2020-10-19 246 浏览
差唔多成年無食麻辣火鍋,有得食就最緊係食間高質素既😆渝味曉宇既衛生程序都有做足,個日我地被安排去一張獨立既枱,隔離就係窗同牆,一定唔會有人!嗌左鴛鴦湯底,野菌同埋重慶辣~野菌湯底既料仲可以當多款餸食,正😋而家仲做緊下午五點前湯底免費,好抵食!一坐低就整碗滋潤糖水補一補潤一潤先🤣打邊爐食牛是基本的,除左肥牛,我地仲嗌左牛心椗,推介之選!牛心椗淥完之後係好脆口嫁!肥牛肥瘦都算均勻,入口即溶🤤兩款牛都好味到encore左碟😝仲嗌左炸豆皮、蓮藕片、土豆片、黃喉、鴨血、粟米🤤全部嗌左半份,份量非常適合兩個人!如果多人食嗌半份,就可以留多啲capacity嗌多啲唔同配菜😆食麻辣火鍋要解辣,除左飲野,仲可以做啲咩?就係嗌紅糖糍粑!外脆內chewy既糍粑配上甜甜的紅糖,係不敗既搭配👍🏻食完真係感覺好滿足☺️一解麻辣火鍋相思之苦👍🏻

一坐低就整碗滋潤糖水補一補潤一潤先🤣

食完真係感覺好滿足☺️一解麻辣火鍋相思之苦👍🏻
2020-10-19 215 浏览
天氣一開始有啲涼就諗起想食重慶火鍋! 我最鐘意食嘅唔止喺重慶火鍋嘅辣,仲有佢啲獨特嘅配料! 即刻諗起呢間好出名嘅渝味曉宇~好耐之前食過一次印象深刻,依家再番兜回味一下~依家點餐改左用QR code, 方便又環保👍👍先揀左個湯底先~今次食鴛鴦麻辣鍋,揀左普通辣配大骨滋補湯~配料選擇一樣花多眼亂🙈識食麻辣鍋一定必點鴨血!我就中意早少少落,煮耐少少入味啲~竹笙就輕輕滾一滾就入味爽脆~我好中意萵筍清脆爽口嘅感覺,平衡番火鍋嘅油膩感。鵝腸喺我另一至愛 ❤ 千其唔可以放大耐,如果唔喺韌左就冇咁好食架啦~呢份手打四寶丸非常精緻,其中蝦丸更加喺。。淨喺見到蝦肉同更多蝦肉😍十分足料!咬落彈牙同夠鮮味。油條喺另一吸味之選,我中意浸一浸就食得,保留番少少脆嘅口感但又吸收左啲辣汁 ~ 肥牛嘅質素睇落已經好ok, 雪花分佈平均,亦唔會大薄身欠缺口感。 呢個特色迷你燕夠晒精緻,細細粒,一啖一粒幾過癮, 值得一試~ 耗兒魚喺重慶火鍋先有得食架,肉厚但質感喺超級爽滑!魚骨唔多容易拆肉,又一必點!

依家點餐改左用QR code, 方便又環保👍👍

2020-10-18 274 浏览
本身我唔係成日食麻辣火鍋嘅人,今次朋友推介一試,幾有驚喜!首先我鍾意打邊爐地方環境舒服,而呢間係符合到之餘,仲有小小維港海景睇,未食先有好感!。因為我唔係好好辣嘅人,所以就揀左駌鴦鍋,一邊係普通辣(平時食十小辣我都爆汗,但呢個我用嚟淥係OK,鍾意佢隻辣係啱啱好),一邊大補湯,用豬筒骨、粟米同紅蘿蔔整,幾好飲的說~食物方面質素係高的,肥牛大片厚身,手打丸同蝦滑都水準高,而桂花蚌仲要好有驚喜,係我食過最鮮甜嘅桂花蚌!而佢地近期鮑魚有做緊優惠所以我都有試,性價比一流!仲好想推介龍躉片同嫰牛肉,前者夠新鮮好嫰滑,後者肉味濃郁,都推介大家一試!。最後埋單人均消費約$350,對比起我近排食過一啲「網紅鍋」,呢間性價會更高

