2024-02-17 35 浏览
今日嚟到荃灣行街 見到#滷友記 🤩上次喺銅鑼灣食過肉燥飯好足料 炸雞髀係即叫即炸🍗 即刻再試下先😙上次食左溏心蛋肉燥飯 🍚今次就試下佢地既麵🥳我哋叫咗腩肉上海麵 鹽酥雞扒米線🍜同埋生炸雞髀米粉一次過試曬唔同既麵類😛 鹽酥雞扒睇落好似好juicy咁呀🤩腩肉大大舊 比起平時食開既腩肉油膩感低好多冇咁肥得黎肉質都好軟腍咖 毫無油膩感😋 好易入口 生炸雞髀米粉🍗最出色其中之一係炸雞髀🤩🤩真係不能錯過啦😳 熱騰騰金黃色既外皮 雖然係要等一陣 但即叫即炸係好值得等🥳肉質香滑鮮嫩 唔鞋口😋📍荃灣[滷友記](總店) 地址: 荃灣西樓角街170-184號華都中心1樓44號舖
今日嚟到荃灣行街 見到#滷友記 🤩

上次食左溏心蛋肉燥飯 🍚今次就試下佢地既麵🥳
我哋叫咗腩肉上海麵 鹽酥雞扒米線🍜同埋生炸雞髀米粉
一次過試曬唔同既麵類😛 鹽酥雞扒睇落好似好juicy咁呀🤩

腩肉大大舊 比起平時食開既腩肉油膩感低好多
冇咁肥得黎肉質都好軟腍咖 毫無油膩感😋 好易入口

炸雞髀米粉🍗

📍荃灣[滷友記](總店)
地址: 荃灣西樓角街170-184號華都中心1樓44號舖
2024-02-08 58 浏览
荃灣千色對面商場有條餐廳小巷,今日搵到呢間台灣麵✨自選3餸麵 $52-牛筋入味夠腍 唔需要用力咬-金錢肚 爽口彈牙 有滷水幽香嘅味道-滷水鳳爪 同樣屬於爽口-麵底屬於煙煙韌韌嘅咬口 微粗 份量多-湯底為可選滷水湯底 深色嘅滷水汁底 當中滷水汁有種糖醋酸✨炸墨魚丸3粒 +$10-油炸墨演加咗少許椒鹽吊味 微微嘅彈性 輕甜味✨滷水豆腐 $30-豆腐加上芝麻及蔥花 然後淋上滷水汁底 唔錯嘅小食🌟名屋-黑豆漿-罐裝黑豆漿 餐茶唔使又係COT咁悶
荃灣千色對面商場有條餐廳小巷,今日搵到呢間台灣麵

✨自選3餸麵 $52

-豆腐加上芝麻及蔥花 然後淋上滷水汁底 唔錯嘅小食

🌟名屋-黑豆漿
-罐裝黑豆漿 餐茶唔使又係COT咁悶
2024-02-07 156 浏览
快過年,開始無數飯聚🤣。今日去荃灣探老友,她話附近有間小店,滷水好得👍🏻,開左快七年,話一齊去食。聽到立即心心眼😍😍,就去試下。滷友牛三寶麵加台灣腸 $68牛三寶包括了金錢𦟌、牛筋、金錢肚配粗麵。先講牛𦟌,超級厚切,大件到好似牛扒咁😍但同時又非常淋身,可見大廚功力十足。一啖一口肉,食肉獸定能滿足😂。牛筋粗長挺直,QQ彈彈,輕輕一夾,彈跳起來,食完絕對有滿滿骨膠原的感覺,女仕們最愛🥰🥰。金錢肚店家清洗得非常乾淨,斜切厚薄適中,顏色亮澤,且滷得非常入味,非常爽口😋。餐單選擇多元化,心多多的我,忍唔住加台灣腸,份量不少,性價比也挺高。牛筋腩撈手造爽脆米粉 $64第一次見手造米粉,都幾特別,與一般茶記米粉不同。米粉挺身,有咬感,的確非常爽口。最難得是店家的古法滷水汁,濃稠適中,有淡淡的藥材味,味道頗獨特。滷水的味道配上爽脆的米粉,真的是天作之合,鹹淡適中。炸墨魚丸 (3粒) 跟餐加$10有驚喜,大大粒,表面灑上小小椒鹽,爽口彈牙,非常惹味👍🏻真的價廉物美。最開心就是店家有很多特色台灣飲品,跟餐就可以免費選擇😍😍,我選擇了有氣四季桔柑汁,酸酸甜甜,非常好味😋。看到店舖一角有自家秘制麻辣油及蒜蓉醬

