2019-09-10 351 浏览
上OpenRice睇緊乜嘢餐廳好嘅時候,就見到呢一間竟然有得送外賣,啱晒我呢啲有小朋友又懶得出街嘅人,泰國菜竟然都有得送外賣,實在太好啦,兩大一細,叫咗一個生蝦,菠蘿炒飯,大蝦炒金邊粉,飛天通菜,細嘅冬陰公湯同埋一個青咖喱雞,整體來講都算幾好,就算係送外賣嚟到所有嘢都係熱辣辣,生蝦下面放咗一啲冰,所以都算食得安心,值得一讚嘅係個菠蘿炒飯,入面都係正規嘅加咗提子乾菠蘿豬肉鬆腰果,炒出嚟之後粒粒炒到金黃色,惹味又有口感
2019-08-08 1295 浏览
餐廳名同裝修都係泰國餐廳。不過除左泰式仲有台式野食揀。叫左海南雞飯。送湯同野飲。湯係椰子雞腳湯。有好香椰子味。飲落唔似味精湯。海南雞去左骨。叫完唔駛5分鐘就上枱。應該一早整定。不過啲雞骨去唔清。有幾件雞仲食到骨。雞冇乜雞味。不過雞胸肉都唔會鞋。肉量足。油飯有色有味不過唔太香。餐飲揀左冷泡茶。係菊花杞子茶。似係自家製。有淡淡菊花味。小店似係家庭式作業。店員風趣有禮。$60有湯有飯有野飲。價錢屬同區抵食之選。
餐廳名同裝修都係泰國餐廳。
不過除左泰式仲有台式野食揀。
叫左海南雞飯。送湯同野飲。
湯係椰子雞腳湯。有好香椰子味。飲落唔似味精湯。
海南雞去左骨。叫完唔駛5分鐘就上枱。應該一早整定。
不過啲雞骨去唔清。有幾件雞仲食到骨。
雞冇乜雞味。不過雞胸肉都唔會鞋。肉量足。
油飯有色有味不過唔太香。
餐飲揀左冷泡茶。係菊花杞子茶。
似係自家製。有淡淡菊花味。
小店似係家庭式作業。店員風趣有禮。
$60有湯有飯有野飲。價錢屬同區抵食之選。
海南雞飯
2019-08-08
海南雞飯
2019-03-29 1530 浏览
這裏最特別的是主打泰國菜但菜單裏有很多台灣菜的選擇,但並沒有將兩樣菜的精髓做fusion,而是分別放在菜單上。我們今晚叫的都是以泰國菜為主,另加一個柯仔煎。先來拼盤,鴨春卷是最突出的,鴨肉加上蔬菜的組合很美妙。之後是檸檬魚,味道不錯,有少許粉絲一起吃很滋味。冬蔭雞煲附生菜一碟,不是很辣,雞肉也頗嫰口。蚵仔煎原來是最有驚喜的菜弍,樣子和我們平時見的有少少不同,不過一吃便見真功夫,𤐶肉十分滑,加上有些配菜在內,由於吃得太快未清楚入邊究竟是什麼。但因為實在太好味了,細問之下原來大廚是在欣葉做過一段時間的,唔怪之得這裏的台灣菜那麼就水準,下次來的時間一定要點多些台灣菜。

先來拼盤,鴨春卷是最突出的,鴨肉加上蔬菜的組合很美妙。

之後是檸檬魚,味道不錯,有少許粉絲一起吃很滋味。

冬蔭雞煲附生菜一碟,不是很辣,雞肉也頗嫰口。

2019-02-22 1096 浏览
耐唔耐都會經過想試吓呢間小店,但係今晚竟然無位,等左十分鐘先有位😯呢度唔單止有泰式料理,仲有台式😯好多選擇😍啲餸菜係等左幾耐😓,最後尾嗰碟都等左40分鐘先上。但係見到隔離枱都未上曬,上曬佢哋先到我哋,可能廚師比較少。🌟招牌海南雞飯($58)極力推介嘅海南雞飯!👍🏻👍🏻真係好少俾五星!海南雞飯超滑,一點都唔嚡,同埋份量唔細。飯嘅份量多,有好香嘅雞油味但係唔油膩,飯唔會太濕,係一粒粒嘅飯粒。咁嘅質素,真係好抵食!(仲要係晚餐)👍🏻🥦清炒西蘭花($62)唔係好大碟,但係炒得好食,唔油膩。西蘭花唔會太硬,唔會太腍。🐷泰燒原塊豬頸肉($75)望落好乾,但係其實好腍,有少少肥膏係瘦肉中間,平均分佈。切到好薄,份量啱啱好。蝦醬炒通菜($65)炒得好香,唔油膩。D菜係新鮮嘅青綠色。但係唔係好大碟。🍜台式太婆牛肉麵($68)見到個名咁特別就叫咗,其實即係紅燒牛肉麵牛肉好腍同埋好大舊😋。D麵幾幼,份量男人就唔夠😅。但係個湯好濃,差唔多飲左一半🤣。🦐大蝦炒金邊粉($68)又係幾大碟嘅份量,金邊粉炒得唔濕,幾好味,都有好多蝦同埋唔細隻。價錢算抵👍🏻老實講一開始冇乜點樣期待過呢間小店,去出乎意料之外嘅好味😋環境

