2019-11-09 297 浏览
以前食洪瑞珍,要去到台灣食喺香港食嘅話就有安全風險, 最近聽朋友講觀塘開咗一班由洪瑞珍師博親自到港炮製,100%香港製造嘅工場,所以就去探下路依間鋪頭嘅位置係觀塘工業區入面,但港鐵站出嘅話唔算行到好遠,google map易搵就當日所見, 洪瑞珍嘅門市仲未開張,所以買三文治都要去隔離嘅工場,而味道就有6種,我就揀左滿漢,芝士同埋火腿。三文治嘅包裝同味道忠於台灣原著!鬆軟白麵包是濕潤兼拿上手是無油的 夾係入面嘅火腿味道是與我們平時街邊食嘅味道不一樣 , 沒有一般嘅鹹 , 而薄薄的蛋皮真是可以弄到差不多的透光 , 芝士味道濃郁兼有半溶的質感 搭配上特調帶甜的蛋黄醬及牛油 , 食落去覺得最突出是甜滋滋的蛋黃醬同埋濃而半溶的芝味 , 一啲都唔油膩 , 完全顛覆了平時趕住番工買黎食嘅芝士火腿蛋三文治的 ( 鹹味 ) 感覺招牌火腿、招牌起司都唔錯, 都推薦,不過滿漢係口感最豐富果個其實現場仲有其他味道可以揀,不過果醬味我就冇揀,因為其實個重點係個麵包嘅質地同埋我偏好食鹹味包,所以真係冇令我失望真係台灣洪瑞珍嘅原味道,所以我相信果醬都係一樣咁好食。希望將來門市開張之後可以買到多啲嘅產品, 咁就唔使去
以前食洪瑞珍,要去到台灣食
喺香港食嘅話就有安全風險, 最近聽朋友講

同埋我偏好食鹹味包,所以真係冇令我失望
真係台灣洪瑞珍嘅原味道,所以我相信果醬都係一樣咁好食。

希望將來門市開張之後可以買到多啲嘅產品, 咁就唔使去台灣都食到台灣嘅風味啦
  • 滿漢三文治
2019-11-09 214 浏览
這台灣品牌幾年前就聽過了,但一直沒有試過,亦不敢代購😂始終是新鮮食物不是包裝食物,如果第一印象不好🙈更不會試新鮮啦~終於台灣正式來港發展!🤭它而家係觀塘工業大廈入面,即製架,遲啲仲會係呢度即場賣,而家暫時就電話訂購🥪🥪佢地真係好著緊保鮮架,因為要食就食最好💁‍♀️ 例如室溫存放不多於3小時,❄️放雪櫃可以耐啲,但要比啲耐性室溫解凍,面包先可回復更好的鬆軟口感我一共買左5款:招牌火腿、招牌起司🧀️、招牌滿漢、藍莓起司💙、草莓起司🍓招牌起司和滿漢就比爸媽試,菓醬系就一齊分享,超牌火腿就獨享爸媽都話好食幾特別,下次要試其他味道,好似花生醬、芝麻醬咁火腿起司包裝內的它一點都不普通,有薄薄的兩層蛋、薄薄火腿和特製沙拉醬,和四層超鬆軟麵包,火腿亦不油膩,有驚喜菓醬配起司我是第一次試,感覺有點神秘,它們味道會夾嗎?一試喜出望外,而且比例剛剛好💁‍♀️菓醬不會太突出/太甜,藍莓起司、士多啤梨起司都不錯🥰很期待實體餅店,也想試試麥包,我最喜歡這種濕潤的麵包🥪💛~

招牌起司和滿漢就比爸媽試,菓醬系就一齊分享,超牌火腿就獨享
爸媽都話好食幾特別,下次要試其他味道,好似花生醬、芝麻醬咁

火腿起司

菓醬配起司我是第一次試,感覺有點神秘,它們味道會夾嗎?

很期待實體餅店,也想試試麥包,我最喜歡這種濕潤的麵包🥪💛~
  • 藍莓起司三文治
2019-11-08 145 浏览
聽講觀塘開咗間洪瑞珍,由於之前喺台灣食過好好食,所以今次決定去捧場, 一開始以為離觀塘地鐵站好遠,點知5分鐘嘅路程就行到去。原價$22@1 買滿6件就20@1 仲有盒tim~跟住我就買咗六種口味 包括有滿漢(起司+火腿) 招牌火腿,招牌起司,芝麻醬,藍莓醬,花生醬由於真係好想快d試吓 就即刻拆咗花生醬黎食,入面有好香花生味,真係好正好正。返到屋企再食埋其他,滿漢三文治有火腿同蛋,加上美乃滋真係好正,一甜一鹹但味道好match,真係好食,同台灣完全一樣味,以後就唔使去台灣買lu,其他口味就比屋企人食哂 ,佢哋都話好好食,下星期要再買過👍

