2024-10-26 987 浏览
近期在social media看到很多關於這間日式復古餐廳的介紹,被餐廳風格所吸引🥰在內彷彿置身於日本小區內的洋食小店! 點了招牌的關西風壽喜燒二人套餐😆黑牛X岩手縣和牛壽喜燒實在太吸引了,還包了刺身及2款自選小食!*平日加$50就有多一碟肉! 🥢招牌鍋物餐($498)美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯(+$50) 和牛口感比較柔軟油潤,頂級牛頸脊則較有口感,2款都很不錯👍🏻店員會先煮好牛肉,再煮蔬菜配料,及後以壽喜燒汁煮黑松露燉飯,略甜帶口感,味道也不錯 🥢刺身拼盤 - 夠新鮮 🥢明太子玉子燒 - 厚身的玉子上有明太子及蟹籽🥰超滿足 🥢雞皮餃子 - 很夠肉汁! 🍰燒玫瑰荔枝cheese cake($58)玫瑰荔枝味突出,燒過的焦糖香甜,cheese cake的口感有點像雪芭,感覺更清爽 🍹柚子乳酪烏龍($28)非常清爽 🍵鴨屎香烏龍($28)茶香解膩

*平日加$50就有多一碟肉!

🥢招牌鍋物餐($498)
美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯(+$50)

🥢刺身拼盤 - 夠新鮮

🥢明太子玉子燒 - 厚身的玉子上有明太子及蟹籽🥰超滿足

🥢雞皮餃子 - 很夠肉汁!

🍰燒玫瑰荔枝cheese cake($58)

🍹柚子乳酪烏龍($28)非常清爽

🍵鴨屎香烏龍($28)茶香解膩
2024-10-26
  • 燒玫瑰荔枝cheese cake
  • 雞皮餃子
2024-10-19 1255 浏览
餐廳外表已經好特別,少少復古,可以用黎打卡嘅感覺餐廳,估唔到入到去就有好多唔同嘅特別懷舊玩具、零食等😍😍有不同既lunch set 提供,但最吸引我既都喺度壽喜燒套餐招牌鍋物套餐$498包括左鍋物、燉飯、刺身、小食兩款鍋物方面+$50要左個高級小小嘅肉,美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯見到個牛肉非常之靚,油脂好豐富,呢度服務非常之好專門幫你整🤩🤩唔怕整得唔好,前者款牛已經好好食,岩山縣和牛更加油份高、牛味濃郁,入口既溶,好想再食😘食完牛之後再加埋啲蔬菜入去煮,索曬湯,簡直完美😍燉飯方面係黑松露味,非常之Creamy,黑松露味十分之香🍚又夠飽肚刺身方面三文魚、帶子、甜蝦、鯛魚,估唔到細細間餐廳都可以提供到四款唔同嘅刺身,而且十分之鮮甜🤩小食方面🍢🍡燒鮑魚+$20燒熱辣辣,而且非常之有咬口,而且醬汁都攞得非常之多,夠濃郁甲羅燒多士+20 非常之正滿滿嘅蟹膏🦀仲有蟹籽😍😍😍仲有好多好多勁脆多士😍野飲方面(可以以優惠價加配)雪糕梳打 $28可以選擇底部嘅嘢飲,咁我就揀波子汽水🤩夾埋雪糕非常之好飲😳話梅青檸薄荷梳打 $28酸酸甜甜嘅梳打非常之開胃🤩幾好洋食商店 (長沙灣)長沙灣福榮街538號

招牌鍋物套餐$498
包括左鍋物、燉飯、刺身、小食兩款

鍋物方面

食完牛之後再加埋啲蔬菜入去煮,索曬湯,簡直完美😍

燉飯方面
係黑松露味,非常之Creamy,黑松露味十分之香🍚又夠飽肚

刺身方面

小食方面🍢🍡
燒鮑魚+$20
燒熱辣辣,而且非常之有咬口,而且醬汁都攞得非常之多,夠濃郁

甲羅燒多士+20
非常之正滿滿嘅蟹膏🦀仲有蟹籽😍😍😍仲有好多好多勁脆多士😍

野飲方面(可以以優惠價加配)

