餐厅: 沙嗲王 (黃金廣場)
资讯:
条款及细则:

詳情可瀏覽:http://www.foodwisehk.gov.hk/zh-hk/food-wise-Eateries.php

2018-11-18 380 浏览
食左沙嗲王咁多年, 愈來愈貴都算數啦, 都當係通貨膨脹冇計食個肥牛拉面, 上面唔知點解多左好多黑色野, 我估係鑊燶??? 定係…乜野特別配料???  我都唔知係咩黎雖然有D唔開胃, 但我已經冇時間等佢再煮過, 勃開D 黑色鑊燶就算, 而且在場眼睇得1,2個服務員, 個個都唔得閒, 我趕時間食完要返工, 算啦算啦, 食我唔死既!!點知, 俾我食到條野…. 相中的紅色短線,又鑊燶又加料從前都好中意食沙嗲王, 中學時已經開始食, 由銅鑼灣廣場食到過黎新鋪, 好失望呀, 依家有陰影啦
食左沙嗲王咁多年, 愈來愈貴都算數啦, 都當係通貨膨脹冇計

菜上面勁多黑色鑊燶

點知, 俾我食到條野…. 相中的紅色短線,又鑊燶又加料
加料

2018-10-24 544 浏览
今天在銅鑼灣上course,放學後一眾同學們去食午飯,有同學提議到沙嗲王吃,於是一致通過啦!沙嗲王的午餐款式都多,有飯、烏冬、麵,有辣有不辣,任君選擇。我點了即燒雞扒荷包蛋飯,跟餐飲熱奶茶。雞扒燒得恰到好處,味道很好,荷包蛋加了豉油送餸,很香很惹味,整體來說很不錯啊!
2018-10-24
午餐
2018-10-06 1243 浏览
《好味!👍🏻好味!》今晚同男朋友大家喺銅鑼灣食飯,由於十一黃金週到處都係人,用電話GULU拎飛去沙嗲王食晚餐。✅牛油雞翼兩隻$25每到沙嗲王必食小食之一,外脆內軟,有保持雞肉的肉汁!而且唔會特別鹹,有牛油陣陣嘅香味👍🏻👍🏻👍🏻😋一人一隻剛剛好!✅軟殼蟹$59男友說好吃,有四件,即是一隻蟹!性價比很高,用粉漿用的很少,所以吃到的全是蟹肉,沒有很厚的外皮!✅鮑汁什菌豆腐鍋$49今日想食清少少同蔬菜,就嘗試新菜式!但超出預期的好食,因為一上枱時候,在石頭鍋裏非常熱,豆腐什菌完全吸收了鮑汁的鮮味,配上白飯真的很好吃!✅慢煮鮮嫩牛柳配飯(白咖喱汁)$98這個是沙嗲王推出的新菜式,可是他真的慢慢煮給你,因為我們等了40分鐘才有得吃。😫😔賣相有點兒不吸引,跟一般的牛柳樣子不一樣,有點兒像鵝肝的形象。口感非常容易入口,所以真的很像鵝肝😂😂😂可是要等40分鐘才上菜,$98性價比不高。因為是新菜式,還有意見調查書!😂😂希望意見接受,會愈做愈好!✅芒果珍珠凍飲$24套餐價格加配了一杯芒果珍珠沙冰,芒果沙冰珍珠的配搭有點兒不夾。😓不過沙嗲王的珍珠口感非常好,建議可以直接叫珍珠奶茶。總括來講,新裝修的沙嗲王越嚟
《好味!👍🏻好味!》
牛油雞翼

✅牛油雞翼兩隻$25
一人一隻剛剛好!

軟殼蟹4件

✅軟殼蟹$59
男友說好吃,有四件,即是一隻蟹!

✅鮑汁什菌豆腐鍋$49
慢煮鮮嫩牛柳配飯(白咖喱汁)

✅慢煮鮮嫩牛柳配飯(白咖喱汁)$98
口感非常容易入口,所以真的很像鵝肝😂😂😂
可是要等40分鐘才上菜,$98性價比不高。

因為是新菜式,還有意見調查書!😂😂
希望意見接受,會愈做愈好!

