餐厅: 沙嗲王 (卓明大廈)
资讯:
条款及细则:

詳情可瀏覽:http://www.foodwisehk.gov.hk/zh-hk/food-wise-Eateries.php

2017-06-15 387 浏览
四個人食晚飯,星期三嘅夜晚都幾多人。員工都好有禮貌👍叫左個二人餐,再加其他小食。蒜蓉牛油雞翼個人認為炸得幾香,但無乜牛油味。再嚟個冬陰公扎肉蝦米線,呢個幾掋讚👍佢有啲番茄有啲青檸配埋個冬陰公湯底,真係一流。再叫左一份煙肉菠蘿蕃茄pizza,個人認為一般,無太大特別。白咖喱豬排飯個汁幾好,豬扒都幾林, 有輕微炸過。再有一份跟餐既雞脾配薯條,雞脾都好大隻,肉又嫩,薯條又脆👍👍。跟餐除咗有湯同沙津選擇,仲有配送兩杯飲品,我叫左一杯珍珠奶茶,奶奶茶味道一般,珍珠都幾q口。另一杯係芒果汁,見到都幾足料。最後我最最最滿意既係炸豆腐,真係炸得好好,豆腐又嫩滑,外層又唔厚既炸面👍👍👍😋。環境坐得又舒服。啲staff又好禮貌。
四個人食晚飯,星期三嘅夜晚都幾多人。員工都好有禮貌👍

環境坐得又舒服。啲staff又好禮貌。

2017-06-14
2017-05-23 325 浏览
在惠荃體育館打完波,飢腸轆轆,路經沙嗲王,眼見只剩下數分鐘,下午茶時間便完結,便一個箭步衝上店子,極速點餐。職員也相當醒目,立即安排我和朋友坐下,迅速遞上餐牌。我們點了加大份量的香茅豬扒、冬蔭功湯粉、薯條配蘿蔔糕。冬蔭功湯非常足料,蕃茄、青檸磨菇等材料應有盡有,雖然不如泰菜店般正宗,但酸酸辣辣,味道相當不錯,非常開胃。香茅豬扒厚厚多肉,甘香鬆脆,香茅味濃,十分清新。薯條及蘿蔔糕亦非常可口,雖然相當肥仔,但美食當前,實在抵不住誘惑。下午茶餐配有餐飲,相當不錯。到沙嗲王下午茶,真是不錯的選擇,令人相當滿足。

到沙嗲王下午茶,真是不錯的選擇,令人相當滿足。
2017-04-12 350 浏览
一直都幫襯眾安街分店..見有銀包內剛好有現金卷就去新店試試!午市時間亦無需等位, 可能新店店面地方比較大,,而且它的裝修踉其他分店的海盜風不同, 新店裝修是較光亮。點餐後10分鐘, 我點招牌白咖哩豬扒飯就出現了!好好味! 味道依然保持水準! 豬扒熱辣辣!有肉汁!午餐已包飲品!超大杯!亦可以加錢換特飲/小食!值得一讚, 職員收碟收錢時亦很好禮貌!各方面都更勝從前..除左豬扒飯熱量有點過高!它的午餐絕對是一個好好選擇!

午市時間亦無需等位, 可能新店店面地方比較大,,

而且它的裝修踉其他分店的海盜風不同, 新店裝修是較光亮。

點餐後10分鐘, 我點招牌白咖哩豬扒飯就出現了!

好好味! 味道依然保持水準! 豬扒熱辣辣!有肉汁!

午餐已包飲品!超大杯!亦可以加錢換特飲/小食!
值得一讚, 職員收碟收錢時亦很好禮貌!

各方面都更勝從前..除左豬扒飯熱量有點過高!