滷友牛三寶麵加台灣腸 $68
牛三寶包括了金錢𦟌、牛筋、金錢肚配粗麵。
滷友牛三寶麵加台灣腸

牛筋腩撈手造爽脆米粉 $64
牛筋腩撈手造爽脆米粉

炸墨魚丸 (3粒) 跟餐加$10
炸墨魚丸

看到店舖一角有自家秘制麻辣油及蒜蓉醬供客人購買,可見店家對自家品牌非常有信心。難怪長開長有,屹立多年,值得支持👍🏻👍🏻👍🏻。
自家秘制麻辣油及蒜蓉醬
滷友牛三寶麵加台灣腸
牛筋腩撈手造爽脆米粉
炸墨魚丸
自家秘制麻辣油及蒜蓉醬
2024-02-05 31 浏览
是日去開附近食個快飯,難得見到荃灣有滷味食,仲要平平地就去馬。叫咗個四拼麵,揀咗滷水豆腐、金錢肚、手打墨丸同牛筋。 湯底係胡椒湯底,係湯底油咗少少囉,但味道都濃同埋好夠胡椒味,麵底揀咗爽脆米粉,爽爽地索哂湯好正。 配料就牛筋最出色,超淋! 墨丸正常發揮、豆腐都幾大件、金錢肚都唔差幾易咬同入味。呢個餐仲有台式嘅罐裝/包裝飲品,有無糖茶、香蕉牛奶、木瓜牛奶等等都算多選擇。 最後慳quota,就揀咗無糖茶,茶味都出,唔錯。

2024-01-05
2024-01-31 47 浏览
至從上一次到訪滷友記,吃過他們的粉麵、小食後,一直都好掛住,想吃多次。今日星期五收工後專登去,想不到仍有不少驚喜。今次小編和朋友點了招牌鹵水金錢展麵和自選四拼麵。招牌鹵水金錢展麵平時吃慣的金錢展都是結實、佈滿牛筋的,但這裏的鹵水金錢展一放進口,牛肉近乎溶在口中,肉質極至軟腍,炆到剛剛好;同時牛味濃郁,同時每一啖都吃得到鹵水的香氣。一碗有四大條金錢展,份量十足,cp值滿分。搭配的酸辣湯和土炮米線,酸辣湯入口溫和,米線爽口,意想不到和金錢展那麼夾,大推。自選四拼麵配酸辣湯和手造爽脆米粉今次就選了金錢肚、雞翼、陳皮魚蛋和窩筍,同樣出色,金錢肚和雞翼鹵得入味,前者爽口有彈性、後者肉質滑溜,再次encore叫的陳皮魚蛋和窩筍更是出色,必點!小食: 炸墨魚丸和鹵水唐心蛋正常水準,價錢平,抵食。現在只要惠顧正價粉麵,還可以有免費飲品,飲品仲要是香港少見的台式飲品。茶一刻-無糖綠茶好飲,綠茶助解膩,無糖不苦澀。名屋-芒果牛乳特別的果汁牛奶,芒果味算重,稍甜。#銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #荃灣美食 #荃灣必食 #荃灣 #炸豆腐 #吃货 #香港吃货 #滷水 #必试 #香港必食 #香港美食 #香港网红打卡 #

