2012-02-08 153 浏览
由於之前係雜誌見到Island Tang 嘅姊妹餐廳Kowloon Tang 係ELEMENTS 問左,小妹急不及待就去左試下佢嘅新菜。第一樣叫嘅食物,當然係Island Tang 出曬名好食嘅蜜汁叉燒,宜家黎到Kowloon Tang,我可以講係有過之而無不及,叉燒表面完全無平時燒焦嘅痕跡。睇落去雖然係無肥肉,但咬落去係彈牙而且富有肉汁。正! 之後我地跟左經理嘅介紹分別試左橋頭梅菜脆皮扣及鄉下仔田魚蝦毛。先講下橋頭梅菜脆皮扣先,第一啖咬落去,首先就係炸過嘅米紙及腐皮,非常香脆。再咬落去就係五花腩,好入味同鬆軟,一啲少少油膩嘅感覺都無。(記得一定即食, 淋左就唔好食架啦!) 同Island Tang 唔同嘅地方,Kowloon Tang 係有東莞菜食,鄉下仔田魚蝦毛就係最不可錯過一道菜,佢用左魚毛、蝦毛、花生及韭菜炸完再炒,係非常香口的餸菜,送酒或配白粥都係一流嘅嚮受。雖然表面上,選材平平無其,但其實非常用心,魚毛及蝦毛都可以連骨及殼食用,岩曬唔想剝殼嘅食客。 當然唔少得甜品,連甜品嘅Menu 都非常細心,係獨立另一本嘅Menu (入面重有埋相),所以記得要另外問佢拎呀!大部份甜品都
蜜汁叉燒
橋頭梅菜脆皮扣
鄉下仔田魚蝦毛
當然唔少得甜品,連甜品嘅Menu 都非常細心,係獨立另一本嘅Menu (入面重有埋相),所以記得要另外問佢拎呀!大部份甜品都係HK$88,但我覺得唔算貴,因為我食到甜品師父嘅用心。
朱古力蛋糕配Exotique Sorbet
我就揀左核桃朱古力蛋糕配Exotique Sorbet,一上檯我第一啖就係食個Brownie,下層個蛋糕重係暖,而上層就係凍嘅朱古力,放左入口嘅感覺真係非筆墨能夠形容。而朱古力慕絲比其他餐廳打得更 “企身”而且更滑,只要你幻想下食Haagen-Dazs 雪糕同雀巢雪糕,你就會明。
而個雪葩食得出係跟據香港人口味調教,味道係更清新同無咁甜,真係值得一讚。
2012-02-08
蜜汁叉燒
橋頭梅菜脆皮扣
鄉下仔田魚蝦毛
朱古力蛋糕配Exotique Sorbet
2011-09-04 123 浏览
是日放假和朋友約了在中環吃午餐,一早已選定吃點心的了,原本想去龍景軒,但耐何太遲訂位要去waiting list,最後就來到港島廳去,也好,反正未吃過這裡的點心出品呢。由於一早訂了位,所以來到當然立即有位,而且就我所見,雖然是午飯時間也不算爆滿呢,光顧的也是外國人居多。環境裝修相對是較舊式的,感覺還不錯,不過大概空間不算太大,所以其實是很清楚聽到身邊的人的對話呢,但我坐在梳化位都幾舒適的。坐下後當然是要點食物啦,來到港島廳又怎能不叫名物蜜汁叉燒呢,所以我們叫了一客例牌,這個也是最先來到的。看上去賣相已經相當不錯,吃下去當然也沒叫我們失望,和朋友吃完的第一句話也是讚好吃呢! 叉燒肉質鬆軟,一點韌的感覺也沒有,口感非常不錯。而且蜜汁香頗重又不會太甜,個邊燒得有點脆,真的好吃! 不過個人偏好帶點點燒焦的,吃下去真的會更香口,但這個已非常不錯。除了叉燒外我們還叫了 4 款點心,吃畢已覺得很飽,連甜品也吃不下。先說蝦餃,這裡的蝦餃也算做得不錯,外皮不會太厚,入口帶點彈牙的感覺。蝦肉大小適中,爽口度一般但都算吃到其鮮味,加上荀粒和點點豬肉,味道是不會難吃的。除蝦餃外我們還叫了另一款斂類,就是西施蟹
蜜汁叉燒好味
我的最愛 *v*
焗菠蘿叉燒包一般
蝦餃ok
西施蟹肉餃
春卷~

除了叉燒外我們還叫了 4 款點心,吃畢已覺得很飽,連甜品也吃不下。先說蝦餃,這裡的蝦餃也算做得不錯,外皮不會太厚,入口帶點彈牙的感覺。蝦肉大小適中,爽口度一般但都算吃到其鮮味,加上荀粒和點點豬肉,味道是不會難吃的。除蝦餃外我們還叫了另一款斂類,就是西施蟹肉餃,個人覺得這個更好吃。餃皮這個做得很通透,厚薄適中又彈牙,內裡蟹肉份量不少,所以其鮮味非常突出,是不錯的點心呢。

另外還叫了焗菠蘿叉燒包,這個算是比較一般的點心,麵包本身做得幾鬆軟的,但表層的菠蘿皮一點也不脆,是軟腍的,而且吃下去一點香口的感覺也沒有,真懷疑這個叉燒包是否又焗過的?內裡餡料亦沒什麼特別,醬汁和叉燒粒和平日吃的相比並不覺特別突出,並不算特別值得吃。

最後的點心就是春卷,吃了一半才記得影呢~ 春卷麻煩店員幫我們剪開一半,他們當然沒有問題。這個春卷做得不錯,重點是入口時還相當熱辣辣,真的感覺是剛炸起的。咬下去鬆脆乾身,一點也不油膩,餡料切成絲狀口感不錯,味道又不會太濃,非常滋味。

