2023-01-24 766 浏览
食物環境可以,價錢偏貴,侍應不停傾計,大年初二狂講粗口🤬,又不是街邊大排檔,全餐飯俾d粗口影響食慾,感覺上好像同食客開年,嚴重影響食客用餐,餐廳負責人要認真對待員工,是否員工在工作上有什麼不滿。

2023-01-23
  • 海南雞
  • 船河
2023-01-15 679 浏览
住黃埔 aeon咁方面,咁多年都未試過,見食評唔錯,咁多笑哈哈得幾個唔開心,就入去試下,又唔駛排隊叫左2人餐試下柚子蝦沙律 味道還好 係隻蝦雪到冇味 以為有好開始 .....椰汁雞湯 味道溫度欠妥 一般香料辛口味都冇 名符其實係椰汁雞雞湯 .......咖哩軟殼蟹 食完都唔知係咖哩 似葡汁加蛋花食凈3分2........菠蘿海鮮炒飯 用料差都唔緊要 冇獲氣兼濕淋淋中伏..... 完全係業餘級數臨尾餐飲都費事叫 埋單走人算頂.....
叫左2人餐試下
咖哩軟殼蟹 食完都唔知係咖哩 似葡汁加蛋花
食凈3分2........
菠蘿海鮮炒飯 用料差都唔緊要 冇獲氣兼濕淋淋中
伏..... 完全係業餘級數
臨尾餐飲都費事叫 埋單走人算
頂.....
2023-01-15
2022-12-11 600 浏览
同朋友去黃埔諗住食晏、吹吹水泊完車見邊間少人就邊間啦冇期望,但原來幾好食叫咗lunch set嘅泰式濕炒河,$75,可揀豬/牛/雞揀咗牛肉等差唔多十分鐘有多先至有得食非常熱辣辣都似係即炒嘅椰菜、甘筍、芥蘭、西蘭花⋯⋯都勁多牛肉大大片,都唔少整體係好味汁又夠多加$10可轉特色飲品我揀咗鹹檸檬可樂可樂原罐上,檸底和冰就喺杯最正係weekday lunch都唔多人座位闊落唔太嘈傾偈吹水唔錯埋單加一後是$93.5朋友要的香辣肉碎煎蛋飯都好ok不過我冇影
同朋友去黃埔諗住食晏、吹吹水
泊完車見邊間少人就邊間啦
冇期望,但原來幾好食

叫咗lunch set嘅泰式濕炒河,$75,可揀豬/牛/雞
揀咗牛肉

等差唔多十分鐘有多先至有得食
非常熱辣辣
都似係即炒嘅

椰菜、甘筍、芥蘭、西蘭花⋯⋯都勁多
牛肉大大片,都唔少
整體係好味
汁又夠多

加$10可轉特色飲品
我揀咗鹹檸檬可樂
可樂原罐上,檸底和冰就喺杯

最正係weekday lunch都唔多人
座位闊落
唔太嘈
傾偈吹水唔錯

埋單加一後是$93.5

朋友要的香辣肉碎煎蛋飯都好ok
不過我冇影
2022-12-04 472 浏览
泰拍耶位黃埔天地第5及6期地庫AEON StyleB02號舖,地鐵出口一出就能看到地點就腳放便,而且食品優質,價錢親民,店員服務也親切友善。餐廳內裝修有特色,空間十足乾淨潔淨。十分值得推介,讓大家都能認識他們!🥗肉碎生菜包 $95分量多,肉碎香料味足,生菜新鮮多汁!🥘海鮮冬蔭大頭蝦湯(2人)$95辣味酸味相當平衡,也能看出海鮮及蔬菜的鮮味,蝦肉爽口彈牙,很開胃的一款湯品!🍗燒雞配蝦片(半隻)$95非常有驚喜,烤雞真的皮脆肉嫩,不單是雞腿部訓練雞胸部份也完全不柴,調味剛好不會過鹹。🍍菠蘿炒飯$80分量十足,肉鬆也大方的落得澎湃,米飯粒粒分明,又不會過分乾身。💜蝶豆花椰汁冰 $30視覺夢幻的一杯飲品,椰汁味濃郁。

