今日去完Event 就入左天水圍交收,Kawai 的確係住屯門,但係天水圍就好日都唔入一次,因為我對嗰堆天咩苑感到好混亂!入得嚟,當然係有目的啦!就係要去新北江探險,同埋食 紫薯手抓餅 囉!我係由地膽帶我嚟,所以好快就喺迷宮中揾到目的地,添記糖水!紫薯手抓餅 $25其實朋友話小西灣太安樓有嘅時候都想去㗎啦!我係為食,但真心遠!雖然話可以食埋蛋包飯!立春講到中秋都未出發!講返個手抓餅,估唔到幾脆下,仲有好足料,啲紫薯 係一舊舊塞入去,食落仲要有薑味,原來老闆係用薑去焗熟啲紫薯芋圓口感QQ的,其實一件都幾飽肚下㗎!食一個係等於一碗加左芋圓的紫薯糖水 再加 手抓餅,食完本來打算行過隔離間明洞(食韓國野)都食唔落了😭朋友的紫薯薑汁沙冰$18,真心估唔到薑汁都幾濃,平時出去叫寫明有薑汁的糖水,薑汁都係唔太明顯,所以呢杯真係足料嘅!其實我仲想食七彩鷄蛋仔(朋友話唔好食),雪糕,明洞,唉!好飽唯有下次再嚟玩過啦!
今日去完Event 就入左天水圍交收,

入得嚟,當然係有目的啦!
就係要去新北江探險,同埋食 紫薯手抓餅 囉!
我係由地膽帶我嚟,所以好快就喺迷宮中揾到目的地,添記糖水
紫薯手抓餅 $25
其實朋友話小西灣太安樓有嘅時候都想去㗎啦!

講返個手抓餅,估唔到幾脆下,仲有好足料,
啲紫薯 係一舊舊塞入去,食落仲要有薑味,
原來老闆係用薑去焗熟啲紫薯
紫薯手抓餅 25
芋圓口感QQ的,其實一件都幾飽肚下㗎!
食一個係等於一碗加左芋圓的紫薯糖水 再加 手抓餅,
食完本來打算行過隔離間明洞(食韓國野)都食唔落了😭
紫薯手抓餅
朋友的紫薯薑汁沙冰$18,真心估唔到薑汁都幾濃,
紫薯薑汁沙冰
其實我仲想食七彩鷄蛋仔(朋友話唔好食),雪糕,明洞,
唉!好飽唯有下次再嚟玩過啦!
2015-08-28
紫薯手抓餅 25
紫薯手抓餅
紫薯薑汁沙冰
2015-08-29 171 浏览
有朋友好想吃紫薯手抓餅,她想去新北江添記糖水,就約我這個天水圍友去新北江添記吃下手抓餅,添記在新北江已經開了好耐,我住在天水圍多年未去過添記,每次行新北江好少行去添記個邊,如果不熟新北江,地點比較難找,添記的環境都是麻麻 ,地方不是好大 ,我同朋友不熟悉這裡,好在有老闆幫我們落單,服務真是幾好 ,友人叫了想吃紫薯手抓餅,我就叫了普通手抓餅+紫薯姜汁沙冰,友人話想飲,我給她飮了幾囗,根據友人的反應是好好飲,姜汁味好重 ,我覺得這杯都幾好飲,姜汁同紫薯好平衡,手抓餅好足料呀,十分好味,添記需然環境麻麻,食品都幾好p.s添記對面有一間遊戲店鋪,當我食野時候,對面間店播放好血腥遊戲畫面,好影響客人胃口

