2009-12-14 12 浏览
今日同朋友去食....見到哩到咁多食評,滿心歡喜去啦.叫左一隻麵包蟹,中蝦沙津同白汁焗龍利魚柳飯.首先講下隻麵包蟹($230)先啦.....我覺得唔多靚囉.唔係好多膏...用中式浙醋,個感覺怪怪地....之前去過金凱鮮庭,以咁既價錢,隻蟹都大隻D,膏又多D先啦.同埋,無記錯既話佢地用白酒醋...好味好多.中蝦沙津得果兩隻蝦,佢比我印象係勁似許留山芒果撈咁.....朋友話最好都係白汁焗龍利魚柳飯.唔係因為佢D魚柳定係個白汁(其實佢個白汁好淡囉....)好,而係佢落得芝士多......今餐好失望.完全無其他食評講到咁抵食,咁驚喜.....應該唔會再去.(唯一讚讚係佢D服務員態度唔錯~~~)

2009-12-13
(非会员)
2009-12-01 19 浏览
之前睇依到見好多人讚依間海鮮好食,於是一行五人,尋晚去試下.一去到見到店舖好細, d坐位非常唔好坐,而且好擠迫. 叫左以下食物(忘記影相):1 翡翠螺 ($68-) 6隻, 本人非常鐘意食翡翠螺,但食完同酒店buffet食既分別不大, 唔覺得依到特別好食, 而且仲好貴添!!!2 龍蝦沙律 & 龍蝦上湯伊麵 ($480-), 先講沙律, 生果尚算新鮮,但龍蝦就好非唔掂,似食塑膠. 到個伊麵, 因為同一隻龍蝦既關係,所以都估到唔會出色,結果d龍蝦肉食到火水味,個上湯入唔到伊麵到,個麵非常淡,而且好細份,唔夠5個人食.3 麵包蟹 ($240-), 依隻蟹勁唔掂,勁大雪味,d肉又霉,蟹膏又少又唔靚,簡直把鬼.4 椒鹽瀨尿蝦 ($88-一隻,叫左兩隻), 瀨尿蝦尚算大隻,佢已經剪開左4段, 但一拎上手已經滿手是油, 肉質尚可接受,唔霉有膏.食完依5個餸,已經唔敢再叫其他野食了,侍應見我地坐係到吹水,就走埋來要我地讓檯比下一批客人, 埋單唔洗一千蚊,但就唔會再有下一次.

2009-12-01 26 浏览
周一本來諗住去東海大閘蟹,不過蟹之外又想食其他海鮮,就試下尖東呢間 --- 海鮮站。店子超細,座位不過十五個,好在有訂位,時值9:00pm都仲係滿座。先來一碟翡翠螺﹗肉質超爽甜,食家本來係唔食呢o的巨螺的,不過佢試完一隻之後即時對佢改觀。平日我地都會0係citysuper買來食,不過呢度吃到的更鮮甜彈牙,肉質口感好實淨,正﹗呢晚既主角來喇,麵包蟹,$240一隻﹗成日在citysuper等見到,不過食就真係第一次﹗相當大隻,一隻夠兩個人分享﹗嘩,你地睇下0的膏多到呢﹗爪上全部都係來架﹗呢晚食好野我都唔同佢慳喇﹗開番支白酒先﹗$98一支﹗有蟹有酒,倍感一流﹗爪上蟹爪實淨而甘香,蟹肉不是一梳梳的而係比較散,味道鮮甜,爪同鉗都十分多肉呀﹗不過重點係個殼,一陣再介紹﹗大蝦芒果沙律,全是鮮果沒有薯仔之流,芒果汁不會做得太甜,很實在,清一清味蕾﹗正﹗再來是清蒸超巨蟶子,蒜蓉蒸,我地都係第一次見到咁大既蟶子,即時嘩嘩嘩﹗未食在欣賞拍攝的過程中,口水已充斥口腔﹗邊有蟶子咁大隻架﹗有埋個scale,同我隻手掌一樣咁大。蟶子肉不單大隻,仲要係鮮甜到不得了,是一種新鮮的甜美,不是蟹、螺可以做到的肥美滿足感,十
周一本來諗住去東海大閘蟹,不過蟹之外又想食其他海鮮,
就試下尖東呢間 --- 海鮮站。