🥗肉碎生菜包 $95
分量多,肉碎香料味足,生菜新鮮多汁!
🥘海鮮冬蔭大頭蝦湯(2人)$95
🍗燒雞配蝦片(半隻)$95
🍍菠蘿炒飯$80
分量十足,肉鬆也大方的落得澎湃,
米飯粒粒分明,又不會過分乾身。
💜蝶豆花椰汁冰 $30
視覺夢幻的一杯飲品,椰汁味濃郁。
  • 泰式肉碎生菜包
  • 蝶豆花椰汁冰
  • 海鮮冬蔭大頭蝦湯
  • 烤雞
2022-12-03 301 浏览
🎪 泰拍耶 (紅磡)紅磡黃埔天地第5及6期地庫AEONStyleB02號舖🌟燒雞配蝦片(半隻) $95這個價錢抵食!半隻雞🐥份量都頗多,雞肉夠鮮嫩,仲要燒到脆皮,超香口🤤,配埋蝦片好惹味😋!🌟燒大鱔(2串) $72繼續燒烤系列~起晒魚骨既新鮮鱔,啖啖都係厚實既魚肉,爽口彈牙,配埋鰻魚醬汁做底,一試不可收拾😆🌟燒豬頸肉生菜包$95生菜包大家都唔陌生,生菜包豬頸肉就夠特別啦!豬頸肉份量不吝嗇,片片都大大塊,調味酸酸辣辣😙💕,配埋爽口嘅生菜,味道就剛剛好!🌟馬拉盞炒芥蘭$78配料有蒜蓉、洋蔥和馬拉盞,成碟菜夠晒鹹香味,好惹味☺️🌟蛋包大蝦炒金邊粉$88這碟金邊粉好實惠,好大份🤣大蝦🍤都有四隻!配料好豐富,芽菜、豆干、花生碎、韮菜等,粉條既質地吾會太濕,味道酸甜咸辣有齊晒😂🌟珍多冰/椰汁冰 $30甜度適中,正常發揮~🤤整體食物質數:4/5💰性價比:4/5💥推薦指數:4/5
🎪 泰拍耶 (紅磡)
紅磡黃埔天地第5及6期地庫AEONStyleB02號舖

🌟燒雞配蝦片(半隻) $95

🌟燒大鱔(2串) $72

🌟燒豬頸肉生菜包$95

🌟馬拉盞炒芥蘭$78
配料有蒜蓉、洋蔥和馬拉盞,成碟菜夠晒鹹香味,好惹味☺️

🌟蛋包大蝦炒金邊粉$88

🌟珍多冰/椰汁冰 $30
甜度適中,正常發揮~

🤤整體食物質數:4/5
💰性價比:4/5
💥推薦指數:4/5
2022-11-27 351 浏览
成日去AEON,都冇留意原來入面有間泰國菜餐廳,住黃埔既朋友提議去食泰國嘢,先至有驚喜發現😄😄食物選擇都算幾多,唔同種類咩都有啲餐廳入面有唔少卡位,坐落都幾舒服開揚鹹檸七食熱氣嘢都冇有怕,爽😎晚市推介-燒大鱔非常推薦!燒鱔可以話係我近期嘅最愛🔥🔥鱔肉厚身,外皮焦香,入面仲保留住肉汁,又有少少爽口彈牙嘅質感,正!鐵板蠔仔烙用鐵板上嘅泰式蠔仔餅,用咗好多蛋,相對好少粉漿,整個蠔仔餅都充滿蛋香👍🏼👍🏼估唔到蠔仔嘅份量都幾多,而且肥嘟嘟,口感豐富嗰底仲有好多芽菜!鐵板嘅餘溫令到芽菜啱啱熟,有滲透咗蠔餅啲油,令到啲芽菜都香噴噴,好食😋馬拉盞炒通菜份量都幾多,通菜清爽,個馬拉盞好惹味主食方面,我哋揀咗蝦醬炒飯呢個炒飯蝦醬氣味撲鼻,非常香!食落味道唔會太鹹,加上用料都幾多,除咗青豆,雞蛋,仲有好多肉鬆,同埋臘腸粒粒,甜甜地,有鹹鹹地,so Thai~~ 整體嚟講成餐飯都食得幾開心,簡簡單單,行行吓AEON都可以食過泰國菜,係幾唔錯嘅選擇😎😎

食物選擇都算幾多,唔同種類咩都有啲
餐廳入面有唔少卡位,坐落都幾舒服開揚

鹹檸七
食熱氣嘢都冇有怕,爽😎

晚市推介-燒大鱔
非常推薦!
燒鱔可以話係我近期嘅最愛🔥🔥

鐵板蠔仔烙

嗰底仲有好多芽菜!