• 曉宇嫩牛肉
2020-10-18 238 浏览
平時最愛就係麻辣火鍋,而家趁午市仲有免費湯底,再次泥到渝味曉宇打邊爐。首先待應一碗紅棗銀耳羹,目的係為麻辣火鍋打個底先,保一保養個胃先,很貼心💓話咁快個九宮格麻辣大紅鍋便上桌了,飄散著陣陣麻香味,真係色香味俱全!九宮格湯底辣味統一,只有一個辣度。美國安格斯優質肥牛 肥牛肥瘦分布均勻,牛香味重,口感鬆軟。曉宇嫩牛肉嫩牛肉肉經店家淹製過,但牛肉肉質保持爽口,即使滾耐左,一點也不嚡口。鴨血鴨血放在湯底,不會覺得腥口又好入味。稻田毛肚食麻辣鍋不能不吃毛肚,毛肚有𡁻口,下湯約10秒便可進食。曉宇手打四寶丸手打四寶丸大大粒,爽口彈牙。淮山條淮山有紫淮山及普通淮山,十分新鮮,咬下去非常爽口。另外點了土豆片及白膳片,不過不失!總括來說, 麻辣鍋及其他火鍋配料都頗優質,而且價錢適中,推薦!

美國安格斯優質肥牛
肥牛肥瘦分布均勻,牛香味重,口感鬆軟。

曉宇嫩牛肉

鴨血
鴨血放在湯底,不會覺得腥口又好入味。

稻田毛肚
食麻辣鍋不能不吃毛肚,毛肚有𡁻口,下湯約10秒便可進食。

曉宇手打四寶丸
手打四寶丸大大粒,爽口彈牙。

淮山條
淮山有紫淮山及普通淮山,十分新鮮,咬下去非常爽口。

另外點了土豆片及白膳片,不過不失!

2020-10-18 177 浏览
喺呢間食過好多次,但未試過一次好似今日咁嬲。因為啲煙給對住隻眼吹,所以想叫個侍應幫手轉一轉個湯嘅位置,個女士竟然話你哋自己用紙巾都可以轉都得啦😑😑 fine ,跟住食到一半嘅時候,我同friend喺度傾緊計,一個男侍應竟然問都冇問過我哋一句,就將我哋帶上嚟嘅一支空嘅嘢飲樽拎起就掉咗,咁都得????🤬🤬🤬🤬係咪至少都要問一句,係咪唔要啦?或者你唔俾我哋帶嘢飲上嚟都可以講一句,而唔係問都唔問就掉咗我哋嘅私人物品😑
.星期六當然係同好友去enjoy life食返餐好西難得有朋友可以接受到下午就黎個麻辣鍋打邊爐當然要賀一賀佢🤣呢度下午食 鍋底係免費架 真係好平我地揀左中小辣程度既9宮格火鍋本身以為每格既辣度都會唔同 其實全部都係一樣咁辣的😋我唔算食得好辣但絕對接受到配料方面揀左牛毛肚 嫩牛肉 鴨血 安格斯牛肉 四寶丸 鮮龍躉片 淮山條 薯仔片等等講真 無一樣材料係失望既鴨血擺麻辣鍋本身就係絕配 非常入味好食令我驚喜既係鮮龍躉片 本身打邊爐好少食魚因為一煮耐左魚肉會好易散 而且味道唔算太討好但今次既龍躉片令我挖目相看 肉質彈牙 無骨 超鮮味!.安格斯牛肉同嫩牛肉一如既往 係必點 各有各風味美國安格斯牛肉雪花紋好靚 下湯煮約10秒即可牛味香濃 厚度適中中意食滑牛肉既大家千祈唔好錯過呢度既嫩牛肉非常新鮮 點埋特製醬汁極可口😋牛毛肚上枱係擺係冰上面保持溫度同爽口既口感咁樣下湯5,6秒再食就perfect😋記得唔好煮過龍 會韌架~.配埋呢度既配洛神花茶 酸酸甜甜 完美❤️
星期六當然係同好友去enjoy life食返餐好西
講真 無一樣材料係失望既
鴨血擺麻辣鍋本身就係絕配 非常入味好食
令我驚喜既係鮮龍躉片 本身打邊爐好少食魚
因為一煮耐左魚肉會好易散 而且味道唔算太討好
但今次既龍躉片令我挖目相看 肉質彈牙 無骨 超鮮味!
安格斯牛肉同嫩牛肉一如既往 係必點 各有各風味
美國安格斯牛肉雪花紋好靚 下湯煮約10秒即可
牛味香濃 厚度適中
中意食滑牛肉既大家千祈唔好錯過呢度既嫩牛肉
非常新鮮 點埋特製醬汁極可口😋
牛毛肚上枱係擺係冰上面保持溫度同爽口既口感
咁樣下湯5,6秒再食就perfect😋
記得唔好煮過龍 會韌架~
配埋呢度既配洛神花茶 酸酸甜甜 完美❤️
2020-10-10
午餐
2020-10-10 110 浏览
約了閨密食 early dinner,但未揾到食乜好,而閨密就提議食火鍋。咁我地就係 Open Rice search一下尖沙咀區有乜火鍋店好食。突然間,我話不如試下九宮格既火鍋。咁閨密就揾到這間👉渝味曉宇重慶老火鍋啦!我地即時係 Open Rice訂枱,約6點就到左,而時限兩小時。當個九宮格鍋上來時,我突然發覺自己仲乜咁衝動.... 九個格都滿了辣椒八角胡椒,成個鍋都紅噹噹的... 未食已經感覺到又辣又麻。我地叫左安格斯牛肉,牛骨髓,萵筍片,手打蝦滑,鮮腐竹,牛栢葉,蔬菜藍,所有食材都好新鮮!雖然係辣,但真係越辣越麻越想食!