先來一碟翡翠螺﹗

呢晚既主角來喇,麵包蟹,$240一隻﹗
成日在citysuper等見到,不過食就真係第一次﹗
相當大隻,一隻夠兩個人分享﹗
嘩,你地睇下0的膏多到呢﹗爪上全部都係來架﹗

呢晚食好野我都唔同佢慳喇﹗開番支白酒先﹗$98一支﹗
有蟹有酒,倍感一流﹗

不過重點係個殼,一陣再介紹﹗

未食在欣賞拍攝的過程中,口水已充斥口腔﹗
邊有蟶子咁大隻架﹗
有埋個scale,同我隻手掌一樣咁大。
蟶子肉不單大隻,仲要係鮮甜到不得了,是一種新鮮的甜美,不是蟹、螺可以做到的肥美滿足感,十萬個滿分的蟶子呀﹗

趁熱食完蟶子,再處理個蟹殼,原來入面全部都係羔來架.......係滿哂頂哂角0個隻﹗
我地最後就係以蟹羔送白酒再傾計作結,蟹羔既香在口腔內長留左成個幾鐘,返到屋企還不散,那種濃郁的甘香可想而知﹗

友人放學來吹水,佢自己睇住我地食海鮮都頂唔順叫左個金牌海鮮焗飯吃﹗
入面超多海鮮,個芝士同白汁做得好吃,不過飯不是炒底佢話要扣分喎﹗

成個殼0的羔清哂﹗膽固醇唔超就有鬼﹗

食家最後補一補要左個花膠湯,原盅燉,喝落清甜無味精,口感好膠好足料,$30抵飲﹗

埋單我地兩個人計埋酒都係五百蚊左右,食到咁靚既海鮮真係超抵,一百分呀﹗

更多相:
  • 翡翠螺
  • 蟶子
  • 大蝦沙律
2009-11-27 14 浏览
此小店就在我公司附近,平時中午很喜歡光顧。但可惜因為坐位不多,很多時都是"腳快有、腳慢無",去遲一步,都要"明天請早"。午市都很繁忙!又因為坐位不多,一般一行有六、七位同事想一齊食飯亦很難有位。所以多數都是選大家都各自各忙,各自"搵食"時,我才去此處獨食。最喜歡的菜式是:1. 蒜蓉蒸聖子 - 聖子好大隻,好彈牙及鮮味。雖然一碟兩隻,但每次都令我食得好滿足。2. 芝士海鮮焗飯 - 我的另一至愛。有新觧海蝦、墨魚、石班魚等等。配合芝士一分好呆。午市只係$38,好抵食。外賣返公司食仲送例湯。正!因為menu 專門有十多種美食,不是特別多,所以可能因為咁,水準可以保持得好好啦。希望佢可以快d擴充下,我下次易d有位啦。
2009-11-25
  • 蒜蓉蒸聖子、芝士海鮮焗飯
2009-11-01 21 浏览
慶祝相識一周年, 我們依然在尖沙嘴食飯, 不過食海鮮. 近期好想食海鮮, 為滿足我的食慾, 都不用佢諗驚喜, 我已sugguest要去擦一餐. 好懷念上次去擦麵包蟹的經驗, 所以都係去海鮮站啦.我們叫了以下海鮮: 加拿大翡翠螺 - 肉爽, 好正呀, 依然係咁好食上次食麵包蟹, 今次本想叫澳洲嘉菲蟹, 但無貨, 所以選擇加拿大蟹 - 蟹膏軟香, 好好味. 蟹肉實, 好香蟹味, 唯獨蟹箝的肉唔知點解苦 龍蝦湯, 比我想像中要稀, 而且顏色唔太橙色, 味道ok, 但唔係我印象中的味道. 如果creamy d 會更喜歡. 現在像喝中式湯水. 龍蝦湯配埋老闆娘的蒜蓉包, 熱辣香脆, 舔落湯度, 係味覺享受. 金牌海鮮焗飯 - ok 啦, 由於我食到有點飽, 所以呢道菜我已無大食慾, 不過料係俾足, 大大隻蝦, 又有魷魚, 魚塊等. service亦不錯, 經常換碟, 亦換熱茶. 是舖位有點擠迫感, 環境好屋企feel, 我們後面就是雪櫃.anyways, 呢餐真係好滿足, 好開心.

