2021-03-31 42 浏览
路德圍不嬲都有好多好嘢食,最近見到一間新開嘅叫做泰谷嘅小食店,食物選擇豐富,我哋叫咗:1️⃣原隻燒龍(配谷谷龍蝦芝士醬)$158 芝士鋪滿成隻龍蝦,配香草蒜蓉醬汁,食落勁惹味,隻龍蝦係藍龍蝦,肉厚鮮嫩,彈牙可口,正!2️⃣谷谷趣味盒$36 個人覺得勁抵食,大大份,炸薯條、炸帶子、炸蟹鉗、炸魚手指,全部都好香口!最好味就係蟹鉗,咬一啖回彈力十足,香脆鮮味,啖啖肉!配秘製沙律醬同埋泰式酸辣醬,雙重食法😆鐵板系列一定要叫,即叫即炒,香噴噴3️⃣魷魚🦑鬚蒜蓉味嘅魷魚鬚好新鮮,唔會腥,食落好Q彈,同埋真係好入味,佢啲蔬菜都好好味,洋蔥勁甜,成兜食晒😛4️⃣牛柳粒分量十足,泰式酸辣味牛柳粒真係第一次食,味道濃郁,好開胃!鐵板系列加$12就可以配谷谷特飲 ($22以上補差價),揀左:5️⃣谷谷龍眼冰$26店主話係自己煲嘅,一見到有咁多龍眼肉就知係真材實料,飲落好清甜,夏天飲一定好正!甜度適中,冇加冰,唔會溝淡杯嘢飲。6️⃣手標泰式奶茶$22賣相好靚,勁大杯,好好飲呀,我覺得一定要叫!食泰菜真係一定要飲泰式奶茶,茶味十足,奶味濃郁。呢間小食店服務態度好好,食物質素好,推薦!😋
1️⃣原隻燒龍(配谷谷龍蝦芝士醬)$158

2️⃣谷谷趣味盒$36

鐵板系列一定要叫,即叫即炒,香噴噴
3️⃣魷魚🦑鬚

4️⃣牛柳粒
分量十足,泰式酸辣味牛柳粒真係第一次食,味道濃郁,好開胃!

5️⃣谷谷龍眼冰$26

6️⃣手標泰式奶茶$22

呢間小食店服務態度好好,食物質素好,推薦!😋
2021-03-30 74 浏览
🥥🥤椰汁冰 ($20)•因為我本身中意飲甜野,所以依杯椰汁冰好岩好🤪二十蚊大大杯👍🏻不過就可以再凍啲-💙💜🍋🍹藍碟青檸梳打 ($22)•藍紫漸變色真係好靚🤩青檸梳打酸同甜既比例岩岩好,好解渴👍🏻-🍢🔥🍗串燒 ($16@1串,$42@3串,$82@6串)•我就嗌左雞肉、牛肉、同雞腎。串燒份量都好多,一串都幾重🤩😂雞肉好嫩滑,牛肉一啲都唔韌 ,雞腎好爽。配埋既沙嗲汁都好好食,幾推介👍🏻-🍗香茅雞翼 ($22@3件)•香茅味就唔係好岀🤔不過雞皮燒到好香好脆☺️
🥥🥤
椰汁冰 ($20)

💙💜🍋🍹
藍碟青檸梳打 ($22)

藍紫漸變色真係好靚🤩青檸梳打酸同甜既比例岩岩好,好解渴👍🏻
🍢🔥🍗
串燒 ($16@1串,$42@3串,$82@6串)

🍗
香茅雞翼 ($22@3件)

香茅味就唔係好岀🤔不過雞皮燒到好香好脆☺️
2021-03-17
2021-03-10 132 浏览
荃灣路德圍出晒名多野食😋最近就開咗間泰式小食店 除咗有串燒,泰式小食,鐵板燒,煎餅之外 竟然仲有龍蝦 夠晒吸引😍.📌鐵板龍蝦海鮮炒麵 $98嚟到緊係要try try個龍蝦😎呢個鐵板餐就有半隻龍蝦配谷谷龍蝦汁 面頭再淋上厚厚嘅半溶芝士🦞麵底可以揀泰國公仔麵,烏冬,金邊粉 我就揀咗公仔麵🇹🇭成個配搭夠晒邪惡😈龍蝦係即叫即劏 超新鮮 食落真係好鮮甜🤩仲要好大隻 啲肉好容易就起到出嚟 啖啖肉🤤麵底份量超多 落咗兩個公仔麵 兩個女仔share都夠食‼️我自己覺得個麵炒得都唔錯 但係朋友就話係泰國食嗰啲好乾身爽口煙韌啲🤔個麵仲加咗洋蔥同椰菜炒 唔會淨係得麵咁dry🧅.📌雙拼鐵板 $30我揀咗魷魚鬚拼牛柳粒🦑🐮醬汁有黑椒汁,蒜蓉汁同冬陰公汁可以揀🌶平時好少見有冬陰公汁 幾特別 酸酸辣辣😝牛柳粒冇乜牛味 肉質唔算好腍都幾多筋吓🥺魷魚鬚就正正常常 配埋個冬陰公汁都幾夾 好有泰式風味😌
📌鐵板龍蝦海鮮炒麵 $98
鐵板龍蝦海鮮炒麵

