2010-10-04 86 浏览
未去黃金做黃金客之前先去附近食能廚除了米線茶餐廳以外的選擇...最後去了泰潮 座位有點擠, 坐得不太泰舒適1430 - 1800 是下午餐時間20蚊有湯粉+野飲 (不過是迷你SIZE 野飲)30蚊都有炒粉面倆口子不太肚餓所以叫了海南雞飯 + 豬頸肉檬粉侍應姐姐好討厭說明了要走青都忘記了服務態度大扣分鎮店之寶 " 泰式海南雞飯 " 鎮唔住, 跟好味還差一段距離了雞油飯看去就知道是太干了, 入口略硬, 不是為食軟飯人士而設的.雞件不錯, 入口都幾滑冬瓜湯出手太重, 只有味精味豬頸肉檬粉在任何一間都食得到的豬頸肉檬粉湯底味精味濃, 豬頸肉都幾鞋口不過20蚊的貨仔都不可以太高要求了整體而言, 食物味道一般份量適中, 不會做成浪費價錢略貴, 在同區以相同的價錢可以食到更好的.結脹: 40(海南雞飯)+ 20(檬粉) = 60HKD 多謝哂!!
未去黃金做黃金客之前先去附近食能廚

除了米線茶餐廳以外的選擇...
最後去了泰潮

座位有點擠, 坐得不太泰舒適
1430 - 1800 是下午餐時間
20蚊有湯粉+野飲 (不過是迷你SIZE 野飲)
30蚊都有炒粉面

倆口子不太肚餓
所以叫了海南雞飯 + 豬頸肉檬粉

侍應姐姐好討厭

說明了要走青都忘記了
服務態度大扣分

雞件不錯, 入口都幾滑
冬瓜湯出手太重, 只有味精味

豬頸肉檬粉
在任何一間都食得到的豬頸肉檬粉
湯底味精味濃, 豬頸肉都幾鞋口
不過20蚊的貨仔都不可以太高要求了

整體而言,
食物味道一般
份量適中, 不會做成浪費
價錢略貴, 在同區以相同的價錢可以食到更好的.

泰式海南雞飯
豬頸肉檬粉
^ 這個是MENU
2010-10-04
2010-09-17 11 浏览
去深水埗行完鴨記黃金,最方便當然是去福榮街一帶搵食,各式其式種類齊全。想吃點醒胃的,就揀泰潮,七點來到,還未有很多人。首選當然雞飯,雞件切得整齊,今次分配到雞胸及雞肶的部份,還有一雙中翼。雞肉吾嚡,都算滑,雞味就都已滲到飯裡去了。乏黃的油飯-雞油的比例是下少了點,是雞湯味比較重。但也可以算對味的。而永遠跟雞飯一對的冬瓜湯,清清的,味素下得不算重手,邊吃飯邊濕一濕口很搭配。也要了冬陰功湯跟金邊粉試試,碗面上六隻蝦載浮載沉的,好像很豐富的樣子。金邊粉幼滑,吃時掛上酸酸辣辣的冬陰功湯,很開胃。蝦還算是鮮味的,應該是白烚好了再放上湯粉上枱的,是有點同床異夢的感覺了,我是懶人,喜歡啖啖肉的感覺,如蝦能去了殼才上就好了。翻著湯底,找不著煲冬陰功的湯料,例如基本的香茅、金不換、小茄子等… 想湯底該是用現成的濃縮湯料開成的吧。為了吸收一點纖維,叫了碟馬拉盞炒耶菜苖,索價五十大元,想不起當時點解咁貴仲堅持要食菜… 可幸那耶菜苖嫩嫩的,也爽脆,與濃烈咸香的馬拉盞醬共炒好惹味。可惜吃了大半碟,見到還有一大團馬拉盞醬未炒開…會為雞飯再來的,但只點雞飯就夠了。

