2018-12-15 177 浏览
位於美麗華商場內 位置方便既一間泰式fusion菜館!野食份量大大碟,而且價錢合理!軟殼蟹米紙卷 皮薄又夠脆,加埋芒果好清新!作為前菜好適合!豬手好脆,但又冇德國豬手咁膩口!大大隻,幾個人食都會夠飽!好抵食!豬頸肉都好香口,賣味亦靚仔!最後食左個甜品,個雪糕好好食,值得一試!
位於美麗華商場內 位置方便既一間泰式fusion菜館!
野食份量大大碟,而且價錢合理!

軟殼蟹米紙卷 皮薄又夠脆,加埋芒果好清新!作為前菜好適合!

豬頸肉都好香口,賣味亦靚仔!
最後食左個甜品,個雪糕好好食,值得一試!
2018-12-08 114 浏览
Was here on a weekday and we got a table for dinner immediately.We ordered a prawn mango salad ( the dressing a bit too sweet for my taste), a lamb shank red curry ( so delicious and tender meat and mild curry), a roti, grilled pork neck and fried rice for $400 and there was the H*** S*** credit card offer with $100. Food was quite tasty but portion was a little small. The staff was also nice and it's a good restaurant that doesn't seem to rush you to leave. Definitely worth going back!

Grilled  pork  neck  and  shrimp  paste  fried  rice

Lamp  shank  in  red  curry
Lamp  shank  in  red  curry
  • Lamp shank in red curry
  • Grilled pork neck and shrimp paste fried rice
有朋日本來,火鍋食過,中餐食咗,泰國菜都食埋,想來想去,可以去試試這一家,創意泰國菜,一行十幾20人,最喜歡人多食飯,可以試多很多菜式,雖然這麼多人,但是座位也頗舒適。豬頸肉有肉汁👍,冬陰功炒飯,賣相都幾特別,都幾好味,軟殼蟹木瓜沙律,軟殼蟹香脆,沙律汁酸酸甜甜好開胃,仲有泰式,拼盤 ,這間餐廳很多菜式,都配有薯條,所以小朋友都好開心,因有朋友生日買蛋糕去慶祝,餐廳要收切餅費,其實我哋咁大班人去幫襯,小小切餅費,就要free咗佢啦。
豬頸肉有肉汁👍,冬陰功炒飯,賣相都幾特別,都幾好味,
冬陰功炒飯
冬陰功炒飯
2018-11-29 159 浏览
落大雨,行完幾個商場都重係落大雨(ノ_<)就去揾野食啦!!!行到去美麗華,見到佢裝修都幾靚,店員都幾友善就入去試下(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),都幾寬闊幾好坐又唔算好肚餓就叫個金柚魷魚沙拉,小食軟殼蟹卷同冬陰公娃娃菜食下啦!!!☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆樣樣都好好食o(≧v≦)o一路傾計一路食,大滿足個野飲都好好味,水蜜桃🍑,金吉薑茶最後叫多個甜品結尾~\(≧▽≦)/~叫左個芒果拿破崙,太好味啦!!!
落大雨,行完幾個商場都重係落大雨(ノ_<)
一路傾計一路食,大滿足
個野飲都好好味,水蜜桃🍑,金吉薑茶
2018-11-29 168 浏览
今日同亞姐亞媽去尖沙咀行街shipping,收獲並不多,行到6點零鐘行經美麗華附近見到呢間泰菜,亞媽話隻腳已經攰到不想行,就入去食個早晚飯啦,但原來要等位,好彩早,只是等一張枱,一坐下來好肚餓呀~!先醒起行得太開心,冇食lunch都唔記得,叫多D嘢先,看看餐牌,好多嘢都好吸引先叫個椰青,清甜解渴。泰式肉碎生菜包,:肉碎用泰式香料炒到香噴噴,配清爽生菜包住食,正~!泰式燒牛肉沙律:燒牛肉燒得剛剛好不會太熟,沙律蔬菜新鮮、芒果,蛋白露荀軟殼蟹炒飯:軟殼蟹炸得酥脆,炒飯不太油夠乾爽,芒果有點酸酸的中和返炸蟹的油膩感,脆炸一字骨雞亦伴蒜茸金不換牛油:雞亦皮脆肉嫩,配以香香的牛油汁,惹味無窮。蒜茸和牛油真的非常夾!真太肚餓,所以叫多一個油浸鴨腿乾撈麵,因為油浸,鴨肉非常嫩,炒麵吸了鴨油香,一食唔停得口,又清碟~!

