2008-03-29 19 浏览
行過看見每天的午飯時總是那麼多人等位, 以為很好吃,所以找一天12:15PM已經去拿位.我們兩個人, 本來坐BAR枱的,但那穿西裝的服務員看見剛有三個OL,就把BAR枱給他們, 然後要我們坐4人卡位的一邊.我點了蔥三文魚壽司飯,正常來說, 應該是一片片完整的三文魚放在壽司飯上, 但原來是把一些碎的頭頭尾尾的三文魚放在飯上, 而且那些三文魚當然不新鮮啦, 非常失望.到埋單時, 要求服務員加茶, 就只是答應了你,而茶壺就在旁邊,都不加, 最後我自己來加, 想起來, 他們應該給我加一的服務費, 而不是我給他們我以後在不會再到這黑店啦, 你們也自己想想啦!
我以後在不會再到這黑店啦, 你們也自己想想啦!
三文鱼鱼生 飯
menu
2008-03-19 3 浏览
公司係附近, 星期二收工遲, 就近近地搵間鋪頭食飯餐廳開張後第一次光顧睇佢份餐牌, 價錢中規中矩, 心裡面已經有個大概, 知道間餐廳走咩路線叫左吞拿魚刺身一客(3件) $38燒銀雪魚晚餐一客$72 - 包味噲湯/ 前菜(中華沙律) / 主食本來打算叫酒飲下, 但經理話未有酒牌, 最後叫左波子汽水$15咁既價錢, 無咩期望係正常, 食落亦覺得普普通通最後埋單$139, 諗住俾visa 先知佢地要夠$200 先可以簽卡(呢點, 真係唔見佢係店內有任何告示)俾左$6 貼士另, 食完野之後, 去左行街, 大概係半個鐘之後, 已經有一陣陣既口渴感覺個人建議係, 唔好飲佢個湯, 可能會好d
公司係附近, 星期二收工遲, 就近近地搵間鋪頭食飯
餐廳開張後第一次光顧

叫左
吞拿魚刺身一客(3件) $38

咁既價錢, 無咩期望係正常, 食落亦覺得普普通通

俾左$6 貼士

個人建議係, 唔好飲佢個湯, 可能會好d
2008-03-09 18 浏览
2008年2月25日,浦和秋刀魚套餐(38元)三文魚壽司兩片麵豉湯:鹹。放了粟米粒,真本地化。牛舌小吃:幸好沒有腥味,不過凍牛舌,唔係太o岩我,有心理障礙。秋刀魚:成條好像很大,但食落都是剛好“送”到成碗飯。條魚都算好吃。白飯:唔太好,米唔靚。
2008年2月25日,浦和

秋刀魚套餐(38元)

三文魚壽司兩片
麵豉湯:鹹。放了粟米粒,真本地化。
白飯:唔太好,米唔靚。
2008-03-01 4 浏览
本想和男朋友到灣仔食車仔麵,可惜去到已經關門..........黎左呢間d音樂好細聲,有少少怪餐牌都幾多選擇我地叫左焗生蠔好好好好味!雖然貴左d仲有銀鱈魚,好滑好好味,不過其實銀鱈魚不lao都係好好味壽司拼盆,呢個冇乜特別,不過d野都算新鮮埋單每人百幾,幾抵食!點解d食評講到咁差?
黎左呢間
d音樂好細聲,有少少怪
餐牌都幾多選擇
我地叫左焗生蠔
好好好好味!雖然貴左d
仲有銀鱈魚,好滑好好味,不過其實銀鱈魚不lao都係好好味
壽司拼盆,呢個冇乜特別,不過d野都算新鮮
埋單每人百幾,幾抵食!
點解d食評講到咁差?
2008-02-22 58 浏览
這是我第二次食這間日本餐廳,因價錢大眾化,套餐38元起,跟茶餐廳差不多,單有加一。我第一次食了燒鲭魚定食$48,有飯有湯有中華沙律和刺身,如果刺身可以再厚D就更好。今次就壽司套餐$48任選10件手握壽司,仲有特飲一柸,真係TASTE百佳價。每次都好滿足,但每次都好多人,所以食完都好快要埋單,不過待應都算有禮,會加茶和講唔好意思。
2008-02-17 9 浏览
2008年1月18日,浦和今天試了一個野菜拉麵。38元,跟兩件壽司。這裏的食物有點像以前灣仔的茂吉。(茂吉有D套餐幾好食)野菜拉麵好多野菜料,但個賣相有點難看,好雜亂。麵好麻麻。湯底好例牌。可以說是粗枝大葉的湯麵,不過38元咁鋪面,差不多啦。
2008年1月18日,浦和