吃光以上食物已飽到甜品也吃不下,這裡的服務當然沒大問題,店員全都很有禮貌,又會爭著幫我們添茶 (雖然我比較喜歡自己來....),是吃得非常舒適的一頓午餐。不知下次有沒有機會來這裡吃晚飯,最後要感謝朋友是日請客呢。=)))
蜜汁叉燒好味
我的最愛 *v*
蝦餃ok
西施蟹肉餃
春卷~
2011-08-14 84 浏览
這日我們一行4人訂了枱去港島廳飲茶。很喜歡港島廳的裝修和氣氛。服務也專業、細心。這日我們共點了﹣蜜汁叉燒:喜歡它是屬偏瘦,肉質好食,又不會過甜。帶子鳳眼菜餃:不錯,料鮮甜,皮也做得好。豆苗蝦餃:'林'和濕了一點,一般而已。?蝦餃:餡料好像差不多味道, 覺得只是一般。xo蘿蔔糕:蘿蔔糕很嫩和有蘿蔔甜味,xo醬如能下更多會更好食。和牛酥:酥皮香脆,但和牛肉質'un',唔講一定不會知道是在食和牛。菠蘿叉燒包:好食, 很清菠蘿香,叉燒不肥,甜度剛好。炸鮮蝦腐皮卷:最好食是這樣!腐皮很鬆脆,蝦也鮮甜彈牙。乾炒牛河:這店'名物',但我就不太懂欣賞,雖然不會覺得難吃,但也不覺得有甚麼特別,很多食店也能煮出這水準吧。整體來說,食物水準還可以,但始終不及環境來得吸引。純為美食,這裡一定不會是我的首選(或首幾選),但偶爾來坐坐gathering,的確是件賞心樂事,還是絕對願意。

這日我們共點了﹣
蜜汁叉燒:喜歡它是屬偏瘦,肉質好食,又不會過甜。
帶子鳳眼菜餃:不錯,料鮮甜,皮也做得好。
just ok
豆苗蝦餃:'林'和濕了一點,一般而已。
?蝦餃:餡料好像差不多味道, 覺得只是一般。
菠蘿叉燒包:好食, 很清菠蘿香,叉燒不肥,甜度剛好。
炸鮮蝦腐皮卷:最好食是這樣!腐皮很鬆脆,蝦也鮮甜彈牙。

• 蜜汁叉燒,鮮蝦腐皮卷
2011-08-08 95 浏览
在六月的那一個日子, 受食友之邀來到米芝蓮一星的港島廳, 心裡期待之餘, 卻又多了一份戚戚然的感覺。地方不算難找, 但是周末晚上的這個商場, 不少店鋪已休息, 有點冷清。港島廳的內部陳設由鄧永鏘爵士精心打造, 故很有英式殖民地風格, 人彷彿時光倒流回到了上世紀, 一桌一椅, 透露出一種低調的華貴, 就如其官網所說的 an understated sense of luxury。但有趣的是, 店家招牌 logo 是走可愛路線的, 看了教人會心微笑。仗著食友的大面子, 我們一行十多人安坐於甚有情調的廂房裡, 長檯令人聯想起求學時期參與大學高桌晚宴的情景; 當然是晚在座的都是相熟的食友, 氣氛輕鬆多了。侍者都穿著漿得筆挺的白制服, 甚有氣派。食友已事先預備好豐富非常的菜單, 不一會大家便起動了! 先來點小吃, 椒鹽豆腐粒外形小巧,色澤金黃, 超薄的脆皮香口非常, 裡面的豆腐卻是燙熱燙熱, 軟滑如絲的, 讓人吃不停口!麻辣青瓜的麻只是輕輕地留在舌頭上, 辣度也相當醒神, 倒是蒜蓉下的重手, 蒜味濃郁, 教人吃得過癮。燒潤腸釀鴿腿是工夫菜, 這個組合是店家經過多番嘗試而得出的結論, 皮香味濃的鴿

門口招牌的「港島廳」三字樣子很趣緻

食友已事先預備好豐富非常的菜單, 不一會大家便起動了!

燒潤腸釀鴿腿是工夫菜, 這個組合是店家經過多番嘗試而得出的結論, 皮香味濃的鴿肉配合肥甘甜美的潤腸, 當然是比釀鳳翼高幾班啦。
蜜汁叉燒是港島廳的馳名項目, 果然是聞名不如見面, 是夜燈光雖然相當有氣氛, 也得見紅潤的叉燒上誘人的蜜汁閃閃發亮, 厚切的叉燒入口肉質鬆化, 有適度均稱的脂肪, 是高水準的出品。

今次的菜單中沒有聞名的梨香炸釀帶子, 改為荔茸炸帶子。這道貌似芋角的菜色, 外頭的芋蓉皮炸得鬆化如蜂巢, 沒有滲油的情況, 炸功了得; 但畢竟是炸物, 也有芋頭的重澱粉, 吃完之後都飽了一半了。而且芋頭比較重口味, 令裡面的帶子的鮮味給埋藏了, 有點美中不足。
焗釀鮮蟹蓋要 $168 一隻, 跟吃過的高級食肆中的蟹蓋的價位差不多, 算是合理。跟另一食友分享一隻 (因為吃光一整隻就沒有胃納吃其他東西了!), 外皮較為厚和硬, 但尚算香口, 不過裡面蟹肉澎湃而出, 一絲絲粗身的充滿鮮甜味, 配以少許洋蔥吊味, 是為濃中有鮮, 簡單又精緻。
青胡椒焗鳯尾蝦以黑色瓦煲上桌, 滋滋作響, 大家對之圍攻拍完照之時, 煲裡冒出來的煙, 香茅的獨有甜香撲面而來。雖名鳯尾蝦, 其實沒有怎麼經油炸 (泡泡油總是有的), 殼香脆到可以吃掉, 蝦肉仍然爽身, 其他的料頭如蔥、南薑等也惹味。反而近來在中菜中日漸常見的青胡椒就相形失色了, 可能菜名改作香茅焗鳯尾蝦會比較貼切。

杏汁焗東星班球是創新的菜色, 一灘白色的杏汁樣子不算討好, 下面排著一件件的, 是用炸腐皮包著的東星斑片。杏汁香是香了, 但味道有點曖昧 (是鹹的), 而且浸腍了腐皮和上頭的幾片炸杏仁片, 也跟斑片的嫩肉不太搭, 是這晚較為失準的一道, 不過總算創意可嘉。
之後就是一味非常傳統的蝦子柚皮, 味道也是很正統的, 軟熟而不澀, 蝦子也相當多和鮮香, 不錯。
燒汁陳醋燴牛脷 我不大吃牛, 故沒有吃牛脷, 伴菜有木瓜, 令人想起對面海的海景軒名菜萬壽果牛肋肉。燒汁有一點紅酒的味道。
單尾是貴氣得很的黑松菌滑雞煲。黑松露菌醬的香氣令飽了九分的我食欲又回來了! 就算雞不很滑、飯不很熱、飯焦也不很脆, 也吃了一大碗啊!

