餐厅: 活一鮮
资讯:

餐厅: 活一鮮
资讯:

活一鮮係良心餐廳好多人都知食物ok 價錢ok 所以都幫襯左n 咁多次但今次真心頂唔住要出聲Booked枱入去好快安排好位置樓上 bar 枱兩個兩個咁坐但個寫紙仔兜得一枝筆仲要好似斷左芯咁好聲好氣問個短髮帶眼鏡既女員工「唔該! 請問可以俾多枝筆嘛? 斷左」佢拎起望一望 發現係「掘」到平左問「斷左? 冇呀」 擺低枝筆就走開左係係冇尾音咁 就走左🫡隔離對情侶都思考緊 點解兩枱人會得一枝筆 問佢拎多枝 都咁難😮‍💨好啦 親愛的幫手係另一枱冇人坐既拎住用先咁大家都有筆可以寫單然後 腦霧既我係擺返枝筆個陣On xx咁整跌左另一枝筆落人地隻杯度🥲🥲Super sorry 道完歉喇喇聲搵人俾返杯新既佢啦(好彩對方冇嬲冇盛🙈)呀短髮眼鏡女員工岩岩擺低食物係後面個枱完美咁演繹咩叫扮睇唔到我要大大聲咁嗌「唔該」仲要3聲全場人望住先識黎睇下咩事拎到杯水黎仲要黑口黑面🙄🙄🙄擺低杯水 又走左去好快佢拎左碟吞拿魚剌身去隔離枱不過係送錯🙄🙄🥲到我地既野食海膽魚生丼淨擺低唔講野冇匙羹㗎🤣好彩我個滑蛋豬扒飯有 咁囉仲有講 「豬扒飯」先擺低㗎因為係個長頭髮女員工擺㗎囉❤️👍🏻喇! 呀短髮眼鏡女員工仲有正野到咁上下見佢拎住個茶
活一鮮係良心餐廳好多人都知

樓上 bar 枱兩個兩個咁坐
但個寫紙仔兜得一枝筆
仲要好似斷左芯咁
好聲好氣問個短髮帶眼鏡既女員工
「唔該! 請問可以俾多枝筆嘛? 斷左」
佢拎起望一望 發現係「掘」到平左

腦霧既我係擺返枝筆個陣
On xx咁整跌左另一枝筆落人地隻杯度🥲🥲
Super sorry
道完歉喇喇聲搵人俾返杯新既佢啦
(好彩對方冇嬲冇盛🙈)
呀短髮眼鏡女員工岩岩擺低食物係後面個枱
完美咁演繹咩叫扮睇唔到
我要大大聲咁嗌「唔該」
仲要3聲

到咁上下
見佢拎住個茶壺周圍加茶
點知淨係冇理到我地成張bar 枱
我地主動問
「唔該可唔可以加加茶」
佢行埋黎話
「要加茶擺個杯係枱邊吖!」
嘩! 乜張枱有牛角個貼紙咩?
(牛角啲枱有個貼紙 係寫明俾您擺個杯係度 俾員工主的幫您加茶)
而我食咁多次都見唔到任何一張枱有喎😱
一定係我地兩個都眼花! 一定係!

西口西面咁加完茶
咦? 隔離個兩位冇擺個杯係枱邊
佢又主動加茶㗎喎
乜呀短髮眼鏡女員工咁似某地方正苦人員既?

呀切魚生師傅仔好細心

做咩要搞到咁😮‍💨🥲

希望活一鮮快啲提提個位
短髮帶眼鏡既女員工
(我都想睇名 但佢冇名牌
所以只可以咁形容)
謝謝!
2022-11-05
庆祝纪念
纪念日
2022-10-22 1536 浏览
今日係西環附近行街,咁啱經過呢間餐廳,就同老公一齊去食吓活一鮮呢間日本菜,嚟到舖頭門外等左大約5分鐘就可以入座,舖頭分別有兩層,而職員帶左我地上二樓,安排我地坐2人位,但坐嘅位置之間有啲迫,而自己嘅個人物品無地方放,只好掛係張櫈到。叫左壽司拼盤有12件壽司🍣,可以試晒12樣款式都幾吸引,魚生一啲都唔腥都幾新鮮,壽司質素唔算太驚艷,但$168食到咁多款性價比好高。日本空運生蠔,4隻蠔全部都鮮甜好有蠔味,粒粒都好肥美,食落帶有海水味好正。黃金蟹羔,蟹膏壽司好濃郁,食落好creamy。珍寶赤海蝦刺身,蝦夠鮮甜彈牙。燒茄子連埋個麻醬同木魚一齊食好夠味好濃郁。明太子雞翼,雞翼好香,辣辣地好惹味。

