未有時間去日本,就嚟一趟偽日本旅行🧳長沙灣嘅呢間小店一直人氣爆棚,有唔少人專程嚟打卡,環境好有和風小店嘅感覺,好多打卡位😍💮招牌鍋物餐$498美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯 +$50店員會主動幫手燒,先將糖同牛油落鍋,煮溶之後就會將牛肉放落去燒,加入壽喜燒汁,輕輕燒幾十秒就食得,最後再煮野菜同黑松露燉飯,煮法偏向關西風。牛肉蘸上蛋汁食,口感更滑。黑松露燉飯味道濃郁,帶甜味,飯粒煙韌▪️刺身拼盤見menu係串燒拼盤,黎到upgrade 左做刺身。拼盤入面有三文魚、牡丹蝦、油甘魚同八爪魚,較為鮮甜▪️爆谷雞跟餐可以揀兩款小食,我就揀咗爆谷雞同埋玉子燒,炸雞一口一件,炸到金黃香脆▪️明太子玉子燒上面加左明太子醬同蟹籽,味道濃郁,蛋味幾重,口感軟軟💮白桃草莓益力多冰$128呢杯打卡甜品相信好多人都會嗌😁牛奶仔朱古力做點綴夠晒吸睛!最頂有一件鯛魚造型威化餅,入面有忌廉餡,中層就有草莓冰同1.5個白桃~底層就係乳酸味道嘅刨冰,夏天食超爽😝套餐如果跟嘢飲或者有茶提供會更好,食物overall都正常,環境適合打卡影相📸

💮招牌鍋物餐$498
美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯 +$50

▪️刺身拼盤

▪️爆谷雞

▪️明太子玉子燒
上面加左明太子醬同蟹籽,味道濃郁,蛋味幾重,口感軟軟

💮白桃草莓益力多冰$128

2024-08-04 217 浏览
突然好掛住日本食壽喜燒嘅味道,今次就搵左呢間復古風西日居酒屋,入到去感覺好似模仿日本夜市街道,仲有扭蛋機、遊戲機、小物攤檔,真係好適合打卡📸🌟⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 招牌鍋物餐 $682 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🌟🩵小食:雞皮餃子呢度嘅雞皮餃子都係大大隻,仲要炸到脆卜卜,點埋沙律醬,一啲都唔覺得油膩😗🩵小食:燒鮑魚燒鮑魚一串兩隻,啱啱好可以同朋友一人一隻,食落爽口彈牙,鮮味十足😆🩵主食:刺身拼盤刺身有三文魚、牡丹蝦、八爪魚、鯛魚,樣樣都好新鮮,估唔到嚟食壽喜燒都可以食到刺身🤩🩵主食:美國頂級牛頸椎+岩手縣和牛壽喜燒店員會開鍋放上大蔥、牛油等配料準備煎和牛,之後再倒入壽喜燒醬汁,煎完再一件件放落碟比客人享用添👍🏻和牛食落肉質鮮嫩,牛頸椎就脂肪比例較少,肉味濃郁,壽喜燒甜度適中,吾會蓋過牛味,點埋蛋汁真係冇得輸😎🩵主食:日式蔬菜拼盤食完牛肉後,店員會幾蔬菜拼盤倒入鍋中,有娃娃菜、大冬菇、秀珍菇、豆腐等,加上壽喜燒湯底,蔬菜全部入哂味,食落好暖胃🥰🩵主食:黑松露燉飯最後係邪惡黑松露奶油燉飯,店只將燉飯煮到收汁狀態,仲要好香黑松露味,燉飯黏黏糊糊,吸滿哂所有食材精華,真係食到停唔到口😋🩵飲品:雪糕梳打x2我哋都叫咗雪糕