今次小編和朋友點了招牌鹵水金錢展麵和自選四拼麵。

自選四拼麵配酸辣湯和手造爽脆米粉

小食: 炸墨魚丸和鹵水唐心蛋
正常水準,價錢平,抵食。

茶一刻-無糖綠茶
好飲,綠茶助解膩,無糖不苦澀。

名屋-芒果牛乳
特別的果汁牛奶,芒果味算重,稍甜。

#銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #荃灣美食 #荃灣必食 #荃灣 #炸豆腐 #吃货 #香港吃货 #滷水 #必试 #香港必食 #香港美食 #香港网红打卡 #香港美食探店 #滷友記 #eat #foodie#hongkongfoodie#moodzfoodie #moodzfoodz
2024-01-26
2024-01-28 467 浏览
滷友記就梗係食滷水食物啦, 同一般潮式滷水有啲唔同,滷友記會將滷水汁融入湯底,令大家品嚐到香濃嘅滷水湯粉麵💞💞🔥🔥😁😁😁滷友牛三寶台灣牛肉湯麵🐂 $60一碗有齊金錢展,金錢肚同牛根三個部位, 牛筋尤為出色,香濃軟糯,滿滿嘅骨膠源,而且相當入味。滷水湯底香濃微甜, 同潮式滷水係有唔同, 少咗一份霸烈嘅感覺,多咗一份柔和,係可以飲嘅湯底🥰🥰😍😍💞招牌大滷手造爽脆米粉🐷 $56 加配滷水豬大腸 $8配料有五花肉,陳皮魚蛋,豆腐及蘿蔔, 各款食材滷得入味, 滷水食物中,我特別喜歡食豆腐,滷過後嘅豆腐除咗有天然豆香外, 多咗一份香甜,滑溜嘅豆腐更為可口。湯底選咗胡椒湯, 冬天飲埋個湯,成個人暖晒⭐⭐😋😋😛😛炸墨魚丸 白烚時蔬🥬 每款加$10炸墨魚丸外皮炸得金黃香脆, 曬上味椒鹽後更顯得惹味,encore 之選!😚😚😁😁🥰名屋香蕉牛奶 熱檸水☕正價叫麵食的話, 會送飲品,有好幾款台灣嘅名屋飲品選擇呢,相當抵食😛🥳🥳🤩🤩滷友記地址:荃灣西樓角街170-184號華都中心1樓44號舖電話:3520 3331#tsuenwan#tsuenwanfood#滷友記#荃灣#荃灣美食#滷水#台式滷水#台灣菜#台式

滷友牛三寶台灣牛肉湯麵🐂 $60

招牌大滷手造爽脆米粉🐷 $56 加配滷水豬大腸 $8

炸墨魚丸 白烚時蔬🥬 每款加$10

名屋香蕉牛奶 熱檸水☕

滷友記
地址:荃灣西樓角街170-184號華都中心1樓44號舖
電話:3520 3331

#tsuenwan#tsuenwanfood#滷友記#荃灣#荃灣美食#滷水#台式滷水#台灣菜#台式美食#滷水麵#滷水豬大腸#金錢展#金錢肚#牛筋#五花肉#陳皮魚蛋#滷水豆腐#白蘿蔔#炸墨魚丸#抵食#cp值高#名屋飲品#香蕉牛奶#炸雞
  • 招牌大滷麵
  • 椒鹽炸墨丸
2024-01-26 36 浏览
行過幾香, 咁啱又夠鐘食飯, 一於入去試下!!『招牌大滷飯』HK$56第一次幫襯, 諗住叫個招牌冇死, 又多唔同嘢食😂滷水厚五花肉、陳皮魚蛋、豆腐、蘿蔔...全部都係有滷水煮過👍🏻另外有個大大碗肉燥汁跟埋🥸好好撈飯😆『三拼麵』HK$52叫左牛筋、豆腐、豬大腸米粉🥢餸應該一樣用滷水汁煮過, 入味, 湯底揀咗滷水湯😋加左HK$10 白烚時菜, 都係有個滷水湯浸住; 一個滷水雞翼HK$35, 雞翼滷水浸得剛剛好, 唔會煮到太老!成餐主角一定係個滷水啦, 淡淡花椒八角味, 唔會死鹹! 係可以回頭嘅街坊鋪黎🫶🏻°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°滷友記@loyaukee.hk📍 荃灣西樓角街170-184號華都中心1樓44號舖 #MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #hkbaby #influencer #hkmom #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers #滷友記

行過幾香, 咁啱又夠鐘食飯, 一於入去試下!!