大家此時已滿足不已, 酒酣耳熱, 甜品也吃不下了。謝謝食友 W 小姐的悉心安排, 有她在服務也特別妥貼, 經理不時到來了解情況和我們的意見, 如此細心, 難得得到米芝蓮評審的歡心。
門口招牌的「港島廳」三字樣子很趣緻
  • 蜜汁叉燒
又係我胖虎 Eric, 呢次係寫番上個月食左既一餐"不外如是"既米芝蓮...唔係話佢唔值一星米芝蓮, ,但如果要我選擇"食物好食"定"環境好", 我一定先選"食物好食"...以下繼續貫徹我簡單而清楚既寫食評手法 ~ 如果你為了以下原因,可以一去 : - 1) 有外國朋友 / 客人到香港玩, 又想high class 少少, 可以一去2) 開公司數同客人食, 可以一去3) 錢多得滯, 可以一去如果你為了以下原因, 可以不去 : -1) 為了試全港最貴干炒牛河...可以不去 ( 因為完全唔掂 )2) 為了試一星級米芝蓮餐廳...可以不去 ( 因為咁都一星, 香港大把地方係三星, 仲應該平過佢 )3) 為了帶新認識女朋友去炫耀...可以不去 ( 因為野食唔好食, 又唔抵食, 女朋友可能會覺得你唔識野 )以下係我地所叫既所有食品之價錢及評語 : - 雞油花雕蒸蟹鉗 - $168 / 1 個 - 全晚最好食 !!! 貴還貴, 一定要試 !!!蜜汁叉燒 - $168 - 全晚第二好食既食物, 必試 !粟米魚茸粥 - $88 - 估佢唔到, 呢個超好食 !香酥鴨 - $208 - 呢個都過得去
以下繼續貫徹我簡單而清楚既寫食評手法 ~

如果你為了以下原因,可以一去 : -
2) 開公司數同客人食, 可以一去
3) 錢多得滯, 可以一去

如果你為了以下原因, 可以不去 : -

以下係我地所叫既所有食品之價錢及評語 : -

蜜汁叉燒 - $168 - 全晚第二好食既食物, 必試 !
粟米魚茸粥 - $88 - 估佢唔到, 呢個超好食 !
香酥鴨 - $208 - 呢個都過得去, 似出面既芋頭鴨 ( 要預訂)
薑粒芥蘭 - $98 - 唔計抵唔抵, 呢味係好食既~
虫草花燉雙甲 - $198 - 都足料, ok 既 ~
蝦子柚皮 - $128 - 我唔食既, 不過外母話 ok !
芝麻雞 - $398 - 做法好食, 但咁既價錢應該比新鮮雞啦...用冰鮮雞, 博外國人食唔出?我地食得出!!
芋泥燉鮮奶 - $39 / 1 個 - GOOD ~ 好味道 !
酸辣海鮮湯 - $98 - 九唔搭八有隻蠔0係裡面...
鮑魚鴒蛋燒賣 - $88 / 1隻 - 即係燒賣...
梨香炸釀帶子 - $238 / 6 個 - 所謂招牌菜, 淡而無味, 梨還梨, 帶子還帶子, 想問為什麼要一起整?!
焗蟹蓋 - $168 / 1個 - 好多蟹肉, 不過太多芝士...
皮蛋酸薑 - $68 - 一隻皮蛋開六件放在六片薑上, 個人認為唔值得比咁既價錢食!
叉燒菠蘿飽 - $45 / 3個 - 所謂招牌菜, 但原來係叮熱既...美X酒樓都好食過佢 !
干炒牛河 - $138 - 除左全港最貴干炒牛河, 我比多個獎佢 - 全港最難食干炒牛河 !!

最差四小碟 : 皮蛋酸薑 / 叉燒菠蘿飽 / 梨香炸釀帶子 / 酸辣海鮮湯
最其貌不揚的美食 : 薑粒芥蘭 / 粟米魚茸粥 / 蝦子柚皮 / 芋泥燉鮮奶
香酥鴨
正常野 : 焗蟹蓋 / 鮑魚鴒蛋燒賣 / 虫草花燉雙甲
全晚必食推介 : 雞油花雕蒸蟹鉗 ( 上 ) / 蜜汁叉燒 ( 下 )
芝麻雞 - 做法好食, 可惜係冰鮮雞...
全港最差干炒牛河 !!!!!
埋單 $4600 (6人), $400 去左加一, $2000 去左那四幅相既環境度
2011-06-18
庆祝纪念
父亲节
香酥鴨
芝麻雞 - 做法好食, 可惜係冰鮮雞...
  • 雞油花雕蒸蟹鉗
  • 芝麻雞
  • 粟米魚茸粥
  • 芋泥燉鮮奶
2011-05-11 61 浏览
我一向對外籍人士多過本地人的中菜餐廳有介心。坦白說,有幾多個外國人懂得吃真真正正的中菜?中環多間中菜餐廳中,港島廳我一直未試。公司的同事說,唔係同客食飯,無謂去。昨天正是同客食午餐,公司同事幫手訂檯,訂開港島廳,於是一試。Now I know,裝修是很好,德國個客好impressed。又要trendy,又要有中國味,that serves the purpose。但係食物,真係唔得。梨香帶子 - signature dish,不太油膩,這個算ok。叉燒 – far too soft, no bite滑蛋蝦球炒河 - 隻蝦透明到可以見到對面,完全無味,有的只是味精味.清湯牛腩 - 不能同鏞記比較,九記好好多焗釀蟹蓋 - 很膩口,我吃兩啖即放低HK$ 480 一位,不是價錢問題,是味道,完全不對。不過外籍朋友覺得很好,well, 我只能夠說,不同的人有不同口味。

梨香帶子
- signature dish,不太油膩,這個算ok。
叉燒
– far too soft, no bite

滑蛋蝦球炒河
- 隻蝦透明到可以見到對面,完全無味,有的只是味精味.

