2015-08-26 858 浏览
因為慶祝朋友生日所以嚟咗呢間餐廳慶祝,我哋叫咗生蝦刺身,菠蘿海鮮飯,蝦醬炒通菜同飯後食咗個芒果糯米飯,超鍾意生蝦刺身,首先,好鮮甜清新,又彈牙又爽口,同個酸辣汁好夾,冰冰涼涼,食完再encore,菠蘿飯炒得好乾身,菠蘿肉酸甜適中,好開胃,仲有粒粒腰果,而蝦醬通菜夠鍋氣,所以上台就聞到蝦醬鮮味,但唔會咸,通菜嫩嫩的,好易食,最後飯後甜品,芒果糯米飯,甜品淋上椰汁,糯米煙煙un un, 芒果係熟透唔會好生個種,一d都唔會酸,口感很好,朋友都好鍾意!
2015-08-04 1137 浏览
閒時好少可會黎到粉嶺開飯…估唔到山卡啦得黎…又會有間咁旺場既泰菜店…睇過餐牌…款式得果兩頁紙…價錢好平民化…平時兩個人開飯…好少可會叫咁大碗湯…魚簡單清淡唔heavy…有竹笙,冬菇,荀,鵪鶉旦等…有d似食翅既感覺…豬脾好好肉地…唔肥無骨又入味…飯裡頭都仲好多汁…甜咸交替…朋友差d食到一粒米都無剩…朋友嫌唔夠大魚大肉…仲落左半打串燒order...例牌豬牛雞…粒粒都好厚肉…雖然沙爹味好香…但實在食唔落…始終我唔係食肉獸麻…至於飲品十分唔錯…夠冰凍…有咬口…椰汁甜…朋友唔夠喉…仲追加左杯龍眼冰…真材實料…有好多粒龍眼呢…
睇過餐牌…款式得果兩頁紙…價錢好平民化…
魚肚
豬脾飯
串燒
涼粉椰汁冰 + 三色冰
龍眼冰
午餐
2015-07-28 863 浏览
今日同事帶我到呢間餐廳!地點好近公司,附近無餐廳!門面只見到閃光燈,入內地方幾大,乾淨企理,裝飾好泰國feel!仲有室外座位!坐對吧枱嘅四人枱!午市唔爆場!午餐選擇唔多,揀咗:肉碎辣椒炒飯($46)賣相碗型,飯乾身,醬油好香,香葉九層塔唔算多!不過好喜歡佢嘅香味!微辣好開胃!熱檸茶:茶濃但唔澀,唔落糖都得!店員有禮!上菜收拾爽手!坐耐啲都無問題!
肉碎辣椒炒飯
熱檸茶
熱檸茶:茶濃但唔澀,唔落糖都得!
店員有禮!上菜收拾爽手!坐耐啲都無問題!
2015-07-28
肉碎辣椒炒飯
熱檸茶
2015-04-20 1035 浏览
有時坐車經過呢頭都見到呢間野,今日一於就黎試下!大約5點到,得一台客. 好靜好舒服.生蝦-$120 10隻 比出面貴小小,碟面無舖冰,蝦唔夠凍. 但整體都可以既!馬拉盞炒通菜-$47 好平. 但略嫌唔夠入味pad thai-$54 呢個餐黎既加5蚊有龍眼冰. 好抵食!但同樣地都係唔夠入味,仲有少少淡,但味道OK既,而且D蝦好大隻!龍眼冰唔太甜,好多龍眼,好抵飲!菠蘿炒飯-$48 又係好抵食,炒得好香,但菠蘿好酸..整體一定有下次. 環境好舒服 又靜.
有時坐車經過呢頭都見到呢間野,今日一於就黎試下!
大約5點到,得一台客. 好靜好舒服.

馬拉盞炒通菜-$47 好平. 但略嫌唔夠入味

龍眼冰唔太甜,好多龍眼,好抵飲!

菠蘿炒飯-$48 又係好抵食,炒得好香,但菠蘿好酸..