雖然係辣,但真係越辣越麻越想食!
2020-10-10
2020-10-05 131 浏览
好耐未食過重慶火鍋,喺香港渝味曉宇都算數一數二嘅火鍋店,尖沙咀呢間環境都非常唔錯~襯下午菜時段人流少啲同埋免湯底費用就去咗試試!食火鍋食到可以睇埋個海景都幾chill~裝修都唔錯,空間好夠服務上都好貼心,有圍裙,有口罩袋,上湯上菜速度好快,有茶任添,杯茶味道都唔錯!一坐低就上咗兩碗木耳冰糖糖水!好味~清甜!上茶可揀鴛鴦鍋,其中一邊係重慶麻辣湯底,另外一邊我哋揀咗蕃茄湯!蕃茄湯都意想不到咁高質~湯底夠濃,而且仲有好多金針菇,好似讚咗一碟菜咁🤣 麻辣湯底亦好足料,我唔係好食得辣,所以撈起一半辣椒,味道就啱啱好,唔會辣到流鼻水,但又好過癮!食品方面都好抵讚!所有海鮮都好鮮甜!推薦鮑魚、桂花蚌、蝦滑、墨魚滑、鱔~全部食材都好新鮮!值得一試!另外炸豆皮都非常適合打邊爐!好正,好香豆味!牛肉當然唔少得啦,但我會想叫多幾份海鮮多啲,海鮮質素太高!最後以娃娃菜收尾!~

火鍋食到可以睇埋個海景都幾chill~裝修都唔錯,空間好夠

一坐低就上咗兩碗木耳冰糖糖水!好味~清甜!

食品方面都好抵讚!

另外炸豆皮都非常適合打邊爐!好正,好香豆味!

牛肉當然唔少得啦,但我會想叫多幾份海鮮多啲,海鮮質素太高!

最後以娃娃菜收尾!~
2020-10-05 6021 浏览
行街兩頭望 比我見到個九宮格麻辣鍋🌶 勁想食!但最後都係揀左駌鴦鍋.. 店鋪面積大 仲好乾淨企理望到維多利亞港🌊同摩天輪🎡 🎆 一去到比碗糖水你潤下先🥕冰糖紅棗雪耳糖水🥕駌鴦麻辣鍋(重慶辣+大骨滋補)我主攻重慶辣~ 比較多麻香辣用上等既青海牛油爆炒唔同既香料再加入唔同既辣椒同花椒!🥕麻辣牛肉(半份) $42都係滑牛黎 但醃得勁入味! 好驚喜!辣既程度再提高🥕黑豚腩肉(半份) $42🥕 美國安格斯優質肥牛 (半份) $119肥瘦均勻 仲有靚油花淥完有濃郁既牛香味🥕曉宇嫰牛肉(半份) $42真係好滑 肉質鮮嫰 爽口🥕八頭鮮鮑 (半份) $58鮑魚係時令菜式黎! 都洗得乾淨而且好鮮甜!!! 爽口彈牙係基本~自製辣豉油😂其實佢有正宗既調味教學但我係一個嗜辣的人 唔辣睇唔入眼😂
行街兩頭望 比我見到個九宮格麻辣鍋🌶 勁想食!
但最後都係揀左駌鴦鍋..

店鋪面積大
仲好乾淨企理

望到維多利亞港🌊同摩天輪🎡 🎆
一去到比碗糖水你潤下先
🥕冰糖紅棗雪耳糖水

🥕駌鴦麻辣鍋(重慶辣+大骨滋補)

我主攻重慶辣~ 比較多麻香辣
用上等既青海牛油爆炒唔同既香料
再加入唔同既辣椒同花椒!

