2010-06-21 44 浏览
不管什麼季節天氣,間中總會突然間想吃粥,今天中午便付諸實行..池記已是從小光顧了一向光顧粥品的我,習慣只吃白粥,很少例外,這次搭配脷酥,簡簡單單便是一個午餐了。◢◤白粥($5)◥◣今天的粥底不是不太綿,略嫌未夠火喉,看到還是米水比較多,不過想深一層,總好過別的店加上味精等人工化嘛!也叫作是真材實料吧!◢◤牛脷酥($7)◥◣一個人的時候總很少點油條,而近年總比較喜歡牛脷酥,往昔愛咸尖餅,雖然不是熱辣辣的,但還是香香脆脆的,未覺過火,另外一點點甜,而且相比其他店的,已不是太過油膩了。這裡外賣是加一的,要注意喇!!最後,負責外賣的姐姐倒是很好禮貌,是因為我太像小孩子嗎?!
不管什麼季節天氣,間中總會突然間想吃粥,
今天中午便付諸實行..池記已是從小光顧了
一向光顧粥品的我,習慣只吃白粥,
很少例外,這次搭配脷酥,簡簡單單便是一個午餐了。

◢◤白粥($5)◥◣
今天的粥底不是不太綿,略嫌未夠火喉,
看到還是米水比較多
,不過想深一層,
總好過別的店加上味精等人工化嘛!
也叫作是真材實料吧!

◢◤牛脷酥($7)◥◣
一個人的時候總很少點油條,
而近年總比較喜歡牛脷酥,往昔愛咸尖餅,
雖然不是熱辣辣的,但還是香香脆脆的,

未覺過火,另外一點點甜,
而且相比其他店的,
已不是太過油膩了。

這裡外賣是加一的,要注意喇!!

最後,負責外賣的姐姐倒是很好禮貌,
是因為我太像小孩子嗎?!

還好吧!!
米水有點多~
夠香脆!!
2010-06-18
夠香脆!!
  • 牛脷酥
2009-12-29 82 浏览
補完習,搵地方落腳食lunch,突然間想食粥,諗起大排檔應該有,就去左池記食粥,即叫即整,好好丫食落去d粥無味精味架d炸兩脆卜卜,好好味,招呼我同我個fd既姐姐好好笑容係環境同衛生差左少少
補完習,搵地方落腳食lunch,
突然間想食粥,
諗起大排檔應該有,就去左池記食粥,
即叫即整,好好丫
食落去d粥無味精味架

d炸兩脆卜卜,好好味,
招呼我同我個fd既姐姐好好笑容
係環境同衛生差左少少
皮蛋瘦肉粥
炸兩
2009-12-28
皮蛋瘦肉粥
炸兩
2008-12-06 38 浏览
試了牛脷酥和牛肉粥。牛脷酥, 睇佢好眉好貌, 原來外吾脆內吾軟, 仲有d『拮口』, 又冇甜味...同我喺屯門坤記食既冇得比。牛肉粥, 哩個好得多~碎牛份量都幾多, 味道正常!仲有早排食既白糖糕, 有酸味, 又甜咗啲, 咬咗兩嘢掉咗, 吾食好過食。
試了牛脷酥和牛肉粥。

牛脷酥,
同我喺屯門坤記食既冇得比。

牛肉粥,
哩個好得多~碎牛份量都幾多, 味道正常!