黃金蟹羔,蟹膏壽司好濃郁,食落好creamy。

珍寶赤海蝦刺身,蝦夠鮮甜彈牙。

燒茄子連埋個麻醬同木魚一齊食好夠味好濃郁。

明太子雞翼,雞翼好香,辣辣地好惹味。
2022-10-21 848 浏览
難得去到西環搵間好野食下先☺️☺️呢間舖喺西環、北角、大角咀都有分店聽聞性價比高質素又唔錯呀Lunch set都好抵食呀👍🏻👍🏻👍🏻我地兩個人都叫三色丼🍣🍣有沙律、麵豉湯,仲可以自選3款餸我地一碗係挪威三文魚腩、蔥吞拿魚腩、海膽🍱🍱另一碗係 海膽、蔥吞拿魚腩、帆立貝有6片三文魚腩都好多幾肥美🤩🤩🤩蔥吞拿魚腩都好香🤤🤤🤤海膽好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻帆立貝就普通左啲😛😛😛不過整體都好食,$102算唔錯呀☺️☺️☺️
難得去到西環
搵間好野食下先☺️☺️
呢間舖喺西環、北角、大角咀都有分店
聽聞性價比高質素又唔錯呀
Lunch set都好抵食呀👍🏻👍🏻👍🏻

我地兩個人都叫三色丼🍣🍣
有沙律、麵豉湯,仲可以自選3款餸
我地一碗係挪威三文魚腩、蔥吞拿魚腩、海膽🍱🍱
另一碗係 海膽、蔥吞拿魚腩、帆立貝
有6片三文魚腩都好多幾肥美🤩🤩🤩
蔥吞拿魚腩都好香🤤🤤🤤
海膽好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻
帆立貝就普通左啲😛😛😛
不過整體都好食,$102算唔錯呀☺️☺️☺️
  • 三色丼
2022-10-14 769 浏览
我地一家真係好鐘意食日本野😂活一鮮堅尼地城分店第一次食,真係又足料又好味!新鮮北寄貝(3隻)我無落filter架,真係鮮到反光,又爽又脆,$48/1隻好抵食!!叫左個天婦羅烏冬同吞拿魚蓉飯做主食,烏冬未影到就比兩隻怪獸清哂⋯得返啲天婦羅比我相機食先,聽聞個烏冬係好好味既😂聽聞囉,因為我一條都無得食😂😂壽司就正正常常啦,都幾多料,蟹子壽司係小朋友必食,脆卜卜架,蟹膏就好鮮唔腥,軍艦黎講最緊要就係紫菜夠脆,呢間就做到喇!三文魚好抵食🥰玉子燒都好夠蛋味,唔係溝水既出品🫢最後就係軟壳蟹卷、正丫!!

新鮮北寄貝(3隻)

玉子燒都好夠蛋味,唔係溝水既出品🫢

最後就係軟壳蟹卷、正丫!!

之前有食過今次中秋 即刻book 左先好好彩 有bar 枱坐嗌左活一鮮卷$78活一鮮丼$158蟹籽沙律 $48火炙醬燒帆立貝壽司$26(用app free)蟹籽沙律 正常發揮但係應該係新鮮整冇出面個啲凍冰冰或者出曬水所以好食既 份量多啲更好活一鮮丼有好多隻魚 又有帆立貝 有蟹拑 有蝦 有蟹膏有魚子etc 需要多返少少飯送🤣🤣❤️活一鮮卷刺身一樣新鮮不過可能我地坐樓上上到黎紫菜已經唔脆火炙醬燒帆立貝壽司送到上黎仲有啲啲啲暖鮮甜既❤️
之前有食過
今次中秋 即刻book 左先
好好彩 有bar 枱坐

嗌左活一鮮卷$78
活一鮮丼$158
蟹籽沙律 $48
火炙醬燒帆立貝壽司$26(用app free)

