2019-07-25 1087 浏览
今日係附近睇戲 咁岩搵到哩間小店 座位不多 望望menu 有唔同套餐選擇套餐包一杯羅漢果水 不太甜湯底選左小辣 食落都頗辣 所以令到米線好入味 雲吞有椰菜豬肉同韮菜兩飯 前者香甜 後者惹味 兩款皮都好薄
今日係附近睇戲 咁岩搵到哩間小店
座位不多 望望menu 有唔同套餐選擇
套餐包一杯羅漢果水 不太甜

2019-06-06 1195 浏览
第一次食依一間餐廳主打食麻辣雲吞 同埋 養生茶叫了一個10粒麻辣雲吞撈麵微辣雲吞好好味 有椰菜/韭菜餡揀 揀左椰菜餡 料好足 皮薄 推薦雲吞唔算辣 但麵好辣 係慢慢咁辣 另外叫左個韭菜煎餅 餐牌冇圖 我唔知道係炸既不過都係好食既 餡同樣都係足夠 同埋有好濃既韭菜味 但我覺得可以配個甜酸醬就好味好多因為淨係食d炸既皮有d油/失色煎腸粉 (重口味)依個都好好味 好脆口 但麻醬就冇乜味 我下次都係揀返麻辣算數 整體而言,我都會再幫襯,但建議可以可以係位度加返d可以放袋既位置,或者放個盤係位下面都好丫
第一次食依一間餐廳

雲吞唔算辣 但麵好辣 係慢慢咁辣

另外叫左個韭菜煎餅
餐牌冇圖 我唔知道係炸既

因為淨係食d炸既皮有d油/失色

煎腸粉 (重口味)

2019-05-30 1346 浏览
覓食期間行經呢間小店,就俾佢嘅麻辣味吸引左入去啦。店面雖然唔大,但餐牌就有好多唔同款嘅野食,雲吞、麵、小食、腸粉、飲品咩都有。由於佢主打正宗四川味道,好多款野食都有得揀麻辣風味,啱晒重口味嘅我~韭菜豬肉雲吞拼是日特製雲吞(粟米雲吞),雲吞嗌十隻就可以雙拼啦。雲吞皮一睇就知係自家製,皮薄得黎煙韌,餡都足料。秘製麻辣撈麵:原本諗住嗌個細細碗麵試下佢個麻辣醬,點知呢碗麵超大碗,先$24!麵嘅份量唔止夠多,仲有酸菜,撈暈佢麻辣帶小小酸咁,惹味!跟餐加$15可以揀各式飲品,我地揀左杯金橘檸檬蜜,味道不過不失,同辣味嘅野食幾夾。川味口水雞絲:係熱辣辣嘅夏天最啱食涼拌麻辣嘅野。呢度嘅涼拌川味口水雞絲用左好多青瓜絲、花生碎同麻辣醬撈埋,每一啖都有種清新爽口又麻辣嘅味道,啖啖肉得黎又唔滯,好好味呀!香煎脆脆韮菜餅:望落似蔥油餅,但咬落去係超級無敵脆!係好薄皮炸到蘇脆果種!熱辣辣上碟,我朋友一食就停唔到口,因為佢完全唔會漏!個皮真係會食上癮,必試!老闆娘好好人,見有啲檯冇嗌到野飲,仲主動問客人要唔要杯水,可能考慮到大家食緊辣野,超級貼心! 即刻諗起坊間有啲連鎖店特登唔俾水焗你買野飲仲要加一服務費...小店
覓食期間行經呢間小店,就俾佢嘅麻辣味吸引左入去啦。

韭菜豬肉雲吞拼是日特製雲吞(粟米雲吞)