馬拉盞炒通菜
份量都幾多,通菜清爽,個馬拉盞好惹味
主食方面,
我哋揀咗蝦醬炒飯

近排天氣涼咗,今日嚟咗explore吓紅磡呢頭,順便搵frd輕輕鬆鬆食餐快飯嘢❤️海南雞湯金邊粉都幾唔錯,湯清清地,唔會好heavy,而且有勁多海南雞件,肉質食落都幾鮮嫩,配埋醬油同埋酸辣醬,風味更佳🥰海鮮炒金邊粉超級大份,味道恰到好處,酸酸甜甜好開胃😙蝦肉大粒彈牙,豆干都厚身,好味道😋小食方面叫咗單骨炸雞翼同埋泰式酸辣鳳爪,個人鍾意單骨炸雞翼,油香十足好邪惡,而且食落又方便;酸辣鳳爪食落脆身,而且酸酸地,作為小食一流☺️飲品方面叫咗龍眼冰同埋鹹檸檬可樂,龍眼冰清甜,個底係舖頭自家煲嘅;鹹檸檬可樂正常發揮,飲落好爽😚餐廳擺設都有心思,恰到好處唔會too much,而且係黃埔天地Aeon入面,都近黃埔地鐵站出口,幾就腳👍🏻

2022-11-15
  • 海南雞湯金邊粉
2022-11-13 1763 浏览
自從屯馬線由啟德延長至黃埔,現在去黃埔不是只搭小巴,巴士或的士才到達了;可以搭馬鐵,很快又方便去到黃埔。。。在此入口位,電梯落到basement ,轉右便是拍泰那啦我們要給自己無限量的信心及毅力去迎接新的一天,好的壞的要逐一克服,那怕前路茫茫,只要有信心跨出第一步,就好像建設馬鐵,好的壞的評價無數的多,漸漸地成為香港人必然選擇的新路線。乘搭港鐵 , 可以周圍去周圍行,又尋找美食……今晚食泰國菜位於黃埔Aeon Style 的「泰拍那」…… 一出馬鐵站便可以逛逛商場,今晚在逛街之中去尋找美食,估不到在商場內有間高質素的泰式餐廳 。店內環境保持的「寧靜」,店員們服務很貼心,又很有禮,令我想起「敬業」「樂業」……今天跟同事們說起「自律」…… 全是發自內心的工作精神,香港的工作文化由天然公式承傳#單骨雞翼 :我們倆人異口同聲的讚好,脆脆卜,有香草味,不油膩,食多幾多隻都可以有別於快餐店的炸雞翼#單骨雞翼 :單骨雞翼,大人小朋友吃的滋味無窮,因為易入口又啖啖肉。#鹵水豬手 :非常入味的鹵水豬手,豬肉是嫩滑,特別配上甜酸菜,平衡了豬手的油膩感,吃落有爽甜,有層次感及豐富了味蕾。去泰國旅遊,一定點的

在此入口位,電梯落到basement ,轉右便是拍泰那啦

有別於快餐店的炸雞

去泰國旅遊,一定點的泰國豬手,在香港也有得吃,必點之選。

#海鮮冬蔭大頭蝦湯 :用料十足的冬蔭湯,味道濃郁,大頭蝦夠新鮮,蝦的肉質彈牙,好爽嫩,超級新鮮

#海鮮冬蔭大頭蝦湯 :豐富的食材,自己煮就比較煩,但是在食店order……又可以食甘豐富又正宗的冬蔭湯

#蛋包大蝦炒金邊粉 :蛋包飯一直都沒有機會嚐試……今次很有趣,可以嘗試蛋包金邊粉,濃厚的花生香味,爽而又微酸甜的牙菜及金邊粉,再灑花生仁碎,口感十分滿,推介

#蛋包大蝦炒金邊粉 :濃厚的花生香味,爽而又微酸甜的牙菜及金邊粉,再灑花生仁碎,口感十分滿,推介

#椰汁冰 : 椰汁甜了點點,仍然鮮味十分,好味道。
#大象啤 :清爽可口,有別日本,台灣啤,記得點0黎飲下

#重拾拍拖情懷
#兩小口
#溫馨滿載
#幸福滿瀉
#幸福感原來是很簡單
#all is one. One is all.
#shoulder to shoulder
#side by side
#this is a life and not alive in a world

