2022-09-30 4111 浏览
老牌上海飯店,幫襯咗十幾年,想食上海菜,炸臭豆腐,賽螃蟹,片皮鴨,酒釀丸子,高力豆沙…………,一定嚟呢度,非常正宗,每次都係差唔多都係點同一樣嘅餸菜,每次水凖依舊,是日幫我家老闆即係我米飯班主補祝生日飯,大家依舊不變,笑話粗口連篇,笑聲滿載,食得開心😎🦆▪️北京鴨片皮 $ 440🥚▪️流心皮蛋酸薑 $ 99🫔▪️炸臭豆腐 $ 120🐮▪️蔥爆牛肉 $ 140🥟▪️小籠包 $ 90🦐▪️金䔉香茅蝦球 $ 324🦀▪️賽螃蟹 $ 104🥟▪️鍋貼 $ 90🍜▪️鴨絲炒麵二食 $ 75🍯▪️酒釀丸子 $ 96🫘▪️高力豆沙 $ 108🎂▪️壽桃 $ 108

🦆▪️北京鴨片皮 $ 440
🎂▪️壽桃 $ 108

• 片皮鴨
  • 炸臭豆腐
2022-08-24 3800 浏览
滬江飯店雖然位於地窖,但仍然人氣不減,上次去係父親節前夕,全場滿座,我地要到第二輪時段先有位,好彩嘅係第二輪唔會限時限刻,而且質素都不錯,食完重有優惠券,所以又去左第二次😋今晚叫左鎮江肴肉、一碗酸辣湯、小籠包半條松子魚同埋炸銀絲卷。鎮江肴肉晶瑩剔透,切成小小條,好精緻,而且份量好多,肉質層層分明,沾上鎮江醋酸酸的好開胃;小籠包皮薄餡靚,夾起來唔會一夾即破,湯包嘅湯夠鮮味,不會咸,肉餡大小適中,連食2粒都不會膩;酸辣湯好特別,佢嘅色水不是深色,反而比出面嘅淺色,但辣度勁高,好辣呀🤣木耳筍絲豆腐都切成頭髮絲咁幼細,好考功夫;松子魚一流,炸到骨皮都脆晒,可以全部食晒落肚,甜酸汁出色,好明顯係自家調校,味道溫和而夠酸夠甜,好正;最後叫多個炸銀絲卷,好香饅頭麵粉味,真係一層層一絲絲嘅銀絲卷,外皮炸得好香脆,唯一係油左啲。

酸辣湯
酸甜松子魚
炸銀絲卷
2022-08-18
酸辣湯
酸甜松子魚
炸銀絲卷
2022-07-26 2887 浏览
呢間我自己都幫襯咗幾次,因為我覺得係佢啲質素都幾高,雖然會貴少少,但係我覺得性價比都OK,午市會比較抵食。今次就好普通咁樣叫做擔擔麵食,都係幾十蚊一碗唔貴,但係份量就十足。呢一碗因為加咗醋所以會比較酸冇咁漏,平時食嗰啲就比較漏。佢湯底好杰,麵質相當煙韌有彈性,食完覺得好飽肚好滿足。其他評價:佢係一間好傳統既上海菜餐廳,香港真係愈嚟愈少,伙伴好熱情好親切,佢仲有下午茶食,下午茶就更加抵食,仲可以試到唔同嘢。

其他評價:
2022-05-31 2544 浏览
1. 餐具勁污糟後悔冇影低相,一嚟到啲碗勁多污跡,雖然有熱水洗,但係好似真係原本冇洗過咁,幫我哋洗碗仔嘅時候,感覺滑潺潺,好似求其用洗潔精拖過一次水,未洗好2. 上菜速度極慢其實只係叫咗幾樣簡單野相信除咗豬蹄之外,其他應該唔會特別耐雖然出單係1930,但係我大概1925已經叫好晒結果差唔多去到2010,都淨係上咗兩個冷盤我差啲以為今晚我淨係叫咗花生重點一提,其實今日係冇等過位中間其實我問咗三次,侍應都好似專登唔睬我漏咗單,或者真係好忙,或者有特別狀況做唔晒,我反而覺得講一聲會好少少,但係你好似專登當睇我唔到,作為客人其實真係都幾唔舒服唔知係咪因為張單打咗我係一個人?所以廚房住得特別慢呢?
1. 餐具勁污糟

