2022-07-14 779 浏览
行山前去試左赤柱懷舊式茶記食牛腩撈粗麵同赤柱名物西多士,再滿滿能量的出發。牛腩撈粗麵 — 牛腩同牛筋整得好淋,已配少許牛腩醬汁,再加上少許勁辣辣椒油,好食👍🏻麵質亦好彈牙。西多士檔口分上下午開,聽說上午是細佬開檔,下午大約開檔的是阿哥,下午開檔的會更好味。今次好好彩,大約2:00開檔,我哋係第一個買,唔使排隊。西多士內層是咖央醬,據說是人手發打蛋白至挺身後,再混入蛋漿,以高溫油炸,即叫即做,所以經常排長龍。咖央西多士口感軟綿,甜度適中。

牛腩撈粗麵
西多士
牛腩撈粗麵
西多士
  • 咖央西多士
2022-07-08 429 浏览
雖然呢間舊式茶檔最出名係佢哋嘅西多士🍞但係嗰日就比新鮮出爐嘅菠蘿包吸引咗😍香脆嘅菠蘿包皮 加埋鬆軟嘅麵包 熱辣辣食真係好正!!再加埋入面嘅碎牛蛋🐮🥚食落更加滋味🤩
2022-06-10 496 浏览
嚟到赤柱 當然要食呢到嘅名物咖央西多!呢度嘅西多士同出面唔同 佢係內外都係偏軟身 食落口感似好腍好濕潤嘅麵包🙈就冇平時炸西多 脆脆嘅口感~中間夾住嘅咖央醬好清甜 食落又夠蛋香 真係唔錯!
嚟到赤柱 當然要食呢到嘅名物咖央西多!
2022-06-03 449 浏览
同朋友一早嚟到 都係食唔到最馳名既咖央西多士原來晏就先會供應好可惜但唯有食其他咸牛肉蛋菠蘿包🤩菠蘿包烘熱左外脆內軟 配上咸牛肉同雞蛋係完美既早餐奶茶🤩奶茶好明顯係自己獨製茶膽 茶味好濃 但又唔會奪去奶香 比例啱啱好
同朋友一早嚟到

奶茶🤩
奶茶好明顯係自己獨製茶膽 茶味好濃
但又唔會奪去奶香 比例啱啱好

2022-05-08 477 浏览
同朋友突然身痕去赤柱chill,當然要把握機會一次過食曬好西,之前黎過幾次都唔知,原來呢度有一個名物係我一直好鍾意,就係西多士😍 🔹咖央西多士 $30因為益泗地方唔大,而且裡面都暗暗地,如果堂食都幾多人排隊,我建議大家買外賣去海旁食,成件事chill好多😂 呢款係咖央西多,大家都話係唔需要再加糖漿食,佢本身都唔會俾你🙈 即叫即炸嘅西多熱到阿媽都唔認得,入口個咖央味確實唔錯,好多醬,不過我覺得佢未夠脆,同埋含油量都幾高,邊邊特別多油,可能係咁,所以我覺得無糖漿有點單調,想試試裡面是咖央的話可以去嘅。

🔹咖央西多士 $30
2022-04-18 301 浏览
咖 央 西 多 士|3 0係暫時食過最好食嘅咖央西多士!之前有試過去但唔係星期二都冇開,今次路過咁岩成為最後一客可以叫!食之前仲唔係好明點解要等咁耐冇咩期望,西多通常都保留一定厚度同脆身,傻仔左仲去左去問有冇糖漿😂(佢都應該心諗你都真係唔識架喎)泗益嘅外內都比較軟身,麵包超腍超濕潤,但依然包留左麵包嘅彈性同軟綿感,最好就要新鮮炸好熱辣辣嘅時候食,中間嘅咖央十分正宗,甜而不膩,仲有蛋香一直浸出黎,食最後一啖嘅時候會想再叫十份😂排同等左咁耐都值得,係少有真係名不虛傳嘅「名物」!

