𓊔 𓊔 𓊔 在九龍灣德福廣場的平台上,藏著一家低調卻不失華麗的泰式食府 —— 泰廚房子。這裡的菜色不僅忠於泰國傳統風味,更在細節處展現廚師的匠心獨運,每一道料理都值得細細品味。 𓊙泰風味手撕脆皮雞(半隻)必點招牌!這道脆皮雞絕對是店家的鎮店之寶!外皮炸至金黃酥脆,輕輕一撕,便能聽見「咔嚓」的悅耳聲響。雞肉依然保持嫩滑多汁,搭配泰式酸辣醬或魚露辣椒,層次更加豐富。食客能盡情享受手撕的快感,毫無顧忌地大快朵頤。 𓊙泰鮮蝦金邊粉金邊粉的擺盤堪稱藝術 —— 以薄如蟬翼的網紋蛋皮包裹,揭開後,金邊粉色澤油亮,酸甜適中,帶有濃郁的鑊氣。鮮蝦彈牙爽口,與花生碎、青檸檬的清香交織,開胃又滿足。 𓊙沙爹串燒(牛/雞/雙拼)這裡的沙爹串燒絕非泛泛之輩,牛肉軟嫩多汁,雞肉醃製入味,炭烤後帶有微微焦香。沙爹醬濃郁帶花生香氣,微甜微辣,與肉香完美融合。推薦雙拼,一次品嚐兩種風味! 𓊙手打蝦餅蝦餅厚度驚人,咬下去瞬間感受到蝦肉的鮮甜與彈牙口感,絕非一般粉感重的廉價貨色。蘸上泰式甜酸醬,酸甜微辣,更能提鮮。𓊙 KK獨特香味泰式奶茶泰式奶茶的靈魂在於茶香與煉乳的平衡,這裡的版本茶味醇厚,甜度恰到好處,不會過膩

𓊔 𓊔 𓊔

𓊙泰風味手撕脆皮雞(半隻)

𓊙泰鮮蝦金邊粉

𓊙沙爹串燒(牛/雞/雙拼)

𓊙手打蝦餅

𓊙 KK獨特香味泰式奶茶
泰式奶茶的靈魂在於茶香與煉乳的平衡,這裡的版本茶味醇厚,甜度恰到好處,不會過膩,尾韻帶有淡淡花香,令人回味。

𓊙泰式檸茶
比起港式檸茶的濃烈苦澀,這杯泰式檸茶更顯輕盈。茶底柔和,檸檬的酸香清新自然,非常適合在享用濃郁泰菜後解膩醒胃。

若你追求正宗泰味與精緻體驗,這裡絕對是九龍灣的隱藏瑰寶。記得提前預約,以免向隅!

𓊔 𓊔 𓊔

2025-05-12
  • 炸蝦餅
  • 泰式奶茶
  • 沙嗲串燒
2025-03-29 314 浏览
呢個月馬拉松式嘅飯局仲未完結😅 難得可以約到班 #飯腳,梗係要食餐好啦🍻 為咗我哋個 #OT小公主 唔使咁頻撲,我哋特登走到嚟 #德福廣場 搵食,慳返走走趯趯嘅時間☺️聽講商場平台上有間 #泰式餐廳 「泰廚房子」 味道都唔錯,一於試吓佢😎 我哋未到18:30已經嚟到,估唔到住宅區嘅餐廳人流都唔少,好彩一早book咗位,如果唔係真係有排等😅我哋叫咗個 #泰式套餐,再加咗個 #冬陰公湯 同 #蝦餅 做小食,整體味道都唔錯🤤泰式套餐🐣鐵板蠔仔蛋 - 用鐵板上嘅 #蠔仔蛋 份外惹味,肥嘟嘟嘅蠔肉,口感大滿足🤤🦀黃咖喱軟殼蟹 - #黃咖喱 唔會太辣,加埋啲香料同蔥蒜,醬汁味道非常香口,用嚟配白飯🍚認真一流🤤 不過主角之一嘅 #軟殼蟹 唔夠酥香,一般般啦😅🐟酸辣湯烏頭 - #烏頭魚 跟火爐一齊上枱,熱辣辣好有儀式感😎 雖然條魚唔算好新鮮,魚肉有啲霉,不過配上特式嘅酸辣湯,味道都唔錯喎😚🥬鹹魚蓉炒芥蘭 - #鹹魚蓉 好香口,跟 #芥蘭 一齊炒,一定無得輸啦🤤另加嘅 #冬陰功湯 配料都好豐富,大大隻蝦🦐加埋啲香料、同蘑菇,辣辣地好惹味🤤不過我就最鍾意佢哋嘅 #炸蝦餅,爽彈嘅蝦膠,皮脆肉嫩,沾埋啲 #甜酸