我們叫了以下海鮮:

加拿大翡翠螺 - 肉爽, 好正呀, 依然係咁好食

anyways, 呢餐真係好滿足, 好開心.
加拿大翡翠螺 $48
加拿大蟹 $240
蟹膏軟香, 好好味
龍蝦湯 $30 & 蒜蓉包 (free)
2009-10-30
纪念日
加拿大翡翠螺 $48
蟹膏軟香, 好好味
龍蝦湯 $30 & 蒜蓉包 (free)
  • 蒜蓉包
2009-10-13 5 浏览
見之前的食評不錯,我倆又很喜歡吃海鮮,於是就去試一試! 翡翠螺: 很新鮮,又大隻...而且好爽! 西非蠔 + 澳洲;蠔: 好鮮甜,好好味,值得一試!而且侍應好細心的介紹! 比個good佢!: 龍蝦湯: 太結,無龍蝦味! 扣分!!: 蒜溶蒸扇貝: 蒸到o岩o岩好,粉絲夠淋,又唔會太咸,帶子好新鮮!! : 芝士龍蝦伊麵: 芝士不夠濃,龍蝦亦不算太靚! 一分錢一分貨吧!!值得一讚的是服務態度很好,無論老板還是侍應都好nice!
見之前的食評不錯,我倆又很喜歡吃海鮮,於是就去試一試!

翡翠螺: 很新鮮,又大隻...而且好爽!
: 龍蝦湯: 太結,無龍蝦味! 扣分!!

值得一讚的是服務態度很好,無論老板還是侍應都好nice!
翡翠螺
蠔...好好食!
麻麻地!
都係麻麻地!~
2009-10-05
翡翠螺
蠔...好好食!
  • 蠔、扇貝
2009-10-12 19 浏览
朋友介紹尖咀有正海鮮食, 好海鮮既我, 梗係口累飯應啦 我地七個人, 叫左1. 翡翠螺 - 就咁灼, 都新鮮既, 無乜特別2. 麵包蟹 - 多膏囉, 但無乜蟹味, 蟹肉又唔掂又無味, 大隻咩? 又唔覺喎3. 加拿大蟹 - 唔掂呀, 有陣怪味4. 中蝦沙律 - 中規中矩啦, 其實得陣芒果味5. 花膠湯 & 響螺湯 - 夠濃, 好味.6. 珍寶蠔 - 其中五個揀左生食, 都覺得good, 另外兩個揀左芝士焗同薯蓉焗就唔得喇7. 黃金瀨尿蝦 - 全晚最好, 但其實又唔係特別出色8. 砵酒象拔蚌仔 - 我覺得怪怪咁, 但朋友覺得好味9. 豉汁蒸蟶子 - 無乜味, 有d "un"10. 蒜蓉白菜仔 - 都幾好埋單每人$238, 食左好多種海鮮, 但其實又唔太出色, 尤其是煮得麻麻, 二佰幾蚊, 都係入西貢食好過不過service就好好, d 侍應姐姐好主動換碟同加茶
朋友介紹尖咀有正海鮮食, 好海鮮既我, 梗係口累飯應啦

我地七個人, 叫左

1. 翡翠螺 - 就咁灼, 都新鮮既, 無乜特別
3. 加拿大蟹 - 唔掂呀, 有陣怪味
4. 中蝦沙律 - 中規中矩啦, 其實得陣芒果味
5. 花膠湯 & 響螺湯 - 夠濃, 好味.
7. 黃金瀨尿蝦 - 全晚最好, 但其實又唔係特別出色
8. 砵酒象拔蚌仔 - 我覺得怪怪咁, 但朋友覺得好味
9. 豉汁蒸蟶子 - 無乜味, 有d "un"
10. 蒜蓉白菜仔 - 都幾好

