餐厅: 添好運點心專門店
资讯:

2024-11-02 407 浏览
今日去咗添好運食點心。撞正午飯時間,不過都好好彩,唔使等即刻有位。兩個人叫咗五碟點心。鮮蝦燒賣皇傳統式燒賣,上面係加杞子,蝦、豬肉還加上肥豬肉,味道不錯,但就略嫌細粒咗啲。黃沙豬膶腸腸粉皮真係做得好薄,好通透,豬膶就稍為薄一點。家鄉鹹水角熱騰騰,好味。食嘅時候,記得要小心。酥皮焗叉燒包酥脆的表面,內裏係多汁的叉燒,好味。古法糯米雞糯米飯有啲驚喜,糯米飯一粒粒軟糯適中。至於餡料,味道是不錯的,但餡料醬汁就比較少。總括:食物仍保持到水準,上菜非常快。但枱與枱之間有點密。服務姐姐就可以更好啦。
今日去咗添好運食點心。

撞正午飯時間,不過都好好彩,唔使等即刻有位。

兩個人叫咗五碟點心。

黃沙豬膶腸
腸粉皮真係做得好薄,好通透,豬膶就稍為薄一點。

熱騰騰,好味。
食嘅時候,記得要小心。

酥皮焗叉燒包
酥脆的表面,內裏係多汁的叉燒,好味。

古法糯米雞

總括:
食物仍保持到水準,上菜非常快。

但枱與枱之間有點密。

服務姐姐就可以更好啦。
鮮蝦燒賣王
黃沙豬潤腸
古法糯米雞
2024-10-28
2024-10-24 262 浏览
尖咀高檔商場的新店,装潢都可以, 感觉只像高级茶居, 雖然名氣有, 但未覺得比普通茶楼好食, 且價錢不親民, 服务也不太週到, 點心菜式都没什么特式, 因為就脚就来试试, 尖咀有很多酒楼茶居, 無論服务菜式都不差, 这新店试一次就不需再来了
2024-10-24
  • 酥皮叉燒包
2024-10-06 577 浏览
一直都好掛住食添好運嘅叉燒包 我覺得佢哋嘅叉燒包真係世一🥰🥰所以我又黎試試佢!- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - -❤️叉燒包每次你都必叫 佢有成三個叉燒包 之後出邊係菠蘿皮嘅質感 再加上甜甜嘅叉燒 熱辣辣咁真係好好食 每次食完之後真係唔夠喉🥹❤️紅油抄手今次想試埋個紅油抄手 份量都幾多 個汁甜甜地唔算好辣🤣個炒手個皮好薄 餡都好多 所以食落去都好滿足🤤🤤如果佢再辣啲就好啦😍😍😲

❤️叉燒包

❤️紅油抄手

2024-09-25 589 浏览
添好運一直比我感覺係有品質保證的,但是今日我嘅體驗就係一般。事源係我想落定單,去到想預先俾錢,之後一個小時去取走食物。個收銀員話無啲咁嘅服務,叫我遲啲再來買。我再問可否先給我下單,我會付錢,他的態度就開始不友善,給我很多原因拒絕我。今時今日仲用呢種服務態度,令人失望。香港好多食肆已經失去咗競爭力,可能係食物品質的問題,但我覺得係服務態度。我有得選擇,我以後就去第二間。
連續兩日都特意坐巴士去幫襯添好運總店。地方環境乾淨,如果一人進餐,枱面有足夠空間擺到四五碟點心,如果兩個人可能就差少少。試咗新推出嘅其中兩款點心,牛肉角同埋荔枝蝦球。牛肉角餡料彈牙,醬汁似係加入薑葱嘅蒸魚豉油,個人覺得醬汁同牛肉角不太配搭,汁味蓋過咗肉餡味。鮮蝦荔枝球偏甜,芝士溶醬拉絲,都OK嘅。叉燒包保持質素,牛肉球都彈牙好食,腐皮卷蝦肉餡料彈牙腐皮香脆。樓面服務感覺不太好。兩日都係非繁忙時間到店,第一日入座時,明明有個行行企企嘅樓面阿姨,睇住人坐底都冇俾張點心單張,亦冇主動招呼開茶。我坐好至少1分鐘,終於忍唔住問有冇人幫我開茶,先有個阿姨走埋嚟,又係要食客主動提出先拎張點心紙俾人睇。第二日到店,開茶方面好少少,食咗幾碟點心後,感覺茶水凍咗,掀開茶壺蓋掛喺壺柄,想要樓面阿姨忙完加返熱水,有返啲熱茶水飲下,樓面阿姨行嚟行去忙完幾轉之後準備離開,都係冇細心觀察到有食客喺茶水方面嘅額外需求。可能真心認為$6茶錢只配飲一壺茶?
連續兩日都特意坐巴士去幫襯添好運總店。
試咗新推出嘅其中兩款點心,牛肉角同埋荔枝蝦球。
鮮蝦荔枝球偏甜,芝士溶醬拉絲,都OK嘅。