先叫個椰青,清甜解渴。
泰式燒牛肉沙律:燒牛肉燒得剛剛好不會太熟,沙律蔬菜新鮮、
2018-11-17
2018-11-28 147 浏览
今天同D波友打完波,餓餓哋,大家都想食D辣辣哋,於是我們就選擇了這𥚃當入了店內時已聞到陣陣香氣,那時我們已經急不及待座下來,點選我們的泰國風味⋯當菜上來時巳餓得半死的我就馬首是瞻品嚐。
當入了店內時已聞到陣陣香氣,那時我們已經急不及待座下來,
2018-11-18 209 浏览
今日同朋友嚟咗So thai so good食生日飯。Book左3點 但2點50分去到就比入座 但入到去就冇嘜冷氣 有d焗 等到三點有tea set menu~~我哋叫咗個牛腩咖喱飯($65 tea set 連一杯咖🍛+☕️)另外再加多左印度薄餅($25)咖喱偏淡,但溝埋薄餅食都好好味雞扒漢堡包加薯條($85)超大個,入面好多蘿蔔絲同青瓜絲魷魚圈($75)本身我都唔係咁鍾意食魷魚圈嘅但炸得外脆內軟,好易咬開三個女仔食已經食到好飽最後我地淨淨雞叫左個心太軟比壽星女 仲寫埋生日字句心太軟加雪糕($60)一黎到超驚喜佢插埋蠟燭仲幫我地即場影左張即影即有連相架送埋比我地食過好多次 服務態度都好好 價錢唔算貴會keep住幫襯
今日同朋友嚟咗So thai so good食生日飯。
我哋叫咗個

牛腩咖喱飯($65 tea set 連一杯咖🍛+☕️)
另外再加多左印度薄餅
($25)咖喱偏淡,但溝埋薄餅食都好好味

雞扒漢堡包加薯條($85)
超大個,入面好多蘿蔔絲同青瓜絲

魷魚圈($75)
本身我都唔係咁鍾意食魷魚圈嘅
但炸得外脆內軟,好易咬開

三個女仔食已經食到好飽

最後我地淨淨雞叫左個心太軟比壽星女
仲寫埋生日字句

心太軟加雪糕($60)
一黎到超驚喜佢插埋蠟燭

士多啤梨乳酪
  • 炸魷魚圈
  • 心太軟
2018-11-10 163 浏览
餐牌的裝潢好有feel, 好似置身叢林中,充滿特色。餐廳主打小清新的泰國菜,也有特別的,例如冬陰功海鮮薄餅,冬陰功海鮮意粉等,十分特別。可惜朋友不太中意食冬陰功的食物,所以惟有試第二樣!四個人叫左:1碟前菜,2 碟主菜,1 碟side dish,1份甜品 share,分量剛剛好! 泰式牛肉沙律 好好食!傳統泰式dressing有點辣,但酸酸地仲開胃,可惜分量不大泰式大蝦炒金邊粉 蝦身相當厚肉同彈牙,蝦頭膏甘香,配上金邊粉是絕配軟殼蟹芒果炒飯 芒果炒飯不是普通的炒飯,十分夠鑊氣!

泰式牛肉沙律

泰式大蝦炒金邊粉

蝦身相當厚肉同彈牙,蝦頭膏甘香,配上金邊粉是絕配
軟殼蟹芒果炒飯

芒果炒飯不是普通的炒飯,十分夠鑊氣!
2018-10-19 160 浏览
好耐冇食泰國野啦!行過美麗華見到諗都唔諗就走左入去,環境唔錯選擇多,有好多都好似好好食最後揀左三款第一樣,生菜包個肉碎夠哂酸夠哂辣,正!泰色豬手配香辣肉碎炒飯豬手脆,肉都好食冇好咸,個飯夠哂香口有小小辣羊扒配糯米飯羊扒自己平身冇點調味,煎得好香,點個泰色醬汁岩岩好,跟配反泰國人最鐘意既糯米飯
選擇多,有好多都好似好好食

最後揀左三款
第一樣,生菜包
個肉碎夠哂酸夠哂辣,正!

