2021-09-23 156 浏览
今日大發現……想食雞亦尖,唔洗入到元朗。葵廣呢間嘅雞翼尖,可以選擇小辣、中辣、大辣。雞翼尖炆得好入味,而且蒜香味好濃厚。好似就咁單叫雞亦尖,有大/中/細份選擇。$26,可以食到豬紅+雞翼尖+蘿蔔。豬紅同蘿蔔都炆得好入味,好腍,唔會太硬,而且可以選擇唔辣。$10/12粒炸椒鹽燒賣😂初時有啲抗拒,因為覺得好奇怪,但食落去出奇地覺得好味。炆豬手,呢個唔話得,真心好食,好夠味,價錢唔貴又大件。不過,可以炆耐多少少,個人覺得豬手越腍越好食。

2021-09-22
  • 雞翼尖
  • 椒鹽炸燒賣
  • 豬手
2021-06-01 240 浏览
是日口淡淡,想搵 d 熱氣嘢嚟刺激下食慾 🙊之前都食過 lee 間鋪頭既煎餃同炸燒賣,做得幾香口的 就當日所見,大部份客人都係嗌佢哋既煎炸小食 🍳亦都有客會嗌吓雞翼尖,咖哩魚蛋同扒飯.. 由於煎炸類小食都係即叫即整,所以等咗 10 分鐘先有得食 ⏰🔻韮菜煎餃 ($26 / 6 隻) 新鮮炸起既餃子熱辣辣,每隻都脹卜卜,非常飽滿 🥟佢既外皮唔係酥脆嗰種,係較厚身的皮,炸得算脆但有少少硬餡料就以韮菜為主,韮菜味濃 🥬 ,略嫌調味有 d 單調如果連食幾隻,會覺得膩 😬整體味道不過不失,但即叫即整絕對係有誠意 等嘢食時睇到佢哋既煎腸粉好似幾吸引,下次經過可以一試 🥢
是日口淡淡,想搵 d 熱氣嘢嚟刺激下食慾 🙊
之前都食過 lee 間鋪頭既煎餃同炸燒賣,做得幾香口的

就當日所見,大部份客人都係嗌佢哋既煎炸小食 🍳
亦都有客會嗌吓雞翼尖,咖哩魚蛋同扒飯..

🔻韮菜煎餃 ($26 / 6 隻)
新鮮炸起既餃子熱辣辣,每隻都脹卜卜,非常飽滿 🥟
佢既外皮唔係酥脆嗰種,係較厚身的皮,炸得算脆但有少少硬
餡料就以韮菜為主,韮菜味濃 🥬 ,略嫌調味有 d 單調
如果連食幾隻,會覺得膩 😬

整體味道不過不失,但即叫即整絕對係有誠意
等嘢食時睇到佢哋既煎腸粉好似幾吸引,下次經過可以一試 🥢

韮菜煎餃
2021-05-23
  • 韮菜煎餃
2020-12-12 358 浏览
👉🏻水記餃子大王即叫即整新鮮炸起好正有一張枱同兩張凳仔俾大家快食果陣時坐低抖一抖,不過正苦無啦啦禁晚市堂食,搞到啲食客坐都唔敢坐,都係企係附近,不過都係掃街既真義黎既 🥰韭菜 & 粟米 煎餃雙併 6隻 $26✨個皮炸得好靚金黃色,仲好脆口!✨小店好flexible,雙併有得2粟4韭菜,唔一定三三☁️不過豬肉比較少,僅餘既仲要好鬼肥☁️粟米餃無啦啦有埋紅蘿蔔。。。好彩唔太大陣味我都接受到,感覺健康啲咁 🤣
👉🏻水記餃子大王
即叫即整新鮮炸起好正