呢度唔單止有泰式料理,仲有台式😯好多選擇😍
🌟招牌海南雞飯

🌟招牌海南雞飯($58)
🥦清炒西蘭花

🥦清炒西蘭花($62)
🐷泰燒原塊豬頸肉

🐷泰燒原塊豬頸肉($75)
蝦醬炒通菜

蝦醬炒通菜($65)
炒得好香,唔油膩。D菜係新鮮嘅青綠色。但係唔係好大碟。
🍜台式太婆牛肉麵

🍜台式太婆牛肉麵($68)
🦐大蝦炒金邊粉
🦐大蝦炒金邊粉($68)

老實講一開始冇乜點樣期待過呢間小店,去出乎意料之外嘅好味😋環境亦唔錯,服務員唔會太周到,可能太忙,可以親切D☺️。如果上菜快D就好啦。因為佢嘅海南雞飯,同埋超抵食,一定會繼續幫襯😁💪🏻。
2019-02-10
🥦清炒西蘭花
🐷泰燒原塊豬頸肉
蝦醬炒通菜
🦐大蝦炒金邊粉
2019-02-10 835 浏览
自從九龍城和灣仔也結束營業的大婆牛肉麪,我們一直尋找,希望可以尋回熟悉的味道,經過這麼多年後,終於找到了。簡單的肉燥飯,牛肉麵,鹽酥雞和涼拌豬耳絲,簡直同一個味道!第一次去是中午,帶著小朋友,時間比較趕,於是我們夫婦二人,改天再去試了晚飯,我們更肯定是同師父的手筆,當晚,當然也是大滿足,不單台灣菜,連泰菜也有驚喜!最後還是忍不住問了負責人,會否和昔日大婆牛肉麵有什麼關係呢?結果,真是幸運!簡直有他鄉遇故知的感覺!簡直興奮!一定會常來!

簡單的肉燥飯,牛肉麵,鹽酥雞和涼拌豬耳絲,簡直同一個味道!

不單台灣菜,連泰菜也有驚喜!

• 大婆牛肉麵
  • 鹽酥雞
  • 三杯雞
  • 涼拌耳絲
2019-02-02 741 浏览
母親大人今日唔煮飯,兩個人落街揾飯食。泰色食開左一段時間,街坊嘅我地點會唔走泥試下?午餐set有泰式同台式選擇,一人叫一款試下先。我㨂海南雞飯,另送椰子雞腳湯。先講海南雞,雞肉好滑唔黏牙,仲好有雞味。飯質感啱啱好又唔會太硬或太濕。值得一提就係三色醬,點任何一隻味你都會覺得好食,好有層次感。母親大人就揀台灣太婆牛肉面。嘩!牛肉牛筋份量唔少,媽媽本身以為唔夠食,但食完成碗係超飽囉。牛肉好入味又唔un,湯底又夠香👍🏻呢餐盛惠$134抵呀!
午餐set有泰式同台式選擇,一人叫一款試下先。
呢餐盛惠$134抵呀!
2019-01-29 389 浏览
有晚我差唔多10點走入去, 老闆娘真是好好, 肯做埋我生意, 佢真是好nice, 我們咁晏踩入去, 佢都依然招呼周到, 介紹我們食好嘢, 食物水準一流! 所以要繼續幫襯! 今次我們8點幾去到, 可能係星期一, 所以唔算多人, 我們2個人叫左5樣嘢, 泰式生蝦, 麻辣魚皮, 生菜包, 串燒拼盤, 黃咖哩軟殼蟹我太肚餓, 所以進入眼寬肚窄的情況, 而老闆娘好好, 真係良心小店, 佢見我仲想叫嘢食, 就提我已經好夠食, 我們有機會食唔哂, 真是唔夠先再加啦😊😊生蝦抵食; 串燒燒得啱啱好, 配埋沙嗲汁一流; 麻辣魚皮, 夠麻又爽口, 必叫之選; 生菜包既生菜好fresh, 無黃無爛, 係正菜黎架😁😁; 黃咖哩軟殼蟹真是好美味,好出息, 相信連埋蒜蓉包就可以撈埋咖哩汁一齊食應該會更加正! 老闆娘有推介三杯雞, 不過今次無機會試, 但是隔離枱有叫, 睇個樣好正, 聞到真是好香, 下次要再黎試下佢真是好準, 我們的確食唔哂😅😅 我們自備餐盒, 帶走返去當小食食😋😋最估唔到老闆娘認得我, 我諗每日咁多人來來往往, 我又唔係頻密光顧的食客, 佢認得我仲請我食甜品, 真是雙重開心誠意推介俾大家
所以要繼續幫襯!