仲有早排食既白糖糕, 有酸味, 又甜咗啲,
咬咗兩嘢掉咗, 吾食好過食。
$16 (早餐)
2008-11-20 48 浏览
很想吃海鮮,又不想專程入流浮山,便選擇這裏,貪其大牌檔鑊氣。招牌炒蜆最好吃。略嫌鹹了一點點。手撕雞,竟然用蕃茄、皮蛋、海蜇來拌碟,雞還可以,其他食材不新鮮也不配襯,很怪。白灼蝦,蝦肉是霉的,一吃便知道不新鮮。失望而回,但怎料竟有下文… 回到家中,上吐下瀉發燒,腸胃炎也,我和友人都如是…往後兩天都是白粥... so bad

招牌炒蜆最好吃。略嫌鹹了一點點。
白灼蝦,蝦肉是霉的,一吃便知道不新鮮。

失望而回,但怎料竟有下文…

回到家中,上吐下瀉發燒,腸胃炎也,我和友人都如是…
往後兩天都是白粥... so bad
2008-11-10 59 浏览
今早有點冷, 很適合吃粥。要了皮蛋瘦肉粥。第一次吃這裡的皮蛋瘦肉, 以往都是皮蛋肉片。熱騰騰的粥來了, 我僵冷的舌尖很雀躍。瘦肉比肉片好味, 因為咸咸地, 醃得入味。但......但......非常令人難以接受.................皮...皮蛋......有異味!好像是酸味........................恐怖。衛生和味道一欄, 必要打個一分了。
今早有點冷, 很適合吃粥。

要了皮蛋瘦肉粥。
第一次吃這裡的皮蛋瘦肉, 以往都是皮蛋肉片。

熱騰騰的粥來了, 我僵冷的舌尖很雀躍。
瘦肉比肉片好味, 因為咸咸地, 醃得入味。

衛生和味道一欄, 必要打個一分了。
怪皮蛋
$14 (早餐)
2008-10-29 42 浏览
最近經常一個人到池記食早餐。多數都是皮蛋肉片粥, 好好味~~~同埋好足料。食完了粥都有皮蛋剩。今天想食白粥加白糖糕, 可是是日沒有白糖糕, 以砵仔糕代替。白粥靚,加上鹽, 清清地好味!砵仔糕死甜, 不太對我口味。這樣的白粥早餐, 健康又經濟~~~
最近經常一個人到池記食早餐。
多數都是皮蛋肉片粥,
好好味~~~同埋好足料。食完了粥都有皮蛋剩。

白粥靚,加上鹽, 清清地好味!
砵仔糕死甜, 不太對我口味。

這樣的白粥早餐, 健康又經濟~~~
$8 (早餐)
2008-10-29 49 浏览
近期患上中菜厭倦症,吃任何一間中菜館都覺得納悶沒心機,包括早期頗喜歡樓下的大排檔池記,前晚去試覺得一點不吸引了: 木瓜雞腳湯-味道淡茂茂,幸而有清甜的木瓜加分。椒鹽九肚魚-調味適中,可不夠熱及脆,炸粉也較厚。豬肚粉腸咸菜煲-看賣相應該不錯,不過兩樣食物都是我不吃的,沒試。咕嚕肉-本來甜酸醬味道幾吸引,但炒得不夠鑊氣,豬肉外層一點不香脆,我唯有轉攻菠蘿。清炒石班球-魚肉稔稔的,感覺不太新鮮;配以我最憎的花生粒去炒,又不夠香口鑊氣,搞到鮮有的我連魚都不想食豆卜蒸腩肉-最後的一味贏回一點分數,腩肉蒸得入味之極,豆卜吸收了腩汁更是好吃,應該早點出場嘛。 另外大排檔也會搞搞新意思,現在推出豬油砵飯,將白飯放在瓦兜拿去蒸,上檯後揭去保鮮紙再淋上豬油頭抽食用。很可惜飯粒過於軟稔,沒有大榮華的粒粒挺拔,論食味還不如普通一碗靚仔,結果靚仔清碟了砵飯還有淨。 覺得今餐水準差了很多,回看以前的相片,燒乳鴿、椒鹽鮮魷、瑤柱豆苗、茄子魚腩煲都十分美味,當然也有可能是點菜不當。等那天對中菜的興趣回復了,再去重溫吧,而近期還是多吃甜品為妙,哈!