泰式套餐

不過我就最鍾意佢哋嘅 #炸蝦餅,爽彈嘅蝦膠,皮脆肉嫩,沾埋啲 #甜酸醬,好有口感🤤

跟套餐仲有 #泰式椰汁糕 🥥 味道唔錯🤤 不過佢哋嘅飲品味道真係麻麻,尤其是 #泰奶 同 #檸檬茶,茶底味道怪怪的😅 雖然跟餐只係加$10杯,不過都唔建議大家試😆

網上啲人話佢哋嘅服務麻麻,不過我覺得都還可以嘅,除咗係中段時間太忙無人應機… 以港式服務嚟講,可以接受啦🤪

📍 泰廚房子(九龍灣)偉業街33號德福廣場1期平台P8A號舖
2025-03-28
3天前 0 浏览
餐廳位於德福廣場既平台,交通便利。店員穿上泰國傳統服飾,餐廳充滿泰式風情。晚市高峰時段到餐廳用饍,有機會要拎飛輪候,所以建議提早預約。泰式海南雞飯海南雞肉質滑嫩可口,無骨方便食用,醬料有辣醬及蒜油醬。黃薑飯做到金黃色,顏色吸引,黃薑香味令人更有胃口。沙嗲串燒可以雞肉牛肉雙拼,沙嗲醬汁有滿滿一小碗,味道不辣,又香又甜,仲有花生醬。雞肉和牛肉每舊都大大塊,啖啖都係肉,食落相當滿足。泰式咖喱大蝦虎蝦有手掌咁大隻,蝦身開邊,炸得金黃色,先放在黃咖喱醬入面。蝦頭有蝦膏,味道濃郁,蝦肉可容易用叉從蝦殻扯起,可叫埋油酥餅沾點咖哩配搭食用。炸蝦餅外皮炸得香脆,蝦餅結實有咬口,一炸起就送上枱,蝦餅附有甜甜的醬汁。青檸梳打可以憑自己喜好加糖水,青檸梳打酸酸甜甜,好不開胃。KK獨特香味泰式奶茶泰式奶茶較一般奶茶更加香甜順滑,有獨特既香甜味。