🩵小食:雞皮餃子

🩵小食:燒鮑魚

🩵主食:刺身拼盤

🩵主食:美國頂級牛頸椎+岩手縣和牛壽喜燒

🩵主食:日式蔬菜拼盤

🩵主食:黑松露燉飯

🩵飲品:雪糕梳打x2
我哋都叫咗雪糕梳打,梳打汽水就揀咗波子汽水做底,顏色好有夏日feel,真係甜蜜又解暑💕

🩵甜品:Tiramisu Cheese cake
甜品就叫咗Tiramisu Cheese cake,香噴噴既Tiramisu充滿着味蕾,食完即刻滿足晒😍
2024-08-03 194 浏览
裝潢設計以昭和為基調,又有經典燈籠、遊戲街機、霓虹燈、懷舊士多等,懷舊色彩濃濃。招牌鍋物餐一款有齊燉飯、串燒拼盤、兩款小食的料理套餐,原來先會由店員全程烹調,完全不用親自動手,只需要坐著,便可享用美食。美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯店員烹調果然不同凡響,牛頸脊肉質軟滑,肉味濃厚,油香十足;岩手縣和牛壽喜則嫩滑油潤,沾上日本生蛋汁食用,更突顯肉香,滋味更佳。黑松露燉飯歎完牛接著便會把黑松露燉飯加入壽喜燒汁烹調,盡吸湯汁、野菜等精華,口感creamy,粒粒甜滋滋又美味。串燒拼盤升級為刺身拼盤今日串燒升級為刺身拼盤,而拼盤中的刺身新鮮鮮嫩,食得滋味。明太子玉子燒玉子柔嫩香甜,配上辛香的明太子醬,倍添滋味。爆谷雞香脆可口,肉質嫩滑juicy。芒果椰奶冰賣相吸睛,芒果香甜且份量多,雪花冰軟綿,充滿椰香,清涼消暑。

招牌鍋物餐

串燒拼盤升級為刺身拼盤
今日串燒升級為刺身拼盤,而拼盤中的刺身新鮮鮮嫩,食得滋味。

明太子玉子燒
玉子柔嫩香甜,配上辛香的明太子醬,倍添滋味。

爆谷雞
香脆可口,肉質嫩滑juicy。

芒果椰奶冰
2024-08-01 130 浏览
#20240731 📝📍 #洋食商店 @youshoku.shouten.hk 長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#招牌鍋料理二人餐 $498 🥢 #刺身拼盤 💭 一直心心念念既西日式居酒屋,終於都尼到試喇🏮一入已經比舖頭既昭和年代感吸引左,尼到應該十個有八個都係叫壽喜燒餐啦,本身一早睇定menu係串燒拼盤,尼到轉左刺身感覺好似賺左咁🤑刺身有牡丹蝦、三文魚、八爪魚同鯛魚,樣樣兩三件咁好豐富,估唔到食壽喜燒都有刺身食~. 🥢 #岩手縣和牛 #頂級美國極黑牛頸脊 #壽喜燒 +$50💭 擺好晒啲野上枱之後就會有店員哥哥幫手煮,其實牛頸脊都好味既,比較重牛味,但和牛真係一食就食得出高出幾班,滑到不得了,雖然得兩塊都覺得加$50值喇,建議食左牛頸脊先食和牛,因為食左和牛返唔到轉頭喇🐮. 🥢 #雞皮餃子 🥢 #唐揚爆谷雞 💭 個餐包兩款小食,原先想叫粟米忌廉湯可以賣晒,雞皮餃子正常發揮啦,未去到爆汁但入面個餡係幾夠味,爆谷雞炸得細細粒但比想像中大碗好多,有茄汁、蜜糖芥末同沙律醬可以點,唔會單一味道咁寡🐔. 🥢 #黑松露燉飯 💭 食完啲牛其實個煲就會用尼煮啲菇同菜
#20240731 📝

🥢 #岩手縣和牛 #頂級美國極黑牛頸脊 #壽喜燒 +$50

🥢 #雞皮餃子
🥢 #唐揚爆谷雞

🥢 #黑松露燉飯
💭 食完啲牛其實個煲就會用尼煮啲菇同菜,壽喜燒同娃娃菜簡直係絕配啦🥬煮完菜就會落呢間舖獨有既黑松露燉飯,煮到啲汁收晒就食得😎個risotto好重奶油味,啲飯煙煙韌韌,咸味當中有啲清甜既粟米粒,唔大碗不過足夠飽喇🧈

