2022-11-03 239 浏览
呢間野幾特別。係泰 x 台菜Menu 上兩種菜式都有得選擇 不過最後都係鍾情泰菜🙏無試到台式如果有時同朋友口味唔夾就可以黎呢度 一舉兩得🤣 ·叫左個小食併盤 正常發揮·Pad Thai 都係中規中矩·豬肉生菜包 ✅ ok的 味道唔錯
呢間野幾特別。係泰 x 台菜
Menu 上兩種菜式都有得選擇
不過最後都係鍾情泰菜🙏無試到台式
如果有時同朋友口味唔夾就可以黎呢度
一舉兩得🤣
·叫左個小食併盤 正常發揮
·Pad Thai 都係中規中矩
·豬肉生菜包 ✅ ok的 味道唔錯
2022-11-02 124 浏览
好味抵食的冬陰功金邊粉👍冬陰功唔好太辣,而且好有香味😊海鮮材料好多,兩隻蝦好大👍有鮮甜味黃咖喱海鮮好夠味😎配埋薄餅食好正😍食到停唔到口龍眼冰好夠味😉龍眼肉大大粒,而且唔會太甜❤

黃咖喱海鮮好夠味😎配埋薄餅食好正😍食到停唔到口

龍眼冰好夠味😉龍眼肉大大粒,而且唔會太甜❤
2022-10-13 111 浏览
🍤🍖🍤🍖端午連假不知道要去哪裡嗎...吃完肉粽不知道要吃什麼嗎...來來來...來你的泰式...吃爽口紅咖哩飯...讓你端午連假不孤單...泰式炒金邊粉我個人唔太鐘意尼間嘅金邊粉...🥴🥴整得太多汁啦 濕身左啲...乾返少少會好食啲...😅唔太推介食尼個... 😒😒反而生牛肉河粉唔錯 可以試吓...😋😋串燒沙爹有雞 牛 豬 牛會比較好食啲😆😆價錢真的很合理 味道也很適合我們...
🍤🍖🍤🍖
端午連假不知道要去哪裡嗎...
吃完肉粽不知道要吃什麼嗎...
來來來...
來你的泰式...
吃爽口紅咖哩飯...
讓你端午連假不孤單...

泰式炒金邊粉
我個人唔太鐘意尼間嘅金邊粉...🥴🥴
整得太多汁啦 濕身左啲...
乾返少少會好食啲...😅
唔太推介食尼個... 😒😒
反而生牛肉河粉唔錯 可以試吓...😋😋

串燒沙爹
有雞 牛 豬
牛會比較好食啲😆😆

價錢真的很合理 味道也很適合我們...
2022-10-10 95 浏览
🍜🌯🥤「泰式料理」🤩身為熱愛泰式料理的我其實很常經過這家🙈卻沒有走進去嚐嚐,這次剛好有機會來吃當然要好好品嚐😋裝潢其實蠻吸引人的!橘色的很亮眼🧡🧡🧡走進去位置不多不少剛剛好!店內裝潢也是很清新覺得可以😌用餐時段人潮多需耐心稍候餐點!-_💡 有套餐可以升級喲!詳情可以看現場菜單!😊📍 招牌牛肉河粉 喜歡細河粉的我非常尬意他們家河粉!我認真愛細河粉😉招牌牛肉內容包含👇🏻( 牛肚,牛腱,牛肉片)內容豐富吃完滿足!📍 豬肉蝦仁生菜春捲 來吃越式料理免不了要有春捲啊!(點起來🙌🏻他們家豬肉蝦仁春捲很不錯😋個人是一定要沾醬派😍📍 椒麻雞腿排 椒麻雞腿排必需上菜熱騰騰吃最對味👍冷掉真的會少了一味啦🥲📍 招牌炸豆腐 炸豆腐蠻大一塊吃起來很有滿足感的小菜!📍 月亮蝦餅 他們家月亮蝦餅有讓我喜歡!小小塊方便吃沾醬更有味道我蠻喜歡的💓💓💓📍 手標泰式冰奶茶 吃飯不能沒有飲料搭配!泰式奶茶必需點!必須喝!很好喝耶👍-
🍜🌯🥤
「泰式料理」🤩
身為熱愛泰式料理的我其實很常經過這家🙈
卻沒有走進去嚐嚐,這次剛好有機會來吃當然要好好品嚐😋

裝潢其實蠻吸引人的!
橘色的很亮眼🧡🧡🧡
走進去位置不多不少剛剛好!
店內裝潢也是很清新覺得可以😌
用餐時段人潮多需耐心稍候餐點!
_

💡 有套餐可以升級喲!
詳情可以看現場菜單!😊

📍 招牌牛肉河粉
喜歡細河粉的我非常尬意他們家河粉!我認真愛細河粉😉
招牌牛肉內容包含👇🏻
( 牛肚,牛腱,牛肉片)
內容豐富吃完滿足!