『招牌大滷飯』HK$56

『三拼麵』HK$52

滷友記@loyaukee.hk
📍 荃灣西樓角街170-184號華都中心1樓44號舖

#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #hkbaby #influencer #hkmom #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers #滷友記 #車仔麵
2024-01-24 35 浏览
呢間麵真係好特別,好少呢類嘅麵館店舖裝修有種台式懷舊味道主打滷水牛腩、牛筋、牛肚、雞翼滷得香濃入味係幾正!😋但係牛肚就唔係次次都夠淋,有參次!🥲今次我點了魚蛋、滷水雞翼魚蛋彈牙,似陳皮魚蛋,冇咩特別,滷水雞翼好淋夠入味👌🏻我平時鍾意叫麻辣湯底,底味都係滷水味,只是多了1分麻辣,麻得好過癮🥵,勁度十足,唔係好辣,好惹味。面底可選米粉、幼麵同台灣麵,我喜歡點台灣麵,彈牙有嚼頭,配以木耳絲芽菜和京蔥絲,口感、清新配搭得恰到好處,配料使湯麵更有層次。以前會有自家製蘋果雪梨水和檸檬薏米水,現在沒有了,連奶茶都沒有,所以點了凍檸水,不太喜歡,只是吃辣要配凍飲而已這裏的餐具連匙羹也是即棄的,筷子和也不是一般的竹筷子和匙羹,好抌本,食物價錢卻很親民,性價比很高呢?!
呢間麵真係好特別,好少呢類嘅麵館

店舖裝修有種台式懷舊味道
主打滷水牛腩、牛筋、牛肚、雞翼
滷得香濃入味係幾正!😋
但係牛肚就唔係次次都夠淋,有參次!🥲

今次我點了魚蛋、滷水雞翼
魚蛋彈牙,似陳皮魚蛋,冇咩特別,滷水雞翼好淋夠入味👌🏻

2024-01-22 33 浏览
今日去荃灣經過滷友記。店內的裝修設計,充滿台式嘅古早風味,家具已懷舊木製為主,牆身油上水泥色的牆壁,充滿懷舊的台式情懷。今次我哋點左以下食品: 🌟 老友牛三寶米粉 $68(三寶包括金錢肚,金錢展同牛筋)三寶經過清洗後,用滷汁煮熟,滷汁由醬油、糖、香料等多種調味料熬製而成,味道鮮美。再配埋佢哋個手造爽脆米粉同自家製辣椒油,Mina爸話三寶煮得好入味,Mina就最愛食佢哋的手造米粉,食完1碗唔夠,仲要叫佢爸爸再餵佢。🌟招牌大滷麵 $66(五花肉、陳皮魚蛋、豆腐、蘿蔔)五花肉肥瘦相間,肉質鮮嫩多汁!但由於陳皮魚蛋無貨,所以服務員換左甜不辣俾我,但味道都好味,帶小小點味,口感比魚蛋腍。蘿蔔、豆腐經過長時間燉煮,吸收了滷汁的美味,每咬一口都充滿滷汁嘅香濃。
今日去荃灣經過滷友記。

今次我哋點左以下食品:
🌟 老友牛三寶米粉 $68
(三寶包括金錢肚,金錢展同牛筋)
🌟招牌大滷麵 $66
(五花肉、陳皮魚蛋、豆腐、蘿蔔)
2024-01-12
  • 招牌大滷麵
2024-01-21 43 浏览
荃灣雲集好多唔同美食餐廳,今日突然之間想搵輕食類,經過華都商場比「卥水」字眼吸引,好好彩坐到最後一枱,即刻同朋友坐低試試🤗📌自選四拼麵 牛筋、金錢肚、豆腐、蘿蔔* 鹵水湯* 手造爽脆米粉📌 自選四拼麵* 牛筋、金錢肚、蘿蔔、台灣腸* 鹵水湯* 手造爽脆米粉兩碗米粉一到嘅時候,望到個份量即刻心中驚喜,估唔到叫四餸嘅配料比想像之中多。首先喝一口湯底,滷水味入口順滑,味道恰到好處,唔會有死鹹嘅感覺。米粉爽口彈牙,每一啖都能夠掛滿湯汁。配料當中最出色係牛筋,非常之入味,煮得好稔身,同湯底非常之夾。依家正價惠顧仲有台灣飲品送,個人推薦有汽四季柑桔汁,酸酸甜甜好清新✨📌 生炸雞髀雞髀係即叫即炸,口感皮脆肉嫩,食落充滿肉汁,邪惡指數爆燈😈