芒果珍珠沙冰

✅芒果珍珠凍飲$24

總括來講,新裝修的沙嗲王越嚟越好!食物的質素亦都更加多元化,好值得大家去!
2018-10-05
牛油雞翼
軟殼蟹4件
鮑汁什菌豆腐鍋
慢煮鮮嫩牛柳配飯(白咖喱汁)
  • ⭐白咖哩香茅豬扒飯
2018-09-29 401 浏览
喺銅鑼灣上完堂,八點去到食沙嗲王,依然好多人,要等位,等左半個鐘左右先至入到去。入到去個場都係坐都滿哂。記得以前去沙嗲王,覺得個裝修好有特色,而家去到沙嗲王,感覺就係似茶餐廳,有啲失望。我都冇攞就叫咗個黃金蟹肉豆腐煲配飯,一個白咖喱豬扒飯,同埋一個紫菜薯餅。等左5分鐘左右,估唔到個豆腐煲咁快就嚟到。嗰豆腐煲好好食,蛋黃味好重,配飯一流。食完個豆腐煲,做來咗個紫菜薯餅, 30幾蚊,有八粒,抵食。個白咖喱豬扒飯等左好耐,催左一次,總共等左成半個鐘先嚟到,但係個白咖喱真係好好食,又真係唔怪得沙嗲王咁多年都咁有生意,呢隻柏加呢真係得意到食唔到呢隻味
食完個豆腐煲,做來咗個紫菜薯餅, 30幾蚊,有八粒,抵食。
2018-09-26 382 浏览
自從銅鑼灣沙嗲王搬到現址,大概是第二次光顧。呢間舖都頗大,而且光條充足,環境OK 。外子一向鍾情白咖哩豬扒飯,見下午茶餐有,當要點一個白咖哩豬扒飯,送杯飲品,$49。仍然是記憶中的味道,香茅豬扒微微香,白咖哩少少甜,白飯軟硬適中,白咖哩撈飯無得彈。自己點一個輕量白咖哩燒雞扒飯,香蒜燒雞翼兩隻,送杯飲品,$51。輕量白咖哩燒雞扒飯等得特別耐,太肚餓都忘記影相。輕量就是正常三件肉少一件,雞扒肉質尚可,但味道很平庸,連一點鹹味都沒有,若果唔係有白咖哩汁,就真係無味了。反而香蒜燒雞翼好夠香,外皮香脆,肉質嫩,蒜味夠。

白咖哩豬扒飯(下午茶餐)
香蒜燒雞翼兩隻(下午茶餐小食)
反而香蒜燒雞翼好夠香,外皮香脆,肉質嫩,蒜味夠。
2018-09-25
$56.1 (下午茶)
白咖哩豬扒飯(下午茶餐)
香蒜燒雞翼兩隻(下午茶餐小食)
2018-09-16 340 浏览
今日係CWB 學完結他同朋友黎食沙嗲王~啦啦啦!!! 呢間野真心幫襯幾次都覺得好食 已經唔知幫襯咗幾多次 我同朋友都叫咗 豬扒飯 講真 豬扒真係神級又冇骨又「林」而且入味 加埋個汁撈飯仲正 我叫咗 沙嗲汁而我朋友叫咗白咖哩 呢2個汁係最正架啦 但今次好似有少少失望沙嗲汁好似冇之前咁濃 雖然都好味但覺得大不如前 而豬扒就都仲keep 到水準 我地仲叫咗蒜香牛油薄餅,原來諗住點汁食但個汁就大不如前 ,不過要正嘅係個薄餅幾香 不錯呀最後都係必點 蒜香牛油雞翼😛 呢個都keep 到水準!!正 見佢有好多新味 下次試試先 !P.S提提大家叫野飲 千祈唔好叫青蘋果啫喱綠茶😦大伏呀(冇影相)太可怕了