整體一定有下次. 環境好舒服 又靜.
2015-04-19
今日1月1大好日子~約左班''腦有記'' 喺舊公司附近食元旦飯~一邊聚舊一邊回味昔日返工的時光!!午飯時間全餐廳只得三枱客人~我地被安排左去個餐廳最入的位置~~另外兩枱室外一入到去餐廳,好似去左另一個世界,明明都有少少涼意,但餐廳入面鬼咁焗~坐下休息左陣,都係頂唔順,叫服務員幫忙開一下空調,之後先舒服返少少睇到份餐牌~D相影得好吸引! 有7,8款廚師推介~我見有生蝦刺身,一定要試~最後我地點左D心儀的食品~生蝦刺身 - 唔錯~~生蝦好新鮮~咬落非常爽口~唔會有腥味,配合埋鮮切的蒜片同辣椒,香辣爽甜鮮夾雜埋一齊的口感真係冇得彈~!令人忍唔住一食再食~!魚餅蝦餅 - 上枱時個樣鬼咁靚~魚餅蝦餅本身好有咬口~啖啖肉好有彈性~只係好難解釋上枱時已經涼晒~一D熱氣的感覺都冇~有點可惜~甜咖喱什菜 - 好難想像泰式的甜咖喱係乜野味道,原來係冇咩味道~就連最基本的咖喱味都冇乜,以為有少少椰香~真係諗多左...~V_V 可能自己本身對咖哩都有返少少要求,所以呢款甜咖喱唔係咁適合我~所謂的什菜走唔甩青椒同洋蔥,仲有少少椰菜,但係樣樣都睇得出係啱啱先放入咖哩入面~一D都''唔熟''~鹵豬手 - 話晒係餐廳
一邊聚舊一邊回味昔日返工的時光!!
最後我地點左D心儀的食品~
鹵豬手 - 話晒係餐廳的招牌菜之一 ~真係冇叫錯~豬手鹵得好淋好入味,唔會好咸,加上入口即溶的感覺~真係唔錯~
青木瓜沙律 - 青木瓜絲的新鮮香辣,醋的酸味,加上花生粒的香脆咬口~可以話係最簡單最開胃的前菜~!
醃牛肉沙律 - 食唔出牛肉用過乜野特別漿汁黎醃製過,入口就似係普通西冷牛扒煎到七成熟切條再加入沙律菜上枱,沙律菜有青蔥,洋蔥同椰菜,漿汁係用少少疑似燒汁淋上去,份量少到見FEEL唔到~
蒜茸包 - 諗住點份蒜茸包黎點咖哩汁,蒜茸包的蒜茸味唔係好重~幸好食落有種即叫即焗的香脆感覺~
椰子飯 - 白飯中帶點清香的椰子味~D飯勁多~!!滿滿一個椰青上仲要加多半碗~份量多到令人意外!!再加上花生同椰絲青菜粒粒做配料~感覺清新又好味~!
芒果糯米飯 - 去到食泰國野的地方一定要試的甜品~!!半個芒果切粒~可能唔係當造,所以有點酸~黑白糯米飯煮得好結身,入口就明白喺雪櫃拎出黎釘左野,暖暖的外層中有點點涼意,面頭的椰漿煮得好結身,感覺好沾口~整體感覺尚算OK
一邊食一邊傾~我地多次想叫加水,服務員都唔係咁想理會,我地叫佢放下支水等我地自己加,佢又唔制...之後我地想加甜品,服務員就以為我地要埋單~感覺太唔細心,大家好似唔係咁想做~ 可能呢D係佢地獨有的輕鬆''泰國FEEL'' ~
店舖的洗手間設備當令人滿意~~算係乾淨又唔迫!男女各一格,厠內有空間感,唯洗手位置比較迫,洗完手唔唔好諗住梳靚靚!
總括黎講..出品唔錯,可以慢坐,如果唔介意服務欠奉的話,絕對係KILL TIME 好地方~!
2015-01-01
2014-12-08 1387 浏览
環境吾錯,粉嶺火車站行大約十分鐘,就到,個陣七點去得我地一台,可能系平“ 食到好飽,三個人食左酸辣鳳爪,小食 拼盤,冬蔭功,蝦煲,粉……分量好足,真系好飽 食完仲有甜品送

食完仲有甜品
2014-07-03 1409 浏览
似係兩間村屋既位打通, 個feel同係大尾篤既差唔多.鋪頭分室外(風扇/風機)同室內(冷氣),由於夏天, 郊外地區有蚊, 都係等多陣入室內大熱天, 當然要有杯冰凍既啤酒. (清涼)食泰菜 當然要有個 - 冬陰公 - 呢度既都算係香港唔錯既一間 (未係香港搵到10分滿意既冬陰公)香料齊哂, 夠酸, 亦夠辣 蝦有蝦味, 唔係一喲雪都無味既, 海鮮都唔少泰妃海南雞 - 滑嫩, 雞皮滑只係有一個汁, 唔太辣, 適合小辣既朋友香茅炒蝦 - 賣相吸引, 用新鮮既香茅, 味唔係太出柚子沙律 - 香港未到柚子既季節 柚子juicy  汁 教得啱啱好, 配料既份量適中去完郊遊返屋企前食返餐好既
似係兩間村屋既位打通, 個feel同係大尾篤既差唔多.
鋪頭分室外(風扇/風機)同室內(冷氣),
由於夏天, 郊外地區有蚊, 都係等多陣入室內