蟹籽沙律

火炙醬燒帆立貝壽司
送到上黎仲有啲啲啲暖
鮮甜既❤️

2022-08-30 1089 浏览
平時假日都會去西環海傍行下, 行行下就去咗石塘咀, 見當日唔太多人排就食下活一鮮😆💬 溫泉蛋牛肉飯 - $68本身都好鍾意食吉X家既牛肉飯, 不過近依幾年都冇食嚕, 所以一覬係自己煮, 一係見到牛肉飯就會忍唔住叫😆😆不過今次將佢同快餐店牛丼比好似唔公平, 因為真係好好味😋牛肉份量足夠, 味道濃香, 米飯粒粒分明, 沾滿牛肉汁😋😋(本身唔健康地鍾意食汁送飯 😛)加上有滑滑溫泉蛋令米飯更creamy!回頭食: ⓨⓔⓢ💬 香蔥挪威三文魚腩飯 - $88三文魚腩刺身份量足夠, 入口濃濃油香加上香蔥食, 油而不膩, 而且質地嫩滑🥰🥰 估唔到仲配上新鮮三文魚籽, 又有另一口感!回頭食: ⓨⓔⓢ難不得假日中午都有人龍, 建議12點左右去食唔駛等太耐!😛😛 💛活一鮮💛西環石塘咀皇后大道西503號地下💛2168 4428

💬 溫泉蛋牛肉飯 - $68
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬 香蔥挪威三文魚腩飯 - $88
回頭食: ⓨⓔⓢ

💛活一鮮
💛西環石塘咀皇后大道西503號地下
💛2168 4428
2022-08-06 1142 浏览
由於有事要路過石塘咀,好少嚟哩邊,唔知有乜好食就上網搵下,見啲人評價唔錯就嚟試吓嚟到仲有5分鐘先6點,喺門口等咗一陣,入到去就問我哋有冇book檯,我哋話無,咁職員話有2張2人檯可以揀,用餐時間就得1個鐘多啲由於時間仲早,好似唔係好餓就分別叫咗2個丼飯,食完好似仲爭啲就決定加少少嘢,但等咗比較耐先到,幾驚嚟到無時間食今次分別叫咗以下食物三文魚親子飯 $72試咗一舊三文魚,味道不過不失,有人覺得壽司飯嘅醋味唔夠三色丼 $102第一次食三色丼喺自己揀嘅,有5款可以自選3款,有三文魚腩/ 海膽/ 三文魚籽/ 帆立貝/ 蔥吞拿魚腩,我就揀咗前3款,早知有人係親籽丼,我就揀帆立貝啦,3款入面三文魚腩最吸引,幾好味,唔知係咪因為咁再試普通三文魚就覺得一般,價錢嚟講幾抵食嘅,又可以自己配搭火炙芝士虎蝦 $22一般,自己比較鐘意食壽X司嘅灸燒芝士蝦多啲香草燒三文魚腩邊 $46哩個喺今晚最好食嘅一個,一嚟到就聞到好香,食落油脂豐富,外皮夠脆,可惜時間唔許可,唔係叫多份

今次分別叫咗以下食物

三文魚親子飯 $72

試咗一舊三文魚,味道不過不失,有人覺得壽司飯嘅醋味唔夠

三色丼 $102

火炙芝士虎蝦 $22

一般,自己比較鐘意食壽X司嘅灸燒芝士蝦多啲

香草燒三文魚腩邊 $46

三文魚親子飯
三色丼
火炙芝士虎蝦
香草燒三文魚腩邊
2022-08-02
2022-08-05 702 浏览
知道前排依間活一鮮禁晚市堂食,真心,天時暑熱,想舒舒服服坐喺度食下日式野,唔係度度有啱心水。今期專登過去,門口有一堆人,好彩大部份係外賣嘅。攞完飛大約5分鐘,已經可以入座。點餐:酒煮蜆 $60 - 份量正常,湯底清,飲到清酒味,每隻蜆都有蜆肉,味道不錯。壽司拼盤 $168 - 印象中有三款壽司拼盤,最後選擇中間價錢嘅拼盤。拼盤上枱時,見到有好多款式都幾吸引,雖然食到有啲款式並非好鮮甜,但依個價錢屬性價比高。黑豚胡麻沙律 $68 - 蔬菜新鮮,胡麻沙律醬料有少少酸,相對豚肉份量屬多,味道不錯。汁煮牛筋 $78 - 牛筋好腍好入味,另外有炆得好淋嘅紅白蘿蔔,調味醬汁比較濃,份量比較少,整體不錯。總括而言,可列入師奶飯堂之選。有加一服務費。