2018-09-14 320 浏览
次次黎沙嗲王,食黎食去都係果幾樣,偏偏佢果幾樣野食係有種魔力令你次次黎都只想叫果幾樣😂🌟椒鹽軟殼蟹(標準):上菜既時候鐵板炸炸聲,食左咁多次第一次遇見,很意外。今次位置係風口位,比風吹左陣仲係熱的👍🏻蟹肉都幾厚,味道方面依然香口好味,不會膩,自己口味比較重,椒鹽都唔放過既我就略嫌椒鹽落得比較少。🌟沙嗲肩胛肥牛飯:今次放棄左白咖哩香茅豬扒飯,試下人氣no.5既沙嗲肩胛肥牛飯,用料係美國穀飼牛。牛肉份量同大小都適中,切得很薄,但真係比較韌。🌟印度薄餅:因為叫左沙嗲飯,所以叫薄餅既時候就冇再加咖哩。薄餅比較實,但味道依舊👍🏻

2018-09-09 249 浏览
今日係銅鑼灣食左沙嗲王,原來搬左去黃金,但係成間野細左好多好多好多😣😣😣。同埋而家用餐係有時間限制的🤨🤨,只有90分鐘😔😔,以前係又大間又無限時架😭😭。不過食物質素都仲係一樣,而每次必叫之選梗係白咖喱豬扒飯啦😍😍😍,鐵板嬌嫩巨髀薯角👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿,呢個超級嫩口,而且又超級滑😋😋😋😋😋😋,值得再食,呢個係二人套餐,仲有2杯飲料同埋2個甜品添,抵食😋😋
2018-09-07 201 浏览
我今日自己搵食,突然想食雞扒,有間餐廳,我次次去都叫這個餐這個價錢食到高質素雞扒系好難,但這個又好食又便宜多块雞扒肉質鮮美多汁,蛋可以要熟或者太陽蛋,今次我要左熟蛋跟餐一杯指定飲品
我今日自己搵食,突然想食雞扒,有間餐廳,我次次去都叫這個餐
雞扒煎熟蛋飯

這個價錢食到高質素雞扒系好難,但這個又好食又便宜
多块雞扒肉質鮮美多汁,蛋可以要熟或者太陽蛋,今次我要左熟蛋

跟餐一杯指定飲品
雞扒煎熟蛋飯
2018-09-05 221 浏览
收工即刻碌出銅鑼灣沙嗲王太耐無食過白咖哩喇,間唔時諗起都流曬口水今日終於夾到時間去幫襯下等𨋢果陣見到個個都去五樓,幾驚要等位但係可能算夜,唔使等位。個場坐滿曬,張張檯都係呢頭執完果頭入客睇咗一輪,最後都係揀二人餐。有湯/沙律、兩個主菜、一個小食、兩杯飲品,仲有甜品。我地都揀咗蜆肉忌廉湯有幾粒蜆肉,唔呃人😂個湯又無麵粉味(上次去食西餐時飲咗個麵粉湯)一杯無薑味的汽水😂一杯好好味的珍珠奶茶今晚重點⭐白咖哩香茅豬扒飯⭐咁多年個味都係咁好味韓式蜂蜜芥末醬雞翼見到黃色,同聞落好大陣芥辣味朋友唔食芥辣架,幾驚自己一個要食曬好彩食落好似點Jack咁,係芥末mayonnaise味等咗好耐第二個main終於到(人地寫住製作需時但我地長期鬥雞無留意🙈)隻巨髀真係好巨呀!!!又滑又嫩我地兩個人食完個食都飽咗一半,好彩休息一陣隻髀先到,有時間休息下但係都係食唔曬,剩返兩舊下次都係一人食一個咖哩飯就夠喇
收工即刻碌出銅鑼灣沙嗲王
太耐無食過白咖哩喇,間唔時諗起都流曬口水