咖 央 西 多 士|3 0
2022-04-17
下午茶
2022-04-06 335 浏览
原本打算食馳名嘅西多士 點知去到已經一早賣晒 🥺 not much stuff left after 5pm during weekend. Ordered a ice milk tea 🧋 taste good 👍🏻want to try their signature French toast next time

2022-03-31 259 浏览
之前去赤柱都無留意到有這樣的一間茶餐廳,叫泗益。位置在公共交通下車處附近,地點方便,隔離還有間花店,門口只有一個小名牌,所以有點容易留意不到。無咩裝修可言,就是茶餐廳加大牌檔feel.本來以為在赤柱這個地點會偏貴,但實際又唔係好貴。叫了一碗牛腩河,$38份量適中,不會太多或太少。肉的份量也足夠,唔會得幾舊。牛腩似乎是他們的其中一樣招牌菜,味道不錯,夠淋滑。牛腩汁也絕不吝嗇,滿滿一碗都是濃濃的牛腩汁。
之前去赤柱都無留意到有這樣的一間茶餐廳,叫泗益。
無咩裝修可言,就是茶餐廳加大牌檔feel.
本來以為在赤柱這個地點會偏貴,但實際又唔係好貴。
叫了一碗牛腩河,$38
份量適中,不會太多或太少。肉的份量也足夠,唔會得幾舊。
2022-02-23 495 浏览
難得入黎赤柱,又點可以唔試下呢間五十年老字號嘅鐵皮茶檔!除左超受歡迎嘅咖央西多,仲有最基本嘅五香肉丁麵、豬扒包等等。▪️咖央西多士 $30西多士賣相就唔算好吸引,但食落有驚喜喎!西多士即叫即製,炸得金黃。咬落超軟熟!蛋味濃郁!仲幾濕潤添~入面咖央醬調味恰到好處,完全唔需要落糖漿,甜度適中,唔會搶咗蛋嘅風頭。略嫌有少少油溢味,外層亦唔算好脆。整體來講,味道無想像中咁驚艶,但其軟熟程度確實有驚喜。路過不妨一試,不過就唔值得專登入嚟食

▪️咖央西多士 $30

2022-02-18 295 浏览
依間茶記係赤柱都出曬名,次次入沙灘玩都會去食野嘆杯奶茶。有次去食lunch,試下佢d麵,叫左個牛腩撈粗,麵唔會太硬,亦唔會太重澗水味,牛肉炆到入曬味,lum得來都算有咬口,連埋d煙un既楠筋,好食。就咁撈楠汁其實已經好夠味,不過我都幾中意撈埋d辣椒油一齊食,好香好過癮。另外仲叫左個小食,咖哩魚蛋,個汁好濃,唔會太水令魚蛋掛唔到汁。都算煮得入味,可惜既係魚蛋偏粉,唔係太夠咬口,唔夠彈牙。除左坐得衰d,食物味道好食
每次假期諗住入赤柱🌅都一定會想去泗益食個西多士🧈🍞但係通常呢啲小店餐廳營業時間都好短好早收鋪所以記得記得一定要好早起身入去食⏰適逢今次打算入赤柱行聖誕市集🎄泊車都搞咗成個半鐘終於入到去🚙本身預咗3點半應該已經收咗鋪但原來仲有人排緊隊🤩🤩所以即刻唔理3721排咗去龍尾🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♂️等咗大概九個字⏳啱啱好講得切食收鋪前最後2份西多🤩果然係回憶嘅味道😋😋必嗌既咖央西多士好香🥰軟綿綿到好似食緊疏乎厘咁😚只有泗益先會做到 咁多年味道不變☺️配杯凍奶茶 絕配但嫌稍為有少少過甜🤪真係好感動想喊😢因為次次入赤柱都太遲無得食🥺
每次假期諗住入赤柱🌅
真係好感動想喊😢
因為次次入赤柱都太遲無得食🥺