不過service就好好, d 侍應姐姐好主動換碟同加茶
麵包蟹
黃金瀨尿蝦
豉汁蟶子
中蝦沙律
砵酒象拔蚌仔
2009-10-09
黃金瀨尿蝦
2009-09-22 6 浏览
海鮮, 我個人喜歡食佢個鮮甜….. 可惜呢次既”海鮮”晚餐我覺得幾唔得… 可能我嘴鵰掛…食左好多樣野…翡翠螺, 冷盤, 都幾fresh既, 有夠大隻~龍蝦沙律, 我本身唔好呢樣野, 因為食左好幾次, 都食唔到隻龍蝦既味, 今次都唔例外, 我只係食到d雪味… 平時食龍蝦伊麵, 伊麵係會比龍蝦消失得快好多, 因為龍蝦既汁煮左落去個伊麵到, d伊麵會好食d, 但龍蝦沙律既沙律係唔會吸收到味道, 仲有可能搶晒d味…麵包蟹, 凍食, 真係好大隻, 大到喊, 同其他人所講既一樣係好多膏, 不過我覺得d膏無其他蟹咁香…食完三個冷盤都飽左大半lu…魚, 唔知我既朋友order左d咩魚, 我都未食過咁蒸魚, 將d魚切成一片先蒸, 我只係見到d紅色既魚皮, 都唔敢確定佢係咩魚, 咁蒸法, 明明好滑既魚都”鞋”晒啦…豉汁蒸大蟶子, size夠大, 味道鮮, 不過蒸得過左火, 好un… 蒜蓉蒸海中蝦, 呢個係全晚最好味果個, 基本上好難會整得唔好食, 隻蝦雖然唔係好大, 不過好多肉, 同埋有好好味蒜蓉…魚湯豆苗, 好多時魚湯都會有d奶白色, 不過呢個唔係, 唔知係咩魚湯, 不過都幾清甜, d菜夠嫩, okok
食左好多樣野…

翡翠螺, 冷盤, 都幾fresh既, 有夠大隻~

食完三個冷盤都飽左大半lu…

魚湯豆苗, 好多時魚湯都會有d奶白色, 不過呢個唔係, 唔知係咩魚湯, 不過都幾清甜, d菜夠嫩, okok !

龍蝦焗飯, 好香芝士味, ok既, 不過大家都已經好飽, 食唔晒…

蒜蓉包, 味香, 新鮮熱辣, 牛油多左d, 所以個包唔多脆~

二百幾蚊食到咁多樣海鮮, 仲要o係TST, 算係咁啦….
請不要怪我太嘴鵰…
2009-09-21
生日
2009-09-22 4 浏览
個日我地睇林海峰talk show, 放是就黎食海鮮站~當然第一樣叫既就就係麵包蟹啦~好大隻啊!! 比上次黎食個隻仲要大d超多膏~~~~~~~正!!!除左d膏又多又好味之外, d蟹肉都好食呀之後我地叫左:龍蝦湯 - 有蒜蓉包送~ 蒜蓉包超熱, 脆卜卜, 但個湯就無乜特別, 唔係我飲過最好的, 不過都有幾舊龍蝦肉, 哈哈薯蓉焗元貝 - 薯蓉好好味啊~~ 不過就蓋過左元貝既味芝士焗龍蝦伊麵 - 其實食完隻蟹已經飽左, 呢個真係食唔落~ 只係食左隻龍蝦~ 幾新鮮~ 肉質彈牙, 唔錯!! 不過下次唔叫呢樣啦...太"漏"呢到d海鮮又新鮮又唔貴又好味, 值得一試架~
個日我地睇林海峰talk show, 放是就黎食海鮮站~

當然第一樣叫既就就係麵包蟹啦~
好大隻啊!! 比上次黎食個隻仲要大d
超多膏~~~~~~~正!!!
除左d膏又多又好味之外, d蟹肉都好食呀

之後我地叫左:
薯蓉焗元貝 - 薯蓉好好味啊~~ 不過就蓋過左元貝既味

呢到d海鮮又新鮮又唔貴又好味, 值得一試架~
薯蓉焗元貝
芝士焗龍蝦伊麵
ummm... 其實想試好耐, 奈何的唔起心肝黎試...尋晚講起就話黎試,, BK位又有喎... 好! 就去啦~食物方面............ 2個人食飯... 吃左::::::翡翠螺 - 鮮甜度欠奉!! 爽口嗎?! 一般啦!! 下次唔會再叫~珍寶蠔 - 無蠔味/ 無海水味/ 無鮮甜味... 可以唔駛食!!!東非蠔 - 蠔味較重... creamy~ $2X/ pc... not bad la~!! 澳洲蠔 - 海水味比東非蠔多D~ 可以一試 中蝦沙律 - 新鮮生果整, 但隻蝦有少少霉~ 但算唔錯啦!! []砵酒鮑魚仔 - 成晚覺得最好食呢個! 個汁唔錯(但濃返少少會更好), 鮑魚都新鮮好味!!芝士焗元貝 - 元貝本身係食到鮮甜味的!! 但個烹調手法唔得! 焗到不知所謂 :@龍蝦湯 - $28,, 算係咁啦... 可以1試~ 個蒜蓉包唔錯!!花膠湯 - 火候唔夠! 唔知係咪唔夠賣之後加水呢?! 好淡好淡~ 但絕對唔係味精湯!!蒜蓉蒸象拔蚌仔 - 其實好難想像蒜蓉蒸會唔好味的 T^T, 但呢個真係麻麻!!!!overall黎講D食材其實叫做新鮮的, 但個廚就..... 煮得一般!!但
ummm... 其實想試好耐, 奈何的唔起心肝黎試...
尋晚講起就話黎試,, BK位又有喎... 好! 就去啦~