韭菜 & 粟米 煎餃雙併 6隻 $26
✨個皮炸得好靚金黃色,仲好脆口!
✨小店好flexible,雙併有得2粟4韭菜,唔一定三三
☁️不過豬肉比較少,僅餘既仲要好鬼肥
2020-07-07 428 浏览
上次食個碗仔翅,跟住有食過煎餃,都覺得幾好味,今日唔想食熱氣野,於是試試佢嘅湯餃,唔知食粟米好定係食返韮菜好,於是試吓個雙拼,結果我覺得佢個粟米餃冇乜粟米淨係好多紅蘿蔔,但係個韭菜餃都超多韭菜,始終韭菜餃都係煎會比較好食,下次都係食返煎餃呀,不過姨姨話比幾舊蘿蔔我試,今日啲蘿蔔真係好鮮甜!
外卖自取
超級辣的雞翅真的很辣很可口!有3種辣度讓您選擇。 小,中,大辣!因為店主強烈推薦它,他說這是最受歡迎雞翅獎被某雜誌認可(請參考圖片)所以我先從小辣開始嘗試.真的很好吃,這就是為什麼我先吃很熱,脆皮,很辣! 可口!首先我吃光了,然後忘了照相。除此之外,還有魚翅湯也很美味,食物成分也很豐富!味道不會太淡不會太粘!太完美了!當我差點離開時,忘了說有2座簡易桌子可以讓顧客快速吃掉它。店主讓我試白蘿白。 它也很好吃軟甜!下次我會再回來!買雞翅!還有魚翅湯!白蘿白.........一定要記得拍照!!當然!真好吃!
勁辣雞翼3件
超級辣的雞翅真的很辣很可口!
有3種辣度讓您選擇。 小,中,大辣!

因為店主強烈推薦它,
他說這是最受歡迎雞翅獎
被某雜誌認可(請參考圖片)
所以我先從小辣開始嘗試.

真的很好吃,這就是為什麼我先吃
很熱,脆皮,很辣! 可口!

首先我吃光了,然後忘了照相。

除此之外,還有魚翅湯
也很美味,食物成分也很豐富!
味道不會太淡
不會太粘!
太完美了!

當我差點離開時,
忘了說有2座簡易桌子可以讓顧客快速吃掉它。
店主讓我試白蘿白。 它也很好吃軟甜!

下次我會再回來!
買雞翅!還有魚翅湯!白蘿白.........

一定要記得拍照!!
當然!
真好吃!
题外话/补充资料: 雖然只是小店,但店主超級友善。 充滿人情咪街坊香港原味小吃,老闆好招呼!
2020-07-03
勁辣雞翼3件
  • 超級辣的雞翅
2019-11-25 472 浏览
食完個手抓餅意猶未盡, 就再周圍搵下有咩好食,響人群中不停穿插, 經過一間又一間既食店,男朋友話不如就試下呢間~今次被選中既就係水記好老實, 呢間鋪完全唔起眼, 行過時miss左佢都一d唔出奇呢間鋪頭唔似其他小店, 專賣一類形食物,而係大雜燴咁, 由小食到飯麵類都有,其實佢小店2邊仲有手寫既menu但來往既人實在太多, 唔方便一一影低炸燒賣 (6粒/$10) 炸雞粒 (半份/$16)呢兜野$26都食得過既, 2樣都即叫即炸, 脆卜卜熱辣辣, 不過不失不過佢用外賣膠兜呢方面我就唔多支持,雖然對於佢地黎講, 可能係為方便食客, 自己成本都高左但成件事變得好唔環保....如果佢響呢方面諗方法改善一下, 就更好了
食完個手抓餅意猶未盡, 就再周圍搵下有咩好食,
響人群中不停穿插, 經過一間又一間既食店,
男朋友話不如就試下呢間~
今次被選中既就係
水記
呢間鋪頭唔似其他小店, 專賣一類形食物,
而係大雜燴咁, 由小食到飯麵類都有,
其實佢小店2邊仲有手寫既menu
但來往既人實在太多, 唔方便一一影低
炸燒賣&炸雞粒
炸燒賣 (6粒/$10)
炸雞粒 (半份/$16)
不過佢用外賣膠兜呢方面我就唔多支持,
雖然對於佢地黎講, 可能係為方便食客, 自己成本都高左
但成件事變得好唔環保....
如果佢響呢方面諗方法改善一下, 就更好了
2019-11-22
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2019-10-22 277 浏览
到這裏都為了餃子. 這店有兩款餃子:韮菜豬肉和白菜豬肉(好似係).豬肉是黑毛豬的肉. 由於個人喜好, 只點韮菜豬肉餃. 份量可選六隻或十隻。煮法有二:湯或煎. 曾經諗住健康啲而選放湯. 但還是煎的可愛佻皮. 它皮薄內裹材料多. 店主用心把它們煎得外面香香脆脆,又不失皮本身QQ煙靱. 吃時要小心,好熱!另外. 由於卧即叫即煎, 製作須時, 約5分鐘右. 不過,個人認為值得的. 味道好,用料足, 價錢合理。還有小店的人情味, 加分~唯一只有兩三個座位.
到這裏都為了餃子.