雪糕梳打 $28
可以選擇底部嘅嘢飲,咁我就揀波子汽水🤩夾埋雪糕非常之好飲😳

話梅青檸薄荷梳打 $28
酸酸甜甜嘅梳打非常之開胃🤩幾好

洋食商店 (長沙灣)
長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
午餐
《洋食商店 - 長沙灣》話說呢一間日式餐廳我一直都好想嚟試㗎啦,因為佢性價比超高,裝修好有日本風,場內仲有不少懷舊嘅玩具同埋燈牌,播住日本歌勁有氣氛🥰近排見到好多人都介紹佢哋嘅壽喜燒鍋套餐,一個鍋食加兩款小食再加個刺身拼盤都只係四百幾蚊😏如果想食豪少少加多$50就可以轉做美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒,最尾仲會有個白汁燉飯俾你做結尾,完全唔會浪費任何一滴壽喜燒汁☺️💁🏻‍♀️美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯 $548原本諗住呢個套餐唔夠食要再加肉,但係原來最尾會有個飯架咼,美國牛同日本牛嘅分別係美國牛主要食肉質同埋肉味,而日本牛就係食油香,兩款牛嚟講咁就當然岩手軟縣和牛嘅肉質同香氣勝出啦,不過個頂級牛頸脊其實好軟嫩,配上壽喜燒汁嘅味道就更加濃郁,兩款牛肉都好好味,店員會喺我哋面前幫我哋將牛肉燒至五成熟,我哋真係坐定定喺度食就得啦,另外蔬菜拼盤入面嘅娃娃菜同洋蔥都超級嗦汁,另外豆腐同埋冬菇等食材都非常配合壽喜燒嗰種甜甜嘅醬汁一齊食,整體嚟講令人開胃同滿足🔹松露薯條套餐入面可以選擇兩款小食,黑松露薯條可以話係必點嘅item,佢係用咗我最喜歡嘅幼薯條,上面放滿芝士碎,再可以點買黑松露沙律醬
《洋食商店 - 長沙灣》

💁🏻‍♀️美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯 $548

🔹松露薯條

套餐入面可以選擇兩款小食,黑松露薯條可以話係必點嘅item,佢係用咗我最喜歡嘅幼薯條,上面放滿芝士碎,再可以點買黑松露沙律醬,個醬汁都係我喜歡嘅東西,非常之香松露嘅味道👍🏻送酒一流

🔹明太子玉子燒

呢一個明太子玉子燒都好好食㗎,上面嘅明太子醬鹹鹹地配上甜甜嘅玉子,味道又咸又甜感超級開胃,仲有好多蟹籽喺度增加口感,怪得知咁多人推介

🔹刺身拼盤

刺身拼盤同埋串燒拼盤之間已揀一,我哋就選擇咗冇咁熱氣嘅刺身,上面有三文魚、鱲魚、帶子同甜蝦,三文魚同臘魚就成日都食到啦,反而甜蝦都幾大隻,味道鮮甜;帶子嘅味道都唔錯,軟糯香甜,配埋青檸汁食都幾清新

💁🏻‍♀️開心果牛奶加開心果雪糕 $43

估唔到呢度都有我最鍾意嘅開心果,開心果醬係用咗綠色好似鬼口水嗰一款,可以選擇配牛奶或者椰奶,我就覺得配牛奶加雪糕就最好不過🤓個開心果醬味道濃郁,我覺得仲濃郁過個開心果雪糕嘅味道,個雪糕偏向奶味多啲,反而杯牛奶入面嘅果仁醬味道超出👍🏻👍🏻

