2023-11-10 301 浏览
我真想知啲好評係點嚟,以前食過兩次中午,下午茶,啲野都咸到飛起,呢次比多次機會,食早餐,點左個腸仔蛋,呀姐問要多士定方包,晨早留留都未訓醒,就要大腦急轉彎,第一次食點知有咩分別呀,呀姐即刻吹「快啲啦!」,要你唔准諗即刻答。你估你係牛奶公司咩?定林雪?腸仔就好正常,隻蛋煎爛哂,其實都唔緊要,唔難食就得,多少都算好食,厚多士唔係化石,點知。。。啲米粉有up味,仲要好up。。。。啲侍應呀姐好似欠左佢咁,凶神惡煞咁。點解會有人話服務好😥
2023-02-19 733 浏览
去泰國餐廳唔爭氣食左港餐頹飯,一啲都唔頹。服務好到我有少少嚇親,事關侍應幫我將餐具放入熱水浸😯茶記文化下少左呢啲嘢好正常,有就要讚。講返主食,佢個腸仔竟然好好食😋少少似廚師腸,豬扒都好食🤤好飽都忍唔到食晒🤣🤣😂😂懶人都忍唔住要打食評俾佢
講返主食,佢個腸仔竟然好好食😋少少似廚師腸,豬扒都好食🤤
好飽都忍唔到食晒🤣🤣😂😂
懶人都忍唔住要打食評俾佢
上星期六去九龍城買大閘蟹,係附近食個下午茶,經過呢間泰象館茶餐廳以為佢係食泰國菜,點知原來只係得個名係泰象館,餐廳供應既全部都係茶記小炒,定價尚算合理,四點半去到佢話5點last order,知道佢地收6點已經即刻落單,店員勁無禮貌咁話,食就食唔食就過主,你企係出面諗諗先,入黎要掃安心出行,我都唔係好想掃你針卡咁麻煩,諗住只係茶餐廳既質素都唔會有太高期望,但都唔係無禮貌對待囉,如果餐廳坐滿人招呼唔到都算啦,餐廳得一枱熟客,咁趕客既態度我都好懷疑點解都可以有咁多好評

2022-10-30 409 浏览
又係Bookmark 左一段時間的餐廳因為泰象館食過幾次都好味,見佢開茶餐廳都想試下😝自己一個做完facial, 2點幾入座,人不多環境保留泰式裝修風格,座位大約40個左右,座位寬敞,坐得舒服😉餐廳提供早午同下午茶餐,另外有中式小菜,價錢相宜,冇晚餐供應本身點左中式牛柳,不過廚房話牛柳未解凍好,建議轉豬扒,我就冇轉豬扒🤪點左:==========🔹韮黃蝦仁炒蛋(配例湯及飲品)$52先上例湯係中式南瓜湯🫕,飲到淡淡南瓜味,調味適中,味精唔重蝦仁🦐炒蛋🥚以呢個價錢黎講份量都幾多,韮黃,蔥同蝦的份量都好足👍🏻新鮮炒起非常熱辣辣🔥蛋炒得夠嫩滑且調味適中,加埋韮黃蔥粒食起黎夠香口,蛋亦有蛋香🫶🏻蝦方面就一般貨色,明白以呢個價錢不能要求有新鮮蝦,蝦唔算太爽口,蝦味亦唔重🫣小炒難免會多油,但佢呢個油量可接受,食完碟底油唔多,食完亦唔會好膩🫰🏻跟餐熱檸水檸檬🍋夠香冇苦味,水冇異味,飲落好舒服😊==========整體用餐體驗滿意,店員有基本禮貌☺️以佢個定價黎講性價比幾高,有機會會回訪試下午茶餐🫠
又係Bookmark 左一段時間的餐廳
因為泰象館食過幾次都好味,見佢開茶餐廳都想試下😝
自己一個做完facial, 2點幾入座,人不多
點左:
==========
🔹韮黃蝦仁炒蛋(配例湯及飲品)$52
先上例湯係中式南瓜湯🫕,飲到淡淡南瓜味,調味適中,味精唔重
新鮮炒起非常熱辣辣🔥
跟餐熱檸水檸檬🍋夠香冇苦味,水冇異味,飲落好舒服😊
==========
整體用餐體驗滿意,店員有基本禮貌☺️
以佢個定價黎講性價比幾高,有機會會回訪試下午茶餐🫠
美食餐廳推廌 I 泰象馆茶餐厅🎁泰象馆茶餐厅菜單全面升級,延續大菜小作、老菜新作的精神,將記憶中的古早味,揉合傳統與創新,重新演繹『黑白滷、潮茶、砂鍋菜』的新風味。新菜單中增加三十多道新菜色,個人獨享或家庭聚餐皆適合,3~4人套餐有找。💕餐點如何?價位如何?🎈胡麻養生蔬很清爽,沒有過多的調味,脆甜的菠菜,配上胡麻醬,吃的健康又美味~🎈蔥油烏骨雞丰盛町使用了少見的新鮮烏骨雞來做這道菜,皮Q肉嫩的口感讓每一口都軟嫩有彈性,再配上師傅自製的蔥油醬,香氣四溢令人回味,吃起來又嫩又滑,蔥香四溢,昝很下飯的一道菜~🎈阿婆紅燒肉光是那紅亮的顏色,就讓人食指大動~選用台灣在地五花肉,以豆腐乳、紅麴米、酒釀、冰糖、醬油燉煮至上色收汁,最後佐以紹興酒提味,肥肉嫩而不爛,吃起來不膩口,鹹甜鹹甜,會讓人多扒好幾口飯外,吃完更是大大的滿足~🎈青龍嚇皮蛋青龍椒吃起來不辣而且甜脆爽口,搭配上炸過的皮蛋快炒收汁,香味十足,配酒配飯都好吃~🎈土魠魚白菜滷以蝦米、蒜末、扁魚提香保留濃濃古早味,大白菜燉煮後軟嫩的非常入味,湯汁有著白菜的清甜及配料的香氣,大白菜入口即化的美妙口感,再搭配香酥的土魠魚,讓人忍不住一口接一口停不
美食餐廳推廌 I 泰象馆茶餐厅