2022-11-09
  • 大象啤
  • 椰汁冰
  • 鹵水豬手
  • 單骨雞翼
  • 海鮮冬蔭大頭蝦湯
  • 蛋包大蝦炒金邊粉
2022-11-11 223 浏览
黃埔AEON有好多餐廳🤓今日就黎食泰國菜🇹🇭🐥泰式海南雞飯🐥海南雞份量十足😙仲要係雞脾位🥰開心雞件呈金黃色😃肉質軟嫩點海南雞豉油+醬😆好好味喔🍜泰拍耶泰式船河🍜湯底甘甜😌而且配料勁豐富最中意炸豬皮索哂湯汁食😜好正牛肉份量多😄肉丸Q彈的唔食牛嘅朋友仔😉介可以揀豬喔Lunch Set仲可追加小食🍢飲品🥤青木瓜沙律、單骨雞翼、椰汁冰都唔錯架🤗泰拍耶 📍紅磡黃埔天地第5及6期地庫AEON StyleB02號舖
黃埔AEON有好多餐廳🤓今日就黎食泰國菜🇹🇭

最中意炸豬皮索哂湯汁食😜好正
牛肉份量多😄肉丸Q彈的
唔食牛嘅朋友仔😉介可以揀豬喔

Lunch Set仲可追加小食🍢飲品🥤
青木瓜沙律、單骨雞翼、椰汁冰都唔錯架🤗

泰拍耶 📍
紅磡黃埔天地第5及6期地庫AEON StyleB02號舖
2022-11-09 217 浏览
我和朋友嚟開黃埔,經過AEON 超市見到旁邊有間泰國餐廳🍴「泰拍耶」就想食,不過我朋友不算愛吃太辣,所以今晚點上幾道啱她口味嘅菜式🥰🥰燒豬頸肉生菜🥬包$95平時多以肉碎,今晚轉食燒豬頸肉生菜包,份量都好多,爽口彈牙,酸酸辣辣,好滋味。辣椒膏炒花甲$116辣椒膏炒花甲雖然說是用辣椒膏炒,吃起來其實是甜甜辣辣,即使我朋友不太能吃辣,都可以接受得到。玉子豆腐肉碎湯$84玉子豆腐、蒜仔、芹菜、紹菜、肉碎,啖湯好清好香。蛋包大蝦炒金邊粉$88賣相吸引,網狀的蛋包住金邊粉,味道甜中帶酸,配上爽口彈牙的大蝦🍤,配埋花生碎粒,口感豐富好味😋

燒豬頸肉生菜🥬包$95

辣椒膏炒花甲$116

玉子豆腐肉碎湯$84
玉子豆腐、蒜仔、芹菜、紹菜、肉碎,啖湯好清好香。

蛋包大蝦炒金邊粉$88

2022-10-31
  • 蛋包大蝦炒金邊粉
2022-11-01 290 浏览
今日去黃埔AEON 行街 行到攰攰地見到商場入面有間泰國餐廳諗住醫下肚餓 點知又食到出奇地高質嘅泰國菜😝🤪首先稱讚下佢既地理位置 佢喺AEON同地鐵站中間 全程唔使出去室外 超級方便 餐廳環境衛生都好清潔 裝修更加係有小小嘅泰國風🤓首先叫咗馬沙文咖喱牛筋腩飯呢款咖喱比較少見 咖喱味道唔辣不過都算惹味😝配埋好入味又鬆軟嘅牛筋腩 唔經唔覺食晒成個飯 個汁配飯一流 份量亦都好大 🥰好滿足除咗食飯 當然要叫埋佢嘅海鮮炒金邊粉😍一上碟味道已經好香 酸酸甜甜嘅味道 令胃口大開🤤海鮮方面有好多隻蝦 隻隻都肥美鮮甜 🍤金邊粉醬汁份量都好夠 再配埋花生醬同青檸汁 令每一啖口感都好豐富 好推介👍🏻😗另外 仲叫咗兩樣小食分別有炸蝦餅同單骨炸雞翼佢嘅炸物小食都做得好香脆🤩小小嘅蝦餅 意外地好味 好值得加配🤪飲品方面嘅珍多冰亦都好有地道泰國風味😎總括而言 呢間係抵食地道泰國菜 服務態度又好 就算唔係行街都值得特登過嚟食嫁😝泰拍耶 (紅磡)紅磡黃埔天地第5及6期地庫AEON StyleB02號舖

