2023-10-08 23 浏览
今日我想分享一家位於將軍澳海邊的美食餐廳,他們提供了一系列令人垂涎欲滴的台灣美食。而且一個人也可以好快樂。1. 酥炸花枝墨魚丸:這家餐廳的酥炸花枝墨魚丸絕對是值得一試的美食。每一顆墨魚丸都外酥內嫩,外層的酥炸皮炸得金黃酥脆,咬下去時,墨魚丸的鮮嫩口感立刻融入口中。搭配著醬料的微辣和微甜,更加提升了整體的風味。這道菜絕對是開胃的好選擇,無論是作為開場菜或是小點心,都能讓你欲罷不能。2. 台灣夜市小香腸:台灣夜市小香腸是許多人心目中的台灣經典美食之一,而這家餐廳的小香腸更是令人驚艷。小香腸經過炭火燒烤,外皮烤至微微焦黃,內部保持了豬肉的多汁鮮嫩。每一口都充滿了濃郁的香氣和肉汁,讓人回味無窮。3. 柚子蜜雞翼:絕對是讓人驚艷的美食。每一塊雞翼都裹上了柚子蜜醬,入口時能感受到酸甜的柚子風味和雞肉的鮮嫩口感。外皮酥脆,內部多汁,每一口都讓人愛不釋口。這道菜不僅口感豐富,而且調味恰到好處,讓人回味無窮。除了以上的美食,我還想分享一間一人火鍋店餐廳。日式味噌鍋:這家餐廳的日式味噌鍋絕對是一個讓人驚艷的火鍋選擇。味噌湯底濃郁香醇,充滿了大豆的風味,讓人一品嚐就愛上它。在湯底中煮熟的食材,如豚肉、雞蛋、

1. 酥炸花枝墨魚丸:

2. 台灣夜市小香腸:

3. 柚子蜜雞翼:

除了以上的美食,我還想分享一間一人火鍋店餐廳。

日式味噌鍋:
這家餐廳的日式味噌鍋絕對是一個讓人驚艷的火鍋選擇。味噌湯底濃郁香醇,充滿了大豆的風味,讓人一品嚐就愛上它。在湯底中煮熟的食材,如豚肉、雞蛋、雲耳、娃娃菜、金針菇、冬菇和豆腐,每一口都充滿了滋味和營養。這種火鍋風味獨特且充滿了台式料理的精髓,無論是冬天的寒冷日子還是夏天的消暑時刻,都是一個適合的選擇。

總的來說,無論你是喜歡台灣夜市小吃還是喜歡火鍋,這裡都能滿足你的味蕾。品嚐這些美食的同時,你也能感受到台灣獨特的美食文化和當地的熱情。這家餐廳絕對值得一試!
2023-10-05 35 浏览
將軍澳真係好多嘢食😋😋今次俾我搵到間平民一人一鍋😆叫咗個巴蜀烤魚鍋😋😋好正,好香,又夠麻辣魚肉超大舊又厚😋😋魚一啲都唔腥,魚肉盡快食唔會太鞋呢個不錯!!喜出望外😋😋另外叫咗個沙茶牛肉鍋中規中矩冇咩特別~另外加錢叫咗花螺估唔到有八粒咁多😆😆幾抵食同巴蜀烤魚鍋都幾夾😋😋另外叫咗個唔辣嘅臭豆腐好食😋炸得夠酥脆😋😋推薦仲要有珍珠奶茶🧋飲😋我叫咗香芋珍珠奶茶,味道不錯珍珠彈牙啲會更好🤣環境乾淨,企理
將軍澳真係好多嘢食😋😋
今次俾我搵到間平民一人一鍋😆