🎁泰象馆茶餐厅

💕餐點如何?價位如何?
🎈胡麻養生蔬
🎈蔥油烏骨雞
🎈阿婆紅燒肉
光是那紅亮的顏色,就讓人食指大動~選用台灣在地五花肉
🎈青龍嚇皮蛋
🎈土魠魚白菜滷
以蝦米、蒜末、扁魚提香保留濃濃古早味,大白菜燉煮後軟嫩的非常入味,湯汁有著白菜的清甜及配料的香氣,大白菜入口即化的美妙口感,再搭配香酥的土魠魚,讓人忍不住一口接一口停不下來~
🎈蟹肉巴可莉
將蛋白、蟹肉打成芡汁,淋在春季盛產的青花菜上面再以蝦卵點綴,入口蟹肉鮮甜與蛋白風味完美融合,配上青花菜.蝦卵,增添不同層次口感,讓好吃再升級~
🎈老菜脯雞湯佐雞絲麵
以有台灣黑松露之稱的陳年老菜脯與嚴選雞腿肉燉煮,古早味的香氣在口中漫延開來,配上當季新鮮蘿蔔,讓湯頭更加甘鮮味美,雞肉軟嫩多汁,再搭配傳統雞絲麵,老菜新吃法,完美組合超對味~~
🎈楓乳螺絲卷
螺絲卷層次豐富,用手邊撕邊吃最好吃,炸過的螺絲捲外脆內軟,沾著楓糖和煉乳特調的沾醬,香酥可口、慾罷不能~
🎈重磅綠拿鐵
以新鮮蔬菜為基底,添加芭樂、堅果提味,喝的出真材實料,身體無負擔,吃完大魚大肉,肯定要點一杯來喝~
🎈金桔檸檬
不惜重本,滿滿的檸檬片圍在外圈,補充了維他命C,好喝又好拍
🎈爆米香觀音拿鐵
鹹蛋黃奶蓋香甜帶鹹,撒上酥脆的爆米香,口感濃郁,配炭焙茶香,每口都讓人回味,就算不是來用餐,來這裡喝下午茶也很讚~

泰象馆茶餐厅
九龙城衙前围道34号地舖
2022-09-28 201 浏览
隱藏版巷弄內的名店❤️泰樂泰國料理一開店就有滿滿的人潮平假日都需要排隊等候打拋豬、綠咖喱屬於重口味的唷~高記生炒魷魚位於黃石市場內的平價人氣美食古早味的口感~生炒魷魚湯頭偏甜不少在地人會來外帶蘿蔔糕跟糯米腸鳳梨寶堡店內環境舒適,很多鳳梨的擺飾蠻可愛的蛋餅外皮特別酥脆! 極度推薦大家來試試
隱藏版巷弄內的名店❤️
泰樂泰國料理
一開店就有滿滿的人潮
平假日都需要排隊等候
打拋豬、綠咖喱屬於重口味的唷~