樓面服務感覺不太好。
可能真心認為$6茶錢只配飲一壺茶?
2024-08-04
2024-06-23 1564 浏览
20/06 同屋企人兩個去食晚飯(裝修後第一次去),當時大約20:00,人流唔算多,目測地方整潔,總共叫了五樣點心:- 鳯爪排骨飯- ⁠潮州粉果- ⁠雪影叉燒包(外賣)- ⁠古法糯米雞- ⁠煎羅白糕前兩樣都正常,但糯米雞糯米淡而無味,只係一堆飯黐埋一齊,餡料亦非常一般,內𥚃潤腸口感霉霉地,無任何香味,整體非常普通。煎蘿蔔糕非常之削,一夾就散,食落冇口感,亦冇蘿蔔味。整體味道比幾年前差了不少,希望以後有所改善。

- 鳯爪排骨飯
- ⁠潮州粉果
- ⁠雪影叉燒包(外賣)
- ⁠古法糯米雞
- ⁠煎羅白糕

整體味道比幾年前差了不少,希望以後有所改善。
2024-06-20
2024-06-03 1634 浏览
接待處職員安排入座迅速,不用等太久便已安排入座。 服務員大姐都親切友善 ,行動敏捷,这分店是仍須用點心紙下單的, 全部點心也是即叫即做,上菜時全都熱辣辣的,值得一讚, 點心全是皮薄餡靚, 而價錢亦都合理,亦無坐枱時限。
2024-05-08 1474 浏览
深水埗米芝蓮星級茶居〝超預期★★★★★口味:5.0 環境:5.0 服務:5.0還是比較好找的,就在街邊,因為來的早不到6點,所以沒有等位,等吃完了6:30 7:00差不多就要排大隊了。算是最平民化的米其林了吧,整體價位不貴。每種點心味道都在線,比較突出的是酥皮叉燒包,酥皮很脆,叉燒很多也甜的恰到好處。黑芝麻糕算是新品,軟軟糯糯又q彈,甜甜的。紅油抄手一份只有五個,但是味調的很好吃,甜辣。陳皮牛肉球配上紅醋也不錯。
深水埗米芝蓮星級茶居
〝超預期
★★★★★
口味:5.0 環境:5.0 服務:5.0
2024-04-20 1444 浏览
今日周末路過見到好多人排隊,先醒起附近有一間米芝蓮點心店,既然好耐冇食,咁今日就即興去排一排去食。可能係米芝蓮推介嘅關係,深水埗呢一間分店街頭就已經聚集左中外人士喺度排隊。我哋攞咗籌之後,大概一個鐘頭多啲再返轉頭就剛剛過咗一兩張檯,在佢都俾返我哋。好快就有返位啦。我喺疫情時後來過之前較為殘舊既裝修,對比而家我今日嚟到見到佢應該係之後再翻新,店內裝修已經好光猛潔淨,不過略嫌座位與座位之間比較狹窄,行出行入都需要則側身。今日我哋點左以下點心:陳皮牛肉球(一般傳統牛肉球味,但唔會蒸到太淋、黃沙豬膶腸(尚可,皮薄)百花釀油條配香蜜蟹膏(賣相好,剛炸完出嚟,熱辣辣夠脆,帶甜甜地啲汁又脆,好好食😋)、豉汁蒸鳳爪(一般)、鮑汁油皮燒賣(👎🏽,真係可以唔食)。最後好在呢樣點心幫到攞分😼,就係晶瑩鮮蝦餃🤞🏼。蝦餃size 正常,但真係幾晶瑩因為啲皮都幾薄😗 ,啲蝦都幾大粒,沒有太多其他豬肉在內🤓。今次點心雖然唔係完全部都係好好食,但係亦咁嘅價錢都有兩三樣都有正常水準或以上,咁我都覺得呢間食店都值得再去食嘅。🙌🏼🙌🏼
今日周末路過見到好多人排隊,先醒起附近有一間米芝蓮點心店
,既然好耐冇食,咁今日就即興去排一排去食