首先叫咗馬沙文咖喱牛筋腩飯

除咗食飯 當然要叫埋佢嘅海鮮炒金邊粉😍

另外 仲叫咗兩樣小食
分別有炸蝦餅同單骨炸雞
佢嘅炸物小食都做得好香脆🤩
小小嘅蝦餅 意外地好味 好值得加配🤪

飲品方面嘅珍多冰亦都好有地道泰國風味😎

泰拍耶 (紅磡)
紅磡黃埔天地第5及6期地庫AEON StyleB02號舖
2022-10-21 233 浏览
今日Happy Friday 游走黄埔Aeon,地厙有一店舖泰拍耶(紅磡)裝潢簡潔,座位空間寬敞,店員笑容可掬,非常敬業樂業,介紹菜式會提點這款較辣,或會偏甜給客人選擇,令客人感覺良好。1.海鮮冬蔭大頭蝦湯~湯底辣的程度對個人適中,基本香料有齊南薑、辣椒、香芧、檸檬葉……等,配上眼仔晶晶👀三大隻鮮甜🦐🦐🦐,菇類鮮嫩爽脆配入濃郁冬蔭功湯底😋😋2.蝦醬炒飯~熱騰騰蝦醬香氣逼人,加上泰國臘腸、雞蛋、肉鬆……等同炒好有地道泰國風味3.咖喱黄金蛋炒大蝦配蒜蓉飽~外脆內軟陣陣蒜蓉焦香味加上厚切飽‘👍👍’配角都非常精彩。主角出場咖喱黄金蛋炒大蝦,濃郁咖喱味道和奶香,混合稀調適中蛋花,再沾上厚切蒜蓉飽,口感極為豐富4.酥炸皮蛋~外層蝦膠鮮甜爽脆包裹糖心皮蛋相映成趣

鮮嫩爽脆配入濃郁冬蔭功湯底😋😋
2.蝦醬炒飯~

3.咖喱黄金蛋炒大蝦配蒜蓉飽~

4.酥炸皮蛋~外層蝦膠鮮甜爽脆包裹糖心皮蛋相映成趣

2022-10-04 292 浏览
公眾假期 lunch 時間光顧,貪佢地點方便,近 MTR 出口,去到門口掃安心出行已經有兩位店員繼續閒談,完全無意欲去招呼,求其指你入去坐 😑 上菜夠快,但質素同普通茶餐廳無分別,一個 set lunch 價錢連加一 $79,性價比超低。整間店有四位侍應,只有一位戴眼鏡後生仔真係做嘢,好多時都只係見到佢地行嚟行去,雙手放後🤨 到叫埋單,有位人兄只係 "指" 出面叫你行出去俾錢,完全同茶餐廳無異,禮貌亦奉,咁嘅餐廳去一次都嫌多 😐
2022-10-04
2022-09-08 491 浏览
好耐好耐無得去旅行,唯有四圍去食下唔同國家既菜,以解旅行之苦今次去左黃埔食泰國菜,兩個人叫左三個菜首先叫左個椰汁雞湯二人份,湯都好足料,好清爽既椰子味加上少少辣辣地,仲有嫰滑既雞肉,都好推薦之後既生菜包豬頸肉都好好味,平時食肉碎生菜包就食得多,啖啖肉既豬頸肉生菜包都好正,佢豬頸肉都調味都好夠,推薦另外叫左菠蘿炒飯,比較一般,唔係太夠味,無咩驚喜因為我地係週末去,無套餐優惠,散叫都唔算好優惠,兩個人都食左接近$300,呢個價錢黃埔都好多選擇,所以短期內未必會再食

今次去左黃埔食泰國菜,兩個人叫左三個菜

另外叫左菠蘿炒飯,比較一般,唔係太夠味,無咩驚喜

2022-08-21 480 浏览
餐廳無客,但係要等8個字先開始有小食,餐廳服務態度非常差一入餐廳已經冇人理你,員工冇反應,出餐時間要成45分鐘,但並不是繁忙時間,餐廳只得3或4台客。 眼見已有一台客等到不耐煩離開餐廳了。餐廳服務態度非常差,永不會再光顧!餐廳無客,但係要等8個字先有小食,餐廳服務態度非常差一入餐廳已經冇人理你,員工冇反應,出餐時間要成45分鐘,但並不是繁忙時間,餐廳只得3或4台客。 餐廳服務態度非常差,永不會再光顧!
餐廳無客,但係要等8個字先開始有小食,餐廳服務態度非常差

餐廳無客,但係要等8個字先有小食,餐廳服務態度非常差