[ 滝雲 ]尖沙咀有好多日式🇯🇵餐廳,當中呢間今年3月先開業,主打壽司及燒物,壽司設有單點及omakase廚師發辦套餐等款式。✿ 廚師特選壽司午膳(12貫) $368呢個omakase廚師發辦lunch set有前菜、茶碗蒸、壽司12貫及味噌湯。前菜海髮菜浸係酸汁,細嫩爽口,食完幾開胃。茶碗蒸🥚打開碗蓋已聞到陣陣黑松露香氣,配料有菌菇、魚肉及鳴門卷,味道層次豐富。壽司12貫🍣🍣按時令海鮮款式由廚師發辦。(1)魷魚壽司🦑魷魚配以青檸汁,質感黏口,味道清新。(2)金目鯛壽司呢款白身魚油脂含量適中,肉質細緻。(3)石垣貝壽司🐚正值石垣貝當造期,貝肉柔嫩,爽口鮮甜。(4)三文魚籽軍艦魚籽外形粒粒飽滿,口感脆卜卜,鹹鮮味濃郁。(5)鰤魚壽司鰤魚肉質緊實,油脂豐富,口感軟韌適中。(6)北寄貝壽司北寄貝味道甘甜,肉質比石垣貝更爽脆。(7)秋刀魚軍艦秋刀魚蓉加入柚子胡椒,味道清香。(8)深海池魚壽司深海池魚肉質肥美爽口,木魚碎帶出煙燻味道。(9)炙燒銀鱈魚壽司銀鱈魚魚油豐富,炙燒後肉質更肥美嫩滑。(10)海膽軍艦日本北海道紫海膽色澤偏淺,味道清甜。(11)吞拿魚赤身壽司赤身油脂較少,肉質較實,但無筋。
[ 滝雲 ]

廚師特選壽司午膳(12貫) $368

前菜
海髮菜浸係酸汁,細嫩爽口,食完幾開胃。

茶碗蒸🥚

壽司12貫🍣🍣
按時令海鮮款式由廚師發辦。

(1)魷魚壽司🦑
魷魚配以青檸汁,質感黏口,味道清新。

(2)金目鯛壽司
呢款白身魚油脂含量適中,肉質細緻。

(3)石垣貝壽司🐚
正值石垣貝當造期,貝肉柔嫩,爽口鮮甜。

(4)三文魚籽軍艦
魚籽外形粒粒飽滿,口感脆卜卜,鹹鮮味濃郁。

(5)鰤魚壽司
鰤魚肉質緊實,油脂豐富,口感軟韌適中。

(6)北寄貝壽司
北寄貝味道甘甜,肉質比石垣貝更爽脆。

(7)秋刀魚軍艦
秋刀魚蓉加入柚子胡椒,味道清香。

(8)深海池魚壽司
深海池魚肉質肥美爽口,木魚碎帶出煙燻味道。

(9)炙燒銀鱈魚壽司
銀鱈魚魚油豐富,炙燒後肉質更肥美嫩滑。

(10)海膽軍艦
日本北海道紫海膽色澤偏淺,味道清甜。

(11)吞拿魚赤身壽司
赤身油脂較少,肉質較實,但無筋。

(12)中吞拿魚腩壽司
中拖羅油脂較赤身多,入口即溶。

味噌湯🍲
加入昆布及菌菇,味道濃厚。

總結🫦
餐廳以木系簡約風🪵為主,設有壽司吧枱🍣,俾食客欣賞師傅手藝。午市除咗omakase廚師發辦套餐,亦有定食、丼飯選擇。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
滝雲
地址:尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地
下B號舖
電話:2323 6838
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-08-21 188 浏览
由神樂到而家,疫情無晚餐中午食omakase 可以用平靚正黎形容🍣到轉左手 都黎過幫襯早幾日見到佢出左個$880 set放假約朋友食飯睇氣直落黎之前都有做下功課📚睇下個set 有咩食我睇刺身其他post都會有大拖我個份就無 呢個就無得講因為廚神認為邊樣新鮮就比咩我我都ok 到串燒環節 咸到要洗腎肉眼都睇到一粒粒大粒既粗鹽🙄張相再睇返都睇到d鹽🥲壽司亦無之前神樂出色 有心思唯一一讚去到既服務態度好$880食呢個set 我諗會有其他更好既選擇
由神樂到而家,疫情無晚餐
中午食omakase 可以用平靚正黎形容🍣
張相再睇返都睇到d鹽🥲
壽司亦無之前神樂出色 有心思
唯一一讚去到既服務態度好
$880食呢個set 我諗會有其他更好既選擇