2. 上菜速度極慢

其實只係叫咗幾樣簡單野
相信除咗豬蹄之外,其他應該唔會特別耐
雖然出單係1930,但係我大概1925已經叫好晒
結果差唔多去到2010,都淨係上咗兩個冷盤
我差啲以為今晚我淨係叫咗花生

重點一提,其實今日係冇等過位

中間其實我問咗三次,侍應都好似專登唔睬我

唔知係咪因為張單打咗我係一個人?所以廚房住得特別慢呢?

2022-05-31
2022-05-08 2877 浏览
之前就想食但行過無曬位,今次趁着朋友生日特登訂位終於食到!第一個就叫咗冷盤,佢仲配咗個醋俾你食,牛肉比例好均勻,唔會到冰晒先攞出嚟俾你。松子魚味道傳統,但如果再多啲松子做更加滿足🤭唔會太酸我地三個人都食得晒一條!我哋猶豫咗好耐嗌乜嘢款式嘅鍋巴,最後揀咗最傳統嘅款。入邊有竹笙冬菇帶子肉片好豐富,鍋巴可以沾啲汁嚟食或者放晒落個湯度,林左食都唔會太鹹,但係會建議多啲人先叫,因為份量好足夠。當然唔少得肉絲炒年糕,配菜份量好夠食到入邊有小棠菜同白菜,好鍾意佢好特別用小棠菜加落年糕,年糕同出邊食嗰啲都有少少唔同。今次係我第一次食山藥,佢好養生的一道菜,生日有啲爽有啲粉睇吓你個人口味鍾意食邊款。佢既蔥油餅幾特別唔係一塊,食落唔會太油,葱既分量都好夠,唔會食食下無,一個切開好多分,夠大人分享煎到金黃色個樣好吸引,芋泥唔係好甜,叫俾老人家都啱,食落唔會太油係乾身款。其實最想食係佢嘅豆腐餃子,但係去到佢話賣晒😢,有啲需要預訂嘅食物都係佢既岀名,有機會同屋企人一定想再去試食!
之前就想食但行過無曬位,今次趁着朋友生日特登訂位終於食到!
鎮江肴肉

松子大桂魚(半條)

什錦鍋巴

芋泥鍋餅
  • 松子魚
  • 豆腐餃子
2022-02-25 2671 浏览
逢星期一至日下午兩時開始有超抵下午茶供應$68起, 免收加一茶芥服務費. 食物質素中上, 極力推介👍👍 自行可在A/B類食物各選一項, 建議另加$5/碗紅豆沙作尾聲😬杞子上湯棠菜苗, 新鮮蔬菜, 分量毫不吝嗇金湯酸菜魚跟白飯一碗, 份量也不少. 不過本人覺得金湯味道稍為淡一些, 只有少少麻味, 沒有酸菜味. 回鍋肉炒年糕, 有幾片大大塊的豚肉, 年糕&紹菜也很入味招牌小籠包兩隻, 招牌點心, 美味😋👍紅豆沙, 內有大量紅豆蓮子, 味道不是太甜, 食完也很實在&飽肚😅

杞子上湯棠菜苗, 新鮮蔬菜, 分量毫不吝嗇

回鍋肉炒年糕, 有幾片大大塊的豚肉, 年糕&紹菜也很入味

招牌小籠包兩隻, 招牌點心, 美味😋👍

2022-02-20
2022-02-09 1621 浏览
Very decent pricing Shanghainese cuisine lunch set in Wu Kong Shanghai Restaurant, Tsim Sha Tsui. From the deco, I believe this restaurant has been around for quite some years. For $148 per set, includes an appetiser, soup, main course, a rice/noodle dish and dessert.1 & 2) Tofu dumpling 豆腐餃子. Very interesting vegetarian dish. One of the star dishes from this restaurant. Tofu being stuffed with vegetables, I enjoyed it very much, innovative 👍🏻 . This wasn’t part of set lunch, we ordered from a l