2015-08-28
$30 (宵夜)
2015-06-01 222 浏览
好久沒有吃了今天剛好到天水圍新北江一帶也是很晚才走 又想吃點甜的就去了這間很神秘的餐廳這間一向就是不太乾淨啦但是勝在夠便宜 又多選擇這個甜品也只是25元已經是漲價了在外面25元根本吃不到這種甜品這個像是沙冰的一樣有3球冰淇淋!還有我最愛的曲奇口味有沙冰墊底,加上彩針 巧克力脆片 牛奶等等真的很好吃!!我們還點了個手抓餅雞軟骨和肉鬆的內餡 還加了美奶滋  媽呀很好吃熱騰騰的吃下去外皮是十分的鬆軟雞軟骨量不是太多,但也還可以好罪惡唷😭😭
好久沒有吃了
這個甜品也只是25元
已經是漲價了在外面25元根本吃不到這種甜品
這個像是沙冰的一樣
有3球冰淇淋!還有我最愛的曲奇口味
有沙冰墊底,加上彩針 巧克力脆片 牛奶等等
真的很好吃!!
我們還點了個手抓餅
雞軟骨和肉鬆的內餡
還加了美奶滋  媽呀很好吃
熱騰騰的吃下去
外皮是十分的鬆軟
雞軟骨量不是太多,但也還可以
好罪惡唷😭😭
2014-06-03 554 浏览
小妹閒時都喜愛吃夜宵(導致發福不少 )今日食完晚飯就過黎添記食碗糖水添記位於新北江一樓新宿地帶處,無裝修無招呼,要自行寫單比廚房添記除左有甜品亦有小食,而且款式都唔少添!小妹叫左一碗紫米明珠,三分鐘都唔洗已經送到一黎到個湯匙係濕架‥嗯,感覺唔太乾淨味道方面,好重椰汁,成碗甜品就係紫米加大粒西米再加好多椰汁食到一半已經好漏,更比突然出沒既小昆蟲嚇親所以就快快結帳回家好了人手不足,所以縱然有枱,但都無人清理枱面而且餐牌痴笠笠,再加上小昆蟲出沒,濕濕的湯匙令人覺得衛生環境惡劣餐廳的食物顧然重要,但衛生也須注重呀
小妹閒時都喜愛吃夜宵(導致發福不少

今日食完晚飯就過黎添記食碗糖水

添記除左有甜品亦有小食,而且款式都唔少添!

小妹叫左一碗紫米明珠,三分鐘都唔洗已經送到
一黎到個湯匙係濕架‥嗯,感覺唔太乾淨

味道方面,好重椰汁,成碗甜品就係紫米加大粒西米再加好多椰汁
食到一半已經好漏,更比突然出沒既小昆蟲嚇親
所以就快快結帳回家好了
人手不足,所以縱然有枱,但都無人清理枱面
而且餐牌痴笠笠,再加上小昆蟲出沒,濕濕的湯匙
令人覺得衛生環境惡劣

餐廳的食物顧然重要,但衛生也須注重呀
2014-05-24
$16 (宵夜)
2011-04-15 153 浏览
上星期返去以前成日浦既新北江發現呢間甜品店環境老實講係 up dup 既價錢合理 , 普普通通果d 中式糖水 eg 紫米露都係12蚊特別小小明珠頪就17蚊棉棉冰單拼就11 , 不過冇任何topping , 同埋好似都幾細咁等緊我既紫米明珠時睇到menu鋪頭個logo 下寫住 " 低糖少甜"食完真係覺得冇呃人 , 的確比出面d 鋪頭冇咁甜我鍾意! 清清地又唔會太淡健康d 丫嘛staff 態度都唔錯~呢樣好緊要
上星期返去以前成日浦既新北江
發現呢間甜品
環境老實講係 up dup 既

特別小小明珠頪就17蚊

等緊我既紫米明珠時
睇到menu鋪頭個logo 下寫住 " 低糖少甜"

食完真係覺得冇呃人 , 的確比出面d 鋪頭冇咁甜
我鍾意!
清清地又唔會太淡
健康d 丫嘛

staff 態度都唔錯~呢樣好緊要
2011-04-12
2009-07-13 152 浏览
冇錯我日日都會去佢到食糖水嫁..佢d糖水仲好好食..又平..其中..依個凍燕仲好好食..好滑....佢d糖水好好食..但系我覺得..佢d雞軟骨仲好好食添..佢d野飲仲好好飲..又大杯又抵..都系10$..仲有好多味添..我都希望佢長做長有..吾會汁笠 一流!
冇錯
一流!
2009-05-19 143 浏览
天水圍糖水鋪唔算多但係添記算首選間鋪細細間唔顯眼又僻僻地所以唔算多人知但係d糖水幾有特色又抵食,廿蚊以內就食到碗糖水仲要水準唔低元朗有名的綿綿冰呢度都食到雖然冇咁多野加份量又唔算多,不過味道都係好同埋好平好抵食,冇記錯既好似$8一客(唔知而家有冇加價)芒果腸粉等等都幾特別.我好鍾意食佢d薯餅因為即叫即整熱辣辣特別正(不過記住問佢拎雞醬@@)同埋最緊要係個老闆娘好nice好好人態度又好,會走埋黎推介你邊d真係好食多人食既.又會問番你意見好認真同埋d糖水有得加芒汁真係幾好,呢樣好多糖水鋪都好似冇.加左真係好味好多^v^野飲又係好正$10大大杯又好味本人最愛荔蜜Q果.夏天咁熱1飲真係透心涼~~~~少去天水圍食野既都可以試下.因為天水圍都已經唔多好野食=3=
天水圍糖水鋪唔算多但係添記算首選
間鋪細細間唔顯眼又僻僻地所以唔算多人知