2021-12-25
凍奶茶
一般都好少會寫食評,但係今次真係忍唔住要寫出嚟。今日趁假期諗住來試吓有名嘅西多士。中午12點三嚟到,人不多。有禮貌地想叫嘢食,嗰位喺度做嘅女士態度奇差地話已經閂門。因聽聞佢哋下午會再開門,我再問下午幾點鐘可以再嚟。嗰位女士用恥笑嘅態度話聽朝五點, 話自己朝早五點開工。仲要自己和幾個熟客哈哈大笑。令一台客人都睇唔過眼主動答我下午一點可以再嚟。真心想問吓點解一個有禮貌嘅食客只係想過嚟食嘢都要俾人羞辱?!佢明知我問乜都答非所問!如果淨係諗住做熟客生意不如大字標題members only啦! 今時今日咁嘅服務態度真係香港恥辱!唔會再去幫襯!奉勸各位唔介意俾人羞辱嘅話先好去。好食嘅西多士其他地方都有。

令一台客人都睇唔過眼主動答我下午一點可以再嚟。

2021-12-19 1061 浏览
友人想去赤柱的聖誕市集,這天,與I&C三人行,齊齊遊赤柱。一早,小妹與C先去泗益吃早餐。九時左右,小店已坐滿了街坊,我們要在店外排隊等位。店內九成食客,幾乎是相熟的街坊,與老闆也相熟,大家互打招呼,邊嘆早餐,邊閒聊,挺寫意的!稍等片刻,就入座了,與一男街坊搭檯。店內地方不大,整齊乾淨。由於座位不多,街坊食過早餐,就讓出座位,不打擾老闆做生意,不少街坊甚至就外賣回家吃。一望餐牌,價錢頗為經濟實惠,一碗麵也不過是$20-$26左右!在赤柱這個遊客區來說,真的十分吸引!傳聞小店的服務不好,是日所見,疑似老闆的婆婆挺好人的,招呼算是周到。當然,因為一個人忙著落單,送上食物,收錢等繁瑣工作,臉上笑容難免欠奉,這點是可以理解的。我們點了一杯熱奶茶$15、一杯熱檸蜜$15、一個豬扒包$15,以及一碗豬扒煎蛋麵$26。熱奶茶走糖,呷一口,口感順滑,茶香奶香剛剛好,絕對是一杯好飲的奶茶。豬扒包外層烘得十分香脆,白芝麻增添了香氣,包內的豬扒也醃得入味且好吃。小店的麵,選用了出前一丁麵。坊間,如選吃出前一丁,要加錢,小店這一點值得一讚!煎蛋煎至邊沿香脆,蛋黃呈糖心,煎至外脆內軟的豬扒也有五件。煎蛋與豬扒配出
友人想去赤柱的聖誕市集,這天,與I&C三人行,齊齊遊赤柱。

小店的麵,選用了出前一丁麵。坊間,如選吃出前一丁,要加錢,小店這一點值得一讚!煎蛋煎至邊沿香脆,蛋黃呈糖心,煎至外脆內軟的豬扒也有五件。煎蛋與豬扒配出前一丁,簡單,卻好味且幸福非常!

小編以前細個都唔係好記得自己去過赤柱😂所以去到都大開眼界好似去咗異國咁🙈今次帶了個台灣的朋友去佢仲查曬資料強調一定要去食呢間嘅西多士🤤個重點係佢好早就關門😱平日就下午2:00關門假日就4:00😢所以去到赤柱就二話不說咁衝過去排隊一排就排左多過半個鐘😂🐤一句總結:口感挺特別嘅西多士🤩去到赤柱就係必食‼️😎會回訪嗎: 再去赤柱嘅話會再食🥰等候時間:>30 mins (星期日大約2:30到)≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋😍咖央西多士 $30 ▶️ 9.5/10 可能大家見到個賣相都真係麻麻地🙈同埋個皮都冇快餐店嗰啲咁脆😮‍💨甚至個西多士都切成不規則形狀😂不過所謂「食物也不可貌相」其實真係好好食😆等左好久都值得🤪佢地西多士最特別嘅地方係唔會加糖漿就算冇糖漿入面咖央都可以帶出香甜當然也不會有種死甜/太甜嘅感覺😻食落去個口感軟綿食到好濃郁嘅蛋味🤩啲麵包都唔會好淋同濕🙆🏻‍♀️配上裏面夾住嘅咖央同上面嘅牛油仲要新鮮滾熱辣咁拎出嚟俾我哋~食嘅時候都忍唔住哇一聲😚係我食過最特別同時最好食嘅西多士😉唔同大家講都唔知原來佢地已經有50幾年歷史了😍凍奶茶 $15 ▶️ 9.5/10 也是很高分的一個❤️茶味係非
小編以前細個都唔係好記得自己去過赤柱😂
所以去到赤柱就二話不說咁衝過去排隊
一排就排左多過半個鐘😂