1 & 2) Tofu dumpling 豆腐餃子. Very interesting vegetarian dish. One of the star dishes from this restaurant. Tofu being stuffed with vegetables, I enjoyed it very much, innovative 👍🏻 . This wasn’t part of set lunch, we ordered from a la cart menu.
3) Duck slices braised in salt water 鹽水鴨片. An average appetiser dish, 2.5/5
4) Steamed prawns in black truffle 黑松露芙蓉蒸蝦球.
5) Steamed pork dumpling 南翔小籠包 . Very tasty and juicy 👍🏻
6) Braised lamb with mushroom 冬菇炆羊腩 .
Tofu  dumpling
Steamed pork dumpling 南翔小籠包
Tofu  dumpling
Steamed pork dumpling 南翔小籠包
2021-11-03 3640 浏览
尖沙咀大閘蟹今年第一次吃大閘蟹。第一次來這裏吃大閘蟹,質量不錯,很滿意。大閘蟹套餐包括:大閘蟹一隻蟹粉魚翅蟹粉小籠包蟹粉籠仔粢飯清炒豆苗薑茶湯圓.大閘蟹:大概五兩。蟹多肉,連蟹腿也有厚厚的肉;蟹膏香味濃郁,非常滿足。蟹粉魚翅:有好多蟹粉,用料十足小籠包:餡料豬肉新鮮,放滿蟹粉,非常鮮甜蟹粉籠仔粢飯:很特別。蟹粉香濃,粢飯沒有放其他配料,只跟蟹粉一起吃也味道十足。除了大閘蟹套餐以外,這裏也有其他蟹粉餸菜,選擇很多。紹興酒另外點。有五年的,十年的和更高年份的。十年的紹興酒味道挺濃烈。.
尖沙咀大閘蟹

今年第一次吃大閘蟹。
第一次來這裏吃大閘蟹,質量不錯,很滿意。

1907 浏览

大閘蟹套餐包括:

大閘蟹一隻
蟹粉魚翅
蟹粉小籠包
蟹粉籠仔粢飯
清炒豆苗
薑茶湯圓

蟹粉魚翅:有好多蟹粉,用料十足

小籠包:餡料豬肉新鮮,放滿蟹粉,非常鮮甜

除了大閘蟹套餐以外,這裏也有其他蟹粉餸菜,選擇很多。

紹興酒另外點。有五年的,十年的和更高年份的。

十年的紹興酒味道挺濃烈。

2021-10-28 2616 浏览
大閘蟹🦀套餐每位係$608加一,比往年貴DD💸但都可以接受ge~👉🏻 蟹粉魚翅🍲一上菜就聞到濃郁嘅蟹味🦀,翅同蟹肉嘅份量都算多😍👉🏻 清水大閘蟹🦀蟹都大約有4-5兩重,蟹膏超多蟹肉鮮甜🤤蒸之前侍應都會先拎蟹過來俾客人過目係咪新鮮,但蒸完後侍應不動任何聲色就隨手就放係枱上🤦🏻‍♀️,服務態度有待改善😔之前係銅鑼灣分店蒸完後侍應會幫手拆蟹🦀,仲會分享有關大閘蟹嘅知道,令我哋食得方便之餘又識多D野📕📕📕👉🏻 蟹粉籠仔粢飯🦀最值得推薦的菜式,也係我的最愛😍蟹粉粢飯🦀嘅份量唔算多,但粢飯好易飽肚,再加上蟹肉和蟹黃🦀嘅配搭一流,蟹嘅鮮甜滲入係飯🍚之中,好香👍不過男士👦🏻來講可能就未必夠飽,建議可叫多一個粢飯🤣🤣🤣👉🏻 清炒豆苗🥬豆苗🥬好嫩、好爽口😜👉🏻 蟹粉小籠湯包蟹粉小籠包就感覺足料,比一般小籠包大d😊👉 薑茶湯圓🥣味道正常,整體來講呢個大閘蟹套餐🦀都好滿意,最後仲有薑茶,因蟹性寒,飲薑茶🍵可以祛寒😉