高記生炒魷魚
位於黃石市場內的平價人氣美食
古早味的口感~生炒魷魚湯頭偏甜
不少在地人會來外帶蘿蔔糕跟糯米腸

鳳梨寶堡
店內環境舒適,很多鳳梨的擺飾蠻可愛的
蛋餅外皮特別酥脆! 極度推薦大家來試試
2022-09-23 102 浏览
金牌沙爹牛肉麵🍜之前見某YouTuber 介紹過,話係沙爹牛肉麵關注組第一名,所以來朝聖,間鋪很隱蔽,唔睇過介紹應該搵唔到,一坐低店員就介紹我沙爹牛肉麵餐,應該很多人食🤔。沙爹牛肉麵🍜賣相幾吸引,沙爹汁勁濃味,沙爹味其實都唔算太重但勁甜+勁鹹😖,牛肉入味亦都夠淋,但食完有種要洗腎的感覺😓。
金牌沙爹牛肉麵🍜

沙爹牛肉麵🍜賣相幾吸引,
2022-09-09 119 浏览
黎九龍城攞嘢有啲肚餓就揀咗呢間茶餐廳坐低食個下午茶~ 餐牌除咗大路嘅港式下午茶仲有啲泰式元素 價錢全部都好抵食仲包嘢飲 越式生牛肉河 $32$30就有個越式河粉🫣 面頭仲有幾塊生牛肉 牛味都幾濃郁!河粉仲有芽菜、蔥、洋蔥、蒜片 個湯飲落都唔會過鹹好味精咁炸蝦餅拼雞卷 $28炸蝦餅外皮趣卜卜 內裏爽口彈牙 熱辣辣 點埋泰式辣醬正👍🏻 雞卷就以腐皮包住雞肉 口感松鬆炸雞髀配薯條 $35炸雞髀大大隻 夠哂惹味 外皮好脆 不過乾身咗啲啲 但肉質都ok!

越式生牛肉河 $32

炸蝦餅拼雞卷 $28

炸雞髀配薯條 $35
2022-09-01 86 浏览
同朋友喺九龍城廣場睇完阿古仔同青雲套新戲順便食返個午餐,朋友推介附近有間佢經常會幫襯嘅茶餐廳佢嘅小菜係即叫即炒熱辣辣又多款式選擇, 每份小炒都跟例湯、白飯同飲品,cp值極高,是日例湯係青紅蘿蔔粟米湯煲得夠晒火喉好清甜粟米班腩$50炸到外脆內軟加埋粟米同白飯係絕配欖菜肉鬆炒四季豆$50 鹹鹹香香惹味得嚟又幾好味韭黃蝦仁炒蛋$52蛋炒得好香滑,蝦仁、韭黃同蔥花都很足料青檸梳打清新之選凍洛神花茶叫咗少甜味道也不錯 凍咖啡啡味香濃
是日例湯係青紅蘿蔔粟米湯煲得夠晒火喉好清甜

粟米班腩$50炸到外脆內軟加埋粟米同白飯係絕配

欖菜肉鬆炒四季豆$50 鹹鹹香香惹味得嚟又幾好味

韭黃蝦仁炒蛋$52蛋炒得好香滑,蝦仁、韭黃同蔥花都很足料

青檸梳打清新之選

凍洛神花茶叫咗少甜味道也不錯

凍咖啡啡味香濃
2022-08-28 87 浏览
泰象館茶餐廳早幾日經過九龍城,想食個快嘅lunch,就搵到依間泰式茶餐廳。真係好肚餓,咁啱個日人唔多,我同朋友一坐底就嗱嗱聲嗌左兩個lunch😵‍💫越式生牛肉湯河雖然我係泰式餐廳嗌左個越式湯河😂但個湯底好正🥰係類似越式個隻牛骨湯嚟,生牛肉又好稔,再加少少炸蒜,成件事香到不得了🤤我好快就食清光lu😌泰式黃咖哩雞飯我食湯河,我朋友就試試個飯。咖哩香料味好足,真係好有泰式風味,撈飯食好正😆至於雞肉味道質地就正正常常👍🏻餐廳唔知係咪新裝修,環境好新淨,啲位幾寬敞✨有個侍應叔叔講野好溫柔😂整體嚟講,依個價錢食個快嘅lunch又想特別少少,依間茶記試得過~
泰象館茶餐廳