今天試了一個野菜拉麵。38元,跟兩件壽司
這裏的食物有點像以前灣仔的茂吉。(茂吉有D套餐幾好食)
呢間係我今星期去既第三間日本餐廳,行過見到餐牌,唔係太貴,就入咗去試下。入到去,門口有人招呼你,上左樓梯,侍應帶位等到你坐好,俾埋menu你先至走開。我同我媽叫咗三文魚手卷、加州卷、九州拉麵同大蝦天婦羅,個三文魚手卷D紫菜好脆,三文魚夠軟夠凍。加州卷無特別,都OK。九州拉麵D料好入味,但係麵有D林。樣樣都好新鮮。惟一天婦羅失水準,好難食。

2008-02-03
係灣仔返工已經有2年幾時間啦,平時lunch都只係有得揀食茶餐\\\廳,或者去食上海雲南粉麵咁,食到悶和有點麻木了!最近知道附近開了間浦和日本餐\\\廳,嘩!有得揀食日本野,緊係去試試啦!不過對於慳慣家的我,又身處在金鐘灣仔一帶返工,落街食飯真係唔野少,所以都只會耐唔耐去下,平時帶飯會慳唔少^^約左2位同事試新野,對於由深山出城市的我來說,面對一間裝修日本的餐\\\廳,都寄於極度高的期望,未入門去食,就已經想像到一陣有個雙眼發光拼命狼食的我,實在太期待了。被安排上二樓角位坐,地方唔算大,不過都算清潔整齊,可能因為新啦,不過幾特別係bar台係面壁的,椅子是矮矮的,像小朋友排排坐食飯仔咁。lunch都有幾多餐\\\供選擇,拉麵、鍋物、定食、壽司飯等等....有成2張餐\\\牌,你話多唔多呀?哈哈!價錢由$4x-$9x都有,鍋物至貴,本人覺得至平係壽司餐\\\,因為$48有自選10件壽司,都有魚生個d選o架,同埋有罐汽水或麵豉湯。我諗極都唔知食咩,望左餐\\\牌好耐,又望下隔離台d人食咩,d賣相無叫人有種衝動去揀,好似無咩吸引力咁,所以我期望的那團火都關細了.....我叫左自選壽司餐\\\,

我叫左自選壽司餐\\\,要麵豉湯;同事們分別叫了鰻魚餐\\\和雞鍋餐\\\。

等左都幾耐,我的壽司餐\\\最遲上台,好奇怪,我那餐\\\無托盤,只係送上陶瓷碟壽司十件,好似叫外賣咁>.<,興奮程度冷卻了一半。

賣樣真係好一般,似買返來比客人食咁,或者吉之島個d會靚d,有舊魚生有雪味的....幻想破滅。

同事H的雞鍋賣相好少少,有點氣勢,因為那鍋還熱烘烘的出煙!佢\\\有埋三文魚生,但薄得有點可憐,眼見菜比雞肉多;同事F的鰻魚只得2小薄片,又唔係大件喎,試問呢2小片鰻魚點樣補充我地呢d打工仔o既精力呢?
覺得呢間舖頭樣樣野都差少少,味道一般,賣相一般,品質一般,平平無奇,比唔到滿足感!好多有誠意的日本店,個餐\\\賣相起碼會令人嘩然四起o架麻,呢間做唔到,有無下次呢?有進步再諗諗。
雞鍋餐
壽司餐
2008-01-29
上星期食唔到,今日特別早點去到,所以不用等位。有廿多款定食選擇,每份定食除了有主菜外,還有刺身/壽司、漬物及麵豉湯。我的滑蛋雞肉定食,賣相完全稱不上"親子井",真是差強人意,勁多汁(水),味道好鹹,滑蛋少得可憐。而那碗飯不是珍珠米,既沒有飯香之餘,也沒有煙韌口感。同事的滑蛋豬扒飯,同樣是勁多汁(水),吉列豬扒已被浸稔了。牛扒定食也是太多汁,味道又是過鹹,而牛扒煮得過了火,肉質太熟。鯖魚定食是全枱最好,魚身多肉肥美結實,燒得魚皮十份脆。大家食後的評語都是麻麻,相信再翻食機會微。
上星期食唔到,今日特別早點去到,所以不用等位。