泰式海南雞飯

沙嗲串燒

泰式咖喱大蝦

炸蝦餅

青檸梳打
可以憑自己喜好加糖水,青檸梳打酸酸甜甜,好不開胃。

KK獨特香味泰式奶茶
泰式奶茶較一般奶茶更加香甜順滑,有獨特既香甜味。

試食活動
身為牛頭角街坊,呢間泰廚房子真係第一次幫襯!🤯 估唔到咁有驚喜,啲泰菜又好食又抵食,一定要推介俾大家!🥳🐔 手撕脆皮雞 (半隻)我哋叫咗半隻,嘩,幾大隻㗎!🤩 唔係春雞 size 喎!雞髀滑就正常啦,估唔到雞胸都唔會好老,而且入味,皮又脆卜卜,真係合格有餘!👍 點埋佢哋嘅醬汁,正!🤤🍢 沙嗲串燒 (牛 + 雞) (半打)又係幾有驚喜!🤩 因為 72 蚊,但肉嘅份量幾多,又唔係燒到又細粒又乾柴,抵讚!👍 🍤 手打蝦餅蝦餅好彈牙,唔係來貨貨色👍 食得出係手打嘅,口感紮實, 不過咸味可以再出啲會更好!🍜 鮮蝦金邊粉一上枱,俾佢哋嘅網紋外觀吸引咗!🤩 打卡一流,味道又好好,酸酸甜甜好開胃!😋 而且同樣地又係份量多,一定夠飽!👍 金邊粉炒得夠乾身,配埋啲鮮蝦同花生碎,口感豐富!🤤🍹 泰式奶茶 & 青檸梳打飲品我哋叫咗泰式奶茶同青檸梳打,都係正常水準!😌 泰式奶茶夠晒香濃👍呢間性價比真係超高!🤩 有質素之餘又好食夠飽,真係冇投訴!👍 作為九龍灣、牛頭角街坊一定會再次幫襯!😎📍 九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P8A號舖

🐔 手撕脆皮雞 (半隻)

🍢 沙嗲串燒 (牛 + 雞) (半打)

🍤 手打蝦餅

🍜 鮮蝦金邊粉

🍹 泰式奶茶 & 青檸梳打

📍 九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P8A號舖

2025-05-22 0 浏览
九龍灣地鐵站德福廣場平台,位置超級方便,夜晚幾乎座無虛席~同男朋友都覺得呢度好泰好chill,店員好helpful ,一直幫我地加水✨泰式炒鮮蝦金邊粉薄薄蛋皮包住,賣相同泰國一樣~金邊粉炒得乾身,有蝦、豆乾、芽菜,口感豐富!加左花生碎更惹味,中意加埋辣椒乾都得!✨泰風味手撕脆皮雞半隻店舖招牌菜之一!雞皮脆肉嫩,好多肉汁唔齊唔乾~同泰國食味道一模一樣,配有泰式辣醬同甜酸辣醬!✨柚子沙律一定要點!柚子新鮮爽甜,完全冇酸澀味~撈埋大蝦洋蔥香茅,腰果增加口感,酸酸甜甜好開胃~✨沙爹串燒(雞牛雙拼)燒到帶點焦香,份量好大食肉獸最啱!配上沙嗲醬,飽到上心口

✨泰式炒鮮蝦金邊粉

✨泰風味手撕脆皮雞半隻

✨柚子沙律

✨沙爹串燒(雞牛雙拼)
燒到帶點焦香,份量好大食肉獸最啱!配上沙嗲醬,飽到上心口
2025-05-21 0 浏览
「九龍灣德福都有出色泰菜」除左小編自己鐘意食泰菜,友人都系泰菜愛好者,小編今次就同友人帶埋大家黎到九龍灣,同大家介紹位於德福廣場門外,位置非常便利既泰菜 一 泰房廚子🌟沙嗲串燒 $72串燒燒得夠香之餘,肉質吾會柴,沙嗲食得出花生香🤤👍🏻🌟泰式豬手飯 $85豬手燘得軟腍入味,充滿膠質,好好餸飯🤤👍🏻👍🏻🌟鮮蝦柚子沙律 $88作為前菜非常清爽,柚子清甜,蝦肉彈牙🤤👍🏻👍🏻🌟菠蘿海鮮炒飯 $98炒飯炒得夠乾身,幾夠鑊氣,配料亦比得非常豐盛🤤👍🏻👍🏻🌟泰式甜品拼盤 $48斑蘭糕、斑蘭千層糕口感煙韌,椰汁西米糕香甜🤤👍🏻🌟清邁鐵板蠔仔蛋 $72蠔仔肥美,蛋煎得幾香,芽菜爽脆🤤👍🏻🌟泰風味手撕脆皮雞 $58燒雞外皮燒得微脆,肉質嫩滑之餘,撕開入面仲滴緊汁🤤👍🏻👍🏻🌟泰式黃咖喱軟殼蟹 $138黃咖喱作為泰菜標配,配蒜蓉包食又得,用黎餸飯都得,而今次嗌既軟殼蟹亦炸得酥脆🤤👍🏻👍🏻📍泰廚房子地址:德福廣場1期平台P8A號舖
「九龍灣德福都有出色泰菜」