想吃點醒胃的,就揀泰潮,七點來到,還未有很多人。

會為雞飯再來的,但只點雞飯就夠了。
雞飯
冬陰功金邊粉
馬拉盞炒耶菜苖
2010-09-16
雞飯
2010-08-13 16 浏览
呢間都食過幾次, 不過就第一次寫食評.柯打咗海南雞飯, 生蝦剌生, 卥水豬大腸金邊粉 & 可口可樂.海南雞飯: OK啦! 點雞那個醬幾好味!生蝦剌生: 夠新鮮! 肉質夠爽!卥水豬大腸金邊粉: 豬大腸幾淋! 都有幾多金邊粉, 1個人都食唔晒!
呢間都食過幾次, 不過就第一次寫食評.
海南雞飯: OK啦! 點雞那個醬幾好味!
生蝦剌生: 夠新鮮! 肉質夠爽!

2010-07-22
  • 生蝦剌生
2010-08-01 6 浏览
在深水埗福榮街的食肆除了維記外差不多全試過, 這一家有很多名人照, 且人流很多, 便看看它有何出色之處.這裏出名是海南雞飯, 雞肉尚算是鮮嫩, 但飯粒較硬, 且雞油香不足, 雖不致於在吃白飯, 但跟正宗的海南雞飯相比還有一段距離.炸春卷雖然炸得外皮鬆脆, 但餡料一般, 不過在碟上一點剩油也沒有, 算是炸得不錯的了.

正 餐前小吃
正 海南雞飯
正 炸春卷
正 炸春卷2
2010-07-13 11 浏览
行咗成個下午,,終於買曬grad din既 lucky draw gifts la=]大袋細袋咁好開心噶=]不過就腰酸骨痛law,,突然想食泰國野,,就黎到呢度搵食啦xD青咖哩牛肉好好味呀>3<"""青咖哩味好好好好好濃,,正,,之前喺辣到填度試過冬隂公好好味,,所以就叫咗個冬隂公金邊粉啦,,冬隂公味唔重,,蝦都系"林"既,,一般般,,只可以說一試毋防,,椰青,,好清甜,,good=] 推介over all,,好回味青咖哩,,真系好好味=]ps: 呢度都好似好多名人黎咁喔@@
大袋細袋咁好開心噶=]
不過就腰酸骨痛law,,

突然想食泰國野,,就黎到呢度搵食啦xD
青咖哩牛肉好好味呀>3<"""
青咖哩味好好好好好濃,,正,,

之前喺辣到填度試過冬隂公好好味,,
所以就叫咗個冬隂公金邊粉啦,,
冬隂公味唔重,,蝦都系"林"既,,
一般般,,只可以說一試毋防,,

椰青,,好清甜,,good=] 推介

over all,,好回味青咖哩,,真系好好味=]

ps: 呢度都好似好多名人黎咁喔@@
2010-06-11
2010-06-29 10 浏览
13-6-10 星期日一心諗住去深水埗嘅添好運食點心之後因為搵唔到,所以迫住轉軑泰潮,望住個門口,有幅poster吸引咗我地入去二人餐又幾抵喎,仲每一項都啱我地食呢,難得冬瓜湯幾好飲,味亦濃珍多冰,香濃椰汁味,不過唔解渴燒豬頸肉,好腍好軟,有別一般爽口的感覺,好味海南雞,加5蚊可以轉雞肶或雞翼我地無加5蚊,係因為唔記得叫加不過都有比雞肶位比我地,好滑雞胸都ok架,雖然唔及雞肶滑,但食得出好有雞味喎炸蝦餅,蝦餅夠晒彈牙,外脆內彈彈彈我地就係比馬拉盞炒椰菜苗吸引咗入黎喇椰菜苗係餐廳比較少見,好細粒,好可愛食落有菜嘅甜味,無苦澀味套餐跟白飯或黃飯埋單咪就係$158囉,無加一呢
13-6-10 星期日

