2019-03-11 458 浏览
每次路過九龍城 都係想 回味吓牛肉餅的味道結果忍唔住要去食個下午茶除了 牛肉餅一件 仲有兩件真係辣嘅咖哩角 同埋一個蔥油餅當然牛肉餅 好味到不得了 皮薄兼充滿肉汁但配合埋另外兩件 煎炸物 開始 成個人都 感覺 好油膩 有啲吞唔落咖哩角 係有d辣的味道 就冇乜特別蔥油餅 亦不是 預期 咁香口下次都係乾脆 叫兩件牛肉餅 把滿足感double就好啦
每次路過九龍城 都係想 回味吓牛肉餅的味道

咖哩角 係有d辣的味道 就冇乜特別
蔥油餅 亦不是 預期 咁香口
下次都係乾脆 叫兩件牛肉餅 把滿足感double就好啦

2019-03-07 313 浏览
好多人黎九龍城都係食泰國野,除左泰國野之外,其實仲有好多好野食嫁,其中一間就係清真牛肉館喇!呢度嘅牛肉餅真係冇得輸,每個牛肉餅都係熱辣辣,成個牛肉餅充滿湯汁,食果陣要好小心,如果唔係好容易比d湯汁辣親,食完真係想即刻再encore!食一個真係唔夠喉嫁!另外,呢度啲咖哩都啊錯,口味偏向印度式多啲,岩曬鍾意食辣嘅朋友呀!酸辣湯夠酸夠辣夠曬惹味,食完成個身都會飲到暖曬!好足料!不過份量唔算太多,多人share就未必夠喇!
2019-02-25 604 浏览
成日話掛住掛住🐒又要嫌遠 今日終於肯碌去食佢地既牛肉餅應該係全港最好食一咬開🤤入面熱辣辣既牛肉高湯就噴出嚟d湯又香又濃 仲多到可以飲幾啖😋牛肉內餡重牛味🤩生熟程度啱啱好 仲有好多蔥美中不足係個皮厚咗少少 個餅既分量都少咗少少🤨食兩個做晚餐就差唔多🙅🏼‍♀️極唔建議外賣邊行邊食 或者第一次拍拖約食飯食😂因為絕對會食到周圍係 毫無優雅可言🤗
成日話掛住掛住🐒又要嫌遠
🙅🏼‍♀️極唔建議外賣邊行邊食
或者第一次拍拖約食飯食😂
因為絕對會食到周圍係 毫無優雅可言🤗
2018-07-24
15 分钟 (外卖自取)
2019-02-14 757 浏览
今日朋友揸咗車🚙,可以去食好耐冇食過嘅「清真牛肉館」,之前試過分店,今次試下總店!因為餐廳唔近地鐵站同巴士站嘅關係,所以唔係成日食到佢...... 今晚食到,勁開心呀!😍·🔸 牛肉餅 (2件)($38)牛肉餅🐂🍪係必叫嘅菜式!餅皮厚薄適中,外面煎得好香脆,餅入面係大大舊嘅牛肉,仲有滿滿嘅肉汁,多到湧出嚟,好好味,大滿足呀!❤️ 基本上見到附近嘅客人都會叫牛肉餅,有d客人食完仲會叫外賣拎走,可想而知係幾咁出色呢!☺️·🔸 上海粗炒($52)足料嘅上海粗炒,加咗好多肉片、菇、菜一齊炒,每條粗麵條都有醬汁,好惹味!🤤·🔸 奶油津白($68)味道清甜,份量都幾多,排得好工整,不過頂部有d難咬開... 理解唔切頂部係可以keep到個形狀,但實際嚟講,切開會好d,哈哈!🙈·💡 見到有唔少客人都食咖哩牛腩飯,都幾吸引,下次試下先!😛