點餐:

總括而言,可列入師奶飯堂之選。有加一服務費。
2022-07-30
2022-08-05 487 浏览
今日Lunch Hour又黎咗西環活一鮮食飯為咗唔好排咁耐,特登12點就冒雨過咗黎最近Menu價錢改咗呀,呢個係Lunch Set最新價錢:之前食咗好多刺身飯,今日食下熟食先~呢個係蒜香安格斯牛柳粒定食($128)Lunch隨餐附有沙律同味噌湯再加埋個餐上面嘅沙律菜真係食咗好多菜hahaha味噌湯依舊好飲👍🏻鮮味十足😋牛柳粒勁大粒!比較似迷你版嘅燒牛排口感亦都好腍,一咬就化,醬汁亦都好濃郁好容易就送曬成碗飯,份量亦都好充足總結:可encore!不過食完成個晏晝一口都係蒜味haha
今日Lunch Hour又黎咗西環活一鮮食飯
為咗唔好排咁耐,特登12點就冒雨過咗黎

最近Menu價錢改咗呀,呢個係Lunch Set最新價錢:

之前食咗好多刺身飯,今日食下熟食先~
呢個係蒜香安格斯牛柳粒定食($128)

Lunch隨餐附有沙律同味噌湯
再加埋個餐上面嘅沙律菜真係食咗好多菜hahaha
味噌湯依舊好飲👍🏻鮮味十足😋
牛柳粒勁大粒!比較似迷你版嘅燒牛排
口感亦都好腍,一咬就化,醬汁亦都好濃郁
好容易就送曬成碗飯,份量亦都好充足

總結:可encore!不過食完成個晏晝一口都係蒜味haha
2022-07-15 630 浏览
上級刺身每款$168.00 (每款三切)北寄貝、三文魚、油甘魚、甜蝦、八爪魚、鱆紅魚)上菜算快,不得不稱讚自己選得好,除咗基本的刺身之外還有平時比較少機會吃的鱆紅魚,食物對得起價錢,新鮮肥美都算大件。北寄貝有咬口。兩三口已經係吃清光。一個人都可以食得哂。鰻魚飯定食$85.00(前菜、沙律、麵豉湯)價錢偏貴的鰻魚飯,有兩件鰻魚,味道合理,算係穩穩陣陣嘅選擇。舖頭唔算大,但坐得舒服,裝修幾有日本特色,環境清潔乾淨。

鰻魚飯定食$85.00
(前菜、沙律、麵豉湯)

