2018-12-21 878 浏览
和家人提早做冬,特地前往朋友推介的鯉魚門海鮮餐廳,在套餐上再加了一隻長腳蟹清蒸海蝦,海蝦大大隻,蝦肉彈牙爽口豉椒炒聖子,前一晚老闆娘通知有聖子臨時加的清蒸鮑魚蒜蓉扇貝蒸粉絲,美味的蒜蓉和粉絲簡直是絕配芫荽滾魚湯,魚湯香滑有淡淡的莞荽味沙巴龍蒸魚,沒有養魚味,生熟剛剛好額外加的長腳蟹,等了大概35分鐘,肥美的長腳蟹芝士龍蝦焗伊面,店員告知是香港龍蝦,肉質鮮美彈牙,滿滿的芝士,芝美十足套餐還有炒飯、咕嚕肉、炸饅頭、果盤和桂花糕;一行9人飽到不行,大滿足!
清蒸海蝦,海蝦大大隻,蝦肉彈牙爽口
豉椒炒聖子,前一晚老闆娘通知有聖子臨時加的
清蒸鮑魚
蒜蓉扇貝蒸粉絲,美味的蒜蓉和粉絲簡直是絕配
芫荽滾魚湯,魚湯香滑有淡淡的莞荽味
沙巴龍蒸魚,沒有養魚味,生熟剛剛好
額外加的長腳蟹,等了大概35分鐘,肥美的長腳蟹
2018-04-04 3100 浏览
今年公司飯聚去咗鯉魚門海景海鮮酒家度食, 呢間酒家係傳統舊式酒樓格局 ,裏面嘅環境同舒適度你都唔使有咩特別期望㗎啦,但我哋一個部門可以包咗一間大房自成一角都算安排周到, 夥記亦都有禮貌。 但係食物真係算有驚喜,每道菜都色香味俱全, 每碟餸都食到清曬碟。 如果有時間亦都可以去酒樓四外周圍行下 ,外面都有一啲傳統舊式小食 ,包括人手造蛋捲、鳳凰卷、豬肉乾等,遊客黎到可以買啲嘢做手信 。象拔蚌刺身蒜蓉粉絲蒸扇貝椒鹽瀨尿蝦黃金蝦豉椒炒聖子清蒸大海斑果皮蒸鮑魚鹽焗奄仔蟹

象拔蚌刺身

椒鹽瀨尿蝦

豉椒炒聖子

清蒸大海斑

果皮蒸鮑魚

鹽焗奄仔蟹

上個星期六晚和朋友去鯉魚門吃晚餐,見到佢整體評分唔低,於是入去試下。係出邊買左d 海鮮入去,點知第一碟聖子炒出黎勁多沙,好似冇洗過咁同個攣毛阿姐講,佢一句“係咩”後就行開左😤第二碟瀨尿蝦本身都肥大既但係就比佢炒到干晒😣最嬲係碟芝士焗龍蝦 焗到窿晒仲同我話係正常煮法😤😤😤最後埋單價錢都係同南大門個d差唔多😣下次都係去南大門,食得開心,坐得舒服最緊要唔使受氣
2017-10-28
2017-10-01 2841 浏览
又是一家人飯聚的好日子。今次去鯉魚門食海鮮。黎海景食過好幾次,一直由朋友拍板話事。今次由我作主,要左老闆娘推薦的基本餐,再加左當造的大蟹。黃金蝦先上場。炸得金黃,蛋黃甘香十足,海蝦都頗大件,件數不少。見到隔離枱要左白灼蝦,蝦雖然比較細隻,但份量更多,而且肉質結實,一遍橙紅,睇上去非常新鮮。下次要試試。鼓汁炒蟶子。蟶子大隻無沙,有鑊氣。豆鼓味香,味道適中,唔會過咸,大㕑果然經驗十足。蒜蓉粉絲蒸元貝。新鮮元貝鋪滿爆炒果嘅蒜蓉,配上粉絲,香甜嫩滑。清蒸鮑魚。鮑魚新鮮,一般水準,不太特別。蒸海魚。好大條,無養魚味。火候啱啱好,唔會過老或者唔熟。芝士龍蝦伊麵。橙黃色一大盤,每人有半隻龍蝦,肉質彈牙,香口有芝士味,配伊麵底唔錯。加點阿拉斯加蟹。大大隻,清蒸凍食。肉質飽滿,啖啖蟹肉鮮甜好味道!海鮮餐仲有魚湯丶咕嚕肉丶青菜丶炒飯丶炸饅頭丶果盤丶桂花糕。即炸饅頭外脆內軟配上煉奶,雖然已飽,但仍然食下去。桂花糕香軟,糕底有一層桂花,桂花味清香,食不完也要打包回家。