清湯牛腩
- 不能同鏞記比較,九記好好多

焗釀蟹蓋
- 很膩口,我吃兩啖即放低

2011-05-09
2011-05-08 80 浏览
已經恨去港島廳好耐喇,因為咁橋幾次搞飯局我都去唔到. 今次係有食友係facebook講開想去試,我就當然立即和應. 跟住亦都立即搵左開飯達人幫手訂位及寫菜單. 一呼百應,好快已經召集各方好友一齊去. 其實個飯局係尋晚先食完,我今日已經急不及待要話俾大家知有幾好食!!! 再加上服務體貼有禮,食物質素十分高. 尋晚係面書一post相,其他已經去過既好友已經紛紛嚷著要搞局,話好懷念佢各樣精彩菜式!!!!!環境典雅,高貴,有懷舊氣息,但又唔會過份拘緊.涼伴青瓜 - 微辣,但蒜味夠濃,青瓜亦十分爽脆,深得我心! 海蜇頭 - 調味有點過甜,但有浙醋平衡番都唔錯. 海蜇頭十分爽口!蜜汁叉燒 - 招牌菜之一,肉質腍滑鬆軟,冇一舊舊肥膏但食到肥既甘香由肉中沁出! 不過蜜味可以重少少,但都已經好唔錯喇!燒腩仔 - 十分之有肉味,皮係極鬆脆!!! 高水準!!! 唯一要彈係其中一邊較瘦,食落有少少硬,但其實岩我食,因為我都唔係太識食,我怕肥膏架!!!梨香炸釀帶子 - 實在太靚喇!! 忍唔住要影多幾張相! 帶子,蝦膠鮮味,配上清甜梨片令鮮味更突出,難怪成為招牌菜啦!!!!!!海山骨 - 又一道招牌菜. 有蝦醬醬

環境典雅,高貴,有懷舊氣息,但又唔會過份拘緊.
涼伴青瓜 - 微辣,但蒜味夠濃,青瓜亦十分爽脆,深得我心!
海山骨 - 又一道招牌菜. 有蝦醬醬汁醃過,十分入味又唔會過鹹. 炸得鬆脆唔油膩,忍唔住要食多件!!! 第二件凍左都仲咁好食!
柱侯醬炆牛面 - 牛面肉炆得又腍又入味,而且有牛脂香味,一流!! 當然最正係入哂味既京蔥啦!!!
炸子雞 - 本來又係一名物,不過我地都一致認為過左火,肉較鞋. 但雞皮又薄又脆就無花假.
荔芋鴨 - 再黎一味名物. 芋蓉薄薄加上嫩滑鴨肉,係我地食過最好食既荔芋鴨. 其實已經好飽都要食多件!!! 如果食過楓林小館既荔芋鴨,我話你知呢間真係做得更好!!!!
豆乳浸莧菜 - 起初大家見係乳白色以為係魚湯,睇真菜名係豆乳,所以冇魚味係正常. 清清淡淡都唔錯!
干炒牛河 - 必食之單尾!!! 果然炒得香口又乾身,唔會油淋淋. 而且每條河粉都上色又有味,真係高水準!!!!!
蛋撻 - 最後呢個蛋撻令愛甜既有少少失望. 因為酥皮唔夠酥....希望下次有改善啦!!!

2011-05-05
  • 燒腩仔
  • 海山骨
  • 荔芋鴨
  • 干炒牛河
book 左好耐, 今日終於食到as expected, 食物好好,一好似差燒同埋燒腩仔就真係好好味, 個梨香帶子同鰻魚炒飯都好惹味, 一切都好美好~~不過.... 個甜品令人失望.... 我order左個芋香燉奶, 但... 份量少得很, 只有碗的1/3滿... 令芋泥和燉奶的比例很不平衡, 太甜了... 減了一些分數呢...
book 左好耐, 今日終於食到

2011-04-15
2011-03-27 71 浏览
寫完兩口子及家人的生日局, 最後就是頌揚的生日局. 不說不知, 原來是次才是五年內第一次頌揚為文迪搞生日局呢. 地點選了港島廳, 早前我們兩個才來了這裡午餐, 試了幾樣這裡的招牌菜, 是晚九個人同吃, 就不能叫那些太貴的菜色, 結果跟文迪搞了一大輪之後, 定了以下九都菜.蜜汁叉燒 $148: 9分, 先來的就是名物蜜汁叉燒, 一客只有8件, 即是差不多$19一件, 認真不便宜. 圓圓的叉燒, 肉質相當鬆化, 燒得蜜味濃郁, 只吃一件, 當然不夠皮, 但為了控制是晚的價位, 就此打住.梨香炸釀帶子 $357: 9分, 再來又是另一道名菜: 梨香炸釀帶子. 本來一客六隻收$238, 我們九個人, 就改為要九隻吧. 這道菜色就像三文治, 上面是帶子, 夠新鮮. 中間是蝦膠, 爽口, 再配合底下清甜的梨肉片, 三者是起了好好的化學作用, 味道豐富, 而且炸得不會太油, 實是相當出色.桂花燒脆鱔球 $198: 8分, 鱔球相當香脆, 沒有腥味, 大大件, 好肥美, 加上桂花汁在面, 帶點香甜, 是幾易入口的一道菜色. 海山骨 $108: 9分, 又數一數, 是一客六件, 即是$18一件. 件海山