🥕麻辣牛肉(半份) $42

都係滑牛黎 但醃得勁入味! 好驚喜!
辣既程度再提高

🥕曉宇嫰牛肉(半份) $42

真係好滑 肉質鮮嫰 爽口

🥕八頭鮮鮑 (半份) $58

鮑魚係時令菜式黎! 都洗得乾淨
而且好鮮甜!!! 爽口彈牙係基本~

自製辣豉油😂

其實佢有正宗既調味教學
但我係一個嗜辣的人 唔辣睇唔入眼😂
2020-10-04
2020-10-04 114 浏览
重慶舌尖上的麻辣🌶🌶🌶🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥以家大家都無得周圍去 唯有留係HK搵野食 搵呢間渝味曉宇 一聽個渝字就覺得好有重慶特色🤭地理位置好正 適合一大班朋友仔聚一聚🎉🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥餐廳用QR Code落單 可以用電話確認叫左乜野😋入座佢會比一碗糖水 雪耳紅棗 感覺好清心潤肺咁 唔會一味死甜湯底佢有兩個比你㨂左先 一個係純辣九宮鍋 另一個就係鴛鴦 除非大家都好食得辣 唔係都係整返個鴛鴦平衡下😆我揀左鴛鴦 重慶辣同大骨湯🐷🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥同一般港式打邊爐唔同既地方係 呢到唔興用一大堆既調味料 只係得幾種調味料係枱面 因為入鄉隨俗既關係 所以我就整左個油碟 但加左d蔥同蒜泥 都幾特別 浸一浸真係無咁辣好肚餓 所以就叫到成枱都係野食 但我私心推薦呢幾樣野可以一戰✨八頭鮮鮑✨鮑魚好明顯食得出新鮮既味道 就算淥完麻辣既味道 都仲係食到海水既鮮味 完全唔韌 同埋佢有界埋花刀比你 更易淥熟 不過呢樣係季節限定 未必次次都有🤭✨手打蝦滑✨手打墨魚滑✨入面落得好少粉去打 基本上都係食佢既新鮮食材 蝦滑淥熟左之後可以見到好多蝦紅色既蝦 墨魚滑都好彈牙🤤✨美國安格斯肥牛✨打邊爐點少得肥牛 但因為有好多野食既關係 就
重慶舌尖上的麻辣🌶🌶🌶

餐廳用QR Code落單 可以用電話確認叫左乜野😋

✨八頭鮮鮑✨

✨手打蝦滑✨手打墨魚滑✨

✨美國安格斯肥牛✨

打邊爐點少得肥牛 但因為有好多野食既關係 就叫左半份 但都真係好足料 師傅切得唔薄 有口感之餘 但量都唔少 知道佢咁多的話 其他野可能就未必洗叫咁多🤭抵食

✨白蘿蔔✨甜粟米✨

除左食肉獸之外 菜都唔可以唔叫 尤其蘿蔔入哂麻辣湯既味之後 完全食緊食個麻辣湯既精華咁 價錢都要好平

✨萵筍✨

打卡之選 出面餐廳好少有得食萵筍 貪得意可以叫一碟試下 幾脆口 我見枱枱基本上都有叫 可能因為佢擺得好靚 可以打卡

叫左成枱都係野食 人均都係三百幾左右 好抵食 推薦同朋友仔一齊食下辣😋😋😋

• 美國安格斯肥牛
  • 鴛鴦鍋
2020-09-28 112 浏览
我地一班朋友聚會最岩就係打邊爐,其實我平時都唔係好食辣,不過渝味曉宇真係好正,次次都食得好過癮!渝味曉宇個setting都好好,坐得舒服又唔會同隔離枱好close,入去坐低仲有糖水送比你食。我地叫左鴛鴦鍋,因為我驚太辣搞唔掂,同埋食菜同蘿蔔都係唔辣好食D重慶辣鍋:唔好見到佢咁多辣椒就以為好辣,佢地個湯做到香麻同辣,仲好夠味!用黎淥牛肉真係好正咖!個人認為一家要點豆腐同萵苣,個豆腐可以吸收晒個湯,好juicy,我偏向係清湯淥熟左先再放落辣湯,清得黎又有小小辣味。(其實係我廢,各位食得辣geh,可以直接放落辣湯)

用黎淥牛肉真係好正咖!