清蒸鮑魚。鮑魚新鮮,一般水準,不太特別。

蒸海魚。好大條,無養魚味。火候啱啱好,唔會過老或者唔熟。

加點阿拉斯加蟹。大大隻,清蒸凍食。肉質飽滿,啖啖蟹肉
鮮甜好味道!

海鮮餐仲有魚湯丶咕嚕肉丶青菜丶炒飯丶炸饅頭丶果盤丶桂花糕。

即炸饅頭外脆內軟配上煉奶,雖然已飽,但仍然食下去。

2017-09-30
  • 龍蝦伊麵
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
  • 豉椒炒聖子
2017-08-07 3094 浏览
鯉魚門出名食海鮮,離遠就已經到很多招牌,走到飯店前已有很多人招手了。真是目不暇給,望上去的海鮮都很新鮮,也多選擇。經朋友介紹已訂枱,所以沒有被其他吸引。不過這個間飯店頗難搵,穿過不少街頭,走到最後一間面對球場,已到村內。如果不是朋友帶路也不找不到上二樓面對海景,心情即刻開心了叫了套餐再加象拔蚌刺身只是$380一位,小吃有子薑流心皮蛋、象拔蚌刺身、黃金蝦、蒜蓉粉絲蒸扇貝、清蒸鮑魚、豉椒炒蟶子皇、蒸海斑、芝士龍蝦麵、咕嚕肉、上湯蒜子菜心、楊州炒飯、炸饅頭、送上豆腐魚湯、最後西瓜及桂花糕飽到捧住個肚,炒飯都要帶走

上二樓面對海景,心情即刻開心了
叫了套餐再加象拔蚌刺身
清蒸海斑
芝士龍蝦麵
咕嚕肉
楊州炒飯
飽到捧住個肚,炒飯都要帶走
2017-07-26
楊州炒飯
  • 龍蝦伊麵
  • 豉椒炒聖子
2016-10-09 4960 浏览
第一次去鯉魚門, 聽聞鯉魚門酒家很多選擇, 所以事先在openrice看看有任何提議. 看到這家海景海鮮, 評語不錯, 最重要是"老字號", 所以決定一試.鯉魚門小巷緃橫交錯, 老實說這間老字號的確難找, 沿途有很多食店有人在外招攬, 感覺不大好受. (提示: 可尋找瑞香餅店, 這酒家就在餅店對面附近)坐下經店員介紹叫了套餐,$350一位,這套餐物超所值, 有清蒸鮑魚, 黃金蝦, 椒鹽鮮尤, 蒜䓤粉絲大具等等八九樣. 所有食品都很有水準. 比預期更加好, 海鮮新鮮, 鮑魚特別要讚, 大隻不用說, 清蒸特出鮑魚的鮮味, 黃金蝦炸脆肉厚. 最大的驚喜是本來不想要的咕嚕肉和炸曼頭咕嚕肉皮脆, 入口肉化,炸曼頭不油脷, 表面卻香脆, 內裡存著曼頭的香甜軟熟整體覺得這家老字號確實不錯, 下次去鯉魚門必會再去幫親!

, 大隻不用說, 清蒸特出鮑魚的鮮味, 黃金蝦炸脆肉厚
. 最大的驚喜是本來不想要的咕嚕肉和炸曼頭
咕嚕肉皮脆, 入口肉化
,炸曼頭不油脷, 表面卻香脆, 內裡存著曼頭的香甜軟熟

整體覺得這家老字號確實不錯, 下次去鯉魚門必會再去幫親!