💁🏻‍♀️Highball $58

去居酒屋又點可以唔飲酒呢?試咗佢哋呢度嘅Highball🤭調得有點濃郁,其實都幾抵飲😆不過嗰日我揸車冇得飲酒,偷偷地啜咗兩啖都已經覺得好滿足啦😏睇嚟餐廳落酒都幾重手👍🏻作為酒鬼嘅我當然Welcome啦
2024-10-03
2024-10-03 1427 浏览
之前成日社交平台見到 有人食 #洋食商店 今次終於都嚟試下 真係幾好食🤩而且好多懷舊玩具 有feel!我哋嗌咗招牌鍋料理二人餐(岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯+💲5️⃣0️⃣)有專人幫我哋燒肉 唔使驚ruin咗啲牛😋岩手縣 #和牛 🐂好好食🤩牛味濃 而且燒得啱啱好 配埋本身嘅油脂 好軟熟(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)頂級 #美國 極黑牛頸脊🐃呢個都好味!相對因為冇咁肥會實啲 但都係好正😍配埋啲 #壽喜燒 汁同蛋汁 正爆🫡🫡蔬菜拼盤🥗有菇有菜有豆腐 全部煮到索曬壽喜燒汁又淋 大愛😙煮完菜店員會幫手整黑松露燉飯🧑🏻‍🍳個燉飯好香🥳壽喜燒甜味好濃 黑松露味又唔會太搶 好幸福🥰#刺身 拼盤🍣只能說每舊都好食!最鐘意 #三文魚 唔會太肥但又飽滿🤓清酒煮蜆🍶呢個清酒好濃 每粒蜆都好飽滿 0沙 啲菇都吸曬酒味好食!👏🏻和牛可樂波配黑松露醬🥎本身以為佢哋上漏咗個醬 原來已經喺粒波入面 成粒都係軟熟口感 唔錯😌話梅青檸薄荷梳打🍋同粒粒蜜桃🍑比我想像中好 一直好驚飲呢啲會滿口糖漿味 但都幾清新😎整體非常滿意嘅 #餐廳 服務態度好好 啲嘢食都好好食 食緊牛嘅時候覺得真係好幸福ಥ_ಥ

有專人幫我哋燒肉 唔使驚ruin咗啲牛😋

配埋啲 #壽喜燒 汁同蛋汁 正爆🫡🫡

蔬菜拼盤🥗有菇有菜有豆腐 全部煮到索曬壽喜燒汁又淋 大愛😙

• 清酒煮鮮貝類
📍長沙灣復古風餐廳‼️· 好正嘅黑松露燉飯🥹 — 洋食商店👺🇯🇵==========================上星期同breadismyboyfrd 嚟咗呢間位於長沙灣嘅西日居酒屋,呢到嘅裝修走懷舊風好有特色🤩今次就試咗佢地嘅鍋物二人餐,都幾抵食m😍—————————————————————招牌鍋料理 二人餐鍋物+燉飯+刺身拼盤+小食兩款 $498刺身拼盤:刺身有甜蝦、三文魚、油甘魚、帶子,新鮮又肥美😆鍋料理: 岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯 (+$50)店員會親自幫你燒埋,所以坐定定等食就ok la!😂美國極黑牛頸脊肉味較濃,岩手縣和牛則油脂較豐富,點埋蛋汁口感更滑溜~蔬菜、豆腐同冬菇索咗壽喜燒甜甜嘅醬汁都好好味呢!食完牛肉同配菜後店員就會煮黑松露飯,醬汁勁香濃同creamy,我同朋友都好鍾意,食到停唔到口!😍😍·小食:明太子玉子燒甲羅燒多士 +$20玉子燒鬆軟富蛋香,加埋明太子醬鹹香十足!😍甲羅燒味道濃郁,非常鮮味🤩飲品:水果茶青檸梳打——————————————————————-賣相:3.5/5味道:4.2/5性價比:3/5推介度:3.5/5———————

==========================
—————————————————————
招牌鍋料理 二人餐
鍋物+燉飯+刺身拼盤+小食兩款 $498

刺身拼盤:刺身有甜蝦、三文魚、油甘魚、帶子,新鮮又肥美😆

小食:

📍洋食商店
長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
  • 明太子玉子燒
  • 美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯
朋友知我鍾意食日式居酒屋,所以帶咗我嚟呢間喺長沙灣幾高人氣嘅西日居酒屋,餐廳門口擺設同內裏裝修都非常富有日本色彩。餐廳主打壽喜燒套餐,如果唔鍾意食壽喜燒,另外都會有單點食物,而且種類都幾多。我哋揀嘅套餐有岩手縣和牛、美國牛頸脊同鹿兒島茶美豚三款肉,三款肉煮好後再配埋蛋汁,口感細膩柔滑,肉汁飽滿新鮮,而且職員全程幫你煮埋,自己安心等食就可以,服務非常好。之後再喺鍋加入壽喜燒汁煮蔬菜,蔬菜吸收咗肉汁同壽喜燒汁,食落更加清甜。到左最後會為你加入燉飯,等個飯收水就可以食得,米飯粒粒都沾滿咗醬汁,而且帶有陣陣黑松露味,味道甜甜地幾得意。串燒拼盤足足有六款食物,自己最鍾意食燒腩片,肉味濃郁油香滿溢,其次就係海蝦同雞翼,兩者都非常入味。套餐可以喺十幾款小食當中揀兩款,我哋揀咗玉子燒同和牛可樂波配黑松露醬,玉子燒加上沙律醬炙燒後再加埋蟹籽,食落脆卜卜又軟嫩,口感層次豐富,而可樂波用薯仔、洋蔥同牛肉混合整成,口感外脆內軟,味道咸咸地。估唔到開心果草莓芭菲咁吸晴,除咗有兩個雪球,仲有蝴蝶酥、泡芙、果仁粒等配料,層次非常豐富,真係睇得又食得,呢個甜品必點。