🌸《滝雲 ·日本菜 · 尖沙咀》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 午市商務二人餐 $580@2pax🌼前菜小食🌼茶碗蒸🌼時令刺身五點🌼赤味噌燒黑豚腩🌼汁燒牛小排🌼碎粒海鮮丼🌼美國牛肉烏冬🌼甜品呢個二人餐有咁多野食真係好抵🥳刺身新鮮、魚肉肥厚🤩燒黑豚腩同牛小排兩樣都同樣出色🫢👍🏻分量對於兩個人其實算多🙆🏻‍♀️好彩佢地主食既分量唔會太大碗,捧住肚走之餘仲唔會浪費食物添💖
🌸
🌼碎粒海鮮丼
🌼美國牛肉烏冬
🌼甜品

2023-07-21 89 浏览
尖沙咀新開阿媽家姐omakase新張有優惠😍夏季限定晚市鮨燒配二人前刺身要由淡味食到濃味!師傅工作時十分認真!時令刺身五點赤蝦爽口甜!魷魚🦑有柚子味帆立貝鮮甜到尖叫油甘魚魚油好澎湃醃製蘿蔔西京燒馬友啖啖肉!食落就知係新鮮魚起肉燒出來!鮮味十足!不會燒到很乾!青辣椒仔聽朝細細條卻很濃味加埋有海屏的味道日本番薯仔🍠表面有焦糖脆卜卜!黑豚肉腩,豬肉味濃郁!Bb 魷魚🦑只有新鮮的的魷魚才有這種limlim 的感覺!中間夾有紫菜同wasabi 深海池魚最喜歡的壽司之一,喜歡濃濃的魚味!賴尿蝦熟的賴尿蝦很鮮甜!小肌魚肉有特別的口感!海膽壽司🍣海膽超!級!鮮!甜!紫菜好夠脆!最後還有麵豉湯和甜品!真是大滿足!有一個地方去試齊咗咁多種日本直送海鮮🦞在尖沙咀鬧市中,有這麼私隱度高的日本菜必定要試試!
尖沙咀新開阿媽家姐omakase
新張有優惠😍
夏季限定晚市鮨燒配二人前

刺身要由淡味食到濃味!

師傅工作時十分認真!

時令刺身五點

西京燒馬友

青辣椒仔
聽朝細細條卻很濃味加埋有海屏的味道
日本番薯仔🍠
表面有焦糖脆卜卜!
黑豚肉腩,豬肉味濃郁!

Bb 魷魚🦑
只有新鮮的的魷魚才有這種limlim 的感覺!
中間夾有紫菜同wasabi

深海池魚
最喜歡的壽司之一,喜歡濃濃的魚味!

賴尿蝦
熟的賴尿蝦很鮮甜!

小肌
魚肉有特別的口感!

海膽壽司🍣
海膽超!級!鮮!甜!紫菜好夠脆!

最後還有麵豉湯和甜品!真是大滿足!

有一個地方去試齊咗咁多種日本直送海鮮🦞
在尖沙咀鬧市中,有這麼私隱度高的日本菜必定要試試!

2023-07-16 53 浏览
今日試左呢間係尖沙咀既壽司店店鋪做緊推廣優惠2人餐有刺身 壽司 燒物 串燒 甜品性價比唔錯🌟前菜磯煮粒貝個汁甜甜地,幾好食🌟刺身5點真鯛 肉質有口感油甘魚 油脂相當豐富鯖魚 魚味濃郁甜蝦 肉質細緻 蝦肉偏甜帆立貝 新鮮爽口🌟串燒雞尾 好軟滑既部位豚肉 有口感,肉味都夠牛舌 爽口,牛肉味濃雞柳 小蕃薯燒青椒 最適合串燒既蔬菜,辣辣地好好食🌟燒海鮮西京燒馬友魚魚肉質軟滑帶油香西京燒既醬汁甜甜地中和番油脂感🌟壽司-魷魚 爽口,上面放左烏魚子粉提鮮-北海道甜蝦 爽甜-深海池魚 鮮嫩肥美-左口魚裙邊 火炙帶出油香油脂-海膽 原板北海道海膽,非常鮮甜🌟味噌湯🌟甜品
今日試左呢間係尖沙咀既壽司