它的午餐絕對是一個好好選擇!
题外话/补充资料: 記得儲起現金卷下次用!
2017-04-12
  • 白咖哩豬扒飯
2017-04-12 246 浏览
這店是新装修,環境好好,地点方便,所以被吸引入去試食,因为是下午茶时间,所以選擇不多,原本想食它們的招牌白咖喱香茅朱扒飯,但見菜牌推介必食-铁板嬌嫰巨髀配薯条,于是就点了這个皇牌推介。需要要等20分鈡,但食好嘢,就等等啦。好,上菜了,首先,巨髀……算不上,而且D雞肉完全冇任何味道,还带有一点点雪味,其实大家樂的雞髀比它更好食,至于薯条是不熱的,加上所為鉄板,又是不熱的,齊个鉄板就失去了效果;好失望
2017-04-07
2017-04-03 293 浏览
今晚食飯同老婆去咗沙嗲王。點解會揀佢呢, 因為一來老婆話沙嗲王佢食過好好食,二來見到佢個九里遠都見到嘅超大型LED招牌,再加上喺街外邊望入去都見到好靚嘅裝修咁就入去試下啦。(利申: 其實本人對沙嗲/咖哩係麻麻地嘅)入到去坐低咗佢哋裝修俾我感覺係小朋友一定鍾意。佢嘅 menu 、墊枱嘅餐紙去到貼喺牆上面嘅裝飾都係用上大量嘅卡通海盜公仔,啱曬小朋友嘅口味。我哋點咗三個菜。第一個係超人氣之選嘅白咖哩香茅豬扒飯, 第二個係冬陰功扎肉軟殼蝦米線再加多個椒鹽脆豆腐。我梗係就主打嗰碗冬陰功米線。冬陰功湯底唔錯,最驚喜嘅係啲扎肉好爽口好好食。另外咬咬下食到啲酸嘅嘢,原來佢哋加咗少少菠蘿粒落去個湯度。我都係第一次食到菠蘿粒係冬陰功湯裏邊。但係嗰種酸加辣嘅味道真係配合得好好。老婆比咗一细碗白飯加塊香茅豬扒叫我試試。 我就自己倒咗啲白咖哩汁落碗飯度。哇!佢嘅白咖哩汁真係超香超好食。連我呢個一向對沙嗲/咖哩麻麻地嘅人都要畀個讚佢哋。真係可以淨係用白咖哩汁都撈幾碗飯!!果然係超人氣之選同鎮店之寶。另外佢地個椒鹽脆豆腐都好有驚喜。豆腐個皮好薄 ,炸得好脆。但係一咬入去裏面豆腐係好鮮嫩 。雖然佢啲豆腐唔似個名咁有好

另外佢地個椒鹽脆豆腐都好有驚喜。豆腐個皮好薄 ,炸得好脆。但係一咬入去裏面豆腐係好鮮嫩 。雖然佢啲豆腐唔似個名咁有好多椒鹽,但係佢哋“點”個汁亦都係一絕 。同豆腐個味非常非常之挾。 我誠意推介 !!
  • 椒鹽脆豆腐
2017-02-28 436 浏览
自從地搏喵活動就食左幾之為左食到有地搏喵menu(因為間間既menu都唔一樣)原來之前同肥仔行過荃灣佢話食呢間,但我帶左佢食其他野🙈係我傻仔錯過左,兜兜轉傳今次又來返呢度食。一入到去見到係地搏貓開心死我😻😻😻其實來來去去都係食白咖哩豬排飯(因為真係中毒癮般次次去都必食),今日同男朋友同阿妹食就叫多幾樣,芝士牛肉焗飯,蝦春卷,炒蜆,芝士焗椰菜花,芝士焗元貝。白咖喱豬扒飯呢個汁永遠都解構唔到其實佢係點樣煮嘅🙈但係真係好味豬扒係香茅豬扒嚟嘅,有幾片熟嘅洋蔥好甜。次次都想追加一個。芝士焗椰菜花多芝士椰菜都幾冧。芝士牛肉飯個汁好味不過我唔係好食牛肉片既。蝦春卷脆脆口正常,炒蜆味道好又夠平平但係今次有啲沙。芝士焗元貝個底仲有啲薯蓉好飽。哈哈哈我為咗有地搏貓貼紙,我就叫咗杯武士貓特飲。但佢俾果張九尾狐我已經有了。
白咖喱豬扒飯
白咖喱豬扒飯
蝦春卷
  • 白咖哩豬扒飯
2017-02-22 269 浏览
沙嗲王真係由細食到大, 因為中學係附近, 所以細個同班朋友都成日幫襯.今日中學同學們又約反o係呢間沙嗲王度食飯~荃灣開左新分店之後, 呢度既沙嗲王已經唔洗排隊..可能係閒日既關係, 所以都只得6成滿~~再睇睇餐牌, 改得簡潔左, 價錢都貴左, 記得個陣叫蟹粉豆腐鍋 都只係四十幾蚊, 而家去到六十幾蚊~~ 我地都係叫左蟹粉豆腐鍋, 沙嗲奇脆雞粉絲同埋芒果西米特飲 (細個勁中意飲)前者2樣野都KEEP到水準, 蟹粉豆腐鍋既蟹味真係好出, 撈飯一流;沙嗲粉絲超入味, 好有花生味, 好好味, 奇脆雞有D咸, 不過都OK~~芒果西米特飲真係好失望.. 以前真係好似許留山咁既味~~而家好似用開稀左既芒果汁黎沖, 唔好飲