🌟沙嗲串燒 $72
串燒燒得夠香之餘,肉質吾會柴,沙嗲食得出花生香🤤👍🏻

🌟泰式豬手飯 $85
豬手燘得軟腍入味,充滿膠質,好好餸飯🤤👍🏻👍🏻

🌟鮮蝦柚子沙律 $88
作為前菜非常清爽,柚子清甜,蝦肉彈牙🤤👍🏻👍🏻

🌟菠蘿海鮮炒飯 $98
炒飯炒得夠乾身,幾夠鑊氣,配料亦比得非常豐盛🤤👍🏻👍🏻

🌟泰式甜品拼盤 $48
斑蘭糕、斑蘭千層糕口感煙韌,椰汁西米糕香甜🤤👍🏻

🌟清邁鐵板蠔仔蛋 $72
蠔仔肥美,蛋煎得幾香,芽菜爽脆🤤👍🏻

🌟泰風味手撕脆皮雞 $58
燒雞外皮燒得微脆,肉質嫩滑之餘,撕開入面仲滴緊汁🤤👍🏻👍🏻

🌟泰式黃咖喱軟殼蟹 $138

📍泰廚房子
地址:德福廣場1期平台P8A號舖

2025-05-18 0 浏览
由泰國人主理既泰房廚子,係呢度食野好似置身喺泰國咁🌴🌴環境舒適,服務員態度非常好,笑容滿面。食物方面,份量非常足夠,可以話大件夾抵食🌝仲有甜品送呀🩷▫️沙嗲串燒分別叫左3串牛3串豬,每串都啖啖肉,而且有泰式香料混合,食落口感更豐富,而且肉質仲好滑👍🏻👍🏻▪️手打蝦餅鮮蝦味十足,即叫即整熱辣辣,趁熱食好香口▫️泰式海南雞飯雞肉嫩滑,仲係無骨果隻🤩,配油飯好香▪️清邁鐵板蠔仔蛋粒粒勁大粒既蠔仔🦪,蛋邊煎到勁香脆可口,鐵板底仲墊有洋蔥,以防燶底,好用心
由泰國人主理既泰房廚子,係呢度食野好似置身喺泰國咁🌴🌴

仲有甜品送呀🩷

▫️沙嗲串燒

▪️手打蝦餅
鮮蝦味十足,即叫即整熱辣辣,趁熱食好香口

▫️泰式海南雞飯
雞肉嫩滑,仲係無骨果隻🤩,配油飯好香

▪️清邁鐵板蠔仔蛋
試食活動
呢間泰國菜價錢親民,服務又好。我哋叫咗泰式炒鮮蝦金邊粉鑊氣十足,金邊粉炒得乾身唔油膩,鮮蝦爽口,配埋花生碎、青檸同辣椒粉,食落好開胃! 小食手打蝦餅外皮炸得金黃酥脆,蝦肉鮮味,點埋甜酸醬更好味。而沙嗲串燒牛同雞肉都燒得香嫩,沙嗲醬香濃帶花生香。 另外,泰式黃咖喱虎蝦🦐,咖喱香濃帶椰奶香,虎蝦大大隻,肉質爽口,仲有薯仔同蔬菜,配蒜蓉包好食😋飲品方面,凍泰式奶茶🥤茶香濃郁,甜度適中。青檸🍋‍🟩梳打清新酸甜。