, 相信連埋蒜蓉包就可以撈埋咖哩汁一齊食應該會更加正!

誠意推介俾大家
2019-01-28
  • 黃咖哩軟殼蟹
  • 胡椒蝦
  • 麻辣魚皮
2018-11-21 429 浏览
喬遷到天后的泰色食餐廳,今天我們一行三人,再次相約去食晚餐,該店馳名的海南雞飯,泰式小食拼盤和芒果糯米飯是必食之選,海南雞夠嫩滑😋,春卷香脆👍,糯米飯好吃😋,食物水準仍然保持,值得一試,推薦👍
2018-10-27 367 浏览
尋日有一位識咗成廿年嘅朋友約我食飯,我哋去咗呢間泰國🇹🇭台灣🇹🇼菜度食。之前已經食過一次台式同泰式菜,今次再去試一啲純泰式比較傳統嘅菜式,包括有泰式生蝦🦐、海南雞飯🐥、黃咖哩軟殼蟹🦀、蝦醬通菜🥙、蒜蓉包🥖同埋芒果糯米飯🍚。今次冇叫到台式,係叫叫吓唔記得咋!🖍️入到正題啦,開始講嘢食喇!首先講下泰式生蝦🦐。啲蝦🦐🦐好新鮮,賣相都唔錯上面。上面有蒜片同埋紅辣椒🌶️,紅辣椒🌶️呢我就無食,因為我唔係好食辣,本身個醬汁都已經係夠辣了,個汁好惹味,又唔算勁辣,我都食得入口。跟住黃咖哩軟殼蟹🦀🦀佢同我上次食嘅黃咖哩蟹🦀有好大分別,啖啖肉,咖哩偏甜,對於鍾意食甜嘢嘅我覺得好滋味。蝦醬通菜🥙就so far so good啦,冇特別嘅咩comment。蒜蓉包🥖就冇上次咁好喇,唔夠熱同埋燶咗啲。海南雞飯🐥呢啲飯質比較乾身,雞亦都係比較偏乾,個人嘅喜好係比較喜歡食多油嘅,所以呢個我唔會畀佢滿分,但有啲人鍾意食乾身嘅,佢就算好唔錯喇!最後係芒果糯米飯🍚芒果好甜無根,糯米飯好綿,分量作為甜品剛好,两個人食,唔會覺得頂住或好滯,食飽晒都仲食得落,好好味!我哋仲叫咗一支象啤🍻添好抵飲呀,16蚊💰一支咋!我哋一支兩份sha

🖍️入到正題啦,開始講嘢食喇!首先講下泰式生蝦🦐。
泰式生蝦

跟住黃咖哩軟殼蟹🦀🦀
黃咖哩軟殼蟹

蝦醬通菜

蒜蓉包🥖就冇上次咁好喇
,唔夠熱同埋燶咗啲。

海南雞飯🐥呢
招牌海南雞飯

最後係芒果糯米飯🍚
芒果糯米飯

我哋仲叫咗一支象啤🍻添
泰國象啤

好抵飲呀,16蚊💰一支咋!我哋一支兩份share,本身我唔係咁鍾意飲酒但係係咁以飲少少啦,高興嘛

今次去比上次人多,都full咗大半場,全部卡位都爆滿,卡位坐得舒服
,我都磨爛蓆到差唔多11點🕚,人哋收工先走,老朋友聚舊,仲要佢記得我就生日🎂,
大🈵足。
招牌海南雞飯
芒果糯米飯
泰國象啤
2018-10-17 217 浏览
掛住品嚐,完全忘記影機食先海南雞,掂。有雞味不肥好幼嫰,有齊3種醬㸃雞。黃咖哩蟹,好好味。隻蟹再大隻D更好。鴨春卷,唔錯。炸得不油不覺膩但脆。涼拌豬耳,可口。麻油清香,豬耳夠爽口。炒雜菜,美味。今餐選擇熱食蔬菜,無叫泰式沙律。芒果沙冰,。芒果蓉味濃,沙冰攪拌得幼滑。芒果糯米飯,真不錯。芒果清甜,配合黏性的糯米一起吃炸蝦餅,還可以。現在的size是細細件,口感有啲dry。如果造大件啲口感應該會豐膄啲。唯獨是服務人手少,今天晚飯時段只得2位服務員。追單時,佢哋都態度良好!
掛住品嚐,完全忘記影機食先

