2022-07-14 28 浏览
[漁吉海鮮丼專門店 觀塘]自從發現觀塘原來有咁多好嘢食,我就開始努力發掘更多觀塘嘅好西😂😂尋日我就又同fd去咗一間開喺工廠大廈入面嘅刺身飯店試一試了~🦦作為海鮮丼專門店,呢間真係有好多款選擇,總有一款啱你😙🫶🏻-北海帆立海老丼 $168呢款丼飯有好幾款刺身:帆立貝、赤蝦、牡丹蝦、甜蝦、蟹籽、三文魚籽仲有玉子燒,真係好豐富!帆立貝表面係有燒過嘢嘅,有少少焦香,而且幾鮮甜💜💜幾款蝦刺身都好新鮮,蝦肉爽口鮮甜,正🔥-豪快海鮮丼 $128呢款剌身丼同樣都係好豐富!有三文魚、油甘魚、吞拿魚、帆立貝、甜蝦仲有蟹籽~所有刺身都係新鮮又鮮甜,唔錯🦦🫶🏻

[漁吉海鮮丼專門店 觀塘]
北海帆立海老丼 $168
豪快海鮮丼 $128
2022-07-13 24 浏览
喺觀塘工廈嘅漁吉海鮮丼專門店,主打日式刺身丼飯,碗碗嘅材料都鋪到滿一滿!漁吉特選丼 $228包含店家當日最新鮮嘅食材,有赤蝦、火炙左口魚邊、帆立貝、三文魚、吞拿魚、油甘魚、鰻魚等!最令人印象深刻嘅係有櫻花魷魚,細個好鍾意食櫻花魷魚軍艦,加埋撈咗蟹籽嘅飯,童年回憶返晒嚟!蟹王丼 $228蟹肉佔咗勁大比例,果然冇改錯名!松葉蟹肉已經調好味,充滿醬香,配搭咸鮮味十足嘅三文魚籽,撈飯真係一流!海膽夠厚身仲要火炙過!

漁吉特選丼 $228

蟹王丼 $228

2022-07-12 11 浏览
接朋友收工後,就去咗呢間位於工廠大廈入面嘅餐廳,除咗食丼飯之外,仲有手握壽司,刺身等,入面仲有個自助茶水Bar,而丼飯都有超過10款,今次就試咗以下呢倆款,好滿足蟹王丼 蟹肉勁多,佔咗大半碗嘅面積,另有刻咗字嘅甜蛋、魚籽、蟹籽,再加埋海膽一齊食,有口感之餘,又有鮮味漁吉特選丼丼飯入面有好多材料,啱曬鍾意每樣試少少嘅朋友,可以試多點款式,有三文魚、油甘魚、鰻魚、海膽、三文魚籽、櫻花魷魚、左口魚、赤蝦等,好豐富
接朋友收工後,就去咗呢間位於工廠大廈入面嘅餐廳,除咗食丼飯之外,仲有手握壽司刺身等,入面仲有個自助茶水Bar,而丼飯都有超過10款,今次就試咗以下呢倆款,好滿足

蟹王丼

漁吉特選丼

三文魚親子丼$168三文魚每件厚切,啖啖肉,真係一啲都唔手軟,而且好新鮮,就算唔係魚腩位置,但都好有油香味!加埋三文魚籽一齊食,真係冇得輸啊😍魚吉特選丼$148呢款相對黎講就係雜錦刺身丼飯,比較令我留下印象係粉紅色既櫻花魷魚!真係甜香甜香,然後又好保留到鮮味,魷魚口感爽糯爽糯,一條一條真係停唔到,未食過櫻花魷魚既你,不妨一下👍🏻不得不提外賣包裝真係滿分!💕————————————————環境:👅👅👅👅食物:👅👅👅👅性價:👅👅👅👅👅服務:👅👅👅👅

三文魚親子丼$168

魚吉特選丼$148

————————————————

環境:👅👅👅👅
食物:👅👅👅👅
性價:👅👅👅👅👅
服務:👅👅👅👅

2022-07-11 18 浏览
今日同事生日佢話想食魚生飯,即刻去OpenRice 睇吓觀塘有咩餐廳有得食🤔正wor 公司附近有間漁吉海鮮丼。咁我哋決定食呢間啦!好彩我哋醒目早啲食,所以唔洗等位。睇吓個menu 有好多唔同款式既丼。餐廳仲寫明係用日本產米 very good。落完單去自助水吧斟兩杯茶飲吓先。蟹王丼有松葉蟹肉、三文魚籽同海膽 海膽咁岩今日無貨所以餐廳比咗油甘魚我😆嘩勁多松葉蟹肉好鮮甜好味呀😋漁吉特選丼同事食咗呢個特選丼佢話啲魚生好新鮮好好食😋話我無介紹錯😆呢杯玄米茶都好飲
今日同事生日佢話想食魚生飯,
即刻去OpenRice 睇吓觀塘有咩餐廳有得食🤔
所以唔洗等位。