#MC帶你去長沙灣.依間日式餐廳bookmark咗好耐,今日經過附近,終於有機會試吓~➖✨ 洋食商店.餐廳以洋日居酒屋為主調,搭配復古木系色裝潢,濃厚復古氛圍感;加上大量懷舊日式裝飾品,例如自動汽水機、街機等,玩味感十足!➖🔸 岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯|$548.➖🥢 鍋料理|招牌壽喜燒 .套餐有齊岩手縣和牛及美國極黑牛頸脊,一次過滿足兩個願望!全程由店員在桌邊烹煮壽喜燒,客人完全可以唔洗動手!.🥩 岩山縣和牛岩手縣和牛就肉質細膩柔嫩,油脂豐富,入口油脂甘香。.🥩 頂級美國極黑牛頸脊美國極黑牛肉質相對結實,肉味較為濃厚,加上壽喜燒醬汁就更加惹味。➖🥢 野菜盛盒|日式蔬菜拼盤.拼盤有蟹味菇、冬菇、滑豆腐、娃娃菜、洋蔥、京蔥等,蔬菜吸收曬壽喜燒醬汁,味道甘甜,好好食。➖🥢 燉飯|黑松露燉飯.最後用鍋內嘅壽喜燒醬汁煮成黑松露燉飯;飯粒吸滿壽喜燒醬汁精華,質地軟糯適中,每一啖都充滿松露香味同壽喜燒汁,十分滿足。➖🥢 綜合拼盤|冬–串燒.拼盤由六款串燒組成,有雞翼、豬腩肉、冬菇、燒菠蘿、秋葵同大蝦,勝在款式多,每一款都可以試到。➖🥢 小食|明太子玉子燒 ✨人氣之選✨.玉子燒

#MC帶你去長沙灣

✨ 洋食商店

🥢 鍋料理|招牌壽喜燒

🥩 岩山縣和牛
岩手縣和牛就肉質細膩柔嫩,油脂豐富,入口油脂甘香。
🥩 頂級美國極黑牛頸脊

🥢 野菜盛盒|日式蔬菜拼盤

🥢 燉飯|黑松露燉飯

🥢 綜合拼盤|冬–串燒

🥢 小食|明太子玉子燒 ✨人氣之選✨
玉子燒鋪滿明太子醬及蟹籽,炙燒後味道咸咸甜甜而且口感豐富;加上蛋香味濃郁,每一啖都好幸福!

辣味蒜香雞腎

🥢 小食|辣味蒜香雞腎(跟餐加配 $20)
雞腎厚薄適中,口感爽脆,帶微微辣味和麻感,十分惹味開胃。

🥢 開心果草莓芭菲|$118
依杯甜品層次超豐富,賣相十分精緻!由開心果及草莓雪糕,搭配牛奶妹棒棒糖朱古力、蝴蝶酥、泡芺、開心果餅碎等配料層層堆疊而成,誠意之作!

