2014-08-26 481 浏览
行到攰要坐一坐補充體力,近近地去左滿記。肥妹食嘅甜品多數都係楊枝金露,今次亦不例外~滿記楊枝金露個汁真係好味啲,唔會太重奶味,又唔太酸;西米同芒果份量適中,沙田柚嘅份量如果多番啲就仲好~男友嘅芒果西米露,個汁比楊枝金露淡;舊芒果食落熟到好似快要爛咁,所以要求換左件芒果。換左件芒果好味好多~滿記嘅楊枝金露暫時係眾多甜品店選手中最好味嘅~
行到攰要坐一坐補充體力,近近地去左滿記。
肥妹食嘅甜品多數都係楊枝金露,今次亦不例外~

換左件芒果好味好多~

滿記嘅楊枝金露暫時係眾多甜品店選手中最好味嘅~
题外话/补充资料: 要求換件芒果時雖然店員一臉無奈,但最後都好快換左俾我地,讚~
2014-08-24
2014-07-08 510 浏览
每次食滿記我都比佢d榴槤系列吸引住~當中最鐘意都係榴槤忘返~因為街外一般會用椰汁做底,但我麻麻地椰汁,而滿記係用雲尼拿味做糖水~入面重有少少冰碎~好冰涼紫米幾有口感~榴槤肉亦夠多~真係好喜歡衣個甜品~另外叫左芒果布甸,e個比較普通~但芒果味都幾重同滑~
每次食滿記我都比佢d榴槤系列吸引住~
當中最鐘意都係榴槤忘返~
因為街外一般會用椰汁做底,
但我麻麻地椰汁,而滿記係用雲尼拿味做糖水
入面重有少少冰碎~好冰涼
紫米幾有口感~榴槤肉亦夠多~
真係好喜歡衣個甜品

另外叫左芒果布甸,e個比較普通~
但芒果味都幾重同滑~
$45 (宵夜)
2014-05-03 551 浏览
啱啱行完街勁累就去食個甜品先!解解渴......叫咗芒果豆腐花同西瓜涼粉,重有一杯木瓜奶,芒果好甜好新鮮, 唔錯, 同豆腐花一起好夾。西瓜好夠沙好清甜,同涼粉一起是解喝之選。杯木瓜奶最正,好似成杯木瓜蓉咁,勁多料service唔錯,個waiter帶我地坐果張檯勁涼快。
啱啱行完街勁累
就去食個甜品先!解解渴......

叫咗芒果豆腐花同西瓜涼粉,重有一杯木瓜奶,
杯木瓜奶最正,好似成杯木瓜蓉咁,勁多料

service唔錯,個waiter帶我地坐果張檯勁涼快。
2014-05-03
2013-12-11 595 浏览
這晚下班後路過朗豪坊,一於去滿記食份甜品輕鬆一下先。面對滿記種種甜品,我都很「專一」,幾乎每次都選擇與榴蓮有關的甜品。 這次我所選的,是雪山榴蓮配綠茶雪糕($41)。落單後不久,雪山榴蓮配綠茶雪糕已在面前出現。有頗大球的榴蓮肉和綠茶雪糕各一球,約半隻份量的士多啤梨及奶碎冰。 主角榴蓮肉十分香濃,味道甜中帶點回甘,可說是近來我在不同甜品店食到最喜歡的味道!綠茶雪糕食起來有點似H品牌的出品,綠茶味頗香,亦好食。至於士多啤梨就很硬又酸,不過反正是配角。至於奶碎冰,食起來冰冰涼涼,不太甜。雖然環境坐得逼,是那種食完就幾乎要立即起身埋單的格局,不過這小小一道榴蓮甜品已經讓我食得好滿足呢!
這次我所選的,是雪山榴蓮配綠茶雪糕($41)。
2013-07-31 380 浏览
離開八月軒,之後當然是甜品,對於長居加拿大的K先生來說,滿記永遠是首選。5大2小,一坐下就紛紛研究menu,我也好幾年沒有來了,menu也變了很多。不知是否加拿大的榴蓮大都是雪藏貨,K先生前後點了兩道榴蓮甜品跟家人分享。榴蓮班戟 (7.5/10)多年沒吃這個榴蓮班戟,水準稍稍下降。榴蓮夠香,cream有點太多太甜,把班戟皮撐得漲卜卜的,但至少班戟皮很薄,有加分,但它太漲了,一戳就爆開不夠美觀。醉心榴蓮 $50 (8.5/10)兩大球榴蓮蓉,榴蓮遠遠已聞到入口亦夠濃,配上比較淡的椰汁,和一顆微酸的士多啤梨,很heavy的一道甜品但令迷戀者心醉的香氣久久不散,莫怪有此名字。芒果黑糯米甜甜 (6.5/10)始終不及地道泰國餐館,人家用的是椰奶,這裡的只是椰汁。黑糯米也不怎麼夠味也不夠黏,芒果soso吧,整體感覺只是把食材放在一起,沒有做到泰國芒果黑糯米飯的精髓。湯丸配杏仁茶芝麻糊加 $29 (6/10)杏仁茶稍嫌不夠香,芝麻糊亦沒有起沙,吃起來沒有太大感覺。湯丸皮太厚而且有煮得過腍之象,感覺我自己在家煮也能比這個好吃。雪山楊枝甘露涼粉 $47 (6.5/10)雪山選了綠茶雪糕,後來有點後悔,