木瓜雞腳湯-味道淡茂茂,幸而有清甜的木瓜加分。
椒鹽九肚魚-調味適中,可不夠熱及脆,炸粉也較厚。

另外大排檔也會搞搞新意思,現在推出

今次吃的...
今次吃的...
回憶菜式
回憶菜式
  • 回憶中的燒乳鴿、椒鹽鮮魷、瑤柱豆苗、茄子魚腩煲
2008-10-07 25 浏览
吊片什菜煲 $45好大煲, 有粉絲, 菜心, 白菜, 魷魚仔好大陣蝦醬味, 越食越鹹, 粉絲, 菜心, 白菜, 魷魚仔都好好好鹹 菠蘿咕嚕肉 $32一半用又黑又硬的肉片, 一半用半肥瘦的排骨, 炒得夠乾身, 所以只有一半好味砵頭豬油撈飯 $8豬油及頭抽都唔好味, 冇味冇道, 只有油益味 例湯 $10冇叫到例湯, 佢自己送來, 以為係送的, 埋單才知有計錢... 正老千食完呢餐, 個胃唔舒服左成晚唔會再光顧囉~
吊片什菜煲 $45
好大煲, 有粉絲, 菜心, 白菜, 魷魚仔

菠蘿咕嚕肉 $32

砵頭豬油撈飯 $8
豬油及頭抽都唔好味, 冇味冇道, 只有油益味

例湯 $10
正老千

食完呢餐, 個胃唔舒服左成晚

唔會再光顧囉~
2008-09-18 26 浏览
今天晚上和男朋友想不到去哪晚飯,見今天晚上涼了一點,就去久遺了的池記。點了一碟椒鹽骨、豉椒炒蜆。椒鹽骨不香不熱,豉椒炒蜆好多「獻」,不夠惹味,而且蜆不夠新鮮,多沙,有些半開合的竟充滿了泥。.......兩年沒來,換了人嗎?幸好有支青島撐場。
今天晚上和男朋友想不到去哪晚飯,
見今天晚上涼了一點,就去久遺了的池記。
點了一碟椒鹽骨、豉椒炒蜆。

兩年沒來,換了人嗎?

幸好有支青島撐場。
  • nil
2008-09-02 24 浏览
其實池記真係由細食到大,鐘意食腸粉都係因為由佢開始。d腸粉好滑、好有一種唔知係味米香的香味,係一般酒樓搵唔到的,即蒸熱呼呼,冬天食尤其開心。d粥都ok,通常我食皮蛋瘦肉粥,普通d但水準平穩,唔怕突然唔好食,另外牛角蘇、白糖糕就好好味,絕對要試。最緊要係平嘛,當然如你怕熱就另作別論。
其實池記真係由細食到大,鐘意食腸粉都係因為由佢開始。
  • 义燒腸粉,白糖糕
2008-04-07 17 浏览
好耐都無係大排檔食晚餐了, 今次朋友話池記既出品唔錯, 就坐低了一行五人, 四大一細例湯, 送的, 味道都唔錯, 味精不多炸乳鴒, 只係一般, 炸得太乾腰果肉丁, 呢個唔錯, 腰果要香口生炒排骨, 個汁好味, 但似生炒豬扒多D通菜, 夠鑊氣, 菜亦好嫩九肚魚, 最遲來, 炸得香口, 但偏咸雖然米價不斷上升, 但呢度既靚仔仲係超大碗, 一碗可以分出兩碗酒樓既白飯份量招呼OK啦, 侍應有禮貌, 笑容唔錯值得再來幫襯
好耐都無係大排檔食晚餐了,
今次朋友話池記既出品唔錯, 就坐低了

一行五人, 四大一細
例湯, 送的, 味道都唔錯, 味精不多
炸乳鴒, 只係一般, 炸得太乾
腰果肉丁, 呢個唔錯, 腰果要香口
生炒排骨, 個汁好味, 但似生炒豬扒多D
通菜, 夠鑊氣, 菜亦好嫩
九肚魚, 最遲來, 炸得香口, 但偏咸