但係d糖水幾有特色又抵食,廿蚊以內就食到碗糖水仲要水準唔低

元朗有名的綿綿冰呢度都食到

雖然冇咁多野加份量又唔算多,不過味道都係好同埋好平好抵食,
冇記錯既好似$8一客(唔知而家有冇加價)
芒果腸粉等等都幾特別.
我好鍾意食佢d薯餅因為即叫即整熱辣辣特別正
(不過記住問佢拎雞醬@@)
同埋最緊要係個老闆娘好nice好好人態度又好,
會走埋黎推介你邊d真係好食多人食既.又會問番你意見好認真

同埋d糖水有得加芒汁真係幾好,呢樣好多糖水鋪都好似冇.
加左真係好味好多^v^

野飲又係好正$10大大杯又好味
本人最愛荔蜜Q果.
夏天咁熱1飲真係透心涼~~~~

• 荔蜜Q果
  • 芒果沙冰
  • 綿綿冰
  • 薯餅XD
2009-05-16 84 浏览
放學無野做同朋友一齊去食糖水,天水圍認真無乜糖水錯好食不過添記真係好唔錯,d野也好平 好抵食服務態度好好 老闆娘好niced野即叫即製 生果都好新鮮 唔會太熟或者變酸麥樂雞,雞軟骨 都係即炸 食落口依然卜卜脆!成個新北江商場好多間鋪頭買既野都差唔多,但要食糖水,麥樂雞,雞軟骨 首推必然係添記!試過同一個商場地下果間糖水鋪,門面靚過添記不過味道就差少少喇
放學無野做同朋友一齊去食糖水,天水圍認真無乜糖水錯好食
不過添記真係好唔錯,d野也好平 好抵食
服務態度好好 老闆娘好nice
d野即叫即製 生果都好新鮮 唔會太熟或者變酸
麥樂雞,雞軟骨 都係即炸 食落口依然卜卜脆!
成個新北江商場好多間鋪頭買既野都差唔多,
但要食糖水,麥樂雞,雞軟骨 首推必然係添記!
試過同一個商場地下果間糖水鋪,門面靚過添記
不過味道就差少少喇
  • 麥樂雞 雞軟骨 芒果沙冰
2009-02-17 121 浏览
其實去過幾次gala,不過因為鋪面位置古怪,所以唔係好多人知o係邊,攪到我每次去果度都好似尋幽探秘咗咁。呢度d綿綿冰超平,有 melon , mango , strawberry , chocolate , taro , watermelon ...仲有一隻唔記得乜野味,加生果每款$6,加d椰果蘆薈果d每3款$9,我地試過叫齊7隻味,都係幾十蚊,勁抵!佢地d水晶涼粉個質感好Q,又彈彈地,我覺得好食過6記米粉果隻白涼粉tim!佢地仲有d熱氣小食賣ga,都ok好食ga!呢度d環境雖然有d地踎,不過有潔癖o既我都可以接受。老闆娘都幾nice,去過兩次都記得我lu!希望佢長做長有,唔會突然消失啦!如果唔係我呢個夏天點過呀...

佢地仲有d熱氣小食賣ga,都ok好食ga!

呢度d環境雖然有d地踎,不過有潔癖o既我都可以接受。

老闆娘都幾nice,去過兩次都記得我lu!

希望佢長做長有,唔會突然消失啦!

如果唔係我呢個夏天點過呀...

memu
芒果綿綿冰+芒果
芒果水晶涼粉
西瓜綿綿冰 / 自製芒果卷
  • all kinds of 綿綿冰!