#白桃草莓益力多冰 $128
💭 刨冰望落都賞心悅目,除左冰仲有啲鯛魚餅、朱古力、棉花糖、餅乾等等令到口感好豐富,估唔到佢有兩層冰,面頭粉紅色係士多啤梨味🍓中間有5大舊白桃肉🍑最入個心係白色既益力多冰,想分開食又得,想撈埋兩隻味一齊食又得,毫無違和感呀🍧

#長沙灣美食 #🐷在長沙灣 #🐷_食
在充滿日本風情的裝修和氛圍下,享受Sukiyaki二人套餐,這個Weekend沒有白過!招牌壽喜燒2人套餐 $498- 美國頂級牛頸脊 + 岩手縣和牛壽喜燒燉飯 +$50- 日式蔬菜拼盤- 黑松露燉飯- 刺身拼盤- 自選小食:明太子玉子燒 | 爆谷雞全程店員服務細心,不花一分力氣等著吃就可以了,太美好!肉慾來襲,套餐的肉款和份量都很合心意,和牛超完美雪花一燒就油香爆發。牛頸脊的牛味特別濃郁,一次滿足了肉香和油香兩大慾望,加上特調的壽喜燒汁甜度和濃度適中,沒有蓋過牛肉的鮮味,很滿足!另外不得不提黑松露燉飯意外地有驚喜,黑松露香濃而不過膩,加上壽喜燒汁的加持,這個燉飯不漏掉Sukiyaki任何一滴精華,讓你輕鬆通通吃進肚子裡。套裝還包括串燒/刺身拼盤,刺身質素中規中矩,不但有三文魚、油甘魚和墨魚,還有大大隻牡丹蝦,頗有誠意。自選小食選擇不少,即叫即製、熱辣辣的明太子玉子燒和爆谷雞都很不錯,前者濕潤又有蛋香,後者外皮薄脆,沾點沙律醬更邪惡美味。白桃草莓益力多冰 $128非常打卡Friendly,賣相媲美日本甜品專門店!夏日炎炎的解暑甜品,外層的草莓冰包住內層益力多冰,兩款口味都清新不太甜。白

招牌壽喜燒2人套餐 $498

岩手縣和牛壽喜燒

美國頂級牛頸脊

日式蔬菜拼盤

白桃草莓益力多冰 $128
非常打卡Friendly,賣相媲美日本甜品專門店!夏日炎炎的解暑甜品,外層的草莓冰包住內層益力多冰,兩款口味都清新不太甜。白桃果肉爽脆,甜度中等,香味誘人,還有泡芙、鮮草莓等配料,吸睛又豐盛,2人Share份量剛好!
招牌壽喜燒二人套餐
岩手縣和牛壽喜燒
美國頂級牛頸脊
日式蔬菜拼盤
2024-07-26 249 浏览
👍🏻 招牌鍋料理 二人餐   $498(燉飯、刺身拼盤、小食兩款、鍋料理 岩手縣和牛及頂級美國極黑牛頸脊、黑松露燉飯)居酒屋送嘅前菜係一小碟 海帶昆布絲,微微辣,有麻油香,甘甜爽口,好好味嘅。擺枱上一個厚鐵燒鍋,店員開鍋後先落大蔥,放上牛油,再放blown sugar,令到首先燒嘅肥牛會有焦糖效果,甜甜地好和味,之後店員會倒入壽喜燒汁,一件件靚牛肉即場燒畀您享用,好正。 時間掌握得十分好,一啲都唔會過火。🔸頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒牛頸脊肉質軟嫩,脂肪比例少,肉味濃郁壽喜燒汁甜度適中,唔會蓋過牛味,點埋蛋汁冇得輸🥹!燒完十幾塊牛肉就會落一大堆菜蔬落鍋煮成鍋物,實行一鍋兩吃👍   有大冬菇、洋蔥、豆腐、秀珍菇同埋白菜仔,由於落咗壽喜燒汁一齊滾,菜蔬鮮香味道重。燒好咗日式蔬菜鍋物後,燒鍋最後會用嚟煮一個【黑松露燉飯】,呢個係 西班牙式嘅炒飯,米飯喺鍋裏面即場煮熟,落咗好多芝士同埋黑松露,職員會細心幫你睇火,不時炒幾吓,確保唔會 底。黑松露Risotto香甜濃稠,充滿濃郁黑松露味、牛油同奶油香,邪惡到極致🤯!另外唔食牛嘅朋友,可以揀轉鹿兒島茶美豚🐷-🔸自選小食 ( 日燒金錢肚 & 椒鹽日本魷魚
👍🏻 招牌鍋料理 二人餐   $498