泰色豬手配香辣肉碎炒飯
豬手脆,肉都好食冇好咸,個飯夠哂香口有小小辣

羊扒配糯米飯

2018-10-02 242 浏览
環境舒適,員工們親切嘅笑容,令我哋食得好舒服😊😊😊對於臨時臨急嘅要求,竟然樂意為我們達到,真係好感恩😊😊😊多謝你哋🤗🤗🤗值得再次光臨👍🏻👍🏻👍🏻
2018-09-25 271 浏览
相隔一段時間沒來so thai so good了!可能是平日的關係,晚上也不用特別訂位和排隊呢。一進店裡,店員很親切的為我們安排座位,而且安排我們在角落的梳化位置,夠寧靜又舒適啊!左挑右選,真的有太多東西想吃了 哈哈。可惜只有兩個人,只能選了一個主食和兩個小食呢。第一個當然是我們的至愛軟鼓蟹啦-芒果蛋白露荀軟殼蟹炒飯。軟殼蟹很大一隻,而且炸粉也不算太厚,亦炸的非常香脆呢!而炒飯的配料有芒果、青豆、露荀和蛋白,雖然未至於炒的很香,但也算是還不錯。芒果粒也挺多的,偶爾吃到有幾粒比較酸的,但又剛好中和了油膩的感覺。只是… 如果露荀份量能夠多一點就好了。說的是泰式fusion菜,我們當然要點了一個比較特別的小食啦!這個泰式三文魚他他配多士是我們整個晚餐最推介的!泰式的醬汁充滿了香茅的味道,有很多泰式香料、洋蔥、芫茜、小蕃茄和露荀。酸酸甜甜辣辣的味道,非常有泰國的感覺 哈哈!三文魚是厚切成為粒狀,配上滿滿的醬汁在放上香脆的多士上一同享用真的很棒的。可能是一口的食法。的概念,多士size比較小,而且數量亦似乎不夠放上所有三文魚呢 哈哈。另一款小食就是男友至愛的茄子和咖哩組合-脆炸茄子配黃咖哩蛋黃醬
相隔一段時間沒來so thai so good了!

芒果蛋白露荀軟殼蟹炒飯

泰式三文魚他他配多士

另一款小食就是男友至愛的茄子和咖哩組合-脆炸茄子配黃咖哩蛋黃醬。茄子被炸成一顆顆,非常香脆,而且內裡又不會太稔,口感一流呢!
而黃咖哩蛋黃醬味道也很特別又惹味,讓人一口接著一口。

脆炸茄子配黃咖哩蛋黃醬

飲品我們點了士多啤梨乳酪梳打,味道就不過不失啦!

士多啤梨乳酪梳打
芒果蛋白露荀軟殼蟹炒飯
脆炸茄子配黃咖哩蛋黃醬
2018-09-25 252 浏览
今次揀左So Thai So Good 慶祝生日,特意提早book 枱,果然不出所料,餐廳好快已滿座!今次叫左烤豬頸肉,炸軟殼蟹墨魚汁意粉同芒果拿破崙。豬頸肉入口有肉汁,唔會過乾,加埋醬汁酸酸地幾開胃!份量亦相當夠!但食開重口味既我就覺得比較清淡,略嫌唔夠濃味。份量好足,真係比足一隻炸軟殼蟹!上碟果陣隻蟹仲熱辣辣!軟殼蟹炸得香口唔油膩!反而意粉比較重蒜味。最驚喜係芒果拿破崙!可以寫字上去架!上碟果陣侍應會幫手點蠟燭同影相,美中不足係上碟時雪糕已經溶緊。甜品味道清新,可能芒果未算當造,比較酸,但作為飯後甜品就岩岩好!雪糕係雲尼拿口味,配上芒果粒同芒果果醬,味道唔錯,夠晒凍!最值得一讚係侍應態度相當好,主動幫忙影相,並送上生日祝福,要求加水等反應亦相當快,感覺非常好!推薦比想幫朋友慶祝生日既人!

