2023-12-29 78 浏览
作為海南雞控既我 試過唔少海南雞飯。會令我回頭嘅選擇唔多 呢間將會係其中一間😊 話明招牌 咁就梗係要試下。雞件份量唔少 半雞髀半雞胸上。唔鍾意食雞胸嘅我覺得呢度嘅雞胸處理得相當恰當 唔會鞋恰恰。雞髀滑就梗㗎喇 識食一定連皮食。雞油香洋溢豐富 去骨可以大大啖食唔使lur 爽呀!油飯軟硬適中 冬瓜湯胡椒味重。 椰汁西米糕好足料 食到啖啖芋泥 係出面比較少見 好鍾意。 雖然上面椰漿較solid 多過liquid。 椰汁涼粉冰啲涼粉係條狀 好易啜😚 埋單 $81 有湯 有飯 有雞 有嘢飲 有甜品 咁抵食冇complain👍

深水埗行完街搵美食,見到有海南雞食就入左去🤭見佢地平同有泰國野食就一於試下🤪招牌海南雞飯佢地啲雞好滑,個醬汁好好味😋我撈晒成碗飯食🤭海南雞飯套餐仲會跟一碗雞湯😋泰式炸蝦春捲小食有好多款式,我揀左蝦春捲,炸得非常香脆,唔錯唔錯👍🏻喇沙四寶金邊粉係呢個店員推介,話係新嫁,菜單都未有,估唔到佢地間唔曾少許辣,湯底濃好惹味😋麵煮得剛剛好連湯下齊食好好味🤤泰式千層糕煙煙韌韌好好味😋椰汁味好香😚椰汁冰飲落香甜 ,仲好解渴添😚

招牌海南雞飯
佢地啲雞好滑,個醬汁好好味😋我撈晒成碗飯食🤭

海南雞飯套餐仲會跟一碗雞湯😋

泰式炸蝦春捲
小食有好多款式,我揀左蝦春捲,炸得非常香脆,唔錯唔錯👍🏻

喇沙四寶金邊粉

泰式千層糕
煙煙韌韌好好味😋椰汁味好香😚

椰汁冰
飲落香甜 ,仲好解渴添😚
Intro: 之前喺石門試過泰亞萊海南雞專門店嘅外賣,而喺深水埗就開左堂食嘅店舖,菜式更多,仲可以加配特飲;不過呢到嘅冷氣有幾凍得幾凍,收碟速度有幾快得幾快,目標係做多幾單生意~ ___________________🍽 招牌海南雞飯(送湯)💰 58 ⭐️7.75/10✍🏻 海南雞嘅份量好多,有四五大舊到,雖然呢次無轉雞髀,但都算幾滑好多肉;✍🏻 有足足成碗油飯,但油飯嘅顏色偏淡,油香一般般,但總算唔覺肥膩;✍🏻 不過點海南雞嘅汁就好普通,唔夠酸同辣;✍🏻 正常泰式湯都都係偏鹹同過鹹,但呢碗湯嘅味道有冬瓜嘅少少鹹,仲有原隻雞腳;🍹椰汁涼粉冰💰 跟餐+8 ⭐️ 7.25/10✍🏻 因為啲冰太多同太大粒,椰奶就衝淡左影響呢杯應有邪惡嘅濃味;✍🏻 涼粉係一條條好幼細嘅啫喱,同真多冰嘅賣相好似,+8蚊當係甜品都唔錯。___________________🏠 泰亞萊海南雞專門店📍 深水埗福榮街97號地舖⭐️ 7.75/10___________________
Intro:
___________________
🍽 招牌海南雞飯(送湯)
💰 58 ⭐️7.75/10
✍🏻 不過點海南雞嘅汁就好普通,唔夠酸同辣;

