餐厅: 清玉
资讯:

2020-06-08 201 浏览
大食妹同朋友仔食完飯係旺角行街, 覺得有啲口渴, 於是四周圍搵台飲因為之前黑糖珍珠奶真係好火紅, 現時香港大部份台飲都轉左以奶底為主但係天氣太熱, 我地又已經好飽, 無咩mood飲鮮奶, 搵左好耐終於俾我地搵到清玉<蘋果冰醋>大食妹嗌左杯蘋果冰醋冰醋味道偏酸, 清涼解渴, 消暑降溫<檸檬三姐妹>檸檬三姐妹口感好rich, 味道偏甜雖然整得幾有層次感, 但唔建議食飽飽嘅朋友去飲, 飲落好滯btw, 其實我地係嗌檸檬益力多嘅, 但整都整左, 唯有照食啦

<蘋果冰醋>
大食妹嗌左杯蘋果冰醋
冰醋味道偏酸, 清涼解渴, 消暑降溫

<檸檬三姐妹>
檸檬三姐妹口感好rich, 味道偏甜
雖然整得幾有層次感, 但唔建議食飽飽嘅朋友去飲, 飲落好滯

2020-03-09 278 浏览
We are such a huge fan of Kingyo’s Yakult Green Tea. The yoghurt-flavoured drink blended nicely with the green tea. The yoghurt taste was so strong that it felt like 2 bottles of Yakult have been added lol. As for the other drink, it was quite so-so. However, all drinks at Kingyo are reasonably priced. 🌟🌟 Perfect for students who have limited budget craving these kinds of drink! Guys, do remember to make supporting the “Yellow Economic Circle” a habit that affects our future. 💛
2020-02-06
2020-01-20 232 浏览
自稱靠珍珠奶茶過活,但未飲過周圍都係嘅清玉。🔹鐵觀音珍珠奶茶 $24有晚排緊一生懸麵太肚餓,去咗旺中搵野咬下,唇茶又係好多人排緊,又未飲過清玉咁就試下,吸到細珍珠唔開心,冇嗌鮮奶款所以茶同奶都係一般,普通到我都唔知打咩好😂就係平、大杯、抵飲,性價比高,旺中掃街咪買杯揸住飲下囉~😗清玉旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓
自稱靠珍珠奶茶過活,但未飲過周圍都係嘅清玉。

🔹鐵觀音珍珠奶茶 $24

清玉
旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓
今晚係旺中食完飯,行左去旺中二樓買野飲🍹旺中二樓有好多🍗小食🍟/ 台式飲品店🍹/台式芋圓糖水店今次去左🍀清玉🍀買Q 感茶系列之☕️鐵觀音珍珠奶茶🍹清玉既珍珠奶茶相對其他台式飲品店大杯好多飲完一杯好夠☕️茶味較淡, 但珍珠份量都算多珍珠細細粒好Q 彈& 好有口感甜度擇左半糖 (岩岩好)冰量擇左少冰❄️清玉用既冰係碎冰🍀清玉🍀所有飲品都係採用台灣既蔗糖🍹朋友推薦🍋檸檬愛玉🍹下次可以試下😍清玉🍀有📕學生優惠只要出示學生證全單有9折