招呼OK啦, 侍應有禮貌, 笑容唔錯
值得再來幫襯
2008-03-15 18 浏览
池記係元朗已有二十年歷史,店內有一個大鑊,有位叔叔係度用白色的粉團,又拉又按又切後放入熱辣辣的油鑊內,幾分鐘後,就見有條油炸鬼係油上轉來轉去,越轉越大,由兩小條的白粉團,轉成一尺長的新鮮油炸鬼,真係幾得意,此情此境此味已經買少見少,所以嚟親一定要叫油炸鬼及看看油條的製作過程.早上清清地食碗夠火候的白粥$5加份新鮮出鑊外軟內脆的炸兩$10環境~大排檔,冇冷氣,冬天凍又大風夠風味,夏天真係不能奉陪味道~唔錯,係有時d腸粉偏凍服務~冇服務,冇禮貌,個個口黑面黑,要截佢同你落單,成日漏單,都好混亂抵食~價錢合理乾淨~枱凳又舊又爛,自己要小心d,枱面佢抺左同冇抺真係冇分別,因為佢條毛巾仲幣,都要自行再用紙巾抺一次

早上清清地食碗夠火候的白粥$5
加份新鮮出鑊外軟內脆的炸兩$10

環境~大排檔,冇冷氣,冬天凍又大風夠風味,夏天真係不能奉陪

味道~唔錯,係有時d腸粉偏凍

抵食~價錢合理

2007-11-20 34 浏览
天氣涼了,和簡生來午餐,今天全店差不多坐滿八成人,在樓面服務只有2人,等咗7-8分鐘才有人理我們,落單他們不寫單,好混亂,order咗的食物不是自動送到你面前,而是見他拿着一盆食物出來時,你看見有自己order嘅野係盆上時,你要大聲跟佢講"這個我架"他才給你,如你唔出聲,乜都無得食,其實落單是多餘的.用搶食來形容就差不多.雖然在大排檔要用大排當的要求,但這裏是最差既大排檔.1)艇仔粥...粥底好水,粥料只有大量尤鱼和鱼片,有D醒.2)齋腸粉,幾滑,不過凍既3)炒面...味道ok但也是凍既4)油炸鬼....這個就熱辣辣,夠脆.食物唔見特別,以這價錢,食海皇粥好幾倍,起碼粥底棉好多,食物全是熱的.
1)艇仔粥...粥底好水,粥料只有大量尤鱼和鱼片,有D醒.
2)齋腸粉,幾滑,不過凍既
3)炒面...味道ok但也是凍既
4)油炸鬼....這個就熱辣辣,夠脆.

2007-11-11 24 浏览
池記係一間老店開係元朗西巴士總站隔離的大排檔內老實講, 我並唔係甘欣賞佢既環境不是因為老是一間大排檔而係巴士總站基本會都會多廢氣同灰塵講番佢既出品艇仔粥真係千變萬化每隔一段時期佢入面既配料都會有所不同以前係有粉牛的, 後來估計因為成本問題而無左本來係用開尤魚的, 點知有一排又轉用八爪魚之後又用回尤魚, 可能俾人投訴得多
池記係一間老店
開係元朗西巴士總站隔離的大排檔內

老實講, 我並唔係甘欣賞佢既環境
不是因為老是一間大排檔
而係巴士總站基本會都會多廢氣同灰塵

講番佢既出品
艇仔粥真係千變萬化
每隔一段時期佢入面既配料都會有所不同

以前係有粉牛的, 後來估計因為成本問題而無左
本來係用開尤魚的, 點知有一排又轉用八爪魚
之後又用回尤魚, 可能俾人投訴得多

2007-10-28 28 浏览
炸兩真係好味,入面脆,外面軟,加埋D豉油,真係好好味。
炸兩真係好味,入面脆,外面軟,加埋D豉油,真係好好味。