一心諗住去深水埗嘅添好運食點心

之後因為搵唔到,所以迫住轉軑

泰潮,望住個門口,有幅poster吸引咗我地入去

二人餐又幾抵喎,仲每一項都啱我地食呢,難得

冬瓜湯幾好飲,味亦濃

珍多冰,香濃椰汁味,不過唔解渴

燒豬頸肉,好腍好軟,有別一般爽口的感覺,好味

海南雞,加5蚊可以轉雞肶或雞翼

我地無加5蚊,係因為唔記得叫加

不過都有比雞肶位比我地,好滑

雞胸都ok架,雖然唔及雞肶滑,但食得出好有雞味喎

炸蝦餅,蝦餅夠晒彈牙,外脆內彈彈彈

我地就係比馬拉盞炒椰菜苗吸引咗入黎喇

椰菜苗係餐廳比較少見,好細粒,好可愛

食落有菜嘅甜味,無苦澀味

套餐跟白飯或黃飯

埋單咪就係$158囉,無加一呢
2010-06-13
  • 海南雞飯
29號同男友&佢班同事一齊到左呢間餐廳;之前行經都覺得佢好多人幫襯,懶得等位無去到..到左星期6終於系7點鐘到同班朋友仔去試左一次 出乎意料,完全吾駛等位;好快地Order左D野食;朋友叫招牌菜(海南雞飯)`男友幫我Order左個湯檬Set.跟餐送上既湯,好入味...味道吾差`而我點既魚蛋豬頸肉湯檬,湯底吾錯...但D魚蛋略嚴遜色..Anyway都一試無妨`抵讚既系佢地既服務吾差`或者吾系繁忙時間掛`吾抵讚/ 不值既地方系 :不過舖仔細細坐得有D吾舒服;餐飲方面;如果+泰式飲品要+10蚊 , 但點知+普通餐飲e.g檸檬茶又系+10蚊`餐牌無寫明..我諗如果寫清楚D..個心會好過D//海南雞飯,一碟頭對女仔黎講岩岩好;對男仔黎講少左D囉.By the Way ; 龍眼冰比我預期差`屯門有間正好多~
29號同男友&佢班同事一齊到左呢間餐廳;
之前行經都覺得佢好多人幫襯,懶得等位無去到..
到左星期6終於系7點鐘到同班朋友仔去試左一次

出乎意料,完全吾駛等位;
好快地Order左D野食;
跟餐送上既湯,好入味...味道吾差`
而我點既魚蛋豬頸肉湯檬,湯底吾錯...但D魚蛋略嚴遜色..
Anyway都一試無妨`

抵讚既系佢地既服務吾差`或者吾系繁忙時間掛`

吾抵讚/ 不值既地方系 :
不過舖仔細細坐得有D吾舒服;

餐牌無寫明..我諗如果寫清楚D..個心會好過D//
海南雞飯,一碟頭對女仔黎講岩岩好;對男仔黎講少左D囉.

2010-05-29
只是被光鮮的門面吸引入左去, 招呼尚算有禮貌.此店招牌套餐海南雞反並沒有什麼特別, 雞雖然是無骨, 但沒有雞味, 肉質很鞋, 唔明點解d 人話甘好味. 很多鋪頭都做到這個水準, 更加好的大有人在. 價錢方面, compare 同街的其他特色鋪頭, 幾唔抵食. 食一次就夠.
只是被光鮮的門面吸引入左去, 招呼尚算有禮貌.
此店招牌套餐海南雞反並沒有什麼特別, 雞雖然是無骨,
但沒有雞味, 肉質很鞋, 唔明點解d 人話甘好味.
很多鋪頭都做到這個水準, 更加好的大有人在.
食一次就夠.
2010-04-19
2010-04-14 52 浏览
2010年3月20日 ( 5-3 ) 深水埗 ( 泰潮 - 1 ) 午餐 日程:( 肇順名匯 - 公和荳品 - 泰潮 - 坤記糕品 - 美心皇宮 )在黃金商場選購電腦配件,午餐於( 泰潮 )用膳,我倆要了兩個餐。餐例湯,泰式雞湯,味道好味,但偏咸。餐前小吃青瓜,味道一般。泰式青咖哩牛筋腩飯:賣相唔靚,不太青色的青咖哩,微辣,味道幾好,牛筋唔夠腍。海南雞飯:雞味一般,配上泰式薑蓉醬,也算ok。泰國椰青:大隻多汁清甜,好飲。餐後總結:食物一般,最好是泰國椰青,環境服務也是一般。