飲完一杯好夠

☕️茶味較淡, 但珍珠份量都算多
珍珠細細粒
好Q 彈& 好有口感

甜度擇左半糖 (岩岩好)
冰量擇左少冰❄️清玉用既冰係碎冰

🍀清玉🍀所有飲品都係採用台灣既蔗糖🍹

朋友推薦
🍋檸檬愛玉🍹下次可以試下😍

清玉🍀有📕學生優惠
只要出示學生證全單有9折

2019-10-16 229 浏览
夜晚既旺依然係人頭湧湧,上左二樓個條食街,緊係由頭買到尾,再行一圈之後返黎攞野飲啦唔知係米好耐冇飲過台茶,又好想飲甜野,以前飲開微糖,今次叫左半糖諗住會啱啱好但原來啲珍珠唔係超甜個隻,係淡淡地既甜味個種如果怕甜都唔洗驚,可以少糖就OK了唔知係我錯覺定點,覺得清玉個杯特別大,飲極都仲有咁XD
但原來啲珍珠唔係超甜個隻,係淡淡地既甜味個種
如果怕甜都唔洗驚,可以少糖就OK了
唔知係我錯覺定點,覺得清玉個杯特別大,飲極都仲有咁XD
2019-10-11
2019-09-24 315 浏览
話說同朋友係旺中掃野食,食到差唔多,就順便買埋野飲!「清玉」我真係第一次飲,見佢廣告牌既芝士奶蓋好吸引咁,於是就決定買咗杯奶蓋紅茶,落單時仲可以因應個人口味去選擇冰度同甜度👍👍👍P.S.有學生證記得show俾佢睇,因為會有9折架😆呢度既芝士奶蓋暫咗成杯既五分二,但當中有好多碎碎冰,令到芝士味淡咗,我覺得係減分之處!之放茶味唔算太濃,帶少少甜味,幾清新😊總括黎講都算唔錯,廿零蚊,咁大杯野飲😊
話說同朋友係旺中掃野食,食到差唔多,就順便買埋野飲!

P.S.有學生證記得show俾佢睇,因為會有9折架😆

總括黎講都算唔錯,廿零蚊,咁大杯野飲😊
2019-08-25 244 浏览
自從社會運動開始之後,我已經 blacklist 咗好多間餐廳,我真係會 keep 住張 list 而且不停更新! 老實講,呢條 list 已經夠長我真係唔希望再有新餐廳加入,不過係 list 再長啲我都冇有怕。今日去到旺角中心買嘢,然後就嚟呢度買杯台灣茶飲。輕檸檬冬瓜茶,我叫嘅係少冰,檸檬嘅味道啱啱好,唔會好酸,又唔會係冇味,同冬瓜茶嘅味道都好夾,味道好清香又酸酸地,感覺好解渴又有啲甜蜜,真係好好飲 ; 個膠杯蓋 sealed 得好好,拎住周圍 fing 都唔會倒瀉,真係自由自在。

今日去到旺角中心買嘢,然後就嚟呢度買杯台灣茶飲。

外卖自取
旺中近呢幾年,開始轉型,多左好多林林總總的小食同飲品舖,清玉都係其中一間,我同朋友係TOP行街,行行下覺得有啲口渴,所以就過去旺中的清玉買飲品。因為我本身係茶精,超鍾意飲茶,我買左杯蜂蜜紅茶,微糖少冰,價錢20蚊,但係都幾大杯,可以飲好耐,所以都叫抵飲,佢的蜂蜜味和茶味都足,都幾好味,只不過係我雖然叫左少冰,但係啲冰就有啲碎,同埋飲落有少少似沙冰,感覺怪怪咁,但總括來講,都幾好杯,20蚊大大杯都叫抵飲。
1K
2019-05-23 171 浏览
在太子新開了一間清玉店,做緊新開張優惠,18元一杯珍珠奶茶,以往沒有試過,難得有優惠,當然要試一試!我叫了兩杯珍珠奶茶,少甜!說真的,味道跟一般珍珠奶茶都沒有太大分別,不過珍珠是特別煙韌,而且大杯,有多碎冰,是夏天一大消暑聖品!

2019-05-23
5 分钟 (外卖自取)
2019-01-23 293 浏览
唔好意思,今日要講返黑糖系列,仲還原基本步,飲一間對我黎講係香港台飲界中同「貢茶」差唔多地位既「清玉」,兩間都係老字號,同埋係香港分店數目眾多,好似梗有一間係你左近咁,而女生們都中意去既「旺中」,當然都有一間飲品店內外「旺中」有一個角落係以食物為主,有小食、熟食、飲品,而當中都有清玉,每次行過其實都真係好少入去幫襯,因為旺角區有太多選擇,係我地個LIST中好少會冇啦啦去飲清玉,因為都其實好少飲清玉,都冇覺得有咩特別,今日幫襯係因為佢做緊特價。飲品選擇睇中佢個黑糖鐵觀音珍珠奶茶同埋黑糖珍珠奶茶,因為原價$27,現家兩間分店,分別係旺角中心同埋旺角登打士街分店做緊$20,優惠期係1月14-27日,幾抵飲。 黑糖鐵觀音珍珠奶茶 $20(原價$27)我都知道「清玉」既招牌係鐵觀音奶茶,呢杯再加上手煮沖繩黑糖同埋4.3明治奶,掛杯紋好靚,攪匀後鐵觀音味真係好濃,黑糖味超級重,不過就重到有啲過甜,同埋奶味相對較弱,建議叫少糖或半糖,相信味道會更平衡,但以$20飲到一杯鮮奶沖成既黑糖珍珠奶茶,係市價黎講真係抵飲。要係香港既台飲界生存,其實真係要動下腦筋,實在開得太多太恐怖,基本上台飲店多到好似便利店