澳洲蠔 - 海水味比東非蠔多D~ 可以一試

中蝦沙律 - 新鮮生果整, 但隻蝦有少少霉~ 但算唔錯啦!! [[不過好大碟]]

但平心而論, 價錢與質素係 worth 的!!!
全日仲要免 service charge, 仲想點呀?!
埋單盛惠$550........ 服務? okay~ 主動換碟執野加茶!! 係坐得迫少少啦~
鮮甜度欠奉
fail~
咁既價錢, 算不錯了
成晚覺得最好食呢個
2009-08-21
成晚覺得最好食呢個
  • 砵酒鮑魚仔
2009-08-10 10 浏览
我們一行6人..睇到呢間野d海鮮真係吾錯..所以就黎試試啦..去到間鋪頭好細...幸好我們有book位, 所以吾洗等...叫了:翡翠螺 - 味道幾fresh..好爽口..吾錯吾錯...中蝦沙律 - 呢個好好味...因為佢個汁係用鮮芒果做..好fresh..同埋好多水果...好好味..唯一吾好既係d蝦太少lu麵包蟹 - 一黎到覺得都吾係好大隻..不過食落真係幾好味..勁多膏呀...yummy...豉汁蒸大蟶子 - 真係超大隻呀..要分五啖先食得完...但食完後..都係覺得normal size會好d..焗海鮮飯 - 呢個超多cheese呀..感覺都幾膩, 好彩6個人分...overall都吾錯..但上菜真係好慢好慢..要吹幾次先得...真係要改善一下...
叫了:
翡翠螺 - 味道幾fresh..好爽口..吾錯吾錯...

• 中蝦沙律
2009-07-13 13 浏览
早陣子我在數個博都看到關於一間海鮮店的文章,博主們都對這間店有不錯的評價,而且相片中的食物看似很美味,價格又相宜。早陣子是男朋友的生日,雖然我知道店內的座位有點狹窄,談不上會有什麼浪漫氣氛,但我還是選了它作為生日飯的地點。當天晚上七時半左右,我和男朋友到達海鮮站便開始點菜。其實我早在前一個星期就已準備了我倆的點菜名單,唯一是要看看有沒有男朋友想吃的長腳蟹。我們點了中蝦沙律、翡翠螺(一客六隻)、珍寶蠔(兩隻)、加拿大蟹、蒜蓉蒸象拔蚌仔(一客三隻)和一枝紅酒。其實原本我想叫阿拉斯加長腳蟹和四隻珍寶蠔的,但店員說阿拉斯加長腳蟹的體積比較大,怕我們會吃不完,所以建議我們改吃其他的蟹。另外,她又說珍寶蠔可以先點兩隻(當然又是體積的問題),覺得好的話才加。這間店的員工真是老實啊!我們沒有拍太多的照片,因為整晚都忙著在吃,所以拍了數張便收工了,而且照片都不算太漂亮。- 翡翠螺 HK$48 -很爽口,又新鮮- 珍寶蠔 HK$35/ 隻-差不多有我的手掌那麼大,難怪店員會叫我先試試才決定會否加點兩隻,很美味啊!- 加拿大蟹 HK$280(忘記揭蓋後再影一張相!)-男朋友比較喜歡吃軟膏,所以選了加拿大蟹,

- 翡翠螺 HK$48 -很爽口,又新鮮

- 加拿大蟹 HK$280(忘記揭蓋後再影一張相!)-男朋友比較喜歡吃軟膏,所以選了加拿大蟹,我相信我們吃的那一隻不算有很多膏,但整體都算可以,點醋吃都很美味,我們花了很長時間才消滅它呢!

