2023-05-15 244 浏览
北角匯新海街丼,終於可以試一試。店舖氣氛好好,好似去左海鮮街,見到有靚靚卡位。晚上7 點到已經好快坐滿!刺身三點:池魚/油甘魚/帆立貝 各三件。刺身好出色(日本空運到港;日日會供應唔同魚,今日就冇晒赤身吞拿魚啦!)大大粒帆立貝非常肥美鮮甜!池魚刺身厚實晶瑩有口感;油甘魚肥美油脂感新鮮!鹿兒島A4黑毛和牛丼和牛燒得岩岩好,入口融化而油脂感十足;配上甜甜既洋蔥汁,味道非常夾同時又極好送飯!仲配有炸牛蒡同我最喜愛既火箭菜,非常開胃。
北角匯新海街丼,終於可以試一試。

刺身三點:池魚/油甘魚/帆立貝 各三件。

大大粒帆立貝非常肥美鮮甜!
池魚刺身厚實晶瑩有口感;
油甘魚肥美油脂感新鮮!

鹿兒島A4黑毛和牛丼

和牛燒得岩岩好,入口融化而油脂感十足;

2023-05-15 199 浏览
👈🏻海街丼#japjapjap_北角#japjapjap_日本菜海寶丼 (特上) $170丼飯嘅用料幾特別而且非常足料有海膽 甜蝦 真雪蟹 吞拿魚油甘魚 章魚 穴子 蛤蜊 小扇貝 鮭魚子同青瓜口感都好豐富😆甜蝦勁大隻 食落亦好彈牙食海膽最怕唔新鮮 不過依度就冇依個問題 仲要有好多真雪蟹 真係可以啖啖都食到蟹肉有3種食法😍除咗普通嘅wasabi配豉油仲有壽司醋啫喱自行調教飯嘅酸度🤪可惜試唔到晚市先有嘅魚介出汁 加魚湯做茶漬飯😢吞拿魚蓉蟹丼 $150原本想食醬汁吞拿魚丼可惜數量有限 無緣食到店員就介紹配料差唔多嘅吞拿魚蓉蟹丼 吞拿魚蓉俾得好慷慨🤣好厚身軟綿綿 油脂又豐富雪蟹肉質嫩滑蟹膏好濃郁 咸香味十足仲有蛙魚籽同蟹籽一齊爆汁🤩Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟餐廳名:海街丼地點:北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖⏰:Mon-Sun: 12:00-22:00#foodiejapjapjap #hkfoodie #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #hongkong #chill #hklifes
👈🏻海街丼

📌服務:🌟🌟🌟🌟

餐廳名:海街丼
地點:北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖
⏰:Mon-Sun: 12:00-22:00

#foodiejapjapjap #hkfoodie #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #hongkong #chill #hklifestyle #globaleats #foodiesinternationalchat #香港美食 #香港美食日記 #香港好去處 #相機食先 #foodiegram #食好西#hkrestaurant #一路食一路post #日本菜 #北角好去處 #北角美食 #海街丼 #魚生
2023-05-11 222 浏览
一人食絕佳餐廳門口位有門上簾 會被風吹起來 因為感覺很日本 所以被吸引走進店坐在吧台位對著很多很多的玩具 反而覺得心情安靜又舒服午餐丼飯套餐有二十多種選擇有點難選其實還有小食與其他料理menu但要問staff 拎才拿到非常建議試糖漬辣味整個番茄海寶丼有三種size 三種價錢每升一級都會有多一些不同款式的topping選了medium size 有雪蟹肉/ 超甜金槍魚/ 三文魚/ 帶子/ 魷魚配餐是梅子味凍jelly 但不是甜品喔 是用來lo 飯的煮熟金槍魚松是開胃菜嗎wasabi有點鹹的湯 (真的好鹹是為什麼覺得好好吃 是在香港體驗最好的丼飯餐廳了
一人食絕佳餐廳