今日終於夾到時間去幫襯下

等𨋢果陣見到個個都去五樓,幾驚要等位

睇咗一輪,最後都係揀二人餐。
有湯/沙律、兩個主菜、一個小食、兩杯飲品,仲有甜品
蜆肉忌廉湯

我地都揀咗蜆肉忌廉湯
有幾粒蜆肉,唔呃人😂
個湯又無麵粉味(上次去食西餐時飲咗個麵粉湯

一杯無薑味的汽水😂
一杯好好味的珍珠奶茶

⭐白咖哩香茅豬扒飯⭐

今晚重點⭐白咖哩香茅豬扒飯⭐
咁多年個味都係咁好味

韓式蜂蜜芥末醬雞翼
見到黃色,同聞落好大陣芥辣味
朋友唔食芥辣架,幾驚自己一個要食曬
好彩食落好似點Jack咁,係芥末mayonnaise味

等咗好耐第二個main終於到
(人地寫住製作需時但我地長期鬥雞無留意🙈)
隻巨髀真係好巨呀!!!
又滑又嫩

但係都係食唔曬,剩返兩舊

下次都係一人食一個咖哩飯就夠喇

2018-08-24
$100 (宵夜)
蜆肉忌廉湯
⭐白咖哩香茅豬扒飯⭐
2018-09-01 150 浏览
星期五臨收工先約朋友食飯,所以冇book枱。喺sogo出面一望見到沙嗲王,就膽粗粗上去睇吓。沙嗲王係中學時代成日都食嘅餐廳之一,因為又平又好食。八點鐘上到去,𨋢口出面已經企滿晒人,二人枱差唔多要等20張,不過知道沙嗲王出餐好快,應該唔駛等好耐所以都照等。大半個鐘之後等到有枱,坐低後連餐牌都唔使睇,已經知道要食咩,梗係叫個沙嗲湯麵同埋白咖喱飯啦。豬軟骨沙嗲粉絲:豬軟骨入味,鬆化;咖喱湯底一如以往濃郁,但係粉絲就過淋,有啲糊狀,冇乜口感。白咖喱厚切豬扒飯:豬扒嘅外層炸得鬆脆,豬扒夠厚,爽口;白咖喱濃郁,撈飯一流,不其然就食晒成個飯

2018-07-19 955 浏览
來沙嗲王同朋友慶祝生日,新裝修嘅沙嗲王感覺好良好,以前感覺好黑好污衊,而家比較光猛明亮,食飯都感覺好啲。三個女仔叫了好多小食鮑汁什菌菇煲超級推介,因為好入味,又淋,係今次我地最愛,中意食茹之人不容錯過鮮茄芝士焗餃子餃子配上鮮茄汁,超級入味!超級香!每隻餃子都沾上超香濃的鮮茄汁,下次要翻check 煙肉菠蘿配鮮茄醬pizza不過不失嘅Pizza,因為佢嘅底批係薄脆批,所以顯得煙肉同菠蘿比較多,而且份量都比較小,可以當小食!即叫即焗巨雞髀餐配沙嗲烏冬巨脾餐成為沙嗲王新一代招牌菜隻雞髀真係超級大隻,而且即叫即焗,仲覺得超嫩,皮就keep住咁脆。Must try

三個女仔叫了好多小食

巨脾餐成為沙嗲王新一代招牌菜
Must try

2018-05-28
  • 即叫即焗巨雞髀餐
2018-07-16 543 浏览
星期5放工同男朋友食飯, 去到門口雖然好多人等, 但因為入面都幾大, 所以等左10分鐘都冇就有位喇!我次次都會叫呢個蟹粉豆腐鍋配白飯! 次次黎到都仲係滾住架!如果太心急即刻食既話真係會"辣"親條利入面好多蟹肉同埋好香既蟹粉, 豆腐超滑 撈飯一流! 其實我次次黎都諗住試下其他野, 但最後都係叫番呢個另外叫左雞翼同埋石窩奶油娃娃菜娃娃菜黎到又係好香好有"鑊氣"! 等佢焗淋左吸收哂D汁就好好味!雞翼就中規中距, 我覺得冇咩特別沙嗲王將會成為我日常既飯堂。