🔸頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒
牛頸脊肉質軟嫩,脂肪比例少,肉味濃郁
壽喜燒汁甜度適中,唔會蓋過牛味,點埋蛋汁冇得輸🥹!
另外唔食牛嘅朋友,可以揀轉鹿兒島茶美豚🐷
🔸自選小食 ( 日燒金錢肚 & 椒鹽日本魷魚鬚 +$30)
金錢肚係滷入味炆腍後再燒香,口感唔會韌,焦香又甘甜好味。

魷魚鬚炸得好香口,面頭嘅炸漿夠薄,係有啲硬,基本上係好脆口嘅,冇放過多鹽,唔會過鹹只係有燒魷魚嘅香味🔥
🔸刺身拼盤
兩隻大海蝦,帶子、油甘魚同埋三文魚生各3片,擺盤精緻,魚生新鮮。

2024-07-17
  • 頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯
2024-07-25 228 浏览
💖 洋食商店 (長沙灣)✨長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️長沙灣原來都有好多嘢食㗎,今日呢間餐廳佢嘅裝修風格好特別,有少少似舊式復古嘅日本🇯🇵。門口擺放咗好多小擺設🎎-招牌鍋料理 二人餐🍱 $498呢個套餐其實都幾抵食,又有壽喜燒又有刺身又有小食,鍾意嘅話就可以加埋飲品同埋甜品💁🏻‍♀️。去到嘅時候職員就同我哋講話串燒拼盤改咗做刺身拼盤😝我心諗梗係好啦感覺上身高級啲呀嘛🥳。今次嘅刺身拼盤就有三文魚、油甘魚、八爪魚、牡丹蝦😝,我老公又可以一個人食🤣小食方面我哋就揀咗個洋食商店粟米,其實我哋都唔知係咩嚟,以為係普通牛油粟米粒🌽,點知原來係一個燒粟米🤫,粟米鹹鹹香香,唔知用咗啲咩配料醃製呢🤔另一份小食我哋就加咗$20叫甲羅燒多士🦀,啲多士同埋甲羅燒同我平時食開嘅好唔同😳,多士比較薄身,食落去會比較脆口。甲羅燒嘅味噌味唔會話好鹹,岩岩好,突出到蟹肉嘅香味🫡主食方面今次我哋就加咗$50將普通牛升級做岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒,另外仲會加配埋黑松露燉飯🥰感覺上$50都幾值得加🤭。岩手和牛食落去就好重油香,配埋雞蛋汁一齊食就最適合不過。另外頂級美國極黑牛頸

💖 洋食商店 (長沙灣)
✨長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖

-招牌鍋料理 二人餐🍱 $498

主食方面今次我哋就加咗$50將普通牛升級做岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒,另外仲會加配埋黑松露燉飯🥰感覺上$50都幾值得加🤭。岩手和牛食落去就好重油香,配埋雞蛋汁一齊食就最適合不過。另外頂級美國極黑牛頸脊都好唔錯,食落好重牛肉香🥳

除咗有牛之外仲有蔬菜拼盤,全部都係有專人服侍,職員幫你燒咗牛肉之後就會再幫你煮菜😆,食完菜之後就會幫你煮埋個飯☺️。

個飯我自己覺得都幾出色,雖然係黑松露燉飯但係黑松露嘅味道就唔算好出😎不過可能因為有壽喜燒汁嘅關係所以個飯食落去就偏甜啲😋個人都幾喜歡。

另外我哋都叫咗兩杯特飲,分別係話梅青檸薄荷梳打同楊梅荔枝烏龍,各加$28,大大杯,而且兩杯都係酸酸甜甜,好啱夏天飲,夠晒清新😏

-白桃草莓芭菲🍧 $108
之前已經見到好多人會食呢個草莓芭菲,覺得好吸引,除咗因為佢有牛奶妹牛奶奶仔造型朱古力之外仲有馬卡龍、熊啤啤蛋糕仔、百力滋等等做裝飾🤫打卡一流。估唔到食落都好唔錯,除咗有士多啤梨、白桃、Cream之外仲有脆脆粒,食落去每一層嘅口感都唔同❤️,好特別。