📌雙拼鐵板 $30
雙拼鐵板

鐵板龍蝦海鮮炒麵
雙拼鐵板
荃興徑呢邊有好多小食店,最近新開左一間叫泰谷小食店。舖頭主打串燒同鐵板,未行過去就已經聞到好大陣嘅香味仲記得當時係比一股蒜蓉香吸引咗過去。現叫現炒所以都等左一段時間,不過真是好值得,好好味,而且價錢都好合理!我叫左魷魚雙拼雞腎(鐵板)、豬肉和雞腎串燒、泰式手標奶茶、仲有新出的香蕉Pancake。特別推介下面兩款:香蕉Pancake$25雖然同泰國路邊攤的做法唔同,但味道好香甜濃郁,差d想叫多份,而且是泰國的價錢!鐵板雞腎魷魚$30份量好多,兩個人食完覺得好滿足!之外鐵板炒仲有一啲野菜墊底,加埋蒜蓉汁真係好夾,而且好香!
仲記得當時係比一股蒜蓉香吸引咗過去。現叫現炒

香蕉Pancake$25

鐵板雞腎魷魚$30
2021-02-28
下午茶
  • 鐵板雞腎拼魷魚(配蒜蓉汁)
  • 香蕉Pancake
  • 泰式手標紅茶
2021-03-01 757 浏览
荃灣路德圍出名有勁多好嘢食亦經常有小吃店進駐每次去掃街都可以食到好滿足轉角位上個月新開左間主打食泰國街頭小食既「泰谷」餐牌好多野食揀有鐵板燒、串燒、龍蝦炒麵、泰式特飲等等係街邊食新鮮熱辣而且好有風味仲吸引左唔少人經過黎點餐添 🤣。/ ✨ 串燒 ($16一串) /雞肉、雞腎($16一串)、羊肉($22一串)各有五件大大件連皮一齊先入晒味三款都係最推介嘅如果真係要我揀我都係會三款要哂雞肉保持嫩滑多汁、雞腎勁彈牙而且厚度適中羊肉串亦都唔係好多地方有、食落唔怕乾身同埋佢哋醃得真係好入味 🍗。/ ✨ 鐵板龍蝦海鮮炒金邊粉 (配谷谷龍蝦汁) $98 /帕巴臣芝士鋪滿烤香左既龍蝦🦞仲有大量椰菜非常豐富而且超級惹味$98 有半隻好抵食🤤燒過嘅龍蝦肉保持鮮嫩彈牙起肉之後可以啖啖肉咁連埋芝士🧀同秘製谷谷龍蝦汁一齊食好滋味。/ ✨ 鐵板燒 ($30一餸 加餸每款+$12) /鐵板系列係必點🔥即叫即整唔駛等好耐就可以食到新鮮熱辣嘅鐵板燒我地點左🐮牛柳粒 x 魷魚鬚(蒜蓉汁少辣)本身以為咁平應該唔會有好多點知又不少魷魚鬚同牛柳粒之餘鋪滿左蒜蓉粒蒜蓉既香味配埋鐵板燒嘅香味總知就係勁惹味‼️魷魚鬚夠彈牙又新鮮牛柳粒雖
荃灣路德圍出名有勁多好嘢食
亦經常有小吃店進駐
每次去掃街都可以食到好滿足
轉角位上個月新開左間主打食泰國街頭小食既「泰谷」
餐牌好多野食揀有鐵板燒、串燒、龍蝦炒麵、泰式特飲等等
係街邊食新鮮熱辣而且好有風味
仲吸引左唔少人經過黎點餐添 🤣

/ ✨ 串燒 ($16一串) /
雞肉、雞腎($16一串)、羊肉($22一串)
各有五件大大件連皮一齊先入晒味
三款都係最推介嘅如果真係要我揀我都係會三款要哂
雞肉保持嫩滑多汁、雞腎勁彈牙而且厚度適中
羊肉串亦都唔係好多地方有、食落唔怕乾身
同埋佢哋醃得真係好入味 🍗

一齊食好滋味

/ ✨ 鐵板燒 ($30一餸 加餸每款+$12) /
鐵板系列係必點🔥
即叫即整唔駛等好耐就可以食到新鮮熱辣嘅鐵板燒
我地點左🐮牛柳粒 x 魷魚鬚(蒜蓉汁少辣)
本身以為咁平應該唔會有好多
點知又不少魷魚鬚同牛柳粒之餘鋪滿左蒜蓉粒
蒜蓉既香味配埋鐵板燒嘅香味
總知就係勁惹味‼️
魷魚鬚夠彈牙又新鮮
牛柳粒雖然有少少韌但係超級入味
不得不提既驚喜位係有好多炒椰菜、洋蔥🧅
配埋鐵板燒汁食風味一流

/ ✨ 谷谷龍眼冰 $26 /
飲得出真材實料🥤甜度主要來自龍眼本身而非糖精
仲有勁多龍眼肉係杯底
味道清甜解膩而且無加🧊
就算飲到尾到無淡味到
抵飲過手調店好多
如果點左鐵板系列仲可以以優惠價飲到!

店員服務態度細心
有時又會比紙巾我哋