2023-05-14 443 浏览
我同小朋友兩個未夠6點去到,打算快脆食個菠蘿炒飯就去playhouse玩,那時候梳化位起碼有6張,店員唔肯俾我地坐,要我地坐埋一邊的單獨位,我小朋友唔鍾意自己一個坐,坐梳化位亦會比較方便照顧,所以就話唔食,我同店員講你仲有咁多梳化位,我好快就會食完走,佢態度勁差咁話”唉~~俾你坐呢張(其中一張梳化位)啦~!!”,我話”唔洗喇!我唔食!”,之後過隔離食上海野,6點半食完經過見佢啲梳化位仍然無人坐
2023-05-08 387 浏览
工作忙起上嚟連飯都未有時間去享用。己是三時多,走去食番個下午茶都好。應該下午茶餐平啲添。行過商場內見一間泰國菜館,安排坐在卡位。看過餐牌,原來三點都只係午餐嚟架,即係沒有茶餐。香茅雞翼撈檬雞翼係凍的,應該放涼好耐,撈檬都係凍食,影響不太大。檬粉混入魚露汁,又有生菜絲,青瓜絲,口感不錯。餐飲要了一杯咖啡,不是即磨那些,普普通通啦。整體食物水準一般,服務就比較……!
行過商場內見一間泰國菜館,安排坐在卡位。
看過餐牌,原來三點都只係午餐嚟架,即係沒有茶餐。

香茅雞翼撈檬
雞翼係凍的,應該放涼好耐,撈檬都係凍食,影響不太大。
檬粉混入魚露汁,又有生菜絲,青瓜絲,口感不錯。

餐飲要了一杯咖啡,不是即磨那些,普普通通啦。

整體食物水準一般,服務就比較……!
2023-05-06
We came here between tea and dinner time and only two tables including us haa, so spacious and the environment is so brightThai Fish Maw Soup tasting better than i like, quite a lots of fish maw insides, and you won’t feel too full drinking this soup, the portion is quite large i guess you can fill for 5 small bowls without doubtSteamed Grey Mullet with Thai sauce on stove tray is in mommy’s style haa, putting some minced meats on top, intensifying into more complex flavor, which is a good try,

Thai Fish Maw Soup
, the fish texture is not too soft or hard which is good, baby cabbages dipping into the plum soup tastes quite sour
but still acceptable
fish
Pad thai with prawns is yummyy and i like it
, having sweet flavor and many shrimps on the top
Pad thai with prawns
Pad thai
Stir fried Morning Glory with Balachan having a bit of spiciness, but morning glory is relatively old
Thai Milk Tea tastes rich and having strong milk flavor, the drink color is darker than regular one

thai milk tea
outsides:
insides:
menu:
Because not too many customers, the waitress is kinda helpful, the dishes quite okk, the combo is nice too, the environment is pretty clean here
fish
Pad thai with prawns
Pad thai
thai milk tea
2022-11-02 995 浏览
新冠肺炎隔離令完畢,由竹篙灣出嚟,打算去食泰國嘢,但換嚟嘅係失望。今日叫咗個午餐菠蘿炒飯+熱奶茶。$60包嘢飲,冷熱同價,價錢合理所以試吓。等咗10分鐘,炒飯出嚟,炒飯賣相唔錯,但炒飯食落去好淡,無乜特別而且無乜泰式風味,食落嘅感覺只係一堆飯撈埋雜豆同埋切到好細粒嘅雞肉,成本只係值$10。連炒飯基本嘅咸味都無,唯一要讚嘅係加咗臘肉,係有啲新意。但整體而言都係唔掂!奶茶都唔得,得奶味無茶味,又係唔掂!或者泰式奶茶係咁樣,但係真係唔好飲!