小食手打蝦餅外皮炸得金黃酥脆,蝦肉鮮味,點埋甜酸醬更好味。
而沙嗲串燒牛同雞肉都燒得香嫩,沙嗲醬香濃帶花生香。

2025-05-17 0 浏览
晚上肚餓,四處逛逛,走到九龍灣德福,發現香氣四溢,裝修精緻,氣氛甚佳的店舖便入內嘗試。手包春卷 $48春卷炸到微微金香,一咬下去,鬆脆可口又不油膩,加上特配的醬汁,更另春卷絕冇油膩感,絕佳的餐前小食。泰風味手撕脆皮雞 (半隻) $58脆皮雞一遞上枱,隨即聞到淡淡清香的雞味,一撕開脆皮雞,肉汁四濺,另人食指大動,當初嚐脆皮雞時,隨即比嫩滑加爆汁的雞吸引,另人一試難忘。沙嗲串燒 (半打) $72建議串燒選雙拼-牛及雞,牛串牛味濃郁又容易嘴嚼,雞串嫩滑又多汁,2款串燒都十分美味,加上靈魂的沙嗲汁。微辣加上有香甜花生味,醬汁加配串燒一同進食,另食材提升一個層次。泰式炒鮮蝦金邊粉 $98金邊粉火喉控制得宜,又保持到粉的嫩滑,又不會炒得太濕或太干,恰度好處,加上很大隻的爽嫩鮮蝦,炒金邊粉另人食得不能停口。凍泰式奶茶 $22奶茶很滑又不甜凍金桔青檸 $14金桔青檸有一點微酸,開胃之選泰廚房子偉業街33號德福廣場1期平台P8A號舖

手包春卷 $48

泰風味手撕脆皮雞 (半隻) $58

沙嗲串燒 (半打) $72

泰式炒鮮蝦金邊粉 $98

凍泰式奶茶 $22
奶茶很滑又不甜

凍金桔青檸 $14
金桔青檸有一點微酸,開胃之選

泰廚房子
偉業街33號德福廣場1期平台P8A號舖
泰風味手撕脆皮雞 (半隻)

泰式炒鮮蝦金邊粉

沙嗲串燒 (半打)

手包春卷

凍泰式奶茶及凍金桔青檸

泰風味手撕脆皮雞 (半隻)
泰式炒鮮蝦金邊粉
沙嗲串燒 (半打)
手包春卷
凍泰式奶茶及凍金桔青檸
  • 沙嗲串燒(半打)
  • 泰風味手撕脆皮雞(半隻)
放工後到左德福的泰廚房子食晚飯,呢間泰國野幾好食,價錢又唔貴。先用Qr code落單,餐牌上有唔少特價菜式,價錢相當親民。⭐KK手包春卷春卷上枱時熱辣辣,好脆口,內邊包著素菜同芋頭等,又香又好食,點埋個甜酸醬更正🤤⭐沙嗲串燒揀左牛雞雙併,肉串大大條,燒得香口肉嫩,個沙嗲醬勁好食喎😍⭐清邁鐵板蠔仔蛋鐵板燒熱左,上枱時咋咋聲響㗎,遠遠已聞到香味。蛋嫩蠔仔肥美,下邊有洋蔥同芽菜,貌似塗左牛油在鐵板上,個陣香味在夾起蠔仔蛋後更突出。旁邊的辣醬必點,點左更惹味😋⭐泰式豬手飯最後係豬手飯,豬手炆得極淋,一夾就甩開,豬皮軟嫩係滿滿嘅骨膠原感覺,肉質鮮味,調味本身已好正,點埋個酸辣醬正好去膩,好好食🤤⭐泰式奶茶茶香奶滑夠甜美,仲勁大杯添😆叫太多食唔晒,留返聽日帶飯吧,呢個價真抵價食。