秘製麻辣撈麵

川味口水雞絲

香煎脆脆韮菜餅

老闆娘好好人,見有啲檯冇嗌到野飲,仲主動問客人要唔要杯水,可能考慮到大家食緊辣野,超級貼心! 即刻諗起坊間有啲連鎖店特登唔俾水焗你買野飲仲要加一服務費...小店食嘅除左係美食,仲有令人滾動嘅人情味~
2019-05-27
川味口水雞絲
2019-05-22 710 浏览
呢間鋪頭之前聽朋友介紹過,有日得閒就過黎試一試!鋪頭名非常簡單直接,鋪頭重點推介麻辣,雲吞同茶,鋪頭地方唔係好大,最多我諗坐到十幾個客左右,環境都算舒服乾正!嗰日晏晝去食佢仲有個lunch set,四十幾蚊有個單餸撈麵同有野飲!小食叫左個麻辣木耳,個味道幾好,但個份量有啲少!之後叫左個芝心炸雲吞,呢個冇失望,新鮮炸起,食落趣卜卜,入面啲芝士味都好濃!主食就叫左個雞扒麻醬撈麵,都係份量少左啲!個雞扒煎得幾香幾好食!啲麻醬唔會好漏,個味唔會太濃另外跟餐佢會送酸梅湯或羅漢果茶

小食叫左個麻辣木耳,個味道幾好,但個份量有啲少!

另外跟餐佢會送酸梅湯或羅漢果茶
長沙灣多好野食就好多人都知,行行下發現有我最愛吃的麻辣主題食店!店內位置不大,裝潢的感覺像咖啡店~有種舒適的溫暖感~店內以麻辣,茶和雲吞為主打。所以先來個麻辣雲吞吧~麻辣撈雲吞超麻辣!好食到不得了!雲吞外皮煙韌,咬起來口感好彈牙!就算我選擇的是椰菜口味,椰菜帶有清新爽口感,讓人百吃不厭。涼拌雲耳小小酸小小辣,非常開胃,口感爽脆,令人喜歡!!溏心蛋涼涼的開胃之選~被我用來繼續拌麵去了XD窩蛋雞絲麻辣麵雞絲嫩滑,湯頭麻辣香味十足。麵的軟硬度適中。而麵中的那顆蛋就是靈魂!拌開後整個上升層次度。川煎麻辣腸粉非常特別,這個其實不算辣。但外層煎得很金香鬆脆,好特別,加上香口的小蝦乾配合,滋味無窮~最後食辣不可少的,必然就是可樂~喝著爽快~

長沙灣多好野食就好多人都知,
行行下發現有我最愛吃的麻辣主題食店!
店內位置不大,裝潢的感覺像咖啡店~
有種舒適的溫暖感~

店內以麻辣,茶和雲吞為主打。

所以先來個麻辣雲吞吧~
麻辣撈雲吞
超麻辣!好食到不得了!
雲吞外皮煙韌,咬起來口感好彈牙!
就算我選擇的是椰菜口味,椰菜帶有清新爽口感,
讓人百吃不厭。

涼拌雲耳
小小酸小小辣,非常開胃,
口感爽脆,令人喜歡!!

溏心蛋
涼涼的開胃之選~
被我用來繼續拌麵去了XD

窩蛋雞絲麻辣麵
雞絲嫩滑,湯頭麻辣香味十足。
麵的軟硬度適中。
而麵中的那顆蛋就是靈魂!
拌開後整個上升層次度。

川煎麻辣腸粉
非常特別,這個其實不算辣。
但外層煎得很金香鬆脆,好特別,
加上香口的小蝦乾配合,滋味無窮~

最後食辣不可少的,必然就是可樂~喝著爽快~
  • 麻辣
2019-05-19 531 浏览
食過翻尋味指數:🌕🌕🌕🌑🌑是日係長沙灣附近出沒,偶然發現哩間麻辣雲吞舖,勁鍾意食辣嘅我即刻拖住姨姨入去食!最愛搵哩D特色小食舖。完全冇令我失望!個雲吞大大粒,好多隻款可以揀,仲有得雙拼。韭菜豬肉同椰菜豬肉都好出色,豬肉味都幾香,加埋蔬菜粒好爽口彈牙。玫瑰黑糖都幾香黑糖味。仲有一杯山楂,酸酸甜甜非常開胃。最最最值得一試嘅當然係川煎麻辣腸粉!外焦內嫩,外面有經典麻辣火鍋嘅味道,不過係腸粉上面,真係覺得冇咁重口味得黎都有好有風味!環境其實都幾乾淨架!食到飽一飽都係139,抵讚又抵食!
食過翻尋味指數:🌕🌕🌕🌑🌑