🥢 青檸梳打|跟餐加配 $28

🥢 冷泡茉莉烏龍|跟餐加配 $16
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#Ming_Course #深水埗區美食 #長沙灣美食 #長沙灣好去處 #香港美食 #香港探店 #長沙灣 #洋食商店 #長沙灣日本菜 #日本菜 #壽喜燒 #香港壽喜燒 #壽喜燒關注組
2024-11-13
辣味蒜香雞腎
  • 蔬菜拼盤
  • 日式蔬菜拼盤
2024-11-14 0 浏览
長沙灣有間好有特色嘅西日居酒屋,昭和風裝潢既懷舊又溫暖,仿佛進入日劇場景😎 非常適合打卡🫶🏻 除咗環境夠特色外,食物都非常唔錯👍 🌟招牌壽喜燒二人套餐 $548CP值極高👍 一個套餐有6款食品😍 🥩我哋揀咗美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒🤩 有兩款唔同牛肉🫶🏻 店員全程幫手處理,我哋負責食就得啦😬 和牛油脂較豐富,牛味香濃,入口即溶🤩 牛頸脊比較有咬口,同樣出色🤩 關西風壽喜燒汁好香甜,沾上生雞蛋食,真係好正😍 🥬日式蔬菜拼盤食完牛肉,職員就會倒埋啲汁幫我哋煮日式蔬菜拼盤,有菇,豆腐 、鮮冬菇,洋蔥等等,豆腐好滑好香豆味👍 其他蔬菜都好新鮮🫶🏻🍚黑松露燉飯我真係好期待食呢個燉飯😬 食埋蔬菜職員就會幫手處理呢一個燉飯,加入芝士同埋燒汁一齊煮,收乾水之後就食得啦🥰 真係超級濃郁,黑松露味都夠香,邪惡又吸引😎 🍢串燒拼盤呢個拼盤好豐富,有燒大蝦、雞翼、豬腩肉、菠蘿、冬菇同秋葵🫶🏻 最鍾意佢嘅燒雞翼,佢嘅醬汁夠濃郁,燒得好香口👍 大蝦都唔錯,爽口彈牙🫶🏻🥚明太子玉子燒賣相好吸引😍 玉子燒非常厚切,又香又甜🥰 免頭有滿滿明太子醬同埋蟹籽,鹹鮮味同香甜嘅玉子好襯😎 🧆和牛可樂波配黑松露醬幾特別嘅

🌟招牌壽喜燒二人套餐 $548
CP值極高👍 一個套餐有6款食品😍

🥬日式蔬菜拼盤

🍚黑松露燉飯

🍢串燒拼盤

🥚明太子玉子燒

🧆和牛可樂波配黑松露醬
幾特別嘅小食,和牛可樂波新鮮外脆內軟,同黑松露醬味道好夾✅

🍨開心果草莓巴菲
賣相勁可愛啊🤩🤩而且竟然有近期大熱,我嘅最愛開心果雪糕😌 另外仲有草莓雪糕😍 雪糕,下面係脆脆、朱古力、仲有開心果味同士多啤梨味嘅忌廉🤩 topping 有泡芙同蝴蝶酥,仲有經典牛奶妹朱古力😍 實在太豐富啦😬 味道方面都相當唔錯,口感非常豐富🫶🏻

🥤話梅青檸梳打
少少話梅味好特別🫶🏻 夠晒清新解膩👍

🥤開心果牛奶 (+雪糕)
開心果控必選😎 再加一球開心果雪糕簡直大滿足😌

洋食商店 Youshoku Shouten
🏫地址:長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖

2024-11-09
2024-11-11 0 浏览
餐廳擺設細心,由大門開始已經令人好似置身於日式電影場景。各種小擺飾例如周圍貼滿嘅海報同埋掛滿天花板嘅日式燈籠、燈牌都帶黎好舒服嘅視覺享受。🏮我地今次點左以下菜式:🚩美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯🥩🍲一放入口,我就明白點解稱之為「頂級」。牛頸脊口感嫩滑,肉汁飽滿新鮮。配搭壽喜燒嘅味道,和牛同埋其他配菜食落更鮮甜。到左最後嘅燉飯,喺個飯收水期間,濃厚嘅黑松露香氣已經令人流曬口水,而黑松露同埋飯亦完美融合,令口感豐富濃郁。🚩刺身拼盤🍣新鮮魚片口感鮮美爽口,喺呢間餐廳品嚐拼盤,每一啖都係日本嘅味道。🚩和牛可樂波配黑松露醬🐮🥤🍄‍🟫細細粒波入面蘊含和牛同埋可樂嘅味道,加上淡淡嘅黑松露味,令外脆內鬆軟嘅小食更開胃,不知不覺又食左幾粒。🚩明太子玉子燒🥚熱辣辣嘅玉子燒口感綿密滑嫩,帶有明太子獨特調味,鮮味同埋微辣完美交融。🚩開心果草莓芭菲🍓❄️精心擺設嘅飯後甜點,開心果亦為芭菲增添豐富口感,搭配草莓雪糕,令我嘅晚餐完美落幕!