菠蘿炒飯
泰式熱奶茶

奶茶都唔得,得奶味無茶味,又係唔掂!
或者泰式奶茶係咁樣,但係真係唔好飲!
2022-11-02
2022-10-30 738 浏览
樂富星期日的食肆都人山人海,這店也不例外,但它勝在不如茶記位窄嘈吵,而且午市冇收加一,比平台果邊食肆優勝。午市都有不少的選擇,飯粉湯乾的都有。我哋叫了豬脾飯同蝦球炒金邊粉。豬脾飯有半隻蛋,豬脾份量夠,不算多,豬脾下舖了椰菜絲及鹹酸菜,整體味道不錯。皮完整,夠林,肉不算硬、鞋。蝦球炒金邊粉,有三大隻,不算蝦仁,肉爽,但沒有味。呢個金邊粉,賣相很好,味道略嫌過甜,而且很黏。食了一半已不太想食了。飲品,凍飲都不需加錢。我叫了凍啡,出奇地幾好飲,有啡味,甜味剛好。每位$60,算抵。
2022-10-30
2022-10-28 648 浏览
我記得好耐之前打過一篇lunch食評果時覺得呢間係唔錯估唔到除咗lunch我會食埋呢度晚餐事源我興趣班太遲結束回到樂富已經6點多果間大排人龍嘅食肆已經截咗walkin結果黎呢間食晚餐3個人又咗個2人精選套餐MENU之前寫過一篇讚費事又讚比人以爲係打手我又無錢落袋比圖你地就算 隔咗差唔多3個月 好難回憶食物味道印象中係好味冇咩比我地挑剔味道濃淡適中值得一提係生菜包有少少辣辣得黎好味果種(串燒自己額外叫)(lunch無食過 呢個正!)份量係超足隻鷄最後打包返屋企總結呢一間又平又好味之前返工食lunch都覺得有水準估唔到夜晚都有優惠套餐食呢個商場泰國野無咩選擇呢度真係幾煞食呢個餐超優惠!!!質素又高 超推介!!!
我記得好耐之前打過一篇lunch食評

冇咩比我地挑剔
味道濃淡適中
值得一提係生菜包有少少辣
辣得黎好味果種

(串燒自己額外叫)

(lunch無食過 呢個正!)

份量係超足

呢個餐超優惠!!!質素又高
超推介!!!
2022-08-06
2022-10-18 479 浏览
最近夏天太熱吃不下飯就來上癮吃超開胃的泰式料理~最經典的泰國冬蔭風味,酸酸辣辣,適合春夏坐在戶外享受涼風及調酒時享用!The iconic thai tom yum paste brings a distinct sweet, sour and spicy profile to anything it touches, and together with the baked potato you get a plate full of flavors!這間店也貼心的把泰式分成:清湯與濃湯(濃湯是有加椰奶)我們也點了金錢蝦餅❤️ 超好吃的
最近夏天太熱

吃不下飯
就來上癮吃超開胃的泰式料理~

這間店也貼心的把泰式分成:

清湯與濃湯(濃湯是有加椰奶)

我們也點了金錢蝦餅❤️ 超好吃的
2022-10-11 250 浏览
其實比起吃令人驚恐但富特色的食物,我還是比較喜歡坐在美美餐廳裡,吃著一道道賣相誘人的佳餚,尤其是跟帥哥一起吃!😝跟強尼從好幾個月前開始約見面,卻直到這週末才終於有機會,在泰閣 品嚐泰式料理時,親眼一睹男神丰采!👀談笑間配著滑順鮮甜的蚵仔蛋,🦪帶點微辣、十分下飯的綠咖哩,經典的Pad Thai、酸甜的泰式蛋…,聊天的同時,也沒讓自己餓著!就在這各層樓裝潢別具風格,用餐環境氣氛佳,不到中午12點便高朋滿座的餐廳裡,我們發現了彼此的共同之處,譬如:同樣來自同學多擔任公職的大學科系,同樣比較喜歡跟人互動的工作,同樣在命運的安排下來到越南,🇻🇳都有不少越南朋友以及許多神奇故事…聊著聊著……不知不覺就……想知道強尼是怎麼拜託女神的嗎?
其實比起吃令人驚恐但富特色的食物,

我還是比較喜歡坐在美美餐廳裡,
吃著一道道賣相誘人的佳餚,
尤其是跟帥哥一起吃!😝

跟強尼從好幾個月前開始約見面,
卻直到這週末才終於有機會,
在泰閣 品嚐泰式料理時,
親眼一睹男神丰采!👀

談笑間配著
滑順鮮甜的蚵仔蛋,🦪
帶點微辣、十分下飯的綠咖哩,
經典的Pad Thai、酸甜的泰式蛋…,
聊天的同時,也沒讓自己餓著!