叫咗個巴蜀烤魚鍋😋😋
好正,好香,又夠麻辣
魚肉超大舊又厚😋😋
魚一啲都唔腥,魚肉盡快食唔會太鞋
呢個不錯!!喜出望外😋😋

另外叫咗個沙茶牛肉鍋
中規中矩冇咩特別~

另外加錢叫咗花螺
估唔到有八粒咁多😆😆幾抵食
同巴蜀烤魚鍋都幾夾😋😋

另外叫咗個唔辣嘅臭豆腐
好食😋炸得夠酥脆😋😋推薦

仲要有珍珠奶茶🧋飲😋
我叫咗香芋珍珠奶茶,味道不錯
珍珠彈牙啲會更好🤣

環境乾淨,企理
單人火鍋成為近年來越來越受歡迎的餐飲選擇,讓人可以獨自一人在享受美食的同時,也能感受到火鍋的熱鬧與美味。讓我們一起開始這趟美食之旅吧!咖喱奶蓋火鍋是一道獨特的火鍋料理,結合了咖喱的甜辣味道和奶蓋的濃郁柔滑。這道火鍋首先將火鍋底料煮沸,然後將新鮮的蔬菜、肉類和魚蛋等食材放入火鍋中慢慢煮熟。當食材熟透後,你可以將咖喱汁均勻撒在白飯上,激起一陣陣誘人的香氣。添飯唔該。~~~這道火鍋的湯底帶有咖喱的辛辣風味,但並不會過於刺激口味。奶蓋的加入使湯底更加濃郁,給人一種柔和的口感。新鮮的食材在湯底中煮熟後,吸收了湯汁的滋味,口感多汁。咖喱奶蓋火鍋給人一種獨特的味覺體驗,將辣味和奶蓋的香甜巧妙結合,絕對值得一試。柚子蜜雞翼是一道結合了柚子和蜜糖的烤雞翼,帶來了獨特的風味。這道菜以嫩滑多汁的雞翼為主角,搭配柚子的酸甜和蜜糖的香甜,形成了一種口感豐富的組合。每一口柚子蜜雞翼都帶著柚子的清新風味,酸甜的柚子和蜜糖的甜味完美平衡,讓你的味蕾感到愉悅。雞翼本身烤至金黃酥脆,肉質嫩滑多汁,與柚子蜜的調味完美結合。這道菜不僅口感極佳,而且味道獨特,絕對值得一試。台式夜市小香腸的外皮酥脆,內裡多汁,帶著濃郁的香料味道

台式夜市小香腸的外皮酥脆,內裡多汁,帶著濃郁的香料味道。每一口都帶來了豬肉的鮮甜和香料的香氣,令人回味無窮。在台灣夜市的熱鬧氛圍中,一口小香腸可以讓你感受到道地的台灣風味,絕對是一個美食探險的必備選擇。

結語:
單人火鍋是一種獨特的用餐體驗,讓你在享受美食的同時,也能專注於品味每一道料理的獨特風味。咖喱奶蓋火鍋、日式味噌火鍋、柚子蜜雞翼和台式夜市小香腸,每一道料理都帶給你不同的味覺享受。不管你喜歡辛辣、鮮味、酸甜還是豐富的香料,這些單人火鍋料理都能滿足你的味蕾,讓你感受到美食的魅力。挑選一個你喜歡的火鍋料理,獨自享受一頓美味的火鍋之旅吧!
試左招牌臭臭鍋,開頭見米粉份量咁少吾知飽吾飽,但食落又ok,因為都好多餸。喺舖頭就一路都已經有臭豆腐味,所以都有少少期待。可能啱啱先開門一個鐘,未準備好,又多外賣,所以等野食黎嘅時間都幾耐,奶茶都飲左半杯。個鍋終於到啦,聞落食落臭豆腐味係有嘅,但湯底嘅味其實冇話好特別,亦都偏油。娃娃菜係成大舊4分1咁切有啲難進食。另外叫左炸花枝丸,41蚊6粒,味道吾ok,吾會encore整體黎講,如果吾咪去開附近應該吾會特登去。雖然鍋類冇想像中好食,但我諗飯類可能ok,目測都幾多人叫,有機會試下。
另外叫左炸花枝丸,41蚊6粒,味道吾ok,吾會encore
2023-10-02 28 浏览
我試過咗香港少有嘅台式臭臭鍋,喺呢間叫做「湯。米」嘅餐廳。真係特別同埋幾好味。「湯。米」嘅臭臭鍋有好多唔同嘅湯底選擇,例如麻辣、酸菜等等。湯底煮得鮮美,有濃郁嘅味道,好適合喜歡重口味嘅人。佢哋嘅配料亦都好豐富,例如肉片、豆腐同埋蔬菜。食落去,配料同湯底嘅味道互相融合,帶出一種濃郁同激發味蕾嘅感覺。「湯。米」嘅服務亦都幾好,服務員友善同樂於解答我哋嘅問題。環境舒適,氣氛又唔錯,令我有種放鬆同享受食物嘅感覺。總括黎講,如果你喜歡台式臭臭鍋,「湯。米」係一個值得一試嘅餐廳。佢哋嘅味道特色同滿足,配料豐富,令人回味無窮。唯獨一個好大既問題就係間餐廳好難去