雲吞雙拼
熱玫瑰黑糖
玫瑰黑糖都幾香黑糖味。
仲有一杯山楂,酸酸甜甜非常開胃。
川煎麻辣腸粉

環境其實都幾乾淨架!食到飽一飽都係139,抵讚又抵食!
雲吞雙拼
熱玫瑰黑糖
  • 烏梅山楂洛神花茶
2019-05-16 354 浏览
小弟今日想介紹一間位於蘇屋邨附近的麻辣 嘅特色小店。小店小本經營,客人大多是附近的街坊及返工的人!舖頭本身面積不大裝修簡約,大約容納二十人。食品的價錢亦算便宜,主打雲吞及雞絲! 今次點算了部分菜式給大家分享。麻辣撈雲吞: 雲吞大粒足料,韭菜豬肉餡, 伴著青瓜絲等香料咬落爽口清新麻辣口水雞絲:涼拌雞絲配蝦米花生青瓜配料,唔會太辣,份量十足,有麻油香味!正雞絲擔擔麵:個人覺得此雞絲同口水雞絲 用料部位不同,此雞絲夾雜了少肥膏!湯底花生味比較重,覺得比較正宗擔擔麵。自家製的蝦米菜譜: 雖然佢哋啲食物比較偏向唔辣, 但係如果你食得辣的話必定要加他的菜譜,因為真係好辣又香口。玫瑰花茶:有冷熱選擇,帶清甜嘅花香味。羅漢果茶:與涼茶舖買到啲差唔多,冇咩特別。

玫瑰花茶:有冷熱選擇,帶清甜嘅花香味。

羅漢果茶:與涼茶舖買到啲差唔多,冇咩特別。
2019-05-15 242 浏览
長沙灣附近等上堂行左入呢間麻辣雲吞的店舖仔細細但都好舒適見佢舖名係麻辣就試一試佢既窩蛋雞絲麻辣麵加一個黑糖玫瑰茶同檸辣雲吞窩蛋雞絲麻辣麵先來雞絲窩蛋無咩特別但獨愛佢d麵而家d米線舖開到成行成市已經好耐無食過面呢到個面質唔爛湯味又唔錯個人認為唔算辣鍾意食辣gei應該都可以加辣雲吞皮厚薄適中配上檸辣汁係一種泰式的味道中式雲吞配泰式汁好有fusion菜的感覺個黑糖玫瑰茶玫瑰味夠黑糖味比我想象中淡因為我本身喜歡重口味如果甜多少少就更好了雖然地方唔算方便但食物唔錯如果去開附近可以一試
長沙灣附近等上堂

如果甜多少少就更好了

雖然地方唔算方便
但食物唔錯
如果去開附近可以一試
同朋友到明愛醫院探望剛榮升媽咪嘅好友同盟B。返家前兩人想速食個簡單粥粉麵,上Open Rice搜尋到呢間位於昌華街叫麻辣.茶.雲吞店舖,見絕大部分食評都讚佢夠正宗、麻辣、有心、大大粒足料、惹味、新鮮......就去試試吧!店舖雖然細細哋,但勝在乾淨企理,夠光猛。樓底裝飾好有cyber feel!麻辣麵、擔擔麵、湯麵、秘撈麵 、小食同特色飲品樣樣睇落都好好味,好吸引!先來碟蠔油生菜,走咗油嘅生菜會健康啲,但仍然保持青綠爽脆又新鮮。絕對係"正菜"呀!韭菜豬肉雲吞加魚蛋同魚片頭,選秘製麻辣味湯底。魚蛋同魚片頭彈牙有口感,雲吞皮厚薄適中,韭菜同豬肉餡料比例均勻,食到韭菜嘅獨特香味同豬肉嘅鮮味。麻麻辣辣嘅湯底將碗雲吞味道提升。如果覺得唔夠辣,仲可以加埋自家製辣菜脯。雙拼韭菜豬肉、粟米豬肉雲吞,加雞扒、魚片頭同烏冬,選瑤柱豬骨湯底。香煎雞扒大大塊夠入味,肉質嫩滑,完全零肥脂,愛健康人士必選。烏冬夠厚實,入口爽滑煙韌又彈牙,但又吾會過硬。粟米豬肉雲吞同樣出色,雲吞皮腍而不爛,肉餡飽滿。用瑤柱豬骨熬成嘅湯底味道鮮而濃甜。店鋪名果然貼切“”,兩碗雲吞看似簡簡單單,但從雲吞嘅口感,至湯底嘅味道都是水準之作