👉🏻 蟹粉魚翅🍲
一上菜就聞到濃郁嘅蟹味🦀,翅同蟹肉嘅份量都算多😍

👉🏻 清水大閘蟹🦀

👉🏻 蟹粉籠仔粢飯🦀

👉🏻 清炒豆苗🥬
豆苗🥬好嫩、好爽口😜

👉🏻 蟹粉小籠湯包
蟹粉小籠包就感覺足料,比一般小籠包大d😊

👉 薑茶湯圓🥣
2021-10-20 2297 浏览
🦀🦀🦀🦀🦀🦀又到一年一度食蟹餐嘅日子😋好彩一早打電話卜定位,如果唔係都唔知要等幾耐先有位。同朋友一齊叫左一人一份金裝大閘蟹套餐🤤🤤另外仲叫一味煲仔小菜🍲金裝大閘蟹套餐✨我上年都食過一次,今年感覺上好食左👍蟹粉魚翅有蟹肉同蟹粉加落湯底到,但味道有啲淡,加啲醋或者胡椒粉味道會出啲蟹粉小籠湯包由外面都可以見到加入左蟹粉,食落有蟹味,不過多啲湯汁會仲正清水大閘蟹🦀套餐主角蟹公🦀一隻手掌✋咁大,未剝開蟹殼就已經有蟹油流左出嚟。餐廳有提供另外餐具同手套嚟食蟹🍽一打開蟹蓋就見到金黃色嘅蟹膏,清除左唔食得嘅部分同埋起晒啲蟹肉放係蟹蓋到,之後將蟹膏同蟹肉撈勻,加少少甜醋調味,再用匙羹𢳂嚟食,好正呀👍😋甘香鮮甜另外,仲有一杯薑茶提供,甜甜的冇薑嘅辣味但薑嘅香味,俾我地驅一驅蟹嘅寒涼👍蟹粉籠仔栥飯配上湯豆苗🦀🍚🥬細細籠栥飯上面淋上一層蟹粉非常惹味,如果大籠啲就好啦🙈🤤豆苗淥得岩岩好,食落爽脆清甜😋薑茶湯圓濃濃嘅薑茶帶少少甜味,飲落會有辣喉嚨嘅感覺但唔會保持好耐,飲完喉嚨好似仲舒服左🤣仲有兩粒芝麻湯圓解辣👍板栗花膠煲熱辣辣🔥花膠有少少彈牙,唔會太薄,栗子🌰有甜味煮到淋身。但醬汁味道就有啲濃,淡返少少或者配白飯
🦀🦀🦀🦀🦀🦀
又到一年一度食蟹餐嘅日子😋
好彩一早打電話卜定位,如果唔係都唔知要等幾耐先有位。

