2008-11-23 43 浏览
記得係10月30日lai食既~~無錯滿記成日食.不過有green tea ice cream 既就真係第一次先食到!!!叫左焗西米布甸加一球雪糕.超滿足*最重要係service超好!!! 個waiter主動俾 tissue、食食下仲問你要唔要水真係受寵若驚 一定再來
記得係10月30日lai食既~~
無錯滿記成日食.
叫左焗西米布甸加一球雪糕.超滿足*
最重要係service超好!!!
waiter主動俾 tissue、食食下仲問你要唔要水
真係受寵若驚
一定再來

$15 (其他)
  • 西米布甸、綠茶雪糕
2008-09-18 45 浏览
係金葉食完飯,意猶未盡.一定要食埋甜品先安樂.去左滿記.環境唔錯我要左芒果白雪黑糯米.白雪係雲喱拿汁.加埋黑糯米撈埋一齊.食到停唔到.芒果已經係次要.
係金葉食完飯,意猶未盡.
一定要食埋甜品先安樂.
去左滿記.
環境唔錯

我要左芒果白雪黑糯米.
白雪係雲喱拿汁.加埋黑糯米撈埋一齊.食到停唔到.
芒果已經係次要.

芒果白雪黑糯米走芒果
唔記得呢個係咩
$35 (宵夜)
芒果白雪黑糯米走芒果
唔記得呢個係咩
  • 芒果白雪黑糯米.
2008-07-22 31 浏览
早兩日行街後去左上環呢間滿記,糖水甜品一貫好味,特別想講既係,呢間D服務特別周到,個待應leader好體貼細心。我同男朋友一人叫左一碗糖水,同埋又叫左一個榴槤Pancake,佢好細心咁提醒我地食完碗糖水先食Pancake。因為濃味野放尾先食會香D~跟住又幫我地將個Pancake雪起佢先。當我地食完碗糖水,佢唔使我地叫就自己攞番個Pancake俾我地。當我地食完Pancake,佢又斟左兩杯水俾我地清下個口。呢D服務邊度揾丫~~~
跟住又幫我地將個Pancake雪起佢先。
當我地食完Pancake,佢又斟左兩杯水俾我地清下個口。
呢D服務邊度揾丫~~~

2008-03-27 33 浏览
這不是食評,因為甚麽也沒有吃到…早前週日吃過晚飯才不過七時許,打算在此吃多碗甜品才歸家。三人坐下,看完餐牌,始終都是一貫的選擇。「唔該一個榴槤忘返,跟住一...」「已經賣哂喇喎」女侍應插咀道。「咁要一個焗西米布甸。」「都賣哂喎...」失望之餘再睇吓個餐牌,「咁芒果布甸同班戟啦...」那女侍應仍目無表情地回應:「都賣哂!」有冇攪錯呀!! 今日係禮拜日晚,重係得七點幾都未到黃金時間,呢啲咁熱門嘅選擇(尤其芒果班戟) 竟然咁早話賣清? 正在猶疑之際都係老婆反應快:「咁走囉。」啱嘅,唔通改要黑糯米、芝麻糊、白雪黑珍珠、綠豆沙咩,皆因試過一次已覺唔得…
這不是食評,因為甚麽也沒有吃到…

「唔該一個榴槤忘返,跟住一...」
「已經賣哂喇喎」女侍應插咀道。
「咁要一個焗西米布甸。」
「都賣哂喎...」
失望之餘再睇吓個餐牌,「咁芒果布甸同班戟啦...」
那女侍應仍目無表情地回應:「都賣哂!」