越式生牛肉湯河

泰式黃咖哩雞飯

2022-08-15 67 浏览
又係我呀!今次嚟到位於九龍城嘅泰象館茶餐廳我哋今次嚟都試佢嘅下午茶,我哋叫咗:炸蝦餅拼雞卷炸蝦餅超級好食!蝦米好重,點埋佢嘅泰式酸辣汁簡直係冇得頂!夏威夷pizzaPizza不過不失,上面嘅配料都好豐富:有菠蘿火腿蕃茄等等,而且佢哋嘅Pizza係即叫即焗,非常新鮮!越式生牛肉河朋友叫嘅生牛肉湯河令到我都翠玉的,上面有滿滿嘅越式香料,牛肉嘅份量亦都非常之多,真心推薦比咁多位。清湯雞絲河湯河都幾好食,雞絲嘅份量都好多,而且個湯底都唔好令人頸渴,一道唔錯嘅下午茶。——————為食分界線——————📍 泰象館茶餐廳 (九龍城)九龍城衙前圍道34號地舖推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)人均消費: $60#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧
又係我呀!今次嚟到位於九龍城嘅泰象館茶餐廳
我哋今次嚟都試佢嘅下午茶,我哋叫咗:
炸蝦餅拼雞卷
炸蝦餅超級好食!蝦米好重,點埋佢嘅泰式酸辣汁簡直係冇得頂!

夏威夷pizza

越式生牛肉河

清湯雞絲河

——————為食分界線——————
📍 泰象館茶餐廳 (九龍城)
九龍城衙前圍道34號地舖

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $60
今日同朋友去九龍城行街,記得上次係九龍城試完泰象館泰菜,原來先知道佢附近新開左間子餐廳。餐廳主打港式風味茶餐,推介下午茶同泰式小菜。見到野食大部份$50以下 我哋忍唔住都叫咗幾個set。 仲要包埋飲品,好抵食😍。👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼🅣🅔🅐 🅢🅔🅣🌟 黑松露炒蛋配墨汁包 💰40墨汁包烘熱過外脆內軟🥖🖤,麵包外層表面有芝麻咬上去煙靭脆口,而且帶點鹹香味。 炒滑蛋好嫩滑好厚🍳,再加上黑松露醬,感受到濃濃黑松露香味,黑松露迷嘅我好鍾意🥰又岩打卡。🌟 越式生牛河 💰32生牛肉好新鮮好滑🥩,河粉幼身掛湯 唔錯😋 呢個價錢抵讚👍🏻🌟 炸蝦餅拼雞卷💰28蝦餅好脆口 炸粉係好薄,咬上去裏面有蝦肉🦐食落有口感。雞卷外層包住腐皮,有香濃雞肉味,再點上泰式辣醬,好夾😋。🅛🅤🅝🅒🅗 🅢🅔🅣🌟海南雞飯 💰50雞皮好滑身 雞肉唔唔會好肥膩,肉味好出。飯方面🍚香茅味同黃薑味夠濃 ,唔會好大浸雞油味 食落比較健康。同埋要點海南酸辣醬會提升雞既味道🐥。🅓🅡🅘🅝🅚☕️🌟 椰汁紅豆冰 💰+8椰汁味超濃🥥 再配上大大粒紅豆🫘,好似食緊甜品🤭🌟 即磨咖啡 ~整體黎講🍽~食物好抵食有水準,性價比高。餐廳係懷舊裝修,坐得幾舒服。係一間好貼地

👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼
🅣🅔🅐 🅢🅔🅣

🌟 黑松露炒蛋配墨汁包 💰40

🌟 越式生牛河 💰32
生牛肉好新鮮好滑🥩,河粉幼身掛湯 唔錯😋 呢個價錢抵讚👍🏻

🌟 炸蝦餅拼雞卷💰28

🅛🅤🅝🅒🅗 🅢🅔🅣

🌟海南雞飯 💰50

🅓🅡🅘🅝🅚☕️

🌟 椰汁紅豆冰 💰+8
椰汁味超濃🥥 再配上大大粒紅豆🫘,好似食緊甜品🤭

🌟 即磨咖啡

~整體黎講🍽~
食物好抵食有水準,性價比高。餐廳係懷舊裝修,坐得幾舒服。係一間好貼地嘅泰式地道茶餐廳。

#cc_甜品推介 #cc_九龍城推介
——————————————————
💕Encore指數:4/5
💕餵食指數:4/5
💕環境:4/5
💕推介指數:4/5
——————————————————