📌自選四拼麵
 牛筋、金錢肚、豆腐、蘿蔔
* 鹵水湯
* 手造爽脆米粉

📌 自選四拼麵
* 牛筋、金錢肚、蘿蔔、台灣腸
* 鹵水湯
* 手造爽脆米粉

📌 生炸雞
雞髀係即叫即炸,口感皮脆肉嫩,食落充滿肉汁,邪惡指數爆燈😈
2024-01-20 25 浏览
好耐冇食車仔麵😙經過荃灣千色店附近見到一間台式麵🫶🏽於是決定就即興去試下🥰😛我食下午茶~叫左三餸麵滷水豆腐~質地柔嫩細膩 口感絲滑陳皮魚蛋~具有彈性和嚼勁蘿蔔~淡淡嘅甜味 容易咬口台灣牛肉幼麵~柔軟嘅麵條略帶彈性滷水汁~特點是能夠使食材入味,使其更加香濃、多汁且具有層次感環境~裝潢通常簡潔而樸素~風格以木質桌椅和牆面係車仔麵主題為主,營造出一種質樸而舒適的氛圍~罐裝檸檬紅茶~清新酸甜、濃郁茶香

我食下午茶~叫左三餸麵
滷水豆腐~質地柔嫩細膩 口感絲滑
陳皮魚蛋~具有彈性和嚼勁
蘿蔔~淡淡嘅甜味 容易咬口
台灣牛肉幼麵~柔軟嘅麵條略帶彈性

環境~

罐裝檸檬紅茶~清新酸甜、濃郁茶香
2024-01-20
  • 滷水豆腐
2024-01-10 76 浏览
很多朋友都說荃灣是一個美食天堂,而我才剛開始探索這個地方,走進一連串的小商場內,小店多不聲數,選擇非常多,今晚就試下位於華都中心內的《滷友記》先啦!😉我就選了吃滷友牛三寶飯, 牛味很重,其中金錢展跟我平時食開一片片既牛展不一樣,佢地一舊舊的,比較有嚼口。而牛筋同金錢肚都煮得好淋,應該老人家都食到😊,我還選了配台式肉燥汁,帶有碎肉沬及五花腩片,拌飯很好食,也可算是多了個餸😍而Alex就選了吃三拼台灣牛肉麵,手打墨魚丸非常彈牙😋,滷水雞翼夠晒入味,豬大腸除臭出色,如果有小腸就更好了,還是喜愛小腸的爽口感😂還加了份小食蒜香炸豆腐,豆腐非常滑,再配上店家自製的蒜辣醬,簡直蒜味十足👍🏻👍🏻👍🏻

🫶🏻今日約咗朋友去食飯,電話同對方講「滷友記」等,佢反問我,做咩咁後生叫佢做「老友記」,笑咗!餐廳門口大大塊牌寫住佢嘅招牌菜:招牌大滷麵,啲餸嘅份量看似好足。值得留意當中嘅文字,原來餐廳名「滷友記」真係有特別意思,老闆想為一班老友記,提供一個可以談天說地嘅地方;亦希望可以透過一碗麵喚起佢哋兒時嘅回憶,真有意義呢!古法滷水金錢𦟌麵辣蕃茄湯—土炮米線(加配滷水豆腐)我好特別,通常食台式麵一般會選米粉或台灣麵,今日想食米線,竟然喺呢度都有得揀,讚👍米線配蕃茄辣湯一諗都知係好食😋但蕃茄辣湯同外邊嘅係唔同,表面唔會有一層辣油,湯頭好清甜,只有少少辣好易入口。滷水豆腐正!滷友牛三寶麵滷水汁—台灣麵食最傳統既台灣麵,麵質較粗彈牙。值得一提,餐廳更提供手造米粉,質地幼滑及軟身,值得讚嘆廚房。滷水汁加咗藥材,我哋一食就食得出八角嘅味道👅。即刻問餐廳,佢話我哋食得出真係叻🤤金錢𦟌用咗古法滷水製法,滷水汁勁入味,肉質有少許咬口,我覺得依到既古法製作既味道好特別。牛筋滷至肉質軟身,骨膠原豐富。而金錢肚係我至愛,肉質係勁冧,我一上菜就忍唔住食晒金錢肚先,太好食了😋正價麵/飯類奉送罐裝飲品,特別位係可選「茶一刻」