2020-09-24 138 浏览
位於尖沙咀北京道12A號太子集團中心19樓的渝味曉宇重慶老火鍋 (Xiao Yu Hotpot Restaurant),主打四川火鍋。餐廳環境明亮整潔,而且窗外的景色不錯。大骨滋補鴛鴦鍋朋友不吃辣,所以點了鴛鴦鍋。麻辣湯底相當刺激,辣度十足。食物可以點半份,今次和朋友共二人來到,可以多點幾款火鍋配料,整體材料都相當新鮮。鮮活海蟶 半份 - $39相當鮮味,蟶子肉相當彈牙。重慶炸酥肉 全份 - $62這款小食即點即炸,相當香口,可以待火鍋滾起前,吃少許作前菜。特色迷你燕餃 - 半份 - $32一口一粒,而且我有嚼勁。鴨血 半份 - $42質感彈牙,夠新鮮。美國安格斯擾質肥牛 半份 - $119曉宇手打三寶丸 - 半份 - $49芝士丸 - 半份 - $32最後,侍應送上了一碗解辣的雪耳糖水,感覺清潤。

餐廳環境明亮整潔,而且窗外的景色不錯。

大骨滋補鴛鴦鍋
朋友不吃辣,所以點了鴛鴦鍋。麻辣湯底相當刺激,辣度十足。

鮮活海蟶 半份 - $39
相當鮮味,蟶子肉相當彈牙。

重慶炸酥肉 全份 - $62

特色迷你燕餃 - 半份 - $32
一口一粒,而且我有嚼勁。

鴨血 半份 - $42
質感彈牙,夠新鮮。

美國安格斯擾質肥牛 半份 - $119
曉宇手打三寶丸 - 半份 - $49

芝士丸 - 半份 - $32

最後,侍應送上了一碗解辣的雪耳糖水,感覺清潤。
2020-04-20
2020-09-23 111 浏览
一朝早就約左朋友系尖沙咀shopping 行到好攰到午飯時間就系度簡餐廳最後都系簡左去打邊爐😋原來尖沙咀都有渝味曉宇趁疫情好番d聚下剛好碰上午市時間有湯底免費的優惠 呢度好就好在大部份野食都有得嗌半份可以點多幾碟野食 手打蝦滑感覺好用心呢!蝦滑分量比想像中多,呢個抵食!娃娃菜 新鮮的菜是皇道 😌😌 最重要還是清甜黃金菇 這菇好有口感😙放到邊爐裡滾耐d入哂味超正👍🏻鮮活海蟶加$78就有一份 海鮮黎講好抵😗 美國安格斯優質肥牛 價錢少貴 但味道一絕,值
一朝早就約左朋友系尖沙咀shopping
行到好攰到午飯時間就系度簡餐廳
最後都系簡左去打邊爐😋原來尖沙咀都有渝味曉宇
趁疫情好番d聚下

剛好碰上午市時間有湯底免費的優惠

呢度好就好在大部份野食都有得嗌半份可以點多幾碟野食
手打蝦滑感覺好用心呢!蝦滑分量比想像中多,呢個抵食!

娃娃菜 新鮮的菜是皇道 😌😌 最重要還是清甜

黃金菇 這菇好有口感😙放到邊爐裡滾耐d入哂味超正👍🏻

鮮活海蟶
加$78就有一份 海鮮黎講好抵😗

美國安格斯優質肥牛 價錢少貴 但味道一絕,值
  • 糖水
2020-09-23 86 浏览
疫情咁嚴重好耐冇去打邊爐啦經開尖沙咀就去左渝味曉宇呢度既裝修好有古代既風格、燈光明亮,坐得好舒服糖水🥳調味加左好多蒜重口味😍😍最抵食系午市時間湯底系免費 點番兩隻味既湯底😝一邊辣一邊吾辣呢度晚麻辣湯底辣得好滋味每次打邊爐之前都會飲左個湯底先湯底d料好多,飲落好清甜美國安格斯優質肥牛好正啊😍 肥牛滑嘟嘟 脂肪比例好均勻麻辣湯底加肥牛真系一級棒😋😋稻田毛肚(一份)好大塊,咬落去十十聲 又爽口 每次食都想N call 現炸豆皮鴨血都是百吃不厭蕃茄湯底加稻庭鳥冬好好味😋鮮鵝腸 食吾停口好新鮮
疫情咁嚴重好耐冇去打邊爐啦
經開尖沙咀就去左渝味曉宇
呢度既裝修好有古代既風格、燈光明亮,坐得好舒服