2024-07-22
2024-07-23 201 浏览
答應咗外甥女考完試請佢食大餐,佢揀咗呢間位於長沙灣嘅「洋食商店」。門外已經感受到濃烈嘅日本風情,呢間西日居酒屋好多打卡位,包括美食都好值得打卡。點咗個「極黑牛頸脊壽喜燒燉飯」2人餐,先嚟個牛肉火鍋,店員仲會響你面前制作壽喜燒,牛肉片好嫩滑,加上特製嘅濃湯,滾起嚟湯頭好香。食完個鍋仲有個燒燉飯,超濃郁嘅黑松露香味,加忌廉即煮埋比你享用,足有2碗咁多。剌身併盤樣樣都超鮮甜味美,仲要件件都唔細件,擺盤又靚,又好睇又好食。小食選擇咗雞亦同玉子燒,雞亦入味,肉質嫩滑,玉子燒上面加咗明太子醬燒,香甜得嚟有好輕微嘅辣味,加埋蟹子,口感丰富。最後,點埋個超級靚同好食既泡冰,非常適合依家咁炎熱既天氣享用。

點咗個「

小食選擇咗
雞亦同

最後,點埋個超級靚同好食既
泡冰,非常適合依家咁炎熱既天氣享用。

2024-07-21
  • 明太子玉子燒
2024-07-21 230 浏览
《洋食商店》▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今次到訪長沙灣好啱打卡既西日食居酒屋~ 餐廳除咗係pet friendly之外仲有好多唔同嘅打卡位😍😍 入咗舖頭好似去咗日本啲小鎮咁樣~好有feel!!!▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️🔸 招牌鍋物餐($624)(追加咗巴菲同埋冷泡茶)招牌鍋物餐入面包括壽喜燒、串燒拼盤、兩個小食(今次揀咗明太子玉子燒&爆谷雞)🤭店員會幫手處理壽喜燒除咗燒肉同埋煮菜之外~ 最後仲會有個燉飯🥰 儀式感十足😝 串燒拼盤入面食物亦都比預期多😆 完全唔驚食唔飽!另外值得一讚嘅爆谷雞真係炸得好脆好好食😳另外我哋再追加咗開心果芭菲~ 個芭菲入面有兩個雪糕球有啲估唔到🫣🫣 另外開心果味都好濃🤩🤩🔸開心果latte($38)因為原本撳錯咗掣所以係餐最加唔到要另外叫🫣🫣 latte開心果味好濃 ~ 值得一試!▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️設加一收費▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今次幫襯: 洋食商店📍長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
《洋食商店》
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

🔸 招牌鍋物餐($624)(追加咗巴菲同埋冷泡茶)

串燒拼盤入面食物亦都比預期多😆 完全唔驚食唔飽!

另外值得一讚嘅爆谷雞真係炸得好脆好好食😳

🔸開心果latte($38)

設加一收費

今次幫襯:
洋食商店
📍長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
2024-07-21 182 浏览
見啲朋友成日嚟呢度打卡,今日終於嚟咗長沙灣嘅洋食商店裝修真係好有心思成牆都係唔同嘅poster同霓虹燈門口仲有個超大嘅打卡位!叫咗個招牌鍋物餐
有齊兩款小食,壽喜燒,同刺身拼盤
刺身拼盤一啲都唔輸蝕有四款刺身當然唔少得我最鍾意嘅帶子超大粒好鮮味另外呢度侍應哥哥會幫你整壽喜燒我叫咗美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛一次過可以食晒兩種口味美國嗰種牛肉味比較重身小小和牛就當然有花比較多入口即溶之後會再幫你煮埋蔬菜盤然後整埋個燉飯黑松露燉飯係比較重口味但係真係好甜口感豐富
小食叫咗明太子卷蛋同埋雞皮餃子雞皮餃口感層次豐富幾特別食呢啲小食嘅時候最啱就係飲啤酒原來呢度仲做緊買一送一即刻叫咗一杯Orion Draft Beer
兩個人啱啱好