就在這各層樓裝潢別具風格,
用餐環境氣氛佳,
不到中午12點便高朋滿座的餐廳裡,
我們發現了彼此的共同之處,
譬如:

同樣來自同學多擔任公職的大學科系,
同樣比較喜歡跟人互動的工作,
同樣在命運的安排下來到越南,🇻🇳
都有不少越南朋友以及許多神奇故事…

聊著聊著……

不知不覺就……

想知道強尼是怎麼拜託女神的嗎?
2022-10-04 210 浏览
泰國直送 泰閣冰淇淋🍨經典口味綿密、細緻,讓人秒置身於泰國泰國道地南洋熱帶水果,各大星級飯店指定✨📍【泰閣 黃金榴槤】嚴選泰國金枕頭榴槤,特殊香氣十足,濃郁綿密的口感,牛奶與榴槤的黃金比例,韻味無窮,熱愛這一味的你們一定要試試!!📍泰閣|芒果騷莎📍泰閣|泰式奶茶單杯 巫泰式限定三種口味❄️真材實料果肉原味冰封,濃郁奶香帶層次透!心!涼!新鮮原料急凍,清涼入口即化😍-✅可使用五倍券
泰國直送 泰閣冰淇淋🍨
經典口味綿密、細緻,讓人秒置身於泰國
泰國道地南洋熱帶水果,各大星級飯店指定✨

📍【泰閣 黃金榴槤】

📍泰閣|芒果騷莎
📍泰閣|泰式奶茶

單杯 巫泰式限定三種口味❄️
真材實料果肉原味冰封,濃郁奶香帶層次
透!心!涼!新鮮原料急凍,清涼入口即化😍

✅可使用五倍券
2022-09-06 516 浏览
▫️黎到旅發局優惠最後一擊🥊 今次係25折優惠享用泰式海鮮餐🤩 搶既時候無睇地點,搶完先知餐廳位置係樂富🧐 好似第一次黎樂富商場🤪🇹🇭 泰識嘆海鮮餐 $100🥘 冬蔭海鮮湯▫️份量都幾多,一煲湯都裝得滿4個碗仔🥣 仲非常足料👏🏻 有蝦、青口、魷魚等🦑 酸酸辣辣特別開胃😋🦐 招牌咖哩炒大蝦▫️原本想要軟殼蟹,可惜當日無晒☹️ 大蝦有3隻,上碟時已經每隻分開2邊,方便易食😆▫️咖哩唔辣,偏重椰汁味,原本想加法包點汁食,但食落覺得唔係好夾就無嗌到😂🍝 泰式蝦球炒金邊粉▫️味道酸酸甜甜幾好食,撈埋花生碎一流👍🏻 但粉太濕,炒完有啲痴左一餅野🥹 🥬 馬拉盞炒通菜▫️份量夠多,調味適中唔會過咸🧂▫️套餐仲奉送2杯飲品,要左凍檸茶同熱檸水,唔洗加錢🫖▫️加一服務費按照原價收取,所以埋單係$140😛▫️侍應哥哥超級nice,原本想嗌多個炒蜆,但叫我地食埋先落,話個餐已經好夠食怕我地食唔到😆 最後真係連個餐都食唔晒🤣▫️旅發局優惠真係好抵🥳 唔知幾時又再有可以俾我再搶下呢😝

🇹🇭 泰識嘆海鮮餐 $100
🥘 冬蔭海鮮湯

🦐 招牌咖哩炒大蝦

🍝 泰式蝦球炒金邊粉

🥬 馬拉盞炒通菜
▫️份量夠多,調味適中唔會過咸🧂

▫️套餐仲奉送2杯飲品,要左凍檸茶同熱檸水,唔洗加錢🫖
▫️加一服務費按照原價收取,所以埋單係$140😛
▫️旅發局優惠真係好抵🥳 唔知幾時又再有可以俾我再搶下呢😝
2022-08-12 607 浏览
我幫襯過3次,一次食飯、一次食湯粉、一次食撈檬。價錢方面不過不失,泰國菜嚟講,堂食價60幾70蚊包埋嘢飲都合理價位。飯同湯粉嘅質素ok,但撈檬嘅質素就好差,就算落咗魚露,食落都係又乾又無味。一大碗檬粉但啲餸嘅份量好少,少到唔成比例,失望而回。性價比:始終樓下food court都有泰國菜,食客們一定會比較。人吔food court仲做得平啲,50幾蚊就可以埋單,相反呢度要收加一服務費,peak hours 都要70-80蚊先可以埋單,不過呢間勝在菜式選擇較多,而且又有大枱可以坐,環境都舒適。我推薦如果一班人一齊食,就食呢間。如果一個人食,就食food court。