🔸 牛肉餅 (2件)($38)
牛肉餅

🔸 上海粗炒($52)
上海粗炒

🔸 奶油津白($68)
奶油津白

💡 見到有唔少客人都食咖哩牛腩飯,都幾吸引,下次試下先!😛
2019-02-01 803 浏览
其實很久以前已經來過一次,今次與朋友一同再試試!我們晚上9時多到步,店舖竟然沒有太多人,我們可以立即入座。食品種類頗多的,有冷盤、點心、肉類、飯麵等。我們當然要點這裡馳名的牛肉餅!牛肉餅果然並不是浪得虛名!一咬,肉汁已滲出來!就好像吃小籠包一樣!而且牛肉味很香,再加上外皮香脆,十分不錯!海蜇拼麻油雞這個菜色沒有什麼特別,海蜇未夠質感爽脆彈牙,而麻油雞的麻油不重,不夠香,肉質還可以吧咖喱雞粉絲湯(中)這個是頗辣的!咖喱味與外面別的差不多,而雞肉沒有什麼特別,勝在粉絲吸收了咖喱的精華。整體來說,十分喜歡這裡牛肉餅,而其他菜色就普普通通吧!

海蜇拼麻油雞

海蜇拼麻油雞

咖喱雞粉絲湯(中)
咖喱雞粉絲湯(中)

整體來說,十分喜歡這裡牛肉餅,而其他菜色就普普通通吧!
2019-01-31
2019-01-31 604 浏览
一直都想食呢間餐廳, 今日下午路經呢頭就黎咗試, 每個坐都放好餐具, 每人最低消費係32蚊, 下午茶餐牌星期一至五由2:30開始, 我叫咗D餐, 牛肉餅+蔥油餅+咖哩角. 有一杯水. 等咗一陣, 期間都聽到店員同其他客人對話, 總括黎講都幾冇禮貌, 個個阿姐都幾串.....我等咗大約5分鐘, 一個橢圓形碟就送上牛肉餅一個+蔥油餅4片+咖哩角2個. 先食蔥油餅, 真心講真係普通到街邊隨時買到個啲, 跟住試牛肉餅, 咬咗一口, 啲汁流晒落碟, 有3分之2係鼓油汁,另外係油, 牛肉餅食落好香, 但餅皮淋晒, 其實個皮都好薄, 視付你鐘意食厚定薄喇. 咖哩角好食, 有香濃咖哩, 皮又脆.可能所有野唔係煎就係炸, 未食晒已經覺得好油, 試過一次就算.

2019-01-31
2019-01-28 400 浏览
講起九龍城 就一定會諗起清真牛肉館呢個名係香港少數中式伊斯蘭餐館 平時經過九龍城都會買返個牛肉餅食終於有機會可以堂食 就可以試多幾樣 牛肉餅外皮煎得香脆 食的時候真係要小心熱一咬就爆哂汁 而且肉味煨 如果唔係叫左其他野食真係一個人可以食兩個 咖哩牛腩飯咖哩面頭有層厚厚的油 不過好食的野多數都邪惡咖哩汁香辣 牛腩煮得入味又唔黏牙配飯真係perfect match 牛肉餃子其實就係牛肉餅的餃子版 湯底平平個人覺得牛肉餅好食好多 所以唔洗特別再叫呢樣 牛肉餅同咖哩牛腩飯出色 絕對會為左佢再來

講起九龍城 就一定會諗起清真牛肉館呢個名

其實就係牛肉餅的餃子版 湯底平平
個人覺得牛肉餅好食好多 所以唔洗特別再叫呢樣

牛肉餅同咖哩牛腩飯出色 絕對會為左佢再來
2018-12-29 780 浏览
有外國朋友從遠方來!所以想帶渠地食啲特別既菜色而我自己都系食過一次外賣牛肉飯咋,未真正落過鋪食都唔算真正食過既!星期五既八點幾九點島黎到,唔洗等位,鋪面人流一般,直接入座!我地四個人嗌左:清真牛肉餅,蔥油餅,咖哩羊腩,羊肉春捲牛肉水餃,清真炒麵,乾燒四季豆清真牛肉餅一開始嗌左4件,食完覺得太好味再每人嗌多件!牛肉汁香濃,皮脆內鮮,肉多汁多!有個朋友一咬,真系爆汁爆到成只手臂都系外國朋友都大贊好食😋😋😋咖哩羊腩&蔥油餅呢兩個我地系嗌埋黎一齊食既!蔥油餅幾香口,我最愛食薄餅/蔥油餅!齋食已覺得幾好味,同咖哩一齊食仲正!羊腩都好食,炆到好林。羊肉春捲脆口!都唔算太油。唯春捲內羊肉餡料唔多牛肉水餃皮厚,無野需要特別一提。但下次應該唔會再系度叫水餃清真炒麵正常濕炒麵,有肉片有洋蔥又啲紅綠椒咁,都算辣。乾燒四季豆香口,都唔油,加埋面啲肉碎食幾好食。 - 整體黎講,都係牛肉餅最出色其他都系正常無大特別。為左牛肉餅,都會再返黎食既!
有外國朋友從遠方來!
所以想帶渠地食啲特別既菜色[微笑]
而我自己都系食過一次外賣牛肉飯咋,
未真正落過鋪食都唔算真正食過既![白眼]
星期五既八點幾九點島黎到,唔洗等位,
鋪面人流一般,直接入座![微笑]