🐤一句總結:口感挺特別嘅西多士🤩去到赤柱就係必食‼️
😎會回訪嗎: 再去赤柱嘅話會再食🥰
等候時間:>30 mins (星期日大約2:30到)
≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋
😍咖央西多士 $30 ▶️ 9.5/10
可能大家見到個賣相都真係麻麻地🙈
同埋個皮都冇快餐店嗰啲咁脆😮‍💨
甚至個西多士都切成不規則形狀😂
不過所謂「食物也不可貌相」
其實真係好好食😆等左好久都值得🤪
佢地西多士最特別嘅地方係唔會加糖漿
就算冇糖漿入面咖央都可以帶出香甜
當然也不會有種死甜/太甜嘅感覺😻
食落去個口感軟綿食到好濃郁嘅蛋味🤩
啲麵包都唔會好淋同濕🙆🏻‍♀️
配上裏面夾住嘅咖央同上面嘅牛油
仲要新鮮滾熱辣咁拎出嚟俾我哋~
食嘅時候都忍唔住哇一聲😚

而裏面只係有幾張枱仔所以會等得久🙈

😚衛生 ▶️ 🐤🐤🐤/5
衛生都真係差左啲嘅🙈
啲枱都會有啲黐立立😢
而且仲將啲餐具放係上面...

😚服務 ▶️ 🐤🐤🐤🐣/5
因為佢講嘢真係有啲大聲😂
同埋唔係好有禮貌😮‍💨
熱奶茶

😚推介指數 ▶️ 🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🥚
(🐤為1分;🐣為半分)
Overall兩個人夾埋食左$90幾🙉

🙋🏻‍♀️自費食評
🙏🏻食評只供參考
≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋
🤤𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚎 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 @eat.with.hen
𝕀𝕟𝕤𝕥𝕒𝕘𝕣𝕒𝕞 | 𝔽𝕒𝕔𝕖𝕓𝕠𝕠𝕜 | 𝕆𝕡𝕖𝕟𝕣𝕚𝕔𝕖 𝕃𝕍𝟛 | 𝕋𝕣𝕚𝕡.ℂ𝕠𝕞 𝕃𝕍 𝟠💛
記得like & save低以便日後再試❤️

9:幾好食wor推介👍🏻
9.5或以上:深刻難忘一定要試😍
熱奶茶
2021-11-25 539 浏览
閒日中午12點到,見西多點到7至8份排緊,到1點就售罄,真係要早少少黎。西多真係食過反尋味,100%回頭客。奶茶必飲,凍奶茶好香滑,奶味濃茶味重,令人回味。熱奶茶(茶走)除左更滑,茶同奶味都更重更明顯,口感好滑。沙嗲牛蛋麵 $26用出前一丁麵,實好味啦,沙嗲味唔算好重,亦唔辣,有微微沙嗲香,反而牛肉好正,牛味重質感又好,夠滑腍。煎蛋半熟,流出蛋黃汁,拌麵同牛肉,又香又滑。加少少辣油更香更惹味。咖央西多士 $30入口好驚豔,係超級軟綿綿,柔軟到好似綿花嘅口感,我食緊雲朵、空氣……而且係厚身西多,有香濃蛋味,中間餡係甜度剛好的咖央醬,加上咸味的牛油,令人回味。

沙嗲牛蛋麵 $26

咖央西多士 $30