🍹椰汁涼粉冰
💰 跟餐+8 ⭐️ 7.25/10
🏠 泰亞萊海南雞專門店
📍 深水埗福榮街97號地舖
⭐️ 7.75/10
___________________
泰亞萊海南雞專門店有很多分店,今天我們路經深水埗買聖誕裝飾,當然要到此吃招牌海南雞飯了。店面裝修簡潔,非常多食客,我們要等了一會兒才能入內。海南雞飯的雞肉十分嫩滑,肉質鮮嫩多汁,除了雞翼外,所有雞肉都是去了骨,啖啖肉!沾上醬汁一起吃,再搭配熱騰騰的湯和吸收滿醬汁的雞油飯,大滿足!我們還點了喇沙四寶金邊粉。喇沙湯底十分濃郁,充滿香料的風味,金邊粉很爽滑,配搭着豆芽、豆腐、蝦、魚角和紥肉等。配菜盡吸了喇沙湯底的精華,非常入味,好吃!另外,我們加了泰式豬肉燒賣和泰式千層糕。泰式燒賣炸得香脆,豬肉味道很鮮美,配上特製的泰式醬汁,咬下去卜卜脆的,很開胃!泰式千層糕的質地柔軟,口感綿密,味道香甜可口。吃落有淡淡的椰香和甜味。這道傳統的泰式甜點有令我們這餐簡單的泰國午餐有畫龍點睛之效果!最後配上甜爽清涼的龍眼冰和有濃郁椰香和甜味的椰汁冰,這餐簡簡單單的泰國菜令我們回味無窮!
另外,我們加了泰式豬肉燒賣和泰式千層糕。

2023-12-13 71 浏览
🥗今日到深水埗福榮街購買聖誕飾物,一出B2地鐵站行幾分鐘,就見到新開嘅泰亞萊海南雞專門店,於是入內覓食😋📌招牌海南雞飯$58海南雞嘅份量頗多,雞肉嫩滑,有雞味。還有一碗白飯及雞腳冬瓜湯。(足料低食之選)📌泰式青咖喱湯粉$56肉類可以選配:豬頸肉/豬扒/雞扒我們選配了豬扒:大大碗🥣青咖喱唔會特別辣,香料味很重,湯底好好味😋✅升級套餐+$8就有涼粉冰飲。好低飲。✅追加泰式炸蝦餅$15即叫即炸👍炸得香脆,點埋甜酸醬,爽口彈牙。💕下次嚟深水埗又有一個好😄嘅地方食飯喇👏👏

📌招牌海南雞飯$58
(足料低食之選)