睇吓個menu 有好多唔同款式既丼。

餐廳仲寫明係用日本產米 very good。

落完單去自助水吧斟兩杯茶飲吓先。

蟹王丼
有松葉蟹肉、三文魚籽同海膽
海膽咁岩今日無貨所以餐廳比咗油甘魚我😆

嘩勁多松葉蟹肉好鮮甜好味呀😋

同事食咗呢個特選丼
佢話啲魚生好新鮮好好食😋
話我無介紹錯😆

呢杯玄米茶都好飲
2022-07-10 20 浏览
➽北海帆立丼 $198♡包括左帆立貝 海膽 三文魚籽帆立貝新鮮 分量多😋炙燒完帆立貝口感豐富帆立貝鮮甜🥳三文魚籽分量超多😍非常鮮甜 粒粒都好大粒完全唔會腥 好新鮮 送飯一流海膽非常出色🥳柔順有鮮甜味 完全無苦味 仲要大大塊💕➽北海帆立海老丼 $188♡包括左帆立貝 牡丹蝦 赤蝦 甜蝦E個丼有3款蝦😍愛刺生蝦既人士必選三款蝦都好新鮮 鮮甜😋仲可以一次過試曬唔同刺生蝦 一次過滿足想食蝦既慾望仲有帆立貝 鮮甜😋分量足😋
➽北海帆立丼 $198

仲可以一次過試曬唔同刺生蝦 一次過滿足想食蝦既慾望
仲有帆立貝 鮮甜😋分量足😋

2022-07-09
2022-07-04 57 浏览
大家食嘢求咩?就係好味加滿足💗雖然地方唔大,亦冇乜嘢門面,但就係實事求是,滿足客人嘅胃口。蟹🦀️王丼簡簡單單三樣食材:松葉蟹肉🤭⋯⋯超級多,肉味鮮甜,我個仔都話好多蟹肉,好好食😋帆立貝三文魚籽⋯⋯又係好多🤤魚籽,唔使食飯都飽😆。漁吉特選丼食材有:三文魚、油甘魚、鰻魚、三文魚籽、櫻花魷魚🦑、赤蝦、左口魚裙邊、帆立貝😂⋯⋯你望一眼唔覺多,但真係好多,只係食晒魚生,我都食唔晒啲飯。新鮮嘅就係好食😋我下次食第二款先。
蟹🦀️王丼
簡簡單單三樣食材:
帆立貝
三文魚籽⋯⋯又係好多🤤魚籽,唔使食飯都飽😆。
食材有:
新鮮嘅就係好食😋我下次食第二款先。
2022-07-02 49 浏览
同朋友喺觀塘做瑜珈🧘‍♀️就會喺附近覓食填番個肚😋做完運動食碗丼飯邪惡少少唔怕啦☺️-環境闊落坐得好舒服!-同朋友都一齊揀咗漁吉特選丼$228好足料!有三文魚、油甘魚、鰻魚(本身係鮑魚,但咁啱無曬所以轉左鰻魚)海膽、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦左口魚邊、帆立貝-最鍾意一碗丼入邊有齊晒咁多樣嘢㗎啦🥰本身對櫻花魷魚都冇乜感覺,但有驚喜呀!海膽都好鮮甜🤩-三文魚刺身 $48好鍾意食三文魚所以另外嗌多一份,厚切嫁😚
同朋友喺觀塘做瑜珈🧘‍♀️
就會喺附近覓食填番個肚😋
做完運動食碗丼飯邪惡少少唔怕啦☺️
環境闊落坐得好舒服!
同朋友都一齊揀咗漁吉特選丼$228

好足料!
海膽、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦左口魚邊、帆立貝
最鍾意一碗丼入邊有齊晒咁多樣嘢㗎啦🥰
本身對櫻花魷魚都冇乜感覺,但有驚喜呀!
海膽都好鮮甜🤩
三文魚刺身 $48