⭐KK手包春卷

⭐沙嗲串燒
揀左牛雞雙併,肉串大大條,燒得香口肉嫩,個沙嗲醬勁好食喎😍

⭐清邁鐵板蠔仔蛋

⭐泰式豬手飯

⭐泰式奶茶
茶香奶滑夠甜美,仲勁大杯添😆

叫太多食唔晒,留返聽日帶飯吧,呢個價真抵價食。

2025-05-15
2025-05-16 0 浏览
🌟🍴 【九龍灣 • 泰廚房子】 🍴🌟 📍 🍖🥟🍟🥚🍰🍲🍇 • 🥪🍓🍤🍪🍜🍡🍹 清邁鐵板蠔仔蛋 🦪🍳 鮮嫩蠔仔配香滑雞蛋,鐵板煎得外脆內軟,淡淡煙燻香,太正!😋 必試!泰式海南雞飯 🍗🍚 雞肉嫩滑多汁,米飯油香濃郁,搭配微辣醬汁,完美平衡!🌶️ 超滿足!沙嗲串燒 🍢🔥 肉質鮮嫩,沙嗲醬濃郁花生香,烤得焦香撲鼻,每一口都過癮!😍鮮蝦柚子沙律 🍤🥗 蝦肉爽彈,柚子清新酸甜,蔬菜脆口,醬汁開胃,夏日最佳!🍋✨凍泰式奶茶 🧋❄️ 濃郁茶香混搭甜奶,冰涼順滑,甜度剛好,解暑神器!🥤😎蒜蓉炒芥蘭 🥬🧄芥蘭爽脆,蒜蓉爆香入味,簡單卻超下飯,健康又美味!👍🍙🥤 餐廳評分🥤🍙 🔥 餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥 ⛄ 服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄ 🍾 食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾 🎟️ 性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️ 💰 消費:HKD 500✨🥢🍣🍕🍜🍴🍰✨ #九龍灣美食 #web3九龍灣 #九龍灣
🌟🍴 【九龍灣 • 泰廚房子】 🍴🌟
📍
🍖🥟🍟🥚🍰🍲🍇 • 🥪🍓🍤🍪🍜🍡🍹

清邁鐵板蠔仔蛋 🦪🍳

泰式海南雞飯 🍗🍚

沙嗲串燒 🍢🔥
肉質鮮嫩,沙嗲醬濃郁花生香,烤得焦香撲鼻,每一口都過癮!😍

鮮蝦柚子沙律 🍤🥗
蝦肉爽彈,柚子清新酸甜,蔬菜脆口,醬汁開胃,夏日最佳!🍋✨

凍泰式奶茶 🧋❄️
濃郁茶香混搭甜奶,冰涼順滑,甜度剛好,解暑神器!🥤😎

蒜蓉炒芥蘭 🥬🧄
芥蘭爽脆,蒜蓉爆香入味,簡單卻超下飯,健康又美味!👍

🍙🥤 餐廳評分🥤🍙
💰 消費:HKD 500

✨🥢🍣🍕🍜🍴🍰✨
#九龍灣美食 #web3九龍灣 #九龍灣

2025-05-14 0 浏览
咖喱炒大蝦配薄餅 咖喱椰香濃郁,帶點微辣,香料層次分明,蘸上烘得香脆的薄餅確實很惹味。大蝦肉質尚可,如果鮮度再提升些會更完美,但沾滿咖喱後依然吃得滿足。 「沙嗲醬控必搶」雙拼串燒 串燒火候掌握得好,肉質嫩滑不乾柴,特別是自家調製的沙嗲醬,花生香濃郁,帶點甜辣,蘸什麼都好吃!絕對是必點之選。 大蝦炒金邊粉 金邊粉炒得夠鑊氣,酸甜適中,蝦肉份量足,加上花生碎和青檸提味,口感豐富。 炸蝦餅 外皮酥脆,內裡蝦膠彈牙,雖然不算特別驚艷,但作為小食還是不錯的選擇。 泰式奶茶:茶味香濃,甜度剛好,冰涼解膩。 龍眼冰:清甜爽口,能吃到龍眼肉,適合飯後潤喉。
咖喱炒大蝦配薄餅