唯一只有兩三個座位.

煎韮菜餃

• 煎韮菜豬肉餃
2019-10-03 236 浏览
繼續葵廣特輯縱使有好多店都想再食都堅持每次嚟都盡量搵啲未食過嘅舖嚟試行過水記見到貼左好多小食嘅紙出嚟相全部都似係自己影菜名價錢都係手寫平實嘅店面充滿人情味最初係比餃子吸引小編停下腳步再細睇 小店主食嚟講主力做撈麵縱觀小食選擇係無一個特定風格或者某一國嘅菜式又燒賣魚蛋碗仔翅雞尖滷水蛋又泰式魚餅香茅豬扒泰式鳳爪完完全全係地道小食店店前面放左一張小檯子兩張小凳小編同朋友坐底左嗌左一份香茅豬扒撈面($24)等左5分鐘 從老闆娘手上接過食物驚喜地發現原來包兩粒燒賣 開心麵似大光麵 汁原本想像係咖哩汁但食落無乜味 唔香小編寧願食印尼撈麵燒賣就…真係燒賣嚟唔係靚貨 蒸到過哂龍 口感勁淋燒賣認真不推香茅豬扒算係比較好但唔知係咪鬆肉粉太勁 好淋淋到唔似肉咁香茅味係有啲總括而言 價錢相宜無奈質素欠奉基於係小店嘅關係 有加分小編會畀多次機會佢下次試下點其他嘢可能今次嗌錯嘢啫
繼續葵廣特輯

又泰式魚餅香茅豬扒泰式鳳爪
完完全全係地道小食店

店前面放左一張小檯子兩張小凳
小編同朋友坐底左
嗌左一份香茅豬扒撈面($24)
等左5分鐘 從老闆娘手上接過食物

可能今次嗌錯嘢啫
豬扒撈麵
2019-09-28
2019-08-25 172 浏览
好耐冇去葵涌廣場行街路過見到呢間舖頭就畀佢嘅食物吸引門外有3 張椅for 食客所以好多人都係外賣食入面見到有好多唔同嘅掃街必食既 撈麵、魚蛋、燒賣等見到有客人食b仔 雞翼尖, 就決定要跟風啦分試食size、中size同大size本身叫咗試食size, 但見到人哋食到好似好好食,咁就轉咗做中size其實份量都足夠嘅兩個人食,個汁好正, 夠辣,雞翼尖唔會煮到溶溶爛爛,每隻都有肉,好入味😄之後再要咗個炸韭菜餃其實冇諗過炸韭菜餃可以咁好味因為之前食其他店炸韭菜餃,外面炸到濃濃地,但入面好似未熟咁,就令我好抗拒但呢間唔會,完全係脆,但唔油😄
好耐冇去葵涌廣場行街
路過見到呢間舖頭就畀佢嘅食物吸引
門外有3 張椅for 食客
所以好多人都係外賣食

