2017-05-16 782 浏览
太安樓絕對是西灣河的嘴饞的人的天堂,美食種類繁多之餘,價錢合理。不過母親節的關係,當天只有少數的食店營業,沙嗲佬燈籠亮著,即代表有串燒吃。😄 牛肉串燒今次燒得有少許失手,較平時的焦黑,不過沒有硬邦邦的口感,肉質尚算軟嫩,但肉汁不算太多,沙嗲醬相對紅腸少,我還是喜歡滿滿花生粒的串燒。朋友的紅腸串燒很好吃啊,味道不像燒臘滷水檔般的,也切得蠻厚的,別有一股風味,當然另一好吃原因是佈滿粗粒花生的沙嗲醬,口感豐富起來。翠肉瓜自似乾巴巴的,其實內裡依然蘊含豐盈鮮甜的菜汁,加上爽脆的口感,本身天然的味道,很難不愛上它。

2017-02-09 808 浏览
呢來都好早食晚飯,6-7點就食完,搞到入夜就好肚餓,要周街搵野食醫肚。可憎港島既街頭小食實少之又少,夜晚開營業既就更加十隻手指數得晒。有時覺得住喺新界既朋友都幾開心,因為好多深宵小食檔、夜市甘,肚餓就去食。好啦,港島我淨係諗起西灣河既大安樓,未行入去就會見到呢檔串燒喺入口,都幾多人排隊,又香噴噴所以忍唔住買左幾串食。香口野嚟,加埋佢地招牌既沙嗲醬係唔錯既,平均都係$10-20一串,差不多啦,夜麻麻食幾串串燒都幾岩,唔會太飽。

2016-06-25 966 浏览
中學時代經常係西灣河出沒但一直未食過沙嗲佬因為佢太夜先開檔 今次專登黎買串燒半夜十二點 太安樓既宵夜仍然有唔少選擇 呢個鐘數仍然有兩三個人陸續黎買我叫左2串雞肉 1串豬肉 1串蘑菇一共$49以港島物價黎講算抵食辣度有分等級 我叫左唔辣 但係食完就後悔沙嗲串燒唔辣 好似無左靈魂咁 老闆好好 會專登將蘑菇分開包唔會沾到沙嗲汁蘑菇燒完仲係好多汁 睇落以為好乾落左少少鹽同黑椒調味 非常好食菇迷必食雞肉串都唔錯 肉質唔鞋豬肉反而令我失望 好一般老實講 我唔覺得自己食緊豬肉串... 而沙嗲汁入面有大量花生粒比平時食到既大粒 無切到咁細可能因為我叫左唔辣 所以個汁無咩沙嗲味 只係甜甜地建議大家都係叫少少辣 如果唔係個汁真係好一般但我會為個蘑菇串再返黎
中學時代經常係西灣河出沒

落左少少鹽同黑椒調味 非常好食
菇迷必食

雞肉串都唔錯 肉質唔鞋
豬肉反而令我失望 好一般
老實講 我唔覺得自己食緊豬肉串...

而沙嗲汁入面有大量花生粒

但我會為個蘑菇串再返黎
燒蘑菇
燒豬肉串
2016-06-21
15 分钟 (外卖自取)
$49 (宵夜)
燒蘑菇
  • 炭燒蘑菇
2015-06-01 766 浏览
沙嗲佬嘅大名其實喺西灣河基本上可以話冇人唔知,只不過以前唔係一個鋪位,而係一個流動小販車。去到今日,雖然沙嗲佬串燒嘅價錢比起以前貴左唔少,但係當年嘅味道依然,絕大部分嘅串燒都係生燒嘅,雖然要等耐啲,不過食起上黎嘅口感絕對係另一個層次。値得推介嘅係牛肉串燒,每一舊牛都大細適中,唔會太薄,啱啱好可以一啖食哂,而羊肉串燒就有較重嘅調味料同孜然嘅味道,同時羊味亦十足,本身鐘意食羊肉嘅一定鐘意!鋪頭只會喺夜晚營業,亦會有一定人數喺度排隊,不過要食好味嘅串燒就絕對要付出!
2015-05-10
外卖自取
  • 牛肉串燒
2015-04-08 940 浏览
係西灣河問人有咩好野食就一定太安樓,而講串燒佢地都一致評呢間沙嗲佬係必食之選。先介紹店舖,係太安樓邊位對住巴士站。地方細細足以做外賣生意。(無位坐)而餐牌選擇都唔係好多,大路野黎。咁我就叫左3串野食頂下肚,都等得唔算太耐。因為即燒黎講算快。野食黎左無影到,燒賣 - 幾好,但我只係講粒燒賣燒得幾好。個汁其實好一般,好重花生味同埋鹹,無咩層次。豬肉 - 唔知係咪因為個汁應該配返D鮮肉汁,即時好左D紅腸 - 鹹上加鹹作為為食兵的我,好食就真係講,唔好食更加會講。我其實都食過幾次,真心覺得名過於實好很多。。。唔係唔好食,但當你食過咩叫好時,就知點解會咁。但我可以肯定呢間一定係全西灣河最好食的串燒P.S. 佢日頭唔開,晚上6點後先見佢的。

而餐牌選擇都唔係好多,大路野黎。
野食黎左無影到,
豬肉 - 唔知係咪因為個汁應該配返D鮮肉汁,即時好左D

紅腸 - 鹹上加鹹

但我可以肯定呢間一定係全西灣河最好食的串燒

P.S. 佢日頭唔開,晚上6點後先見佢的。
题外话/补充资料: 想知邊到串燒最好食,就要留意住我啦!
2015-04-07
10 分钟 (外卖自取)