「沙嗲醬控必搶」雙拼串燒

大蝦炒金邊粉

炸蝦餅

泰式奶茶:茶味香濃,甜度剛好,冰涼解膩。

龍眼冰:清甜爽口,能吃到龍眼肉,適合飯後潤喉。
  • 沙嗲串燒
  • 咖喱炒大蝦配薄餅
👧🏻😋👅🍽✨震撼價$58脆皮雞🍗每枱必點-🇹🇭 德福商場鋪都有非連鎖泰國菜小店, 行一行出平台同商場鋪一樣咁方便, 但坐得舒服又抵食, 仲有不同套餐滿足各人需要▪️泰風味手撕脆皮雞(半隻) 推廣價 $58🐓 我地唔手撕, 直程就咁咬🤭 雞皮好脆夠乾身又唔會縮起, 同時亦keep到肉汁好juicy, 好香蒜味▫️泰式炒鮮蝦金邊粉 $98🍤 蛋皮包住熱辣辣金邊粉, 醬油味重但唔會覺得太鹹, 鮮蝦彈牙軟滑▪️沙嗲串燒 (半打) $72🍢可揀雞牛兩溝, 大塊肉滑, 個沙嗲醬畫龍點睛, 花生味好香濃▫️KK手打蝦餅 $78🍤 四大個圈圈新鮮炸起, 彈牙又鮮甜▪️凍泰式奶茶 $22🧋 香滑煉奶同濃郁茶底味道平衡▫️椰青 $38 🥥 推廣價好抵飲, 超大個滿滿椰青水好清甜, 椰肉可以輕易刮出黎當甜品一流
👧🏻😋👅🍽✨
震撼價$58脆皮雞🍗每枱必點

▪️泰風味手撕脆皮雞(半隻) 推廣價 $58
泰風味手撕脆皮雞

▫️泰式炒鮮蝦金邊粉 $98

▪️沙嗲串燒 (半打) $72

▫️KK手打蝦餅 $78
🍤 四大個圈圈新鮮炸起, 彈牙又鮮甜

▪️凍泰式奶茶 $22
🧋 香滑煉奶同濃郁茶底味道平衡

▫️椰青 $38

泰風味手撕脆皮雞
2025-05-13 0 浏览
好友約我去位於香港九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P8&P8A號舖的《泰房廚子》食晚餐,環境舒適,坐得舒服。我地點左:🥢清邁鐵板蠔仔蛋 $72份量足,蠔仔肥美,蛋香好味。🥢KK手打蝦餅 $78熱辣辣蝦餅,炸得皮脆肉嫩又香口,蝦膠結實又彈牙。🥢鮮蝦柚子沙律 $88酸酸甜甜又微辣,惹味又開胃。🥢泰式炒鮮蝦金邊粉 $98賣相好靚啊,蛋包粉,材料豐富,有芽菜、豆乾、蛋絲和鮮蝦,碟邊有花生碎、辣椒粉和青檸(自主份量),金邊粉炒得乾爽好味。🥤凍泰式奶茶 $22泰式茶+奶,香滑好飲。🥤凍泰式檸檬茶 $22泰式茶配新鮮青檸,清爽。

我地點左:

🥢清邁鐵板蠔仔蛋 $72
份量足,蠔仔肥美,蛋香好味。

🥢KK手打蝦餅 $78
熱辣辣蝦餅,炸得皮脆肉嫩又香口,蝦膠結實又彈牙。

🥢鮮蝦柚子沙律 $88
酸酸甜甜又微辣,惹味又開胃。

🥢泰式炒鮮蝦金邊粉 $98

🥤凍泰式奶茶 $22
泰式茶+奶,香滑好飲。

🥤凍泰式檸檬茶 $22
泰式茶配新鮮青檸,清爽。
  • 清邁鐵板蠔仔蛋
  • KK手打蝦餅
  • 鮮蝦柚子沙律
  • 泰式奶茶
  • 泰式炒鮮蝦金邊粉
2025-05-12 0 浏览
外賣自取,決定唔喺門口等,因為要排隊,不過都證明呢間嘢都受歡迎 。拎返屋企仲係熱辣辣,冬陰功酸酸辣辣,配上嗰個米線真係好好食,雞髀都好脆,冇話腍啤啤,會再過嚟幫襯,價錢合理, $69