椒鹽鮮尤
楊洲抄反
貴花糕
  • 蒜蓉粉絲蒸元貝
2015-12-12 4221 浏览
今年做冬去左呢間酒樓度試下,果然係老鋪唔會掠水。睇左之前食評無嗌餐,餐係抵啲但係散嗌多選擇。嗌左炸蠔、焯蝦、老鼠斑、象拔蚌同龍蝦等等,再加左個咕嚕肉同菜心。覺得個水準絕對抵翻晒!啲蟹好鮮,蒸魚條鰭豎起既!唔會係死魚!個蠔先係重點!好大隻之餘仲好多汁服務都唔錯,坐得幾舒服會去再食!本身酒家間海鮮鋪都幾好,好似叫華記
服務都唔錯,坐得幾舒服
會去再食!本身酒家間海鮮鋪都幾好,好似叫華記

2015-12-12
2015-03-30 3960 浏览
山長水遠來到鯉魚門,見到招牌芝士焗龍蝦和刺身象拔蚝就即刻點了各一來試。先説那裡的環境不錯,多寬敞,進來後大致不用等位,且服務員的態度友善,令人感到舒適自在。不用10分鐘,刺身象拔蚝先出場!象拔蚝非常新鮮,口感一流,味道又鮮甜,且師傅的刀功不俗更加令刺身的層次有提升的作用。再到芝士焗龍蝦出場!一陣香味已經令人垂涎欲滴,香濃的芝士配上新鮮的龍蝦實在出色!期待下次再有機會嚐嚐其他海鮮

2014-07-28 4940 浏览
鯉魚門嘅海鮮由細食到大…食左十幾年都係食同一檔海鮮檔--龍翔,經佢介紹嘅酒家都有3,4間…但只得海景係我食過咁多次嘅不二之選!除非真係好full無位…如果唔係我都唔會去第二間俾佢煮海鮮!屋企人一行5人去食…又係一入到鯉魚門海傍道就要望住自己想去嘅目標衝…因為中途實在有太多海鮮檔會叫停你…而我地食開嘅海鮮檔--龍翔…又係比較入嘅位置…所以一個字衝!去到龍翔may姐一見到我地就會自動幫我地打去海景留檯…揀完海鮮…就向海景出發!海景比龍翔更入!由於係龍翔已經order好晒海鮮同煮法…所以去到海景…基本上係等食!先黎個瀨尿蝦…唔知道係咪因為休魚期嘅關係…肉質唔太肥美…但好鮮甜!之後就黎炒班腩…鯉魚門嘅班腩係我唯一會食嘅…因為我對魚腥味好敏感…有少少腥我都食得出…但呢度嘅我就好鐘意食…大愛!一條班又點只得一味…再黎個炸班頭腩…炸到脆身再上汁…香口得黎又不失魚嘅鮮味…正!之後就黎我最最最愛嘅芝士焗龍蝦伊麵底!食過好幾間鯉魚門嘅酒樓整嘅芝士焗龍蝦…整得最最最好味…佢用嘅芝士…味道超濃超香!! 龍蝦鮮甜加上沾滿芝士汁嘅伊麵…炒聖子係今晚最失望嘅一個海鮮…聖子肉太淋…唔夠爽口彈牙… 蒸貴花丰…鮮甜彈牙~

之後就黎我最最最愛嘅芝士焗龍蝦伊麵底!

炒聖子係今晚最失望嘅一個海鮮…聖子肉太淋…唔夠爽口彈牙…

蒸貴花丰…鮮甜彈牙~蒜香味唔好蓋過貴花丰嘅鮮味

薑蔥炒蟹…呢d要夠鑊氣先好味嘅做法係屋企真係好難整到…超多膏超肥美…肉質又夠鮮甜…正正正

另外order左個紅燒豆腐菜遠底…食返d蔬菜健康下…估唔到除左海鮮…連呢d小炒都做得好出色…好好味!

每檯食飯嘅都會送海鮮豆腐湯…奶白色嘅魚湯…平時唔飲魚湯嘅我都覺得好好味!