📍 豬肉蝦仁生菜春捲

椒麻雞腿排
必需上菜熱騰騰吃最對味👍
冷掉真的會少了一味啦🥲

📍 招牌炸豆腐
炸豆腐蠻大一塊吃起來很有滿足感的小菜!

📍 月亮蝦餅
他們家月亮蝦餅有讓我喜歡!
小小塊方便吃沾醬更有味道
我蠻喜歡的💓💓💓

📍 手標泰式冰奶茶
吃飯不能沒有飲料搭配!
泰式奶茶必需點!必須喝!
很好喝耶👍
2022-08-12 328 浏览
晚飯常點的菜式,今天又吃三杯雞,熱氣騰騰的沙鍋上臺,打開香味撲鼻👃,最喜歡九層塔的香味混在其中,提升了吸引力。😋三杯雞的三杯多指麻油,醬油,米酒各一杯,用以調制肉類都可,為什麼只有三杯雞,而沒有三杯豬🐷,三杯牛🐮呢?當然是煮雞🐔就最好吃,所以三杯雞🐔就跑出來了。🤪今天的雞好好味,只是肉少了點,好似不夠份量,可能今日肚餓的原因吧,早知多點一碗飯。葷素搭配,還點了蒜蓉西蘭花,炒得香嫩可口,送飯一流。
葷素搭配,還點了蒜蓉西蘭花,炒得香嫩可口,送飯一流。
2022-07-12 268 浏览
📍 in North Point Thai/Taiwanese Food: 💛💛💛🤍🤍Décor: 💛💛💛🤍🤍Service:💛💛💛🤍🤍Price Value: 💛💛💛💛🤍Price Range:💰 $70-$150Favourite: 💖 Thai boat noodles ------------------------------- You can find Thai and Taiwanese food here - Average food - Nice place for a quick meal - The ambiance could be very welcoming and charming- Menu is intensive and seasonal - Overall, the staffs were friendly and the price was ok, so it’s a nice place for lunch/tea- The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering ch
📍 in North Point

Price Value: 💛💛💛💛🤍
Price Range:💰 $70-$150

- Average food
- Nice place for a quick meal
- The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering choices

• Thai boat noodles
2022-07-10 186 浏览
服務超好,豬頸肉超正,唔洗點汁都夠哂味,啖啖~肉! 當然點埋汁最好啦!冬陰功蝦飯都唔錯,幾開胃,我同朋友猛咁猛咁食,我好少食得哂成個飯中,朋友都話正🤣🤣埋連連加一都係300有找 之後放lunch終於去試埋個船河,五十幾蚊幾多餸,但同車仔麵差唔多,同泰國正宗既船河有一定距離,不過都ok既,幾豐富,再喊多個小食,已經係一種享受👍👍好食既泰國野我一直都好中意,附近有一間認真唔錯,唔洗去到冇雷公咁遠😋

埋連連加一都係300有找

2022-05-04 292 浏览
晚飯想食簡單些,點了菠蘿炒飯和芥蘭肉片炒粉皮,送兩杯熱飲,我們選了熱羅漢果茶。這裡寬敞舒服,不少街坊來幫襯。老板熱情友善,盡量滿足顧客的要求。兩個餐很快送到,大眾化價錢,卻一點不馬虎。菠蘿炒飯有菠蘿,雞肉,腰果,肉鬆,提子乾,應有的一樣不少,飯香樣靚。芥蘭肉片炒粉皮也不錯,最好是不油膩,菜,肉片和粉皮差不多是等份,足料夠味,份量也不少,食完飯,老板娘還不忘為我們加熱茶,服務周到,離開時已不早,還有不少顧客來光顧,可見受歡迎。😁
好想食泰國菜, 係天后見到依間泰色食,一於去食下, 估唔到晚市性價比都幾高.  冬陰功海鮮金邊粉 (連飲品, $98)冬陰功海底超級香濃, 金邊粉索左D湯, 十分好味!碗粉的海鮮亦都好多, 有大蝦, 青口,魷魚,蜆肉, 真係好足料! 值得再食!菠蘿炒飯 (連飲品, $78)食完個冬陰功海鮮金邊粉, 食呢個炒飯味道有D淡, 不過菠蘿炒飯的配料都好足, 唔單止有海鮮, 仲有腰果,肉鬆,雞肉同菠蘿!泰式炸蝦餅 ($62)炸蝦餅, 炸得表面好香脆, 內裡好多蝦肉, 一份得3件真係好唔夠食!飲品方面, 我地叫左龍眼冰同荔枝冰, 飲品真係有一粒粒的大果肉, 真材實料, 又唔會太甜! 夏天飲好岩!