2008-02-18 24 浏览
跟友人到這裡吃糖水, 總愛杏汁蛋白, 因為真的很出式. 杏汁的杏仁味十分香濃而不假, 蛋白燉得嫩滑, 甜度剛好, 不過吃膩.
2008-01-23 31 浏览
在中環吃完晚飯想吃點甜食,便專車過來試試。叫了榴槤pancake、芝蔴湖加湯丸、腐竹糖水等。Pancake 榴槤味濃,但一點也不香;湯丸是花生涵,但一點也不香,而且死死實實,好像未煮透;芝蔴湖又是沒有香味;腐竹糖水也是入口無味。整體令人難以相信它是西貢滿記的姊妹店。總之令人好失望!
2007-08-11 10 浏览
在辦公室吃下午茶,如要叫這裡的外賣的話,十居其九都是要糖水。是日付賬的想創新,叫來幾個雜果盤,齊齊分吃。有什麼生果,看圖已經一目瞭然。都算新鮮之餘,生果亦甚甜美,質數頗佳。當然可能要果盤的客人不會很多,所以也做得到即叫即切,不會切定雪到乾乾的才賣給客人。雜果盤盛惠七十大元,利錢甚高,不過勝在不用自行處理各類生果,在辦公室吃時也非常的乾手淨腳。至於外賣糖水心水之選,吃了多款,也覺得是綠豆沙最好。臭草味香,煲得夠火侯,不太甜,深得我心;另外湯丸最不推介,芝麻餡實實的,水準一般。

2007-06-16 23 浏览
呢個係當日"圓夢之旅"o既第二站...因為去到勝白園同九記都摸門釘而行左去上環天氣實在熱得帶病的Da打快要死了@_@God神為了急救快中暑的我便去左呢度本身佢唔係計劃之內的喔!!記得之前食過個焗荔芋西米布甸真不錯但大熱天時快死的我只想快點降溫坐在軟綿綿的sofa~還有一個大大的咕o臣半昏迷中...愛食甜品o既God神好雀躍不過佢一見到好多選擇就會不知所措...知道傻佬鍾意食芒果就提議左芒果涼粉God神想食西米露..就叫多個雜果西米露我哥成日都話滿記貴得黎冇特色又唔係特別好食記得佢仲未開到成行成市..在西貢真係做得幾好ga又近近地我住o既地方...而家分店多了~質數差了過甜o既情況係近來食都覺得ga喇...全部生果都唔香...不過算啦~都係為左涼一下下次同God神去松記先得^^佢收得呢個價...去松記食一定食到飽死...haha我地兩個入到去諗左好耐~waitress都冇催我地而且仲一路keep住笑笑口...係個嬸嬸黎o既食緊中途Da打要求要一杯水~都好快送到~埋單時有個日籍o既遊客在我地前面比前拎少左張一百蚊個收銀都冇貪心要到..其實都係我人發現o既~哈哈
呢個係當日"圓夢之旅"o既第二站...
因為去到勝白園同九記都摸門釘而行左去上環
天氣實在熱得帶病的Da打快要死了@_@
God神為了急救快中暑的我便去左呢度
本身佢唔係計劃之內的喔!!

記得之前食過個焗荔芋西米布甸真不錯
但大熱天時快死的我只想快點降溫
坐在軟綿綿的sofa~還有一個大大的咕o臣
半昏迷中...愛食甜品o既God神好雀躍
不過佢一見到好多選擇就會不知所措...
知道傻佬鍾意食芒果就提議左芒果涼粉
God神想食西米露..就叫多個雜果西米露

我哥成日都話滿記貴得黎冇特色又唔係特別好食
記得佢仲未開到成行成市..在西貢真係做得幾好ga
又近近地我住o既地方...而家分店多了~質數差了
過甜o既情況係近來食都覺得ga喇...
全部生果都唔香...不過算啦~都係為左涼一下
下次同God神去松記先得^^佢收得呢個價...
去松記食一定食到飽死...haha

我地兩個入到去諗左好耐~waitress都冇催我地
而且仲一路keep住笑笑口...係個嬸嬸黎o既
食緊中途Da打要求要一杯水~都好快送到~
埋單時有個日籍o既遊客在我地前面比前拎少左張一百蚊
個收銀都冇貪心要到..其實都係我人發現o既~哈哈
2007-02-08 17 浏览
20070207中午與last day的同事吃飯,下午她回請大家吃糖水。落單的時候十分“壯觀”,冷熱酸甜無所不有,計數共有38個之多,長桌前一時之間熙熙攘攘。我要的是富貴蛋白,稀稀的,有些像蛋花湯,只不過沒有蛋黃而已。略帶清香,不算太甜,中規中矩吧。因為水多,吃完覺得很飽。有兩個很“狼”的姐妹order了杏汁燉燕窩,60元一個~另外,比較奇怪的組合還有士多啤梨西米露,真想不出是什麼味道:)
20070207