今日我哋點左以下點心:

牛肉球
鳳爪
百花釀油條
1987 浏览
2024-03-30
百花釀油條
2024-04-09 1266 浏览
現在本地開了很多家點心店,不過還是老字號吸引。這家點心店的食物簡直是美味到爆!他們的叉燒包、蝦餃等點心鮮美可口,份量十足。價格實惠,環境簡單但整潔,絕對是一個平民美食的好去處。真係遊客之選,因為深水埗斴近都是市中心的景點。
2024-03-27 1189 浏览
今日去深水埗,順道嚟添好運食點心醫肚。食添好運要排隊已是常識吧!星期日11點幾嚟,大概等半個鐘入坐。有一排無嚟,餐廳似裝修過,感覺比以前企理同冇坐得咁迫,點心款式依舊貴精不貴多。⭐️酥皮焗叉燒飽熱辣辣脹卜卜,外皮鬆脆,內𥚃軟綿多汁,用上瘦叉易𡁻冇肥油。每次嚟都會叫,今次依舊做得非常出色好味,$30蚊3個絕對超值😋😋😋😋⭐️ 晶瑩鮮蝦餃大大粒蝦肉爽口彈牙,餃皮未算晶瑩通透但口感 OK,味道與其他高級酒樓比屬中上⭐️潮洲蒸粉果餡料跟足潮洲傳統口味,豬肉、粉葛同花生比例適中,如皮再薄啲同減啲咸會更好食⭐️陳皮牛肉球粉量大,牛肉淋同冇筋,有淡淡陳皮味,好味⭐️香滑馬拉糕蒸得乾爽蓬鬆,入口軟綿唔會太甜⭐️豉汁蒸鳳爪一籠5隻但略嫌醃得未夠入味雖貴為米芝蓮長龍餐廳,但冇巧立明目亂收費,兩個人叫6樣嘢,免收加一人均唔駛$100,價錢大眾化值得支持👍🏻👍🏻👍🏻
今日去深水埗,順道嚟添好運食點心醫肚。