海山骨 $108: 9分, 又數一數, 是一客六件, 即是$18一件. 件海山骨有濃濃的蝦醬香味, 炸得香口, 不太油, 肉質鬆化, 也是別選之物.
紅燒滑豆腐 $98: 8分, 要得太多肉, 怎也要點輕宜一點的菜色. 這客紅燒豆腐勝在沒有下了太多獻汁, 豆腐也幾滑, 就當做給大家中和一下.
高湯三寶蔬 $98: 8分, 份量繼續是偏小, 菜就是幾靚的, 個高湯也夠清甜.
脆皮吊燒雞 $208: 9分, 姍姍來遲的是脆皮吊燒雞, 但也實在值得等. 雞皮薄薄的, 炸得脆卜卜, 沒有太多肥羔, 更能盡心的去享受那塊極品雞皮. 雞肉方面是好嫩滑, 即使是白肉一樣無問題.
XO醬乾炒牛河 $138: 9分, 單尾就要一飯一河, 河當然是另一名物XO醬乾炒牛河. 是炒得非常乾身, 碟底無乜油, 牛肉沒有化學過但也嫩滑. 至於XO醬方面, 只是下了小小, 反而是無傷大雅, 太辣的話就會把碟牛河的重心放了在XO醬上.
薑米菜粒雞蛋炒飯 $98: 8分, 最後要了客炒飯, 一樣的炒得乾身, 有鑊氣, 加上薑米之後好香口, 也是不俗.
整體食物都是相當高的水準, 服務, 環境也好好, 唯一就是價位比較高, 好像頌揚的私人湯米粉就要$48一碗. 當然, 單計食物的話, 是絕對值得這粒星的.
  • 海山骨
  • 脆皮吊燒雞
  • XO醬乾炒牛河
2011-03-08 2055 浏览
One big plus for this place would be the decor and the feel of old HK. Quite different from the usual bright, noisy, crowded dim sum places around town.Their dim sum are fresh and delivered to our table promptly. The 菠蘿叉燒包 is mini size, looks fresh, but sadly the bbq sauce was wayy too sweet. Sort of ruined the whole thing even though the bun was nice and hot and soft. 蝦餃 was great. Nice chewy and thin skin, fresh shrimps.馬拉糕 was well executed. Not too sweet, nice and fluffy.酥皮蛋撻 was just averag

酥皮蛋撻 was just average. The tart base is not crusty enough. A tad too much dough.

Service was quite good. Nice place for dim sum and chat.
2011-01-06 39 浏览
小弟雖然係FB分享過不少美食的照片. 但因太懶的緣故, 從未曾係OR寫過任何食評.寫. 其實不是為左其他人. 係為左自己既回憶.始終. 食係好個人既事. 我只會忠於自己既感覺.第一篇食評寫港島廳. 因為佢係我食過咁多中菜館, 最令我回味的一餐.一入到去港島廳. 侍應就帶左我同我女友去到一張有sofa既 corner 位. 成個環境俾我既感覺係大方得體. 裝潢恰如其分. 帶有點傳統既味道.好多人話Michelin只係識揀靚裝修. 酒店式既服務其實我覺得出去食野. 食既唔單止係食物.而且係服務同裝修. 因為所有野加起0黎先係你既dining experience.咁食.先夠全面. 我覺得details做得好. 先係對食物, 對客人既一種尊重.所以港島廳係外觀已經合格. grand得來不會令你覺得太拘謹.食物方面:蝦餃: 個蝦夠鮮同爽. 而且皮係夠薄..!我很開心. 因為試過唔少中菜館..蝦雖然夠鮮..不過皮始終過厚. 其實. 係呢D級數既餐廳..材料一定好..分高下既係師傅既手勢..係呢度..分高下既就係皮既厚薄程度. 义燒: 聽人成日講义燒最好食既係再興..富聲..西苑..太興..我覺得
寫. 其實不是為左其他人. 係為左自己既回憶.
始終. 食係好個人既事.
我只會忠於自己既感覺.

好多人話Michelin只係識揀靚裝修. 酒店式既服務

食物方面:

义燒: 聽人成日講义燒最好食既係再興..富聲..西苑..太興..我覺得係因為佢地無食過港島廳.
佢既义燒好鬆化..燒得剛剛好..雖然未去到入口即溶..不過..雖不中.亦不遠矣.
梨香炸釀帶子: 好得意既一道菜.炸..令到 帶子既入面既鮮味得以保存.而且同梨既淡淡既甜味好夾.
是令人有驚喜的一道菜
炸子雞: 皮夠脆.! 雞.亦吃得出是新鮮雞肉...中間部為好嫩..
很多人成日嫌炸子雞D皮肥就唔食. 真係浪費. 因為我覺得炸子雞既精華正正就是皮 唔單止係因為口感..而且係因為炸可以鎖住雞味係皮度. 香口d.
當然肥膏唔可以太多. 如果唔係.只會有油膩既感覺.
因為如果係純粹為左雞肉. 只需要買隻新鮮雞. 屋企整白切雞都OKAY (當然炸係好D.因為炸左出面層皮. 可以保留多D水份.令肉身唔會0鞋身)
最後.服務係貼身既. 食左個幾鐘..從來都唔需要自己倒茶.

