2014-02-21 626 浏览
新年期間無咩食肆開,呢間泰國嘢居然有開,只係收加一服務費,咁就拿拿聲去食啦。。全部嘢食好味,值得推介係庶蝦,又大件又彈牙。。生蝦就同其他差不多。。菠蘿炒飯分量都唔細。。炒蜆都幾好。。食得出鮮味。。個椒鹽豆腐我就麻麻,不過朋友仔話好味道。。
  • 蔗蝦
2013-06-07 273 浏览

在那天剛巧在上水區工作完畢.難得同同事7-8個人一切共事.及因天氣好鬼死悶熱.想搵D能解渴及有特色飲品飲嘅食市,大家一切食晚飯..在經過一條馬會道.不知什麼原因.成條街竟變成食街..好多野食..驚訝!! 終意食野嘅我肯定非常高興啦...正在十五十六在餐廳門口逛來逛去?在想去邊間呢?就有一位穿著便服的.樣子都幾順眼的靚女..肯定是老闆娘..給她的笑容吸引左入去餐廳..餐廳內部裝修一見就知道係食泰國菜風味..剛好正是我們想要的原素....一柯打先來解渴嘅椰青..青檸梳打同椰皇沙冰及根芒果沙冰..舒服晒...跟住叫了一個咖哩蟹..嘩!!..我覺得唔算太貴.可以接受$238一份..如在尖沙咀.旺角起碼三四百元一份呀!! 跟住食生蝦刺身..抵過食日本菜..78元一份有成11-12隻..ok噲..飛天通菜唔少得(馬拉盞炒通菜)..但份量就一舨啦.但味道都ok..生菜包沙律..口感幾爽口...一人一隻炸蟹拑..冇諗過咁大隻..其實一隻二個人分享都夠晒食仲有沙嗲串燒..的沙嗲醬汁做得幾好味,,加埋二份薄餅.都唔使叫飯食..個個都飽晒肚..後來個靚女老闆娘介紹左二個芒果鴛鴦羅米飯做飯後甜品..(其實更值得一讚的是服務員的熱情招待..呢d細型餐廳都經常自動的同你換碟同加水)..不知道是否是她們熱情的招呼或者是食物質素.反正我們成班同事在這裡食得好開心及享受..,...下次再來試食其它款式..開心..比錢都比得開心...
2013-06-01
2013-05-10 343 浏览
母親節既大日子,母親同母親既母親都話想試試泰國野,上水泰菜自從上水廣場執左之後,好耐都冇泰菜出現,而且呢間從未有過劣評,價錢又唔貴, 梗係要試試查實由坐低到點菜都冇乜問題既,但點完菜問題就黎啦...我地等左足足一個鐘(1 HR)先有第一道小菜"泰式拼盤",而且蝦餅, 魚餅, 春卷全部唔新鮮,而且味道流失得只能依靠泰式辣醬, 可見...我曾有一句格言,蝦餅好難唔好食, 試唔到一間泰菜餐廳既真功夫,原來我錯了...之後上既係味精粉絲雜菜煲,當然好味啦,落味精落得咁重手,但裡面既菜居然可以有部分係有渣, 咬唔入要吐既,唉...明爐烏頭冇咩特別, 係條魚太多鱗, 可以接受最經典係個咖哩蟹,收238一隻,得個殼大,咖哩少得可憐,都算啦,佢地個伊麵底居然可以同隻蟹分開上,仲要係隻蟹上左20分鐘, 凍晒之後先上,更甚既係, 伊麵好硬身...根本煮唔熟
母親節既大日子,
母親同母親既母親都話想試試泰國野,
上水泰菜自從上水廣場執左之後,
好耐都冇泰菜出現,
而且呢間從未有過劣評,
價錢又唔貴, 梗係要試試

查實由坐低到點菜都冇乜問題既,
但點完菜問題就黎啦...

我地等左足足一個鐘(1 HR)先有第一道小菜"泰式拼盤",
而且蝦餅, 魚餅, 春卷全部唔新鮮,
而且味道流失得只能依靠泰式辣醬, 可見...

我曾有一句格言,
蝦餅好難唔好食, 試唔到一間泰菜餐廳既真功夫,
原來我錯了...

之後上既係味精粉絲雜菜煲,
當然好味啦,
落味精落得咁重手,
但裡面既菜居然可以有部分係有渣, 咬唔入要吐既,
唉...