今日中學同學們又約反o係呢間沙嗲王度食飯~

荃灣開左新分店之後, 呢度既沙嗲王已經唔洗排隊..

可能係閒日既關係, 所以都只得6成滿~~

芒果西米特飲真係好失望.. 以前真係好似許留山咁既味~~

而家好似用開稀左既芒果汁黎沖, 唔好飲
2017-02-15
琴日一行四女去沙嗲王食下午茶, 我係其中一個去到等, 唔洗十分鐘就有位, 係卡位雖未到下午茶,但我地四個叫左菠蘿炒飯, 好食叫左芝士焗年糕, 好好食之後就有下午茶餐牌, 叫左雞翼配薯條, 新鮮, 唔UN, 肉好有彈性, 只可惜無相可參詳, 因為我唔記得"相機食先"哈哈............俾錢個下仲有COUPON送, 呢間沙嗲王, 我好中意學我一句話齋: I LIKE IT
琴日一行四女去沙嗲王食下午茶, 我係其中一個

去到等, 唔洗十分鐘就有位, 係卡位

雖未到下午茶,但我地四個叫左菠蘿炒飯, 好食

叫左芝士焗年糕, 好好食

之後就有下午茶餐牌, 叫左雞翼配薯條,

新鮮, 唔UN, 肉好有彈性,

只可惜無相可參詳, 因為我唔記得

"相機食先"

哈哈............

俾錢個下仲有COUPON送, 呢間沙嗲王, 我好中意

學我一句話齋: I LIKE IT
2017-02-19
用餐优惠
現金券
  • 菠蘿炒飯
  • 雞翼配薯條
  • 芝士焗年糕
2017-01-16 480 浏览
翻工前 系荃灣行下街 見到沙嗲王 又有公仔 就入去食一個晚飯先同男朋友兩個食 吾知尼間系咪同其他分店吾同種類比其他少焗芝士牛柳飯可能又醬汁又芝士溝埋一齊 感覺上味道偏咸不過牛柳好軟 吾會好老叫左個蕃茄水牛pizza🙈 蕃茄好酸呀 不過有蘇皮 幾正 最緊要系熱辣辣既食甘多肉類 緊系要叫個椰菜花先得👊🏻幾重芝士味 不過太多水 有待改善尼個不得不推介 5隻30蚊到啦有芝士系面 扇貝吾算大粒不過尼個價錢系合理既 個底仲墊左薯容喔男朋友叫左杯特飲 佢話好正 又有沙冰又有啫喱口感特別 讚兩個人食左270幾 價錢都吾算太貴

同男朋友兩個食 吾知尼間系咪同其他分店吾同

口感特別 讚
兩個人食左270幾 價錢都吾算太貴

• 芝士焗扇貝
2016-12-22 640 浏览
沙嗲王都係由細食到大,本來都已經不會再感到任何驚喜。今晚一行三人,只想隨意吃,想坐得舒服之餘食物又有番少少特色,於是揀左沙嗲王。呢間係新開既店,去到適逢有妖怪手錶做主題,佈置幾有氣氛(雖然我根本唔知咩叫妖怪手錶)。餐牌迎合主題,多左的睇落幾靚既野食。除此之外,主餐牌都係舊酒新瓶,同其他沙嗲王差唔多。但係款式好似少左少少。無左的炒硯、青咖哩之類既野食。招牌菜就仍然健在。我地點左白咖哩豬扒飯,芒果蟹肉炒飯,芝士年糕同芝心餅。白咖喱豬扒飯一如既往,好香既香茅味,用黎配白飯一流。芒果蟹肉炒飯加左價,要70蚊。不過蟹肉多左好多,夾埋其他配料,同飯既比例變左一比一咁,啖啖飯都係料多過飯。對我呢的餸王黎講係幾滿足既。芝士年糕,未知係口味轉左定佢真係好味左,以前食幾啖就覺得佢好鹹好(漏),原因係白汁好多。今日再食,白汁無咁多,而的芝士又香左,覺得佢又ok喎芝心餅係第一次試,個餅有拳頭咁大。賣相很好,食落麻麻。鋪面既紫菜其實就無乜味,而且不算炸得好,有的油同似係翻炸。整體芝士唔算多,不過夠煙韌。但係價錢就點高,1個要19蚊。整體而言,價錢同味道成正比,都是穩步上揚。屬於頹得黎又叫見得下人既選擇。