1K
2007-02-04 19 浏览
食完煲仔飯,行過啲,去西港城裡的滿記食糖水。阿P話自己燥底,於是要了綠豆沙涼粉($16元),綠豆沙超勁臭草味,唔係人人頂得順。我的芝麻糊豆腐花($20元)都不見得好,豆腐花好實,石糕粉份量也太多了吧,芝麻糊其實唔錯,少甜夠香夠杰,可惜整體味道給那劣質豆腐花拖垮了。
食完煲仔飯,行過啲,去西港城裡的滿記食糖水

2007-01-29 22 浏览
和男友黎呢度食甜品,我地點了荔芋西米布甸同白雪黑(米需)米甜甜。荔芋西米布甸,焗得剛好,軟軟的,好香,好滑,荔芋和奶黃好夾,又唔係好甜。幾好。白雪黑(米需)米甜甜,最初以為係糖水。黑(米需)米,配椰汁,海底椰,都幾好味。不過唯一敗筆是,又唔熱又唔凍。有點奇怪。男友工作辛苦,食點甜品,輕鬆下。

男友工作辛苦,食點甜品,輕鬆下。
2006-12-05 19 浏览
友人未放工,於是獨自坐下吃點東西。要了芝麻糊豆腐花和糖不甩。熱芝麻糊加凍豆腐花,感覺有點怪,應該兩樣都熱。好耐未食過糖不甩,一口氣食六粒,都幾'制'。
2006-10-27 17 浏览
由於剛剛餐晚飯不太好食, 要食返個甜品補數.2人叫左:1. 杏仁茶+湯圓- 杏仁茶好味唔太甜, 但湯圓就唔好食, 雖然有3粒, 但個皮好厚, d 餡又小.2. 榴槤pancake - 好香榴槤味, 雖然細粒過綠林, 但都好好味.
由於剛剛餐晚飯不太好食, 要食返個甜品補數.

2人叫左:

2006-10-07 26 浏览
記得在這裡見過白居易的一首詩- 感時,就以其中一句作第二百個食評的Heading 吧!是日路過這帶,相找點甜品小吃,若在西環,源記、森記絕對是不二之選,但在這帶,始終這裡較為穩妥;環境、招呼及食味絕對放心。選了一張小檯,檯面上就是白居易的感時,此時此刻看罷絕對有另一番感受,尤以人生詎幾何,在世猶如寄;雖有七十期,十人無一二;今我猶未悟,往往不適意這幾句。在這文采四溢的環境內,點什麼楊枝甘露或西米撈好像不貼題,故點了最簡單的白芝麻花生湯丸;雖然不是什麼驚典甜品,但這裡的勝在不太甜和夠軟糯,而糖水的薑味足夠,夠辣而清甜,比起很多坊間只有辛辣的味道來得舒泰。十四大洋的價錢一般,但把環境招呼算在裡面的話就覺得值得。

十四大洋的價錢一般,但把環境招呼算在裡面的話就覺得值得。
(非会员)
2006-08-06 21 浏览
屋企食完飯同mummy利食甜品~利咗2 次~1st timerder 咗榴槤pancake and 木瓜豆腐花~榴槤pancake: 貴咗Dwor..~兩件..cream太多~木瓜豆腐花: not bad~2nd time: 叫芝麻糊and 合桃露+豆腐花~芝麻糊: 有D苦~合桃露+豆腐花:熱同凍gei..~desserts here are more expensive and not so nice~
屋企食完飯同mummy利食甜品~利咗2 次~

1st time
rder 咗榴槤pancake and 木瓜豆腐花~
木瓜豆腐花: not bad~

2nd time: 叫芝麻糊and 合桃露+豆腐花~
芝麻糊: 有D苦~
合桃露+豆腐花:熱同凍gei..~