我地四個人嗌左:
清真牛肉餅,蔥油餅,咖哩羊腩,
羊肉春捲牛肉水餃,清真炒麵,乾燒四季豆

清真牛肉餅
一開始嗌左4件,食完覺得太好味再每人嗌多件!
牛肉汁香濃,皮脆內鮮,肉多汁多!
有個朋友一咬,真系爆汁爆到成只手臂都系[呲牙]
外國朋友都大贊好食😋😋😋

咖哩羊腩&蔥油餅
呢兩個我地系嗌埋黎一齊食既!
蔥油餅幾香口,我最愛食薄餅/蔥油餅!
齋食已覺得幾好味,同咖哩一齊食仲正!
羊腩都好食,炆到好林。[色]

羊肉春捲
脆口!都唔算太油。唯春捲內羊肉餡料唔多[白眼]

牛肉水餃
皮厚,無野需要特別一提。
但下次應該唔會再系度叫水餃[傲慢]

清真炒麵
正常濕炒麵,有肉片有洋蔥又啲紅綠椒咁,都算辣。

乾燒四季豆
香口,都唔油,加埋面啲肉碎食幾好食。
整體黎講,都係牛肉餅最出色[得意]
其他都系正常無大特別。為左牛肉餅,都會再返黎食既![呲牙]
2018-12-19
2018-12-24 779 浏览
请真牛肉馆……数数手指,差不多八年冇食過。今晚同某部份同事(共十人)喺公司預祝聖誕,所以叫左好多野食。落左單就駕車去取,而且好仔细喺盒蓋上寫清楚是什麼。牛肉饼係必定要食,而且每人各人一個,同事大讚水準一樣掂👍🏻😋。至於其他食物都吾錯,尤其是羊腩,完全冇騷味。因為想食牛肚,又想食牛脷,但有又同事吾食牛,所以叫左個大拼盆,拼盆內有牛展,牛肛,牛脷,牛筋,雞,樣樣都好味。其實好想飲豆卜粉絲湯,但感覺堂食會好啲,因為驚倒瀉呢!
2018-12-23
2018-12-15 752 浏览
今日收工去九龍城揾食,都未開始search食咩好,就突然諗起清真牛肉館嘅牛肉餅,所以結果係無search 過其他就即快步去左清真牛肉館。今日都幾好彩,人唔算多,唔使等位,剛好有2個位,搭枱坐,但都唔迫,坐得都幾舒適,一坐低就order個牛肉餅同雙拼咖哩(揀左牛腩同羊腩)。牛肉餅皮薄多汁好好味,不過要小心食,一方面熱,另一方面太多汁,好易整到自己。我唔算食得辣,所以咖哩對我嚟講都有d辣,配個飯都幾下飯架。 牛腩同羊腩都好好味,下次會再返嚟試吓佢其他菜式。

雙拼咖哩
2018-12-14
雙拼咖哩
2018-12-01 646 浏览
A HK classic, these juicy meaty beef patties are absolutely divine!!! On top of that I also got the beef curry which unfortunately isn’t a lunch set so isn’t as good value for money.Though it’s a bit of a detour, it’s definitely worth it😍😍😍 can’t wait for the Mtr station that connects Kowloon city with the rest of the city to open so I can come here more often!