呢度嘅前菜係皮蛋酸薑…我係唔食嘅…但屋企人就話皮蛋起晒花…好好味…

食完仲有飯後果…我地嘅係海鮮檔送嘅…如果海鮮檔無送…海景都會有…但就係普通野…海鮮檔送嘅我地可以自己揀~ 海景仲會有桂花糕做飯後甜品…又係我嘅至愛!!!

5人行埋單$3746~海鮮係2800左右…其餘係煮工~
個人覺得係物有所值嘅一餐!
2014-07-27
  • 芝士焗龍蝦伊麵底
這一間抵食大件,服務一流的海鮮酒家!令我不得不跟各位介紹(注意我沒有收稿費喔!) 香港出名食海鮮有很多:出名就有西貢,布袋澳,流浮山等但最古老又出名就非鯉魚門莫屬了!不知大家會不會同我有一樣的疑慮:就是鯉魚門是做遊客生意~去食海鮮=等俾人介到一頸血..所以去之前我做定research:--香港人的餐廳bible:開飯喇!" 海景海鮮酒家"第一名18like...平圴消費比其他平...於是就去試試------------------------------鯉魚門好多手信買~仲有得試食添^^它們有幾款套餐,價錢有$250or $350/每位我們一行五人選擇這個套餐 $350D蝦身好大隻,..椒鹽炒得超野味~鮑魚肉質有彈性,好新鮮~~~條魚蒸得岩岩好,D肉起滑嘟嘟超多芝士,好濃..焗到金金黃黃~上台香噴噴~龍蝦肉質爽口彈牙炒飯(夠乾身,料十足) +奶白色海鮮湯~睇下隻瀨尿蝦D膏...流心心太軟就食過,流膏瀨尿蝦真是第1次!!食超YUMMY!!!~碟碟都十足分量,我見枱枱都要打包@@~甜品+生果~桂花糕+炸曼頭超正!!!!(100%推介)之後因為實在太飽...我們一家便行去附近石灘等睇煙花,玩
這一間抵食大件,服務一流的海鮮酒家!
就是鯉魚門是做遊客生意~
去食海鮮=等俾人介到一頸血..
~鮑魚肉質有彈性,好新鮮~~
~條魚蒸得岩岩好,D肉起滑嘟嘟
炒飯(夠乾身,料十足) +奶白色海鮮湯
~碟碟都十足分量,我見枱枱都要打包@@
~甜品+生果
~桂花糕+炸曼頭超正!!!!(100%推介)
之後因為實在太飽...我們一家便行去附近石灘等睇煙花,玩燈籠(ONlY五分鐘步程)
2012-10-04
2013-04-26 2473 浏览
想吃海鮮,又唔想去到西貢太遠,於是約了小隊員3號試下去鯉魚門開餐未試過在鯉魚門食海鮮,出發前特地上OpenRice睇睇邊間正見呢間評價大部份偏正面,於是決定一試昨晚星期四,可能非假日,沿路進去遊客不多到達海景門口,發現裡面一個客都冇,門口又冇任何餐牌介紹我地猶豫之際,店員阿姨就出來招呼我地叫我地入去咁諗住反正預左去呢間,咁就試下啦入到去店員阿姨帶我地坐左窗邊四人檯一坐低就見到有隻死左ge蚊響檯= ="同我地講睇下食乜野,有套餐果d,如果唔啱可以帶我地出去舖頭揀海鮮但係檯面係完全冇menu,問左兩次佢先攞俾我地睇,係咁話帶我地去揀比起之前見到網友post ge menu明顯貴左又少野食左不過我地又唔係好識揀海鮮果d,怕自己揀仲易俾人呃,決定都係叫套餐先黎子薑和雜錦花生,哇!個糖硬成一舊,點唔到之後好快上菜,個豉椒汁好好味,蟶子好入味之後上蒜蓉粉絲蒸大貝,面果d粉絲超,乾扇貝未算鮮甜椒鹽鮮魷,正!好薄粉,又夠彈牙黃金蝦,過左火候,有點老海鮮豆腐湯,湯算清甜,沒見到豆腐,但配料也只見芫茜和魚骨蠔油燴鮑魚(生菜底),鮑魚有點韌芝士焗龍蝦加伊麵,用左好濃味ge芝士,幾香,不過幾漏,伊麵太淋,龍蝦
見呢間評價大部份偏正面,於是決定一試
昨晚星期四,可能非假日,沿路進去遊客不多
到達海景門口,發現裡面一個客都冇,門口又冇任何餐牌介紹
我地猶豫之際,店員阿姨就出來招呼我地叫我地入去
咁諗住反正預左去呢間,咁就試下啦
入到去店員阿姨帶我地坐左窗邊四人檯
一坐低就見到有隻死左ge蚊響檯= ="
比起之前見到網友post ge menu明顯貴左又少野食左
先黎子薑和雜錦花生,哇!個糖硬成一舊,點唔到
之後好快上菜,個豉椒汁好好味,蟶子好入味
之後上蒜蓉粉絲蒸大貝,面果d粉絲超,乾扇貝未算鮮甜
椒鹽鮮魷,正!好薄粉,又夠彈牙
黃金蝦,過左火候,有點老
海鮮豆腐湯,湯算清甜,沒見到豆腐,但配料也只見芫茜和魚骨
蠔油燴鮑魚(生菜底),鮑魚有點韌
芝士焗龍蝦加伊麵,用左好濃味ge芝士,幾香,不過幾漏,伊麵太淋,龍蝦大概七吋長,焗過龍肉超韌