⭐️酥皮焗叉燒飽

⭐️ 晶瑩鮮蝦餃

⭐️潮洲蒸粉果

⭐️陳皮牛肉球
粉量大,牛肉淋同冇筋,有淡淡陳皮味,好味

⭐️香滑馬拉糕
蒸得乾爽蓬鬆,入口軟綿唔會太甜

⭐️豉汁蒸鳳爪
一籠5隻但略嫌醃得未夠入味

2024-03-24
  • 酥皮焗叉燒包
白肺湯偏淡但肯定無味精。點心感覺不夠熱,蒸籠火候問題。腸粉不差但吃不出特別好。酥皮叉燒包餡料帶甜令人喜歡吃。看傍邊臺的點了豉油王炒麵和蟹黃油條,心裡慶幸好在沒點。點心價錢親民30元左右,但如要排隊半小時等吃就不值得。
酥皮叉燒包餡料帶甜令人喜歡吃。
看傍邊臺的點了豉油王炒麵和蟹黃油條,心裡慶幸好在沒點。
點心價錢親民30元左右,但如要排隊半小時等吃就不值得。
2024-01-07
$60 (早餐)
2023-12-05 1277 浏览
绝对是性价比天花板了,所有菜品都非常好吃,没有踩雷的,但是排队真的很长,打电话是没有办法订位的,建议先到地方取号,然后去周围逛逛,差不多时间再回来,工作日下午三四点钟的时候会比较空一点,我是四点多吃上的,差不多排了一个多小时。
2023-11-13 1701 浏览
位於屋企附近嘅添好運,一直都的唔起心肝過嚟(始終都係人龍店)今日終於有機會趁佢啱啱開門唔係好耐(未夠10點)走過來食,希望唔使點排隊啦果然早起嘅蟲仔有點心食一去到唔使等就入得去((🫢見其他人好多post都有門面相睇,咁我就慳返啲相位唔post門面樣啦))一嚟叫咗個我想飲嘅冷泡茶茶錢都要$12位,而且仲要+1 添坦白講$12一個人話貴唔貴話平唔平,普普通通啦,而呢個冷泡茶就未必做到我對冷泡茶既期望*不過佢做到茶樓少有嘅可以揀唔同嘅茶有傳統熱茶、特色熱茶同冷泡茶其實都難得嘅(要加分加分…)好快就嚟咗「古法糯米雞」一打開糯米雞特別在係好乾身嘅,唔似平時酒樓嗰啲油冧冧勁濕嘅糯米雞,都好夠味嘅, 但係我就略嫌佢太乾身而且佢雖然乾但係都唔係少油㗎😱跟住嚟咗呢個「百花釀油條配香辣蟹膏」$35嘅價錢得三條,但係功夫嘅價錢已經抵返晒啦!一咬落去;油炸鬼鬆化,入邊係彈牙嘅蝦滑配埋(應該係)滿滿嘅豆瓣醬,蝦膏仲有啲蛋絲添有樣睇係靚仔嘅嘅🤭不過個辣醬就鹹左D(仲要我都算係一個重口味嘅人🫣食得淡嗰啲人 應該會覺得佢好鹹)***但好得意嘅係(抱住唔好嘥嘅心態)我將認為係伴碟嘅芫荽🌿同埋個釀油條一齊食,竟然有另一番
位於屋企附近嘅添好運,
一直都的唔起心肝過嚟(始終都係人龍店

今日終於有機會

果然早起嘅蟲仔有點心食
一去到唔使等就入得去

((🫢見其他人好多post都有門面相睇,
咁我就慳返啲相位唔post門面樣啦))

一嚟叫咗個我想飲嘅冷泡茶
冷泡茶

茶錢都要$12位,而且仲要+1 添

*不過佢做到茶樓少有嘅可以揀唔同嘅茶
有傳統熱茶、特色熱茶同冷泡茶
其實都難得嘅(要加分加分…)

好快就嚟咗「古法糯米雞」
一打開糯米雞特別在係好乾身嘅,
唔似平時酒樓嗰啲油冧冧勁濕嘅糯米雞,
都好夠味嘅, 但係我就略嫌佢太乾身
而且佢雖然乾但係都唔係少油㗎😱
百花釀油條配香辣蟹膏

跟住嚟咗呢個
「百花釀油條配香辣蟹膏」
$35嘅價錢得三條,但係功夫嘅價錢已經抵返晒啦!
一咬落去;油炸鬼鬆化,入邊係彈牙嘅蝦滑
配埋(應該係)滿滿嘅豆瓣醬,蝦膏仲有啲蛋絲添