韭菜豬肉雲吞加魚蛋同魚片頭,選秘製麻辣味湯底。

烏冬夠厚實,入口爽滑煙韌又彈牙,但又吾會過硬。

店鋪名果然貼切“
”,兩碗雲吞看似簡簡單單,但從雲吞嘅口感,至湯底嘅味道都是水準之作,好吃而且有人情味。如果冇估錯,應該係家庭式經營,做嘅係街坊生意,連外賣也親力親為送去。值得嚟試試。
2019-04-18 274 浏览
見呢間無負評所以黎試。款式顧名思義是雲吞和雲吞。呢日食下午茶,只需 $22 就有一碗應該無味精相信是豬骨白湯連 3粒椰菜 2 粒韭菜雲吞同一杯羅漢或山楂茶,非常抵。重有辣菜圃任加。雲吞不小也不太大,豬肉新鮮。湯略淡味道不錯,熱山楂茶也是較淡但凍了,不過大杯。鋪頭好細,只有幾張小桌,部分位要坐圓凳。無論環境如何,下午茶真心好抵食,如是正價就不需特別來,順道就可以來。老闆娘都幾漂亮,看著令人好胃口,她一直努力工作,對所有客人都好細心。希望鋪頭將來更上一層樓。
見呢間無負評所以黎試。

款式顧名思義是雲吞和雲吞。

鋪頭好細,只有幾張小桌,部分位要坐圓凳。

下午茶
2019-04-11 240 浏览
同朋友放左工由荔枝角一邊行一邊聊天,行到近長沙灣麗寶花園附近時,見到哩間名字有点長又Q口的小店,原來是出名自家製作雲吞的,我同朋友都突然好想食,所以入左去,餐廳內很簡潔,只有5、6張枱,我地坐低點完食物後店內已差不多坐滿了人,而店外也開始有人等位,真的不欺場,我和朋友點了兩個點了菜肉雲吞、香煎脆脆韮菜餅,正牌五寶湯麵(上海麵),湯底有兩款選擇,我揀左秘製麻辣味,仲有另一款是瑤柱豬骨湯底,雖然我本身唔系話好食得辣既人,但原來可以選少辣,所以都想試下,至於麵底就可以揀上海麵(幼)/米線/烏冬添,我揀了上海麵(幼),飲品方面,我們就揀了海鹽青檸檬茶及橘子金桔蜜。點菜後不久,飲品除即很快地送到,海鹽青檸檬茶味道特別,飲落似酸梅茶,而朋友的橘子金桔蜜就有很多橘子碎系裡面,雖然店內坐滿了人,但食物都依然不斷快速地送上,值得一贊。五寶湯麵的餸有很多,包括雞扒、貢丸、墨魚丸、韮菜雲吞、蘿蔔及腩肉,上海麵底食落非常之幼滑,唔同我以往食過的甘鞋口,湯底滋味,份量十足。香煎脆脆韮菜餅,真的貨如期名一個字'脆',而菜肉雲吞因為揀了唔辣,所以雲吞面配有很多花生碎粒、小的扁蝦米仔及麻醬汁,感覺似上海風味。 這兒地
這兒地方雖小,人手也只有三對,但食到的是用心製作的食物
菜肉雲吞
正牌五寶湯麵
2019-04-04
菜肉雲吞
正牌五寶湯麵
2019-04-04 236 浏览
一個麻粒,獨自吃餃!喺長沙灣蘇屋村附近有乜好食。我整裝待發有好多人入火二一眾食肆已經首先開張大吉!每一份雲吞,店員都都即叫即煮的。熱辣辣一碗送上你面前。餐牌主要都係有,湯餃同煎餃。麻將雲耳,還以本身有通血管的藥力效應。建議心臟病或者膽固醇高的人士叫返碟食。個醬汁撈得非常之好少少麻辣醒胃。大大隻白茶菜豬肉餃。多汁好味,豬肉味豐富!原味豬骨湯,絕對無味精成分。一碗十隻雲吞,送上兩條青菜青菜十分嫩滑脆綠。
一個麻粒,獨自吃餃!喺長沙灣蘇屋村附近有乜好食。
我整裝待發有好多人入火二一眾食肆已經首先開張大吉!