唯獨一個好大既問題就係間餐廳好難去
2023-09-21 35 浏览
餐廳個位置有啲格攝,佢唔喺大商場嗰邊嗰啲位置可以喺地鐵站沿着唐賢街行到去帝景灣商場見到呢個位就轉左入去入到盡頭再轉右就會見到前少少一條電梯電梯一上去就係嗰個餐廳呢度最主要係食台式火鍋,另外有一啲椒鹽小食 我哋嗌咗個沙茶牛肉鍋、巴蜀烤魚鍋、有杯嘢飲同埋鹽酥金針菇與冬菇椒鹽菇首先想講鹽酥金針菇與冬菇椒鹽菇!超香口,好脆,椒鹽味啱啱好唔會好咸或者太重味!不過要有心理準備都幾油,怕油可以浸一浸湯先食,會好啲但真心好食 估唔到鹽酥金針菇與冬菇椒鹽菇係最推介🤣跟著講下台式火鍋~個魚鍋入面條魚係有煎過先放落去嘅,所以係比較香口入面有唔同材料 金菇、冬菇、豆腐、芽茶、粟米 不過條魚有啲多骨 食得唔夠盡興🥹沙菜牛肉煲入面仲有薯粉每個鍋可以揀配搭飯或者粉絲 唔夠可以加其他配料湯底味道正常 食完唔會好口渴 煮麵都可以煮得入味 唔需要加豉油個啲~ 絕對食得飽!如果佢可以有埋火鍋以外嘅主食 咁就可以多啲嚟食啦😋
餐廳個位置有啲格攝,佢唔喺大商場嗰邊嗰啲位置

可以喺地鐵站沿着唐賢街
行到去帝景灣商場
見到呢個位就轉左入去

入到盡頭
再轉右就會見到前少少一條電梯電梯
一上去就係嗰個餐廳

首先想講鹽酥金針菇與冬菇椒鹽菇!

鹽酥金針菇與冬菇

超香口,好脆,椒鹽味啱啱好唔會好咸或者太重味!

不過要有心理準備都幾油,怕油可以浸一浸湯先食,會好啲

但真心好食 估唔到鹽酥金針菇與冬菇椒鹽菇係最推介🤣

跟著講下台式火鍋

個魚鍋入面條魚係有煎過先放落去嘅,所以係比較香口

沙菜牛肉煲入面仲有薯粉

每個鍋可以揀配搭飯或者粉絲 唔夠可以加其他配料

如果佢可以有埋火鍋以外嘅主食 咁就可以多啲嚟食啦😋
2023-09-14
鹽酥金針菇與冬菇
2023-09-17 20 浏览
🐱台式一人火鍋專門店🇹🇼😍呢間算抵食,一百蚊左右就食到一個足料一人鍋😌火鍋之外,仲有其他台式小食,例如臭豆腐、台灣腸、鹽酥雞等😁飲品選擇都唔少,有純茶、奶蓋茶、水果茗茶🍑🍋招牌臭臭鍋:$98🌕🌕🌕🌕/5可以配白飯或粉絲😛我揀左粉絲,可以索哂啲湯汁☺️亦可選擇辣度,我就揀咗小辣🌶️下次要揀中辣先得🤣聞落有少少臭豆腐味,唔濃臭味🤣配料都好多款,有:牛肉片、臭豆腐、萵筍、豬大腸、娃娃菜、台灣貢丸、薯粉、薯仔等等☝🏻加埋粉絲😀本身個湯已經好惹味,唔會太肥膩同鹹😌唔洗額外點任何醬汁😁最喜歡個滷水豬大腸同臭豆腐😆好有台灣風味😙麻辣臭豆腐:$44🌕🌕🌕🌖/5呢款個麻辣醬汁比較似四川果款🌶️成舊豆腐都好入味,建議鍾意重口味既朋友點呢個😍鹽酥金針菇與冬菇: $40🌕🌕🌕🌕/5呢個必點😍鹽酥味好有正宗台灣味!油炸食物最怕佢有油益味同成碟都係油🥹呢個完全唔會☺️炸到好香脆🤓冬菇食落好juicy😛芝士茶王8號:$36🌕🌕🌕🌕/5估唔到飲品會有驚喜😍芝奶蓋係輕盈,唔會過甜🧀配埋個無糖茶王係一啲都唔heavy☺️備注:有加一💰
🐱