有樣睇係靚仔嘅嘅🤭
不過個辣醬就鹹左D
(仲要我都算係一個重口味嘅人🫣
食得淡嗰啲人 應該會覺得佢好鹹

***但好得意嘅係(抱住唔好嘥嘅心態)
我將認為係伴碟嘅芫荽🌿
同埋個釀油條一齊食,
竟然有另一番風味,我覺得仲好食啲添🤭
酥皮焗叉燒包

哇呢個不得了「酥皮焗叉燒包」
$30蚊3件嘅價錢,但我真係覺得好好食

(有時遇着好食嘅嘢,真係唔需要睇價錢)
一咬落去入邊係空氣包嗰種質地好鬆化

但係鬆化嘅內裏係滿滿嘅叉燒

佢嗰個叉燒就係平時我哋食開茶樓叉燒包嗰種叉燒醬嘅叉燒

但係佢又冇咗傳統叉燒包嗰啲黐牙嘅白色包
換咗係似菠蘿包嗰啲包
食落去暖暖地,甜甜地 唔會太甜

炸兩

之後嚟到嘅就係我好鍾意食嘅「炸兩」
腸粉皮唔薄唔厚啱啱好
入邊嘅油炸鬼又係非常之鬆脆
就算擺耐咗先食都油炸鬼未話去到腍啤啤
食得出佢嘅油炸鬼真係做得非常之好

鮮蝦燒賣皇

之後又點少得飲茶必要嘅「燒賣」
燒賣雖然入邊睇唔到有滿滿嘅肥豬肉
但係口感卻係有好油潤嘅感覺,
入邊充滿咗冬菇嘅味道,同埋大大粒嘅蝦
咬落鬆軟唔會死實實

豉汁蒸排骨

有排吉~~~🤭🤭🤭
蒸嘢果然係耐啲,
終於到咗男人發辦嘅「豉汁蒸排骨」上場
講真排骨我麻麻哋😅
同埋一上嚟嘅感覺有少少失望
因為真係得嗰幾粒,數都數得出
但係味道👅外貌,佢都係做得到應有嘅水準
個樣望落都幾「清秀」
(唔會話有一大舊肥膏當一粒)
內裡既排骨都係形狀靚仔又半肥瘦
而且蒜蓉豆豉味都做得好足,
係一疊好味嘅豉汁蒸排骨

豉油王炒麵

最後黎到既
係我之前經過門口已經想嗌嘅「豉油王炒麵」
豉油王炒麵好乾身有鑊氣好香口
滿滿既材料、麵係分開嘅唔會黐埋晒一齊
佢好夠味😋
跟埋一齊有辣醬(應該係余均益)
但其實因為佢嘅味道本身做得好足,基本上都唔需要點辣醬
- - - - - - - - - - - -
店員唔算好勤力收碟
就算放到成枱都係嘢
都可能會疊到有小山咁高,佢先至會幫你收一收
- - - - - - - - - - - -
當時咁啱做緊一個活動
就係like and share會有桂花糕送
但店員完全冇提過,
碰巧聽到隔離遊客問店員
最初頭店員仲話落左單唔可以取消
就算送嗰個桂花糕,只可以送多一個
對待遊客嘅態度都唔算友善

但係喺一間不停做嘢嘅人龍店度
返工其實都係一件難事
Keep到服務態度真係唔容易
始終服務業都唔係咁簡單
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
經過食一食係可以
但如果要排隊山長水遠走過來食就咪啦
味道係好食嘅,但係唔值得要排隊
或者其實可能係我嘅字典裏面冇嘢係值得排隊
最少我覺得佢唔值😅

2023-11-11
$121 (早餐)
百花釀油條配香辣蟹膏
炸兩
豉汁蒸排骨
豉油王炒麵
2023-10-08 1302 浏览
添好运不愧是米其林,整体都很好,以下几款是我觉得特别好吃必点的!!🍵冷泡茶白桃乌龙居然新出了冷泡茶,很适合夏天!清爽解腻🥢晶莹鲜虾饺 & 鲜虾烧卖皇 & 豉汁蒸凤爪 &豉汁蒸排骨这4个!吃早茶一定是必点的!!!虾饺饺皮晶莹剔透,颗颗饱满圆润吃起来q弹,烧卖皇也很q!凤爪和排骨也是yyds🥢米网鮮虾粟米忌廉卷这个从未吃过,颜色就很清新吸引人,外层非常酥脆爽口,里面居然是玉米忌廉,吃起来甜甜的🥢脆皮炸班蘭鲜奶这个就是创新后的炸鲜奶😂多了一丝班蘭香味,外层的面衣很像天妇罗,又薄又脆,咬开来里面的奶块香甜软糯🥢杏汁大白菜炖猪肺来香港后爱上了这个汤,喝起来非常香,里面还有两块很大的猪肺

🍵冷泡茶白桃乌龙
居然新出了冷泡茶,很适合夏天!清爽解腻
🥢晶莹鲜虾饺 & 鲜虾烧卖皇 & 豉汁蒸凤爪 &豉汁蒸排骨
烧卖皇也很q!
凤爪和排骨也是yyds
🥢米网鮮虾粟米忌廉卷

🥢脆皮炸班蘭鲜奶
🥢杏汁大白菜炖猪肺
来香港后爱上了这个汤,喝起来非常香,里面还有两块很大的猪肺