榴蓮班戟 (7.5/10)

醉心榴蓮 $50 (8.5/10)

芒果黑糯米甜甜 (6.5/10)

湯丸配杏仁茶芝麻糊加 $29 (6/10)

雪山楊枝甘露涼粉 $47 (6.5/10)
雪山選了綠茶雪糕,後來有點後悔,因為跟楊枝甘露感覺不是太搭。楊枝甘露有點太稀,柚子粒也只是很少,有點小失望。芒果很少,反而水晶珠和涼粉大量,有點搶戲之餘,口感有層次但味道不足。
榴蓮班戟 / 蛋白芝麻糊加湯丸
雪山楊枝甘露涼粉 $47/芒果黑糯米甜甜/醉心榴蓮$50
看到K先生和家人吃著滿記甜品那麼滿足,尤其榴蓮,即使沒有很對我胃口,那也足夠了。

题外话/补充资料: 郎豪坊的座位真的逼得不得了,雖然我們一行七人,能立刻找到位置已是萬幸,但一直跟陌生人背對背坐著也實在讓人覺得不舒服。
$35 (宵夜)
  • 醉心榴蓮
2013-07-31 279 浏览
記得陳年時曾跟朋友到過西貢的滿記吃甜品, 那時感覺他們的甜點跟布甸都十分不錯的. 不過事隔多年, 滿記越做越大, 分店開至十多家無論在旺角或銅鑼灣都總會找到其蹤影. 但同時間地質素每況愈下, 雖不至於難吃, 但每次吃完都覺得不太滿意, 所以近年巳比較少光顧了.這天剛好帶著幾位小朋友來朗豪坊遊玩, 大家玩得很累之際, 便貪方便的走到旁邊這家滿記坐坐吃個甜品.紅豆椰汁爽 (HKD$26)上來十分大杯, 內裡的涼粉也十分多. 喝一口, 奶味很重, 當中的紅豆雖然也多, 但不是很淋的, 吃起來較硬實, 不太入味. 整體只屬普通.雪山榴槤白雪涼粉 (HKD$47)原來現在這裡吃個甜品巳經要上四十多元一客, 感覺好貴呢....上來份量剛剛好一人享用, 涼粉非常多, 表面的綠茶雪糕十分大球, 另外也有一大球的榴槤肉. 最底下的便是椰汁碎冰了. 先吃底下的碎冰, 冰塊較大不過好薄所以也算容易弄碎來吃, 入口十分透心涼, 也能止止渴. 榴槤肉意想不到的吃起來十分甜美而且榴槤味十分重, 不錯. 綠茶雪糕其實本身也不錯的, 奶脂味濃厚, 不過個人覺得還是雲尼拿雪糕會比較搭配.原來現在滿記漲價得那麼利害, 感

紅豆椰汁爽 (HKD$26)

雪山榴槤白雪涼粉 (HKD$47)

原來現在滿記漲價得那麼利害, 感覺吃個甜品真的很貴.
味道其實不算難吃的, 但總覺得推出的款式大都沒什麼新意, 做得也不怎麼有HEART, 可能這個就是集團化的特色了.