2022-08-01
2022-07-13 1363 浏览
服務不錯,可惜當晚點餐食材,特別係海鮮,全部都唔新鮮。1.冬陰功隻蝦d肉梅到食左一啖就無食,個湯嘅味道不過不失,如果中意辣嘅朋友會失望。2. 青芒果沙律,好甜! 仲帶點腥味,完全無酸味,更無辣味。配菜中連最常見嘅洋蔥都無,失望...3. 串燒,叫左鷄,牛,豬各兩串。鷄肉算合格,豬肉同牛肉口感極柴,特別係豬肉,同平時煲湯用嘅特瘦豬肉無分別,橡筋咁4.全晚最失望係個南瓜紅咖哩海鮮。全兜海鮮無一舊係新鮮,蝦,魚,尤魚,青口全部肉都梅嘅。個咖哩呢?一d咖哩味都無應該唔會再光顧啦。如果想生意好,個廚師真係要好好檢討下。
服務不錯,可惜當晚點餐食材,特別係海鮮,全部都唔新鮮。

應該唔會再光顧啦。

如果想生意好,個廚師真係要好好檢討下。
2022-07-12
2022-05-22 958 浏览
疫情嚴重,疫情以來不能外遊,好少出街食飯,難得疫情放寬,約咗朋友食lunch,朋友介紹去樂富商場泰國菜。泰式蝦球炒金邊粉,金邊粉炒得會太濕,蝦大大隻,蝦有鮮味,配料豐富有蛋絲,豆腐干,芽菜等等… 味道啱啱好,酸酸甜甜好開胃。泰式雞絲撈檬,簡單一個雞絲撈檬,調教出魚露甜酸汁,味道唔會太酸,配上青瓜絲、生菜絲,花生碎、雞絲嫩滑。泰式凍奶茶,第一次飲,奶茶味道有啲濃帶有苦甜味感覺,真係難以形容,同港式奶茶唔同,顏色偏向橙色。

2022-05-21 830 浏览
樂富就得佢一間泰國菜,行過見到個海鮮餐都好抵下~ 即本試下啦! 又真係唔錯喎😋 話時話喎佢 D員工又真係服務態度好好! 生意真係難做, 希望多 D客幫襯佢喇冬陰功海鮮湯~每個人有兩碗!味道唔錯~ 有隻大頭蝦添😋泰皇咖哩軟殼蟹~ 鹹咗少少啦!不過份量十足!馬拉盞炒通菜呢個真係正~完全係泰國風味泰式蝦球炒金邊粉~ 份量十足仲以為自己返咗泰國~真係炒得好食😋加埋兩杯飲嘢無論冷熱都唔使加錢!呢個價錢就真係非常/十分/極之抵😅下次會嚟試下其他嘅泰菜菜式

冬陰功海鮮湯~每個人有兩碗!
味道唔錯~ 有隻大頭蝦添😋

泰皇咖哩軟殼蟹~ 鹹咗少少啦!
不過份量十足!

馬拉盞炒通菜
呢個真係正~完全係泰國風味

泰式蝦球炒金邊粉~ 份量十足
仲以為自己返咗泰國~真係炒得好食😋

加埋兩杯飲嘢無論冷熱都唔使加錢!
呢個價錢就真係非常/十分/極之抵😅

下次會嚟試下其他嘅泰菜菜式

• 馬拉盞炒通菜
  • 泰式蝦頭炒金邊粉
2022-02-05 701 浏览
過左一個月都令我念念不忘的泰菜因為佢嘅味道同曼谷嘅正宗泰菜有得揮就趁住而家個疫情,無得堂食,都懷念下。呢間係朋友仔住附近推介,我地就叫咗個二人套餐share另外仲order咗多一個冬蔭海鮮湯,堅係足料,除咗咸咗少少之後,其實無乜好挑剔,我亦都欣賞店家無因為要就下啲食客嚟減辣,老實講,唔食得辣,做乜鬼要食泰國菜? 另外佢嘅泰式明爐魚都係相當吸引,本身出去都成 $238 啦,呢度更加好味,香茅味足,又唔係細條,都係包係個餐裡面,老實講,我感覺店家真係蝕做。呢個馬拉盞炒通菜又係唔能夠錯過,係繼我係另一間泰菜館食過最似泰國地道嘅之一,份量亦無hea你,4個人食絕對係夠有突。呢個醃肉碎生菜包,我地揀咗雞肉,再加埋佢地特製嘅香料,真係好唔錯,而且啲生菜都係好新鮮,入口爽爽聲,唔係大食嘅話真係3個人食都得。食完呢餐飯,我個胃真係好想去旅行.........建議去唔到曼谷又想食泰菜,呢度真係一個性價比好高嘅選擇。
過左一個月都令我念念不忘的泰菜
因為佢嘅味道同曼谷嘅正宗泰菜有得揮
就趁住而家個疫情,無得堂食,都懷念下。

呢間係朋友仔住附近推介,我地就叫咗個二人套餐share

2021-12-23
  • 冬蔭海鮮湯