甜蝦 肉質細緻 蝦肉偏甜
帆立貝 新鮮爽口

🌟串燒
雞尾 好軟滑既部位
豚肉 有口感,肉味都夠
牛舌 爽口,牛肉味濃
雞柳
小蕃薯
燒青椒 最適合串燒既蔬菜,辣辣地好好食

🌟燒海鮮
西京燒馬友魚
魚肉質軟滑帶油香
西京燒既醬汁甜甜地中和番油脂感

🌟壽司
-魷魚 爽口,上面放左烏魚子粉提鮮
-北海道甜蝦 爽甜
-深海池魚 鮮嫩肥美
-左口魚裙邊 火炙帶出油香油脂
-海膽 原板北海道海膽,非常鮮甜

🌟味噌湯

🌟甜品
📍滝雲 (尖沙咀) @takigumo.hk地址:尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖比期望超出超級多倍的Omakase店員和師傅都十分歡迎我們,比預期的更加熱情!雖然因為Bar枱已經滿了沒有位置,但店員安排了十分舒適的座位給我們🫶🏻食物質素十分之高,而且每上一道菜店員都很細心為我們介紹前菜- 日式磯煮粒貝刺身五點醬油漬油甘魚、真鯛、牡丹蝦、拖羅、帆立貝燒海鮮-燒目光魚串燒6款包括有:拖羅筋、牛舌、雞軟骨、雞腎,辣椒仔、日式甜紫薯壽司松川鰈、北寄貝、深海池魚、北海道馬糞海膽丶銀鱈魚還有拖羅手卷,賣相很漂亮😚最後還送上味噌湯和他們自己做的咖啡奶凍,味噌湯味道偏重,還是很好喝!咖啡奶凍好香很好吃!很適合作一餐晚飯的結尾( ´ ▽ ` )ノ份量相當之多!而且這個set只需要$880便可以食盡多種新鮮刺身及壽司!必須記下來以後帶男/女朋友來吃!
📍滝雲 (尖沙咀) @takigumo.hk
地址:尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖

比期望超出超級多倍的Omakase

食物質素十分之高,而且每上一道菜店員都很細心為我們介紹
前菜- 日式磯煮粒貝

刺身五點
醬油漬油甘魚、真鯛、牡丹蝦、拖羅、帆立

燒海鮮-燒目光魚

串燒6款
包括有:拖羅筋、牛舌、雞軟骨、雞腎,辣椒仔、日式甜紫薯

壽司
松川鰈、北寄貝、深海池魚、北海道馬糞海
膽丶銀鱈魚

還有拖羅手卷,賣相很漂亮😚

份量相當之多!而且這個set只需要$880便可以食盡多種新鮮刺身壽司!必須記下來以後帶男/女朋友來吃!
2023-07-11 38 浏览
#尖沙咀 #金馬倫道 之前都見開過幾間日本野今次轉手竟然係 #Omakase 價錢晚市食Omakase嚟緊都算平 所以俾個機會佢啦😂#晚市鮨燒配 #二人前 $880#前菜 #磯粒貝 好新鮮 肉質彈牙 帶點磯煮嘅味道#燒八爪魚 加上點點柚子係上面 帶出鮮味之餘 更有refresh感覺#時令刺身有5️⃣款 赤蝦 帆立貝 油甘魚 北海道八爪魚觸鬚 真雕 款款都好鮮甜 肉質彈牙 #八爪魚觸鬚 🐙 最有驚喜😋😋煙靭又彈牙 好好口感👍🏻#串燒 有6️⃣款 會以4款肉類➕2款蔬菜配搭是日推介係💁🏻‍♀️雞軟骨 雞尾 雞腎 豬腩肉甜番薯 青椒#廚師特選壽司 🔟貫按每日返貨 時令➕新鮮 程度去推介有5款 魷魚 甜蝦 深海池魚 海膽軍艦 火灸銀鱈魚配合手握醋飯 不論賣相 同 鮮味都同樣出色😋😋#吸物食完生冷野 尾聲飲返個 #麵豉湯 暖胃佢地嘅食物次序都安排得好窩心🥰#甜品#自家制 #焙茶mousse 😍呢個係第二驚喜😍個mousse好滑 唔太甜 個焙茶味配合得剛好夠香之餘 又唔會有苦澀味#必食推介呢餐 #Omakase 小編好滿足😌