好鍾意食三文魚所以另外嗌多一份,厚切嫁😚
2022-07-01 56 浏览
今日去左觀塘區搵好野食,朋友話而家多左間係九龍城打響名堂既過江龍,緊係要去試下🤣可能係周六夜晚既關係,人流唔算太多,所以一入去就有位,環境都算舒適——————🐽 漁吉特選一場嚟到梗係要試吓店舖嘅推介,一上枱已經見到個碗好大,刺身又大海老、油甘魚、三文魚、左口魚邊、帆立貝、櫻花魷魚,全部都好新鮮一啲都唔腥,而日本飯亦都粒粒分明,好豐盛😝🐽 北海帆立海老而朋友特別喜歡食海老以及帆立貝,海老肉質爽彈新鮮,而帆立貝亦都好鮮甜同埋啖啖肉,望落雖然個碗好細但係份量都好大好豐富🥰

——————

🐽 漁吉特選

🐽 北海帆立海老
2022-07-01 24 浏览
去開觀塘順便搵朋友食lunch,觀塘工廈出名多嘢食,今次就去咗工廈樓上食海鮮丼。.💛 海膽三文魚籽丼 $198海膽色澤金黃好新鮮,口感creamy味道甘甜,鋪面已有3大塊炙燒過嘅海膽,下面仲疊住一啲無炙燒過嘅海膽,炙燒過味道更濃郁,加上滿滿嘅三文魚籽,雙重滋味!特別鍾意呢度嘅米飯,粒粒飽滿口感軟糯,拌埋原隻蛋黃更滑溜。.🐟 比目帆立丼 $168左口魚裙邊肉質爽滑細膩,輕輕炙燒更突出魚油脂香,炙燒帆立貝帶點焦香,肥美鮮味。飯面鋪上蟹籽,再加埋厚身鬆軟嘅玉子燒,口感好豐富!覺得呢款丼飯加少少青檸汁,食落更fresh更提升鮮味( ˘ ³˘).總括而言:餐廳地方唔大但乾淨企理,主打海鮮丼亦有壽司、刺身、日式小食等。海鮮丼有十幾款選擇,真材實料又新鮮,而且好足料,值得支持(ง •̀_•́)ง

💛 海膽三文魚籽丼 $198

🐟 比目帆立丼 $168

總括而言:餐廳地方唔大但乾淨企理,主打海鮮丼亦有壽司刺身、日式小食等。海鮮丼有十幾款選擇,真材實料又新鮮,而且好足料,值得支持(ง •̀_•́)ง
餐廳位於工廈之中,如果唔係朋友介紹都未必知道~入到去環境都幾好,光猛得黎又整潔,而且座位都幾闊落😌可能未到繁忙時間,平日大約6點去到都冇乜人三文魚親子丼 • HKD$168表面鋪咗八片極厚切嘅三文魚刺身,每片起碼有1cm厚,加埋都起碼半磅嘅份量😳三文魚籽都超多,足夠一啖飯配一羹咁食到最後~兩樣食落都好新鮮,三文魚冇腩位咁油膩,而三文魚籽嘅咸香令到成個飯加晒分💕北海帆立海老丼 • HKD$188啲蝦全部都好新鮮💯甜蝦肉質比較綿,味道就係三款入面最甜~牡丹蝦係肉質相對較紮實同脆口,味道甜中帶點清香☺️最過份係赤蝦,新鮮到個頭啲膏仲係橙色,而且完全冇腥臭味🤯夠膽講後面兩款蝦係我暫時喺香港食過比較出色嘅水準🥰帆立貝都好鮮甜~餐廳使用日本產嘅米,睇得出粒粒都光澤好靚同好飽滿但如果醋飯嘅鹹味可以重返少少就完美🤏整體黎講呢個價錢食到咁新鮮嘅海鮮刺身,都真係算好抵,如果喺港島地區一定貴起碼3成!
餐廳位於工廈之中,如果唔係朋友介紹都未必知道~
入到去環境都幾好,光猛得黎又整潔,而且座位都幾闊落😌
可能未到繁忙時間,平日大約6點去到都冇乜人

三文魚親子丼 • HKD$168
三文魚親子丼

三文魚籽都超多,足夠一啖飯配一羹咁食到最後~

北海帆立海老丼 • HKD$188
啲蝦全部都好新鮮💯
甜蝦肉質比較綿,味道就係三款入面最甜~
牡丹蝦係肉質相對較紮實同脆口,味道甜中帶點清香☺️
最過份係赤蝦,新鮮到個頭啲膏仲係橙色,而且完全冇腥臭味🤯
夠膽講後面兩款蝦係我暫時喺香港食過比較出色嘅水準🥰
帆立貝都好鮮甜~
北海帆立海老丼