海南雞,掂。有雞味不肥好幼嫰,有齊3種醬㸃雞。
黃咖哩蟹,好好味。隻蟹再大隻D更好。
鴨春卷,唔錯。炸得不油不覺膩但脆。
涼拌豬耳,可口。麻油清香,豬耳夠爽口。
炒雜菜,美味。今餐選擇熱食蔬菜,無叫泰式沙律。
芒果沙冰,
。芒果蓉味濃,沙冰攪拌得幼滑。
芒果糯米飯,真不錯。芒果清甜,配合黏性的糯米一起吃

2018-09-19 261 浏览
有驚喜嘅泰食ooooooooooo~~🤗🤗天后北角嗰頭其實都有好多泰式restaurant, 說真的呢間我真係食得滿足嘅!份量夠亦好食😄😄肉片完全冇鬆肉粉 有咬口得嚟又唔硬 係有小小乾姐粉皮超級超級好吃 大塊 彈口 有咬口😍😍味道適中👅👅 鑊氣十足🔥🔥泰式奶茶香香的💕💕其實menu係有泰台兩國菜 以為會做得唔專會伏 so far泰戈邊是有料的👍🏻👍🏻 味道:6.5/10肉片芥蘭炒粉皮$52
有驚喜嘅泰食ooooooooooo~~🤗🤗
份量夠亦好食😄😄
肉片完全冇鬆肉粉 有咬口得嚟又唔硬 係有小小乾姐
粉皮超級超級好吃 大塊 彈口 有咬口😍😍
味道適中👅👅 鑊氣十足🔥🔥
泰式奶茶香香的💕💕

肉片芥蘭炒粉皮
2018-09-08 191 浏览
因為一啲事情,我老公嘅工作夥伴分別同一時間由關島同廣州嚟到香港。我老公做東道主請佢哋食晚飯。因為佢哋住喺太古同埋將軍澳嘅關係,我推介咗呢間喺砲台山嘅泰式餐廳畀佢。 我哋一行五人八點幾嚟到呢間餐廳,星期五嚟講呢間餐廳唔算好多人,直至攞到離開嘅時候,入座率都係得一半左右。可能因為地方較偏,同埋新開冇耐,所以未有人識,咁樣仲好,唔使同人逼,唔使等位就可以食到隱世美食。但其實佢距離砲台山地鐵站,只係六七分鐘嘅步行路程,一啲都唔遠。想嚟試下嘅朋友可以喺砲台山嘅A1出口出,向左手邊過對面馬路一直向左手邊緣轉彎位行,過咗巴士站過咗一條街跟住到過埋木星街,右轉入下一條叫水星街,行幾個舖位就到㗎喇。裏面嘅空間感唔錯坐得幾舒服,冷氣亦都好足夠。今次嘅菜單係由老闆發板,我哋分別試咗好多泰式同埋台式嘅經典菜式。呢間餐廳可以話集合咗台式同埋泰式嘅著名菜式,我哋分别點咗有頭盤嘅辣魚皮啦,泰式鳳爪啦,台式嘅蠔仔煎,烏頭魚,咖哩蟹,三杯雞,泰式小食拼盤。我哋仲叫咗兩個湯包括冬陰功湯同埋椰子雞湯,仲有甜品椰汁糕。另外我就試咗凍泰式奶茶同埋香茅茶。我原本想試埋佢個生蝦㗎,但係後尾好似叫得太多餸,所以就冇落order。個人