餐例湯,泰式雞湯,味道好味,但偏咸。
餐前小吃青瓜,味道一般。
海南雞飯:雞味一般,配上泰式薑蓉醬,也算ok。
泰國椰青:大隻多汁清甜,好飲。
餐後總結:食物一般,最好是泰國椰青,環境服務也是一般。

泰國椰青
泰式青咖哩牛筋腩飯
海南雞飯
2010-03-20
泰國椰青
  • 泰國青椰
2010-03-02 17 浏览
深水步區最出名既應該係豬膶麵,知不過路經這地,發現呢間泰國菜見價錢合理,就入去試試...座入去見左3樣野(請睇相)...仲有杯龍眼水...最好都係個湯同碟菜...用料十足似足泰國食個d...而個海南雞就...似雪雞多d喇...個飯又凍又硬
木桶冬蔭功
椰菜苗
2010-03-01
木桶冬蔭功
椰菜苗
  • 冬蔭功
經過深水步,,求其搵野食,,見呢間出面貼報紙,,,sell自己海南雞,,,見咁耐無食就吃下..40$ 有湯,,味精湯似,,,胡椒味甚重既冬瓜湯,,不提也罷..青瓜沙律,,即係有10細舊左右既青瓜,,,至弊下面有d紅椒整到辣左..前菜,,,又係是但,,唔太影響結果..海南雞飯-飯吃幾啖,,幾好味,,,,食到一半先覺得係略嫌有d黏左,,再改進下就very good~~雞就幾新鮮有雞味....唔肥唔瘦..恰到好處,,,皮都食得落..但諗起始終會肥膩就最後食剩幾塊皮..但真係狼吞虎嚥全程..講真40$海南雞飯度度咁上下..以呢個價呢度算暫時食過最好..以海南雞黎講我想比佢笑容,,但以同平時燒臘切雞飯比就會比ok算..始終海南雞唔知點解貴咁多...但無乜在意既時候可能覺得咪又係切雞味...
2010-02-09 7 浏览
打唔成波,同老友先去西九龍買點東西,再轉到福榮街的泰潮吃個海南雞飯。看著餐牌,有個二人餐,可在海南雞、泰式豬脾、泰式咖喱之中選其一,小食揀兩款,以及一款菜,跟餐有湯和油飯奉送。先飲一啖湯,喝得出的味精,算了罷;油飯呢,色水是吸引,事實上是欠缺油香的。海南雞可加錢轉要脾位,也就轉了。雞是全去骨的,啖啖肉,正合小弟心意,雞肉和皮均算幼滑,雞味卻不如大家說的濃郁。如果要揀的話,我認為泰妃雞的出品會高一班。兩款小食分別要了泰式酸辣鳳爪及炸軟心芝士蝦球,前者爽脆,酸辣俱備,做得對勁;炸軟心芝士球只有兩粒,但頗大粒的,咬落是熱辣辣,質感還算可以,只嫌芝士稍稍不夠濃郁。馬拉盞炒什菜幾惹味的,木耳和粟米仔爽脆,又有點磨菇、紅蘿蔔咁,幾好送飯。套餐還有兩杯飲品,朋友說泰式奶茶唔多掂,好彩我都係穩陣飲番可樂。

