2007-10-25 35 浏览
重陽夜來了吃飯,算一算,才發覺闊別大排檔,已有年多。天氣涼涼的,在帳篷下坐折凳,其實真的很有風味,而且食物味道也不錯: 烤乳鴿($28@)-皮脆肉嫩的乳鴿,又是第一道菜,飛快清光是意料事,吃兩隻也不夠喉。 頭抽兩味($138)-包括西蘭花炒斑片,以及蒜茸粉絲蒸斑腩。由於鑊氣夠,兩款小菜都十分美味,尤其後者深得全檯人讚賞;但缺點是兩味必須一起點,人少就吃不到這味了~ 豉椒炒蜆-份量夠味道也不錯,不過蜆肉新鮮度差少少 啫啫雞煲-全部菜式均份量充足,唯有這味雞肉很少,反而雞肝成了主菜,有欺場之嫌。不過味道仍是很好的。 蒜炒油麥菜-簡單清爽好吃,是道稱職的配菜。 六個人吃畢六道小菜再加白飯,相當飽足,埋單竟卻$350有找。很便宜,下次要同家人再來吃過!

豉椒炒蜆-份量夠味道也不錯,不過蜆肉新鮮度差少少

蒜炒油麥菜-簡單清爽好吃,是道稱職的配菜。

2007-03-07 28 浏览
又係時候食粥。「魚片粉腸粥」不是生滾的:鯇魚片切的蠻薄,所以淥熟後的魚片更薄…可能攪得太勻,上的時候,魚片大部份已是魚蓉;魚片跟粉腸基本上沒甚的醃,兩者均爽;其鹹味和鮮味,則由「鹽之好友」- 味之素- 吊出來的。薑蔥的量也下得合宜,只是此品一定要熱食。吃的基準不在於碗粥,志在寶貝座落於車站旁,志在是日一個個煎堆碌碌,金銀滿屋。(不過不是砵仔糕:它的味道、口感還可,甜度也尚可接受,只是缽仔糕上面硬硬的紅豆萬萬不可)
又係時候食粥。

薑蔥的量也下得合宜,只是此品一定要熱食。

好耐都冇去過呢度食粥,我諗都起碼兩年多囉!今早諗起不如去試下,因為真係忘記佢味道好耐。去到我叫+,碗粥粥底較鹹,而且冇乜鮮味,直頭係一碗普通到不得了粥。鯇魚片還可以都OK新鮮,肉片冇經過鬆肉粉醃製過,口感雖然唔太好及鞋口,但起碼食得健康。牛肉腸粉我覺得水準唔錯,冇好粉感覺,甜豉油恰到好處唔太鹹又唔太甜。整體上都可接受,價格亦算經濟。以後路經都會考慮再食,但唔會特登幫襯囉~
好耐都冇去過呢度食粥,我諗都起碼兩年多囉!今早諗起不如去試下,因為真係忘記佢味道好耐。去到我叫[鯇魚片肉片粥HK$13-]+[牛肉腸粉HK$9-],碗粥粥底較鹹,而且冇乜鮮味,直頭係一碗普通到不得了粥。鯇魚片還可以都OK新鮮,肉片冇經過鬆肉粉醃製過,口感雖然唔太好及鞋口,但起碼食得健康。牛肉腸粉我覺得水準唔錯,冇好粉感覺,甜豉油恰到好處唔太鹹又唔太甜。整體上都可接受,價格亦算經濟。以後路經都會考慮再食,但唔會特登幫襯囉~
2006-05-01 25 浏览
由台灣豪食回來,一時之間對大部分美食都麻木~ 唯獨是一碗簡單靚粥,先可以安撫一下我飽受美食衝擊的胃部~ 食一碗牛肉粥,再加粥之絕妙配搭-油條。粥底夠棉,料不會太多,清清的恰恰合我胃口。油條是新鮮炸好,皮仍很脆,我想不到卻忍不住清光了~ 埋單才$14,極之抵食。只不過小店營業時間不長,過去多次夜晚去到都關門;又環境較舊較熱,在未來炎熱時間會吃得辛苦。或者等某個食滯了的陰陰天,我會再來重溫它~

2006-04-24 18 浏览
白粥和炸兩只是兩種非常基本的食品,但現在有心機做真的太少!!池記的白粥又熱又有米香,不是攪拌機的碎米來煮的那種,炸兩更是精采,落單時才捲製腸粉,又滑又軟,最後才加上油炸鬼,很久未食過外軟內脆的炸兩,雖然只是$13.00 但背後的功夫和誠意最重要....
2002-07-16 20 浏览
粥同腸粉新鮮熱辣.砵仔糕係自製,好味.不過始終係大掛檔,環境係差少少.
2002-01-25 23 浏览
粥都唔錯,最正係砵仔糕,係自己做架,係最傳統既~
粥都唔錯,最正係砵仔糕,係自己做架,係最傳統既~