餐廳使用日本產嘅米,睇得出粒粒都光澤好靚同好飽滿

但如果醋飯嘅鹹味可以重返少少就完美🤏
北海帆立海老丼
2022-06-28 21 浏览
漁吉海鮮丼專門店 @isakichidon 呢到主打丼飯,都有卷物、刺身、手握壽司同輕食丼飯有12款由$98-$228,全部賣相都幾吸引定價係觀塘區可能略進取小店平日晚市唔算多人可以係外面落完單,茶既就係側邊自助🌟蟹王丼🦀️ $228松葉蟹肉、海膽、三文魚籽每個丼都會有玉子、wasabi飯上面都仲有啲蟹籽松葉蟹肉超多,大半碗都係拆好既蟹肉蟹肉都幾鮮飯量多到食唔曬🌟海膽三文魚丼海膽、三文魚籽、原隻雞蛋黃呢款冇咗蟹肉,但海膽會多啲海膽都幾甜,表面有火炙過三文魚籽會比較咸撈埋個蛋黃一齊食,好正📍漁吉海鮮丼專門店 (觀塘)觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室
漁吉海鮮丼專門店 @isakichidon

呢到主打丼飯,都有卷物、刺身、手握壽司同輕食
丼飯有12款由$98-$228,全部賣相都幾吸引
定價係觀塘區可能略進取
小店平日晚市唔算多人
可以係外面落完單,茶既就係側邊自助

🌟蟹王丼🦀️ $228
松葉蟹肉、海膽、三文魚籽
每個丼都會有玉子、wasabi
飯上面都仲有啲蟹籽
松葉蟹肉超多,大半碗都係拆好既蟹肉
蟹肉都幾鮮
飯量多到食唔曬

🌟海膽三文魚丼
海膽、三文魚籽、原隻雞蛋黃
呢款冇咗蟹肉,但海膽會多啲
海膽都幾甜,表面有火炙過
三文魚籽會比較咸
撈埋個蛋黃一齊食,好正

📍漁吉海鮮丼專門店 (觀塘)
觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室
2022-06-26 14 浏览
好想好想食丼飯,搵到間工廈上樓嘅餐廳,主打丼😍海膽三文魚籽丼🍚嘩嘩嘩….好多海膽呀🤤一片片仲可以用筷子🥢夾起😍海膽表面輕輕燒過,更加帶出到個種鮮甜味,蟹籽都超多咬落口脆卜卜,最特別有隻雞蛋黃,三樣野撈飯真係冇得頂,成碗飯好快比我ko左🤩漁吉特選丼🍚好豐富有三文魚、油甘魚、鰻魚、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦、左口魚邊、帆立貝,樣樣都好鮮好甜,赤蝦大大隻,仲有件印上漁吉嘅玉子,食完大大滿足。
好想好想食丼飯,搵到間工廈上樓嘅餐廳,主打丼😍

2022-06-24
2022-06-25 23 浏览
觀塘工廈實在隱藏住太多美食,唔係同事介紹,都唔知呢度有勁正丼飯...超高質。「漁吉特選丼」滿滿一碗勁有份量原粒帶子夾著厚厚海膽鰻魚肥美啖啖肉仲有"三文魚.油甘魚.三文魚籽.櫻花魷魚.左口魚邊.赤蝦",片片都好味,一次過可以滿足哂。「蟹王丼」面層舖滿勁厚勁多蟹肉同三文魚籽混埋一齊,每啖飯都充滿蟹香味。海膽好鮮甜。餐廳有提供熱茶,可以自助添飲。半開放式嘅玻璃廚房,乾淨衛生...以後Lunch hour又多個好選擇喇。

觀塘工廈實在隱藏住太多美食,
唔係同事介紹,都唔知呢度有勁正丼飯...超高質。

「漁吉特選丼」

滿滿一碗勁有份量

原粒帶子夾著厚厚海膽

鰻魚肥美啖啖肉

「蟹王丼」

面層舖滿勁厚勁多蟹肉
同三文魚籽混埋一齊,每啖飯都充滿蟹香味。
海膽好鮮甜。

餐廳有提供熱茶,可以自助添飲。

2022-06-25
午餐
  • 漁吉特選丼
  • 蟹王丼
2022-06-23 33 浏览
北海帆立丼($168),有帶子、三文魚籽、海膽,帶子清甜,肉質鮮嫩好滑,軟綿綿口感,而且經過炙燒,帶子邊位帶點焦香既味,另一主角海膽同樣新鮮,都係炙燒過,外表焦脆,內裏幼滑,好似有層衣包住咁,味道濃郁,三文魚籽用黎伴飯一流,一粒粒在口腔內爆開,口感層次豐富。比目帆立丼($158),炙燒比目魚和帶子,各有4件,比目魚入口即刻溶化,魚既油脂香味好重,這店家既wasabi係非常辣,好岩我,要夠辣先至正。