另外有西瓜+蜜瓜果盤,桂花糕甜品

整體份量很足,吃得很飽

店員服務很殷勤,主動加水,見我地多蝦殼都幫我地換碟幾次

同埋幫我地落單個阿姨好搞笑,每次來上菜都話[係咪好抵食呀?好正架!]

雖然服務很重要,不過去餐廳食野,最重要都係食物質素,咁都係試過一次就算囉
题外话/补充资料: 結果由我地入去到走都係得我地一檯在一樓 其他有book檯ge原來都去哂二樓
2013-04-25
$435.7 (晚餐)
纪念日
  • 椒鹽鮮魷
2011-02-17 1720 浏览
情人節要上班,餐飯食早少少. 新年大魚大肉,大肥膩....西餐又怕怕哋.忽然記得好耐無去過鯉魚門. 4蚊小巴入到去. 己定了一家餐廳,原來行到要幾入吓,中途叫賣聲不絶...有九蝦有鱈場蟹賣.但當我說己定了酒家/人家就會放行 因為每家酒樓也有特定的海鮮檔. 先上到海樓,看了她們的套餐發現係好抵食難又唔啱食....於是.....出外買. 要咗...象拔~死蛇爛鱔咁...原來漲卜卜啲係谷水嫁.花蟹~清蒸(孩子指定煮法)蝦蛄 糖....硬過頸.皮蛋幾OK.鮮味+好耐無食~~所以好好食.]好肉地.筒蠔...好食...啲蔥.扇貝..SOSO食紅蟹~清蒸是皇道. 加多碟菜...又豐富又清清地.好味!

己定了一家餐廳[海景],原來行到要幾入吓,中途叫賣聲不絶...有九蝦有鱈場蟹賣.但當我說己定了酒家/人家就會放行

出外買. 要咗...
象拔~死蛇爛鱔咁...原來漲卜卜啲係谷水嫁.

花蟹~清蒸(孩子指定煮法)

蝦蛄
糖....硬過頸.皮蛋幾OK.
鮮味+好耐無食~~所以好好食.
]好肉地.
筒蠔...好食...啲蔥.

扇貝..SOSO
食紅蟹~清蒸是皇道.