2010-01-30 9 浏览
深水埗有泰潮 同泰國人,都係泰國菜,因為泰國人旺角都有,所以決定試左泰潮先。有兩款2人套餐,我地揀左$138那個,而且又唔洗加一喎~又有兩杯野飲同兩碗雞湯~雞湯: 每碗湯入面都有一舊冬瓜,雞湯有少少辣,襯熱飲先好飲ga..........餐飲:可以揀泰式or汽水菠蘿海鮮炒飯: 開頭黎個時見到,我地二人話咁細碟ge.....(一人份量),但其實食哂成個餐之後,我地二人都覺得好飽呀,食清光,所以呢個餐係絕對食得好滿足同好飽滿講返碟飯先,材料有,上面有腰果、肉鬆、兩塊番茄片和青瓜片,一隻青豪,有蝦仁,栗米、提子乾、"油"魚、雞蛋、菠蘿等等主要材料................因有栗米、提子乾所以個飯會甜甜地,菠蘿又唔會太酸,只會令你胃口大增.........個飯又唔油膩,總括黎講有甜酸口味,幾開胃。泰式鳳爪:朋友的至愛,酸酸辣辣,甚至d芹菜佢都話好味,鳳爪切得細細件咁, 一淡入口,剛剛好,酸辣恰到好處,個朋友用d汁撈埋飯添呀.......就知幾好味啦............泰式炸魚餅: 同我平時食開個d唔一樣ge,有冬陰公味道ga,對於得黎講有d驚喜,因為我未試過,配泰式辣醬,味道真係幾
餐飲:可以揀泰式or汽水
,配泰式辣醬,味道真係幾特別,入面仲好似有d薑粒咁,又唔係太辣喎而且唔腥......
蒜蓉椰菜苗:呢個茶好好味呀,d菜好爽口,煮得剛剛好,冇過火侯,另外d蒜蓉係一早炒過個d,所以蒜蓉冇搶過d菜ge味道。

2010-01-28
2010-01-17 13 浏览
成條街都係食店見到佢貼左幾篇雜誌介紹 門面乾乾淨淨 咁就是是但但咁入左去食海南雞 點知「瀨」晒野啲員工都幾冇禮貌 已經扣晒分叫完個雞加兩個飯 啲野食未黎我地諗住加個小食都畀個亞姐呼喝啲餸黎晒個飯遲遲都唔黎要追先「筆」畀你招牌海南雞(例牌):唔香 冇特別 唔覺得可以做招牌菜燒豬頸肉:硬 鞋 凍 好細碟 總之唔好叫油飯:本來諗叫穏陣 點知得個色 飯香油香欠奉 仲好硬 唔得啲野食睇menu唔算貴 但食完就覺得有啲貴…因為一啲都唔值服務好少少都話可以原諒…不過佢冇絕對唔會再去
成條街都係食店

凍既燒豬頸肉
硬到死既油飯
2010-01-15
2009-12-30 7 浏览
去黃金砌機,要等45分鐘,唯有去附近搵下野食,路經上址,入去試下,點知.........當時未夠2點,入到去,點解得一枱客嘅?都深知不妙,揭個menu,望望套餐,乜套餐唔係應該包飲品咩?點解係以"優惠價"加錢先有?望了幾望,最穩陣都係叫個海南雞飯套餐唔包餐飲,咪飲碗冬瓜湯,味道一般,分量唔夠到碟飯,乾左d,唔香,雞都係一般,隨飯碟醬係幾開胃嘅,d飯如果用碗裝感覺會好d。從下面食家d圖看到,對筷子係用有logo嘅筷子套入住,唔駛問,都係會循環再用啦!整體以$40呢個價錢,分量係偏細囉!無下次

望了幾望,最穩陣都係叫個海南雞飯套餐

唔包餐飲,咪飲碗冬瓜湯,味道一般,分量唔夠

整體以$40呢個價錢,分量係偏細囉!無下次
2009-12-29