舖頭唔算大,但坐得舒服,裝修幾有日本特色,環境清潔乾淨。

2022-07-06 571 浏览
今日要去石塘咀做檢測,經過發現活一鮮!聽過依間餐廳好耐,但一直都冇機會食到,依家終於有機會啦!即刻衝入去食!🤩🤩🤩 lunch set有好多種類揀,有魚生飯同其他日本料理,跟餐仲有胡麻醬沙律同麵豉湯。活一鮮選用挪威三文魚,令平時少食三文魚既我揀咗海膽三文魚飯,一次滿足晒我兩個願望🥰🥰嚟到哇咗一聲,冇諗過啲三文魚有咁多同埋咁厚😍😍三文魚油脂非常靚,仲要好新鮮!冇諗過海膽都有兩大舊,好cream!😍😍😍 80幾蚊識到個咁高質嘅魚生丼真係好開心~~💛💛💛
海膽三文魚丼
2022-07-03
海膽三文魚丼
  • 海膽三文魚飯
2022-07-02 436 浏览
今日好想食日本嘢, 去咗西環嘅活一鮮食晏晝午市套餐選擇好多, 可惜大食妹唔食生野, 而丼飯全部都係生嘅, 唯有去食碗烏冬<豚肉烏冬>豚肉烏冬超大碗, 有平時食到兩三倍嘅份量, 絕對夠飽烏冬湯底甜甜地, 配搭煙韌嘅烏冬麵, 非常好食豚肉分量都幾多, 仲有少少海帶添套餐仲包兩件腐皮壽司, 壽司米飯酸酸甜甜跟餐嘅麵豉湯同沙律都好高質麵豉湯裏面加咗魚頭, 仲帶有少少魚肉, 又鮮又滋補沙律菜亦好新鮮<辣味螺肉小食>另外口痕再加多份辣味螺肉, 凍凍地辣辣地超開胃
今日好想食日本嘢, 去咗西環嘅活一鮮食晏晝
<豚肉烏冬>
豚肉烏冬超大碗, 有平時食到兩三倍嘅份量, 絕對夠飽
烏冬湯底甜甜地, 配搭煙韌嘅烏冬麵, 非常好食
豚肉分量都幾多, 仲有少少海帶添
套餐仲包兩件腐皮壽司, 壽司米飯酸酸甜甜
跟餐嘅麵豉湯同沙律都好高質
麵豉湯裏面加咗魚頭, 仲帶有少少魚肉, 又鮮又滋補
沙律菜亦好新鮮
<辣味螺肉小食>
另外口痕再加多份辣味螺肉, 凍凍地辣辣地超開胃
  • 豚肉烏冬
2022-06-20 589 浏览
同事太鍾意去食魚生壽司, 所以又黎左呢間食,好彩訂左位,如果唔係有排等。叫左壽司餐,超級多件,海膽好新鮮,魚生都好新鮮! 另外追加左牛舌,勁厚勁大件,非常好味! 下次要試埋其他,超正!

2022-06-17 561 浏览
再訪活一鮮,仍舊cp值高,服務環境一流,食物更不用多談(睇樓下詳細,如果住係附近餐廳必定係飯堂🙃🤭令和怪物 - 生蠔生蠔係我其中之一favour,而活一鮮嘅生蠔永不令人失望😌4隻全部都肥美鮮甜,脹卜卜嘅蠔身充足蠔嘅獨有蠔味而帶子鮮甜,after taste有metallic🤟🏿惟比我第一次食時欠缺海水味海螺🐚北寄貝刺身以前食北寄貝都係紅尾白身,但哩到有驚喜係紫尾白身,食落鮮甜有啲似厚身珊瑚蚌;海螺爽身,新鮮無腥味八爪魚卵刺身聽都未聽過更唔好講食,既然師傅推介就試下佢。見住佢由一個波波上碟成為密集式恐懼症嘅刺身,係坐bar枱先有嘅享受😎食落口唔會覺得係卵,無好似蟹子咁爆珠感,反而有粘粘嘅口感,特別而有趣煙燻帶子上枱千萬唔好心急打開,慢慢等待啲煙散去,建議可以打開後聞下但唔好索太勁😂好香ample tree味,食落口更有一種木燻味。每次嚟都必叫🤟🏿🤟🏿🤟🏿仲有好多好多,全部都好新鮮,好滿足嘅一晚😌建議可打電話嚟問下有咩飛機貨,留定先

令和怪物 - 生蠔

海螺🐚北寄貝刺身

令和怪物  生蠔
海螺北寄貝刺身
令和怪物  生蠔
海螺北寄貝刺身
2022-05-23 607 浏览
一直想試但又一直未有機會試到嘅 @katsuisenhk 尋晚終於食到喇🤩🤩🤩我哋叫咗一份✨鮮壽司✨包括有三文魚腩、油甘魚、珍寶甜蝦、呑拿魚腩壽司等等每份只係$148但壽司🍣性價比非常高舊舊都好高質😋✨芝士年糕流心芝士加埋炸年糕口感一流熱辣辣炸得好香口❤️✨燒三文魚鮫外皮燒得好香脆入面魚肉非常嫩滑亦都保持到肉汁😋✨油甘魚手卷個手卷超足料啲油甘魚多到滿瀉咁制上枱時哥哥仲會好貼心提你快啲食紫菜好快淋😆食物係夠哂高質仲要非常抵食下次要再嚟先得🤩#heacookmama@katsuisenhk
一直想試但又一直未有機會試到嘅 @katsuisenhk
尋晚終於食到喇🤩🤩🤩

我哋叫咗一份✨鮮壽司
包括有三文魚腩、油甘魚、珍寶甜蝦、呑拿魚腩壽司等等
每份只係$148
壽司🍣性價比非常高