金裝大閘蟹套餐✨我上年都食過一次,今年感覺上好食左👍
蟹粉魚翅

蟹粉小籠湯包
由外面都可以見到加入左蟹粉,食落有蟹味,不過多啲湯汁會仲正

清水大閘蟹🦀

蟹粉籠仔栥飯配上湯豆苗🦀🍚🥬
細細籠栥飯上面淋上一層蟹粉非常惹味,如果大籠啲就好啦🙈🤤
豆苗淥得岩岩好,食落爽脆清甜😋

薑茶湯圓

板栗花膠煲
熱辣辣🔥花膠有少少彈牙,唔會太薄,栗子🌰有甜味煮到淋身。
但醬汁味道就有啲濃,淡返少少或者配白飯會好啲

總括嚟講,食物質素唔錯而且好味道,食得好滿足。😆
但係送餐上安排有啲亂搞到栥飯遲遲未上,追問之下原來送錯左俾隔離枱,可能係人手不足搞到咁掛🤷🏻‍♂️
2021-10-19
食物不算差,但穿黑衫長髮的侍應服務超差,雖明白我們沒有叫蟹,沒有叫山珍海味,但都不用十叫九不應,要求拎牙簽,叫了3次,黑面,態度極差,叫我等等,但,都是沒有理會,亦沒有拎比我們。隔離枱叫了貴嘢,又叫蟹,立刻很恭敬,差點要跪地離開。其實咁嘅態度,真係不會再幫襯。食物點好,有咁嘅員工,真係不會想去。
2021-10-19
上次8月食完一餐好味超值的滬江下午茶套餐, 忍不住向大姪女介紹,佢都好有興趣嘗試, 但之後一直找不到時間.昨日(10月9日)颱風獅子山影響香港, 今日落咗8號波, 咁啱大姪女上午要到尖東工作, 那就相約到滬江大吃一餐.準時2點正到達, 今次亦被安排了卡座, 星期日不單很多人來食下午茶, 食午餐的客人亦不少.不過可惜的是這個下午茶套餐加價了, 由58元加到68元, 雖然冇咁超值, 但呢個價錢仍然抵食.第一輪先每人叫一個餐, 再一齊分食.排骨担担拉麵配七味炸豆腐, 不過第一碗的麵擺盤比較馬虎好開心見到餐單上有雪菜肉絲炒年糕, 係就細碟咗啲(較正常碟頭細1/4), 但正常叫一碟炒年糕要120元, 所以呢一碟十分抵食第三個餐叫咗嫩雞煨麵, 第一啖就食到幾香的雞湯味第二及第三個餐配上4隻小籠包.第2次再叫多2個餐海鮮炒飯配杞子上湯棠菜苗, 炒飯唔油但好乾, 雪蝦+急凍帶子, 唔係太好味, 更令我懷念上次食的回鍋肉(跟白飯).第五個餐都係叫排骨担担拉麵配2隻小籠包, 今次碗麵排得靚靚, 豬排仍然炸得好食3個人食咗5個餐, 埋單340元, 不過主力係我同家姐, 大姪女在第二輪只係食了一小碗炒飯.
佢都好有興趣嘗試, 但之後一直找不到時間.

昨日(10月9日)颱風獅子山影響香港, 今日落咗8號波,
咁啱大姪女上午要到尖東工作, 那就相約到滬江大吃一餐.

第一輪先每人叫一個餐, 再一齊分食.

排骨担担拉麵配七味炸豆腐, 不過第一碗的麵擺盤比較馬虎

第三個餐叫咗嫩雞煨麵, 第一啖就食到幾香的雞湯味
第二及第三個餐配上4隻小籠包.
第2次再叫多2個餐
题外话/补充资料: 今日食嘢途中有一隻小烏蠅時不時飛過, 衛生情況麻麻.
2021-10-10
2021-10-09 1634 浏览
尖沙咀老牌上海飯店 @滬江飯店是日家人五人聚餐,叫左好多野食,好開心好滿足👵🏻🧕👮🏻‍♀️👩🏻👧🏻水凖依舊全部野都好好味💜🔥北京填鴨二食-皮烤得超級香脆超級香脆,師傅手勢好好,皮肉恰到好處,包鴨既麵皮我好鍾意,夠熱又軟糯-鴨鬆炒飯,多料又炒得乾身🔥臭豆腐-外脆內軟加埋甜醬辣醬👍🏻🔥清炒河蝦仁-味道剛好又就爽脆🔥蔥爆牛肉-京蔥好香牛肉好軟淋🔥水煮魚-魚肉超級滑加上好足配料🔥前菜皮蛋酸薑-好糖心🔥烤夫就正正常常🔥甜品三味,高力豆沙,芋泥鍋餅,酒釀丸子,保持老上海的風味,正
尖沙咀老牌上海飯店 @滬江飯店
是日家人五人聚餐,叫左好多野食,好開心好滿足
👵🏻🧕👮🏻‍♀️👩🏻👧🏻
水凖依舊全部野都好好味💜
🔥北京填鴨二食
-鴨鬆炒飯,多料又炒得乾身