#尖沙咀 #金馬倫道 之前都見開過幾間日本野

廚師特選壽司 🔟貫
焙茶mousse
  • 北海道八爪魚觸鬚  刺身
2023-07-10 37 浏览
-滝雲🍽️-夏季限定晚市鮨燒配二人前 $880-以呢個價錢黎講既Omakase晚市真係算係平民版因為晚市好多都基本上過千一個人🥹-先付醬油漬螺肉雖然望落就偏細隻但味道的確唔錯好入味同螺肉鮮甜彈牙😌-時令刺身5點真鯛/帆立貝/深海池魚/赤蝦/鰹魚呢5款都係平時見慣見熟刺身冇特別整任何調味就咁食都食到個鮮甜同埋肉質都新鮮😉咁多款深海池魚係最有口感😋-時令燒海鮮1款燒八爪魚🐙 八爪魚係燒到介乎半生熟既狀態所以個口感會有d煙韌但就需要咬耐d🤣-串燒6款雞腿/五花腩/鰻魚/牛脷/蘆筍/車厘茄串燒黎講就正常發揮😉牛脷係比較有驚喜食落肉質好彈牙而且亦好爽口😌-廚師特選壽司5 貫北寄貝/池魚/昆布漬甜蝦/醬油漬赤身/馬糞海膽基本上5款壽司都唔錯🍣最推介就係海膽冰凍既海膽好Creamy入口即溶大滿足😍-吸物本身食完壽司感覺未係好飽但飲完個麵豉湯就岩岩了🤣-甜品飲完湯仲有蜜瓜🍈!冰凍蜜瓜作結尾滿足😌-🌟評分:🏅🏅🏅🏅📍地址: 尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_尖沙咀#foodieluveat_日本菜#hkfoo
滝雲🍽️

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_尖沙咀
#foodieluveat_日本菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #omakase #廚師發辦 #日本料理 #壽司 #刺身 #串燒 #尖沙咀 #尖沙咀omakase
2023-07-08 314 浏览
📍 滝雲 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖人生第一次食omakase🫣🫣雖然我點嘅餐唔算係最正式嘅,只係一個二人餐,但係呢間性價比真係好高🥰兩個人$880,真係非常抵食👍當日都見有唔少人食餐廳新開,環境非常乾淨,而且燈光光猛,坐得好舒適🤩店員服務態度又好,好推介大家過嚟試吓🥰夏季限定晩市鮨燒配二人前先付Starter前菜,師傅為我地準備左甜螺,肉夠腍又彈牙😊時令刺身5點5 kinds of Sashimi五點刺身分別係烏魚子粉玻璃蝦、柚子皮帆立貝、酸汁八爪魚、真鯛魚、煙燻鰹魚,師傅全部都有特調過,令到刺身鮮味提升🆙😋時令燒海鮮1款1 set Grilled Seasonal Seafood燒比目魚🤩燒到外皮非常焦香,但係肉又唔會乾身及柴,依然好嫩口👅串燒6款6 pcs Skewers串燒6款有日本小甜薯、青椒仔、燒雞腎、雞軟骨、燒雞皮及雞翼☺️其中我最驚喜係青椒仔,估唔到入口幾清新又唔會辣🤤燒雞翼都好吸引,食落入味又夠香口🥰廚師特選壽司10貫10 pcs Seasonal tushi師傅為我地準備左海膽軍艦、赤貝、賴尿蝦、魷魚及池魚🤩全部都好正👍👍其中海膽軍艦及賴尿
📍 滝雲 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖

夏季限定
晩市鮨燒配二人前

先付
Starter
前菜,師傅為我地準備左甜螺,肉夠腍又彈牙😊

時令刺身5點
5 kinds of Sashimi

時令燒海鮮1款

6 pcs Skewers

廚師特選壽司10貫
10 pcs Seasonal tushi
其中海膽軍艦及賴尿蝦都令我好驚喜,非常鮮甜🤤🤤🤤

吸物
Soup
麵豉湯非常足料及濃郁,有別出面,好好飲👍

Dessert
當日甜品我無記錯應該係燉蛋,入口又綿又滑,作為晚餐最後一道食物,向其滿足😍💯

#經濟實惠 #高質日式料理 #日式料理 #日式料理推介 #美食推介 #性價比之冠 #omakase #廚師發板 #尖沙咀美食 #尖沙咀美食推介 #香港探店 #尖沙咀餐廳推介 #yummy #foodie #japanese #tst
2023-07-02
  • 夏季限定 晩市鮨燒配二人前
2023-07-07 326 浏览
今日男朋友帶我食好西🥰 竟然帶我去食omakase 今餐$880@2位 可以食到前菜、剌身、壽司、串燒、燒海鮮、甜品等等。 我覺得好抵食👍🏻日式磯煮粒貝首先,前菜係粒貝 食落爽甜 冷盤來的~ 食完令我更期待下一道菜😆剌身五點包括有:醬油漬油甘魚、真鯛 ‎、牡丹蝦、拖羅、帆立貝。剌身方面都新鮮 同埋咁既價錢都可以食到咁多款剌身 好良心🫶🏻燒海鮮-燒目光魚食落好肥美 燒得好香肥 同埋條魚細細條但一樣多肉同埋嫩滑👍🏻 自己幾鍾意呢道菜!串燒6款包括有:拖羅筋、牛舌、雞軟骨、雞腎,辣椒仔、日式甜紫薯。 最有印象係拖羅筋 好香魚油味! 牛舌爽彈😌 呢個配搭幾好 有肉有菜 食完都唔會膩~壽司包括有:松川鰈、北寄貝、深海池魚、北海道馬糞海膽、銀鱈魚。海膽好鮮甜 唔會腥,銀鱈魚都幾好味 口感好淋😚麵豉湯偏咸左小小培茶慕絲呢個甜品係餐廳自家製😍 好好味😚 好香濃軟滑既慕絲 食多幾個都得😆下次會再訪!

日式磯煮粒貝

剌身五點

燒海鮮-燒目光魚

壽司

偏咸左小小

培茶慕絲

下次會再訪!

2023-07-07 29 浏览
好想去日本玩,但未有假,唯有去尖沙咀食日本料理,睇OP滝雲的評價都好唔錯,決定試下。門口以日風木趟門,入到去清雅的水吧枱面,簡潔時尚,環境好舒適!我地揀左吧枱坐,因為可以近距離欣賞廚師準備食材,幾賞心悅目。見餐廳推介「夏日限定晚巿鮨燒配二人前」套餐,有魚生、壽司、串燒和甜品等,幾豐富。🌟先付︰磯煮粒貝淡淡的酒香味,帶出食材的鮮味,口感爽口彈牙,幾好的開胃前菜。🌟刺身︰醬油油甘魚、島蝦、石鯛、鰈魚、酸醋八爪魚和帶子刺身好新鮮,我最like是肉質鮮嫩的島蝦和鮮味甘香的帶子,每一口都充滿了海洋的風味。特別是帶子非常鮮甜,油甘魚非常鮮美,口感也很不錯。🌟燒目光魚肉質實香甜,帶有少少酒香,好惹味,外脆內嫩滑,食完好想encore~🌟肉類串燒︰五花腩、雞肉、雞腎和牛舌心 燒五花腩香氣十足,燒雞腎香脆又有嚼勁,爽脆入味。雞肉亦十分香口,嫩滑多汁。必試牛舌心,份量十足,厚身大件,入口軟腍,口感非常柔軟,牛肉味香甜,真係好好味,高質,非常好吃。🌟蔬菜類串燒︰日本蕃薯仔、甜椒仔日本蕃薯仔外脆內軟,軟糯香甜,甜椒仔唔辣,爽口中和肉類串燒的油脂味,配搭唔錯。🌟壽司︰拖羅、 深海刺魚、 油甘魚、賴尿

🌟先付︰磯煮粒貝

🌟刺身︰醬油油甘魚、島蝦、石鯛、鰈魚、酸醋八爪魚和帶子

🌟燒目光魚

🌟肉類串燒︰五花腩、雞肉、雞腎和牛舌心

🌟蔬菜類串燒︰日本蕃薯仔、甜椒仔

🌟壽司︰拖羅、 深海刺魚、 油甘魚、賴尿蝦和海膽
我特別喜歡他們的海膽及拖羅壽司,海膽的鮮美和濃郁口感,加上粒粒魚子,好Q彈牙,配上微甜的米飯,使得整個壽司更加醇厚。平貝的口感滑嫩,濃郁的鮮味,正。刺魚及賴尿蝦好鮮甜,肉質細緻唔腥,魚味濃郁。其他壽司一樣厚肉,味道鮮甜。