大熱天, 當然要有杯冰凍既啤酒. (清涼)
夏天消暑佳品 - 啤酒
香料齊哂, 夠酸, 亦夠辣
蝦有蝦味, 唔係一喲雪都無味既,
海鮮都唔少
泰菜必點
泰妃海南雞 - 滑嫩, 雞皮滑
只係有一個汁, 唔太辣, 適合小辣既朋友
香茅炒蝦 - 賣相吸引, 用新鮮既香茅, 味唔係太出
柚子沙律 - 香港未到柚子既季節 柚子juicy
 汁 教得啱啱好, 配料既份量適中
去完郊遊返屋企前食返餐好既

题外话/补充资料: (waiter 似係part time, 叫菜要用number, 可以考慮用ipad點菜)
2014-06-30
2014-04-21 1507 浏览
住在新界的我~ 常常跟家人去嘗試新的地方今次去了粉嶺的泰國廚房~ 因為總是有很多人排隊所以特地到那兒去試試!泰式蒸烏頭魚爐 $158有一個爐跟上來的, 一整烏頭魚算是不錯, 魚肉非常的嫩口, 加上有少許酸辣的醬汁很開胃呢, 只是不要嘗試旁邊的蘑菇, 因為浸了酸辣的湯後非常的入味, 變得很酸招牌咖喱軟殼蟹 $128感覺只有很少蟹, 太多炸粉了好像都只是在吃炸粉, 軟殼蟹一點都不新鮮好像是放了很久..不推介大家試泰式鐵板炒蠔仔蛋 $98很不錯喔~!! 很有鑊氣, 蠔仔很新鮮大家都很喜歡, 每一口都有蛋香和蠔仔而蠔仔亦粘得蛋得穩, 不會掉的呢蒜蓉炒椰菜苗 $78實在是太硬了, 不知道是因為這季節不當做還是其他問題..太硬了, 無法形容就是不好食吧..蝦醬炒飯 $75炒得很乾身, 不錯呢肉和飯都很不平均!
住在新界的我~ 常常跟家人去嘗試新的地方

今次去了粉嶺的泰國廚房~ 因為總是有很多人排隊

所以特地到那兒去試試!
泰式蒸烏頭魚爐 $158
有一個爐跟上來的, 一整烏頭魚
算是不錯, 魚肉非常的嫩口, 加上有少許酸辣的醬汁
很開胃呢, 只是不要嘗試旁邊的蘑菇, 因為浸了酸辣的湯後
非常的入味, 變得很酸
泰式蒸烏頭魚爐
招牌咖喱軟殼蟹 $128

感覺只有很少蟹, 太多炸粉了
好像都只是在吃炸粉, 軟殼蟹一點都不新鮮
好像是放了很久..不推介大家試
招牌咖喱軟殼蟹

泰式鐵板炒蠔仔蛋 $98

很不錯喔~!! 很有鑊氣, 蠔仔很新鮮
大家都很喜歡, 每一口都有蛋香和蠔仔
而蠔仔亦粘得蛋得穩, 不會掉的呢
泰式鐵板炒蠔仔蛋

蒜蓉炒椰菜苗 $78

實在是太硬了, 不知道是因為這季節不當做
還是其他問題..太硬了, 無法形容
就是不好食吧..
蒜蓉炒椰菜苗

蝦醬炒飯 $75

炒得很乾身, 不錯呢
肉和飯都很不平均!
蝦醬炒飯

2014-04-20
泰式蒸烏頭魚爐
泰式鐵板炒蠔仔蛋
蝦醬炒飯
2014-02-23 1468 浏览
可以接受一家三口看到雜誌介紹便來試下,早上已打去訂位所以去到不用等便可入坐。一入內環境清潔,有室內及室外位,室外播放著音樂,有氣氛👍看了餐牌,價錢和其他中價泰式餐廳差不多,便叫了幾味特色食物:1. 粉絲蝦煲:蝦不大新鮮,好大莧莤味😓,吾似我在曼谷食過那D2. 泰式拼盤:春卷冇味;香葉包雞D雞吾入味;魚餅及蝦餅就好味好多,不過$120叫合理3. 泰米雞炒飯:好味👍4. 炸豬手:好脆,不過吾知點解有肉桂味,dislike 😫5. 泰式煲仔翅:$98 一煲,都叫多翅👍,湯底淡D,有冬茹,有雞及蟹肉,最抵食👍👍,不過都吾似曼谷食過嗰D。待應服務態度OK,上菜快,整體尚算合格。
可以接受
一入內環境清潔,有室內及室外位,室外播放著音樂,有氣氛👍
3. 泰米雞炒飯:好味👍
待應服務態度OK,上菜快,整體尚算合格。

2014-02-23
  • 泰式煲仔翅