今次叫左烤豬頸肉,炸軟殼蟹墨魚汁意粉同芒果拿破崙。

烤豬頸肉

炸軟殼蟹墨魚汁意粉

芒果拿破崙

推薦比想幫朋友慶祝生日既人!
2018-09-07
烤豬頸肉
炸軟殼蟹墨魚汁意粉
芒果拿破崙
  • 香芒拿破崙
  • 軟殼蟹墨汁意粉
2018-09-17 5783 浏览
一班好姊妹為我提早慶祝生日,她們三位實在很有心,十分多謝她們的心意! 令我相當高興呀! 她們各自提議心水餐廳,好讓我選擇,我在她們的提議當中,每人選了一間我未嚐過的餐廳,由她們投票決定,最終她們一致選擇了位於尖沙咀美麗華商場1樓的 <泰贊 So Thai So Good>!由於,當時為迎接四年一度的世界盃來臨,店內掛滿不同國家的旗幟,充滿歡樂氣氛! 我們大約 7:30 入座,8:00 左右已經 full!所以,某程度上都幾嘈! 勝在坐得舒服,適合三五知己及生日飯聚的好地方!供應的泰式菜式很多元化,而且具創意!包括:頭盤、沙律、湯、炒菜、湯河、麵類、飯類、薄餅、小食、肉類、海鮮、甜品...等,令大家花多眼亂呢! 又期待萬分! 價錢合理!桌上已放好餐具,而且上菜有效率!雜莓茶 $45通紅亮麗的賣相,冰涼透心,入口酸甜,卻是味道好似利賓納!柑橘薄荷茶 $32選用設計獨特的三角錐體品牌茶包,散發濃郁薄荷味,其茶味似感冒飲到的涼茶!味道不討好!Mango & shrimp salad $70色彩繽紛的沙律菜上油光閃閃,不排除加入橄欖油,用上芒果汁代替沙律醬,鮮甜清新!令人開胃!翡
 令我相當高興呀!

我們大約 7:30 入座,8:00 左右已經 full!
所以,某程度上都幾嘈!
 勝在坐得舒服,適合三五知己及生日飯聚的好地方!
供應的泰式菜式很多元化,而且具創意!
令大家花多眼亂呢!
 又期待萬分!
 價錢合理!

桌上已放好餐具,而且上菜有效率!

雜莓茶 $45
通紅亮麗的賣相,冰涼透心,入口酸甜,卻是味道好似利賓納!

雜莓茶
柑橘薄荷茶 $32
選用設計獨特的三角錐體品牌茶包,
散發濃郁薄荷味,其茶味似感冒飲到的涼茶!味道不討好!

柑橘薄荷茶
Mango & shrimp salad $70
色彩繽紛的沙律菜上油光閃閃,

Mango & shrimp salad
翡翠苗炒雜菌 $60
翠綠帶臭青味的翡翠苗,可清一清味蕾!
翡翠苗炒雜菌
青咖哩素菜薄餅 $115
薄餅的餅底夠薄身,滿載本菇、車厘茄、洋蔥,特別在於加入青咖哩;味道好突出!辣味不算霸道!是喜出望外的口味!
 同樣,加入芝士,也有拉絲效果!
加入芝士,也有拉絲效果!
青咖哩素菜薄餅

椰汁大蝦海鮮炒飯 $115
鋪上大蝦及海鮮,充滿椰香的炒飯,口感濕潤!
食落香而不膩!
椰汁大蝦海鮮炒飯
脆炸一字骨雞翼 $65
炸雞翼金黃色的外層香脆惹味,雞肉尚算入味,
一字骨讓人容易食,最適合想食又要顧儀態的女生!

脆炸一字骨雞翼
香芒拿破崙 $60
雖然,離開時才留意到可提早預訂生日蛋糕,大家開心 share 一份甜品,已令我心滿意足!
可提早預訂生日蛋糕
香芒拿破崙表面外層千層質感,入口酥脆可口,與軟滑的吉士醬,跟新鮮鮮甜的芒果片是天衣無縫的配搭!店方做出水準!