📌泰式青咖喱湯粉$56
肉類可以選配:豬頸肉/豬扒/雞扒

✅升級套餐+$8就有涼粉冰飲。好低飲。

✅追加泰式炸蝦餅$15
即叫即炸👍炸得香脆,點埋甜酸醬,爽口彈牙。

💕下次嚟深水埗又有一個好😄嘅地方食飯喇👏👏
2023-12-09
午餐
2023-12-13 34 浏览
泰亞萊海南雞專門店今日到深水埗見到呢間泰國菜嘅海南雞專門店。本身都鍾意食海南雞飯,於是入內叫咗碟:招牌海南雞飯$58海南雞嘅份量頗多,雞肉嫩滑,都可以的。還有一碗白飯及雞腳冬瓜湯。用呢個價錢食到呢個餐,真係幾抵👍
泰亞萊海南雞專門店
今日到深水埗見到呢間泰國菜嘅海南雞專門店。
本身都鍾意食海南雞飯,於是入內叫咗碟:
招牌海南雞飯$58
用呢個價錢食到呢個餐,真係幾抵👍
  • 招牌海南雞飯
臨近聖誕,黎左深水埗玩具街呢一邊買啲聖誕裝飾打算佈置一下屋企,買到夜夜地,就決定食埋個晚飯先返去,見到呢一間叫做泰亞萊嘅海南雞飯專門店,價錢經濟實惠,一於試吓佢🤤🐥招牌海南雞飯 $58 嚟到海南雞飯專門店,點可以試吓呢,呢間餐廳嘅海南雞飯又抵食又好味,雞肉嫩滑多汁,而且油飯味道香濃,仲配埋中湯,喺凍冰冰嘅天氣,飲一啖熱辣辣嘅湯,食一啖熱辣辣嘅飯,真係好暖心🦀泰式黃咖哩蟹肉飯 $60 黃咖喱可以話係我嘅至愛,因為能夠食得到咖喱香濃嘅味道之餘,又唔會太辣,呢間餐廳嘅黃咖喱只有好輕微嘅辣度,椰香味好濃,配埋面頭滿滿嘅蟹肉,一啖咖喱一啖飯,真係食到停唔到口🦐泰式炸蝦春捲 +$15 熱辣辣新鮮炸起嘅蝦春卷,香脆惹味,入面嘅蝦好爽口彈牙,係必定要追加嘅小食🍲冬陰公湯 +$10 黎到泰國菜餐廳點可以唔飲冬陰功湯,呢間餐廳能夠用個經濟受惠嘅價錢就可以試到,價錢雖然平,但餐廳一啲都冇吝嗇到佢嘅材料,冬陰功湯同我喺泰國飲嘅味道一模一樣,而且仲要係真材實料🧋泰式奶茶、珍多冰 +$8 叫咗泰式奶茶同埋珍多冰嚟飲,椰汁味好香濃,珍多冰嘅表面仲有芒果肉點綴,簡直係畫龍點睛,至於泰式奶茶味道好適合我,甜到剛剛好📍

📍 深水埗福榮街97號地舖 - 泰亞萊海南雞專門店

深水埗抵吃的泰國菜✨🦥✌🏻小店的海南雞是必吃,價錢抵,性價比高,而且餐廳更有自家製的海南雞醬,不像平時吃到的薑蓉、辣醬,小店設有自家製的海南雞醬,很有心思,能把海南雞的風味大大提升!《招牌海南雞飯》$58性價比極高,份量滿足,海南雞出名嫩滑可口,皮薄爽滑,雞肉味道濃郁,且已經去骨,方便享用,配上獨家的醬汁,風味大大提升,雞油飯也出色,飯粒香氣十足!《泰式青咖哩豬頸肉湯米粉》$56不吃飯也有米粉的選擇,青咖喱味道頗辣,最岩喜歡吃辣的朋友,令人開胃,感到惹味,重點是米粉也很好吃,米粉質地柔韌,富有彈性,水煮不糊湯,乾炒不易斷!而豬頸肉肉質肥瘦混雜,粗而帶韌性,口感爽脆有彈性!跟餐有菜式小食,追加泰式炸蝦餅$15和泰式木瓜沙律$10,泰式炸蝦餅蝦味濃,彈牙超口感,而泰式木瓜沙律口感爽脆酸辣,開胃小食。跟餐飲品只需$8《青檸梳打》《龍眼冰》
深水埗抵吃的泰國菜✨🦥✌🏻