wasabi
有點鹹的湯 (真的好鹹是為什麼

覺得好好吃 是在香港體驗最好的丼飯餐廳了

2023-05-09 151 浏览
可能平日既關係,7點到餐廳,唔多人,有卡位都有bar檯,7點半離開都係好多位卡位都幾闊,坐落舒服餐牌有其他魚生丼,但我地都真係想食熟食多D,再外加一個小食d丼配麵豉湯同蓮藕片小食,個湯好有白蘿蔔、紅蘿蔔、椰菜、金菇、白芝麻,飯量ok滑蛋豬扒飯真滑蛋,唔老,豬扒唔厚粉,有洋蔥做配菜A4黑毛和牛丼d和牛好好食,入口融化,點埋餐廳奉上既洋蔥汁,甜甜地,上面仲有酥脆既炸牛蒡同埋白芝麻,好香炸芝士魚餅有6塊,普通魚餅
卡位都幾闊,坐落舒服
餐牌有其他魚生丼,但我地都真係想食熟食多D,再外加一個小食
滑蛋豬扒飯
真滑蛋,唔老,豬扒唔厚粉,有洋蔥做配菜
滑蛋豬扒飯
炸芝士魚餅
有6塊,普通魚餅
炸芝士魚餅
2023-05-02
2023-03-22 898 浏览
朋友之前睇完食評一直都話想去食,同埋一直都抱有期望,覺得份量會好足夠,而且味道會好新鮮,但係希望越大失望到越大,食物嘅份量都尚算接受,最主要係味道同埋刺身新鮮嘅問題,叫左甜蝦,魚子同海膽等等食材做配料,甜蝦完全冇咬口,咬落去林啤啤,海膽亦都唔新鮮,第一啖已經覺得好苦,曾經反映過問題,但最後都係不了了之。而丼飯煮嘅軟硬程度都可以接受,感覺都同喺日本有近似,所以成碗飯就係被甜蝦同埋海膽影響咗,希望餐廳如果海膽真係唔當造可以喺餐牌上面剔除
2023-03-17 682 浏览
之前睇過食評,今日經過突然有衝突想食,咁就想請不如偶遇啦。魚生飯還好,但係呢個價錢來講就性價比低。海膽一塊鮮甜,一塊有些許不新鮮的臭味。不過明白海膽難避免的,都要撞手神。menu寫住人氣的清酒煮蜆,完全無味,最大獲係70%以上的都係有!沙!,仲要係多的!好似食緊清酒煮沙!完全無影相的衝動。服務水平就1/10分,呢個價錢仲要無咩客,我杯水飲完,幾個阿姐都無反應咁,衰過茶餐廳因為至少茶餐廳我可以自己去攞過杯⋯⋯個經理又淨係掛住招呼檯熟客 又一齊試酒又剩咁,咁多配料我想問下點食都唔得⋯⋯如非必要都無下次
之前睇過食評,今日經過突然有衝突想食,咁就想請不如偶遇啦。

完全無影相的衝動。

如非必要都無下次
2023-03-17
2023-03-10 606 浏览
北角匯有間高汁嘅日本料理,佢主打係食魚生飯,食LUNCH 就決定去試下,叫咗個海寶丼,佢係一SET SET, 仲有綠茶/鳥龍茶麵豉湯同埋前菜蓮藕,雖然個前菜蓮藕份量好少,但食落好好味,好爽口。佢個海鮮丼份量都好大,好足料,有吞拿魚,油甘魚,章魚,穴子,蛤蜊,小扇貝,真雪蟹,海膽,甜蝦,鮭魚子等…..足足有成10樣魚生,嘩…不得了!!呢個丼啱晒魚生控食,甜蝦好大隻,海膽好新鮮,吞拿魚,油甘魚,章魚都好鮮甜,賣相相當之靚,下次有機會再食過

2023-03-03
2023-02-26 607 浏览
海街丼的丼飯套餐真的很不錯,刺身很新鮮,賣相又非常討好,不論是熟食的和牛丼飯還鰻魚丼飯也沒令人失望。和牛丼更是相當出色!其汁和配料配在肥美又香噴噴的和牛上,簡直是天衣無縫。而鰻魚飯也不差,因為我最怕是有骨的鰻魚飯,但海街丼的鰻魚不但肥美厚身,更是無骨,小朋友也適合揀選。至於大人,最值得推介一定是多款的魚生飯,極上海寶丼更是必點之選,一定有滿足的感覺。至於佈置方面,有一貫日本餐廳的裝修,實而不華,配合耳熟能詳的日文歌曲,猶如置身日本的餐廳一樣。
#鹿兒島a4黑毛和牛丼
鹿兒島a4黑毛和牛丼
日式鰻魚飯
2023-01-15
#鹿兒島a4黑毛和牛丼
鹿兒島a4黑毛和牛丼
2023-02-20 497 浏览
📍 海街丼 (北角匯) (北角)北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖-這家從外觀非常吸引的海鮮丼 吃起來跟我預期的有一點差距 雖然蝦 干貝 和海膽都蠻新鮮的 但他裡面的魚全都切成小塊 吃起來不是很過癮 但是他很不一樣的是有附一個高湯 可以把飯變成茶泡飯來吃-🦐 特上海寶丼 $220環境 ⭐️ 5/5食物 ⭐️ 3/5推薦指數⭐️ 4/5
📍 海街丼 (北角匯) (北角)
北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖

🦐 特上海寶丼 $220

環境 ⭐️ 5/5
食物 ⭐️ 3/5
推薦指數⭐️ 4/5

2022-12-01 1066 浏览
嚟到北角匯呢個新商場,見地下開咗間日本嘢,主打魚生同海鮮,見裝潢唔錯可以一試。Lunch唔算多人,叫咗個吞拿魚蓉蟹丼,成個set擺盤仔細,配有一碗味噌湯、冷盤茄子,同埋酸酸地的日式啫哩(?),仲有餐茶。個丼飯份量正常,配料真雪蟹、吞拿魚蓉、鮭魚子同蟹膏,幾款海鮮同魚生都好新鮮,用料唔錯,價錢$150或以上,Lunch黎講有點貴,但質素唔錯,都值得!
吞拿魚蓉蟹丼
吞拿魚蓉蟹丼
2022-11-28 776 浏览
行過北角見到有間感覺猶如置身🇯🇵日本嘅餐廳而且午餐餐牌好吸引就入去試下餐牌主要以海鮮丼飯為主及有少量熟食套餐入內坐得感覺舒服😌卡位亦闊落一本午餐Menu兩頁都主要以海鮮丼飯為主~當然要叫一下有蝦,海膽同蟹為賣點嘅最豐富嘅🔸海寶丼$170喺充滿期待之下🥲有少許失望除咗蝦比較有鮮味之外其他刺身感覺都唔算太新鮮認真大口大口咁食蟹肉或者魚子亦冇乜味道~而飯嘅比例比刺身多兩倍雖然旁邊有壽司醋果凍但飯本身完全冇調味食每一口飯都要自己再加醋入去感覺有啲麻煩另一款🔸海寶丼$90以雜錦刺身為主,味道也一樣平平無奇當然以呢個價錢不能要求太多但係如果要排隊去食一個日本丼飯,就唔使太期待~🔸京蔥味噌燒雞丼$90微微味噌味,唔會太鹹.份量都幾多正常發揮
行過北角見到有間感覺猶如置身🇯🇵日本嘅餐廳
而且午餐餐牌好吸引就入去試下
餐牌主要以海鮮丼飯為主及有少量熟食套餐
入內坐得感覺舒服😌卡位亦闊落

一本午餐Menu兩頁都主要以海鮮丼飯為主~
當然要叫一下有蝦,海膽同蟹為賣點嘅最豐富嘅
🔸海寶丼[特上]$170

喺充滿期待之下🥲有少許失望
除咗蝦比較有鮮味之外其他刺身感覺都唔算太新鮮
認真大口大口咁食蟹肉或者魚子亦冇乜味道~

而飯嘅比例比刺身多兩倍
雖然旁邊有壽司醋果凍但飯本身完全冇調味
食每一口飯都要自己再加醋入去感覺有啲麻煩

另一款🔸海寶丼[並]$90

以雜錦刺身為主,味道也一樣平平無奇
當然以呢個價錢不能要求太多但係如果要排隊
去食一個日本丼飯,就唔使太期待~

🔸京蔥味噌燒雞丼$90
微微味噌味,唔會太鹹.份量都幾多
正常發揮

食日本嘢三心兩意唔知食刺身飯好定食茶漬飯好🤔 又或者想食刺身但又想食返啲熱嘢🫣 估唔到呢間餐廳有驚喜🇯🇵特上海宝丼 $220😋😋😋😋刺身丼飯底係室温冇調味🍚 另上一個壽司醋啫喱比你自己配黎食🥢食到咁上下剩低一半飯,倒入鯛魚湯變成日式魚湯飯🐟奶白色的魚湯好香濃,仲細心地用暖壺裝住,倒出黎時仲熱辣辣♨️ 認真細心👍🏻刺身新鮮、份量足👍🏻餐牌上最貴的丼飯都只係呢個價錢,相當抵食😃🇯🇵炸油甘魚鮫 $190😋😋😋😋呢個價錢有咁大份,上菜時真係嚇一嚇😂炸粉唔會太厚、調味適中,魚肉鮮嫩,油脂香味四溢👍🏻 🇯🇵雜錦天婦羅 $80😋😋😋如果個醬汁可以俾多啲蘿蔔蓉就perfect😆🇯🇵日式凍辣蕃茄 $40😋😋😋🇯🇵京蔥味噌燒雞丼 $130😋😋😋