個人覺得呢一間泰式餐廳系泰式菜方面係做得比台式菜出色嘅,佢雖然唔係泰國人開,但係啲味道好唔錯,食落亦唔覺有味精,同埋好切合到香港人嘅口味,絕對可以encore嘅。
泰式鳳爪
烏頭魚
椰子雞湯
黃咖哩蟹蓋
2018-08-17 185 浏览
天6月份新開呢間泰色食泰國菜,之前同D蜜友試過好滿意,今日老公生日即刻book位同佢試,食過都讚味道好、價錢合理,尤其D侍應姐姐好服務態度,笑容滿面,厨房出菜又快靚正,令人食得好舒服環境又好舒適,所以值得同佢寫篇食評讚揚下向大家推介下啦!海南鷄好滑、賣相靚,大蝦炒金邊粉好味道,泰式通菜野味,炸蝦餅併盤即炸香趣,飲品香芒沙冰、椰汁紅豆三色冰、香茅茶正,甜咼椰汁香芒糯米飯香甜軟滑,總之系滿足滿意食肆之算。吾系幫佢賣廣告,而系真心推介……
2018-08-17
庆祝纪念
生日
  • 海南鷄
1K
2018-08-06 183 浏览
泰國菜在香港是受歡迎菜式之一 , 今晚在天后探朋友, 大家想吃泰菜.  經過 水星街 泰色食, 見門面裝潢, 充滿東南亞風的熱帶風情.  決定試試.門外餐牌, 菜式不錯, 價錢吸引, 全日不設加一服務費, 好親民.食物選擇有泰國菜, 也有台灣菜.有泰國姐姐在門口坐陣. 餐廳環境有泰國風味, 座得舒服, 以木製枱椅為主, 店內燈光微黃.店員服務快速, 安排座位寬敞,  餐牌食物選擇都多. 我們先點了兩杯凍飲,青檸檬梳打 $20芒果沙冰 $30飲品材料足, 絕不欺場, 不止是梳打...水, 及沙冰的....冰, 那么簡單.  好原汁原味 上菜都算快. 泰式小食拼盤 $78   (有蝦餅,   春卷,  雞翼)泰式炸蝦餅 炸蝦餅好好食, 總共四大粒, 炸粉唔厚, 時間啱啱好, 食落唔乾, 唔會油,  蝦肉彈牙, 有蝦味. 春卷 炸得香脆, 皮薄餡滿, 沾些泰式酸甜醬, 真滋味. 蒜蓉軟殼蟹 - 小辣  $148 蒜蓉, 紅辣椒粒, 黑胡椒碎, 川椒葉都炸得勁香, 上檯香氣撲鼻 !!軟殼蟹全身炸得酥脆, 炸粉較薄, 入口鬆軟, 全隻可吃, 外脆內軟. 幸好我們點了小辣, 因為怕辣的朋友, 吃了
食物選擇有泰國菜, 也有台灣菜.
有泰國姐姐在門口坐陣.
店員服務快速, 安排座位寬敞,  餐牌食物選擇都多.
我們先點了兩杯凍飲,
青檸檬梳打 $20
芒果沙冰 $30

上菜都算快.
泰式小食拼盤 $78   (有蝦餅,   春卷,  雞翼)
泰式炸蝦餅
春卷
炸得香脆, 皮薄餡滿, 沾些泰式酸甜醬, 真滋味.
蒜蓉軟殼蟹 - 辣  $148
幸好我們點了小辣, 因為怕辣的朋友, 吃了要飲水.

或可加上生菜絲一起吃, 又可加點酸甜汁, 增添味道. 好滿意.
大蝦炒金邊粉 $68
大大碟, 炒得很夠鑊氣,
鮮蝦大大隻, 入口彈牙, 材料足, 夠新鮮, 味道很好.
金邊粉炒得清爽, 濕度控制得好, 無癡埋, 調味不錯,  有鑊氣.
整體而言, 食物水準不錯, 店員服務態度也好, 收費合理, 沒有加一小費.  我們好滿意.
店內值得欣賞的飾物也不少.

下次會再來.
  • 大蝦炒金邊粉
  • 泰式小食拼盤
2018-07-31 127 浏览
天后有好多小店,放工黎食真係一個唔錯的選擇。菜式都好多元化 6點半就到喇,當然唔多人咯,呢度有泰國菜加台灣菜,兩樣都岩我 Menu好豐富! 價錢合理! 我有目標心水, 好快諗好落單。 生蝦! 有成10隻!! 好抵! 好新鮮!肉質彈牙, 個醬好辣,正! 酸辣魚皮! 魚皮本身係好少有既菜式! 收工食到好開心! 後勁好勁! 但有少少覺得唔夠魚味要食下熱野打打底先!要左大婆牛肉麵😂提提大家是辣的!牛肉麵好食,多牛肉👍🏻👍🏻👍🏻最後要左燒魚😍鮮甜!本身都好夠味,點汁就多層次d😝😝
天后有好多小店,放工黎食真係一個唔錯的選擇。菜式都好多元化

最後要左燒魚😍鮮甜!本身都好夠味,點汁就多層次d😝😝

2018-07-30