最後當然唔少得甜品
見到呢個白桃草莓益力多冰外表實在太靚,忍唔住叫咗好鍾意佢嘅裝飾,當然唔少得入面勁大粒白桃再加埋一啖草莓一啖益力多嘅冰就係完美組合

見啲朋友成日嚟呢度打卡,今日終於嚟咗長沙灣嘅洋食商店
裝修真係好有心思
成牆都係唔同嘅poster同霓虹燈
門口仲有個超大嘅打卡位!

叫咗個招牌鍋物餐

即刻叫咗一杯Orion Draft Beer
兩個人啱啱好

最後當然唔少得甜品
見到呢個白桃草莓益力多冰
外表實在太靚,忍唔住叫咗
好鍾意佢嘅裝飾,當然唔少得入面
勁大粒白桃
再加埋一啖草莓一啖益力多嘅冰
就係完美組合

次次碌IG 都見到有間好靚好有日本懷舊FEEL既餐廳。今日終於同FD,就到時間黎試一試。我地係長沙灣地鐵站行過黎,一見到個門口就知到左啦,真係好靚,由外到內既佈置都好有特色。每一角落都係打卡位。係度食野感覺好舒服可以放心同朋友暢所欲言,思念一下惜日的某位老朋友。❤️招牌鍋物餐美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯鍋物一到,店員就用糖同牛油起鍋,一陣陣香味撲鼻而來,再一片片牛肉煎香上碟,完全唔洗自己動手,服務一流。牛肉大大塊,配搭牛油既香氣同壽喜燒汁,味道香滑留甘。煎完牛肉就到蔬菜鍋物,同樣地都係店員幫手起鍋,食下蔬菜、冬菇等清清腸胃。最後,到忌廉燉飯,亦都係店員親自操刀,燉飯奶油味燶,燉飯口感軟綿綿,完美地為呢個一鍋三味畫上句號。❤️刺身拼盤有甜蝦、帶子、三文魚同魚片等。全部都好新鮮爽口,個人最偏愛帶子。❤️椒鹽日本魷魚鬚雖然係小食,但份量好多,而且炸得好脆,魷魚彈牙。❤️日燒金錢肚金錢肚爽口,味道香口。❤️雪糕梳打*蜜瓜味夏天來一杯雪糕梳打,簡直係甜蜜地解暑。❤️話梅青檸薄荷梳打由於我感冒未清既關係,叫左杯最穩陣而且甜度適中既話梅青檸薄荷梳打,清一清喉嚨。❤️經典芝士蛋糕芝士味濃,口感綿密細滑。買完