《招牌海南雞飯》$58

《泰式青咖哩豬頸肉湯米粉》$56

跟餐飲品只需$8
《青檸梳打》
《龍眼冰》

#foodiezo食在深水埗 #foodiezo九龍篇之前買外賣就買得多,都係第一次堂食🤣 價錢親民,難怪坐到爆曬場😌 深水埗其實真係有好多小店值得支持😛 慢慢發掘吓啦,唔洗同啲支爭嗰啲咩豬潤麵、車仔麵😗 —————————————————————🐤招牌海南雞飯 $5858蚊嚟講,有雞油飯、有湯、仲要有over 10件雞 件件雞都高質地滑 除咗良心我搵唔到另一個形容詞😳!以而家嘅生活指數黎講性價比極高🥹 講返個飯,雞油係滲入每一粒米又保持到乾身唔會好油膩👍🏻 雞肉去咗骨,雞皮滑同有膠原,肉嫩,食得出係有花心思處理🫡 -🌶️冬蔭功四寶湯米粉 $56呢度嘅做法係酸辣為主,將辣椒磨成碎,令成個湯底更香辣🥵 唔食得辣嘅朋友仔慎選🤫 大蝦、扎肉、墨丸、豬肉丸每款都有2份以上😳 又係好抵食,要讚豬肉丸,一咬就有汁,彈牙☺️ 整體我自己就覺得好辣(已經拎曬啲辣碎出嚟😂)所以下次會衡量返自己能力🥹 -🌟泰式豬肉燒賣 $15 / 泰式千層糕 $15炸燒賣,個皮脆咗,仲有啲辣醬,不過淋上去會令到燒賣濕咗 泰式食法幾特別🤫 千層糕好煙韌😗 椰汁味濃,甜品一流😉
#foodiezo食在深水埗 #foodiezo九龍篇

—————————————————————
🐤招牌海南雞飯 $58
🌶️冬蔭功四寶湯米粉 $56
🌟泰式豬肉燒賣 $15 / 泰式千層糕 $15
2023-12-01 57 浏览
我們成家都好鍾意食海南雞飯,知道深水埗有海南雞專門店,決定入去一試。當然叫了最出名的招牌海南雞飯$58,海南雞的份量頗多,雞肉非常嫩滑,特別辣醬非常香口,但有甜甜酸酸辣辣的,和雞肉非常匹配,再配上白飯,冬瓜湯等,非常清甜,很好的配搭。泰式黃咖喱蟹肉飯$60咖喱非常濃郁,不會太辣,蟹肉的份量好足了,非常鮮甜,用嚟配飯非常好食,再加上黃咖喱撈白飯,好開胃。我們只需每人再加多$8,就可以叫兩杯凍飲,珍多冰和椰汁涼粉冰。#海南雞飯 #深水埗美食 #泰亞萊 #深水埗 #黃咖喱蟹肉飯

泰式黃咖喱蟹肉飯$60

【深水埗•泰亞萊海南雞專門店】@thai_appetizingππππππππππππππππππππππππππππππ性格比高雞肉嫩滑既深水埗海南雞專門店🌻|招牌海南雞飯轉雞髀|HKD 68+10雞肉鮮嫩多汁,與米飯搭配得恰到好處,讓人回味無窮。細膩的口感與濃郁的香味,讓人在一頓美餐中體驗到獨特的美味。🌼|冬陰椰子雞四寶湯金邊粉|HKD 58以椰子為主,椰子的香氣和味道為湯底增添了豐富風味。然後,再加入雞肉,清甜的雞肉與椰子的香味相得益彰,使得湯汁更加鮮美。🏵️|追加泰式炸蝦春捲(兩件)|HKD 15 春捲皮用來包裹蝦仁和蔬菜,然後深褐至金黃色炸至酥脆,外皮酥脆,內餡鮮嫩多汁,散發出濃厚泰式風味。🍁|追加泰式炸蝦餅(兩件)|HKD 15春捲皮用來包裹蝦仁和蔬菜,然後炸至金黃,外皮酥脆,內餡鮮嫩多汁,散發出濃郁的泰式風味。🌿|椰汁冰及泰式奶茶|HKD 跟餐+16泰式奶茶以濃郁的茶香和香甜的牛奶混合而成,入口帶有濃厚的茶香和香甜的牛奶味道,滋味濃郁,唇齒留香。椰汁冰是用新鮮的椰漿和椰肉製成的,清新怡人,讓人一口接一口欲罷不能。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性
性格比高雞肉嫩滑既深水埗海南雞專門店