古法滷水金錢𦟌麵
辣蕃茄湯—土炮米線(加配滷水豆腐)

滷友牛三寶麵
滷水汁—台灣麵

正價麵/飯類奉送罐裝飲品,特別位係可選「茶一刻」既檸檬🍋紅茶。另外亦可以用$10加配小食:健康既娃娃菜/外彈牙既炸墨魚丸/脆內軟既炸燒賣。

雖然我哋唔係老友記,如果有日經過荃灣又想食滷水麵,一於去試吓「滷友記」小店嘅招牌大滷麵啦!
2024-01-04 34 浏览
華都中心好多小店餐廳,呢間餐廳嘅滷水麵幾出名,舖位唔算大所以座位唔多,但上菜速度快,排隊都唔駛等好耐~✨滷水牛三寶麵 $60配牛展,牛筋,金錢肚呢碗配咗滷水汁,唔會好咸,好似台灣嘅紅燒牛肉麵湯底全部料都炆到入哂味又淋超足料,啲牛食到尾都仲有,女仔就建議搵多個朋友share✨招牌大滷麵 $56配五花肉、陳皮魚蛋、豆腐及蘿蔔呢碗配咗胡椒湯底,胡椒味重,但唔會太辣五花肉肥瘦相間,豆腐好滑,蘿蔔清甜無渣,好味道

✨滷水牛三寶麵 $60
配牛展,牛筋,金錢肚
呢碗配咗滷水汁,唔會好咸,好似台灣嘅紅燒牛肉麵湯底

全部料都炆到入哂味又淋
超足料,啲牛食到尾都仲有,女仔就建議搵多個朋友share

✨招牌大滷麵 $56
配五花肉、陳皮魚蛋、豆腐及蘿蔔
呢碗配咗胡椒湯底,胡椒味重,但唔會太辣
五花肉肥瘦相間,豆腐好滑,蘿蔔清甜無渣,好味道
2023-12-23 40 浏览
在荃灣荃豐商場打後有一堆不起眼既小店竟然俾我搵到新食點本身是潮州人嘅,我又好鍾意食滷水野同滷水汁整成嘅湯底更加正,咁就一定要嚟試吓滷水雞翼、上湯蘿蔔滷水湯好香濃,吾會得個死鹹,滷水雞翼幾入味配上台灣牛肉麵,口感煙靱有咬口滷水金錢肚、豬大腸朋友選左胡椒湯,呢個凍冰冰嘅天氣就啱晒,食完個胃都暖埋,但我個人認為如果再辣啲就會更好金錢肚有咬口而且比較彈牙生炸雞髀即叫即炸,雖然唔係太大隻,但係炸完一啲都吾會乾,同埋價錢吾貴整體嚟講下午茶時間都幾抵食下次可以試埋其他
在荃灣荃豐商場打後有一堆不起眼既小店

竟然俾我搵到新食點

本身是潮州人嘅,我又好鍾意食滷水野

同滷水汁整成嘅湯底更加正,咁就一定要嚟試吓

滷水雞翼、上湯蘿蔔

滷水湯好香濃,吾會得個死鹹,滷水雞翼幾入味
配上台灣牛肉麵,口感煙靱有咬口

滷水金錢肚、豬大腸

金錢肚有咬口而且比較彈牙