❤️招牌鍋物餐

❤️刺身拼盤

❤️椒鹽日本魷魚鬚
雖然係小食,但份量好多,而且炸得好脆,魷魚彈牙。

❤️日燒金錢肚
金錢肚爽口,味道香口。

❤️雪糕梳打*蜜瓜味
夏天來一杯雪糕梳打,簡直係甜蜜地解暑。

❤️話梅青檸薄荷梳打

❤️經典芝士蛋糕
芝士味濃,口感綿密細滑。

買完單之後,我地仲係每一個角落打卡影相,連門口都影左好耐,真係好中意呢間日式懷舊餐廳。仲要係寵物友善餐廳黎,見到客人戴住d狗狗出出入入,真心好有愛。

2024-07-17
2024-07-18 129 浏览
-以為長沙灣係美食沙漠?其實收收埋埋咗好多隱世餐廳😍😍 今日嚟到呢間日本主題嘅餐廳🗻🌸 成間都超有feel 行到每一個角落都忍唔住瘋狂打卡📸 入門口仲有部好復古嘅遊戲機😆🎮美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯+串燒拼盤+兩款任選小食💰$548呢個2-3人份量嘅套餐對於我呢啲有選擇困難症嘅人嚟講 真係超貼心🤩🥳 一次過俾我試晒所有招牌菜🤤 頂級牛頸脊同和牛都好鮮嫩 加埋燉飯同串燒嘅各種配搭 每一啖都好味😍 冇諗過喺香港都食到咁好食嘅和牛🥰 尤其係最後用壽喜燒汁煮成嘅燉飯吸收晒成個鍋嘅精華 令人回味無窮🤤 小食方面 我哋揀咗雞皮餃子 又香又卜卜脆🥟 同埋爆谷雞一啖一粒 忍唔住食咗好多🍿波子汽水(支裝及罐裝)💰$26 $16唔知有幾多年冇飲過支裝波子汽水啦😍真係好正! 呢間舖支裝同罐裝都有 嘢飲種類好 由清新脆爽到濃郁唔同風味任君選擇 價錢公道☺️期間限定 開心果牛乳布甸 💰$58最後叫咗個期間限定嘅開心果牛乳布甸收尾 真係一絕💯 布甸質感濃滑 連同開心果嘅香口碎粒 口感層次豐富 開心果嘅清香更加襯托出牛乳嘅濃郁 簡直係天作之合😋除咗嘢食好味之外 仲有職員幫你料理 坐定定就有得食😋🥰🤩 掛住日

波子汽水(支裝及罐裝)💰$26 $16

期間限定 開心果牛乳布甸 💰$58

除咗嘢食好味之外 仲有職員幫你料理 坐定定就有得食😋🥰🤩 掛住日本嘅朋友記住要嚟試🙌🏻

洋食商店
📍長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖

#hkfoodie #香港美食 #hkig #hkfood #hkfoodblogger #打卡一流 #打卡餐廳 #生日飯 #聚會之選 #美食餐廳推薦 #美食推薦 #份量班 #性價比餐廳#香港探店 #長沙灣 #長沙灣美食 #日式燒肉 #開心果
2024-07-18 137 浏览
洋食商店係一間西日居酒屋,裝修充滿日式風格,佢嘅招牌鍋物餐真係好吸引!今次我揀咗美國頂級牛頸脊同岩手縣和牛壽喜燒燉飯,真係鮮嫩多汁!🥩🍚😋 店員即場在我地面前幫手煮,感覺好正👍🏻刺身拼盤,新鮮嘅生魚片,每一片都好鮮美,真係令人垂涎三尺!🍣🐟🍣🐠🍣明太子玉子燒都好特別,燒至金黃色嘅玉子燒外酥內軟,再加上明太子嘅鮮味,味道真係無得挑剔!🍳🔥🍳🔥爆谷雞,炸得香脆嘅雞塊,外層酥脆內裡多汁,每一口都好滿足!🍗🔥😄Lunch set嘅照燒牛舌溫泉蛋丼飯都好吸引!燒得香噴噴嘅牛舌加上溫泉蛋,配上照燒醬汁,味道超級鮮美!Set仲有飲品小食,我哋揀咗菠蘿水果茶同洋食栗米,真係一個豐富嘅組合!🍚🍳🍍🌽🍽️洋食商店真係一間值得推薦嘅餐廳!😄🍽️✨