2018-11-25 742 浏览
其實不知道什麼是清真食物,但就係幾好食咁啦! 好似係無豬肉嘅食物?好多食物選擇,午市客飯,點心,小食,唔係普通茶餐廳見到嘅,偶然來一次食午飯都幾開心。招牌清真牛肉餅,必食!千萬唔好一個餅兩個人share,一定要一個人食一個,裏面嘅肉汁非常多,一咬開就流出嚟,非常充實!食完一個都唔會膩,反而有追加嘅衝動。***一定要上枱即食,先係最好食!午市客飯-豉椒炒魷魚油豆腐粉絲湯,每次來都會飲,清甜,唔會有重味精感覺。雞肉餃子,正常

招牌清真牛肉餅,必食!
食完一個都唔會膩,反而有追加嘅衝動。
***一定要上枱即食,先係最好食!

午市客飯-豉椒炒魷魚

油豆腐粉絲湯,每次來都會飲,清甜,唔會有重味精感覺。

雞肉餃子,正常

2018-11-20
2018-11-17 609 浏览
明明約咗人九點鐘去食飯,心思思真係想食牛肉餅,坐低左又覺得冇理由淨係食一舊牛肉餅,咁好啦再嚟多10隻牛肉水餃,基本上一年先至嚟到一兩次,雖然由細細個就食到而家,但係對佢哋嘅感覺就越嚟越好,以前都會覺得佢哋好惡,坐得好迫夾,好唔舒服,但係反而而家覺得佢幾有禮貌,姨姨叔叔又會同你傾兩句。感覺真係唔同咗好多。我自己一個搭枱,對面有六個後生仔,七嘴八舌叫咗個六人餐,原來佢哋唔知道呢度係咁出名,阿吱阿咗嘈生晒。但係我見到佢哋啲嘢食就搞到我流晒口水。牛肉餅保持一貫水準,熱辣辣又多牛肉汁。牛肉水餃,皮薄,多汁,好足料!好味!

牛肉餅保持一貫水準,熱辣辣又多牛肉汁。

牛肉水餃,皮薄,多汁,好足料!

好味!
2018-11-13 670 浏览
今日同朋友行飛鵝山於慈雲山方向離開九龍城清真牛肉一直都想試好耐見地點都就腳,又有巴士就決定食呢間補充一下體力牛肉餅肉汁超多,一咬就辣親個嘴肉味亦都好出!出色咖哩羊粉絲湯,一開以為午餐份量點知個碗大到好似打邊爐個兜禁羊肉勁林,湯又香又惹味,粉絲索晒啲精華我食晒!!!!可能一開就食得好重味後來既蒸牛肉餃就變得無味而皮亦都厚左少少但整體黎講我會比滿分
今日同朋友行飛鵝山
於慈雲山方向離開
九龍城清真牛肉一直都想試好耐
見地點都就腳,又有巴士
就決定食呢間補充一下體力

牛肉餅肉汁超多,一咬就辣親個嘴
肉味亦都好出!出色

咖哩羊粉絲湯,一開以為午餐份量
點知個碗大到好似打邊爐個兜禁
羊肉勁林,湯又香又惹味,粉絲索晒啲精華
我食晒!!!!

可能一開就食得好重味
後來既蒸牛肉餃就變得無味
而皮亦都厚左少少

但整體黎講我會比滿分
2018-11-09 555 浏览
之前喺九龍塘讀書成日落嚟九龍城食飯,清真牛肉館就係當年其中一個飯堂!清真牛肉館嘅牛肉餅係必食!牛肉餅上枱熱辣辣,個皮好薄,第一啖咬落去真係要小心啲因為佢個饀係會爆汁架!好juicy食落去牛肉一啲都唔鞋,一定要試!另外仲叫咗清真炒麵..其實就係咖哩牛肉片炒油麵,味道比較濃同埋食到底原來都好多油下....仲叫咗個蔥爆牛片,味道都係比較濃同少少咸,但啲牛肉同大蔥一齊入口食落都幾好味,不過最好配返啲口味清啲嘅面飯中和下。

清真炒面

蔥爆牛肉