飲品店內外

飲品選擇

黑糖鐵觀音珍珠奶茶 $20(原價$27)
黑糖鐵觀音珍珠奶茶(原價$27)
黑糖鐵觀音珍珠奶茶(原價$27)

要係香港既台飲界生存,其實真係要動下腦筋,實在開得太多太恐怖,基本上台飲店多到好似便利店咁多,「適者生存」好岩用係近呢一、兩人年既台飲界行業。
2019-01-22
2018-06-16 455 浏览
今日行旺角中心,竟然完全改變晒,好多小食和飲品,我現在好口干,想飲野飲落好香、好飲,清甜爽口,味道調較得剛好但值得一試,價錢合理,下次要叫少冰,差不多1/3杯冰,叫正常(不需要少冰少甜)太誇張
百果紅茶

飲落好香、好飲,清甜爽口,味道調較得剛好
2018-06-16
百果紅茶
2018-05-21 283 浏览
清玉要好飲一定要叫半糖/微糖因為清玉比起其他手搖店更甜最中意飲鐵觀音珍珠奶茶半糖,或者茱香奶綠半糖如果中意咬冰/碎冰絕對要叫多冰啊,因為佢頂層係碎冰唔係好大粒個啲碎冰好處係落得多溶左都唔會變勁淡。
清玉要好飲一定要叫半糖/微糖
因為清玉比起其他手搖店更甜
最中意飲鐵觀音珍珠奶茶半糖,或者茱香奶綠半糖
如果中意咬冰/碎冰
絕對要叫多冰啊,因為佢頂層係碎冰唔係好大粒個啲
碎冰好處係落得多溶左都唔會變勁淡。
外卖自取
2018-03-25 345 浏览
同friend行街行到口乾 咁啱想行埋旺中新之城 咁就乾脆上去買杯野飲 上去見到有清玉 仲要有學生價 唔使20蚊就有一杯 咁當然要用盡學生優惠啦~係鐵觀音珍珠奶茶同蜂蜜紅茶之間揀左一陣 最後因為珍珠奶茶真係太肥 1杯就兩大碗飯 無quota 所以都係揀左蜂蜜紅茶加蘆薈走冰走冰都無咩少到份量 而且依然係超凍 完全諗唔明加冰既意義係咩蘆薈粒有啲少 吸激都無幾粒 全糖略嫌有少小過甜 蓋過左紅茶味我同個friend都係無飲哂杯野就放棄左 我飲左一半就已經飽左 所以都算係抵買既

2018-03-24
2018-02-08 292 浏览
旺角中心變成飲食專區呢度真係多咗好多嘢食行過入去買咗杯普通珍珠奶茶味道保持一般水準啲珍珠細細粒好煙銀係我飲過咁多間最好飲嘅珍珠茶味香濃大家奶的份量亦都非常適中美中不足係服務態度好差落單嘅侍應好似唔想做而且明明單好少但係整咗好耐
旺角中心變成飲食專區

落單嘅侍應好似唔想做
而且明明單好少
但係整咗好耐
2017-10-10 343 浏览
冇咩好講兩個字 難飲 ~~~~ 如果你試過天仁 x 茶,你會發現呢杯野連奶茶都稱不上。冇茶味,已經叫咗少甜但依然非常甜,自以為打碎左會變沙冰更好,但佢冇考慮過粗飲管一飲落去就所有冰都食晒,即係變左奶水,口感極差,唔知咬緊冰 定飲緊奶茶 還是食緊珍珠,一塌糊塗。可能呢一間野會有其他好飲嘅野,不過一定唔係珍珠奶茶。Ps. 買之前我已經問咗店員邊種飲品最多人買,佢同我講鐵觀音珍珠奶茶,所以我就買咗,點知都係中伏。冇咩想講淨係想飲返啲正常嘅野。
可能呢一間野會有其他好飲嘅野,不過一定唔係珍珠奶茶。

鐵觀音珍珠奶茶
2017-10-10