白咖哩豬扒飯
白咖喱豬扒飯一如既往,好香既香茅味,用黎配白飯一流。
香芒蟹肉炒飯

白咖哩豬扒飯
香芒蟹肉炒飯
芝士年糕
2016-12-10 533 浏览
天氣冷冰冰 想食點熱辣辣 突然想起沙嗲皇的蟹粉豆腐鍋 相請不如偶遇 所以便一於和米飯班主去吃 沙嗲皇是小妹的中學回憶 那時候三五定時就會跟中學同一去食 因為食完有現金卷,然後現金卷到期前去食再有現金卷,無限loop 還有那枝每次搵人認頭的辣椒醬 不過直至大家上了大學各有各忙就沒有再食了 想起真是懷念那時候中學最無憂無慮的生活每天跟朋友嘻嘻哈哈的日子 闊別幾年,原來沙嗲皇現在也轉走可愛海盜風 還記得以前那幾個滿臉兇殘的海盗 然後以前最愛瘋狂按的點餐結賬加水制都沒了 不過現在環境更闊落坐得更舒服而言餐廳而也加入了不少新菜式 不過皇牌白咖哩,豆腐鍋,軟殼蟹等等當然還有保留 最後我們點了 蟹粉豆腐鍋咖哩雞排烏冬,脆蝦棒同一杯珍珠奶茶 蟹粉豆腐鍋 好快就送到熱辣辣仲滾嫁 味道仲keep到水準 蟹肉仲多左,雖然大部分都係咸蛋 不過好香同豆腐好夾送飯一流 冬天食好滿足 咖哩雞排烏冬 雞排煎得非常香脆,而且保持juicy 烏冬用既係讚歧烏冬,十分煙韌 而咖哩湯雖然比較稀 但咖哩味仍然十分香濃,十分滋味 脆蝦棒蝦肉非常多不過略嫌可以再香脆一點珍珠奶茶 點了少甜真的不太甜 味道珍珠也不錯 總括而言 雖然已
天氣冷冰冰 想食點熱辣辣

突然想起沙嗲皇的蟹粉豆腐鍋

相請不如偶遇 所以便一於和米飯班主去吃
沙嗲皇是小妹的中學回憶

那時候三五定時就會跟中學同一去食

因為食完有現金卷,然後現金卷到期前去食

再有現金卷,無限loop

還有那枝每次搵人認頭的辣椒醬

不過直至大家上了大學各有各忙就沒有再食了

想起真是懷念那時候中學最無憂無慮的生活

每天跟朋友嘻嘻哈哈的日子
闊別幾年,原來沙嗲皇現在也轉走可愛海盜風

還記得以前那幾個滿臉兇殘的海盗

然後以前最愛瘋狂按的點餐結賬加水制都沒了

不過現在環境更闊落坐得更舒服
而言餐廳而也加入了不少新菜式

不過皇牌白咖哩,豆腐鍋,軟殼蟹等等當然還有保留

最後我們點了 蟹粉豆腐鍋

咖哩雞排烏冬,脆蝦棒同一杯珍珠奶茶

好快就送到熱辣辣仲滾嫁 味道仲keep到水準

蟹肉仲多左,雖然大部分都係咸蛋

不過好香同豆腐好夾送飯一流

冬天食好滿足

咖哩雞排烏冬
雞排煎得非常香脆,而且保持juicy

烏冬用既係讚歧烏冬,十分煙韌

而咖哩湯雖然比較稀 但咖哩味仍然十分香濃,十分滋味

脆蝦棒
脆蝦棒