2013-07-26 184 浏览
同個朋友行朗豪坊,行得耐見諗住坐得食d野,點知成個朗豪坊既餐廳都爆曬棚,間間舖都有條人龍係出面。我地行到滿記門口,都係見到得番幾個位,我都仲唔即刻入去咩其實企係出面真係一眼望曬間舖,細就細d,但人手幾多,服務幾好!我地叫左個芒果西米路同雪糕芒果楊枝甘露滿記果然無慳料,份量幾大,芒果又甜又大片!正!最重要價錢適中,真係除左地方細之外,去滿記食下糖水係個唔錯既選擇

滿記果然無慳料,份量幾大,芒果又甜又大片!正!
2013-07-15
2013-07-10 168 浏览
這天在樓上的「鈴木咖啡館」吃過午餐後,與友人大家都感到飲品喝得不夠喉,於是決定到下層的「滿記甜品」喝點東西解解渴,溝溝貨。其中一位友人揀了「雪糕芒果冰」,但我這天其實吃得蠻飽的,所以只是要了沒有下雪糕的「芒果冰」。這杯冰飲比先前在「鈴木」喝的「青瓜蘋果汁」大杯多了。大大杯的「芒果冰」,冰涼透心,爽極了。
,於是決定到下層的「滿記甜品」喝點東西解解渴,溝溝貨

其他
2013-07-07 105 浏览
奇異果汁-酸甜酸甜的確是鮮榨的吧,不過應該加了不少糖水下去,味道其實不會過甜,但綠色奇異果應該會酸一點,不會有這種甜度,不過作為飯後汁也還是不錯的,酸酸甜甜,雖然知道甜度不是100%natural的也算了,好喝就是了
奇異果汁-酸甜酸甜
2013-07-05
$23 (宵夜)
  • 奇異果汁
2012-10-26 92 浏览
底wor, 44蚊有一碗糖水同1個布甸, 久不久會轉款, 同埋唔會因減價而縮水, 好大碗。芒果布甸唔夠芒果, 但布甸好好食wor, 唔會好甜而且我鐘意佢用jelly粉整布甸, 而唔用布甸粉, jelly粉整布甸會通透而且水粉多, 滑但無咁企身, 清啲。 而布甸粉整會好鞋口, 好粉好木糠, 而且有陣膠味。 杏仁茶太稀, 黑糯米太杰, 我嘗試去搞爛一齊食係失敗咗, 一個非常唔應該嘅配搭, 不過真係底食。不過啲staff效率就低, 做嘢好慢。

不過啲staff效率就低, 做嘢好慢。
2012-10-16 97 浏览
現在的滿記真是過份的商業化了。無論質素, 味道, 口感, 新鮮程度都不及從前。但到處都是滿記, 避無可避, 還是每過一陣子就會吃到它。今次我吃了芝麻糊豆腐花配綠茶雪糕, 朋友吃了合桃糊湯圓。芝麻糊豆腐花的芝麻糊還是有點即溶即食的感覺, 唉..但豆腐花超滑, 可惜豆味不足。綠茶雪糕, OK!合桃糊湯圓的合桃糊較濃厚, 尚算可以。湯圓口感不錯。
現在的滿記真是過份的商業化了。
無論質素, 味道, 口感,
新鮮程度都不及從前。

但到處都是滿記, 避無可避,
還是每過一陣子就會吃到它。
今次我吃了芝麻糊豆腐花配綠茶雪糕,
朋友吃了合桃糊湯圓。

芝麻糊豆腐花的芝麻糊還是有點即溶即食的感覺,
唉..
但豆腐花超滑, 可惜豆味不足。
綠茶雪糕, OK!

