幫朋友慶祝生日﹐本來話食自助餐﹐但因女士眾多﹐驚食量少蝕底所以選雞煲朋友們早就坐在最入那張檯﹐左面是一道門通往樓上(以前舊店就係對面既樓上擴展經營範圍﹐依家就直接係樓上﹐方便)﹐右面是廚房/廁所﹐遲到的我就坐在左面﹐D人出出入入都踢凳腳一吓個爐用鐵架圍住﹐可能係防止有水濺熄個火。不過我哋個爐唔生性﹐煲極都唔滾﹐個鐵架又阻住睇唔到係唔係無火﹐唯有舉手。舉左手兼嗌左成分鐘﹐先後有幾個店員對我哋視若無睹﹐或是做住yes man之後放飛機﹐先至有一個埋黎check下﹐之後話“轉頭”﹐跟手上左去。。。第二個如是。。。第三個先至逗下個架﹐攞第二支Gas試﹐先至發現個爐有問題﹗剛煲滾無耐﹐灼緊菜既時候黎加水﹐想浸死晒佢哋咩﹐知唔知4℃-65℃係食物危險溫度黎架﹐結果堅持75℃ 15秒原則的我就等到D菜老晒先有得食而到無水時又無人加水加單一隻細雞同一D菜﹐D野未到時﹐有店員埋黎﹐不過唔係執檯﹐唔係清走D空碟空籃﹐而係淨係攞走個煲蓋﹗全場都係食緊雞煲﹐夠爐夠煲但係唔夠蓋﹗ 結果咪係無蓋用囉﹗D員工金精火眼咁想我哋讓番張檯出黎都無用﹐因為火都唔滾 生日蛋糕﹖有﹐不過費事左住人哋做生意以及受盡員工們的白眼﹐

個爐用鐵架圍住﹐可能係防止有水濺熄個火。

剛煲滾無耐﹐灼緊菜既時候黎加水﹐想浸死晒佢哋咩
而到無水時又無人加水

全場都係食緊雞煲﹐夠爐夠煲但係唔夠蓋﹗
結果咪係無蓋用囉﹗

D員工金精火眼咁想我哋讓番張檯出黎都無用﹐因為火都唔滾

生日蛋糕﹖有﹐不過費事左住人哋做生意以及受盡員工們的白眼﹐所以轉場去了

题外话/补充资料: 王老吉$9﹐比汽水$8貴$1㗎﹐要睇清楚菜牌﹐單純問店員你就輸了
2012-09-02
2012-09-11 166 浏览
朋友提過下呢間雞煲,今日路過就去試下,yeah,好好味!去到見到入面十張台都無,又坐滿左,原來上面仲有一層,別有洞天!坐位有少少迫,但可以接受;雖然係室內,但有七八十年代冰室crossover大排檔咁既風味,幾啱我地呢d市井平民。醉雞煲有分「大雞」($180) 同「細雞」($120),我地得兩個人就叫左個「細雞」。醉煲同雞件係分開上的,個煲滾下滾下個陣,已經聞到好香,因為好肚餓,我地一野倒晒d雞落去!滾兩滾,打開個蓋,真係好鬼香!有酒香,但食落唔會太嗆;有紅棗同圓肉,仲有少量其他藥材,味道好豐富,甜甜地咁,落咩料都好入味,一分之正!叫雞煲都係送份菜,生菜都好新鮮,雖然係送,但份量都唔少。響鈴就只係包裝貨,不過呢個牌子係幾好食既 (但要$30盒)。肥牛就幾抵食,又係$30,雖則個底墊左d菜,但都有十幾塊,而且有厚度架,肥瘦適中,滿意!如果人多可以叫d烏冬或者公仔麵,好好利用個湯底,一定有下次~

好好味~~

2012-09-07
好好味~~
2012-07-19 156 浏览
聽聞已久的雞煲。終於搵到人一齊去食星期六預左要等位!因為冇得訂位,所以早D去排,7點半拎飛,其實等左15分鐘就嗌入,由於朋友未到齊,要2個以上先入得,如果到齊就同D店員講!八點入得!有兩層,全部枱都滿人,大概有十幾張枱。唔算好迫!不過上層收唔到電話!我同朋友分別係PCCW, 3, CSL, PEOPLE, SMARTONE!得SMARTONE 收到。但係食飯就唔洗點用電話既其實!呢個係大。雞有分大細,即係一隻雞同半隻雞。隨煲送一碟菜。個煲就一樣大,另外有D野食可以點,都係丸呀,肥牛果D!最抵死係有午餐肉!打邊爐食超正同埋會成碟食物排得好靚!唔係分開一碟碟果到好似得辣/唔辣既豉油,佢會問你幾多個辣,一人一兜仔咁。個湯底好甜,好多料!記得D雞唔好落咁耐,D肉會唔滑!整體OK!可以再食
聽聞已久的雞煲
終於搵到人一齊去食

星期六預左要等位!因為冇得訂位,所以早D去排,
7點半拎飛,其實等左15分鐘就嗌入,由於朋友未到齊,
要2個以上先入得,如果到齊就同D店員講!
八點入得!
有兩層,全部枱都滿人,大概有十幾張枱。唔算好迫!
不過上層收唔到電話!
得SMARTONE 收到。
但係食飯就唔洗點用電話既其實!
呢個係大。

雞有分大細,即係一隻雞同半隻雞。隨煲送一碟菜。
個煲就一樣大,另外有D野食可以點,都係丸呀,肥牛果D!
最抵死係有午餐肉!打邊爐食超正
同埋會成碟食物排得好靚!唔係分開一碟碟
果到好似得辣/唔辣既豉油,佢會問你幾多個辣,一人一兜仔咁。
個湯底好甜,好多料!
記得D雞唔好落咁耐,D肉會唔滑!

整體OK!
可以再食