如果鍾意我既分享pls follow —> @cc_foodie_dairy ☺️💕

📍 泰象館茶餐廳 (九龍城)
九龍城衙前圍道34號地舖

#泰象館茶餐廳 #九龍城美食 #九龍城好介紹 #九龍城正宗泰菜#九龍城美食推介 #九龍城
九龍城讓你想起什麼舊啟德機場?我就是想起泰國和東南亞美食🍽我每次在富豪東方酒店旁等巴士還是喜歡留意附近有沒有新特色餐廳今次我和仔仔發現性價比高又坐得非常舒服和好味的新泰國茶餐廳叫 泰象館茶餐廳平均一個午餐約$50以下,好經濟又好吃加$5元還有冰凍特飲🥰值$29杯推介消暑又微甜的蜂蜜百香果🍹🐠鹹魚雞粒炒飯 想不到仔仔也點了我最喜歡吃的炒飯淡淡的鹹魚香味撲鼻而來伴隨雞肉和非常脆口鹹香的鹹魚粒配上粒粒分明又帶有油香的炒飯我每吃一口,又意猶未盡再想吃多口不能再吃了,否則全吃掉仔仔午餐🙊份量足夠一位成年男人吃🐮生牛肉金邊粉一上桌子,我覺得很有驚喜外相看來真不錯,碗子很日式我很喜歡那種鮮甜的湯底不像出面加味精般的濃湯大大片牛肉也相當滑溜加上非常滑不留口的金邊粉份量多,好適合大胃王吃
九龍城讓你想起什麼

想不到仔仔也點了我最喜歡吃的炒飯
淡淡的鹹魚香味撲鼻而來
伴隨雞肉和非常脆口鹹香的鹹魚粒
配上粒粒分明又帶有油香的炒飯
我每吃一口,又意猶未盡再想吃多口
不能再吃了,否則全吃掉仔仔午餐🙊
份量足夠一位成年男人吃

生牛肉金邊粉

🐮生牛肉金邊粉
一上桌子,我覺得很有驚喜
外相看來真不錯,碗子很日式
我很喜歡那種鮮甜的湯底
不像出面加味精般的濃湯
大大片牛肉也相當滑溜
加上非常滑不留口的金邊粉
份量多,好適合大胃王吃

蜂蜜百香果茶
生牛肉金邊粉
2022-08-10 41 浏览
基於交通方便咗阿哥又住九龍城我真係去多咗好多九龍城今次就同阿哥去咗九龍城食下午茶呢間嘢都好特別雖然係泰國餐廳嘅裝修但係入邊就係不折不扣嘅茶餐廳再加少少西式小食幾特別我就嗌咗個黑松露炒蛋配墨汁包阿哥就嗌咗個炸脾加薯條其實係因為基於墨汁我覺得好好奇所以一長叫,食完無失望墨汁包唔會太細過個而且鬆軟最緊要係配咗一個好滑好滑嘅炒蛋炒蛋啱啱熟再配埋呢個嘅香濃黑松露簡單嘅食材配上高級嘅黑松露黑松露個味就變咗好香再加滑炒蛋呀食物提高左一個層次本身個炸髀加薯條係哥哥食嘅但係我見到佢切嗰陣聽聲都知道脆博博所以我就決定切左d黎食炸脾真係好脆香好惹味雖然炸髀加薯條好似好簡單但係依個確實係一個好好嘅下午茶配搭兩兄妹喺度輕輕鬆鬆食個下午茶真係好舒服我見佢仲有小炒快餐同埋蓋飯下次又過黎食下
基於交通方便咗

幾特別

我就嗌咗個黑松露炒蛋配墨汁包
阿哥就嗌咗個炸脾加薯條

其實係因為基於墨汁我覺得好好奇
所以一長叫,食完無失望
墨汁包唔會太細過個而且鬆軟

兩兄妹喺度輕輕鬆鬆食個下午茶
真係好舒服

我見佢仲有小炒快餐同埋蓋飯
下次又過黎食下

本來居住在九龍城的日子,可以享受各式美食,不過最近傳來噩耗,九龍城區將大規模重建,未來號稱小曼谷的九龍城,是否會淹沒,實在未知之數,不過九龍城的美食實在太多,趁着未搬遷之前,記下每日吃在九龍城吃的美食。歡迎關注,以便獲得最新九龍城飲食資訊。馬來咖喱牛腩$55,牛腩份量十足,炆煮得很軟淋,咖喱味道帶點孜然的香氣,如果咖喱汁的份量再多一點,更配合吃咖喱飯的原則。海南雞飯$50,雞皮爽口,雞肉鮮嫩,香油味道十足,如果想再惹味一點,可以加上特製的海南雞醬。跟餐加$3,凍鴛鴦,奶茶和咖啡味道均勻。例湯:赤小豆粉葛湯,俱有去骨火的效果,完全沒有加入味精,適合捱夜一族。

跟餐加$3,凍鴛鴦,奶茶和咖啡味道均勻。