招牌臭臭鍋:$98

麻辣臭豆腐:$44
🌕🌕🌕🌖/5

鹽酥金針菇與冬菇: $40

芝士茶王8號:$36

備注:有加一💰
2023-09-06 30 浏览
今日咁啱嚟到將軍澳做野,於是就喺openrice搵下有咩好食~搵到呢間有啲隱蔽嘅台式餐廳🤭就決定嚟試試佢!一見到餐牌,第一感覺係:好抵食‼️一個鍋都係~$100左右🤭海鮮系列加點都係$20-40左右,不過我同朋友唔係超級鍾意食海鮮,所以就冇嗌到啦😗而飲品都有好多選擇😝啱哂中意飲肥仔水嘅我🤭🍲招牌臭臭鍋 - $98🍲沙茶牛肉鍋 - $97兩個鍋雖然望落差唔多,但其實個味道大有不同!沙茶牛肉就幾似沙嗲牛麵個陣味,但呢個鍋嘅花生醬味會再濃啲😋尤其是煮得越耐,個湯底越嚟越濃郁,加埋個粉絲落去食超級索味👍🏻招牌臭臭鍋加咗臭豆腐、鴨血、豬大腸呢啲材料,其實就咁聞落去唔會太臭,係食到臭豆腐先感覺到臭臭鍋嘅精髓🤣呢個臭豆腐係比較類似台灣夜市食到嗰一種~而我個臭臭鍋就配咗個白飯,加啲湯汁去撈飯一流👍🏻🧆台式夜市小香腸 - $32🧆鹽酥雞扒 - $44個小香腸就正常發揮~最令我驚艷嘅係個鹽酥雞扒‼️超大舊,同隻碟一樣大😂😂😂個脆皮唔會太厚,入邊又好Juicy,真係新鮮熱辣炸起嘅!🧋芝士四季春 - $35🧋 滿杯紅柚子 - $36芝士四季春個奶蓋有陣咸香味,明顯係足料嘅,有用到cream cheese而唔係就咁

🍲招牌臭臭鍋 - $98

🍲沙茶牛肉鍋 - $97

🧆台式夜市小香腸 - $32
🧆鹽酥雞扒 - $44

🧋芝士四季春 - $35
🧋 滿杯紅柚子 - $36
芝士四季春個奶蓋有陣咸香味,明顯係足料嘅,有用到cream cheese而唔係就咁用奶粉沖嘅奶蓋😋食到咁飽,飲杯西柚沙冰都非常之解膩~呢到嘅台式飲品質素可以媲美出邊嘅手搖飲品店,仲要咁大杯!抵呀!
結論:真係唔係呢邊做嘢都發現唔到佢🥹難得一見抵食又足料嘅台式餐廳👍🏻希望可以俾更多人發現到佢嘅好食啦🥹👍🏻
2023-09-06
  • 鹽酥雞扒
  • 芝士四季春
ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ湯•米店舖位於將軍澳帝景灣商場湯•米主打一人火鍋ᴍᴇɴᴜ共提供了九款不同的湯底配料選擇當中最主打的是招牌臭臭鍋「內含臭豆腐」可以自由算擇辣度,當日我選擇了小辣,辣度平衡剛好招牌臭臭鍋$98火鍋內有主打的臭豆腐、牛肉片、鴨血、滷大腸、台灣貢丸、娃娃菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、粟米、炸薯仔、炸枝竹及鳴門卷,配料非常豐富上檯時配料擺盤得非常豐富吸睛,湯底一陣輕輕既臭豆腐味👍🏻牛肉鋪在食材上並沒有過熟👍🏻非常細心台南滷肉飯$23跟餐時可選擇加錢配上滷肉飯一起享用,碗飯單上都已經可以清哂😂味道不錯👍🏻推薦泰式海鮮火鍋$103火鍋以冬蔭公湯底為基礎,酸酸辣辣味濃郁,配料包括鮮蝦、青口、蕃茄、娃娃菜、雲耳、金針菇、冬菇、豆腐、粟米、炸薯仔、炸枝竹、鳴門卷和香菜。海鮮的鮮美味配上湯底的冬蔭公味道,推薦👍🏻鹽酥花枝墨魚丸$41一共有六粒,每粒都炸得剛好,口感彈牙配上輕輕得鹽味👍🏻推薦除了火鍋,湯•米還提供大量台式飲品的選擇,種類非常豐富。芝士茶王8號$36頂層有一層厚厚的咸香芝士味配上紅茶底非常好飲👍🏻推薦湯•米 (ᴛsᴇᴜɴɢ ᴋᴡᴀɴ ᴏ)📍sʜᴏᴘ 40, 1
ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