明爐烏頭冇咩特別, 係條魚太多鱗,
可以接受

最經典係個咖哩蟹,
收238一隻,
得個殼大,
咖哩少得可憐,
都算啦,
佢地個伊麵底居然可以同隻蟹分開上,
仲要係隻蟹上左20分鐘,
凍晒之後先上,
更甚既係, 伊麵好硬身...根本煮唔熟
题外话/补充资料: 成餐食左2個鐘, 好失望, 真係好失望, 等多過食, 味道又唔係好, 樣樣野都靠味精較味, 係, 我明白一般食肆無可避免, 但重手到連食物本身既味道都蓋過晒, 咁我不如番屋企食公仔麵, 一樣係味精不過平10倍
2013-05-09
庆祝纪念
母亲节
  • 味精
2012-12-29 148 浏览
尋日成班好友聚舊,有朋友介紹去上水呢間新開嘅餐廳食雞鍋,話好好味喎,咁就柴娃娃一齊去試吓嘞。去到夜晚七點幾,鋪面差不多坐滿好在原來有樓上十一個人一張大枱啱啱好。即刻柯打咗兩個雞鍋同一大堆打邊爐食物。爐一點著,就聞到陣陣酒香加藥材香味,望吓個鍋,湯上浮滿紅棗,杞子,圓肉,北芪,黨蔘,當歸等等藥材:都好足料喎!啲雞件放落去淥咗一陣,食得,放落口一咬,嘩!又香,又滑,有雞味,又有藥材嘅香味,似係用新鮮雞喎其他食物種唔算好特別,都係一般火鍋料,但係都好新鮮,質素唔錯!我最鍾意蜂巢豆腐,炸響鈴,仲有好香墨魚味嘅墨丸,同埋好大隻,有鮮蝦做餡嘅廣東水餃。打邊爐要飲嘢,叫咗平時都好鍾意飲嘅青檸梳打,侍應攞嚟時一杯係冰同青檸,另外有一個未開嘅玻璃樽,應該係梳打水嘞,我係香港未見過,望吓樽上號嘅字,好似有啲泰文,可能係泰國入口貨,自己溝,幾好玩,飲落口,青檸味同甜味啱啱好,夠凍又夠氣,加哂分!呢晚真係食得好開心,埋單一人一百二十有找,食到捧住個肚,抵過我上星期係某三個字個間火鍋名店食個餐多多聲。最可惜係間餐廳遠咗啲,上水火車站行過去都要十分鐘左右,不過咁好味,下次去開上水都一定會再幫趁
好在原來有樓上
泰國入口原裝梳打水
2012-12-28
泰國入口原裝梳打水
2012-12-04 107 浏览
我住係上水已經好多年,上水的確好少泰國餐廳,所以聽到上水開左依間餐廳就想去試一試,睇下佢地整成點去到見到好光既燈黃色射燈,好搶眼之後等位等左5分鐘就入得去,一入到去見到有一張枱係到打邊爐食雞煲,心諗...唔係掛,又話泰國餐廳係到食雞煲,好似中左伏= =不過睇睇D MENU,原來都唔算中伏,佢地打邊爐都有冬蔭功同椰汁酸雞湯湯底,都算係泰國野既,其實無可否認都幾有創意,不過我都係食返一般菜式,叫左個半隻海南雞,紅咖哩雞,冬蔭功湯蒸烏頭,簿餅,再加兩個椰青,講真,海南雞同條魚真係好唔錯,,隻雞好滑,而條魚正在用爐煲住佢,D湯入曬味,個湯又好飲,所以真係正簿餅就同平時食既無乜大分別,紅咖哩個人認為唔夠辣,所以唔太中意,但味道都OK既食完飲埋個椰青真係唔錯,食下椰肉同個FD吹下水,餐廳環境又幾舒服,坐左都幾耐,加上員工服務態度唔錯,走果時問我覺得D野食點,傾左一陣佢哎我下次一定要試下D沙嗲同咖哩蟹...都幾有興趣再去~~~最後,食左200蚊左右,都可以接受
我住係上水已經好多年,上水的確好少泰國餐廳,
所以聽到上水開左依間餐廳就想去試一試,睇下佢地整成點
去到見到好光既燈黃色射燈,好搶眼
之後等位等左5分鐘就入得去,
一入到去見到有一張枱係到打邊爐食雞煲,
心諗...唔係掛,又話泰國餐廳係到食雞煲,好似中左伏= =
都算係泰國野既,其實無可否認都幾有創意,
不過我都係食返一般菜式,
食完飲埋個椰青真係唔錯,食下椰肉同個FD吹下水,
餐廳環境又幾舒服,坐左都幾耐,
加上員工服務態度唔錯,走果時問我覺得D野食點,
傾左一陣佢哎我下次一定要試下D沙嗲同咖哩蟹...
都幾有興趣再去~~~

最後,食左200蚊左右,都可以接受
2012-12-03
等候时间
5 分钟 (堂食)
2012-12-02 99 浏览
上水一向都無咩泰國野食,但小弟絕對係一個SPICY FOOD發燒友,於是發現馬會道果頭開左間新泰國野就去試下啦!!首先叫左生蝦,生鮮,份量非常多!!!之後叫左d小食,YUMYUM話明SPICY FOOD發燒友,緊係要叫個冬陰公,正!!之後叫左咖哩炒大蜆同薄餅,正最後仲有羊架同椰汁海鮮飯,羊架無咩味。。但海鮮飯好正,好香!!總括黎講都唔錯,一定會再去!!!