入面好多蟹肉同埋好香既蟹粉, 豆腐超滑 撈飯一流
! 其實我次次黎都諗住試下其他野, 但最後都係叫番呢個
日式蟹粉豆腐鍋
另外叫左雞翼同埋石窩奶油娃娃菜
石窩奶油娃娃菜

雞翼就中規中距, 我覺得冇咩特別

沙嗲王將會成為我日常既飯堂。
2018-07-01
日式蟹粉豆腐鍋
石窩奶油娃娃菜
2018-07-02 515 浏览
最近有朋友轉贈左張就到期嘅現金劵俾我,咁岩行街行到攰就去左食呢間位於係銅鑼灣嘅沙嗲王。 晚上八點,成個餐廳坐滿哂食客,係沙嗲王嘅威力呀~~~兩個人食,就食呢個至尊2人套餐啦$253 有沙律或餐湯兩客、兩個主食、一個小食,包兩杯飲品,仲有甜品添。其實食完係超飽嘅1. 蕃茄餐湯香濃嘅蕃茄味,湯怪嘅我,唔洗兩分鐘飲曬2. 泰式冬蔭功海鮮烏冬冬蔭功湯底裡面有香茅同香葉,泰國風味加酸酸地嘅味道,真係好開胃呀。海鮮就包括鮮蝦、青口、蜆同魷魚,唔會有腥臭味得黎仲好鮮甜添!加埋溏心蛋同雜菜,成件事perfect池呀3. 日式蟹粉豆腐鍋配白飯蟹粉鍋一上枱已經傳黎陣陣蟹粉香喇~仲有啲卜滋卜滋嘅聲,成件事真係好振奮朋友原來已經急不及待不左入碗食,充滿香氣嘅蟹粉配上滑嘟嘟嘅豆腐,仲有蟹肉添,呢個配搭完全冇得輸,撈多碗飯都冇問題hahahahahaaha4. 蒜蓉牛油雞翼外皮炸到黃金色嘅雞翼我真係完全抗拒唔到呀~一咬入去,牛油香蒜蓉味滲曬出黎,然後肉質鮮嫩肉汁爆滿,佢都算係個出色嘅蒜蓉牛油雞翼5. 鮮芒椰汁沙冰配西米椰汁香味適中,芒果香味配出有咬口嘅西米,夏天飲真係好爽呀~沙爹王真係冇得輸

晚上八點,成個餐廳坐滿哂食客,係沙嗲王嘅威力呀~~~

兩個人食,就食呢個至尊2人套餐啦

其實食完係超飽嘅

1. 蕃茄餐湯

香濃嘅蕃茄味,湯怪嘅我,唔洗兩分鐘飲曬

2. 泰式冬蔭功海鮮烏冬

3. 日式蟹粉豆腐鍋配白飯

4. 蒜蓉牛油雞翼

5. 鮮芒椰汁沙冰配西米

椰汁香味適中,芒果香味配出有咬口嘅西米,夏天飲真係好爽呀~

沙爹王真係冇得輸
2018-07-02 357 浏览
自從觀塘裕民坊間沙嗲王搬左之後就好少食,上星期先知原來佢搬左去觀塘b出口工廠區入面,食完之後今個星期又想食啦!/ 白咖喱豬扒飯係我至愛❤️❤️❤️我每次去沙嗲王必定會叫呢個食,而我男朋友就會食沙嗲,佢好鍾意食,但我覺得沙嗲王既沙嗲太重花生醬味,我食2啖就開始覺得太濃😂但白咖喱係唔會架!豬扒整得好好食,肉嫩多汁,配埋白咖喱汁食到完全停唔到口,沙嗲王既汁都比得好多(無論係咖喱汁定沙嗲汁),我地每次食曬d飯都仲會剩好多,之後就會再嗌多個飯撈汁食曬佢試過沙嗲王入面既幾款炸嘢食都覺得好食,佢價錢又平,d食物味道又好食係會成日去食既鋪頭呀

/ 白咖喱豬扒飯係我至愛❤️❤️❤️

係會成日去食既鋪頭呀