-23