餐厅: 沙嗲王 (黃金廣場)
资讯:
条款及细则:

詳情可瀏覽:http://www.foodwisehk.gov.hk/zh-hk/food-wise-Eateries.php

2023-12-21 481 浏览
咁啱喺銅鑼灣經過好滑掛住佢嘅白咖哩豬扒飯就上去睇下白咖哩豬扒飯:味道保持水準,豬扒比以前細咗少少,整體ok蒜香燒雞翼:保持水準,不過不失唯一想分享嘅係,成個樓面只係有一個員工,睇曬成個場,所以清理及送餐都非常吃力。
咁啱喺銅鑼灣經過好滑掛住佢嘅白咖哩豬扒飯就上去睇下

白咖哩豬扒飯:
味道保持水準,豬扒比以前細咗少少,整體ok

蒜香燒雞翼:
保持水準,不過不失

2023-12-09
  • 白咖喱豬扒飯
  • 蒜蓉牛油雞翼
2023-12-05 670 浏览
都算幾耐冇食過「沙嗲王」!之前公司附近有間成日都過嚟食!而家分店越來越少!銅鑼灣仍然好旺好熱鬧!佢地令到我好回味,一定要返嚟食就係白咖喱豬扒飯 🍛 我相信好多人都有同樣嘅諗法,因為見到隔離檯也有叫! 嚟到沙嗲王,見到二人餐好豐富, 可以揀兩款前菜、兩款主食 、一款小食 及兩杯飲品 及兩杯Haagen-Dazs雪糕 🍨 其實都幾抵食架前菜選了2個龍蝦場,入口鮮美!主食除了白咖哩飯!另一個是蟹粉豆腐,也是不錯之選!小食方面,春卷也很爽脆!飲品也有很多選擇!
都算幾耐冇食過「沙嗲王」!之前公司附近有間成日都過嚟食!
而家分店越來越少!銅鑼灣仍然好旺好熱鬧!

前菜選了2個龍蝦場,入口鮮美!

主食除了白咖哩飯!另一個是蟹粉豆腐,也是不錯之選!

小食方面,春卷也很爽脆!

飲品也有很多選擇!

2023-11-20 545 浏览
在銅鑼灣行完街,久違地到黃金廣場吃沙嗲王,點了最愛的蟹粉豆腐石鍋飯,看著滾燙燙的石鍋新鮮遞上,有種莫名的興奮☺️香濃蟹粉配上滑溜溜的豆腐,撈飯簡直一流!再叫多個小食,脆香芝士條,大滿足!
香濃蟹粉配上滑溜溜的豆腐,撈飯簡直一流!
再叫多個小食,脆香芝士條,大滿足!
2023-11-14 379 浏览
中學時代,我最喜歡和同學一起到沙嗲王吃白咖哩豬扒飯。星期六理髮後,獨自到銅鑼灣的沙嗲王尋回那種味道,叫了一客白咖哩豬扒豬扒飯,豬扒很嫰,很軟,白咖哩汁很好味,充滿椰香,只要有這個汁,就可以把全碟飯吃完了。
2023-11-10 611 浏览
勁多回頭客,但要等首選是白咖哩香茅豬扒飯🔅白咖哩香茅豬扒飯($67)多年不變的招牌菜。豬扒大大件,煎到金黃色,肉質嫩。但是不會切太薄,啖啖肉都食到香茅味。白咖哩就甜甜地,和豬肉好夾。飯真的好多🤣。🔅蟹粉蟹肉豆腐飯相比豬扒飯,蟹肉豆腐飯就比較清淡。中間有咸咸地蟹膏和蟹肉,攪混可以令湯汁有味。碗內都有好多豆腐,和汁,撈飯一流。🔅龍蝦味湯味道都幾濃,加$9.9就有得飲 🔅菠蘿的海藍綠色的梳打汽泡水,飲落去都幾清新。.....📍沙嗲王 香港各區
勁多回頭客,但要等
首選是白咖哩香茅豬扒飯

🔅白咖哩香茅豬扒飯($67)
多年不變的招牌菜。豬扒大大件,煎到金黃色,肉質嫩

🔅蟹粉蟹肉豆腐飯

🔅龍蝦味湯
味道都幾濃,加$9.9就有得飲

🔅菠蘿的海
藍綠色的梳打汽泡水,飲落去都幾清新。
📍沙嗲王 香港各區

2023-11-04 449 浏览
我去咗沙爹王餐廳食下午茶,點咗沙爹肥牛米粉同蒜蓉雞翼。味道算係幾好,但係服務真係太慢啦!我等咗二十幾分鐘先上到菜,真係好耐喎。仲要收10%嘅服務費,真係有啲唔開心沙爹肥牛米粉味道OK,肥牛好嫩好多汁,米粉都有啲彈牙嘅口感,沙爹醬都幾香。不過,等咗咁耐先食到真係有啲失望蒜蓉雞翼都唔錯,雞翼炸得香脆,蒜蓉味道濃郁,好開胃。不過,整體嚟講,等個菜咁耐先上都影響咗食物嘅口感同體驗。不過覺得呢間餐廳嘅性價比唔高。雖然味道還可以,但服務太慢同埋收10%服務費真係有啲唔合理