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#深水埗美食 #泰亞萊海南雞專門店 #web3深水埗
泰亞萊海南雞專門店
深水埗福榮街97號地舖
招牌海南雞飯雞皮爽脆,雞肉嫩滑有雞味, 比較肥美油飯微黃, 味香而不油 ,雞湯清甜孭得起招牌兩個字!咁既質素但只係58蚊...真係無得輸既糧尾恩物!泰式青咖哩豬頸肉湯金邊粉由新鮮青辣椒製成,  煮的時候加入椰奶所以做成綠綠地色咁味道唔會辛口, 但有香料既味道豬頸肉件數多, 肥美香口金邊粉份量極大, 足夠一個成年男人做LUNCH追加左小食泰式炸蝦春卷香脆嘅唔至好味道, 裡面既蝦肉都香脆可口青檸梳打青檸既比例都幾多, 啖啖都有清新酸味
招牌海南雞飯
雞皮爽脆,雞肉嫩滑有雞味, 比較肥美
油飯微黃, 味香而不油 ,雞湯清甜
孭得起招牌兩個字!
咁既質素但只係58蚊...真係無得輸既糧尾恩物!

泰式青咖哩豬頸肉湯金邊粉
由新鮮青辣椒製成,  煮的時候加入椰奶所以做成綠綠地色咁
味道唔會辛口, 但有香料既味道
豬頸肉件數多, 肥美香口
金邊粉份量極大, 足夠一個成年男人做LUNCH
追加左小食泰式炸蝦春卷
香脆嘅唔至好味道, 裡面既蝦肉都香脆可口

青檸梳打
青檸既比例都幾多, 啖啖都有清新酸味
2023-11-25
2023-11-20 39 浏览
海南雞飯(56hkd)個湯清甜得嚟唔會太油,好香胡椒味,個雞嘅份量都幾多,肉質好嫩滑,仲有層薄薄嘅雞油啫喱,油飯就中規中矩,做到粒粒分明,唔會太肥膩豬頸肉青咖喱金邊粉(58hkd)咖喱味好香,個湯唔會太濃或太咸,辣度剛剛好,好惹味,椰奶味重,忍唔住係咁飲😂金邊粉好掛湯,豬頸肉畀得好大方,有成8塊,大大塊😗泰式檸茶(+8hkd)相當嘅酸爽😵解膩一流,有種獨特嘅泰式香料味,第一次試好新奇青檸梳打(+8hkd)糖水可以自己落控制甜度,都係重酸#foodiblum東南亞
海南雞飯(56hkd)

豬頸肉青咖喱金邊粉(58hkd)

泰式檸茶(+8hkd)
相當嘅酸爽😵解膩一流,有種獨特嘅泰式香料味,第一次試好新奇

青檸梳打(+8hkd)
糖水可以自己落控制甜度,都係重酸

#foodiblum東南亞
2023-11-20
#fatxshamshuipo ‼️多 款 選 擇 泰 式 美 食 ‼️•① [ 泰 式 青 咖 喱 湯 粉 ]|麵底可選擇~ 我揀咗米線。肉可以選配 豬頸肉 / 豬扒/ 雞扒 。湯底好好飲𖦹‎' ‐ '𖦹‎‎唔會話特別辣,香料味很重。豬頸肉夠彈牙,不過米線偏淋。𓋪7.5/10·② [ 招 牌 海 南 雞 飯 ]|成𝐬𝐞𝐭有埋湯都幾豐富~之前試過係荔枝角外賣分店,會覺得啲肉質偏「鞋」,不過今次堂食好食咗。醬料就得一款。同時加購咗件蝦餅,𝐲𝐮𝐦𝐲𝐮𝐦|𓋪 7/10·③ [ 椰 汁 冰 // 龍 眼 冰 ]|覺得飲品正正常常🙈|𓋪6.5/10•泰亞萊海南雞專門店 (深水埗)深水埗福榮街97號地舖#hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食 #food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #shamshuipo #shamshuipofood #深水埗 #深水埗美食
#fatxshamshuipo
‼️多 款 選 擇 泰 式 美 食 ‼️