入面見到有好多唔同嘅掃街必食既 撈麵、魚蛋、燒賣等
其實份量都足夠嘅兩個人食,

之後再要咗個炸韭菜餃
其實冇諗過炸韭菜餃可以咁好味
但呢間唔會,完全係脆,但唔油😄

• 炸 韮菜餃
  • b仔雞翼尖
2019-08-07 156 浏览
我就先講一講去食物嘅味道先再講佢既環境。。我嗌咗B仔雞翼尖小辣,分量我覺得係少 $13有大約6隻??唔記得咗大概有幾多隻啦,我覺得佢嘅味道偏辣蒜味極少,好啖,簡單啲來講只係辣味..咁如果你真係鍾意淨係食辣嘅都可以去試吓嘅咁再講一講佢嘅環境啦其實佢嘅環境好細,空間好逼夾,而且最誇張嘅就係佢竟然有昆蟲嘅屍體,係當眼處。。冇處理到,其實地下仲有幾隻,唔夠膽影,因為其實我自己都好驚,但係影岀嚟,就係想俾個事實你地睇,我唔係亂講㗎...雖然我自己都唔係好相信呢個係事實,但係事實擺在眼前你真係有幾隻昆蟲屍體,其實地下好似有經過過識郁既小昆蟲。。。不過我唔確定係唔係真嘅,定係只係我錯覺所以對於件事我有少少保留。。
我就先講一講去食物嘅味道先再講佢既環境。。
咁如果你真係鍾意淨係食辣嘅都可以去試吓嘅
2019-08-04 76 浏览
一直未試過依間舖,今日掃街見到,抱住試新野心態即管試下。其實都好多款食物選擇!不過餐牌就略嫌集亂,真係要停低花少少時間先會睇到有咩吸引。見到佢餃子張相個樣好靚仔咁,今日一於試下。有韭菜豬肉餃同粟米豬肉餃兩款,$24 6隻 $30 8隻 可以雙拼。本身打算雙拼試曬,但店員話韭菜要等十分鐘以上,我地就無叫,就咁要左粟米餃。但其實就咁叫粟米餃都要等!可能佢即炸~ 等左7-8分鐘,終於有得食!啲餡幾多隻隻都好飽滿下。咬多亦都好足料,有蘿蔔、粟米、豬肉等等,可惜有我唔太鐘意既芹菜🙈整體黎講餃子係幾好食既,新鮮熱辣,皮薄多餡。但個人就覺得粟米略嫌有啲少,唔太突出到粟米既香甜,反而蘿蔔就好多。如果再有其他醬料可以點下,肯定更加好食更受歡迎啊!
一直未試過依間舖,今日掃街見到,抱住試新野心態即管試下。

如果再有其他醬料可以點下,肯定更加好食更受歡迎啊!
2019-07-12 58 浏览
魚肉翅極難食,好彩淨係買左細碗魚肉唔知係咪用左香茅整,非常唔match令到成碗魚肉翅好難食,本身碗仔翅味道係冇問題,但落左生菜🤢🤢另外個店員女仔唔知係咪店裡面音樂開得太大聲,講左兩次要兩溝冇反應,出餐個時又聲都唔出🤷🏻‍♀️
魚肉翅極難食,好彩淨係買左細碗
魚肉唔知係咪用左香茅整,非常唔match
2019-06-18 116 浏览
之前食過佢嘅韭菜煎餃,係我鍾意嘅多久菜少肉款,煎得好靚仔,乾身唔油同上次一樣刻意叫店主煎乾身d,    餃皮脆口,本來以為粟米煎餃子裏面只得粟米,估唔有咁多料,超正!份量都幾多下,好抵食,外脆內軟,唔錯!清熱氣,多汁冇喳,清甜幾爽口!
粟米煎餃
煎腸粉
份量都幾多下,好抵食,外脆內軟,唔錯!
白蘿蔔
清熱氣,多汁冇喳,清甜幾爽口!
外卖自取
粟米煎餃
煎腸粉
白蘿蔔
  • 煎餃,煎腸粉
2019-04-28 130 浏览
椒鹽脆餅燒賣平靚正 好脆 $13有9粒 要即場食先好食呀 五食得咸既可以叫少椒鹽呀勁辣雞翼好脆好好味呢間炸物一流今日忍五住返去買多次老闆娘好靚女又nice值得一試👍🏻👍🏻
勁辣雞翼好脆好好味
呢間炸物一流
今日忍五住返去買多次
老闆娘好靚女又nice
值得一試👍🏻👍🏻
等候时间
20 分钟 (堂食)
2019-04-28 97 浏览
依家葵芳做緊雞翼節有18間店鋪都做緊期間限定🍗🍗雞翼節日子: 2019年4月27日、28日及5月1日、4日、5日.😎.🐓勁辣雞翼($32 6隻)呢間雞翼係即叫即炸 所以都要等25分鐘到份量都幾多total有六隻 另外仲有兩粒魚蛋送不過識落好乾 個雞翼冇乜味冇餣過咁同埋只係表面得啲辣粉唔係好辣😲😲食完六隻已經好飽食唔落其他嘢啦📍 水記(2樓C86號舖)... 📍葵涌廣場#happychillii葵芳
依家葵芳做緊雞翼節
有18間店鋪都做緊期間限定
🐓勁辣雞翼($32 6隻)
呢間雞翼係即叫即炸 所以都要等25分鐘到
份量都幾多total有六隻 另外仲有兩粒魚蛋送
不過識落好乾 個雞翼冇乜味冇餣過咁
同埋只係表面得啲辣粉唔係好辣😲😲
食完六隻已經好飽食唔落其他嘢啦
📍 水記(2樓C86號舖).

. 📍葵涌廣場

#happychillii葵芳