🇯🇵特上海宝丼 $220
😋😋😋😋
食到咁上下剩低一半飯,倒入鯛魚湯變成日式魚湯飯🐟
刺身新鮮、份量足👍🏻
餐牌上最貴的丼飯都只係呢個價錢,相當抵食😃

炸油甘魚鮫

🇯🇵炸油甘魚鮫 $190
😋😋😋😋
呢個價錢有咁大份,上菜時真係嚇一嚇😂
炸粉唔會太厚、調味適中,魚肉鮮嫩,油脂香味四溢👍🏻

🇯🇵雜錦天婦羅 $80
如果個醬汁可以俾多啲蘿蔔蓉就perfect😆

日式凍辣番茄

🇯🇵日式凍辣蕃茄 $40

京蔥味噌燒雞丼

🇯🇵京蔥味噌燒雞丼 $130
炸油甘魚鮫
2022-10-18 812 浏览
有靈魂嘅醬汁吞拿魚蓉丼😆同出邊現成嘅吞拿魚蓉唔同~魚肉冇筋,食落去好舒服😌油香四溢 今人齒頰留香😎醬汁吞拿魚有小小辣 好開胃,配菜沙甸魚令人有驚喜另外附送啫喱醋調味 ,加落去魚生都又幾夾魚介湯好飲,入口好香鯛魚味,一次過可以同時食魚生飯同茶漬飯🍵🍣
有靈魂嘅醬汁吞拿魚蓉丼😆
吞拿魚蓉丼

同出邊現成嘅吞拿魚蓉唔同~
魚肉冇筋,食落去好舒服😌
油香四溢 今人齒頰留香😎
醬汁吞拿魚有小小辣 好開胃,配菜沙甸魚令人有驚喜
另外附送啫喱醋調味 ,加落去魚生都又幾夾
吞拿魚蓉丼
  • 吞拿魚蓉飯
2022-10-03 1065 浏览
在一個有限的中午時間,要完成一個快速的午餐。就要來到這間位於北角匯的Umimachidon. 幸好早點去到這一間餐廳,不然的話就要去排隊了。店內環境是日式裝修,整個食堂都是用木去做傢俬。店內環境不大,有點擠迫。縱觀整個餐牌,就是魚生壽司做主打。我就選擇了麻醬吞拿魚定食,鮭魚子分開另上。當食物到來時不敢說十成十與圖片符合,但起碼有八九成相似。落左豉油之後,撈勻個飯,啲魚一咬落去即時有鹹香嫩滑既口感。魚肉比較大舊,咬落去有少少食生豬肉口感,只不過有種海鮮腥味。杯茶係普通既玄米茶。生津止渴又開胃。味噌湯好似係間間日式食店既標配咁。呢間都唔例外,照樣係落紫菜,不過呢間既味噌湯有海鮮。而且定食既甜品講唔出係咩,真係好酸。蓮藕唔錯,又脆又甜勁爽口。最唔好既地方係,呢間舖既店員會講出面好多人排隊。好幾次暗示客人快手食完離席。但事實上咁既價錢、咁既份量,食一個鐘我認為唔過份。何況我由入店到食完,一個鐘都冇。如果真係去食,最好搵個非繁忙時段去啦。

麻醬吞拿定食

如果真係去食,最好搵個非繁忙時段去啦。
麻醬吞拿定食
2022-09-25 769 浏览
今午幫襯北角匯分店,可惜選擇不多有幾款缺貨😅⋯⋯可能午市甚少魚生選擇希望晚市Menu唔同多一點選擇。食物及環境質素不錯我會再幫襯年輕女服務員態度親切友善😊價錢可接受
今午幫襯北角匯分店,可惜選擇不多有幾款缺貨😅⋯⋯
可能午市甚少魚生選擇希望晚市Menu唔同多一點選擇。
食物及環境質素不錯我會再幫襯
年輕女服務員態度親切友善😊