2015-02-17 162 浏览
兩公婆,又唔想食飯,又唔想食熱氣嘢,米線係一個好選擇,新浦崗其實有3,4間食米線店,只係呢間近屋企,咪食多一二次。。。食物方面,呢間米線的辣程度唔太勁,叫中小辣,剛好,其次配料都足,湯都濃,唔會太淡。。。叫餸方面,主打叫豬軟骨,腩肉,豬軟骨幾好咬口,味道不錯,腩肉就一般,出面米線店貨色,仲有炸醬,可能炸醬有辣味,幾香口,其實仲有雲吞的,真係普通,仲要有一件半熟。。無計。。。跟手叫多個蒜泥白肉,肉本身就味淡,但在肉面加上d醬料,ok返,口水雞就上次食過,肉質算滑,又係有d辣汁,幾開胃,但細細碟囉,當然仲有其它菜色,但自己只食左咁多。。
,當然仲有其它菜色,但自己只食左咁多。。
2015-02-15
2013-08-05 182 浏览
八月首天,剛好假期,卻臨風暴,無阻運動。在彩虹體育館那邊放下了行李,輕便的運動裝到附近找下午茶。昔日婆婆在東頭邨住,但似乎舊日的小店再不復見,百樂酒樓已成百樂安樂院。在Mikiki商場對面這條街似乎集中了數間食店,當然試試這邊的米線如何。1445,沒甚麼人客,這樣就最好,最喜歡閒日放假,到任何餐廳人數都不多,悠閒。還有下午茶米線餐,一看到腩南就不用再考慮。腩南米線+凍奶茶 $27腩南米線腩南與譚仔、營盤街雲南、川味又是截然不同。這兒的腩南薄薄一切,有點兒黏著一起,皮的位置有少於一釐米的肥,其餘都是瘦而香的肉。但肥的位置還有點是「嚼勁」,略帶煙韌,實屬坊間究見之作。米線都是普通米線,未如巴蜀般用上幼而韌的米線,惟煮得不算太久,尚帶一點兒咬口。凍奶茶近來喝凍奶茶,竟發現米線店如 雲xx的凍奶茶、凍檸茶比起打正旗號自稱「茶餐廳」更佳。這兒的未算很濃,但也算是在奶與茶中找到平衡,茶味夠濃時奶味依猶在。未知有否機會再臨,何況迢長路遠來到這區也未必再吃,但以便宜價錢及質素而言,這米線店可謂價廉物美
八月首天,剛好假期,卻臨風暴,無阻運動。

在彩虹體育館那邊放下了行李,輕便的運動裝到附近找下午茶。

昔日婆婆在東頭邨住,但似乎舊日的小店再不復見,

百樂酒樓已成百樂安樂院

在Mikiki商場對面這條街似乎集中了數間食店,

當然試試這邊的米線如何。

還有下午茶米線餐,一看到腩南就不用再考慮。

腩南米線+凍奶茶 $27

腩南米線

腩南米線少辣
腩南與譚仔、營盤街雲南、川味又是截然不同。

但肥的位置還有點是「嚼勁」,略帶煙韌,實屬坊間究見之作。

凍奶茶

2013-08-01
2012-12-02 135 浏览
滇二哥就係mikiki 對面,今日同男朋友係mikiki 同 twins star布景影完相,見餓餓地就走左去對面間雲南米線度食野,叫左碗酸辣米線吳辣另外加左兩個餸(腩肉同蘿蔔),腩肉本身帶微辣加上湯底本身配有炸醬所以落單個時叫吳辣就岩岩好(本人吳係好食得辣),湯底仲有酸菜‘芽菜'久菜‘同葱‘莞西。(配料可以係落單時同侍應講走),我就走左葱莞西。 碗米線微微辣,酸酸地好開胃,蘿蔔好清甜,美中不足係腩肉太多肥肉,不過味道搭夠,我另外仲叫多左個小食‘炭燒豬頸肉’佢會跟番個泰式辣醬比你,成個配搭好正,d豬頸肉好味到我吳識形容(個人覺得好好食),另外跟餐飲野要加五蚊,其實都算貴而且都係奶茶,咖啡,檸茶個d,所以我寧願加六蚊飲豆漿,豆漿係成支既,都幾大支,ok抵飲,最後成餐好似食左58蚊,貴在蝶豬頸肉要成30蚊,好彩同男朋友兩份食,每人都係二十幾蚊
每人都係二十幾蚊
2012-12-01
  • 炭燒豬頸肉
2012-05-02 122 浏览
聳立在譽港灣Mikiki商場對出,現在已開了幾間食店、滇二哥便是其中一間...跟一般雲南米線一樣,有湯底之分及自選材料,今日就叫上一個酸辣湯底跟上(紫菜與腐竹齋作餸)上枱之酸辣湯底,入口之下不濃也不夠酸,平平無其、湯底不突出之餘,酸度簡直微符其微,要我向侍應追加香醋才較似様材料是齋菜類,所以沒有可評之言,但...論湯底已覺失分,我想要在新蒲崗工厦區站穩陣腳,還是要再下一誠功夫。

2012-04-30
$32.