湯•米

店舖位於將軍澳帝景灣商場
湯•米主打一人火鍋
ᴍᴇɴᴜ共提供了九款不同的湯底配料選擇
當中最主打的是招牌臭臭鍋「內含臭豆腐」
可以自由算擇辣度,當日我選擇了小辣,辣度平衡剛好

招牌臭臭鍋$98

台南滷肉飯$23

泰式海鮮火鍋$103
火鍋以冬蔭公湯底為基礎,酸酸辣辣味濃郁,
海鮮的鮮美味配上湯底的冬蔭公味道,推薦👍🏻

鹽酥花枝墨魚丸$41
一共有六粒,每粒都炸得剛好,口感彈牙
配上輕輕得鹽味👍🏻推薦

除了火鍋,湯•米還提供大量台式飲品的選擇,種類非常豐富。

芝士茶王8號$36
頂層有一層厚厚的咸香芝士味配上紅茶底非常好飲👍🏻推薦

湯•米 (ᴛsᴇᴜɴɢ ᴋᴡᴀɴ ᴏ)
📍sʜᴏᴘ 40, 1/ғ, ᴄᴏʀɪɴᴛʜɪᴀ ʙʏ ᴛʜᴇ sᴇᴀ, ᴛsᴇᴜɴɢ ᴋᴡᴀɴ ᴏ
店名/Shop Name:湯•米Soup And Rice (將軍澳)地址/ Adresss: 將軍澳唐賢街23號帝景灣商場1樓40號舖種類/Type:台灣菜/火鍋/晚餐推介/Recommend:鍾意臭豆腐嘅必選臭臭鍋,1人1鍋人均價錢:100-150店舖環境: 1人1鍋店,環境寬敞燈光柔和,抽氣通風不錯交通:將軍澳站C出口行6分鐘,搜尋帝景灣在一條不太起眼的小巷中轉入去上菜速度: 5- 10分鐘服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:鍾意打邊爐嘅朋友不能錯過,和朋友將軍澳海濱公園,就一起來附近的湯米,一人一鍋, 可以嘗試多種不同口味嘅火鍋招牌臭臭鍋$98⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️因為鍾意食臭豆腐,隔籬枱嘩好大浸味,但係我自己就覺得好香,鍋裏面有臭豆腐,牛肉片、鸭血、台灣貢丸、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針站、鲜冬菇、豆腐,鳴門卷, 鍾意食到臭豆腐和滷腸、可以試吓,因為種類,豬腸大概有三件,臭豆腐就有六件左右沙茶牛肉鍋 ($97)⭐️⭐️⭐️⭐️沙茶牛肉鍋有牛肉片,牛肉丸,娃娃菜,雲耳,金針菇,鲜冬菇,豆腐,粟米,炸薯仔,炸枝竹,鳴門卷,叫咗個小辣,在案自己口味加咗沙茶醬,味道更濃郁,交埋份燒,都好飽肚鹽酥臭豆腐$42⭐️⭐️⭐️
種類/Type:台灣菜/火鍋/晚餐
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