最驚喜除了送上寫有我個名的甜品之外,還有女店員走過來跟我們影相!影完這張即影即有的相,女店員隨即把相片入落相架中!把這份「生日禮物」送給我!

香芒拿破崙

再次講聲多謝她們!

2018-07-10
雜莓茶
Mango & shrimp salad
青咖哩素菜薄餅
椰汁大蝦海鮮炒飯
脆炸一字骨雞翼
香芒拿破崙
2018-09-10 217 浏览
友人將要飛到日本一年,當然要好好在香港聚聚,為她打打氣!平日經過都被餐廳外牆的色彩公仔吸引,故今次決定來一試!一共叫了四碟美食,芒果鮮蝦沙律配脆椰絲,芝士咖哩海鮮焗薯片,軟殼蟹墨汁意粉,冬蔭公海鮮意粉。芒果鮮蝦沙律清新好味,咖哩焗薯片也超惹味!2個主菜既配搭新鮮,比我預期中好味!值得一讚,侍應也非常有有禮貌,亦細心為我地加水!
友人將要飛到日本一年,當然要好好在香港聚聚,為她打打氣!

平日經過都被餐廳外牆的色彩公仔吸引,故今次決定來一試!

值得一讚,侍應也非常有有禮貌,亦細心為我地加水!
2018-08-30
2018-08-21 1183 浏览
朋友聚舊約星期六食午飯,哪裡方便就脚坐得耐,又不阻礙食店做生意?這間位於尖沙咀集團式經營的新派Fusion泰國菜,地方闊落,他們有著相同外貌,相同餐單,可能只是廚師不同而矣! 朋友未試過尖沙咀這間,不知道廚師手勢,這裡可以隨時叫隨時加任點任座的,還有很多夏日飲料,甜品。另外店內還有本全素餐牌,不食肉的朋友也可以到這裡來。-Purple Ginger DAIQUIRI $75-帶Cream 紫色的薑酒,少甜微薑酒香,清新冰涼。-泰式肉碎生菜包$65.-生菜包先到,半肥瘦豬肉,不需再加汁便包來食,微辣微蔥香夠鹹,食不慣太多肥肉的我,食起來豬肉腍且也有咬口,味道不錯。-泰式青木瓜沙律$65.-起初食沙律時蔬菜未入味,所以味道略淡,5-10分鐘後,味道一路轉變,汁也越食越多,因為蔬菜遇鹽自然流出水份,這時反而沙律才好味呢!- 炸素菜春卷 $65.-有別於傳統春卷,因為沒有剪開,哈哈…需問侍應取刀咱們切開,春卷沒有了肉粒,味道也淡了點,外皮炸得不夠胞口,餡料不會太乾身,點醬汁食較好味。-未來漢堡 $105.-朋友在別店已試過,這次推介,食時感到牛肉味不重,反而醬料味較重,還食到帶有中國牌子的午餐
另外店內還有本全素餐牌,不食肉的朋友也可以到這裡來。

-Purple Ginger DAIQUIRI $75-

帶Cream 紫色的薑酒,少甜微薑酒香,清新冰涼。

-泰式肉碎生菜包$65.-

-泰式青木瓜沙律$65.-

- 炸素菜春卷 $65.-

-未來漢堡 $105.-

朋友在別店已試過,這次推介,食時感到牛肉味不重,反而醬料味較重,還食到帶有中國牌子的午餐肉味道,咬下去肉質比較腍,不食牛肉的朋友又多了一個選擇,好吃與否朋友表態各佔一半,真是新的嘗試,薯條炸得剛好,不會過火,不過個麵包需改善,切完後立即回彈,軟熟感很假。

-青咖哩素菜簿餅$115.-

熱辣辣的簿餅是最好味的,雖然沒有專門食簿餅的店鋪來得專業,但芝士夠多,加上微微青咖哩香,配合在口中咬開的蔬菜汁散下去,回味。

-蒜茸炒芥蘭 $60.-

芥蘭帶苦味,偏淡,偏油,與乾濕蒜茸一起吃才會夠鹹度,並且可以把個苦味蓋過一點點。

-蒜茸炒雜菜 $60.-

這碟油份鹹度正常一點,加埋乾濕蒜吃,只會錦上添花。
2018-08-11