我地今次點左以下菜式:
🚩美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯🥩🍲

🚩刺身拼盤🍣

🚩和牛可樂波配黑松露醬🐮🥤🍄‍🟫

🚩明太子玉子燒🥚

🚩開心果草莓芭菲🍓❄️
  • 刺身拼盤
2024-11-10 0 浏览
依家位於長沙灣嘅日式餐廳,適合同朋友或者女朋友嚟打卡。店內設有非常多打卡位雖然舖頭面積唔算好大,但係就係一間細細嘅舖頭已經有好多位可以打卡,歸功於舖頭內擺設咗好多日本特色嘅設施或者道具。例如一式汽水機、經典拳王街機、日本單車同埋非常之多嘅日本零食。而且仲係寵物友善好耐之前嚟過物進食區,但係近來嗰邊就已經冇咗啦。如果唔係之前同草莓一齊嚟打卡食飯係非常之開心。餐廳仲會提供寵物和服。至於食物方面味道中上,價錢唔算好平。不過都好推薦大家嚟。
2024-11-09 0 浏览
係社交平台見到之前黎過嘅日式餐廳推出左壽喜燒,當然要黎食下,叫左招牌鍋料理二人餐,包左壽喜燒、兩款小食、燉飯同綜合拼盤。岩手縣和牛+頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒 $548同高級壽喜燒店一樣會有人幫煮肉,唔駛怕overcooked店員會介紹肉嘅品種,岩手縣和牛油脂較高,入口牛肉滑嫩。牛頸脊就較濃香味食完牛店員會幫手煮埋蔬菜,包括豆腐、洋蔥、本菇、娃娃菜。壽喜燒汁夠濃郁,唔駛煮好耐已經好入味。黑松露燉飯食到差唔多店員會用一d洋蔥同菇轉埋黑松露燉飯。好似risotto 咁煮到收晒汁,黑松露吸晒壽喜燒汁,口感creamy , 味道超濃郁明太子玉子燒玉子燒面鋪滿明太子醬和蟹子,蛋香同明太子味道平均 ,不會過鹹和牛可樂波配黑松露醬可樂餅變成一口粒粒波,口感外層香脆,內裡滿滿黑松露香氣刺身拼盤包括左甜蝦、三文魚、帶子、油甘魚,係等煮燉飯期間食刺身呢個安排好好。開心果草莓芭菲 $118新推出嘅甜品非常ig-able,整杯芭菲造型好似盆栽咁,底層有開心果餅碎,開心果cream, 開心果cream 面插有pocky 。仲有一球開心果雪糕同草莓雪糕。仲路唔少得經典牛奶妹朱古力裝飾。

岩手縣和牛+頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒 $548
岩手縣和牛+頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒

同高級壽喜燒店一樣會有人幫煮肉,唔駛怕overcooked

黑松露燉飯

和牛可樂波配黑松露醬
可樂餅變成一口粒粒波,口感外層香脆,內裡滿滿黑松露香氣

刺身拼盤

開心果草莓芭菲 $118
2024-11-08 0 浏览
餐廳以日本昭和及平成時代為主題,設計相當有心思,掛著各式各樣的霓虹燈、門口擺放汽水機、雜貨店及街頭遊戲機等等,每處都是吸睛打卡位。招牌鍋物餐美國頂級牛頸脊牛肉嫩滑,油花分布均勻,口感滑順,充分吸收壽喜燒醬汁。岩手縣和牛壽喜燒燉飯米飯吸收了肉汁和醬汁的精華,吃起來軟糯而不乾。再加入黑松露,讓燉飯味道濃鬱,既有鹹香又帶點甜味。開心果草莓芭菲大大份,非常吸晴,雪糕口感幼滑,底下還有粟米脆片,口感非常豐富。明太子玉子燒玉子鬆軟多汁偏甜,明太子和蛋黃醬拌勻結合, 為玉子燒增添獨特風味。和牛可樂波配黑松露醬馬鈴薯、洋蔥和牛肉等混合,帶有淡淡的鹹味和馬鈴薯的綿軟感,外脆內軟,形成鮮明的口感對比。柚子乳酪烏龍柚子香氣清新,搭配濃鬱的乳酪增添口感,讓整杯飲品既清新又豐富。話梅青檸薄荷梳打話梅的酸甜、青檸的清新和薄荷的芬芳,形成獨特的風味。串燒拼盤 味道不過不失,勝在款式多元化,樣樣都可以試。
餐廳以日本昭和及平成時代為主題,設計相當有心思,
,每處都是吸睛打卡位。
招牌鍋物餐
美國頂級牛頸脊
牛肉嫩滑,油花分布均勻,口感滑順,充分吸收壽喜燒醬汁。
岩手縣和牛壽喜燒燉飯
米飯吸收了肉汁和醬汁的精華,吃起來軟糯而不乾。
再加入黑松露,讓燉飯味道濃鬱,既有鹹香又帶點甜味。
柚子乳酪烏龍