冬陰功海鮮金邊粉 (連飲品, $98)
冬陰功海底超級香濃, 金邊粉索左D湯, 十分好味!
冬陰功海鮮金邊粉(連飲品)

菠蘿炒飯 (連飲品, $78)
食完個冬陰功海鮮金邊粉, 食呢個炒飯味道有D淡,
菠蘿炒飯(連飲品)

泰式炸蝦餅 ($62)
泰式炸蝦餅

2022-04-23
冬陰功海鮮金邊粉(連飲品)
菠蘿炒飯(連飲品)
泰式炸蝦餅
  • 冬陰功海鮮金邊粉
前兩日和朋友慶祝食生日飯揀左呢間天后嘅餐廳食泰國菜今次點了三個小菜😄🐟明爐燒烏頭呢個湯地係酸酸的好好味,配有肉碎香茅,送白飯食一級棒🤫烏頭大條多肉,肉質鮮嫩,唔錯~🥘雞肉炒金邊粉呢個金邊粉都係酸酸甜甜,好開胃,超正,唔係係咪我好耐無食過炒金邊粉呢。🥦蝦米雜菜煲食飯緊係要有菜啦。今次想清清地,點了雜菜煲,沒有炒菜的油膩,舒服~🥣椰子雞湯同場跟餐送了碗椰子雞湯,奶白清甜,好重椰子味,湯沒有油浮面。唔知係咪未真正飲過,所以這碗椰子雞湯令我回味無窮。推薦大家謝試這一個。呢度個晚估唔到都算客人多,不過不用等位。位置坐得舒服有距離。呢餐價錢一共360元。大家想食泰國嘢可以黎呢度試下😊
前兩日和朋友慶祝食生日飯

雞肉炒金邊粉
蝦米雜菜煲
椰子雞湯
2022-03-10 123 浏览
晚市外賣有九折,當然要試下。今晚買了咖哩牛腩,蒜蓉炒雜菜,即買即做,要等15分鐘,沒關係,最重要是好吃。果然沒選錯,牛腩咖哩香,肉夠鬆軟,薯仔又多又入味,雜菜有西蘭花,椰菜花,芥蘭,雜菌,炒得很好,最可貴是菜不鹹,老板彬彬有禮,下次還來買外賣。👍
2022-02-05 184 浏览
水星街附近有好多食店,當中的一間泰式小店,除左有泰國菜食之外,仲有台灣菜可以食,真係可以話一個價錢兩種味道餐廳座位寬敞舒適,店員服務細心,牆上的東南亞裝飾及橙色的牆身,非常有泰國餐廳的感覺而且午市套餐性價比高,可以加配其他小食及甜品,大家去開附近的話,絕對值得一試食物方面:原隻菠蘿炒飯 : 原隻菠蘿非常吸睛、炒飯用上椰香的黃薑飯配上大蝦,青口、提子乾、菠蘿粒、雞粒,再加上香口的腰果及肉鬆,非常豐實美味豬頸肉炒出前一丁 : 豬頸肉爽口,出前一丁配上芝麻、洋蔥、芽菜、韭菜一起炒,炒麵有鑊氣,非常惹味香茅雞翼 : 切成單骨上檯非常細心,香茅味濃,雞翼外脆嫩滑千層糕 : 千層糕香甜彈牙煙韌,陣陣香濃的泰式香葉味道,非常不俗的甜品

食物方面:

香茅雞翼 : 切成單骨上檯非常細心,香茅味濃,雞翼外脆嫩滑

2022-01-31
好耐無食過泰國菜🇹🇭呢間都算性價比高魚香茄子煲$78味道好好味,好似出面大排檔咁有穫氣⭐️⭐️⭐️⭐️冬陰功海鮮金邊粉套餐 $98海鮮有好多青口、魷魚、蜆肉⭐️⭐️⭐️大蝦炒金邊粉套餐$74好重番茄味,啲蝦啖啖肉⭐️⭐️⭐️⭐️蒜蓉包$32好脆,不過多啲蒜蓉會更加好食⭐️⭐️⭐️串燒拼盤$88啲肉唔會好鞋,個汁幾好食,小小辣辣地⭐️⭐️⭐️⭐️蒜蓉包$32好脆,不過多啲蒜蓉會更加好食⭐️⭐️⭐️菠蘿炒飯套餐 $89好足料,有腰果、肉鬆丶雞肉丶菠蘿⭐️⭐️⭐️⭐️千層糕特價$12唔會太甜幾好食⭐️⭐️⭐️⭐️泰色食 (天后)天后水星街6-8號恒寶大廈地下A號舖
好耐無食過泰國菜🇹🇭呢間都算性價比高