招牌臭臭鍋$98⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

沙茶牛肉鍋 ($97)⭐️⭐️⭐️⭐️

鹽酥臭豆腐$42⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
炸到金黃色嘅臭豆腐灑上椒鹽芝麻和香蔥,顏色遊人,臭豆腐聞起來有臭豆腐的香味,切到一口的size,點上甜醬和辣椒醬,非常惹味,吃到唔停得口
鹽酥金針菇冬菇$40
加上椒鹽,炸到金黃色又脆卜卜的金菇和外脆內軟的冬菇,不論係就咁食,或者點甜酸醬,都好好味

爆檸四季春 $36⭐️⭐️⭐️⭐️
成隻檸檬杯裏面,真材實料,酸酸地喎,好醒胃

滿杯百香果 $36 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道適中,滿滿百香果的味道

#將軍澳 #將軍澳搵食 #將軍澳美食 #tseungkwano #tseungkwanofood
#坑口美食#坑口搵食#坑口
#香港搵食 #香港美食 #吃在香港 #相機食先
#臭臭鍋 #沙茶牛肉鍋 #鹽酥臭豆腐 #鹽酥金針菇冬菇 #滿杯百香果 #爆嶺四季春 #台灣菜#台灣美食 #taiwanesefood

#soupandrice @soupandrice hk

• 鹽酥臭豆腐
  • 鹽酥金針菇與冬菇
  • 滿杯百香果
2023-08-16 31 浏览
-湯•米🍽️-沙茶牛肉鍋 $97沙茶鍋個湯底夠哂濃味岩哂打邊爐🍲全牛鍋有肥牛/牛丸😋另外仲有菜/豆腐/枝竹配料唔洗驚得肉😉每個鍋可以揀飯/粉絲咁梗係揀粉絲夠哂索味😌-泰式海鮮鍋 $103泰式即係冬陰功湯配海鮮最夾😉有蝦/青口勁鮮甜仲有淡淡冬陰功味😋不過配菜就有少少酸味咁就冇沙茶咁正😂-荔枝紅玉 $28/芝士金鳳茶王 $35荔枝紅玉夠哂清甜食完邊爐清下喉龍最岩😌芝士金鳳個芝士做得幾好味唔會太膩但又夠芝士味😋-🌟評分:🏅🏅🏅🏅📍地址: 將軍澳唐賢街23號帝景灣商場1樓40號舖-
湯•米🍽️

沙茶牛肉鍋 $97

泰式海鮮鍋 $103

荔枝紅玉 $28/芝士金鳳茶王 $35

🌟評分:🏅🏅🏅🏅
📍地址: 將軍澳唐賢街23號帝景灣商場1樓40號舖
2023-08-09 22 浏览
假日去左將軍澳搵朋友,朋友話唔煮飯,帶我去食開餐廳,主打一人鍋,真係要試試台式臭臭鍋-餐牌上印有皇冠標誌必點之選!上枱已經嗅嗅香味道,入面有黑血,臭豆腐,香腸,粟米,娃娃菜,午餐肉,牛肉,薯仔,芽菜及韮菜。成鍋都好有豐富感,全部放入一人鍋枱上再加熱,正,湯味點了小辣,湯底香辣濃烈,我今次就點了飯,再倒入湯底變湯飯,好味藥膳豬肉鍋,配粉絲,粉絲吸入藥膳好配合,有蟲草花,花菇,枝竹,薯粉,香腸,蟹柳,豬肉,每樣一人入,好夠飽鹽酥臭豆腐-已經好耐無食,一咬感覺反左泥,用左胡椒,五香粉,鹽,臭得好香,外皮就小小乾,但咬口不錯滿杯百香果-好清新,又不太甜,食飽邊爐可以沖淡下邊爐味道奶香嫩仙草-好滑奶香,小小甜,配入滑嫩仙草,飯後甜品之選👍🏻🥰
滿杯百香果-好清新,又不太甜,食飽邊爐可以沖淡下邊爐味道
  • 藥膳豚肉鍋
  • 鹽酥臭豆腐
餐廳主打台式臭臭鍋,小食種類頗多,而且有各種台式手調飲品供應。我地第一次黎食,菜式地道味道出色,尤其小食好似去返台灣夜市食咁🥰環境亦唔錯 ,相當抵食👍🏻中間位置枱有個調味區,有蒜、鼓油、沙茶醬,辣椒粉同豆板醬等,比客人自行調醬配小火鍋食 😋招牌臭臭鍋 $98 ⭐️⭐️⭐️⭐️這道鍋物的組合相當豐富,有臭豆腐、牛肉片、台灣肉丸、娃娃菜、椰菜、金針菇、冬菇、粟米和鳴門巻。湯底可選辣度好貼心,跟餐選配左粉絲,女仔食完都已經好飽 👌🏻臭豆腐的獨特風味搭配上其他食材,可以提供豐富的口感和味道層次。個人好中意,覺得臭得好惹味,朋友就中意另一個鍋多D🤣沙茶牛肉鍋 $97 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️這個鍋物沙茶醬調味,好順滑濃厚。沙茶醬的香辣味道與牛肉的鮮嫩搭配得很好,非常出色👍🏻呢個就碗左大大碗飯,男仔食剛剛好。台灣夜市小香腸 $32 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️台灣夜市的特色❤️ 小香腸有好香蒜味煙韌嘅口感,外皮燒得好香脆。柚子蜜雞翼 $34 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️柚子的酸爽和蜜的甜味與雞翼的嫩滑肉質相得益彰,有驚喜嘅特殊風味組合。芝士茶王8號 $36 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️芝士的奶香濃郁平衡,好香滑,水準之作 😋純凍頂烏龍$28 ⭐️⭐️⭐️⭐️烏龍茶的香氣獨特,冷凍
環境亦唔錯 ,相當抵食👍🏻