🌟龍蝦麵豉湯
非常不錯,湯頭濃郁,鮮味回甘,非常好飲的暖暖湯。

最後,抹茶奶凍值得一試,奶香味濃郁,與抹茶味道恰到好處,非常好吃。這是一種非常特別的甜點,非常適合喜歡抹茶的人。

套餐真係抵食,其實食到壽司已經覺得好飽, 食材亦新鮮好味。整體食物質量非常高,每一道菜都非常精心製作,值得一試。
2023-07-07 45 浏览
來到尖沙咀近尖東一帶,繁忙鬧市總有不起眼又高質的餐廳,這次來到金馬倫道國鈀大廈地下的滝雲一嚐大愛的日菜,餐廳裝修得好有東京風,餐廳雖少但很有親民感-夏季限定晚市鮨燒配2人前整個套餐超級豐富,-從先付,刺身,時令燒海鮮, 串燒, 壽司到手卷都有齊-先付,傳統日式磯煮磯粒貝,磯粒貝食落爽口, 淡淡昆布及醬油香。-時令刺身碟上滿滿的鋪著深海池魚、鯛魚、牡丹蝦、水魷魚及帆立貝等刺身,外觀潤澤牡丹蝦帶點點creamy,很新鮮呢---時令燒海鮮燒銀鱈魚食落肥美,逼出左銀鱈魚的油脂,食落外脆內鮮甜串燒六款,四肉兩蔬菜,雞腎,豬肉, 鱔, 蕃薯和蘆筍,送酒一流-燒雞肉和豬肉都烤得均勻-簡單已經讓人好滿足。-壽司十貫每人有五貫,看著師傅即叫即握, 就似看表演一樣。赤貝食落肉質爽厚鮮味十足-北海道紅蝦配蝦子CP值太高了~蝦肉爽甜鮮美-深海池魚鮮嫩肥美-黑睦口感肥厚大道馬糞海膽味道甘甜而帶有香氣, 超好吃~拖羅蓉手卷,拖羅蓉都入口綿滑。-最後還有味噌湯和甜品,
來到尖沙咀近尖東一帶,
繁忙鬧市總有不起眼又高質的餐廳,
這次來到金馬倫道國鈀大廈地下的滝雲一嚐大愛的日菜,
餐廳裝修得好有東京風,餐廳雖少但很有親民感
夏季限定晚市鮨燒配2人前
整個套餐超級豐富,
從先付,刺身,時令燒海鮮, 串燒, 壽司到手卷都有齊
先付,
傳統日式磯煮磯粒貝,
磯粒貝食落爽口, 淡淡昆布及醬油香。
外觀潤澤
牡丹蝦帶點點creamy,很新鮮呢
時令燒海鮮
燒銀鱈魚食落肥美,
逼出左銀鱈魚的油脂,
食落外脆內鮮甜

串燒六款,四肉兩蔬菜,
雞腎,豬肉, 鱔, 蕃薯和蘆筍,
送酒一流
燒雞肉和豬肉都烤得均勻
簡單已經讓人好滿足。
壽司十貫每人有五貫,
看著師傅即叫即握, 就似看表演一樣。
赤貝食落肉質爽厚鮮味十足
北海道紅蝦配蝦子
CP值太高了~蝦肉爽甜鮮美
深海池魚鮮嫩肥美
黑睦口感肥厚
大道馬糞海膽味道甘甜而帶有香氣, 超好吃~
拖羅蓉手卷,
拖羅蓉都入口綿滑。
最後還有味噌湯和甜品,
2023-07-06 29 浏览
前幾日同朋友慶祝生日,去咗尖沙咀呢一間有得食omakase嘅餐廳食晚餐,價錢嚟講都唔算貴,食物質素真係唔錯!🍴晚市鮨燒配 $880Starter係清酒醬油漬螺,甜甜地又爽口😋之後有時令刺身五點,每一款嘅配搭都係有精心設計過‼️時令燒海鮮有西京燒靖魚,魚肉嫩滑😉六款串燒有燒青辣椒,冬菇,雞翼,雞肉,雞軟骨,同埋雞腎,串燒完全唔會乾🌟 而十件壽司都係按當日材料而設計,當中最驚艷就係海膽壽司杯配醬油漬三文魚籽🤤🤤食咗咁多美食,有麵豉湯中和下,最後師傅仲好貼心根據我哋嘅喜好,有兩款甜品,分別係日本蜜瓜同埋焙茶慕絲😍😍