洋食商店真係一間值得推薦嘅餐廳!😄🍽️✨
2024-07-16 156 浏览
🔖美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯套餐 HKD548 ▶︎ 壽喜燒非常正嘅關西風壽喜燒,更有專人幫手燒,唔怕整錯。一開始會落brown sugar係鍋上,煮成焦糖。然後再落牛油、大蔥等煎香,再煎牛肉。煎製過程中已是香氣撲鼻,令人垂涎三尺。和牛比較有油香,而牛頸脊肉味濃郁亦好嫩滑,味道好正。食完牛肉,店員會再煮蔬菜拼盤,有洋蔥、娃娃菜、鴻喜菇、冬菇,蔬菜吸晒醬汁味道,香濃甘甜。最後,店員會將黑松露燉飯放落鍋煮,壽喜燒汁同奶油煮埋一齊,收乾汁形成risotto,味道既creamy,又食到香甜嘅壽喜燒汁味,層次鮮明豐富,為整個套餐好好作結。整個壽喜燒味道真係冇得彈。︎ ▶︎刺身拼盤可惜當日爐壞了,試唔到串燒拼盤,但刺身都好正,非常鮮甜,味道好好▶︎明太子玉子燒玉子燒真係必食,表面有大量明太子醬加飛魚籽,食落超濃郁,而蛋本身非常清甜,高湯味鮮而不會太濃太咸,兩者非常夾▶︎唐揚爆谷雞細細粒的唐揚炸雞,炸得香脆又不會過老,味道好。配上蛋黃醬、茄醬、蜜糖芥末醬,梗有一種你鍾意,亦令炸雞味道更多變化及層次▶︎手搖冷泡水果茶 HKD+28有好多味道選擇,今次揀咗柚子加鴨屎香烏龍茶,柚子味甘,不會太甜,配上烏龍茶
🔖美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯套餐 HKD548

▶︎ 壽喜燒

︎ ▶︎刺身拼盤

▶︎明太子玉子燒

▶︎唐揚爆谷雞

▶︎手搖冷泡水果茶 HKD+28
有好多味道選擇,今次揀咗柚子加鴨屎香烏龍茶,柚子味甘,不會太甜,配上烏龍茶好回甘且清新

🔖玫瑰芝士蛋糕 HKD68
芝士蛋糕面灑有砂糖,以火槍炙燒,形成焦糖表面,再灑上玫瑰花瓣。而芝士蛋糕本身亦帶玫瑰味,頗香

🔖 開心果雜莓芭菲 HKD118
好靚嘅芭菲,非常用心,層次豐富,開心果味香濃,超好食。而且插有牛奶妹朱古力、pocky、雪糕筒、macaron等,非常靚且有童心。可惜餐廳表示就嚟唔做芭菲,想試嘅朋友要盡快去試啦
2024-07-15
  • 明太子玉子燒
  • 黑牛壽喜燒燉飯
呢間以日本洋食居酒屋做主題既洋食商店裝潢好有氣氛🥳,放滿日本商店招牌,仲有遊戲機同玩具添吖😛💫 招牌鍋料理二人餐 $498起 (配岩手縣和牛×美國極黑牛頸脊 $548)套餐內容好豐富🤩包括一款鍋料理、串燒拼盤同兩款小食,鍋料理揀左岩手縣和牛×美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯,可以一次過試哂兩款牛肉😋由店員即席烹調,和牛牛味濃郁;美國極黑牛頸脊質地細嫩~壽喜燒醬油味道甜甜地,啲牛好索汁。壽喜燒仲包括埋蔬菜拼盤🥬🍄接落黎,店員就會幫忙煮燉飯,滿滿既芝士,黑松露味道亦都勁濃,而飯粒索埋岩岩煮完牛同蔬菜既湯汁,味道濃甜。💖 小食揀左松露薯條同爆谷雞😙兩款炸物都是即炸😍薯條卜卜脆,上面灑滿芝士碎🧀,松露沙律醬味道又夠香~幾惹味!爆谷雞份量都幾多,同樣炸到勁香口,一送上枱已經聞到香味!配搭蜜糖芥末醬、沙律醬同茄汁🍅,用返岩岩個松露醬黎點都ok💖 串燒拼盤有爆汁既燒豬腩肉、秋葵、雞翼、蝦、冬菇同菠蘿🍍配搭既辣汁辣度🔥🔥🔥,好過癮💫 開心果雜莓芭菲 $108 (+$20 升級至3-4人份)甜品加左個芭菲,推介大家都要點埋🍦平時好怕食到芭菲係勁多cream,但佢呢個唔會😛首先造型勁靚,上面有兩大球開心果雪

甜品加左個芭菲,推介大家都要點埋🍦平時好怕食到芭菲係勁多cream,但佢呢個唔會😛首先造型勁靚,上面有兩大球開心果雪糕😍果仁味道好香!中間係雪呢拿雪糕,接住係一層層既雜莓碎、cream、果醬咁,雪糕比例好多,將所有野混合黎食唔會好膩,反而層次豐富又好味😋