每一份雲吞,店員都都即叫即煮的。
熱辣辣一碗送上你面前。

餐牌主要都係有,湯餃同煎餃。

麻將雲耳,還以本身有通血管的藥力效應。
建議心臟病或者膽固醇高的人士叫返碟食。
個醬汁撈得非常之好少少麻辣醒胃。

一碗十隻雲吞,送上兩條青菜青菜十分嫩滑脆綠。

2019-04-03 154 浏览
個日放左學無野做,突然又想食啲凍野,跟住係街見到有麻醬撈麵就激起左我好想食呢樣,於是就上網搵下附近有咩食,見到呢間有咁多好評於是就決定黎呢到試下,一入到去呢間鋪頭都幾骨子,細細間好整齊既感覺,好明顯分開左廚房同餐廳兩部分,佢地用open kitchen而且一入到去老闆娘就好好招呼,好有禮貌,打開餐牌個價錢都幾親民,平均一碗麵太概係40蚊到,仲配埋一樣餸,我今次就試左麻醬雞絲青瓜拌麵,一上枱就見到好大兜,麻醬稍嫌可以多啲,雞絲同青瓜仲有麵既份量都好多,啱曬啲中意食餸既人,見到佢啲野飲都幾吸引,下次應該會再去試下,推介住附近既居民得閒落去食下!
2019-04-02
2019-04-02 114 浏览
This shop is located in Cheung Sha Wan and not near the center of the mtr. My friend who live nearby introduce me to try this restaurant. Therefore I brought my Turkish friend and hoping to try some real Chinese food. We ordered two noodles and two dumplings. The Dan Dan noodles taste so good that it has rich favor. It has many vegetables and ingredients. The mini fried dumplings matches so well with the noodles. As for the sesame sauce cold noodles, I hope they can put more sauce in it but it still taste good. There are many chicken slices and cucumber in it. I love the dumplings so much one if corn and pork dumplings and the other is vegetables and pork dumplings. I love both of them so much especially the spicy soup. You can tell the staff and decide the spicy level of your soup. The staff are so nice and polite! Recommend a lot and it's cheap! My Turkish friend loves it so much!
2019-04-02 2084 浏览
每次搵到高汁既小店都會好滿足🧡起初俾佢個鋪名吸引,因為又麻辣又雲吞🤭中意食辣就一定唔會錯過。下午茶時間去會比較少人啲同價錢平啲,最中意就係下午茶😏,呢間絕對稱得上平靚正。環境俾人既感覺好似去左拉麵店,開放式廚房,幾特別。—————————————————————#A餐 💰45湯底有兩款選擇,當然要試下秘製麻辣味🌶。跟餐包五隻是日特選手打雲吞,另外追加:米線($7)、墨丸($7)、溏心蛋($9),特別係竟然有溏心蛋🧡總共有兩款雲吞(椰菜豬肉&九菜豬肉),全部都大大粒,非常足料,睇得出呢間店舖好有心機👍食落唔會有豬肉腥味。連墨丸都係大大粒,食落唔會係粉狀。至於溏心蛋,有滷水味,再溏心啲會更好🤭❗️好彩佢唔就得落麻辣俾我,原來瑤柱豬骨湯係好濃味,唔重味精👍👍❗️配埋米線食真係好正。👉🏻飲品:跟餐會加配健康茶,有羅漢果茶同薑茶揀,而且仲要暖!真係養生之選。總括而言,呢間既抵食程度同CP值都好高👍唯一缺點係距離地鐵站要行10-15分鐘。😋好味指數:8/10😋抵食指數:8/10——————————————————

—————————————————————
#A餐 💰45