話梅青檸薄荷梳打
話梅的酸甜、青檸的清新和薄荷的芬芳,形成獨特的風味。
串燒拼盤
味道不過不失,勝在款式多元化,樣樣都可以試。
這晚和朋友相約長沙灣,於這間充滿昭和懷舊風情的居酒屋——「洋食商店」吃壽喜燒。餐廳的裝潢彷彿將你帶回過去,播著日文歌,擺放不少懷舊玩具、零食,以及經典的日本汽水機,還有免費遊玩的 Street Fighter 街機。每個角落都充滿打卡位,氛圍感滿滿。食物方面主打關西風壽喜燒套餐,牛肉、蔬菜、刺身及兩款小食,人均$200多,相當划算。.❇︎ 壽喜燒套餐 | $𝟓𝟒𝟖 選用了岩手縣和牛與美國極黑牛頸脊,兩種肉質各具特色。美國極黑牛較為實在,肉味相對明顯;岩手縣和牛油脂豐富,入口即化。店員先以牛油開鍋,加入砂糖及壽喜燒的醬汁煮製,帶焦香的甜味讓牛肉味道更突出。尤其是沾上蛋汁後,口感變得滑溜。最開心是整個過程由店員桌邊服務,我們只需坐享其成,欣賞並享受美食。.❇︎ 日式蔬菜拼盤煮完牛肉後,店員將蟹味菇、冬菇、娃娃菜、洋蔥、京蔥等蔬菜加入鍋中。這些蔬菜充份吸收了壽喜燒醬汁,軟腍入味,每一口都帶有濃郁醬香。.❇︎ 黑松露燉飯最後用鍋內的壽喜燒醬汁煮製的黑松露燉飯,絕對是這頓飯的最大亮點。當加入奶油和黑松露芝士後,隨著攪拌整個空間香氣四溢,收乾水份後的燉飯口感濃郁而不膩。黑松露的香氣與壽喜燒的甜美醬汁完美

❇︎ 壽喜燒套餐 | $𝟓𝟒𝟖

❇︎ 日式蔬菜拼盤

❇︎ 黑松露燉飯
最後用鍋內的壽喜燒醬汁煮製的黑松露燉飯,絕對是這頓飯的最大亮點。當加入奶油和黑松露芝士後,隨著攪拌整個空間香氣四溢,收乾水份後的燉飯口感濃郁而不膩。黑松露的香氣與壽喜燒的甜美醬汁完美融合,creamy的質感至今念念不忘。

❇︎ 刺身拼盤
赤蝦、三文魚、帆立貝、鯛魚的刺身拼盤份量不少,亦相當新鮮。

❇︎ 日本生蠔 | +$𝟒𝟎 / 𝟐隻
個頭較細但好新鮮,搭配柚子酢,入口滑嫩咸鮮。

❇︎ 甲羅燒多士 | +$𝟐𝟎
蟹膏蟹籽被盛在蟹殼中,薄脆的多士吸滿了蟹膏精華,黑椒味稍為搶戲,每一口都充滿濃郁的海洋風味。

❇︎ 明太子玉子燒 | $𝟓𝟖
玉子燒質地一般,勝在足料的明太子醬與蟹籽,炙燒後鹹香層次恰到好處。

❇︎ 開心果草莓芭菲 | $𝟏𝟏𝟖
無論是視覺還是味覺都給人帶來大大的滿足。開心果雪糕與草莓雪糕份量很夠,配合mousse、蝴蝶酥、泡芺等配料層層堆疊,層次豐富,誠意之作。