原價$22@1 買滿6件就20@1 仲有盒tim~

其他口味就比屋企人食哂 ,佢哋都話好好食,下星期要再買過👍
2019-11-08 150 浏览
觀塘都有得買洪瑞珍啦😍返工行過買黎做早餐/下午茶都好正大大舊食完都好full!而且食開既味都有得買 好開心😋-仲要同係台灣食到既一模一樣🤤以前好中意係台灣買黎做手信係每次去到都要買~宜加係香港開左咁多間唔洗再心掛掛😂食佢地既三文治食完回味無窮🥶最重要既係可以食到每日新鮮制!-總共有8款口味~今次一買就買左6種唔同既味滿漢,火腿,起司,草莓,藍莓,橙醬每個味都有佢好獨特既醬係用左沙律醬代替牛油入口有啖啖甜味❤️夾埋成個食 好香😍仲要啖啖都有餡!即買即食 新鮮食果然唔同啲麵包口感非常鬆軟😋店員仲有同我地講佢地製作工場就係隔離真係有品質既保證😋除左去門市買之外另外3間水晶屋都可以買到嫁非常之方便 可以成日食❤️
觀塘都有得買洪瑞珍啦😍
返工行過買黎做早餐/下午茶都好正
大大舊食完都好full!
而且食開既味都有得買 好開心😋
仲要同係台灣食到既一模一樣🤤
以前好中意係台灣買黎做手信
係每次去到都要買~
宜加係香港開左咁多間唔洗再心掛掛😂
食佢地既三文治食完回味無窮🥶
最重要既係可以食到每日新鮮制!
總共有8款口味~
今次一買就買左6種唔同既味
滿漢,火腿,起司,草莓,藍莓,橙醬
每個味都有佢好獨特既醬
係用左沙律醬代替牛油
入口有啖啖甜味❤️
夾埋成個食 好香😍
仲要啖啖都有餡!
即買即食 新鮮食果然唔同啲
除左去門市買之外
另外3間水晶屋都可以買到嫁
非常之方便 可以成日食❤️
2019-11-06 124 浏览
去過台灣的朋友們都一定食過洪瑞珍三文治🥪而家唔洗搭飛機都食到啦😍上到去出電梯好快就搵到,門口大大個招牌,即刻打卡影張相三文治一共有8款口味,我大約分做咸+甜,咸既分別有:滿漢(起司+火腿) 、招牌火腿、招牌起司、花生醬甜既分別有:草莓起司、橙醬起司、藍莓起司、芝麻醬咸甜味道各有特色,每款都買左1件帶番公司分比同事一齊食,滿漢有齊起司+火腿,裡面仲有雞蛋、中間蛋黃醬簡直係成個包既靈魂,麵包鬆軟,我最推介依款口味甜既果醬口味草莓+橙醬+藍莓都食到有果肉係裡面,味道唔會太甜岩哂香港人口味芝麻醬味一打開已經聞到陣陣芝麻香👍🏻花生醬味都好食🥜花生醬加上洪瑞珍秘製蛋黃醬令三文治口感更加豐富

甜既分別有:草莓起司、橙醬起司、藍莓起司、芝麻醬
芝麻醬味一打開已經聞到陣陣芝麻香👍🏻
滿漢

花生醬

藍莓起司

滿漢
花生醬
藍莓起司
2019-11-04 126 浏览
喺香港都買到洪瑞珍喇!喺觀塘自設工場,還原台灣嘅味道,最正係工場隔離就設有門市,咁就可以買到最新鮮嘅三文治啦,比起搵朋友從台灣買返嚟更加新鮮衛生。三文治共有8款口味,我就食咗其中5款味道,食得哂先好買啊,因為唔可以雪太耐。滿漢、招牌火腿、招牌起司 呢三款係鹹版,加入咗薄薄嘅蛋皮,同埋以沙律醬取代咗牛油,食落有淡淡香甜味,配上火腿、芝士,鹹中帶甜,好食。滿漢更加係火腿同芝士嘅合體版,想一次過試哂兩款有幾滋味就可以揀佢。草莓、藍莓 呢兩款係甜版,除咗有草莓、藍莓果醬外,仲加入咗水果,真材實料,食落好有果香。P.S. 3間水晶屋亦有售如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕

P.S. 3間水晶屋亦有售
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
2019-11-02 188 浏览
以前想吃台灣洪瑞珍的三文治🥪不是要親身到台灣,便是要依賴代購而且又要擔心食安問題、是否新鮮😔。但現在想吃洪瑞珍的三文治🥪,隨時隨地在香港便可買到新鮮製造的三文治了🤩。原來洪瑞珍在香港🇭🇰設了廠房,每天新鮮製造多款口味😀。廠房在觀塘,正好在公司附近,中午食飯時間經過也可買來吃🥰。這次買了4款口味回公司與同事分享,包括:滿漢(起司🧀️+火腿)、草莓🍓起司🧀️、藍莓起司和花生醬🥜。4款口味中大家一致認為滿漢最美味、最有驚喜😍。鬆軟的白麵包中間夾了忌廉、芝士、火腿、雞蛋🥚,口感豐富之餘帶有濃濃的牛油香味🤤,令人回味無窮。早兩天在網上看到介紹,指草莓🍓和藍莓口味是以新鮮的果醬製作,而且中間有粒粒果肉🤗。果醬甜度適中👍。一件三文治🥪售$22。建議大家盡快食用,如果放進了雪櫃最好取出放15分鐘再吃,口質會更佳。