至於抵唔抵食.就見人見智. 我只會講. 係一間令我稱心滿意既餐廳. =)
2010-10-09
  • 义燒
2010-12-09 38 浏览
米芝蓮每年發佈當年”有星”食肆都喺十一月。今年稍為後延,於今週發表。當然有人歡喜有人愁。“摘星”始終是一種榮譽,更重要的,是未來一年賣座的保證。做生意(大家千祈唔好有美麗嘅誤會,做餐館喺為發揚飲食文化!因為有呢個理想嘅都遲早捱唔住巿場嘅扭曲而退出。)嘅最大夢想喺攞星就一啲都唔奇囉。無可否認,我自己都有沉迷追星。每年公佈例必第一時間book枱,驚死執輸。可以提早同朋友耀舞揚威:“睇吓,我琴日食咗x粒星”。。。唸深一層,我哋自己對食味、鑑賞食材、中式煮食傳統喺唔喺已經冇哂信心,要靠外人嚟話俾自已知乜嘢先至喺好食?星期五喺每個禮拜最最開心嘅。大家約埋食番餐好,唔駛驚要趕返屋企。今次去港島廳。佢今年有一粒星。地處“皇九”(皇后大道中九號)。曾幾何時喺中環地標。可惜業權分散,近年每下愈况。從以前嘅Joyce企喺潮流最前線,為一in人必shop之地。到而家門庭冷落,店舖古靈精怪騎呢。港島廳門口有懷舊feel。木框玻璃門銅把手有心思。入到去更俾佢嘅“落本”程度震撼著。無論燈光、枱椅、擺設、高樓底、伙部制服企理。。。統統都有心機做。櫈腳尾喺用金屬!我地四個人輪流估佢地裝修用咗幾多錢?幾時先至番本?餐牌

餐牌不複雜。頭幾頁不外乎鮑參翅肚,然後燒味,豬牛雞,素菜,湯,主食炒粉麵飯,點心。很傳統,可能為跟裝修風格統一。但有時我覺得凡事唔好over-done。傳統唔喺要一成不變。用新派食品改良佩搭會效果好d。鮑參翅肚亦唔係我杯茶。佢又冇頭盤,只好直上主菜。要咗松露炆雞、山楂汁肉排、帶子墊梨、粗蒜炒芥蘭、木耳豆卜枝竹、潤腸鴿腿、甜品喺荔芋燉鮮奶。

先講松露炆雞-冇松露。或者簡單d講,喺什菌炆雞比較正確。事實上個價錢點會有松露?可能有truffle oil啩?但真喺食唔到。最離譜嘅竟然用雪雞加生粉“嗱”過,完全無雞味!心裡比入嚟睇到漂亮裝璜時更“震憾”。點俾得人食?第二味馬上將期望降低,希望只喺一時失手!山楂汁肉排-d山楂汁呢?對唔住,就算真喺有,都食唔到味。明明喺茄汁加紅椒!肉排又喺雪藏貨-骨肉分離-骨同肉冇啦冇lung。唉,接連出事,心中知道今次lai梗。。。第三味用帶子放喺塊梨上面一齊炸,喺點心制法。算不太差。再嚟粗蒜炒芥蘭,也可。到咗木耳豆卜枝竹,又中蕉。。。用平價木耳同有小小油“益”嘅豆卜(放得太耐)加非常有趙口嘅枝竹(炸過籠兼乾身)加蠔油獻。街邊茶餐廳賣38蚊(連例湯加白飯)嘅貨色。最後喺潤腸釀咗落隻鴿腿入面再成隻炸。咬落潤腸汁吡出嚟,味道唔錯,香口。

甜品睇個名我仲以為喺燉鮮奶裏面藏咗d荔芋,原來喺淋喺上面。。。荔芋一d都唔香。。。

呢度如果攞嚟傾生意一流。招呼外國人更佳。你唔好笑,有好多外國人以為中國人仲喺有辮嘅。將d懷舊原素炒埋一碟有得sell架!

出到街,抬頭一望,見到在中環夜晚燈火通明下,天上嘅一粒星。。。
懷舊飯堂
懷舊飯堂
大粒蒜蓉炒芥蘭
  • 冇,推介唔落
2010-11-29 1769 浏览

This Michelin 1 Star restaurant Islang Tang (港島廳港島廳) is apparently related to Shanghai Tang (上海灘), a famous upscale Traditional Chinese apparel chain. Some owners from here are said to also operate a couple of high end restaurants locally, including a similar 1 Star Japanese restaurant Wagyu Kaiseki Den. The menu at Island Tang is exactly the same during both Lunch and Dinner session, which is pretty rare for a Cantonese restaurant. Another one which springs up instantly in my mind is Man Wah (文華廳). Therefore if you want a mixture of dim sims or a la carte dishes, you could still order them during night time here, but only if they still have any of these items remaining....

- The Dim Sims aren't that innovative nor likely to spring any surprises compared to overseas Cantonese restaurants, but they are executed pretty well. It reminds me of my 2 experiences at Macau's Zi Yat Heen, which were executed well but a little behind its time.
- The A La Carte Dishes were also done pretty right. Not the top of the world quality stuff, but very decent and recommendable. The only problem is that this place is quite expensive for its smallish portion, compared to other Starred Restaurants in Hong Kong we have visited so far! Don't expect to walk away from here without spending at least $350 a person, even you're well planned!

**************************
FOR THE COMPREHENSIVE REVIEW AND THE FOOD PHOTOS, FEEL FREE TO VISIT:

**************************
2010-11-16 64 浏览
2010.10早前在Facebook上見EE和小Meg談起港島廳的炸子雞,痕癢,馬上無比膏。真的要謝謝KC,讓我們認識了這所出色的星級粵菜廳。環境優雅舒適。配套瑰麗精緻。吃了:甜美爽脆,調味出色。酥皮香甜,包身輕軟,餡料嫩美,好吃!充滿蛋香,肉餡軟熟多汁,只嫌餃皮腍了一點;墊底的鮑魚味道鮮濃,口感爽嫩,出色!表皮較厚,但沒關係,反正主角是蟹肉,皮厚更能保持餡料的濕潤。脹卜卜的蟹蓋,包含了澎湃的鮮拆蟹肉,味道鮮甜豐濃,口感細嫩Creamy,大滿足!為這個而來,卻有點失望。皮仍然薄,卻沒有上次的香脆;肉依舊醃得美味,質感就未及細嫩,感覺上也偏油。碟底油漬不少,整體水準也比第一次吃到的遜色,未知這和半隻上有否關係。這個比起上次也差了丁點。還是充滿蝦醬的鹹香,味道絕對出色,但肥肉都份偏多,瘦肉部份帶爽,只是沒上次的軟熟。賣相不夠工整細緻,可幸味道仍然保持水準。嫩甜的帶子,鮮爽的蝦膠,清新的梨片,誠是雋永組合。這道菜的水準,絕對不比始創者龍景軒的出品差。個人十分愛喝清湯,這個雖然沒有多少蟹的味道,但湯頭十分醇美清澈,當肉湯來喝,也喜歡。比不上鏞記,但巳算不錯。湯底鮮甜,牛味豐腴,肉質鬆化,肥脂部
2010.10

門面
真的要謝謝KC,讓我們認識了這所出色的星級粵菜廳。

內裡環境
環境優雅舒適。

配套
配套瑰麗精緻。
吃了:
有料前菜 ($20)
甜美爽脆,調味出色。

焗菠蘿叉燒包 (每件$13)
酥皮香甜,包身輕軟,餡料嫩美,好吃!