🍴晚市鮨燒配 $880
2023-07-06 29 浏览
鬧市高質日本餐廳餐廳位於金馬倫道,交通方便,餐廳設有Bar枱,增加師傅與食客既互動性。午市商務二人前, 前菜先付、茶碗蒸、五款時令刺身、兩個和食,兩個迷你丼或者烏冬,甜品,非常豐富!茶碗蒸 以黑松露入饌,入口清香怡人,茶碗蒸內有八爪魚肉,日本魚蛋,雜菌,每一口都有不同材料,口感十足五款時令刺身分別係金雕、油甘魚、鯖魚、牡丹蝦、帶子,刺身色澤光鮮,肉質新鮮鮮味和食汁燒牛小排 口感軟腍,油脂均勻,肉味香濃,配上汁燒更香口更提鮮汁煮魚鮫 魚鮫肉質嫩滑,油脂豐富,魚味香濃,配上麵豉醬汁,僻走魚腥味迷你丼碎粒海鮮丼 魚生雖已切碎,但肉質仍非常新鮮,每一口都有不同配料,刺身、玉子、青瓜,口感豐加點刺身豉油,味道大提升蒲燒鰻魚丼 鰻魚非常肥厚,魚脂豐富,口感細膩,肉質嫩滑,加上適量鰻魚汁,更鮮味甜品自家制焙茶慕絲 淡淡焙茶清香伴隨著奶香,口感順滑,甜度適中,大滿足**午市商務二人前,平日星期一至五12時至4時均會供應滝雲📍尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖
鬧市高質日本餐廳

茶碗蒸

和食

迷你丼

**午市商務二人前,平日星期一至五12時至4時均會供應

滝雲
📍尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖

2023-07-05 28 浏览
早前見到滝雲推出夏日限定omakase set 有壽司 串燒 一次過滿足曬兩個願望 晚市套餐只係每位$480 👫🏻 安いですね⛩️晚市自選串燒omakase定食 (一人前) $480首先套餐有8件壽司🍣我哋今日品嚐到嘅包括有 1️⃣蝶魚 2️⃣帆立貝 3️⃣池魚 4️⃣竹籤魚 5️⃣馬糞海膽 6️⃣大拖羅 7️⃣小肌 8️⃣賴尿蝦 食材全部都好新鮮而我哋最鍾意就係以下呢四款😋🌟馬糞海膽 系由北海道直送 選用A grade既直排海膽 呈鮮金黃色 質感實在 帶甜味 非常好食🌟大羅拖 油脂豐富 入口即溶🌟帆立貝 上面落左啲柚子皮 原來落少少已經有陣陣柚子香味 食落好清新🌟賴尿蝦 系香港都比較少食 今次面頭鋪埋蟹膏 口感同味道都好豐富另外套餐仲包括自選串燒🍢每位四款 3串肉1串素 我地揀左1️⃣鹽燒雞翼*2 2️⃣拖羅根*2 3️⃣鹽燒雞腿肉 4️⃣鹽燒雞尾 5️⃣一口蕃薯 6️⃣青椒仔⭐️雞翼 實在太鍾意食雞翼🤣 燒雞翼冇得輸 外皮燒得好香脆 入面juicy 正⭐️拖羅根好新奇 之前未食過 燒過後好香魚油味 食落好似一塊非常肥美既三文魚楠加上餐廳環境舒服 係傳統日式木系omakase setting 師傅會係喺客人面前製作壽司 再將壽司呈上枱 又會向客

⛩️晚市自選串燒omakase定食 (一人前) $480

首先套餐有8件壽司🍣

食材全部都好新鮮
而我哋最鍾意就係以下呢四款😋
🌟大羅拖 油脂豐富 入口即溶

另外套餐仲包括自選串燒🍢
每位四款 3串肉1串素 我地揀左

加上餐廳環境舒服 係傳統日式木系omakase setting 師傅會係喺客人面前製作壽司 再將壽司呈上枱 又會向客人介紹食材同埋配搭 用餐體驗非常良好🥢

💭
食完覺得性價比超高呀 環境舒適 壽司食材新鮮 包括貴價食材海膽大拖羅等等 而串燒又系即叫即燒熱辣辣 最後上嘅魚湯亦非常鮮味好飲 值得一戰💛🙆🏻‍♀🧡️🙆🏻‍♂️💚