加多碟菜...又豐富又清清地.好味!
情人节
2011-02-02 1426 浏览
早少少兩口子去依間食店當團年飯~天氣凍好在空內好夠暖~食物都不至於好快吹凍食店有散叫or套餐形式~得2個人叫套餐可以試多幾款唔同既海鮮~3款套餐價錢有$200..$250..$300/每位我地揀左$300共11道小菜+甜品~坐定定先送上"酸薑皮蛋"~皮蛋好靚~入口有回甘.."酸薑"甜酸度醃得剛好另外叫左碟"辣椒絲"+幾支啤酒豉油皇大蝦 - 蝦身好大隻~配料好足..炒得好入味清蒸鮮鮑魚 - 鮑魚夠大隻~蒸既時間剛好~肉質夠軟腍~咬口有彈性..好味椒鹽瀨尿蝦 - 椒鹽料夠..味道夠鹹但唔辣~瀨尿蝦唔新鮮..肉質霉~全晚最差依道菜蒜茸粉絲蒸貴妃蚌 - 蚌肉嫩口唔韌..蒜料夠~整體味道唔錯芝士焗龍蝦(伊麵底) - 芝士超多焗得夠金黃~上檯已經香噴噴~龍蝦夠鮮甜~肉爽彈牙清蒸海石斑 - 蒸得好嫩滑~魚肉好夠新鮮薑蔥焗靚蟹 - 太飽..原封不動~留待最尾入盒拎返屋企~第2日再加料爆炒~味道好唔錯豉汁炒蟶子 - 蟶子好巨..啖啖肉而肉質煮得剛好~夠嫩唔會韌口~豆豉夠香~醬汁夠濃又夠味..依個整得好唔錯海鮮湯 - 個湯好有魚香味夠奶白~味道好濃厚好香..好味道郊外時菜 - 好甜菜味楊州炒飯 - 雖然
另外叫左碟"辣椒絲"+幾支啤酒

豉油皇大蝦 - 蝦身好大隻~配料好足..炒得好入味
蒜茸粉絲蒸貴妃蚌 - 蚌肉嫩口唔韌..蒜料夠~整體味道唔錯
清蒸海石斑 - 蒸得好嫩滑~魚肉好夠新鮮
海鮮湯 - 個湯好有魚香味夠奶白~味道好濃厚好香..好味道
郊外時菜 - 好甜菜味
楊州炒飯 - 雖然第2日先食~但都炒得好香
最後有水果+甜品~整體食物好唔錯~除左個"椒鹽瀨尿蝦"..會再幫襯的

(更多相片(1) - http://hk.myblog.yahoo.com/yanomi_chung/article?mid=75624)
(更多相片(2) - http://hk.myblog.yahoo.com/yanomi_chung/article?mid=75652)
2011-01-22
团年饭
  • 芝士焗龍蝦
2010-11-13 1057 浏览
今天,我們本來去西貢吃海鮮.但離我們家太遠,所以就選擇了海景海鮮酒家試試.一入到去,有人帶我們上二樓.有侍應推介一個套餐,14樣食物,每位$250.我們三個(但要加一兼茶芥,如杲$700以內,就超值).清蒸飽魚:推介美食,好好味清蒸石斑:魚豉油好味,最好拌飯.豉油蒸扇貝:犖子好細,但十分野味豉油蒸聖子:都OK!!!!伊麵龍蝦:不好味,差但大致上都ok,會再光顧!!!!!!!

清蒸飽魚:推介美食,好好味

清蒸石斑:魚豉油好味,最好拌飯.

豉油蒸扇貝:犖子好細

,但十分野味

豉油蒸聖子:都OK!!!!

伊麵龍蝦:不好味,差

但大致上都ok,會再光顧!!!!!!!

2010-11-13
  • 清蒸飽魚
2010-11-01 751 浏览
姑姐經常同同事黎e度食飯佢會叫外賣俾我同妹妹食今次就係瀨尿蝦2隻..+ ..芝士龍蝦伊麵 由於瀨尿蝦的配菜都留左係姑姐度食起上黎覺得欠左些野不過瀨尿蝦好多膏而且肉質好甜 芝士龍蝦伊麵 的伊麵 質素麻麻入口的感覺好似麵糊咁如果質素好d就好喇 芝士好濃好正龍蝦係2隻細的開邊但係都好多肉
姑姐經常同同事黎e度食飯
佢會叫外賣俾我同妹妹食