- 中蝦沙律 HK$48 -雖然只有兩隻蝦,但新鮮生果做的沙律真的很難在街上吃到,芒果汁令人欲罷不能

- 蒜蓉包(送)-很燙口,因為是剛焗起的

- 蒜蓉蒸象拔蚌仔 HK$68 -比想像中大隻,味道不錯

- 紅酒 HK$85 -甜甜的,很易入口

我們大約在九時十五分結賬,二人共付 HK$609(全日免收加一,我相信我記錯了一種食物的價錢,所以和以上的總和有 HK$10 的差距)。我原本計劃要到附近的甜品店吃芭菲,但由於男朋友實在太飽了,結果我們就起程回家。

下次光顧目標:
生日
  • 中蝦沙律
  • 蒜蓉蒸象拔蚌仔
2009-07-06 37 浏览
五一勞動節,放假一天,同honey晚上飯聚,一早已book了尖東的海鮮站,這裡是主力食海鮮的,我們點了幾道菜:先來翡翠螺,$48有6隻,很抵食而且亦很鮮味,就連不好海鮮的我也大讚美味,我同honey齊齊分食哂!還有超多膏的麵包蟹,我真係唔係好識食,所以honey拆好哂先畀d肉食,比想像中多肉,而且真係超多膏,我雖然唔食膏,但睇見honey食到笑哂個樣就知真係超正,而且佢多膏多到我食完過沙律,佢都未食完呢!仲有我覺得最好食的中蝦什果沙律,可能有芒果汁係面,好似食緊甜品一樣,而我們亦各點了一客好濃味的龍蝦湯,配埋蒜蓉包就一絕!最後來多過中蝦燴伊麵及上湯芥蘭,其實已經食到超飽,但因為已點了在先,所以我們無奈要繼續食下去,但我只食了很少伊麵,其他都是honey搞掂,伊麵味道ok架,中蝦有炸過,所以好香口,但個菜就冇影相,不過係超大碟,所以食唔哂要打包呢!最後埋單$450,以市區食海鮮來說也不是太貴,所以下次會再幫襯,或者試下佢間炮台山既姊妹店!而飯後我們就轉場到旺角朗豪坊地下間雪糕店SLOWLY by da dolce食甜品,原來做緊勞動節優惠,平日一球$28,但今日就$60元兩杯珍寶裝,每杯

而飯後我們就轉場到旺角朗豪坊地下間雪糕店SLOWLY by da dolce食甜品,原來做緊勞動節優惠,平日一球$28,但今日就$60元兩杯珍寶裝,每杯仲可以揀三隻味,超抵!
$48的翡翠螺,好味!
好像近2百元的麵包蟹
好大隻呀!
多膏多到流出來
中蝦什果沙律,超正!
龍蝦湯
中蝦燴伊麵,好大碟
SLOWLY by da dolce雪糕做飯後甜品
2009-05-01
$48的翡翠螺,好味!
好像近2百元的麵包蟹
好大隻呀!
多膏多到流出來
中蝦什果沙律,超正!
龍蝦湯
中蝦燴伊麵,好大碟
SLOWLY by da dolce雪糕做飯後甜品
  • 麵包蟹
  • 中蝦什果沙律
  • 翡翠螺
2009-06-27
星期五晚陪完 bf 媽媽在佐敦買太陽眼鏡一心想和她一起去擦海鮮~海鮮站好評咁多,心想行遠 d 都值得~bf 即日下午先訂位,因為睇眼鏡耐左我地出發前都預早打去問下可唔可以把 booking 改遲店方話八點,因為係我地要改,所以即使最後早到等位到到八點都無所謂在尖東 hea 了 25 mins 後,店方話後舖有位一心歡喜~一見到個位~實在......係一張二人大的摺枱,係側邊加多張椅....枱的大細已令我好懷疑如何放三個人的食物其次係位置~~根本唔係舖位內,係後舖的外邊,仲要對正廚房後門雖然在商場之內但感覺超似在餐廰後街開張枱比你~~我地唔係好鐘意張枱,想問可唔可以轉其他枱店方堅持店內的位將會開八人大枱並這個 size 的枱是三人枱即是說,就算我地肯等其他枱埋單,他們都不會砌兩張二人枱三人,就一定要二人枱加椅~~我好明白店方想令所有想黎食的人客都有位可是,除了食物,人客對坐的地方都有 expectation 的~就算,大酒店的 buffet 如何好味,如果,在後樓梯開張枱比你你都未必坐吧?肯坐,都食得未必開心吧?假如,我們是 walk-in 客,你一早講明今晚 full-house,先問
星期五晚陪完 bf 媽媽在佐敦買太陽眼鏡
bf 即日下午先訂位,因為睇眼鏡耐左
我地出發前都預早打去問下可唔可以把 booking 改遲