鴿蛋鮑魚燒賣 (每客$78)

焗釀鮮蟹蓋 (每隻$138)

脆皮吊燒雞 (半隻$208)
海山骨 ($108)
梨香炸釀帶子 ($238)
雙耳鮮蟹箝湯 (每位$138)

清湯蘿蔔牛腩 ($128)
比不上鏞記,但巳算不錯。湯底鮮甜,牛味豐腴,肉質鬆化,肥脂部份甘香,瘦肉不韌,但稍嫌腍散,略帶渣。
如果沒有第一次的比較,這頓飯還是吃得稱心滿意的,大家也必定會再回來。
總消費:$1320
門面
內裡環境
配套
有料前菜 ($20)
焗菠蘿叉燒包 (每件$13)
清湯蘿蔔牛腩 ($128)
鴿蛋鮑魚燒賣 (每客$78)
焗釀鮮蟹蓋 (每隻$138)
脆皮吊燒雞 (半隻$208)
海山骨 ($108)
梨香炸釀帶子 ($238)
雙耳鮮蟹箝湯 (每位$138)
  • 以上全部
2010-10-08 54 浏览
首先在此多謝爐兄的邀請,第一回收到在此店攪的飯局的帖,當然要來一嚐,有幸參與這個飯局,能一嚐此星店的手勢,觀乎是夜的菜單,可見爐兄的安排真的別有用心,準時七時半來到,但原來只有爐兄及另外一名食友,也不要緊,因為此店的裝修真的何其華麗,緩緩轉動的吊扇,加上微黃的燈光及牆上的掛畫,確有予人非常有氣派的模樣,可是細看之下,部份的筷子粗幼差異非常大,部份碟也有用久了微黃的顏色,你大可當我是吹毛求疵,但這就是事實,以一所走極高檔路線的店子來說,店家聽不聽意見,我也不能控制咁多。菜單及價錢已是一早擬好了,我要做的就是吃,這就是參加飯局最為開心的地方,加上是夜十五人坐的一張大枱,真的是非常之夠大,坐起來不迫狹,店家也預留是一個獨立房間,讓我們有多吵就多吵,暢所欲言,好不舒適。都是入直路談吃好了,是夜打頭陣的會是一個點心拼盤,之後有小吃蜜汁叉燒、焗釀鮮蟹蓋及梨香炸釀帶子,進入主菜的有海山骨、豆乳湯魚腐浸莧菜及芝麻鹽焗雞,單尾是XO醬乾炒牛河,最後的甜品是芋蓉燉鮮奶。先來的是點心拼盤,店家將一籠籠或是一整碟的點心端上轉盤,讓大家拍過照後,才拿回出去分成每人一份,而是夜每道菜式也如是,加上如南瓜兄所述,店

先來的是點心拼盤,店家將一籠籠或是一整碟的點心端上轉盤,讓大家拍過照後,才拿回出去分成每人一份,而是夜每道菜式也如是,加上如南瓜兄所述,店家的侍應永不阻礙食客用餐,服務一欄是值得高分的,也先談談每人一粒的蝦餃,餃皮晶瑩剔透,入口軟腍得來富彈性,蝦肉不大不小,但就非常爽口,而且尚有一絲鮮味,加上點點的荀粒一起入口,是比很多酒樓都要高水準的蝦餃。

另一點心是焗菠蘿叉燒包,不奇然會拿它與添好運的酥皮焗叉燒包比一比,包身熱度不太足,外層的菠蘿皮腍也不要緊,但最弊的就是不夠酥香,包身吃起來又不夠鬆軟,吃起來是實了一點,加上在內叉燒醬的香味不太濃烈,叉燒粒又過少,絕對是被添好運的酥皮焗叉燒包比下去,是三款點心之中相對上最差的一項。

最後一款點心是鴿蛋鮑魚燒賣,一粒單價要收七十八元,立時心想,真的這世人未曾吃過咁貴的燒賣,但其實當然又不可這麼去想,皆因人家是真的炆了隻鮑魚來伴燒賣,以炆鮑魚墊底,上層就是鴿蛋燒賣,然後再扣上了鮑魚汁,鮑魚汁味道偏為輕柔,但入口仍是為整件燒賣吃起來提了味,鮑魚雖是濕鮑,可是入口軟腍中帶彈性,彈性中帶化開的感覺,上層的鴿蛋燒賣也妙,以薄薄的一層餃皮包着,此皮幼滑無比,入口的豬肉餡豐香而帶彈性,配上充滿蛋黃香而腍滑的鴿蛋,無論味道及質感也做得很有層次,盡顯功架。

接下來先吃點小食,這道蜜汁叉燒真的是The Special One,皆因一入口如融化了,吃起來開初是有點蜜味,但個人認為就一點也不濃,而且炭焦香不明顯,加上最為特別的,莫過於豬肉的質感,吃起來是非常之腍,這塊豬肉似被燜過,而不是似被燒過,有人會說瘦叉都咁腍,是很好吃的嗎?本人反之不太恭維,肉的味道又不夠濃,真的不知店家何以弄得如此口感,本人都是喜歡較有焦香蜜香,而又要半肥瘦的有肉的咬口的叉燒。