❇︎ 冷泡茉莉烏龍 | $𝟏𝟔 — 清香解渴。
2024-10-31
2024-11-02 189 浏览
估唔到長沙灣喜遇樓下地舖有間咁有特色嘅日本菜,主打洋日居酒屋復古風,就好似去咗八九十年代嘅日本🇯🇵打咭位勁多,非常有心思,而且食物質素好,服務都好貼心,有驚喜🫶🏾同朋友揀咗個招牌鍋物二人餐($498),套餐包括咗鍋料理,食和牛壽喜燒🤩再用壽喜燒燉飯🥘包埋兩款小食🍢另外,夏天有刺身拼盤🍣特色飲品都係加$28一杯🍹岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯 +$50————————————食和牛壽喜燒🤩大大片岩手縣和牛,勁抵食,吸晒壽喜燒汁,點上順滑嘅蛋漿🥚好幸福🥹頂級美國極黑牛頸脊有細緻嘅油花,牛味又濃郁,肉質鮮嫩,用壽喜燒煮都好夾,同油脂重嘅日本和牛各有特色!煮完肉之後就汁煮素菜🧅有菇、菜、豆腐等等,索晒精華嘅素菜好入味。最後加入黑松露Risotto,第一次用壽喜燒汁燉飯,估唔到咁夾咁好食🥹勁creamy,黑松露味道同壽喜燒汁好夾,入口熱辣辣,幸福感滿滿🫶🏾綜合拼盤(夏-刺身)————————————餐牌有寫冬天綜合拼盤係串燒,夏天係刺身🍣有我最喜歡嘅三文魚刺身,仲有甜蝦、帶子、池魚,抵食!燒鮑魚 +$20————————————汁燒鮑魚,好彈牙入味,加埋黑白芝麻,看似簡單但非常滋

岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊
壽喜燒黑松露燉飯 +$50
岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯

綜合拼盤(夏-刺身)
————————————
綜合拼盤(夏-刺身)

燒鮑魚 +$20
燒鮑魚

汁燒鮑魚,好彈牙入味,加埋黑白芝麻,看似簡單但非常滋味!

甲羅燒多士 +$20
甲羅燒多士

蟹殼裝住滿滿嘅蟹膏🦀薄多士好脆口,滋味小吃!

雪糕梳打 +$28
雪糕梳打

好多梳打嘅base可以揀🤣我揀咗蜜瓜梳打🍈勁清爽,加埋雪糕🍦好開心嘅組合🍹
2024-09-25
  • 岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯
  • 燒鮑魚
  • 雪糕梳打
🇭🇰 Cheung Sha Wan 長沙灣|洋食商店Youshoku ShoutenThe exact word for Japanese hotpot is “Nabe Ryori" and in this western x Japanese izakaya, this word means delicious! 🤤 Not only do they have a Japanese retro themed restaurant, their food is also very promising! Their Naberyori sets for 2 consist of the followings:💗Iwate Wagyu & US Prime Chuck Tail Flap 💗They have 2 types of beef here and both of them are being cooked with the sukiyaki broth, along with some onions and sugar. I soaked them with egg and

They have 2 types of beef here and both of them are being cooked with the sukiyaki broth, along with some onions and sugar. I soaked them with egg and they melted in my mouth instantly! If this cannot convince you how good this is, maybe the truffle risotto will!🫨

✨Sukiyaki Truffle Risotto✨

This is by far the BEST risotto I have ever tried! They made the truffle risotto with the remaining broth that was used to make the beef and veggies! 🤭This allows the risotto to truly absorb all the flavour left over. When you take a bite of it, you can immediately taste the truffle flavour but as you keep chewing, the sukiyaki flavour creeps in and fills your mouth with the sweet and savoury taste! 👀

🤤Moriawase: Sashimi🤤

The sashimi serves as a refreshing appetiser for the meal and in winter, they offer skewers instead!🍢

💛Side Dish: Mentaiko Tamagoyaki & Popcorn Chicken💛

There are so many to choose from but since I love mentaiko and fried chicken, I went with these two! 😆The tamagoyaki is very soft and poured with mentaiko while there are 3 different types of sauce (Japanese egg-yolk sauce, honey mustard, ketchup) for dipping the crispy popcorn chicken! 🧡

💚Dessert: Pistachio Strawberry Parfait💚

Nothing feels better than to finish up a tasteful meal with a sweet dessert! Not only the strawberry and pistachio ice cream are sweet, they added a lot of cute ✨chocolate and bits into it, like the milky girl chocolate lollipop, making the eating experience so enjoyable!🥹

📍Shop 2, G/F, The Amusement, 538 Fuk wing street, Cheung Sha Wan
💲Price per person: $356 + 10% service charge
2024-10-24
  • 刺身拼盤