首先叫左生蝦,生鮮,份量非常多!!!
美味生蝦!!份量勁多!!
之後叫左d小食,YUMYUM
至愛小食
話明SPICY FOOD發燒友,緊係要叫個冬陰公,正!!
冬陰公,我至愛
之後叫左咖哩炒大蜆同薄餅,正
同咖哩汁的絕配
咖哩炒花甲,d汁配埋個薄餅無得頂!
好香椰味既椰汁海鮮飯!
羊架就一般,無咩味
總括黎講都唔錯,一定會再去!!!
2012-11-28
美味生蝦!!份量勁多!!
至愛小食
冬陰公,我至愛
同咖哩汁的絕配
咖哩炒花甲,d汁配埋個薄餅無得頂!
好香椰味既椰汁海鮮飯!
2012-07-17 49 浏览
下午和明愛的人去和興體育館打羽毛球,所以去之前要吃多少少東西,免得血糖低暉倒就不好了!我和媽媽乘巴士70X在符興街下車,見到此處開了一間”泰皇悅”,於是便和媽媽入去試下!我叫了:海南雞湯濛粉,而媽媽叫了一個雞絲湯濛粉。海南雞湯濛粉-不錯,好好味,而且d海南雞好滑呀!正!雞絲湯漢粉-好正,d雞絲好滑,最重要佢地意然有兩隻翼送,正!吃到中途,我的湯濛粉竟然有一塊大片!,我立刻同負責人說,佢地都立刻同我說不好意思,這點很不錯!

我叫了:海南雞湯濛粉,而媽媽叫了一個雞絲湯濛粉。

海南雞湯濛粉-不錯,好好味,而且d海南雞好滑呀!正!
正!好滑的海南雞
吃到中途,我的湯濛粉竟然有一塊大片!
,我立刻同負責人說,佢地都立刻同我說不好意思,這點很不錯!
2012-07-16
正!好滑的海南雞
2012-07-13 36 浏览
廚房職員應是會講廣東話的泰國人?中午吃了 4個套餐包凍飲共 $161 算"OK"1.海南雞飯 有點怪 "連雞骨一同上! 唔同平時吃的拆肉上", 點雞的醬汁亦不同平時!2.冬蔭功湯河粉 個湯都"OK", (香&辣), 有幾隻新鮮的蝦, 連湯都喝完!3. 黃咖哩牛腩飯 都 "香&辣", D汁足夠"撈飯", (唔稀)4.冬蔭功海鮮炒飯 唔夠"冬蔭功"味, 愛辣的"唔夠"喉!! 材料是"OK"的 (長州有一間餐廳此飯, 好好味!!)總算經濟啦轉轉口味是"OK"
廚房職員應是會講廣東話的泰國人?

中午吃了 4個套餐包凍飲共 $161 算"OK"

1.海南雞飯

有點怪 "連雞骨一同上! 唔同平時吃的拆肉上",
點雞的醬汁亦不同平時!

2.冬蔭功湯河粉

個湯都"OK", (香&辣), 有幾隻新鮮的蝦,
連湯都喝完!

3. 黃咖哩牛腩飯

都 "香&辣", D汁足夠"撈飯", (唔稀)

4.冬蔭功海鮮炒飯
唔夠"冬蔭功"味, 愛辣的"唔夠"喉!!
材料是"OK"的
(長州有一間餐廳此飯, 好好味!!)

總算經濟啦

轉轉口味是"OK"
2012-07-11
2012-07-09 40 浏览
開張不久之泰國菜館, 空間尚可, 菜餚味道不錯。香茅豬扒冬陰公湯河夠香,夠酸,夠辣。但不夠滑.......海南雞飯雞油飯不油膩。讚!紅咖喱牛腩飯牛腩入味, 配上新鮮菠蘿及泰國茄子, 很配合; 紅咖喱香而不嗆喉, 可以"食多碗飯"。
開張不久之泰國菜館, 空間尚可, 菜餚味道不錯。
香茅豬扒冬陰公湯河
夠香,夠酸,夠辣。但不夠滑.......
海南雞飯
雞油飯不油膩。讚!
紅咖喱牛腩飯