① [ 泰 式 青 咖 喱 湯 粉 ]

|麵底可選擇~ 我揀咗米線。
肉可以選配 豬頸肉 / 豬扒/ 雞扒 。
湯底好好飲𖦹‎' ‐ '𖦹‎‎
唔會話特別辣,香料味很重。
豬頸肉夠彈牙,
不過米線偏淋。
𓋪7.5/10
② [ 招 牌 海 南 雞 飯 ]

|成𝐬𝐞𝐭有埋湯都幾豐富~
醬料就得一款。
同時加購咗件蝦餅,𝐲𝐮𝐦𝐲𝐮𝐦|
𓋪 7/10
③ [ 椰 汁 冰 // 龍 眼 冰 ]

|覺得飲品正正常常🙈|
𓋪6.5/10

泰亞萊海南雞專門店 (深水埗)
深水埗福榮街97號地舖

《泰亞萊海南雞專門店の食評》by@ihungry.hk想喺香港食地道泰菜,等小編幫你發掘🫶🏻!今日小編會同大家介紹一間位於深水埗嘅泰國菜🇹🇭,就係超級地道嘅泰亞萊海南雞專門店🐥!話明海南雞專門店,除咗主打唔同嘅海南雞菜式,當然仲有地道嘅泰國菜、小食、飲品同埋甜品等等,價錢同味道仲要超級地道!想知係咪真係咁正,咁你就唔可以錯過以下食評啦🔥!🔸『泰式雞絲撈麵 - $56 』呢道泰式雞絲撈麵充滿咗泰國風味🇹🇭,讓你一口接一口停不下來!海南雞雞絲鮮嫩多汁🐥,非常嫩滑 ,搭配QQ彈彈麵條口感,加埋酸酸甜甜辣辣嘅特製醬汁同香口花生粒,令你享受到美味和滿足感,超級特別!🔸『泰式青咖喱豬頸肉飯 - $56 』肥美豬頸肉搭配濃郁青咖喱醬汁🐖,入口即化,讓人垂涎欲滴,再配上香噴噴的白飯,每一口都帶來滿滿嘅滿足感!🔸『泰式千層糕 - 跟餐加$15 』千層糕融合了泰國獨特的口味,層層疊疊,色彩繽紛,每一口都帶來濃郁花香、糯米香甜與椰汁香濃,呢個價錢食到呢個質素,絕對係超級值得🫶🏻!🔸『泰式酸辣鳳爪 - 跟餐加$20』泰式酸辣鳳爪絕對係辣味控最愛🥵!鳳爪入味鮮嫩,滑嫩多汁,搭配酸辣的醬汁,讓人垂涎欲滴。每一口都
《泰亞萊海南雞專門店の食評》by@ihungry.hk

🔸『泰式雞絲撈麵 - $56 』

🔸『泰式青咖喱豬頸肉飯 - $56 』

🔸『泰式千層糕 - 跟餐加$15 』

🔸『泰式酸辣鳳爪 - 跟餐加$20』
泰式酸辣鳳爪絕對係辣味控最愛🥵!鳳爪入味鮮嫩,滑嫩多汁,搭配酸辣的醬汁,讓人垂涎欲滴。每一口都能感受到辣椒和醋嘅刺激,帶來味蕾嘅快感,絕對令你大呼過癮🔥!

🔸『椰汁涼粉冰 - 跟餐加$8』
天氣仲有少少熱,梗係要叫返杯涼粉冰消消暑!清涼解渴嘅椰汁涼粉冰吧冰口感爽滑,每一口都能品味到椰子嘅鮮香和涼粉嘅軟綿,口感豐富又解膩,絕對係消暑嘅好選擇🧊!

🔸『泰式奶茶 - 跟餐加$8』
喜歡奶茶嘅你絕對不能錯過呢杯泰式奶茶!濃郁茶香和濃厚牛奶完美融合,口感豐潤順滑,又唔會太甜,仲要帶有獨特泰國風味,好似帶你回到泰國一樣🇹🇭!

🤪iHungry開心指數:8/10分