2023-11-03
下午茶
2023-07-29 727 浏览
雖然銅鑼灣附近都好多野食,不過來幾次始終心思思總有一次想來返呢度食,食咗咁多年(十年?)應該唔止吧,但食物嘅味道同質素都依然keep得住👍🏻 勁,而且人流都依然好多,食晚餐依然都係要等位,佢嘅白汁豬扒飯依然都係咁好味😋仲有沙嗲牛肉粉絲呀
  • 白咖哩豬扒飯
  • 蟹粉豆腐鍋飯
2023-07-19 555 浏览
很久沒有到訪沙嗲王,因朋友想吃,這次中午來試試看是否會與過往的味道不同✨白咖哩香茅豬扒飯($67)久違到訪,當然試試他們的招牌菜,豬扒呈微金黃,有三塊,烤得剛好,口感肉嫩,香茅味算是突出,搭配上飯食,口感會更加豐富,不過吃到尾聲會略嫌有點鹹,可能是香料味太重餐廳經營多年,雖環境有些許老舊,但空間非常寬敞,座椅舒適度也不錯。現時用QR code落單,中午時分較多人用餐,出餐時間會較長,如不想等位,記得要早點來

✨白咖哩香茅豬扒飯($67)

2023-07-16 643 浏览
基本上整個Menu都加咗價,本來諗住去食下午茶,2:30去到門口,入邊都差唔多坐滿人,果然好生意,一心諗住食個下午茶,不過禮拜六日就冇咁嘅優惠,只有lunch Menu去到5:00pm, 認真mode, 真係今次先至第一次食到佢嘅王牌白咖喱豬扒飯,果然名不虛傳,堅係好食, 唔知係咪太好生意,我哋坐喺度差唔多一個鐘先至有嘢食另外,點咗芫荽菠蘿特飲,基本上係梳打水加菠蘿汁,你會見到一片片嘅芫荽,但係完全冇芫荽味,有點可惜
白咖喱豬扒飯

芫荽菠蘿特飲

白咖喱豬扒飯
夜晚九點幾同朋友一齊兩個都唔太餓決定去沙嗲王 由於之前去過好多人要排隊所以上去之前我哋決定 如果冇人排隊先入去點知上到去又真係冇人排隊入面大概坐左三份一嘅人叫左一個主菜 一杯飲品 一個湯 一個小食最特別係個湯 叫「濃蝦湯」扮「龍蝦🦞湯」🤣又扮得幾似真係濃~$9.9 又幾好飲最後埋單仲減左$26因為上一次去join左membership唔太清楚點計 但估計上次應該食左$260所以有$26 可以今次減埋單最後100有找
夜晚九點幾
所以上去之前我哋決定 如果冇人排隊先入去

點知上到去又真係冇人排隊
入面大概坐左三份一嘅人
叫左一個主菜 一杯飲品 一個湯 一個小食

最特別係個湯 叫「濃蝦湯」
扮「龍蝦🦞湯」🤣

芒果沙冰西米特飲
濃蝦湯
上菜唔知點解等咁耐既烤餅
2023-05-17
$50 (宵夜)
濃蝦湯
2023-04-30 421 浏览
對上一次黎沙嗲王應該係以年計真係細個時中學回憶平時只會見到佢個招牌好少上樓見到心入面都會諗仲未執架原來😂😂今日晚上7點幾同朋友走去食一出lift哇勁多人拎左飛仔 要等成十張飛不過其實好快就叫到我地中間有啲numbers skip左入面好多人坐位都逼啲姐姐好忙有時啲車仔就係放左係隔離路中心個人又走左去我地叫左幾個小食同主食飲品幾特別所以都叫左整體黎講食物出餐好慢唔係咪漏左單明明白咖哩豬扒飯隔離個個遲過我地入佢個飯仲到先過我地我地吹左不下5次唔餓等到餓先有得食🥲野飲幾唔錯芫荽個杯以為會中伏但又ok wor服務就一般佢地真係太忙同埋成日啲車仔放係隔離都感覺差因為有時車仔裝既係上菜食物但更多時候係收走啲客人食完既野😵‍💫
對上一次黎沙嗲王應該係以年計