焗釀鮮蟹蓋都算是一個亮點吧,畢竟每人一個蟹蓋,價錢一定不便宜,蟹蓋相當之夠熱,未吃已經感到其熱力,當大家用匙羹企圖破開面層的麵包糠時,竟遇到相當大的阻力,大家有如企圖爆竊一樣,麵包糠脆得來明顯是硬脆那一款,吃入口不太過癮,可幸入面的蟹肉非常豐富,用上高湯推開生拆蟹肉,收水後再焗,一入口一陣是鮮甜,又一陣是高湯的濃香,蟹肉幼細得來又濃密,其中原來更夾雜不少的瑤柱絲,怪不得吃起來有點瑤柱的甜美鮮香,最難得的是瑤柱絲明顯是煮得很夠透,而且也是用了靚貨,入口絕不會「痴」牙,排除個麵包殼之外,其實此品真的很棒。

梨香炸釀帶子是一道來此店必定要試的菜吧,貴為此星店的推介菜,吃起來又真的沒有令大家失望,用上一層薄薄的炸漿,包着由上至下的帶子、蝦膠及梨肉片,店家的炸漿真的很薄很脆,夠香口但又不會影響帶子及蝦膠彈性的口感,帶子入口鮮美,蝦膠又沒腥味,絕對不用任何胡椒辟味,加上甜香的梨肉,化去了只得丁點的油膩感,真好吃,而且最顯功架的,就是上述三者是黏合得非常之穩固,如果甩皮甩骨就真的怎見人。

海山骨又是此店名物,其實即是用上蝦醬來醃排骨,店家的排骨很明顯是經過嚴選,通通的都是半肥瘦,入口鬆化梅腍,骨頭帶着筋位的帶點韌勁,但也輕易的被牙齒解決,可見店家在尋常的選食材都是一絲不苟,排骨的味道除了豬肉的肉香之外,蝦醬味薄薄的悠悠的滲出來,既有甜香又有鮮美的味道,兩者都搶不了誰的風頭。

是夜唯一一道菜,也當是有一點湯水吧,這味豆乳湯魚腐浸莧菜,湯其實真的很少,豆乳湯就是濃縮得很,入口甜香度反而被過濃的鹹所遮蔽,不過誠然這個濃的鹹豆乳味,味道其實是挺好的了,加上店家的莧菜夠嫩口又沒有渣,吃起來沒草青味,反之比較貴皇的魚腐,吃起來比起一般的魚腐實淨,吃起來不太似有豆腐的感覺,當它是魚蛋嗎?入口又不彈牙,無論味道及口感都不太似,唯一的評論,就是其實都不難吃。

臨吃單尾來的高潮就是芝麻鹽焗雞,雞皮上灑滿了不少的芝麻粒,雞皮又薄又脆,皮下的脂肪不太多,入口甘香豐腴,加上芝麻都有被炒過,店家的認真,換來的就是雞的味道吃起來更複雜,有雞肉鮮香,又有芝麻的香味,又有油炸脆口的感覺,真的是好吃極了,每人只分得三件,真的有點不夠喉,三件之中有雞胸有雞背,都是雞背好,肉入口嫩滑而且一點也不老,但不代表雞胸肉嚡,皆因其實雞胸的肉都是不嚡而有咬口,這個雞真味也。

單尾也傳承此店高貴的型象,不是一般的乾炒牛河,而是來一碟XO醬乾炒牛河,河粉每條沾有油光,粗幼適中,入口嫩滑而不黏口,面層醬油色水夠深,每條河粉都非常入味,可是XO醬的味道其實真的薄了一點,除非真的夾中XO醬內的蝦乾或瑤柱,才有點惹味香辣的感覺,而牛肉嫩滑得來仍保有肉味,實在是平凡中見功架,再撈點看來有點似余均益的辣醬吃,又不難又是一道美味,不過要吃好的乾炒牛河,其實在一些小炒店已經很棒,實不用在此店付上高昂的價錢,去吃個乾炒牛河。

最後的甜品是芋蓉燉鮮奶,面層的是芋蓉,芋蓉下是燉鮮奶,兩者其實都非常之熱,面層的芋蓉稠得來又不會吃得成口粉,細滑而充滿芋頭香,底下的燉鮮奶嫩滑而又不會水汪汪,入口又是一陣鮮奶香,兩種香味在口中混和在一起,又會否有點在吃芋頭雪糕呢?

整夜的菜式有特式,而且值得試的都試了,畢竟這些地方消費真的幾高,偶一為之都沒有問題,加上就算又要吃多餐四百至五百的晚飯,倒不如去試其他地方,所以這些可一不可再的地方,有人辦局安排好,本人就真的十分的感激,在此要多謝勞心勞力的去搞好這一局,下回再吃過。
觀乎是夜的菜單,可見爐兄的安排真的別有用心
此店裝修何其華麗,緩緩轉動的吊扇加上微黃的燈光
點心拼盤中的蝦餃的皮晶瑩剔透,蝦肉爽口
焗菠蘿叉燒包菠蘿皮腍而不香,叉燒醬的香味不濃烈
鴿蛋鮑魚燒賣的鴿蛋充滿蛋黃香,鮑魚軟腍中帶彈性
叉燒似被燜過;焗釀鮮蟹蓋麵包糠太硬但其餡超棒
梨香炸釀帶子的帶子鮮美而蝦膠沒腥味,梨肉夠甜香
海山骨既有甜香又有鮮美的味道
豆乳湯魚腐浸莧菜的湯有很重鹹豆乳味,莧菜夠嫩沒渣
芝麻鹽焗雞的雞皮又薄又脆,肉入口嫩滑
XO醬乾炒牛河每條沾有油光,入口嫩滑而不黏口
芋蓉燉鮮奶細滑而充滿芋頭香及奶香
梨香炸釀帶子的帶子鮮美而蝦膠沒腥味,梨肉夠甜香
海山骨既有甜香又有鮮美的味道
芝麻鹽焗雞的雞皮又薄又脆,肉入口嫩滑
芋蓉燉鮮奶細滑而充滿芋頭香及奶香
  • 蝦餃,鴿蛋鮑魚燒賣,梨香炸釀帶子,海山骨,芝麻鹽焗雞,芋蓉燉鮮奶