合桃糊湯圓的合桃糊較濃厚,
尚算可以。
湯圓口感不錯。
2012-09-05 220 浏览
今次黎到滿記甜品, 點了一碗白雪黑珍珠 ($27):材料好多樣化,裡面有香蕉, 桂圓肉, 芒果, 亞塔子同黑珍珠。Out of 咁多樣野, 我最鐘意既竟然係桂圓肉!因為味道好清甜, 而且有咬口。芒果酸酸甜甜, 配好滑既黑珍珠, 幾好食。至於亞塔子呢.....因為我第一次食, 覺得味道怪怪的...最特別就係那個雲呢拿汁, 因為雲呢拿味好香,加上係冰 with vanilla ice-cream, 令成碗糖水夠冰凍。唯一美中不足既係, 我覺得滿記甜品既湯匙稍微有點大,食既時候, 有點唔方便....
今次黎到滿記甜品, 點了一碗白雪黑珍珠 ($27):
白雪黑珍珠
材料好多樣化,
裡面有香蕉, 桂圓肉, 芒果, 亞塔子同黑珍珠。
Out of 咁多樣野, 我最鐘意既竟然係桂圓肉!
因為味道好清甜, 而且有咬口。

芒果酸酸甜甜, 配好滑既黑珍珠, 幾好食。

最特別就係那個雲呢拿汁, 因為雲呢拿味好香,

唯一美中不足既係, 我覺得滿記甜品既湯匙稍微有點大,
食既時候, 有點唔方便....
2012-08-21
白雪黑珍珠
2012-08-22 79 浏览
響朗豪坊食完晚餐,同3個女朋友仔再搵食, 想食甜品!!滿記是最近的,響food court!!點知好多人, 一間細鋪坐到出路邊, 好彩只是等左一陣就有枱,但好迫wor,我地被安排到坐路邊, 一張細枱,4個人圍住坐,好似打牌甘 好似好正,但凍,所以我地無人食!!兩個朋友仔異口同聲不停地讚,好正,好滑!!我本身想食, 但好飽了, 朋友食完話好潤享用杏汁蛋白可以加5蚊有雞蛋布丁, 我於是俾5蚊就有得食, hehe...第一次食, 好有雞蛋味, 幾得意, 雖然少份量,但已經好流了!!食完要飲杯水!如此服務,出面糖水鋪唔知有無呢??!!
響朗豪坊食完晚餐,同3個女朋友仔再搵食, 想食甜品!!

menu
好似好正,但凍,所以我地無人食!!
杏汁蛋白
兩個朋友仔異口同聲不停地讚,好正,好滑!!
南北杏雪耳燉木瓜
我本身想食, 但好飽了, 朋友食完話好潤
雞蛋布丁
如此服務,出面糖水鋪唔知有無呢??!!
埋單

题外话/补充资料: 太迫了,而且服務不太好, 我地睇住佢左手拎住蛋白,右手拎住雞蛋布丁, 佢撞向另一個侍應, 倒了蛋白在布丁上, 佢即刻拎番入去,點知再俾我地之後,我發覺我個布丁是無換過, 蛋殼底全是蛋白水.....感覺不好!!!
2012-08-17
$30 (宵夜)
杏汁蛋白
南北杏雪耳燉木瓜
雞蛋布丁
埋單
menu
2012-07-12 28 浏览
這夜飯過晚飯後到滿記吃個雪山榴蓮做飯後甜品。雪山榴蓮有一大球榴蓮肉,一球綠茶雪糕和兩粒草莓。榴蓮肉頗濃香軟滑,好吃。綠茶雪糕,有點像H記的出品,頗滑和有茶香。草莓一般,不夠清甜。至於雪山是指碗內的雲呢拿雪奶冰,甜甜的,吃過後透心涼。
這夜飯過晚飯後到滿記吃個雪山榴蓮做飯後甜品
$40 (其他)
2012-06-30 24 浏览
去旺角朗豪坊睇衫 , 先上去 4 /F 滿記食碗甜品 , 可能尚早 , 只是 六點幾 , 所以入座率只有 5、6 成, 我馬上揀了一個近牆角既位坐 , 唔阻人 , 重可以一邊食 , 一邊寫稿放上 openrice ;-)Menu 有很 多夏天之選 , 但全部都加了雪糕 ( 不過你可選擇唔要雪糕的 ) 我揀左一款 「 芒果白雪黑珍珠 」, 睇相片你都見到好多料 , 佢個底好似係豆花 , 所以幾滑 , 又可中和 d 甜味 , 我覺得滿記 d 甜品水準唔錯 , 至於價錢就睇下你覺得值唔值喇 ~

佢個底好似係豆花 , 所以幾滑 , 又可中和 d 甜味 ,

芒果白雪黑珍珠
2012-06-30
$27 (其他)
芒果白雪黑珍珠