芫荽菠蘿梳打
鮮芒椰汁沙冰
白咖哩豬扒飯
2023-04-28 553 浏览
沙嗲王 (黃金廣場) (銅鑼灣)而是回憶,細個屋企人成日帶我食沙嗲王,今日自己一個去食,平時都會食白咖喱豬扒飯,今日想試吓其他叫咗蟹肉豆腐鍋飯!🦀估唔到除咗佢哋最出名嘅白咖喱原來蟹粉蟹肉豆腐飯都好好食,淡淡蟹膏好鮮甜,仲有拆咗肉嘅蟹肉好新鮮!下面仲有好嫩嘅豆腐,撈飯食一流,建議大家可以試吓,的確一試難忘同佢而家做會員有優惠回贈,所以大家嚟食記得登記做會員,咁樣會更加抵銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場5樓
沙嗲王 (黃金廣場) (銅鑼灣)

銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場5樓
2023-04-13 446 浏览
童年回憶沙嗲王。細個嘅時候好鍾意食沙嗲王,貪佢抵食,又可以坐得耐。依家沙嗲王分店越來越少。今次去了銅鑼灣的沙嗲王食。蒜香牛油雞翼四隻$44,味道比較淡,但炸得很Juice。卜卜脆炸薯條$25,份量比想像中多,新鮮炸起,選用粗薯條,特別好食。椒鹽魷魚筒$45,炸得鬆脆,肉質彈牙。但份量偏少,唔多夠喉。清酒煮蜆$55,蜆肉很大粒,湯汁辣,份量都不算少。炸饅頭,配煉奶是絕配。飲品半價,味道偏甜,但很足了材料。價錢依然係很平民價錢。可以坐很久,沒有限時,座位亦都比較寬敞,坐得輕鬆。三五知己想吹吓水,吃少少,是不錯的選擇。

蒜香牛油雞翼四隻$44,味道比較淡,但炸得很Juice。

清酒煮蜆$55,蜆肉很大粒,湯汁辣,份量都不算少。

炸饅頭,配煉奶是絕配。

飲品半價,味道偏甜,但很足了材料。

2023-04-12 324 浏览
我相信沙嗲王係好多人嘅中學回憶🥹🥹🥹趁復活節假期仲未開學,帶埋囡囡嚟感受一吓媽媽嘅中學回憶先🫶🏻沙嗲王價錢經濟(雖然讀書個陣都仲會覺得有少貴😜)味道仲一定唔會伏伏伏!!!我仲要始終如一,必選👉🏻白咖哩豬扒飯🍛👈🏻*必吃*白咖哩香茅豬扒飯😋😋😋😋佢個白咖哩汁到而家我都係搵唔到其他替代品,心目中嘅白咖哩豬扒永遠都只有沙嗲王🫶🏻豬扒仲要以香茅醃過,入味又唔會靭,每次去都係會揀返佢🤣🦞🫕龍蝦湯😋😋😋大寶至愛龍蝦湯,佢仲只係$9.9一碗,所以諗都唔使諗就叫左。而我就係為咗個酥餅而叫個湯🤣🤣🤣酥餅仲要係$4/2塊!!不得了🥹食過沙嗲王就知,埋單時嘅重點係個粒薄荷糖🍬🤣同咗大寶講食飽會有糖之後佢即刻好快咁食食食食食食😎題外話:見到Menu 有個+$10沙啤王,個名笑咗之餘仲要真係好抵好抵同好抵。下次有機會要飲埋佢🤪

*必吃*白咖哩香茅豬扒飯😋😋😋😋

🦞🫕龍蝦湯😋😋😋

• 白咖喱香茅豬扒飯
突然間好掛住沙嗲王於是就嚟咗食lunch叫咗個蟹粉豆腐鍋飯加咗一份蒜香牛油烤餅,另外見到有新嘢,就試吓呢個沙嗲特選肩胛肥牛粉絲沙嗲特選肩胛肥牛粉絲,沙嗲味好濃,亦都唔係好辣,粉絲亦都好入味,但係牛肉就冇乜肉味蟹粉豆腐鍋飯再配埋蒜香牛油烤餅,烤餅就相當香脆,蟹粉豆腐鍋亦都好足料,夠晒鹹香,最啱就係配飯食!少少失望嘅係當日可能漏咗單,等咗大半個鐘都未等到個蟹粉豆腐鍋飯…中途搵過兩次店員但係有1次就冇理到我哋,亦都冇幫我哋跟進,去到第二次先有人同我哋講佢哋個爐壞咗要等多陣…
突然間好掛住沙嗲王於是就嚟咗食lunch

• 蟹粉豆腐鍋飯