同事的滑蛋豬扒飯,同樣是勁多汁(水),吉列豬扒已被浸稔了。

鯖魚定食是全枱最好,魚身多肉肥美結實,燒得魚皮十份脆。

大家食後的評語都是麻麻,相信再翻食機會微。
2008-01-22 7 浏览
前日是男朋友生日,如是便去他家附近新開的日本餐廳食飯慶祝。好在我們早些去,不然要等位。一上去我覺得環境氣份不錯,服務員態度都幾nice.最重要是價錢都算平,我們叫了三文魚刺身都係$28四片,厚厚的又肥味。牛油果軟殼蟹反卷$28三件,賣相很吸引。日式海鮮烏冬,烏冬彈牙爽滑。至於雜錦天婦羅和炒金菇都ok啦。
2008-01-15 4 浏览
星期六晚放工後到了灣仔,想起每次搭巴士經過的紅磚屋旁的日本餐\\\廳,就決定到那裡晚飯。看他的裝潢,而且晚上八時半後也有很多人,應該有一定的水準。服務員帶我們二人到二樓,一看見吧枱,心裡而暗知不妙。(這裡的吧枱是面壁,不能看到壽司師傅)。但實在是很肚餓,想快些填飽肚子,所以并沒有要求換枱。當日點了墨魚﹑劍魚腩刺生,魚生沙拉,牛肉鍋,炸生蠔,銀雪魚,炸豆腐。(點菜時大概八時四十五分之前)發覺旁邊一對夫妻已經轉了枱,因真的坐得不太舒服,剛巧有一張枱,便向服務員要求轉枱。那時已經是九時了。答案是\\\"坐位已安排了給其他人客\\\".....已不想再糾纏於坐位的問題。這只是個人喜好罷了。(最後在努力主動爭取後,終成功\\\轉枱)過了九時,我和朋友都已很餓,看見其他食客都好像停已經食飽,但又在等的時候,心裡又再有不妙的感覺。向服務員追問食物的進度,并表明還未到的話便離去。(開始後悔了,想走!)她便到壽司師傅處查核,仍然是未開始弄。并說立即弄出來。不知是因為要求多多,還是食物水準問題。墨魚﹑劍魚腩刺生,魚生沙拉,只來了劍魚腩刺生,魚生沙拉。劍魚腩刺生沒有魚味,咬下去是雪水。HK$38三小塊,第三

看他的裝潢,而且晚上八時半後也有很多人,應該有一定的水準。

不知是因為要求多多,還是食物水準問題。墨魚﹑劍魚腩刺生,魚生沙拉,只來了劍魚腩刺生,魚生沙拉。劍魚腩刺生沒有魚味,咬下去是雪水。HK$38三小塊,第三塊還是很細很細的...魚生沙拉,沙拉只是青瓜絲,沙拉汁太咸,魚生太少!!! (和笑笑不能相提並論喔!)朋友說不要再要求多多了,否則什麼也減半~~

下一輪菜大概等到九時二十分,是牛肉鍋,味道正常。但鍋不熱,倒下去的生雞蛋亦沒有熟,蛋白等了很久才變白!!! 跟著炸蠔,銀雪魚(HK$68)亦陸續上枱。那銀雪魚的皮都燒焦了,整塊都是偏黑,而且較咸!炸蠔,不過不失。

此時追問墨魚刺生的下落,原來她們還沒發現漏單!?!之後服務員端出來的墨魚刺生(HK$28)又是三塊。一看就知道是用來準備做壽司!!!!吃下去,又是雪水!!! (我看著它們,想起豐壽司的墨魚壽司是9元二件,加一後都可以吃五塊,又新鮮仲又壽司飯送!!!)

而那唯一的經理,又和我身後食客長篇大論,稱讚午市有二﹑三十人排隊等候....... 和食客打關係是重要,但都要識可而止,更要注重聲浪!!! 我和朋友只想在一個舒適﹑寧靜的環境下填飽肚子。

心水清的朋友一定會問,那炸豆腐怎樣呀?!抱歉喔,他們漏了單,而且還計算在賬單上。和經理反映,她只是說幫我們改單,并不覺得有問題。在沒有甜品的招待下,真不想在餐\\\廳內逗留多一會了,速逃!!!(埋單時間九時五十分)

雖然如此,那個短髮女服務員都很熱心幫我!!!

但,我很久沒有這麼後悔了。
2008-01-06 4 浏览
和朋友午飯,一般常見的日式定食,正常的質素,考慮價錢因素後,可接受;食肆林立的灣仔蘭杜街上多一個選擇。唯一問題,午間多人輪候,吃完就得結帳離去,如要閒聊須轉移陣地啦。