魚香茄子煲$78
味道好好味,好似出面大排檔咁有穫氣

冬陰功海鮮金邊粉套餐 $98
海鮮有好多青口、魷魚、蜆肉

大蝦炒金邊粉套餐$74
好重番茄味,啲蝦啖啖肉

蒜蓉包$32
好脆,不過多啲蒜蓉會更加好食

串燒拼盤$88
啲肉唔會好鞋,個汁幾好食,小小辣辣地

蒜蓉包$32
好脆,不過多啲蒜蓉會更加好食

菠蘿炒飯套餐 $89
好足料,有腰果、肉鬆丶雞肉丶菠蘿

千層糕特價$12
唔會太甜幾好食
⭐️⭐️⭐️⭐️

泰色食 (天后)
天后水星街6-8號恒寶大廈地下A號舖
  • 菠蘿炒飯
2021-12-17 80 浏览
📍泰色食 - 炮台山/天后-🔸招牌海南雞飯 ($62)雞髀肉質頗為嫩滑 皮肉之間既脂肪形成一層啫喱狀口感👍🏻可惜既係雞胸部份稍韌 略嫌難咬 有少少痴牙既感覺油飯粒粒分明 醬料調味得宜 為軟滑既雞提升層次-🔸椰子雞湯 (隨餐附送)原本以為只係普通例湯一碗 估唔到呢個湯先係今餐飯既MVP雞湯十分清甜 完全冇任何油膩感椰子清香同雞既鮮味係完美配搭!
📍泰色食 - 炮台山/天后
🔸招牌海南雞飯 ($62)
雞髀肉質頗為嫩滑 皮肉之間既脂肪形成一層啫喱狀口感👍🏻
可惜既係雞胸部份稍韌 略嫌難咬 有少少痴牙既感覺
油飯粒粒分明 醬料調味得宜 為軟滑既雞提升層次
🔸椰子雞湯 (隨餐附送)
原本以為只係普通例湯一碗 估唔到呢個湯先係今餐飯既MVP
雞湯十分清甜 完全冇任何油膩感
椰子清香同雞既鮮味係完美配搭!
2021-12-13 98 浏览
好街坊嘅泰國餐廳 七點幾都差不多滿座係街坊一定食過嘅泰式小店 除咗有泰國嘢食 仲有啲台式飯類 小食等等 一次過滿足晒鍾意食台灣同泰國菜嘅朋友仔------------------------------💖麻辣魚皮 $68其實佢喺台灣小食 但可以喺呢間泰國餐廳食到勁辣 好爽口 好似食緊海蜇咁做前菜好開胃 💖焗蒜蓉包 $32焗得好脆口 好食! 💖黃咖喱牛腩 $82呢道菜相對普通 咖喱汁偏淡仲要唔辣嘅 最後拎嚟點蒜蓉包食 💖泰式白雲鳳爪 $72呢碟味道正正常常 冇特別驚喜落咗超多辣椒整個沙律汁好辣🌶️🌶️ 但甜甜酸酸咁都幾好味 💖冬陰功大蝦炒飯 $74好特別嘅配搭平時都係食開菠蘿炒飯 好鍾意飲冬陰功 就揀咗呢個配搭 一碟嘅價錢食到兩碟嘅味道🤣炒飯係乾身嘅 好夠鑊氣冬陰功嘅香味同啲炒飯好match 少少辣同酸 更加帶出大蝦嘅鮮味🦐 💖芒果糯米飯 $55芒果偏酸🥭🤭配埋甜甜地、淋左椰汁嘅糯米飯反而食落冇咁heavy作為甜品幾好~ 💖龍眼冰 跟餐嘢飲 唔會太甜解辣一流------------------------------成間餐廳好有人情味 有茶餐廳嘅感覺但係食到泰國同台灣嘅嘢食 好特別 值
好街坊嘅泰國餐廳 七點幾都差不多滿座

好似食緊海蜇咁
做前菜好開胃
焗蒜蓉包

💖焗蒜蓉包 $32
焗得好脆口 好食!

💖黃咖喱牛腩 $82

少少辣同酸 更加帶出大蝦嘅鮮味🦐
芒果糯米飯

💖芒果糯米飯 $55
芒果偏酸🥭🤭
配埋甜甜地、淋左椰汁嘅糯米飯
反而食落冇咁heavy
作為甜品幾好~