在尖東 hea 了 25 mins 後,店方話後舖有位
一心歡喜~

一見到個位~實在......
係一張二人大的摺枱,係側邊加多張椅....
枱的大細已令我好懷疑如何放三個人的食物
其次係位置~~

根本唔係舖位內,係後舖的外邊,仲要對正廚房後門
雖然在商場之內
但感覺超似在餐廰後街開張枱比你~~

我地唔係好鐘意張枱,想問可唔可以轉其他枱
店方堅持店內的位將會開八人大枱
並這個 size 的枱是三人枱

即是說,就算我地肯等其他枱埋單,他們都不會砌兩張二人枱
三人,就一定要二人枱加椅~~

我好明白店方想令所有想黎食的人客都有位
你都未必坐吧?肯坐,都食得未必開心吧?

假如,我們是 walk-in 客,你一早講明今晚 full-house,先問這枱要不要
叫我決定等不等~
那很合理~因為是我們沒有 booking

但是,我們 booking 了,即是代表你留了位
sorry, 我真的唔覺得有客會期待是這樣的位~
假如 booking 時你講明 "舖入邊的位 full 了,如果在商場走廊可以嗎?"
甚至你可以講 "對不起,今晩有兩張大枱,所以 full-house 了,book 另一個日子好嗎?"
生意是做少了,不過,以海鮮站今日的名氣,今天 book 不到,人客也會 book 下星期吧?

一心想去大擦海鮮,結果落得晚上八點還在尖咀揾飯食~
希望海鮮站快快搬去個較大的舖位
令到環境可以配上食物的質素吧~

還望快速上升的人氣不會是海鮮站的絆腳石。
2009-06-26
2009-06-14 16 浏览
尋日終於去試左海鮮站,原來地方唔大,幾細間。第一款試左麵包蟹,價錢算ok喇,220蚊左右,因為尋日隻蟹重d大隻d。肉質幾好,蟹蓋d膏好多,成個蓋都係膏,好食。第二款就係翡翠螺 ($48/6隻)ok la, 唔係想像中鮮甜,有點硬左。無洲際d咁好食,不過都算大隻同乾淨。第三款係澳洲蠔 ($30/隻)因為小妹最怕食生蠔,怕食到唔新鮮又腥又臭,所以我叫左普通Size試,食落腥味,我至怕一食,咬爆個肚,d腥味由個肚爆出黎,好在尋日完全無,真係好好食。第四款係多人推介既大蝦沙律 ($48)有3隻大蝦係上面,一人一隻岩岩好。好似落左d芒果汁係上面,幾新穎,好多款生果,都唔錯。第五款係鮑魚海鮮湯飯 ($68)真係有原隻鮑魚一隻,加兩粒大蜆,同其他海鮮,味都唔錯,可能落左好多味精,不過真材實料。第六款係豉汁蒸大蟶子 ($87/3隻)真係正,我分左5啖至食得晒,好有肉感同鮮味,除左蟹,呢款係我極力推介要試。中段仲有"新鮮熱辣"既蒜容包清下個口。服務都ok,可能早唔多人食,食完蟹又換兩次碟,同俾茶你洗手,最好係免加一,平好多。
尋日終於去試左海鮮站,原來地方唔大,幾細間。

肉質幾好,蟹蓋d膏好多,成個蓋都係膏,好食。

第二款就係翡翠螺 ($48/6隻)

第三款係澳洲蠔 ($30/隻)

第四款係多人推介既大蝦沙律 ($48)
有3隻大蝦係上面,一人一隻岩岩好。
好似落左d芒果汁係上面,幾新穎,好多款生果,都唔錯。

第五款係鮑魚海鮮湯飯 ($68)
不過真材實料。

第六款係豉汁蒸大蟶子 ($87/3隻)
真係正,我分左5啖至食得晒
,好有肉感同鮮味,除左蟹,呢款係我極力推介要試。

中段仲有"新鮮熱辣"既蒜容包清下個口。
爆膏麵包蟹
唔腥又新鮮既澳洲生蠔
大蝦沙律
豉汁蒸大蟶子
2009-06-13
爆膏麵包蟹
唔腥又新鮮既澳洲生蠔
豉汁蒸大蟶子
  • 豉汁蒸大大蟶子,爆膏凍食麵包蟹,好鮮甜唔腥既生蠔