糖水🥳

調味加左好多蒜重口味😍😍
最抵食系午市時間湯底系免費
點番兩隻味既湯底😝一邊辣一邊吾辣
呢度晚麻辣湯底辣得好滋味

每次打邊爐之前都會飲左個湯底先
湯底d料好多,飲落好清甜
美國安格斯優質肥牛
好正啊😍 肥牛滑嘟嘟 脂肪比例好均勻

麻辣湯底加肥牛真系一級棒😋😋

稻田毛肚(一份)
好大塊,咬落去十十聲 又爽口
每次食都想N call

• 現炸豆皮
  • 稻田毛肚
  • 極品鵝腸
  • 糖水
最近流行麻辣火鍋, 朋友介紹我來渝味曉宇,因為除了火鍋湯底相當受歡迎之外,還有精緻的環境以及健康又特色的材料選擇,成為火鍋聚會餐廳選項之一。這天我們來到這間店, 款款有致的典雅中國風外觀搭配維港的美麗景緻,在日光下看起來多了不一樣的美感。吃火鍋前先來個清潤的糖水,裡面有雪耳和紅棗, 不但有美容養顏的功效,亦是夏天解暑佳品,配搭重慶麻辣火鍋,正好可以先為火辣辣打了個底,不怕傷腸胃,非常貼心。😋鴛鴦麻辣鍋來到這裏麻辣鍋是必點的, 要照顧到不吃辣的朋友 ,所以我們分別點了重慶麻辣鍋及大骨滋補湯。麻辣湯非常濃郁厚實,可能是我喝過香料味最重的鍋底,麻辣的香氣來自嚴選的花椒,只見一隻隻花椒通通浮在湯上, 整個火鍋滿紅紅,且鍋底撈起來都還有許多香料,感覺真材實料。麻辣鍋都可以根據個人喜好來選擇辣度。馬上嚐嚐,麻辣鍋的香氣聞起來的確很香,不過吃起來就沒有明顯的辣味, 星火鍋的配料味道維持鮮香,辣度剛好,非常滿足。上菜的速度很快,瞬間便擠滿了桌子,熱鬧得很。身為肉食主義者,肉類絕對是首要,彼此心裡都非常有默契,牛肉各來一盤、豬肉更是要堆疊得像座小山似的!😋美國優質安格斯肥牛如果想吃到比較鮮明的肉汁與甜味

😋鴛鴦麻辣鍋

上菜的速度很快,瞬間便擠滿了桌子,熱鬧得很。

😋美國優質安格斯肥牛
如果想吃到比較鮮明的肉汁與甜味,可把牛肉放在清湯鍋。麻辣鍋因為香料味很重,會有點蓋過肉甜味,但如果本身喜歡重口味,當然麻辣味的配搭是非常入味。把牛肉輕微灼一灼,迅速拿起,入口軟嫩還帶點點油脂,甘甜而富有濃濃的牛肉風味,吸附了滿滿的湯汁,豪爽宜人,辣的舒服過癮。薄薄的模樣,有點易碎,但咀嚼起來依然順口。

😋稻田毛肚
火鍋絕佳伴侶,放到麻辣鍋可是刺激十足,放置白湯卻又柔情似水,毛肚本身大片、厚實、夾起來重量十足,趁著鍋內高溫滾燙入鍋,不消一會拿起來,大片飽滿的入口,不用醬汁,美味的滋味環繞唇腔。

😋鵝腸
在雲霧中,吸滿了湯汁精華,鵝腸鮮香精順滑入口後咀嚼後,巧妙的滋味緩緩地融入口中,滋味十足。咬下去還會小噴汁,得非常小心,別穿白色衣服,以免發生悲劇。

😋重慶耗兒魚
耗兒魚我還是第一次吃, 一大片份量都不小,非常大方,不得不說吃起來爽快極了。

😋珊瑚蚌
珊瑚蚌賣相非常好, 火紅的顏色在光線照射下閃令令,用小小的一個碟接盛著,看下去滿滿的埋成一座小山,淨是看也感覺幸福。 珊瑚蚌口感爽脆,有彈性,無任何腥味,很好吃。

😋手打三寶丸
由於是手打的,沒有機打的那樣硬綁綁,咬起來帶有彈性,內餡鹹香,難怪在我班朋友之中是那麼的搶手。

😋田園菜籃
菜籃也不遑多讓,一籃有多款蔬菜類,很是新鮮。