🔥臭豆腐-外脆內軟加埋甜醬辣醬👍🏻
🔥清炒河蝦仁-味道剛好又就爽脆
🔥蔥爆牛肉-京蔥好香牛肉好軟淋
🔥水煮魚-魚肉超級滑加上好足配料
🔥前菜皮蛋酸薑-好糖心
🔥烤夫就正正常常

2021-09-26 1587 浏览
朋友一早book定位,入到去都幾full,如果冇book位應該食唔到小籠飽湯汁略嫌唔夠多,皮比較厚實,如果薄啲會比較好食🤏🏻松子大桂魚炸得好香脆,魚新鮮,冇咩骨,配埋甜酸醬,正👍🏻唔怪得見好多枱都有叫火腿夾第一次食🤣用軟熟嘅蒸包夾住金華火腿同響鈴一齊食,金華火腿我覺得唔夠入味,響鈴就夠脆卜卜嘅,不過我覺得味道一般,但係朋友覺得好好食🤣油炆茭白煮得唔夠入味,口感似食緊菇舟山紅蜇頭味道都係一般般素鵝(冷盆)呢個唔記得影🤣🤣入面有好多切咗絲嘅菇菇,豆腐皮薄,煎得夠脆,口感都可以整體覺得一般般😅

小籠飽
湯汁略嫌唔夠多,皮比較厚實,如果薄啲會比較好食🤏🏻

火腿夾

火腿夾
第一次食🤣

油炆茭白
煮得唔夠入味,口感似食緊菇

舟山紅蜇頭
味道都係一般般

素鵝(冷盆)
呢個唔記得影🤣🤣
入面有好多切咗絲嘅菇菇,豆腐皮薄,煎得夠脆,口感都可以

整體覺得一般般😅
2021-09-24 1789 浏览
每逢節日都有點傷腦筋在哪裡聚餐好,同時亦好期待跟家人一起吃頓好的。穩陣起見,通常都不會在這時候試新餐廳,所以今年中秋選了滬江飯店,印象有傳統的滬菜,也有些別家上海菜館沒有的菜式。✿可能肚餓的關係,餐前的海苔花生和菜甫都很快被掃清,非常惹味✿上海烤麩 $86 有些地方烤麩是頭盤冷吃,這裡是暖吃,厚厚的頗入味,比較紥實,跟手撕的不同質感✿響鈴火腿夾(五件) $240 Standard應該是四件,我們五個人,有幾道菜都多加一件。這是我們今晚最喜歡的一道菜,炸得脆卜卜的響鈴加上用蜜糖煮過的鹹香火腿,夾在包內很美味!✿豆腐餃子 $100另一道有驚喜的菜式,用豆腐作餃子皮包著滿滿的蔬菜餡料(我們估是薺菜),清新可口,底層還有一層生菜,吃得好滿足✿炸臭豆腐 (五件)$90臭豆腐很神奇又矛盾,越臭越香。這道豆腐外酥內軟,又脆又香,沒有油膩感✿葱油餅 $54多葱,厚,香脆✿醬燒新鮮淮山 $100淮山爽脆惹味,這食材原本味道偏淡,原來醬燒之後會變得很滋味✿今晚可能節日所以枱擺得比較密,我們位置近門口通道常常被片皮鴨的車撞到。但值得一讚上菜快,環境衛生。

可能肚餓的關係,餐前的海苔花生和菜甫都很快被掃清,非常惹味

上海烤麩 $86

響鈴火腿夾(五件) $240
響鈴火腿夾  (5件)

豆腐餃子 $100
豆腐餃子

炸臭豆腐 (五件)$90

葱油餅 $54

多葱,厚,香脆

醬燒新鮮淮山 $100

淮山爽脆惹味,這食材原本味道偏淡,原來醬燒之後會變得很滋味

響鈴火腿夾  (5件)
豆腐餃子