招牌臭臭鍋 $98 ⭐️⭐️⭐️⭐️

沙茶牛肉鍋 $97 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個就碗左大大碗飯,男仔食剛剛好。

台灣夜市小香腸 $32 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

柚子蜜雞翼 $34 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

芝士茶王8號 $36 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
芝士的奶香濃郁平衡,好香滑,水準之作 😋

純凍頂烏龍$28 ⭐️⭐️⭐️⭐️
烏龍茶的香氣獨特,冷凍後好解渴。

• 沙茶牛肉鍋
  • 台灣夜市小香腸
2023-08-06 35 浏览
夜晚唔知食咩好,又諗起之前台灣旅行時嘅火鍋,就決定去將軍澳附近嘅台式餐廳湯米佢嘅台式一人一鍋🥰餐牌選擇種類多上次就試過招牌臭臭鍋,今次就一於試吓巴辣烤魚鍋個鍋一上到嚟好香噴噴,食咗一下個湯底,辣到適中非常適合唔係好食得辣嘅朋友另外都加咗幾款小食同配菜,啲海蝦好新鮮,貢丸都好彈牙,仲有不得不提一個炸花支丸小食,加埋椒鹽落去炸非常之香口。最後加多一杯芝士奶蓋四季春, 十分有驚喜去完結今晚嘅晚餐最後埋單一人都不用$200,就食到火鍋之餘仲有小食同嘢飲,性價比非常高,下次再掛住台灣火鍋嘅時候一定會再來

• 巴蜀烤魚鍋
  • 鹽酥花枝墨魚丸
2023-08-02 29 浏览
跟家人吃飯,在想不到食什麼嘅時候,佢提議去呢間#湯•米,食一人一鍋+台式飲料👍。小食~凉拌青瓜🥒爽口健康,台灣香腸則微甜,美味可口。我點的是藥膳豚肉鍋,待湯滾起時即盛起一碗飲,湯飲落有藥膳味道,但又不會過濃,恰到好處☺️,亦不覺得油膩,豚肉爽口滑身,配料豐富,有薯仔片、娃娃菜、枝竹、豆腐、菇、菜、餐肉、腸仔樣樣齊,啱晒我咩都想食嘅人,份量亦不多,配上粉絲一併食,我額外配了雞蛋🥚同台灣貢丸,嘅好吃又開胃☺️。家人食佢至like的沙茶牛肉鍋,牛肉份量都多,亦不會過肥,沙茶醬湯底唔會過咸,配牛肉味道很夾。飲品的純金鳳茶王加仙草同宇治鮮奶抹茶,大杯好飲又解渴。

小食~凉拌青瓜🥒爽口健康,
台灣香腸則微甜,美味可口。

飲品的純金鳳茶王加仙草同宇治鮮奶抹茶,大杯好飲又解渴。
2023-08-02